Lokalt

Turism

Nyhetsbild

Ett år sedan Världsarvsporten öppnade – korsholmarna uppmanas satsa på turismföretag

KORSHOLM Allt fler turister besöker Världsarvsporten i Korsholm som öppnade förra sommaren. Men under vinterhalvåret lyser besökarna med sin frånvaro. Nu vill man att fler lokala företagare satsar på turismen, även vintertid.

Nyhetsbild

Vädret och evenemangsutbud styr turistsäsongen – Hotelldirektör: "Vädret kan man knappt kalla för sommarväder"

Turismen i Österbotten gynnas inte av sommarens hittills svala temperaturer och bristen på stora evenemang i regionen. Men varmt väder är heller inte en garanti för höga besökssiffror.

Nyhetsbild

GALLUP: Turister i Vasaregionen ger sina bästa tips

Med husbil från Nordkap, med båt över Kvarken och med husbil från Ålands skärgård. Turisterna har kommit från världens alla hörn till Vasa och vill särskilt rekommendera att se omgivningen från cykelsadeln.

Nyhetsbild

Rosa bussarna har upptäckt Österbotten – resenärerna bjöds på syltgrisar i Vasklot

Svenska resebolaget Rosa bussarna gör långresor till Afrikas savanner och Sydamerika. Nu har de fått upp ögonen för Österbotten och fyllt en buss med svenska turister.

Nyhetsbild

Kryssningsfartyg på besök i Vasa – Resenärer: "Vi ska åka till centrum med Lilliputti-tåget"

VASA M/S Birka Stockholm är som en miniatyrversion av de stora lyxkryssarna med spa, whiskeybar och stora restauranger. På schemat stod bland annat utflykter till skärgården när 1057 svenskar lämnade kryssningsfartyget och klev i land i Vasa.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu ligger svenska Birka i Vasa hamn – se bilderna här

1

Birka Cruises anlände till Vasa på onsdagsförmiddagen, och vi fick en rundtur ombord.

Nyhetsbild

1500 kryssningsresenärer intar Vasa hamn – här kan du se fartyget

Det populära kryssningsfartyget Birka Cruises m/s Stockholm kommer till Vasa hamn i morgon onsdag. Alla 1 500 passagerare har chansen att turista i Vasa en hel dag.

Nyhetsbild

Flyga med barnen i sommar? Här är några tips!

I fjol reste 316 000 passagerare genom Vasa flygplats. Av dem var många barn. — Flygplatsen kan kännas förbryllande, säger flygplatschef Petri Lampi som här delar med sig av några råd för barnfamiljer inför sommarsemestern samt flygplatsens planer för att bli barnvänligare.

Nyhetsbild

Hitta nya smultronställen i sommar – "Österbotten är fullt av fina stränder"

1

Här kommer en utmaning till alla semesterfirare: Besök åtminstone en ny badstrand i hemknutarna. Och var beredd på att överraskas – många ställen är väldigt fina.

Nyhetsbild

Ny båt för skärgårdskryssningar – 52 passagerare får plats

JAKOBSTAD Tillsvidare heter hon "M/s Saimatar" och ligger i fint sällskap med smäckra seglare vid BTC-kajen. Men snart ska hon döpas om till "M/s Mässkär."

Nyhetsbild

Max Jansson: Samarbete gav fler svenska turister

Turismnäringen i tre österbottniska landskap vill ha bättre samordning och mera pengar för marknadsföring av regionen.

Nyhetsbild

"Förfallna Fjärdskär kan bli en pärla" – Korsholm diskuterar köp av marken

2

Kommunen har glömt Fjärdskär rastplats vid Replotbron anser Stig Beijar, ledamot i Korsholms fullmäktige (SFP). "Det är en spöklik plats i dag".

