Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Plan B för vården inte längre aktuell – däremot nog diskussioner med kommunerna

Vasa sjukvårdsdistrikts planer på att integrera primär- och socialvården har väckt debatt. Nu vill sjukvårdsdistriktets ledning och styrelse räta ut några frågetecken som uppstått längs vägen. Samtidigt väljer man att ge projektet ett nytt namn.

Nyhetsbild

Maj-Britt blev maken Pauls vårdare efter stroken: "Här hemma finns det gamla livet kvar"

KORSNÄS När Paul Westerlund fick en stroke trodde läkarna att han aldrig skulle återhämta sig. Men hans fru Maj-Britt blev närståendevårdare och var envis som få – klart Paul skulle lära sig att gå igen.

Nyhetsbild

Seinäjokiläkare ogillar minimigränser för operationer: "Blir svårt att upprätthålla fulljour"

1

Centraliseringen av kirurgi rimmar illa med kravet på att upprätthålla fulljour, säger Mika Raitainen, ledande docent på Seinäjoki centralsjukhus. Nu väntar landets sjukhus på hur minimigränserna för att få operera ska tolkas.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

1

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Även nästa år blir en utmaning för vården i Korsholm och Vörå

KORSHOLM

Korsholm hoppas kunna anställa en missbrukarkoordinator nästa år. Dessutom borde pengar för gratis preventivmedel rymmas in i budgeten. Men det kan, som nu, bli tajt att få slantarna att räcka.

Nyhetsbild

Nämnden vill ha 32 nya tjänster till vård och omsorg

VASA Äldreomsorgen och barnskyddet har högsta prioritet i social- och hälsovårdsnämndens budgetförslag. Hemvården behöver fem terapeuter, åtta vårdare och två sjukskötare. Socialvården och familjeservicen behöver 13,5 nya tjänster, bland annat inom socialvården.

Nyhetsbild

Läkarsituationen i Vasa stad rekordbra – "Vasa har gott rykte bland unga läkare"

VASA För tillfället är nästan alla läkartjänster i Vasa stad besatta. Ändå är den genomsnittliga väntetiden på en icke-brådskande läkartid i Vasa över sju veckor.

Nyhetsbild

Årets influensavaccin är mer effektivt – överläkare hoppas på mildare epidemi

Fjolårets influensaepidemi tyder på att vaccinet inte var effektivt. Blir årets epidemi lika svår riskerar bäddplatserna på Vasa centralsjukhus ta slut.

Den som vill bli fosterfamilj har nu sin chans – Vasa ordnar sällsynt utbildning

VASA I vinter startar en svenskspråkig Pride-utbildning i Vasa.

Nyhetsbild

Beslut: Kristinestad ger gratis preventivmedel åt unga

KRISTINESTAD Från och med 2019 får Kristinestads unga gratis preventivmedel, beslöt fullmäktige på måndagskvällen. Kristinestad blir därmed först av kommunerna i Sydösterbotten att ta steget.

Nyhetsbild

Helikopterrapporten granskad: Allt som talar för Vasa har tydligt lämnats bort

1

JAKOBSTAD "Ifall nyttan av skattemedlen ska maximeras borde den nya läkarhelikoptern inte stationeras i Seinäjoki." Det säger Jakobstadsbon Håkan Löfqvist som lusläst det färska förslaget.

Nyhetsbild

Seniorer får välja var och hur de tränar sitt minne

Vasa Vasabor som lider av minnessjukdomar får större frihet att välja vart de åker för att delta i olika aktiviteter för att träna minnet.

Nyhetsbild

Studerande lär ut hjärt- och lungräddning

VÅRD Har kunskaperna i hjärt- och lungräddning rostat? På torsdag och fredag visar Novias sjukskötarstuderande vad de lärt sig.

Nyhetsbild

Vasavården fick hedersomnämnande i tävling

VASA Vasa stads hem- och anstaltsvård fick ett hedersomnämnande för sitt kvalitetsarbete. Det var det finländska kvalitetshuset Labquality som gav Vasa hedersomnämnandet under kvalitetstävlingen "Vuoden laatutarina", som i år ordnades för första gången.

Nyhetsbild

Regionförvaltningsverket: Patienters säkerhet har inte skadats när Vasa haft för få vårdplatser

VASA Bisten på vårdplatser inom Vasa stads social- och hälsovård har inte skadat patienternas säkerhet. Det slår Regionförvaltningsverket fast efter att ha utrett läget på uppmaning av riksdagens justiteombud, JO.

