Blågröna alger siktade på flera platser i Österbotten
Antalet algobservationer har ökat något under den senaste veckan, meddelar NTM-centralen.
Antalet algobservationer har ökat något under den senaste veckan, meddelar NTM-centralen.
Det mesta som Håll skärgården ren och Stormossen samlade in under sin årliga skrotinsamlingen går inte att återbrukas.
NYKARLEBY
Elpriser Tillfälliga elavbrott kan tvinga matbutikerna att temporärt avbryta verksamheten under vintern.
En gemensam trädgård där man kan odla i lådor. Det var en idé som invånarna i Korsnäståget föreslog för att öka trivseln i sin stadsdel.
I helgen kan skärgårdsborna avgiftsfritt returnera metall-, el- och elektronikskrot till insamlingsplatserna.
VASA För de som vågar sig ut på ett dopp i det svala sensommarvädret är det relativt fritt fram. Norr om Blidgrund i Vasa har däremot rikligt med cyanobakterier observerats.
VASA För två år sedan skrev VBL om stadens planer för den gamla äppelträdgården i Gerby. Området skulle bli en ängspark. Men nu är platsen övergiven och igenvuxen.
Flera badstränder i Korsholm har under de senaste dagarna drabbats av cyanobakterier.
När Vasa fyllde 415 år i fjol, så fick invånarna föreslå en födelsedagspresent till sig själva. Matias Jungars förslag om en blomsteräng vann. Men hur går det egentligen med ängen? Vasa stads planeringshortonom Åsa Enholm svarar.
De svarta sopsäckarna fylls snabbt med kladdiga glasskoppar, tomma kexpaket och plastförpackningar när Vasa stads städpatrull rensar Sandö badstrand på skräp.
VASA Under fredagen väntas svar på vad som gjorde badgäster vid Vikinga badstrand sjuka. Misstankarna riktas mot bajamajan vid stranden.
VASA Åtta personer har blivit sjuka efter att ha badat vid Vikinga badstrand. Nu avråder miljöavdelningen från bad vid stranden och man inväntar svar på vattenprover.
I förslaget till Vasa stads skogsbruksplan ingår att 332 hektar skog kalhuggs. Inte bra anser Lotta Alhonnoro (Gröna). Helt normalt anser skogsexperter.
UPPDATERAD. Den planerade vindkraftsparken ute till havs ligger rätt i tiden, säger Forststyrelsens direktör Tuomas Hallenberg. Den stödjer inte bara klimatmål utan samtidigt gör den oss mindre beroende av utländska producenter.
Det verkar vara lugnt på algfronten för tillfället. Men bäst är det ändå att alltid kontrollera algläget innan du hoppar i plurret.
Badvattenproverna visar att det inte längre finns några cyanobakterier, blågröna alger, vid Paradisön i Vasklot. Förra veckan togs vattenprover vid tretton stränder i Vasa. Här är resultaten.
Ett naturskyddsområde i Kvarken? Det finns både de som talar för och emot förslaget. Från Miljöministeriets håll betonas att det är skäl att minnas att inget ännu är fastslaget. Den diskussion som nu förs med berörda förs för att forma förslaget enligt österbottniska tankegångar och specialbehov.
Cyanobakterier observeras just nu i insjöar. Till havs är algsituationen tills vidare lugn.
Joakim Strands insats i "Slaget efter tolv" kritiseras i tidningsledare. Regionalt får han fullt stöd, nationellt säger SFP-bas att känslorna kom fram.
Vad döljer sig under jorden i de mytomspunna Korsholms vallar? Arkeologer och skolelever från Vasa greppar spadarna på sensommaren i vad som är de första utgrävningarna på 150 år.
KORSHOLM Invånarna vid Vattviksvägen i Smedsby har länge tampats med avloppsvattnen som orsakar otrevliga lukter i hemmen.
Satellitbilder avslöjar då och då att utsläpp gjorts i havet utanför Finlands kust. Oftast avdunstar ämnena snabbt.
Biologer som gör naturinventering i Korsnäs hoppas identifiera värdefulla naturobjekt. Allmänhetens tips är välkomna då det gäller att skydda naturvärden.
