Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vasa avtalar med Korsholm om vårdplatser

Snart kan Vasapatienter flyttas från Vasa centralsjukhus till Korsholms eller Oravais närsjukhus i väntan på att bli hemskickade.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt satsar på forskning i patientsäkerhet

Vasa sjukvårdsdistrikt vill skapa ett kompetenscentrum för forskning i patientsäkerhet. I januari väntar förhandlingar med Åbo universitet om en professur i ämnet.

Nyhetsbild

Fullmäktige satsar halv miljon på att ta hem patienter från centralsjukhuset

VASA Tanken var att satsa 530 000 euro på fler vårdare och kunna minska lika mycket i budgeten på specialistvården. Men det går inte, så nu får Vasa bara hoppas att man kan minska antalet klinikfärdiga.

Nyhetsbild

THL: Stort intresse för influensavaccinering

1

Årets vaccin är mer heltäckande än fjolårets, säger överläkare Hanna Nohynek på THL. Hittills har endast ett tiotal influensafall konstaterats i Finland.

Nyhetsbild

Seinäjoki centralsjukhus kan bli del av jättesjukhus – oklart hur VCS påverkas

I Seinäjoki funderar man på att göra centralsjukhuset till en del av ett stort sjukhusbolag. Inga samtal har förts om hur samarbetet ska fortsätta med Vasa centralsjukhus kring exempelvis cancervården.

Nyhetsbild

Aamulehti: Sjukvårdsdistrikt i Tammerfors, Egentliga Tavastland och Södra Österbotten slår ihop sjukhusen

1

Sjukvårdsdistrikten runt Tammerfors universitetssjukhus har planer på att slå ihop sin verksamhet. Med cirka 900 000 invånare skulle det bli landets näst största sjukvårdsorganisation.

Nyhetsbild

Studenthälsan testar läkarbesök via videosamtal

VASA Nu kan Studenthälsans patienter undersökas av en läkare i en annan stad via video.

Sjukvården dyrare i Närpes

Kostnaderna för specialsjukvården har under året ökat i Närpes. Nu behövs tilläggsmedel.

Nyhetsbild

Brändös pärla startade seniorklubb med hjälp av studerande

VASA Ett samarbete med yrkesinstitutets närvårdarutbildning gör att Brändös pärla kan erbjuda gratis tjänster även till seniorer som inte bor i huset.

Nyhetsbild

"Det finns äldre som inte vill åka hem"

VASA Vad fungerar och vad fungerar inte och varför kostar vården så mycket i Vasa? Det var frågor som Vänsterförbundet ville ha svar på när det ordnade en diskussionskväll i Vasa fullmäktigesal.

Nyhetsbild

Nytt callcenter i Åbo ska ge svar på svenska vårdfrågor

Ett svenskt callcenter som är öppet dygnet runt i Åbo. Med det vill Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt bli bättre på att bemöta svenskspråkiga i vården. Fler verktyg plockas fram.

Nyhetsbild

Korsholm får hemsjukhus – "Vården kommer hem till patienten"

KORSHOLM Korsholm tar modell av Vasa och utvecklar nu hemsjukhus. Verksamheten ska börja nästa år.

Nyhetsbild

Folkhälsan tar över äldreboenden i Kronoby

KRONOBY Folkhälsan tar över Pensionärshemsföreningen i Kronobys boenden och service.

Nyhetsbild

Nykarleby väntar på Attendo

NYKARLEBY Väntetiderna till boendeservice har förkortats till i genomsnitt tre månader i Jakobstad, Larsmo och Pedersöre. I Nykarleby är de längre.

Nyhetsbild

Stora investeringar och dyrare mediciner – Vasa sjukvårdsdistrikt kan inte spara nästa år

Sjukvården i Vasaregionen kostar mera nästa år men intäkterna ökar också. Det konstaterar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt. Beskedet att centralsjukhuset inte får omfattande jour tas med ro.

Nyhetsbild

Utmärkt! säger Hans Frantz om initiativ att förbättra vård på svenska

Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, välkomnar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt initiativ till att förbättra vården på svenska.

Nyhetsbild

Finländarna är sämst i Norden på att donera njurar

Finländarna är sämst på att donera njurar i Norden. Det uppger Njur- och leverförbundet i samband med en nordisk konferens som pågår i Helsingfors denna vecka.

