Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Barnmorskan Paula Mylläri i Vasa om vårdavtalet: "Ger hopp om att det blir bättre"

Efter drygt nio månader av förhandlingar har vårdkonflikten fått ett slut. Så här ser tre vårdare i Vasa på det färska avtalet.

Nyhetsbild

Lång väntan på samjouren – orsaken kan finnas någon annanstans i vårdkedjan

Läkarbrist på hälsocentraler, patienternas vanor, serviceboenden som inte kan ha full beläggning och personalbrist inom hemvården. Allt det här påverkar samjouren.

Nyhetsbild

Nyaste vaccinet kommer nästa vecka – och kom ihåg munskyddet när du besöker boenden

UPPDATERAD. Munskyddsreglerna lättas upp ytterligare. Nu behöver man inte använda munskydd i väntrum och korridorer. Men fortfarande gäller: är du sjuk ska du stanna hemma.

Nyhetsbild

Farväl till Kårkulla om 90 dagar – "Medför märkbara förändringar"

Vid årsskiftet upphör Kårkulla samkommun och i stället kommer välfärdsområdena att ta över ansvaret för all service för personer med funktionsvariationer. Exakt vad det innebär för dem i behov av service i Österbotten är ännu oklart, men ingen ska i alla fall behöva flytta till en ny adress.

Nyhetsbild

LISTA: Österbottens välfärdsområde investerar 37 miljoner euro nästa år – så här ska pengarna användas

På måndagen klubbade välfärdsområdesfullmäktige igenom investeringsplanen för de kommande åren. Här är de största investeringarna.

Nyhetsbild

Förslag: Flytta fyra äldrevårdsavdelningar från Dammbrunnsgården

Österbottens välfärdsområde planerar att flytta fyra vårdavdelningar för äldre från Dammbrunnsgården till centralsjukhuset.

Nyhetsbild

Nu är många virus i omlopp – infektionsöverläkare: "De flesta har inte corona"

Visst sprids coronavirussmittan fortfarande i trakten. Men de flesta har nog drabbats av andra virus, säger infektionsläkare Silvia Grönroos-Pada.

Nyhetsbild

Ledande psykolog om barn- och familjearbetet i Vasa: "Det är mycket viktigt och prioriteras högt"

Från och med i höst finns det inga psykologer på mödra- och barnrådgivningen i Vasa. Enligt den ledande psykologen Tero Timonen är situationen komplex.

Nyhetsbild

ENKÄT: Snart 1000 dagar med corona: Hur har pandemin påverkat ditt liv?

Corona Snart har det gått 1 000 dagar sedan det första fallet av corona i Finland. Efter det har vi lärt oss mycket om smittskydd, vaccin och munskydd. Hur har ditt liv påverkats?

Nyhetsbild

Sofia, 11, bröt foten med ett högt knak – mamman: "Jag visste att vi skulle vara borta länge, men inte så här länge"

Heidi Ghanem fyllde i vår enkät om samjouren. Hon berättar om snabb vård på akuten, lång väntan på operation och om att gilla ett läge man inte kan påverka.

Nyhetsbild

SDP:s Kim Berg är aktiv i facket – men röstade ja till begränsande av strejkrätt: "Rätt till liv kommer först"

När strejkrätten ställs mot patientsäkertheten är det patientsäkerheten som måste prioriteras. Det anser Kim Berg (SDP) som vill att regeringen aktivt går in och ser till att höja vårdarnas löner.

Nyhetsbild

LYSSNA: Vårdanställda har fått nog – ny lag får bägaren rinna över

Patientsäkerhetslagen fick grönt ljus i riksdagen, men inte utan motstånd. Vårdbranschen är redan redo för nästa motdrag.

