Lokalt

Turism

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kvarkenfartyg i miniatyr ställs ut i Bergö – Tony West: "Många av fartygen har slutat på havsbotten"

På Bergö hembygdsmuseum ställs miniatyrmodeller av gamla Kvarkenfartyg ut i sommar. Tony West, en av upphovsmännen till utställningen, tror att utställningen kan bli en nostalgitripp för många.

Nyhetsbild

Utflyktsbussen startar igen efter midsommar – Ohtakari en favorit ifjol

KARLEBY Utflyktsbussen i Mellersta Österbotten testades första gången under sommaren 2021 i Karleby och i sommar fortsätter verksamheten med en del justeringar.

Nyhetsbild

Umeå lockar österbottningar med evenemang och shopping – Hanna från Visit Umeå: "Känns som en ny stad"

Något nytt och något gammalt. Men främst något för alla. Visit Umeå hoppas att även vi på andra sidan Kvarken vill komma och återupptäcka staden.

Nyhetsbild

Nu kan man bo lyxigt i tält i Fäboda – snart välkomnas de första gästerna

JAKOBSTAD På stranden i Fäboda kan du nu bo bekvämt i lyxigt möblerade glampingtält med en egen terrass. Glamping är camping i lyxförpackning.

Nyhetsbild

Hanna-Madeleine och Ludvig i Korsholm byggde om en skåpbil – ska resa runt i Europa: "Vi har drömt om vanlife i många år"

Tre veckor i Europa med en skåpbil som både fordon och boende. Så ser semestern ut för Hanna-Madeleine och Ludvig Andersson.

Nyhetsbild

Nu finns nya mål för båtfolk i sommar: "Världsarvet har blivit ett jättestort friluftsområde"

Kaféer, nya bryggor och utflyktsmål och farleder som förbättras. Nu finns alla förutsättningar för en fin båtsommar – med flera nyheter i Kvarken.

Nyhetsbild

Campingen i Kristinestad öppnar uteservering och digital bokning – Nya företagaren: "Roligast att träffa många olika människor"

Margareta och Petteri Helander öppnade Bockholmens camping rekordtidigt i år. Campingen har redan besökts av både utländska och inhemska turister. En del kommer enkom för de stora glassarna.

Nyhetsbild

Tips för turism i Österbotten – lokala andningshål från Kristinestad i syd till Karleby i norr

Den österbottniska kusten bjuder på både nyheter och klassiker i sommar. Här är ett plock av lekplatser, vandringsleder och andra utflyktsmål mellan Karleby och Kristinestad.

Nyhetsbild

KARTA: Här hittar du campingar och husbilsplatser i Österbotten

Turista i ditt närområde eller ta en paus när du är på väg längre bort. Här hittar du campingar och ståplatser för husbilar och husvagnar i svenska Österbotten.

Nyhetsbild

Johanna förbereder sig för sin första sommar som företagare på Sälgrund: "Det här blir mitt sommarjobb"

Johanna Peltoniemi är ny företagare i lotsstationen på Sälgrund utanför Kaskö. Naturen och fyren gör ön till ett populärt besöksmål.

Nyhetsbild

Maria och Joakim öppnade ett café utan bilväg, fast el och rinnande vatten – "Vi såg potentialen"

Förr åkte de bara förbi Molpehällorna med sin ribbåt. Nu har Maria Stenbacka och Joakim Nygård valt att stanna. De hyr den gamla sjöbevakningsstationen där man kan både campa och "glampa".

Nyhetsbild

Meteorian bland de första i Finland – grön föregångare bland turismmålen

Meteorian är nu en föregångare inom hållbar utveckling. Utmärkelsen har beviljats av Visit Finland, landets officiella turistbyrå.

Nyhetsbild

Läsarnas interrailminnen: Knivhot och uppbrända kläder i Oxford

I den andra delen av "Läsarnas interrailminnen" berättar Birgitta Svarvar-Hult om en resa till de brittiska öarna år 1990.

Nyhetsbild

Torolf letade efter den perfekta platsen i 15 år – nu ökar antalet bäddplatser för turister rejält på Bergö

För en turist är det inte lätt att hitta en övernattningsplats på Bergö. I sommar blir det enklare. Då ska Torolf Wests stugby vara klar.

Nyhetsbild

Näringsminister Lintilä om turismen: Du kan inte tvinga någon att resa

Under sitt besök i Vasa passade näringsminister Lintilä på att diskutera regionens tursim med lokala turismkämpar. – Ministern är en realist, sa flera under diskussionsevenemanget.

