Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Olika åsikter om hur vården ska ordnas i Österbotten – Vasa tydlig med att allt bör finnas under samma tak

1

En frivillig samkommun som har hand om den gemensamma vården i Österbotten är under arbete. Frågan är vad vården ska omfatta – och om alla ska vara med på allt.

Nyhetsbild

Barnrådgivningen i Kvevlax ska flytta till Smedsby – men först ska folket höras

KORSHOLM På sikt vill Korsholm centralisera all barnrådgivning till Smedsby. Planen är att starta ett nytt familjecenter. Liknande planer finns för barnrådgivningen inom Vörå kommun.

Nyhetsbild

Telefonerna på Korsholms HVC fungerar inte

KORSHOLM För tillfället går det inte att ringa till vården i Korsholm och Vörå.

Nyhetsbild

Vård och omsorg i Vasa har tio miljoner för litet

VASA Vård och omsorg i Vasa klarar inte av att ge den service som lagen förutsätter. Det skulle kräva ungefär tio miljoner euro över de givna ramarna.

Nyhetsbild

Funktionshindrade Lucas mamma om hjälpmedel: Fråga oss vad vi behöver

VASA Säg hjälpmedel och de flesta tänker på en rullstol eller en stadig ramp – men inte i första hand på ett par gummistövlar och en advokat.

Nyhetsbild

Vasa vill betala mindre och bestämma mer – det blir dragkamp om den gemensamma vården

2

Ska Vasa få bestämma mer om den gemensamma vården i Österbotten? Meningarna är delade när kommunerna säger sitt om det nya välfärdsområdet.

Nyhetsbild

Minskande antal födslar har nu stannat upp vid VCS

VASA Vasa centralsjukhus satsar allt mer på individuella förlossningsalternativ. Samtidigt ser man en positiv vändning i antalet födslar.

Nyhetsbild

Oönskad hemvård kan vara dyrare än boende – "Kunde mamma åtminstone ha fått en intervallplats"

VASA Med allt fler äldre och en strävan till att de ska bo kvar hemma blir hemvården allt tyngre och dyrare. – Vi funderar på det hela tiden, säger Leif Holmlund, direktör för Vasas hem- och anstaltsvård.

Nyhetsbild

Patientsäkerhetscentret överväger nytt namn – No-Harm center är för vagt

Patientsäkerhetscentrumet vid Vasa centralsjukhus har fått kritik för sitt namn. Nu överväger man ett namnbyte – eller åtminstone en namnuppdatering.

Nyhetsbild

Ragnar, 99, trivs på Fylgia, 50 – skajpar dagligen med barn och barnbarn

VASA På Fylgiahemmet vill man sätta guldkant på vardagen men står inför samma utmaningar som resten av åldringsvården. Hemmet har nu stått på samma plats i 50 år.

Nyhetsbild

Färsk statistik: Vården i Korsholm och i Vasa billigare än i Seinäjoki

1

Nej, Vasas vård är inte dyr. Och Korsholms är ännu billigare. De flesta andra kommuner i landet betalar mer per invånare.

Nyhetsbild

Institutet för de inhemska språken: No-Harm center är ett misslyckat namn

VASA Vasa centralsjukhus har grundat ett patientsäkerhetscentrum. Institutet för de inhemska språken gillar inte namnet på centret.

Nyhetsbild

Hemservice i Kvevlax flyttar in i gamla biblioteket – ger plats åt fler dagisbarn

KVEVLAX För att få fler dagvårdsplatser i Kvevlax flyttar hemservice ut ur sina nuvarande lokaler och in i det gamla biblioteket.

Nyhetsbild

Kön till serviceboende i Vasa är nu olagligt lång – "Så här kan vi inte ha det"

VÅRD Vasas vårdsektor kommer att behöva mer pengar i år, flera miljoner. En orsak är specialistvården, en annan är kön till serviceboende.

Nyhetsbild

Tre hvc-avgifter per år i stället för två i Vasa

Hellre högre avgifter än att skära i vården. Så resonerar social- och hälsovårdsnämnden och tar betalt för tre läkarbesök per år i stället för två.

Nyhetsbild

Soite vill inte att VCS särbehandlas – "Jämlikhet handlar om mer än språk"

2

KARLEBY/VASA I Mellersta Österbotten vill man inte att Vasa centralsjukhus och svenskspråkiga får särbehandling när det gäller den omfattande jouren.