Nyhetsbild

Psykologer vittnar om för lite resurser vid rådgivningen i Vasa – "Omöjligt att arbeta på ett etiskt försvarbart sätt"

Flera psykologer har sagt upp sig från mödra- och barnrådgivningen i Vasa på grund av en ohållbar arbetssituation. Camilla Öst och Annika Ek-Lönnqvist vill att man satsar mer på gravida och nyblivna föräldrar.

Nyhetsbild

Österbottens läkarhelikopter är på plats i sin nya hall – "Alla här pratar åtminstone litet svenska"

Läkarhelikoptern i Seinäjoki tas i bruk från och med den 10 oktober. Men redan en vecka innan det startar läkarambulansen på samma depå sin verksamhet.

Nyhetsbild

För Emma i Vasa ledde psykologbristen till allvarliga konsekvenser – "Jag hotade att ta mitt och bebisens liv"

Emma drabbades av en allvarlig förlossningsdepression och fick inte rätt hjälp förrän många månader senare. Under tiden blev tillvaron nattsvart.

Nyhetsbild

Byte av coronavaccin upp till diskussion denna vecka – "Kan bli aktuellt att ta i bruk vaccin mot B4- och B5-varianterna"

Expertgruppen inom Österbottens välfärdsområde ska diskutera ett eventuellt byte av coronavaccin senare den här veckan.

Nyhetsbild

Fler patienter blir kvar riktigt länge – här är siffrorna som berättar om sommaren på samjouren i Vasa: "Finns inget tak"

Det exceptionella med den här sommaren är inte antalet patienter, utan hur länge en del av dem blir kvar på akuten. Det här är inte platsen för regelbundna mediciner, måltider och blöjbyten.

Nyhetsbild

Allt fler behöver vård efter olyckor med elsparkcyklar – överläkare: "Populära fordon bland berusade"

VASA Skrubbsår, ansiktsskador och frakturer. Men också skall- och hjärnskador. Akuten i Vasa tog emot flera elsparkcyklister under sommaren.

Nyhetsbild

Nya stödgrupper för familjer som går igenom en separation – "Ofta beskyller barn sig själva"

VASA Öppenvården på Vasa mödra- och skyddshem startar flera stödgrupper för både föräldrar och barn i höst. Handledarna i Separationsarbete i barnfamiljer ser ett stort behov av en grupp enkom för män.

Nyhetsbild

Kinnunen bemöter kritiken: "Brådskande fall prioriteras"

Att man tvingas vänta länge på sin tur kan bero på att mera brådskande fall prioriteras. Men hur bråttom det än är måste man alltid kunna ge klienten ett bra bemötande, säger välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen om kritiken som patienter och anhöriga riktar mot samjouren i Vasa.

Nyhetsbild

Allt klart för flytt av 1200 brandmän vid årsskiftet – "Vi har inte pengar för samma servicenivå"

Omkring 130 ordinarie anställda brandmän och -befäl och närmare 1 100 frivilliga från avtalsbrandkårerna kommer vid nyår att flyttas från räddningsverket till Österbottens välfärdsområde. Som siffrorna ser ut nu kommer pengarna från staten inte att räcka till för att upprätthålla nuvarande servicenivå, varnar räddningsdirektör Tero Mäki.

Nyhetsbild

Inte nu, men kanske sen ska välfärdsområdets koldioxidavtryck mätas – "Att inte göra det är så 70-tal"

Koldioxidavtryck är ordet som inte kom med i den nya strategi som välfärdsområdesfullmäktige godkände på måndagen. Men det kanske omnämns vid nästa uppdatering. Att tycka att man inte ska mäta koldioxidavtrycket, det är så 1970-tal, sade Rebecca Åkers (SDP).