Nyhetsbild

Lyxkryssare kommer till Vasa – tyskar gör utfärder till Meteorian och Saltkaret

Fartyget "Hanseatic Spirit" är på en kryssning i Bottniska viken med tyska turister ombord. Men rutten måste ändras på grund av isläget.

Nyhetsbild

Sundquist hittade rötterna i Jakobstadsregionen: "Härdade och starka människor"

Ett amerikanskt par besökte nyligen Jakobstadsregionen för att söka sina rötter. De hittade dem i Munsala och på Gräggvägen i Sundby, Pedersöre.

Nyhetsbild

Svenska Dagbladets läsarresa till Österbotten sålde slut direkt – "Vi ska äta 'steitsi' i Purmo även denna gång"

I sommar kommer ett nytt gäng från Sverige för att turista i Österbotten. Guiden och professorn Nils Erik Villstrand säger att österbottningarna själva ofta är förvånade över det stora intresset utifrån.

Nyhetsbild

Öjberget får husbilsparkering i sommar: "Andra företag är också på gång"

Efterfrågan på ställplatser för husbilar är stor i Vasatrakten. Nu satsar ett nytt företag på några sommarplatser vid Öjberget. Fler är på gång, låter turist-vd:n förstå.

Nyhetsbild

Rekordår för nationalparker – Skogsrenarnas park i Mellersta Österbotten lockade tusentals

Forststyrelsen publicerade uppgifter om antalet besökare 2021 i nationalparker och strövområden.

Nyhetsbild

Mässkär öppnar för säsongen – "Helsingfors har Högholmen och Sveaborg, vi har Mässkär"

JAKOBSTAD Mässkär gästas av ungefär 10 000 personer under en normal vintersäsong. Nu är det igen dags att bege sig ut till naturstationen för att njuta av varma grisar och den vackra naturen.

Nyhetsbild

Korsnäs vill inte betala för sommarbussen – ”Det kostar mer än det ger nytta”

Förra sommaren kunde man stiga på en buss i Vasa centrum och åka ut till besöksmål i grannkommunerna. I år ska kommunerna vara med och betala.

Nyhetsbild

Det mesta är sig likt i södern – trots munskydd och plasthandskar

Munskyddet slipper du inte – och det kan krävas plasthandskar om du vill käka frukost på hotellet. Men annars är det mesta sig likt i södern. Maten är en höjdare och Cyperns sol smeker både hud och sinne.

Nyhetsbild

KBL: Oxkangar fixade egen bybricka – "Hembyn har stor betydelse"

Oxkangar byaförening säljer en egen serveringsbricka. Den har gått åt som smör i solsken.

Nyhetsbild

Turisterna blir allt mera svårflörtade – "Greta-effekten har gjort dem mera medvetna"

Skryt mera och erbjud hållbara turistmål. På så sätt kan Vasa och Korsholm locka fler turister, enligt guiden Henrik Fågelbärj.

Nyhetsbild

Busslast med svenska turister upptäcker Österbotten – Nancy återupptar kontakten till släkten i Finland

En resa med historisk touch är vad svenska turister får ta del av under några dagar i Österbotten. Svenska Dagbladets läsarresa till Österbotten sålde slut på en dag – fler resor är att väntas, säger arrangören.

Nyhetsbild

Tyska kryssningsresenärer tog i land i Vasa: "Det här är människor med intresse för kultur och natur"

Kryssningsresenär Marianne Rehder ville se höstens alla färger runt Bottenhavets kust, och det har hon fått göra med råge, säger hon.

Nyhetsbild

Första kryssningsfartyget på två år tar i hamn i Vasa – Max Jansson: "Kul att det börjar öppna upp"

Ett tyskt kryssningsningsfartyg anländer till Vasa i slutet av september. Visit Vasa ser det som en signal om att nya tider väntar.

Nyhetsbild

Nu är det dags att kolla om passet är i kraft om du ska ut och resa i julhelgen

Den som behöver fara in till en polisstation för att förnya sitt pass, får bereda sig på minst tre veckors väntetid för att få en bokad tid.

Nyhetsbild

Lyckad säsong i Kvarkens skärgård, 60 000 besökte Världsarvsporten i juli – "En bra sommar"

Sommarsäsongen i Kvarkens skärgård har varit lyckad. Det som varit populärt bland de inhemska turisterna är kajakpaddling, husbilssemester, kryssningar och restaurangbesök.

