Lokalt

Priser och utmärkelser

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Unga läkare prisar Vasa centralsjukhus – Chefsöverläkare: "Det känns bra"

Vasa centralsjukhus är en femstjärnig utbildningsplats enligt unga läkare. Samma betyg får även hälsocentralerna i Vasa – och det är inte första gången staden hyllas.

Nyhetsbild

Vasabon Adam Guarnieri får Guldankan 2019 – "Det känns bra"

Adam Guarnieri är en ofta anlitad föreläsare när det gäller transfrågor. Nu prisar föreningen Regnbågsankan honom för hans engagemang.

Nyhetsbild

Buss till presidenten och smycke till kronprinsessan – Malaxbor låg bakom bägge

När man har hållit på länge samlar man på sig såväl historier som erfarenhet och framgång. Det märktes när Malax delade ut pris till företag, kulturaktörer och idrottare.

Nyhetsbild

Johanna Isomäki är militärpolis och korpral

JAKOBSTAD En upplevelse och en fin tid. Ungefär så sammanfattar Johanna Isomäki från Jakobstad tiden som beväring vid Nylands Brigad. Nu blir hon befordrad till korpral.

Nyhetsbild

Stefan Svenfors får riddartecken – "Jag är tacksam mot presidenten"

PEDERSÖRE Stefan Svenfors har hunnit arbeta med många olika saker under sitt liv. Det är han tacksam för. Den färska utmärkelsen uppmuntrar honom att arbeta vidare mot nya mål.

Nyhetsbild

Stefan Wikman har utvecklat advokatskrået och får ett riddartecken som tack

Stefan Wikman har många järn i elden. Men orsaken till att han får en utmärkelse av presidenten är hans insatser för advokatförbundet.

Nyhetsbild

Riddartecken till Marit Berndtson – "Jag är förbluffad"

Marit Berndtson har arbetat på Wasa teater sedan 1995. Nu uppmärksammas hennes arbete med ett riddartecken av Finlands Vita Ros-orden.

Nyhetsbild

Stationsmästare får medalj av presidenten – "Det betyder extremt mycket"

Stationsmästaren Malin Åminne deltog på tisdagen i en intensiv utbildning i Kuopio. Plötsligt fick hon ett överraskande textmeddelande från Österbotten.

Nyhetsbild

Hon får medalj efter 43 år på samma jobb: "Jag har trivts bra"

UTMÄRKELSER Hon har jobbat för Närpes kommun och stad sedan 1970-talet. Nu får Christine Wilson erkänsla i form av en medalj av presidenten.

Nyhetsbild

Efter 38 år på Wärtsilä får Rune Björklund ett riddartecken av presidenten

UTMÄRKELSER Han har 13 000 följare på Instagram. Nu får Rune Björklund mer tid för sitt fotointresse, för det här är sista veckan på jobbet.

Nyhetsbild

Korsholms kyrkoherde får ett riddartecken av första klass – "Det känns riktigt trevligt"

UTMÄRKELSER Berndt Berg gissar att hans uppgifter vid sidan av kyrkoherdeämbetet kan ha att göra med att han får en utmärkelse av presidenten.

Nyhetsbild

Peter Östman får utmärkelse – "Det här kommer som en total överraskning"

Presidenten tilldelar riksdagsledamoten Peter Östman (KD) riddartecknet av första klass av Finlands Lejons orden. Utmärkelsen gör Östman rejält förvånad.

Nyhetsbild

Årets Jepobåo utsedd – "Hela byns allt i allo"

NYKARLEBY Lions Club Jeppo utsåg Fjalar Fors till ”Årets Jepobåo 2019” vid Julöppningen i Jeppo på fredag kväll.

Nyhetsbild

Cena på Vallgrund sjöbevakningsstation vald till årets gränshund

Schäfern Cena deltar i uppdrag både i Finland och utomlands. Cena har under sin karriär gjort betydande narkotikafynd, och för det prisbelönas hon.

Nyhetsbild

Kristinestads gymnasium vann debattävling – nationell final avgörs i februari

Den årliga tävlingen mellan gymnasierna i att debattera hölls på Vasa gymnasium på måndagen.

Nyhetsbild

Skytten Ronnie Skata utsågs till årets idrottare i Vörå kommun

VÖRÅ Fritidsnämnden utsåg på tisdagskvällen Ronnie Skata till årets idrottspristagare i Vörå kommun. 14 idrottare får stipendier.