Nyhetsbild

Vårdpolitiker vill öppna lokala lager igen – "Får inte material, måste låna kanyler från grannkommunen"

Material saknas för förbandsbyten, kanyler måste lånas från en hälsocentralen i grannkommunen. Så kan verkligheten se ut inom den allmänmedicinska avdelningen i Vörå efter att  välfärdsområdet koncentrerat lagret till Vasa. Ledamoten Ann-Britt Backull (SFP) som själv är sjukskötare efterlyste större lokala lager av sjukvårdsmaterial, då välfärdsområdets fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Oklart om Korsnäs får ny apotekare – överklagande fördröjer apotekarbyte

Korsnäsapotekaren Solveig Björklund valdes redan i april till ny apotekare i Malax, men ett överklagande fördröjer apotekarbytet. Det är också oklart om apotekstillståndet för Korsnäs ledigförklaras eller om det blir en filial under ett annat apotek.

Nyhetsbild

Hudpolikliniken vädjade om ny utrustning – cancerföreningen samlar in pengar

En stor betydelse för en relativt liten summa pengar. Så beskriver Österbottens cancerförenings verksamhetsledare Markku Suoranta deras senaste satsning: en kamera som avläser din hud på tre minuter.

Nyhetsbild

Från måndag måste Stazy från Gerby åka till centrum för vård – bara tandvård och rådgivning blir kvar

Från måndag finns Gerby läkar- och skötarmottagning vid Kyrkoesplanadens hälsostation. Korsnästågets läkar- och skötarmottagning är vid Dammbrunnens hälsostation.

Nyhetsbild

Trycket på jourmottagningen vid Vasa centralsjukhus är stort – "Brådskande fall går förbi alla andra"

Under sommaren har trycket varit enormt på samjouren vid centralsjukhuset. När det varit som värst har 190 personer vårdats – under samma dag. Nu vill man från akutens sida påminna om hur man delar in patienterna som kommer till jouren.

Nyhetsbild

Antalet coronafall inom Österbottens välfärdsområde minskar – "I skolor sprids främst andra influensor"

För tillfället vårdas trettio personer på vårdavdelningar inom Österbottens välfärdsområde. Sex personer vårdas på Vasa centralsjukhus. Ingen behöver intensivvård.

Nyhetsbild

Skötar- och läkarmottagningar flyttar från Gerby och Korsnäståget

Skötar- och läkarmottagningarna i Gerby och Korsnäståget flyttar tillfälligt till andra hälsostationer under hösten – innan de slutligen ska flytta in i det nya H-huset vid centralsjukhuset om några månader.

Nyhetsbild

För Pian, 94, blev besöket på samjouren i Vasa en mardröm – "Tänker de låta mig dö här?"

Besöket på samjouren i Vasa blev en mardröm för Pian Rudbäck, 94 år. Hon låg på en brits med svåra smärtor efter en fallolycka. Timme efter timme, utan smärtstillande, tillsyn eller något att äta eller dricka. "Det hemska var att jag fick tankar om att de inte alls bryr sig om mig – tänker de låta mig dö här?"

Nyhetsbild

Brist på populär värkmedicin för barn på många håll i Finland – även i Österbotten

Fimea uppskattar att störningar i tillgången på Buranas flytande värkmedicin 20 mg/ml för barn kan pågå fram till årsskiftet. Även på ett par apotek i regionen som VBL har talat med råder brist på värkmedicinen, men alternativ finns.

Nyhetsbild

"Det görs också suicid under själva vården" – Säkerheten för klienter med psykisk ohälsa kan bli bättre

Även för de som lider av psykisk ohälsa eller hör till missbrukarvården är klient- och patientsäkerheten viktigt. Det säger Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör på Föreningen för mental hälsa i Finland. I Vasa pågår nu ett seminarium som behandlar just de här frågorna.