Nyhetsbild

Japansk tidskrift skriver stort om Österbotten – Finlands institut i Japan: "Kan öppna för bredare export"

JAKOBSTAD En japansk tidskrift lyfter fram Österbotten under ett års tid. – Det här är ett fantastiskt läge för Österbotten, säger Anna-Maria Wiljanen, direktör för Finlands institut i Japan.

Nyhetsbild

På Stora Fjäderägg övernattar man i fyrvaktarnas gamla bostäder – i sommar har ön varit extra populär: "Kan bli rekordår"

ÖLIV I KVARKEN Här lever man med havet runt sig alla dygnets timmar. Havet, fåglarna och fyren är nästan de enda grannarna.

Nyhetsbild

Sommargästerna har hittat Klobbskat – "Flera helger har det blivit riktigt fullt"

Fler och fler gör ett besök ut till Klobbskat i Söderudden, bland annat de som kör husbil eller har husvagn. I sommar har också fler båtar lagt till vid gästbryggan i hamnen än tidigare år.

Nyhetsbild

Marlene åkte på glasskurs till Italien – öppnar eget sommarkafé i Nykarleby

NYKARLEBY Då kaféet uppe i vattentornet har hållit stängt för renovering, bestämde sig Marlene Ballinas-Rosenberg för att flytta ner verksamheten på marknivå. Nu öppnas garageporten för café La Creperiet.

Nyhetsbild

Stort intresse för den österbottniska kusten, säger turistambassadören Raymond Wesander

Det stora intresset för att semestra i Österbotten kan bli bestående även efter pandemin. Det säger turistambassadören Raymond Wesander i Närpes.

Nyhetsbild

Stort intresse för att hyra vattenskoter i sommar – har inte skapat mera jobb för sjöbevakarna

Trots att intresset för vattenskotrar har exploderat, har det inte lett till några större utryckningar för sjöbevakarna vid Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Nyhetsbild

Ingrid, 80, bor på Sveriges vackraste ö året runt – "Jag har aldrig tråkigt"

När man kommer till ön är det lätt att tro att man befinner sig någon annanstans än mellan södra Kvarken och Bottenhavet. Som i en annan värld. Trysunda har utnämnts till Sveriges vackraste bebodda ö.

Nyhetsbild

Ohtakaris långa sandstränder lockar folk längre ifrån

KARLEBY Ohtakari är ett populärt ställe för alla badälskare i Karlebytrakten. Även folk från andra håll i Finland hittar till Ohtakari.

Nyhetsbild

Svedjehamn är ett populärt resmål bland turister – ''Folk kommer hit från USA''

Visit Vasas sommarbuss kör runt folk till ställen i närområdet. Svedjehamn har i år främst haft turister från Finland men även från England, Tyskland och USA.

Nyhetsbild

Mickelsörarna: Ett populärt utflyktsmål mitt i världsarvet

Vackrast och bäst. Mickelsörarna i Maxmo skärgård ligger mitt i världsarvet och det är hit många gör dagsutflykter med båt.

Nyhetsbild

Nu börjar arbetet med nya vandringsleder på Björkö – "Kan man komma närmare paradiset än just här?"

Björkö Vandringsintresset i landet håller i sig. Som svar börjar Björkö delägarlag utveckla nya och befintliga vandringsleder mellan Björkö och Panike tillsammans med Forststyrelsen och Korsholms kommun.

Nyhetsbild

HS tipsar om österbottniska resmål – "Den svensktalande kusten är exotisk"

Vasa, Jakobstad, Larsmo, Karleby, Närpes och Kaskö. Helsingin Sanomat har listat tips på somriga österbottniska resmål.

Nyhetsbild

Max Jansson och Peter Ståhlberg rasande över nya inreseregler – "Finland är norra Europas Nordkorea"

Medan övriga Europa öppnar upp stramar Finland åt. Peter Ståhlberg på Wasaline och Max Jansson på Visit Vasa är mycket kritiska till de åtstramade inreserestriktionerna.

Nyhetsbild

Flera österbottningar styr kosan mot Åland i sommar – "I år verkar intresset och besöken till Åland vara klart fler"

För familjen Bengs-Torkko från Korsholm gick sommarens semesterresa till Åland. De är långt ifrån de enda. I år väljer många finländare att resa till Åland.

Nyhetsbild

Så här tänker österbottningarna fira sin semester: "Jag är säker på att det blir en bra sommar"

"Hemester är underskattat!" "Vi har sett alldeles för lite av Finland!" Många österbottningar väljer att semestra i Finland i sommar.