Lokalt

Turism

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Tomatriket kan locka turister – men entreprenörer behövs

Närpes har många möjligheter till ökad turism och särskilt med fokus på mat. Nu har varje by en plan för utveckling.

Nyhetsbild

Älvbyarnas egna Näcken vill alla människor väl: "Jag är inte som i sagorna"

ÄLVBYARNA På Älvbyarnas nya marknadsföringsbild sitter Näcken på en sten i Kyro älv. Han försöker locka till sig folk, men han är en snäll version av vattenväsendet: Jag vill bara visa upp vår vackra fors."

Nyhetsbild

Bröderna Stenman satsar på mäklarbyrå i Spanien

Bröderna Isak och Kim Stenman är fastighetsmäklare på Costa Blanca där de säljer drömbostäder till soltörstiga nordbor. Två sovrum, havsutsikt och altan med mycket sol är viktiga kriterier för många kunder.

Nyhetsbild

Regionens turistföretag visade upp vad de har att erbjuda

VASA Föreningar på jakt efter resmål och företag på jakt efter resenärer fick träffas, utbyta kontakter och äta frukost.

Nyhetsbild

TUI har inhiberat resor från Vasa till Teneriffa – resenärer erbjuds alternativa rutter

4

VASA Researrangören TUI har ställt in samtliga semesterflyg från Vasa till Teneriffa i vinter. Resenärer uppmanas i stället flyga från Tammerfors eller Uleåborg med en personrabatt som kompensation. Orsaken uppges vara för liten efterfrågan på resorna.

Nyhetsbild

Två bussar med norrmän vill uppleva villaavslutningen i Österbotten – "De vill se skärgården och hur vi firar"

När österbottningarna beger sig ut i skärgården för att fira villaavslutningen i helgen anländer samtidigt två busslaster med norrmän till Vasaregionen för att få göra samma sak. De är här för att få uppleva högtiden på nära håll. Guiden Henrik Fågelbärj säger att norrmännen vill se hur österbottningarna tar farväl av sommaren.

Nyhetsbild

Vasaregionen får ny visuell framtoning – lanseras på Konstens natt

Vasa stad, Vasaregionen och Visit Vasa tar i bruk en ny logotyp och en ny visuell framtoning. Den nya loggan utgörs av "Vaasa / Vasa" i en stiliserad design. Tanken är att den ska användas i visuell kommunikation och marknadsföring.

Nyhetsbild

Kristinestadsföretagare: Världsarvsstatus ger synlighet, fler besökare och klirr i kassan

KRISTINESTAD Näringslivet ser positivt på att Kristinestad söker status som världsarv. Man hoppas det skulle leda till att fler hittar till staden.

Nyhetsbild

Evangeliska folkhögskolan driver hostel – byggnaden nyrenoverad

VASA Evangeliska folkhögskolan i Vasa driver ett hostel vid sidan om för att få ekonomin att gå ihop. Tidigare har hostellet bara varit öppet under sommarmånaderna, men nu kommer det att vara öppet året runt.

Nyhetsbild

Också andra småkryssare fullbokade

Det varma vädret påverkar inte allt för mycket – folk är intresserade av skärgårdskryssningar ändå. – Vi kör med fulla båtar hela tiden, säger Fredric Sandvik på Kvarkenturer.

Nyhetsbild

Video: M/s Tiira ofta full med skärgårdsturister – "Ibland måste folk stanna på land"

VASA Skärgårdskryssningar har blivit populära i Vasa. Ibland har ivriga resenärer tvingats stanna på torra land eftersom båtarna fyllts till max. Det varma vädret tros vara en av orsakerna.

Nyhetsbild

Kvarkenområdet kan gå miste om miljontals euro

Konkurrensen om EU-pengar blir betydligt hårdare om Botnia-Atlantica-programmet inte får en fortsättning. Projektvärlden riskerar att förlora miljontals euro.

Nyhetsbild

Fler svenskar gästar Vasa – "Nu börjar också yngre resenärer hitta hit"

1

VASA På restauranger och hotell i Vasatrakten har man märkt av och uppskattar ökningen av svenska turister. Staden livas upp – särskilt under semestermånaderna, säger Robert Ekman, krögare på Strampen.

VIDEO: Följ med på rundvandring i Gamla Vasa

Vet du redan allt om Gamla Vasas historia? Här är platserna du borde ha koll på.