Nyhetsbild

Kalle's Inn fick internationellt pris i kategorin bästa utomhusprodukt

"Nu får Kalle's Inn ännu mer synlighet ute i världen", säger företagaren Freddi Skott om utmärkelsen på turismmässa i Berlin.

Nyhetsbild

Kvarken hade eget sjöodjur – "Mer skrämmande än Loch Ness"

3

REPLOT Det tog över tio år, men nu är Världsarvsporten i Replot klar. På fredag öppnar utställningsrummet där besökarna kan lära sig mer om istiden, landhöjningen – och Kvarkens eget sjöodjur.

Nyhetsbild

Två stora kryssningsfartyg till Vasa i sommar – har med sig närmare 6000 turister

VASA I sommar kommer tyska kryssningsfartyget Aida Aura till Vasa. Det gör också Birka Cruises – två gånger dessutom. Max Jansson, vd för Visit Vasa, säger att det betyder mycket för regionen.

Nyhetsbild

Undersökning: Sokoshotellens nöjdaste kunder finns i Vasa

VASA Hotell Vaakuna i Vasa hade de nöjdaste kunderna i fjol bland 35 Sokoshotell i Finland, Estland och S:t Petersburg. Det visar en färsk undersökning.

Nyhetsbild

Jakobstadsbor berättar om Spanien på resemässan

JAKOBSTAD Sedan ett drygt år är spanska Torrevieja Anna Rak-Forss och Robert Forss hemstad. På resemässan i Helsingfors den 18–20 januari berättar de om hur det är att bo och leva i Spanien.

Nyhetsbild

Engelskan blir viktigare i Vasa – "Företagen märker snabbt att också svenska behövs"

VASA När nya finskspråkiga företagare etablerar sig i Vasa blir de informerade om vikten av tvåspråkig service. Tar de inte det till sig då, lär de snart märka att svenskan behövs för att göra affärer.

Nyhetsbild

Stort kulturhus byggs i Skellefteå – vill skapa levande stadskärna

SKELLEFTEÅ Ett nytt kulturhus håller på att resa sig i Skellefteå i Sverige. Inte helt olikt Wasa station vill man skapa attraktionskraft och ett stöd för besöksnäringen i regionen.

Nyhetsbild

FM i simning fyller hotellen i Vasa

VASA De flesta hotell i Vasa är fullbokade nästa vecka. Det finns flera orsaker till de många hotellgästerna, men FM i simning är den största.

Nyhetsbild

Tomatriket kan locka turister – men entreprenörer behövs

Närpes har många möjligheter till ökad turism och särskilt med fokus på mat. Nu har varje by en plan för utveckling.

Nyhetsbild

Älvbyarnas egna Näcken vill alla människor väl: "Jag är inte som i sagorna"

ÄLVBYARNA På Älvbyarnas nya marknadsföringsbild sitter Näcken på en sten i Kyro älv. Han försöker locka till sig folk, men han är en snäll version av vattenväsendet: Jag vill bara visa upp vår vackra fors."

Nyhetsbild

Bröderna Stenman satsar på mäklarbyrå i Spanien

Bröderna Isak och Kim Stenman är fastighetsmäklare på Costa Blanca där de säljer drömbostäder till soltörstiga nordbor. Två sovrum, havsutsikt och altan med mycket sol är viktiga kriterier för många kunder.

Nyhetsbild

Regionens turistföretag visade upp vad de har att erbjuda

VASA Föreningar på jakt efter resmål och företag på jakt efter resenärer fick träffas, utbyta kontakter och äta frukost.

Nyhetsbild

TUI har inhiberat resor från Vasa till Teneriffa – resenärer erbjuds alternativa rutter

4

VASA Researrangören TUI har ställt in samtliga semesterflyg från Vasa till Teneriffa i vinter. Resenärer uppmanas i stället flyga från Tammerfors eller Uleåborg med en personrabatt som kompensation. Orsaken uppges vara för liten efterfrågan på resorna.