Nyhetsbild

Österbotten och Mellersta Finland köper gemensamt patientdatasysem

Vasa sjukvårdsdistrikt gör gemensam sak med Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt i köpet av ett nytt patientdatasystem. Konkret betyder det närmast att parterna avtalar om upphandlingen.

Nyhetsbild

Ny barnskyddsenhet öppnar i Karperö: "Reglerna likadana som i vanliga hem"

KORSHOLM Lyssna i stället på barnens vilja, på deras olika behov. Utforma barnskyddet med hjälp av unga som själva varit i barnskydd och gör enheten till ett hem. Det här är vad grundarna av den nya barnskyddsenheten i Karperö satsar på.

Nyhetsbild

Förslag: Ingen läkarhelikopter till Vasa – avsaknaden av fulljoursjukhus en orsak

6

Det blev Seinäjoki som drog det längre strået i kampen om en ny helkopterbas. En anledning är att Vasa saknar fulljoursjukhus.

Nyhetsbild

Vasabördig utvecklade bilder som hjälper barn förstå det som sker på sjukhus

Sjukhusbesök kan vara obehagliga för vem som helst, men lite lättare blir det om man vet vad som ska hända. Ett nytt material utvecklat av Vasabördiga Cecilia Linnanen innehåller bilder som hjälper barn att gå igenom olika moment inför till exempel en operation.

Nyhetsbild

Platser i privata barndaghem finansieras nu med Vasa stads servicesedlar

VASA Nu används servicesedlar också inom dagvården i Vasa stad. Föräldrarna betalar som vanligt en dagvårdsavgift baserad på sin inkomst och staden ger en servicesedel som finansierar resten av dagvårdsplatsen.

Nyhetsbild

Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel för alla under 25 år

VASA Alla ungdomar borde få tillgång till gratis preventivmedel, anser den gemensamma intresseföreningen för student- och studerandekårerna i Vasa, Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande. Stadsstyrelsens förslag är bra men kan bli ännu bättre, anser föreningen.

Nyhetsbild

Nytt daghem för 200 barn byggs i Gerby

VASA Om två år väntas ett nytt stort daghem slå upp sina dörrar i Gerby. Samtidigt stängs de nuvarande fem svenskspråkiga daghemmen i området och verksamheten koncentreras till en adress.

Nyhetsbild

Nyopererade: Hemsk taxiresa hem från sjukhuset

1

Det blev en smärtsam taxiresa hem från sjukhuset för två nyopererade patienter. De fick klamra sig fast vid båren och bita ihop när varenda gupp gjorde ont.

Nyhetsbild

Värmen ökar trycket på akuten – många uttorkade patienter i helgen

VASA Värmen gör att ovanligt många patienter tas in på akuten. Under söndagen var antalet patienter som misstänks ha blivit sjuka av hettan dubbelt så många som i början av veckan.

Nyhetsbild

Regionförvaltningsverket: Många brister i två privata servicehem för äldre i Vasa

VASA Vårdbrister har påtalats i två privata servicehem för äldre i Vasa. Överinspektör Aija Ström vid Regionförvaltningsverket säger att vårdkvaliteten lider mest av många timavlönade vårdare. Servicehemmen har åtgärdat bristerna.

Nyhetsbild

Nya lösningar söks för hörselpatienter – missnöje med Pihlajalinna

JAKOBSTAD Efter att Pihlajalinna blivit av med både öronläkare och audionomer hänvisas Malmskas hörselpatienter till Vasa. Men en lösning är på gång.

Nyhetsbild

Vasa stads hemvård kan vinna tävling och bli "Årets kvalitetsstory"

VASA För första gången någonsin ordnas tävlingen "Vuoden laatutarina" som vill kasta ljus på det utvecklingsarbete vårdinstanserna gör. Nu är fem finalister klara och en av dem är Vasa stads hemvård.

Nyhetsbild

Ny cancermedicin godkänd även i Finland från augusti

Den relativt nya cancermedicinen Ibrance berättigar till FPA:s grundersättning från och med första augusti. Den är avsedd för kvinnor med hormonkänslig bröstcancer och ges i kombination med andra mediciner.

Nyhetsbild

Vasaläkares doktorsavhandling visar: Fett i levern höjer risken för förmaksflimmer i hjärtat

Vasa Fett i levern är farligare än man hittills vetat. Vasaläkaren Aki Käräjämäkis doktorsavhandling visar att det ökar risken för flimmer i hjärtat till och med mer än vad blodtryckssjukdom gör.