Nyhetsbild

En rundtur bland ruinerna ger kunskap om närmiljön

I sommar ordnas flera guidade promenader runt om i Vasa och Korsholm. Nytt för i år är en rutt i Gamla Vasa.

Nyhetsbild

Svenskar på kryssningen positivt överraskade av stan

Mysigt, grönt och en skön blandning av nytt och gammalt. Så beskriver de svenska turisterna Vasa efter en stund på stan.

Nyhetsbild

Video: Kryssningsresenärerna ser fram emot Vasabesöket – "Här är jättevackert"

VASA En riktig toppenresa, så beskriver resenärerna kryssningen ombord på M/S Birka. Hör resenärerna dela med sig av sina berättelser om Vasa och kryssningen.

Nyhetsbild

VBL och ÖT följer de 1500 svenskar som landstiger i Vasa i dag

Birka landstiger med över 1500 svenskar i Vasa hamn på torsdagen. Vi tar reda på vad resenärerna tycker om Vasaregionen med bilder och video från deras utflykter i regionen.

Nyhetsbild

Förslag: Kommunen borde äga rastområdet på tröskeln till världsarvet – "paradplats som sticker i ögonen"

KORSHOLM Korsholms kommun borde äga rastplatsen på Fjärdskär, det föreslår Stig Beijar (SFP) i en motion och får medhåll från kommunen. Men det är inte första gången som ett köp kommer på tal. Senast föll allt på grund av ett ofördelaktigt avtal.

Nyhetsbild

Unika upplevelser i Kvarken ska locka turister

I augusti inleds en ny satsning för att öka regionens synlighet. Företag och organisationer på båda sidor om Kvarken samarbetar för att locka turister till trakten.

Nyhetsbild

Stort uppsving för Kuddnäs – drygt 2700 besök på en månad

NYKARLEBY Första månaden har rekordmånga besökt museet. Renoveringen och 200-årsjubileet är två orsaker till besökarantalet. Dessutom är museet numera tillgängligt för rullstolsburna.

Nyhetsbild

Konst mitt i världsarvet – delar av Havets hus klart för invigning

REPLOT Världsarvsporten i Replot är fortfarande lite av en byggarbetsplats. Men med konstgalleriet klart är man redo att slå upp dörrarna till delar av Havets hus. Resten av byggnaden invigs senare i höst.

Nyhetsbild

Glid fram längs vattenytan – österbottniska kusten perfekt för paddel

KORSHOLM Österbotten är ett ganska bra ställe att bo på om man vill paddla kanot. Inte är det svårt heller om man ska tro de som kan.

Nyhetsbild

Följ med på en 134 år lång tidsresa – brandmuseet i Karleby unikt i Österbotten

Brandmuseet i Karleby är det enda i sitt slag i Österbotten. Museiansvariga Jan-Anders Enlund är stolt över museet som i år håller öppet för femtonde året i rad.

Nyhetsbild

Välkomna till världsarvets södra del – "Fäliskäret är ett riktigt sommarparadis"

På långt håll syns den röda båken, det äldsta bevarade stora sjömärket vid den finländska kusten. Litet närmare kan vi urskilja husen från lotsepoken, också de rödmålade. Vid den stora flytbryggan ligger en ensam segelbåt. Uppe på land möts vi av en försiktigt spirande grönska och stora, varma klipphällar. Vi är på väg till Fäliskäret.

Nyhetsbild

Kyrkbacken i Närpes är fylld av österbottnisk historia

Gamlakarleby, Mikael Agricola och österbottnisk renässansstil kan alla förknippas med kyrkbacken i Närpes. Hur dessa hänger ihop får man reda på under en guidad tur i det historiska och idylliska området.

Nyhetsbild

Förfallet fortsätter – ingen brådska att åtgärda Wasalandia

VASA Både Vasa stad och ägaren till före detta Wasalandia säger att det är i allas intresse att nå en lösning för området, så att det inte står och förfular omgivningen. Men just nu händer inget.

Nyhetsbild

Charterrekord i Österbotten – kall sommar i fjol bidrar till låga sistaminutenpriser

Trots det varma vädret är det många som väljer att flyga till sydligare breddgrader. Årets kalla vinter och den kalla sommaren i fjol kan ha ökat förhandsbokningarna långt på förhand, säger flygplatschef.

Nyhetsbild

Nu har Astor öppnat sina nya rum – efterfrågan är stor

BILDSPEL På vardagarna är hotell Astor fullsatt och efterfrågan är stor. Nu tar hotellet i bruk flera nya rum. Inredningen kommer från hela världen men hantverkarna från närmiljön.

