Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vasa vill ha betalt för vinterförvaring – och förbjuda båtar på brandgatorna

VASA Det har alltid varit gratis. Men nu kommer det upp till beslut i Vasa: förslaget att staden börjar ta betalt för vinterförvaring av båtar.

Nyhetsbild

Den ojämna könsfördelningen har länge varit ett problem i Vasaregionen: "Staden och företagen borde granska sin kommunikation"

VASA Tre personer är eniga om könsfördelningen bland unga i Vasa. Marknadsföringen spelar en roll i utformningen av stadens demografi.

Nyhetsbild

Råttkriget förlängs i Vasa – 820 råttor redan fångade

Kampen mot råttorna fortsätter i Vasa. Nu flyttas fällor ut från centrum till flera andra stadsdelar.

Nyhetsbild

Bara Helsingfors värre än Vasa när det gäller skräp i havsvattnet – tobaksfimpar största orsaken

VASA WWF kontrollerade hur mycket plast det finns i havsvattnet vid sju stränder på olika håll i Finland. Helsingfors var värst, med Vasa på andra plats.

Nyhetsbild

Fladan i Oxkangar ska äntligen bli oas – med grillplats, vandringsstig och ett rikt djurliv

VIDEO. I fyrtio år har viljan funnits i byn, men inte finansieringen. Nu har man kommit i gång med restaureringen av våtmarksområdet i Oxkangar.

Nyhetsbild

Grönt ljus för Ekofish – får inleda verksamheten

JAKOBSTAD Vasa förvaltningsdomstol har förkastat de 7 besvären gällande att Ekofish Ab får inleda verksamheten redan innan Regionförvaltningsverkets beslut vinner laga kraft.

Nyhetsbild

Video: Ovanligt naturfenomen vid Hjulforsen i Pedersöre

Ett stort, roterande, cirkelformat isflak har bildats i Hjulkoskedan nedanför Hjulforsen i Pedersöre.

Nyhetsbild

Ovanligt mycket vatten i Kyro älv i december

Mycket regn i november i kombination med milt väder i december innebar att vattenflödet i Kyro älv och Esse å var ovanligt stort för årstiden. Vattenföringen var i vissa fall snudd på dubbelt så stor som vanligt.

Nyhetsbild

Sju års planarbete måste göras om: Bostadshus för nära Påttska

Det behövs fler utredningar om lukten från Påttska ifall det ska byggas bostäder på Tvålfabriken-Rahkolaområdet. Detaljplanen måste göras om.

Nyhetsbild

Birgitta från Dragnäsbäck om Mikromosssen: En bra tjänst

VASA Stormossens nyaste tjänst, Mikromossen, gjorde premiär på torget i Vasa. Kunderna kom innan alla luckor hade öppnats.

Nyhetsbild

Rapport: En stor del av näringsämnena i Vasavattnen kommer via Toby å

Övergödningen i Vasavattnen är mindre än för tjugo år sedan. Men mildare vintrar gör att mera näringsämnen rinner ut i havet.

Nyhetsbild

Stormossen lanserar mobil återvinningsstation – "Jag tror att det här behövs"

På tisdag drar den mobila återvinningsstationen Mikromossen ut på vägarna. Den ska hjälpa billösa att bli av med avfall.

Nyhetsbild

Hfd säger nej – Vasas plan för Tvålfabrikstomten och Rahkola måste göras om

VASA Stadsfullmäktige i Vasa sade ja till detaljplanen som skulle ge flera hundra nya bostäder i Brändö. Men Högsta förvaltningsdomstolen säger nej.

Nyhetsbild

Då fler jobbar hemma växer sophögarna – avfallsbolagen ser tydlig ökning

Både sophämtarna och Stormossen som slutbehandlar avfallet har noterat att avfallsmängderna ökat betydligt i år. Orsaken är att så många jobbar på distans.

Nyhetsbild

Koldioxidutsläpp i Vasa – fjärrvärmen och trafiken är de stora källorna

Fjärrvärmen och trafiken är de största bitarna när Vasa försöker nå målet att bli en koldioxidneutral stad. De står för över hälften av utsläppen.