Nyhetsbild

Lillsand Berta är bäst i Finland

Den tre och ett halvt år gamla finska stövaren Lillsand Berta tog hem mästerskapet i Kilpa 2019-tävlingen.

Nyhetsbild

Carola möblerar gärna om för evenemang i Korsnäs bibliotek – "För oss är det inget nytt"

KORSNÄS Nya konstutställningar varje månad, regelbundna teaterresor och evenemang med lokal prägel. Carola Bäckström är chef för ett bibliotek med brett kulturutbud.

Nyhetsbild

"Det har känts lite nattsvart" – nu ser Steven ljusare tider för svenskan i Finland

Många svenska frågor har drivits igenom under de år Steven Frostdahl fungerade som Folktingets viceordförande. Nu får han själv ta emot en förtjänstmedalj för att ha stått upp för svenskan.

Nyhetsbild

Kjell Nylund ser till att det utbildas poliser på svenska – "Vi gör polishistoria"

I nästan tio år har Korsholmsbon Kjell Nylund sett till att det kommer nya svenskspråkiga poliser till landet. Nu hedras han med Folktingets förtjänstmedalj.

Nyhetsbild

Gun har drivit museum sen hon var sex år – "När man minst anar det är folkdräkterna i ropet igen"

Gun Mannfolk från Lappfjärd har gjort ett gediget arbete för att bevara traditionerna hemma i Lappfjärd. "När man minst anar det är folkdräkterna i ropet igen", säger hon.

Nyhetsbild

Brage har stått upp för svenskan hela livet – "Jag må ha varit besvärlig, men jag måste vara det då"

Han brinner för hembygdsarbetet i Svenskfinland och svenskan i Finland. Som tjänsteman i Korsholms kommun skickade han oftast tillbaka handlingar från myndigheter om de var endast på finska. Nu får Brage Räfsbäck Folktingets förtjänstmedalj.

Nyhetsbild

"Ibland måste man stampa i golvet och säga: nu räcker det" – Catarina vill ha språkdiskussioner med respekt

Som vd på ungdomscentret Villa Elba jobbar Catarina Silvander dagligen på tre språk och möter aldrig på några konflikter. Hon får Folktingets förtjänstmedalj för det arbete hon gjort inom ungdomssektorn och i kommunalpolitiken.

Nyhetsbild

"Det gäller att inte gnälla" – Ulrica Karp jobbar för att fler ska kunna studera på svenska

"Det måste gå att bli också annat än vårdare och ingenjör i Österbotten", säger Ulrica Karp som får Folktingets förtjänstmedalj för sin snälla men bestämda kamp för det svenskspråkiga.

Nyhetsbild

Forsby på toppen är årets förening – har förnyat och utvecklat

PEDERSÖRE På lördagskvällen höll Svenska Österbottens Ungdomsförbund den årliga Johannesgalan. Bland många priser som delades ut hamnade utmärkelsen för årets förening i Forsby.

Nyhetsbild

Anders har släckt bränder i 30 år – nu tackas han av staden

VASA Det är fredag eftermiddag och utanför Stadshuset i Vasa står två brandbilar parkerade. Det är ingen brand i sikte, men inne premieras glöd – arbetsglöd.

Nyhetsbild

ÖT-journalist nominerad till Folktingets samvetspris

Sofie Stara, ledarskribent på Österbottens Tidning, är en av fem som kan vinna Folktingets samvetspris. Omröstningen pågår just nu.

Nyhetsbild

Vasaprofessor får Ann-Mari Finniläs pris

Margareta Björklund-Sänkiaho får priset för enastående insatser för utveckling av energitekniken vid Åbo Akademi i Vasa.

Nyhetsbild

Årets kantor Karolin Wargh i Solf vill inspirera unga till orgelintresse

KORSHOLM Karolin Wargh, kantor i Solf, har lett barn och unga till orgelmusiken. Så lyder en av motiveringarna till utmärkelsen som årets kantor.

Nyhetsbild

Jordbrukare från Nykarleby får presidentens pris – erkännande för mångårigt engagemang

NYKARLEBY Henrik Holm från Hirvlax har av Republikens President tilldelats Finlands Lejons Ordens förtjänstkors. Det är ett erkännande för mångårigt engagemang.