Nyhetsbild

Två bussar med norrmän vill uppleva villaavslutningen i Österbotten – "De vill se skärgården och hur vi firar"

När österbottningarna beger sig ut i skärgården för att fira villaavslutningen i helgen anländer samtidigt två busslaster med norrmän till Vasaregionen för att få göra samma sak. De är här för att få uppleva högtiden på nära håll. Guiden Henrik Fågelbärj säger att norrmännen vill se hur österbottningarna tar farväl av sommaren.

Nyhetsbild

Vasaregionen får ny visuell framtoning – lanseras på Konstens natt

Vasa stad, Vasaregionen och Visit Vasa tar i bruk en ny logotyp och en ny visuell framtoning. Den nya loggan utgörs av "Vaasa / Vasa" i en stiliserad design. Tanken är att den ska användas i visuell kommunikation och marknadsföring.

Nyhetsbild

Kristinestadsföretagare: Världsarvsstatus ger synlighet, fler besökare och klirr i kassan

KRISTINESTAD Näringslivet ser positivt på att Kristinestad söker status som världsarv. Man hoppas det skulle leda till att fler hittar till staden.

Nyhetsbild

Evangeliska folkhögskolan driver hostel – byggnaden nyrenoverad

VASA Evangeliska folkhögskolan i Vasa driver ett hostel vid sidan om för att få ekonomin att gå ihop. Tidigare har hostellet bara varit öppet under sommarmånaderna, men nu kommer det att vara öppet året runt.

Nyhetsbild

Också andra småkryssare fullbokade

Det varma vädret påverkar inte allt för mycket – folk är intresserade av skärgårdskryssningar ändå. – Vi kör med fulla båtar hela tiden, säger Fredric Sandvik på Kvarkenturer.

Nyhetsbild

Video: M/s Tiira ofta full med skärgårdsturister – "Ibland måste folk stanna på land"

VASA Skärgårdskryssningar har blivit populära i Vasa. Ibland har ivriga resenärer tvingats stanna på torra land eftersom båtarna fyllts till max. Det varma vädret tros vara en av orsakerna.

Nyhetsbild

Kvarkenområdet kan gå miste om miljontals euro

Konkurrensen om EU-pengar blir betydligt hårdare om Botnia-Atlantica-programmet inte får en fortsättning. Projektvärlden riskerar att förlora miljontals euro.

Nyhetsbild

Fler svenskar gästar Vasa – "Nu börjar också yngre resenärer hitta hit"

1

VASA På restauranger och hotell i Vasatrakten har man märkt av och uppskattar ökningen av svenska turister. Staden livas upp – särskilt under semestermånaderna, säger Robert Ekman, krögare på Strampen.

VIDEO: Följ med på rundvandring i Gamla Vasa

Vet du redan allt om Gamla Vasas historia? Här är platserna du borde ha koll på.

Nyhetsbild

En rundtur bland ruinerna ger kunskap om närmiljön

I sommar ordnas flera guidade promenader runt om i Vasa och Korsholm. Nytt för i år är en rutt i Gamla Vasa.

Nyhetsbild

Svenskar på kryssningen positivt överraskade av stan

Mysigt, grönt och en skön blandning av nytt och gammalt. Så beskriver de svenska turisterna Vasa efter en stund på stan.

Nyhetsbild

Video: Kryssningsresenärerna ser fram emot Vasabesöket – "Här är jättevackert"

VASA En riktig toppenresa, så beskriver resenärerna kryssningen ombord på M/S Birka. Hör resenärerna dela med sig av sina berättelser om Vasa och kryssningen.

Nyhetsbild

VBL och ÖT följer de 1500 svenskar som landstiger i Vasa i dag

Birka landstiger med över 1500 svenskar i Vasa hamn på torsdagen. Vi tar reda på vad resenärerna tycker om Vasaregionen med bilder och video från deras utflykter i regionen.