Nyhetsbild

Kryptosporidios fortsätter att öka – statligt projekt utreder orsakerna

Än är det lugnt på kryptosporidiosfronten på de österbottniska sjukhusen. Men det är också den här tiden som fallen ökat drastiskt de senaste åren.

Nyhetsbild

Förslag: Vasabor ska betala tre hvc-avgifter i stället för två

EKONOMI Hellre mer inkomster och svåra nedskärningar. Det är logiken bakom förslaget att öka antalet avgiftsbelagda läkarbesök i Vasa.

Privat aktör söks för företagshälsovård i Korsnäs

De som är anställda av Korsnäs kommun har hittills fått sin företagshälsovård från Malax-Korsnäs hälsovårdscentral. Det kommer att ändras nu.

Nyhetsbild

Ingen efterfrågan på våra tjänster, säger Esperi – Oklart vad som sker med huset

Verksamheten vid Ulrika-hemmet i Kristinestad upphör. Men enligt Arne Köhler vid vårdbolaget Esperi Care kommer man att utvärdera läget på nytt i början av nästa år. Bolaget har ett mångårigt hyreskontrakt med fastighetsägaren.

Nyhetsbild

Kristinahemmet blir fullsatt då Ulrika töms – "Ett gemensamt beslut att flytta de boende"

Ulrikahemmet på Östra sidan i Kristinestad töms på måndag. De sista boende flyttar till Kristinahemmet vid Salavägen. Där blir då fullt hus.

Nyhetsbild

Esperi stänger Ulrikahemmet – Kristinestad tar över vården av de boende

Esperi Care som drivit Ulrikahemmet i Kristinestad avslutar verksamheten.

Nyhetsbild

Sjöström hoppas på snabbt jourbeslut

JAKOBSTAD Dygnet runt-jouren inom primärvården på Malmska kan bedrivas tack vare ett specialtillstånd. Nu väntar man på besked om fortsättningen.

Nyhetsbild

Volontärer ska ge patienter stöd på Vasa centralsjukhus – 25 vill delta i första kursen

VASA Frivilliga kommer att börja röra sig på Vasa centralsjukhus och hjälpa till med allt från att berätta hur man hittar rätt till att ge kamratstöd åt någon som insjuknat.

Nyhetsbild

Iltalehti: Dator med patientuppgifter från Kristinestad såldes på loppis

KRISTINESTAD En dator med Kristinestadsbors patientuppgifter har sålts på en loppmarknad i Björneborg. Polisen utreder nu saken.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om VCS-miljonen: "Regeringsprogrammet säger en miljon och det är klara bud"

1

Finansministeriets föreslagna 30 000 euro för den omfattande jouren på Vasa centralsjukhus har fått justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) att höja på ögonbrynen.

Nyhetsbild

Camilla Berts-Orre: Fel med spelautomater i matbutikerna

MALAX Spelautomater hör hemma i dedikerade spellokaler. Om spelautomater skulle förbjudas på andra ställen kunde man förebygga eventuella beroenden, säger missbrukarvårdschef Camilla Berts-Orre på Pixnekliniken.

Nyhetsbild

Äldre i Vörå väntar en dag på kommunal matservice

Under årets första sex månader måste äldre inom Vörå kommuns område vänta på matservice och hemservice i endast en dag. Väntetiden för närståendevård var betydligt längre.

Nyhetsbild

Bra med omfattande jour, men den där miljonen behövs

VASA För Vasa stad är det viktigt att sjukvårdsdistriktet får den miljon som omfattande jour kostar. Även andra kommuner kämpar med sin ekonomi.

Nyhetsbild

Nu flyttar Vasas rådgivningsverksamhet till Dammbrunnen

VASA Vasas mödra- och familjeplaneringsrådgivning och centrumområdets barnrådgivning flyttar från Sandviken till Dammbrunnens hälsostation. Personalen är glad för nya utrymmen – och frisk luft.

Nyhetsbild

Kevin, 1 år, är en på miljonen – har en sällsynt sjukdom

KORSHOLM Alla barn är unika, men Kevin Yli-Kätkä i Smedsby är bokstavligen en på miljonen. När han var fyra veckor gammal upptäcktes det att han har en mycket ovanlig njursjukdom. Den gör honom extremt törstig.