Nyhetsbild

Ambulansrallyt har tilltagit från jouren vid Malmska

JAKOBSTAD Det skickades cirka 350 fler patienter från Malmska jouren till centralsjukhusen i Vasa och Karleby under januari-augusti i år än under motsvarande period 2017. 130 fler skickades från Malmskas avdelningar.

Nyhetsbild

Siv hade en olidlig resa med bårtaxi från Åbo till Dagsmark – FPA: Resan ska omfatta god service

1

KRISTINESTAD Siv Lindfors i Dagsmark hoppas att ingen ska behöva uppleva en sådan taxiresa som hon gjorde från sjukhuset i Åbo i somras. Nej, det ska ingen behöva, säger Susanna Bruun förmånschef på FPA.

Nyhetsbild

Nytt förslag vill minska arbetsmängden inom barnskyddet i Vasa

VASA Signalerna är starka för en satsning på barnskyddet i nästa års Vasabudget. Förslaget är väl underbyggt.

Nyhetsbild

Experter: Strider mot etiken att patienten inte får träffa läkaren

Vasa Det hör till en patients rättighet att träffa läkaren som tar beslut om ens vård. Det är experter överens om och ger råd hur Sonja Nyström borde gå vidare.

Nyhetsbild

Läkare vägrar skriva ut mera psykoterapi till Sonja – "Känns tungt att protestera när man mår dåligt"

Vasa Sonja Nyström känner sig lämnad vind för våg av den psykiatriska vården. Hon är bestört över att hon inte får mera terapi vid Vasa centralsjukhus och inte heller betalningsförbindelse för terapi inom den privata sektorn.

Nyhetsbild

Varannan vuxen drabbas av psykisk ohälsa – Mäkynen vill säkra tillgången till vård

Socialdemokraterna slår ett slag för mentalvården. Matias Mäkynen är en av SDP:arna bakom ett åtgärdsprogram som bland annat kräver garanti för psykoterapi.

Nyhetsbild

Taxichauffören: "Vi måste kunna lita på infon vi får"

1

JAKOBSTAD Det fanns ingenting som antydde att den minnessjuke mannen inte visste vart han skulle eller borde ha förts någon annanstans. Taxichauffören berättar om vad som ledde fram till att åldringen lämnades på det som skulle visa sig vara fel adress.

Nyhetsbild

Minnessjuk åldring lämnades på trappan i kölden – utan ytterkläder

1

JAKOBSTAD/LARSMO En 84-årig man med minnessjukdom lämnades i tisdags kväll sittande på trappan till sitt hem av en taxichaufför. Ingen var hemma, familjen var på resa och mannen borde ha förts till Lilla Fridolf där han får intervallvård.

Nyhetsbild

Nytt samarbete – patienter med hjärninfarkt kan skickas till Umeå

När någon får en hjärninfarkt är resultatet av behandling extremt beroende av hur snabbt patienten får vård. Vasa centralsjukhus ska samarbeta med Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att patienter som behöver så kallad mekanisk trombektomi ska få det så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet visar ett underskott på 1,5 miljoner – styrelsen manar till återhållsamhet

Nästa år blir ekonomiskt utmanande för Vasa sjukvårdsdistrikt. "Vi visste att det här blir ett mellanår i vårt sparprogram", säger Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Tervajoki i Lillkyro fick ny apotekare

Apoteket i Lillkyro, eller sjunde apoteket i Vasa, har fått ny apotekare. Han heter Juha Heikkilä.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet visar ett underskott på 1,5 miljoner – styrelsen manar till återhållsamhet

Mer än hälften av Vasa sjukvårdsdistrikts budget i år är redan använt och mellanbokslutet visar på ett underskott på 1,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

Brist på specialistläkare i Österbotten – "Situationen är inte bra"

Det är svårt att rekrytera läkare till Österbotten – i synnerhet specialister. Enligt Vasa sjukvårdsdistrikt är situationen just nu "inte bra". Endast 65 procent av specialistläkarna är behöriga.

Nyhetsbild

Henriksson diskuterade läkarhelikopter med minister – "Utredningen har brister"

Anna-Maja Henriksson, riksdagsledamot och SFP:s partiordförande, har haft ett samtal med familje- och omsorgsminister Annika Saarikko om läkarhelikoptern i Österbotten.