Nyhetsbild

Kritiskt läge för samjouren i Vasa – chefsöverläkare: "Patientsäkerheten påverkas"

Långa väntetider, patienter som inte kan flyttas vidare, överbelastad personal som söker sig till andra uppgifter. Samjouren vid Vasa centralsjukhus befinner sig i en ond cirkel och för att snabbt kunna bryta den krävs ett mindre mirakel, säger chefsöverläkare Peter Nieminen vid Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Personalbristen i vården förvärras och missnöjet växer – Kinnunen: "Hela systemet är överbelastat"

Bristen på vårdpersonal i Finland är stor. Det är hårt tryck på jourer, avdelningar och hemvården. Hela systemet är överbelastat, varnar välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen. Hon anser att det allmänna missnöjet hos vårdpersonalen kräver högre löner och bättre arbetsförhållanden – och i Österbotten måste problemen med löneutbetalningarna lösas.

Nyhetsbild

"Det har saknats en grundbok om ätstörningar" – Rasmus Isomaa är en av två redaktörer för en ny antologi

Den nya antologin "Förstå och bemöta ätstörningar" vill göra upp med gamla föreställningar om anorexi och bidra till att hjälpa fler bemöta svårigheterna som sjukdomen innebär.

Nyhetsbild

Hudcancerfallen ökar i Österbotten men hudpoliklinikens utrustning räcker inte till – vädjar nu om pengar för modern kamera

En modern kamera med laser och artificiell intelligens kan avläsa hela kroppens hud på tre minuter. En fotofinder står högt på hudpoliklinikens önskelista i nästa års budget i Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

THL: Över 700 bekräftade covidfall i Österbotten under de senaste två veckorna

Enligt de senaste siffrorna är incidensen 457 inom Österbottens välfärdsområde. Samtidigt fortsätter coronavirushalten i avloppsvattnet att vara på en hög nivå.

Nyhetsbild

THL: Förekomsten av coronaviruset i Vasa är fortfarande hög

Incidensen i Österbottens välfärdsområde var 565 under första halvan av augusti.

Nyhetsbild

Nya laboratoriet på Vasa centralsjukhus försenas – klart först till julen 2023

Tio månader efter att Fimlabs provtagning flyttat till tillfälliga lokaler har renoveringen av de riktiga lokalerna ännu inte kommit i gång på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Så hanteras pandemin i skolor: Elever uppmanas stanna hemma vid förkylning – oro för vikariebrist om många lärare blir sjuka

Stanna hemma om du har snuva, hosta eller ont i halsen. Det gäller för alla i skolan. En ny covidvåg som stänger en skola skrämmer inte, men brist på vikarier oroar Elisabeth Mörk, rektor för Tegengrenskolan i Vörå.

Nyhetsbild

Nu används nytt läkemedel mot svår corona i Österbotten – "Ges till noga utvalda patienter"

Enstaka patienter inom Österbottens välfärdsområde har fått det nya läkemedlet Paxlovid.

Nyhetsbild

Incidensen och antalet covidpatienter ökar i Österbotten – "Gå inte på konstens natt om du är sjuk"

Sedan midsommar har antalet coronafall ökat i regionen. Chefsöverläkare Peter Nieminen ser en risk med att antalet smittfall ökar i och med skolstarten. Just nu vårdas tio coronapatienter på Vasa centalsjukhus.

Nyhetsbild

420 vaccinationstider per vecka i Vasa – nu ges fjärde dosen till fler målgrupper

På måndag öppnar vaccineringen av fjärde dosen coronavaccin för ytterligare målgrupper. Enligt överskötare Camilla Mäkinen har man fått gott om förfrågningar.

Nyhetsbild

Allt fler barn och unga får adhd-diagnos – "Det finns en risk för överdiagnostik"

Det pratas i dag mer om adhd än tidigare och allt fler får diagnos. Det betyder inte nödvändigtvis att förekomsten ökar, men kanske tröskeln för att få en diagnos har sänkts.

Nyhetsbild

Problemet på hälsovårdscentralen i Smedsby är löst – orsaken har klarnat

KORSHOLM UPPDATERAD 14.10. Ett nätverksproblem lamslog hälsovårdscentralen i Smedsby på fredag förmiddag. Personalen kom inte åt patientjournaler.