Nyhetsbild

Blodgivare behövs varje dag – men alla EU-resenärer får inte donera

För tillfället härjar West Nile-epidemin i flera länder i Europa. Personer som rest dit får inte ge blod på en tid, säger kommunikationsdirektör Willy Toiviainen vid Röda Korsets blodtjänst.

Nyhetsbild

Överläkare om epidemimisstankar i Vasa: "Infektionerna kunde inte kopplas till utsläppet"

VASA Det gick inte att bevisa någon koppling mellan avloppsutsläpp och ökade infektioner i fjol. Det säger Vasas infektionsläkare Heikki Kaukoranta.

Nyhetsbild

Hela hennes familj blev sjuk efter bad i Smulterö: "Trodde det var tropisk åkomma"

VASA Fjolårets avloppsutsläpp i Metviken orsakade svåra magplågor hos flera familjer. Ambulans- och sjukhusbesök blev följden, vittnar en mamma.

Nyhetsbild

Vattenverkets vd ville lugna folket men saknade fakta – nu ber hon om ursäkt

VASA Vattenverkets Irma Hyry ville lugna Vasaborna. I stället skapade hon en möjlig farosituation. Nu ångrar hon sitt uttalande i Vasabladet.

Nyhetsbild

Läkare starkt kritisk till Vasas sätt att sköta avloppsläckan: "Kommer att polisanmäla"

2

VASA När det visade sig att avloppsvatten – igen – styrts rakt ut i Metviken slätade tjänsteman över. Nu påpekar läkare risken för utsatta.

Nyhetsbild

Gräsallergikernas värsta tid är här – apotekaren Tiina: "Symptomen förvärras när vädret blir varmare"

Nu börjar pollennivåerna vara i topp. Det är speciellt gräs och gråbo som ställer till det, säger Tiina Heikkilä, apotekare vid Vasa centralapotek. – Det finns hjälp, säger hon.

Nyhetsbild

Ovanlig babyboom under juli månad på Vasa centralsjukhus – Avdelningsskötare: "Jättebra för oss"

VASA Ovanligt många barn har fötts på Vasa centralsjukhus i juli. Det är goda nyheter för avdelningen som kämpar på i tider av allt färre födslar.

Nyhetsbild

Barnskyddsfallet i Vörå: Vanligt att kommuner tvistar om betalningsansvar

VÖRÅ Lagar har skrivits just för att klargöra vem som ska betala då kommuner tvistar om barnskyddsärenden. Trots det kan det finnas fog för besvär i fallet där Vörå funnits skyldig att betala 1,7 miljoner euro i barnavårdskostnader.

Nyhetsbild

Nu kan Maria gå igen – efter fem år i rullstol

5

VIDEO Äntligen! Maria Lindell kan gå, till och med i trappor. Efter fem år i rullstol känns det overkligt både för henne och hennes närmaste. I augusti fyller hon 50 år och då ska hon fira med dans i Nämpnäs paviljong.

Nyhetsbild

Leif insjuknade i borrelios – "Ingen tog symtomen på allvar"

JAKOBSTAD Foten svällde upp och blev blå. Tjugo år efter att Leif Lind blev biten av en fästing blommade borreliainfektionen ut.

Nyhetsbild

Spelberoende får hjälp hemma eller på kafé

KARLEBY Soite har anställt två erfarenhetsexperter som träffar kunderna på ett mer ledigt sätt, skriver Yle.

Nyhetsbild

Jonny, 21, lider av borrelios – "Fästingbettet har ställt till med mycket i mitt liv"

1

JAKOBSTAD Epilepsi, depression och en kronisk trötthet präglar Jonny Åkerlunds liv. Och allt började med ett fästingbett.

Nyhetsbild

Nära bli hemskickad från sjukhuset – behövde akut hjärnoperation

3

JAKOBSTAD På Malmskas jour påstod läkaren att Anna Eurs krämpor berodde på värkmedicinen. Tolv timmar senare opererades hon akut för en hjärntumör.

Nyhetsbild

Kårkullapappa tar strid – "Klienter måste få leva fullt ut"

JAKOBSTAD Kim Stenvik oroas över kommunernas plan att ta över Kårkullas verksamhet. Kårkullapolitiker ser i sin tur utredningen som befogad.