Nyhetsbild

Beroendeklinikens vård duger inte åt Soite – Klienter tvingas betala ur egen ficka

KARLEBY I år har inte en enda av beroendevårdskliniken Avominnes klienter i Karleby fått en betalningsförbindelse från Soite. Virpi Karhu på Avominne är besviken på Soites agerande.

Nyhetsbild

Alkoholism en sjukdom – men läkaren behövs sällan för att botas

KARLEBY Att alkoholism klassas som en sjukdom har hjälpt många drabbade ut ur skammen. Men alkoholismen döljer sig allt oftare bakom mentala problem och kan vara svår att upptäcka för vårdpersonal.

Nyhetsbild

VCS först i Finland med nytt cancertest – kan göra behandlingen mer effektiv

VASA Nya gentester kan avslöja vilken behandling som passar bäst för patienten. Vasa centralsjukhus är först ut med att prova de nya testerna.

Nyhetsbild

På fredagen firar vi Alzheimerdagen – "Att vårda en minnessjuk är som att lägga pussel med personens liv"

1

KORSHOLM Hur ser kriterierna för en god vård av minnessjuka ut i dagens läge? Det diskuterades på tisdagen i Korsholms vuxeninstitut då vårdare, experter och minnesföreningar deltog i firandet av minnesveckan. Det viktiga, anser alla, är att den sjuke ska kunna påverka sitt eget liv.

Nyhetsbild

Staden förlänger lån till Kristina Medi

KRISTINESTAD För andra gången skjuter Kristinestad upp förfallodagen för ett lån om 30 000 euro till vårdbolaget Kristina Medi.

Nyhetsbild

Plan B för vården inte längre aktuell – däremot nog diskussioner med kommunerna

Vasa sjukvårdsdistrikts planer på att integrera primär- och socialvården har väckt debatt. Nu vill sjukvårdsdistriktets ledning och styrelse räta ut några frågetecken som uppstått längs vägen. Samtidigt väljer man att ge projektet ett nytt namn.

Nyhetsbild

Maj-Britt blev maken Pauls vårdare efter stroken: "Här hemma finns det gamla livet kvar"

KORSNÄS När Paul Westerlund fick en stroke trodde läkarna att han aldrig skulle återhämta sig. Men hans fru Maj-Britt blev närståendevårdare och var envis som få – klart Paul skulle lära sig att gå igen.

Nyhetsbild

Seinäjokiläkare ogillar minimigränser för operationer: "Blir svårt att upprätthålla fulljour"

1

Centraliseringen av kirurgi rimmar illa med kravet på att upprätthålla fulljour, säger Mika Raitainen, ledande docent på Seinäjoki centralsjukhus. Nu väntar landets sjukhus på hur minimigränserna för att få operera ska tolkas.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

1

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Även nästa år blir en utmaning för vården i Korsholm och Vörå

KORSHOLM

Korsholm hoppas kunna anställa en missbrukarkoordinator nästa år. Dessutom borde pengar för gratis preventivmedel rymmas in i budgeten. Men det kan, som nu, bli tajt att få slantarna att räcka.

Nyhetsbild

Nämnden vill ha 32 nya tjänster till vård och omsorg

VASA Äldreomsorgen och barnskyddet har högsta prioritet i social- och hälsovårdsnämndens budgetförslag. Hemvården behöver fem terapeuter, åtta vårdare och två sjukskötare. Socialvården och familjeservicen behöver 13,5 nya tjänster, bland annat inom socialvården.

Nyhetsbild

Läkarsituationen i Vasa stad rekordbra – "Vasa har gott rykte bland unga läkare"

VASA För tillfället är nästan alla läkartjänster i Vasa stad besatta. Ändå är den genomsnittliga väntetiden på en icke-brådskande läkartid i Vasa över sju veckor.

Nyhetsbild

Årets influensavaccin är mer effektivt – överläkare hoppas på mildare epidemi

Fjolårets influensaepidemi tyder på att vaccinet inte var effektivt. Blir årets epidemi lika svår riskerar bäddplatserna på Vasa centralsjukhus ta slut.

Den som vill bli fosterfamilj har nu sin chans – Vasa ordnar sällsynt utbildning

VASA I vinter startar en svenskspråkig Pride-utbildning i Vasa.