Över 600 nya vindkraftverk planeras eller byggs i Österbotten för tillfället. På Vasklot syns den stora energiomställningen.
Regeringen vill att vi att sorterar våra sopor bättre än förut. Färska regler är ett steg på vägen mot det målet.
Efter en nästan två år lång paus rullar de statliga planerna på att inrätta ett naturskyddsområde i Kvarken vidare. Nu får de som använder områdena chansen att göra sina röster hörda. Kritiska röster finns redan.
En bro över kanalen, rastplatser med grillkåtor, tillgängliga leder och inte minst fin natur. Den första delen av friluftsleden runt Södra Stadsfjärden är redo för motionärer.
Saneringen Kemiraområdet inleds i sommar. Redan nu har flera olika aktörer tagit kontakt med Kemira och visat intresse för det cirka 40 hektar stora området.
Byggnaderna på det så kallade Kemiraområdet har rivits och nu inleds saneringen av marken. Arbetet beräknas ta flera år.
Livskraften i Vasa centrum har sjunkit medan den i andra stadsdelar har ökat. Det visar en färsk beräkning av finländska städers livskraft.
Snart väntas körsbärsparken i Metviken stå i sin fulla prakt för året. Mailis Kuusila-Wilhelmsson förevigade blomningen medan Joachim Riska och hunden Penny krönte den första sommardagen med att strosa runt i parken.
Sommaren är runt hörnet och som bäst håller Vasa stad på att transportera ny sand till badstränderna. Men förberedelserna drog igång redan i slutet av april.
Underlaget på torget i Vasa är ojämnt och ovänligt. Se till att få bort kullerstenarna.
Torget behöver en trollkonstnär. Bygg en saluhall mitt på torget. Eller en fontän. Bort med alla husvagnar och fladdrande tält. Här är listan med läsarnas förslag.
En kall och lång vinter gav en tidig och stadig is. – Men nu är båtsäsongen här, säger äldre sjöbevakare Jens Södergård.
Stigande temperaturer, mera regn och mindre istäcke påverkar världsarvet Kvarkens skärgård och invånarna i framtiden. Det konstaterar Malin Henriksson, Forststyrelsens världsarvskoordinator i Kvarkens skärgård.
Tolv grupper anmälde sig till planeringstävlingen för torget. Fyra går vidare. Mångsidighet och barnvänlighet är nyckelord.
I sommar får torget en lekpark och en speciell cykelbana. Vad behövs mera, speciellt för barn och unga? En klättervägg? En klottervägg? En rutschbana?
Flödestoppen i de österbottniska åarna är nu i huvudsak nådd. Men i Jakobstads- och Karlebyregionen väntas högre flöden ännu i början av veckan.
Omkring 1 000 liter spillolja rann ut i marken på onsdag kväll. Läckaget är begränsat och nu är det markägarens ansvar att städa upp allt.
Dammpartiklar från grus och sand virvlar upp i trafiken och försämrar luftkvaliteten. Nu är luftkvaliteten som sämst i Vasa.
Paljakanneva och Åkantmossen är ett stort Natura 2000-område på gränsen mellan Oravais och Alahärmä. Dikena ska fyllas igen så att mossen återigen bli sank, till glädje för den biologiska mångfalden.
Nu lönar det sig att ta hand om sina hus och förhindra översvämningsskador. Det säger Liisa Maria Rautio på NTM-centralen. – Det finns risk för översvämning.
En ny utredning om slamtransporterna ingick i möteshandlingarna när frågan togs upp i nämnden på tisdagen. Så här gick det.
Det är fyra år sedan den enorma sågen var framme längs med Kyro älv. I år var det igen dags att ta till extra hjälpmedel för att försvaga isen.
Nästa vecka kommer NTM-centralens folk att borra hål i isarna både på Kyro älv och Lappfjärds å. På det här viset kan riskerna för vårflod minskas.
I slutet av 1980-talet var Gröna ön en stenig grynna. Om tio år eller så kommer den konstgjorda holmen att vara en utflyktspark.