Nyhetsbild

Förslag: Kommunen borde äga rastområdet på tröskeln till världsarvet – "paradplats som sticker i ögonen"

KORSHOLM Korsholms kommun borde äga rastplatsen på Fjärdskär, det föreslår Stig Beijar (SFP) i en motion och får medhåll från kommunen. Men det är inte första gången som ett köp kommer på tal. Senast föll allt på grund av ett ofördelaktigt avtal.

Nyhetsbild

Unika upplevelser i Kvarken ska locka turister

I augusti inleds en ny satsning för att öka regionens synlighet. Företag och organisationer på båda sidor om Kvarken samarbetar för att locka turister till trakten.

Nyhetsbild

Stort uppsving för Kuddnäs – drygt 2700 besök på en månad

NYKARLEBY Första månaden har rekordmånga besökt museet. Renoveringen och 200-årsjubileet är två orsaker till besökarantalet. Dessutom är museet numera tillgängligt för rullstolsburna.

Nyhetsbild

Konst mitt i världsarvet – delar av Havets hus klart för invigning

REPLOT Världsarvsporten i Replot är fortfarande lite av en byggarbetsplats. Men med konstgalleriet klart är man redo att slå upp dörrarna till delar av Havets hus. Resten av byggnaden invigs senare i höst.

Nyhetsbild

Glid fram längs vattenytan – österbottniska kusten perfekt för paddel

KORSHOLM Österbotten är ett ganska bra ställe att bo på om man vill paddla kanot. Inte är det svårt heller om man ska tro de som kan.

Nyhetsbild

Följ med på en 134 år lång tidsresa – brandmuseet i Karleby unikt i Österbotten

Brandmuseet i Karleby är det enda i sitt slag i Österbotten. Museiansvariga Jan-Anders Enlund är stolt över museet som i år håller öppet för femtonde året i rad.

Nyhetsbild

Välkomna till världsarvets södra del – "Fäliskäret är ett riktigt sommarparadis"

På långt håll syns den röda båken, det äldsta bevarade stora sjömärket vid den finländska kusten. Litet närmare kan vi urskilja husen från lotsepoken, också de rödmålade. Vid den stora flytbryggan ligger en ensam segelbåt. Uppe på land möts vi av en försiktigt spirande grönska och stora, varma klipphällar. Vi är på väg till Fäliskäret.

Nyhetsbild

Kyrkbacken i Närpes är fylld av österbottnisk historia

Gamlakarleby, Mikael Agricola och österbottnisk renässansstil kan alla förknippas med kyrkbacken i Närpes. Hur dessa hänger ihop får man reda på under en guidad tur i det historiska och idylliska området.

Nyhetsbild

Förfallet fortsätter – ingen brådska att åtgärda Wasalandia

VASA Både Vasa stad och ägaren till före detta Wasalandia säger att det är i allas intresse att nå en lösning för området, så att det inte står och förfular omgivningen. Men just nu händer inget.

Nyhetsbild

Charterrekord i Österbotten – kall sommar i fjol bidrar till låga sistaminutenpriser

Trots det varma vädret är det många som väljer att flyga till sydligare breddgrader. Årets kalla vinter och den kalla sommaren i fjol kan ha ökat förhandsbokningarna långt på förhand, säger flygplatschef.

Nyhetsbild

Nu har Astor öppnat sina nya rum – efterfrågan är stor

BILDSPEL På vardagarna är hotell Astor fullsatt och efterfrågan är stor. Nu tar hotellet i bruk flera nya rum. Inredningen kommer från hela världen men hantverkarna från närmiljön.

Nyhetsbild

Vasahotellen väntar sig bästa sommaren på länge – fotbollsfest fyller många rum

Vasahotellen väntar sig en rekordsommar. U19-EM i fotboll har redan fyllt flera hotell i juli. Dessutom kommer allt fler turister över Kvarken och hotellen får draghjälp av både pandor och karuseller.