Nyhetsbild

759 råttor fångade på åtta veckor i Vasa – snart fattas beslut om råttkriget förlängs

VASA Snart är det dags att avgöra om råttkriget förlängs i Vasa. Hittills har över 750 råttor fångats. Ett gott resultat, säger hälsoingenjör.

Nyhetsbild

Gamla Vasa är med bland de nationella kulturlandskapen

VASA Miljöministeriet dammar av en trettio år gammal inventering av nationellt värdefulla kulturlandskap. Gamla Vasa finns med på listan.

Nyhetsbild

Julia Degerth tipsar om alternativa julklappar: "Satsa på gemenskapen och den mysiga julkänslan"

Julia Degerth har märkt att allt fler börjat tänka hållbart om julklappar. – Listan på alternativa presenter är oändligt lång, säger hon.

Nyhetsbild

Miljögrafik: Vattenkvaliteten i Vasa kollas på många ställen

Tre nya provtagningsplatser finns med i planen för kontroll av vattnen i och utanför Vasa. Wärtsilä, Kemira och staden är med i programmet.

Nyhetsbild

35 år efter olyckan i Södra Vassor – naturen har fortfarande inte återhämtat sig

Allt började med en malmtransport och en trafikolycka. Flera decennier har passerat men man kan fortfarande se att allt inte står rätt till med naturen på olycksplatsen i Södra Vassor.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: "Skägglaven är tillbaka – därför är det bra"

Kan det stämma, har skägglaven kommit tillbaka? Den frågan ställdes i diskussioner på Facebook nyligen. Det stämmer och det är ett gott tecken, säger biologen Hans Hästbacka.

Nyhetsbild

Kontaminerat vatten på tre håll i höst – "Vi fick inget svar"

NYKARLEBY I Nykarleby har hushållsvattnet varit kontaminerat uppseendeväckande ofta under hösten. Rikligt med regn ser ut att var en bakomliggande orsak.

Nyhetsbild

Mystisk smäll hördes i Vasa – vi reder ut vad det var

VASA På tisdagen hördes en smäll i Vasa. Oroliga läsare ringde in till redaktionen: – Vad var det där? Här försöker vi reda ut saken.

Nyhetsbild

Fritidsled kring Södra stadsfjärden oroar i Sundom och Solf: "Vi står som frågetecken"

Mer information ute i byarna behövs innan man börjar bygga den nya friluftsleden kring Södra stadsfjärden. Det säger de som påverkas av leden.

Nyhetsbild

Pörtomvattnet fritt från bakterier, men kloreringen fortsätter

Nya provsvar visar att hushållsvattnet i Pörtom nu är fritt från bakterier. Kloreringen fortsätter ändå för säkerhets skull.

Nyhetsbild

Sopstationer svämmar över – "Vi har fått mycket respons"

I över en månad har tömningen av Rinkis sopstationer i Österbotten haltat. Vissa ställen mellan Vasa och Kristinestad är fortfarande överfulla.

Nyhetsbild

Korsnäs höjer vattenavgiften – "Så här bra vatten har vi inte haft tidigare"

KORSNÄS Korsnäsvattnet blir dyrare för andra året i rad. Det här hänger ihop med en investering som fått bukt med den höga järnhalten i vattnet.

Nyhetsbild

Sura och övergödda vattendrag ett bekymmer i Österbotten – men det finns pengar att söka

Ansökan till den historiskt stora satsningen för att restaurera de finländska vattendragen pågår. För att uppmuntra till handling har NTM-centralen lanserat en helt ny tjänst.

Nyhetsbild

Bakterier i dricksvattnet i Kantlax – måste kokas före användning

NYKARLEBY På grund av både koliforma och kolibakterier i dricksvattnet i Nyby vattenandelslags vattenprov rekommenderar hälsoinspektionen Kantlaxborna att koka allt dricksvatten.

Nyhetsbild

Över 200 råttor fångades första veckan i Vasa: "Mycket fler än vi trodde"

Under råttkrigets första vecka i Vasa fångades närmare 50 råttor ovan jord och 170 i avloppsnätet. Förbluffande många, säger hälsoingenjör.