Nyhetsbild

Maria får sin livsnödvändiga behandling i England – "Resultatet ser vi om några månader"

1

VASA Maria Lindell har påbörjat en autolog stamcellstransplantation i Sheffield, England. Den har hon hoppats på och väntat på i mer än två år.

Nyhetsbild

Läkare: Barn behöver D-vitamin men för höga doser kan vara livsfarligt

VASA Barn behöver D-vitamin som tillskott men man ska inte ge mer än hälsovårdens rekommendation. Vasa centralsjukhus har vårdat ett barn som fått alltför höga doser. Sjukhuset har anmält föräldrarna till social myndigheter.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistrikt varnar för överdosering av D-vitamin

Vasa sjukvårdsdistrikt påminner om konsekvenserna av överdosering av D-vitamin. Medveten överdosering åt barn kan leda till brottsanmälan.

Nyhetsbild

Vasa gör om servicen för mental- och missbrukarvården

VASA Mental- och missbrukarvården i Österbotten stöps om. Vasa stad och sjukvårdsdistriktet planerar en ny, gemensam verksamhet för att samordna tjänsterna.

Nyhetsbild

Medicinen var för dyr och Lucas fick ingen hjälp – nu får han äntligen behandling

VASA Lucas Räisänen lever med en obotlig muskelsjukdom. Den medicin som skulle kunna hjälpa honom var för dyr, ansåg Finland. Tills i maj, då kom glädjebeskedet: Lucas ska få testa den nya medicinen.

Nyhetsbild

Fortsatta problem med sjukjournaler på svenska vid Vasa centralsjukhus

Vasa Flera hundra sjukjournaler väntar på översättning på Vasa centralsjukhus. Trots att sjukhuset fick två översättare till i år har kön blivit ännu längre.

Nyhetsbild

Superbakterier som blivit sjukvårdens gissel ökar

1

Bakterier som inte kan behandlas med vanlig antibiotika ökar. För ett par år sedan ökade de kraftigt i länderna runt Medelhavet men också i Österbotten.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

"Stop cancer" samlade in flera tusen

NYKARLEBY Det blev 6450 insamlade euro till Österbottens cancerförening från den välgörenhetskonsert som ordnades i Stjärnhallen i Nykarleby i vintras. Pengarna överräcktes på måndagen.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet diskuterar privatisering med Kristinestad

VASA Varför vill Kristinestad privatisera en del av vården och vad innebär detta för Vasa sjukvårdsdistrikt? De frågorna togs upp under sjukvårdsdistriktets styrelsemöte på måndagen.

Nyhetsbild

Mentalvården ändras i Vasa – kan bli aktuellt med samarbetsförhandlingar

1

VASA Vasas mental- och missbrukartjänster kan slås ihop med Vasa sjukvårdsdistrikts motsvarande. I framtiden kan alla tjänster finnas under samma tak. Vad det innebär för ungdomsstationen Klaara och för mentalvårdsstationen Horisonten är oklart i det här skedet.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill veta vad patienterna tycker om vården

VASA Vad tycker du om vården på Vasa centralsjukhus? Sjukhuset vill veta din åsikt för att kunna utvecklas och bli ett ännu bättre sjukhus.

Nyhetsbild

Stöd behövs för människor i livets slutskede – "I Vasa behövs fler frivilliga"

VASA Sjukhussjälavården i Vasa efterlyste frivilliga som kan stöda och finnas där för människor som inte har länge kvar att leva. Över trettio personer anmälde intresse. Men fler frivilliga behövs. – Vi har en lång väg att gå innan vi når ut till alla som behöver stöd, säger Rose-Maj Friman, chef för sjukhussjälavården i Vasa.

Nyhetsbild

Sjukskötare specialiserar sig på mat till cancersjuka

KARLEBY För cancerpatienter är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med kolhydrater, protein och fetter. Men mitt i all stress kring sjukdomen är det lätt att näringsintaget glöms bort. Sjukskötare på Möcs poliklinik för cancersjukdomar håller därför på med att sammanställa en näringsbroschyr.

Nyhetsbild

Kristinestads hemliga beslut om vården kan inte överklagas

KRISTINESTAD Beslutet som fattades bakom stängda dörrar i mars om att privatisera en del av vården kan inte överklagas. Det var "av beredande karaktär".

Nyhetsbild

Måttligt intresse bland sjukskötare i regionen att jobba i Sverige i sommar

VASA Bristen på sjukskötare är stor i Sverige men det förekommer ingen rusning dit från Vasa. Lycksele kommun raggade vårdare i Österbotten förra veckan men endast en har nappat på hittills.