Nyhetsbild

Kovjoki årets by i Österbotten

NYKARLEBY Kovjoki har utsetts till årets by i Österbotten. Utmärkelsen delas ut av Aktion Österbotten i samarbete med Österbottens förbund.

Nyhetsbild

Lista: De här får befordringar

Republikens president samt regionalbyrå­cheferna har b­efordrat officerare, under­officerare och manskap i reserven med anledning av försvarsmaktens fanfest den 4 juni.

Nyhetsbild

Tarja Parkatti är årets österbottning

Det var aldrig någon tvekan. Som närvårdare var hon skyldig att anmäla missförhållandena på sin förra arbetsplats, Esperis vårdhem Ulrika i Kristinestad. För sin gärning röstades närvårdaren Tarja Parkatti fram till årets österbottning.

Nyhetsbild

LISTA: Vörå Sparbanks Aktiastiftelse delar ut över 400 000 euro

Vörå Sparbanks Aktiastiftelse hade utdelningsfest på Norrvalla i torsdags förra veckan. Totalt fick bidragsmottagarna dela på över 400 000 euro. Se listan över alla mottagare!

Michaela Palmberg från Vasa juniorhandelskammare tilldelas internationell hederstitel

Michaela Palmberg har beviljats hederstiteln Junior Chamber International senator. Senator är det högsta erkännandet man kan uppnå i den internationella organisationen JCI, Junior Chamber International.

Nyhetsbild

Vasalärare prisas av Svenska tekniska vetenskapsakademien: "Jag är överrumplad"

VASA Henna Lillhonga, lärare på Vasa gymnasium, får STV:s Lärarpris 2019. Hon säger att det är tack vare gott samarbete med elever och kolleger som det är möjligt.

Nyhetsbild

Leif Blomqvist prisbelönad i Sverige

PEDERSÖRE Leif Blomqvist som driver Blomqvists plantskola i Lepplax har fått pris i Sverige. Gröna Pennpriset har delats ut sedan år 2000 och Leif Blomqvist är den första personen utanför Sverige som tilldelas priset.

Nyhetsbild

Tina Nylund hedras för sitt engagemang – får folkbildningsmedaljen

NYKARLEBY Som kultur- och fritidschef fick hon Nykarleby att blomstra. Nu mottar stadens välfärdschef, Tina Nylund, Svenska folkskolans vänners folkbildningsmedalj.

Nyhetsbild

Annette Kronholm-Cederberg får Hagaforsmedaljen – gör något själviskt för prispengen

NYKARLEBY För sin inspirerande insats som modersmålslärare i Topelius gymnasium belönas Annette Kronholm-Cederberg med Hagaforsmedaljen.

Nyhetsbild

Vasa idrottssällskap satsar på integrering – gruppen tränar på elva olika språk

Mikael Rönnkvist har lång erfarenhet av att arbeta med integrering. När flyktingströmmen kom till Finland 2015 såg han till att flyktingbarnen fick träna idrott. Nu belönar Röda Korset honom och hans förening för deras arbete.

Nyhetsbild

Årets sjöräddare är Wärtsilä Rescue: "Vi är som en andra familj för varandra"

VASA En mörk novembernatt gick en båt på grund med fyra män ombord. Tack vare frivilliga sjöräddare från Vasa räddades de. Nu får sjöräddarna pris.

Nyhetsbild

Närpesföretag belönades med utmärkelser på gala

NTM utsågs till årets företag av Närpes stad. Företagshuset Dynamo och Närpes företagare delade ut priser till ytterligare tre företag på lördagens entreprenörsgala.

Nyhetsbild

NTM har vuxit i snart 70 år och tänker fortsätta med det

Lennart Nordin började med en liten verkstad hemma. Nu har företaget över 600 anställda och fjärde generationen jobbar på NTM. Nu är Nordamerika i sikte.

Nyhetsbild

Staden uppvaktade världsmästaren – "Vi är väldigt stolta"

ISHOCKEY Karleby stad uppvaktade Hermes-fostrade Toni Utunen som ingick i Finlands U20-guldlag i ishockey-VM i Kanada vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Friends & Brgrs toppade undersökning

JAKOBSTAD Friends & Brgrs har blivit vald till Finlands mest omtyckta snabbmatsrestaurangkedja i Taloustutkimus årliga konsumentundersökning.