Nyhetsbild

Varning för högt flöde i åar i Närpes och Tjöck – för tredje gången i år

För tredje gången i år nådde Närpes å över nivån som utlöser varning för högt vattenstånd. Även för Tjöck å rådde varning på tisdagen.

Nyhetsbild

Tuckorbranden ledde till missfärgat vatten i Vöråbyar – "Smärre problem kan fortfarande förekomma"

VÖRÅ Brunt vatten har runnit ur kranarna i flera Vöråhushåll under veckan. Nu borde de största problemen vara förbi, säger Kenneth Engström på Vörå kommun.

Nyhetsbild

Högt vatten på många håll i Österbotten – Kyro älv svämmar över

Det är mycket vatten i de österbottniska bäckarna, åarna och älvarna just nu, enligt NTM-centralens mätstationer.

Nyhetsbild

Vindkraft i Tjöck framåt – inget snack om planen i fullmäktige

Fortums planer på vindkraft i Tjöck är ett steg närmare förverkligande. Utan diskussion har planen för området godkänts av stadsfullmäktige.

Nyhetsbild

Kriget mot Vasas råttor har börjat: "Varje död råtta är ett framsteg"

I en liten skåpbil rör sig råttornas stora skräck – patrullen från Anticimex. De senaste åren har råttorna blivit fler i Vasa men nu ska de bli färre.

Nyhetsbild

Karperöbor byter mat i nytt matnätverk: "Som ett litet torg i byn"

Ett nytt matnätverk ger en mötesplats till bybor som vill köpa eller sälja av sitt matöverskott. Matnätverket ska inte bara fylla skafferierna, det ska även ta människan närmare maten.

Nyhetsbild

SE BILDER: Vasa fick laglig graffitivägg – "Vi hoppas att planket blir populärt"

VASA Planket till den tidigare travbanan i Sandviken har gjorts till en vägg där det är tillåtet att måla graffitikonst.

Nyhetsbild

Guider lanserar almanacka – med gömda pärlor i Vasa och Korsholm

"Jättens väg" i Lillkyro, en stengärdsgård i Kvevlax och en skolträdgård i Gamla Vasa. Föreningen Vasa-Korsholm guider har letat upp spännande besöksmål och samlat tipsen i en almanacka.

Nyhetsbild

Det mesta ska bort – nu river Kemira Vasafabriken

VASA Exakt på vilket sätt området ska saneras är inte klart. Men i november börjar Kemira riva sitt fabriksområde i Vasa. Nästan allt ska bort.

Nyhetsbild

Utredning visar brister med slamtömningen i många hushåll – "Från 2 442 hushåll fick vi inget svar"

Slamhanteringen i fler än 2 400 hushåll i Vasaregionen är ett frågetecken. Ingen vet om och hur slammet på gårdarna tas om hand.

Nyhetsbild

Forststyrelsens användning av glyfosat kom som en chock i Norrnäs: "Det känns huvudlöst"

Norrnäs samfällighet säger att Forststyrelsen aldrig informerade om att vresrosen skulle bekämpas med glyfosat. Trots det har 774 kvadratmeter vresrosor besprutats med glyfosat där. I grannbyarna Töjby och Nämpnäs har skifteslagen inte något att anmärka på.

Nyhetsbild

KARTA: Här har Forststyrelsen använt glyfosat i skärgården

NATUR I Närpes reagerade man kraftigt på att Forststyrelsen använt glyfosat i skärgården. Men allra flest vresrosbuskar har förgiftats på Valsörarna.

Nyhetsbild

Naturskyddsområdet i Kvarken försenas på grund av corona

Coronaepidemin ställer till det för arbetet med ett nytt naturskyddsområde i Kvarken.

Nyhetsbild

Försöket med gågatan får ros och ris – Företagare: "Vasaborna är bilmänniskor"

Sommarens försök med en förlängd gågata längs en del av Hovrättsesplanaden ska utvärderas. Bland företagarna är meningarna delade om hur lyckat det blev.

Nyhetsbild

Forststyrelsen ska se över användningen av glyfosat – vidhåller att det ibland är nödvändigt

Det var motiverat att använda glyfosat för att bekämpa vresros och man vidtog försiktighetsåtgärder för att skydda vattenorganismer, säger Forststyrelsens regiondirektör.