Nyhetsbild

Vasahotellen väntar sig bästa sommaren på länge – fotbollsfest fyller många rum

Vasahotellen väntar sig en rekordsommar. U19-EM i fotboll har redan fyllt flera hotell i juli. Dessutom kommer allt fler turister över Kvarken och hotellen får draghjälp av både pandor och karuseller.

Nyhetsbild

Birka kommer lastad med 1500 passagerare till Vasa

1

Ett skepp kommer lastat med 1500 svenska kryssningspassagerare i slutet av juni. Österbotten får chansen att under en heldag visa upp det bästa av regionen.

Nyhetsbild

På söndag öppnar Toivonen portarna igen

KARLEBY Eppu Normaali sjunger vemodigt om året 1985 i en av sina mer kända sånger. Samma år öppnade Matti Toivonen för första gången portarna till sin djurpark i Kelviå. I dag är det dags för säsong nummer 34.

Nyhetsbild

Årets reseföretag är Kalle's Inn på Klobbskat – "Nyckelordet är att vara unik"

KORSHOLM Det är öppna vidder, isen mörknar, sjöfåglarna skränar och röken som rullar in över Kalle's Inn på Klobbskat doftar vedeldad bastu och rökbastu. – Nyckelordet är att vara unik, säger Freddi Skott, vd på Kalle's Inn, som är årets reseföretag.

Nyhetsbild

Över hundra turistguider från hela Finland samlades i Vasa

VASA/KORSHOLM. Över hundra guider välkomnades på lördagen till Vasa och Korsholm. De ska få bekanta sig med Strömsö, världsarvet och mycket annat. Temat för guiddagarna är ”100 år sedan jägarnas hemkomst”.

Nyhetsbild

Tricket för att få inhemskt turism: evenemang med förhandsköpta biljetter

STORMÄSSAN Har man köpt biljett åker man fast det regnar. Det vet inte minst Björneborgs turistmänniskor, som i år har evenemang som med säkerhet lockar hundratusentals besökare.

Nyhetsbild

Förslag: gratis inträde till Gamla Vasa museum i sommar

I fjol löste 343 personer biljett till Gamla Vasa museum. Nu föreslår museidirektören gratis inträde i sommar.

Nyhetsbild

Allt fler svenskar tar färjan över till Vasa

Statistiken för fjolåret visar på en ökning med en fjärdedel i övernattningar från Sverige. Kvarkentrafiken är en stor orsak.

Nyhetsbild

Björköborna vill ha en camping

Husbilarna är många i världsarvet och nu hoppas Björköborna på en camping i Svedjehamn. Samtidigt fortsätter förhandlingarna om en semesterby med hotell. Båda behövs, säger turism-vd.

Nyhetsbild

Julstugorna på torget öppnar

1

VASA Julstugorna i Vasa skapar stämning på torget i år igen. Tre av fyra stugor är fyllda, men ännu finns plats för ett företag.

Nyhetsbild

Öråd vill ha sommarrestaurang på Bergö

BERGÖ Projektet Bergö 2020 vill skapa bättre förutsättningar för turistnäringen att växa. Nu smider man planer på både en restaurang och ett nytt campingområde på Bergö.

Nyhetsbild

Julstugorna flyttar till gågatan

VASA Precis som i fjol placerar Visit Vasa ut sex röda julstugor på torget, men i år ska de stå på gågatan.

Nyhetsbild

Undersökning: Världsarvet har nöjda besökare

Svedjehamn och Replotbron lockar både österbottningar som närturistar i regionen och utländska besökare. Många väljer att besöka Kvarkens skärgård främst för att uppleva naturen, visar en undersökning som gjorts bland sommarens besökare.

Nyhetsbild

Flygplatsen i Vasa lockar fler, Kronoby färre

1

Flygplatsen i Kronoby har haft färre resenärer i år, medan flygplatsen i Vasa lockat fler. Det är speciellt inrikesflygen som tappar passagerare.

Nyhetsbild

Naturen - regionens ess i rockärmen

Skärgården och starkare regionalt samarbete blir allt viktigare element för att locka turister till Vasaregionen. Detta är visionen om regionens turism 2030.

Nyhetsbild

Vasa får fler charterflyg

VASA Charterhösten är i full gång på Vasa flygplats. På våren lovas dessutom nya destinationer.