Kvarkentrafiken
Nyhetsbild
Ekonomi

Vasklots LNG-terminal blir inte klar i tid – så ska nya Kvarkenfärjan tankas

VASA Om ett och ett halvt år kommer nya färjan. Den ska gå på miljövänligare gas, men tankstationen blir inte klar i tid. Det finns en lösning.

Nyhetsbild
Lokalt

Vad ska nya Kvarkenfärjan heta? Nu får vem som helst lämna in förslag

Ny färja kräver nytt namn. Därför utlyser Kvarken Link nu en namntävling för att hitta det bästa namnet på nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nu är byggandet av nya Kvarkenfärjan i gång: "En historisk händelse"

Vid lunchtid på måndagen tryckte Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och hans kollega från Umeå, Hans Lindberg, igång maskinen på varvet i Raumo.

Nyhetsbild
Ekonomi

Bertil Hammarstedt om Kvarkenfärjan: "Det bränns"

Umeå hamn ska byggas ut för drygt 137 miljoner euro. Det bränns, säger Kvarken Links vd Bertil Hammarstedt om den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild
Lokalt

FSD: Veckans bästa nyhet

De tio miljonerna till Kvarkentrafiken är veckans bästa nyhet, tycker FSD-Österbotten.

Nyhetsbild
Ekonomi

Finska färjemiljoner gläder också i Sverige: "Kommunala utgifterna kan minska"

UMEÅ En viktig pusselbit har nu fallit på plats. Så betecknar Bertil Hammarstedt, vd för Kvarkenlink, finska regeringens stöd på tio miljoner euro.

Nyhetsbild
Lokalt

Henriksson: Mycket välkommet beslut om Kvarkenfärjan

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson, är mycket nöjd med regeringens beslut att bevilja anslag för den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild
Lokalt

Strand: Nu beställer vi färjan

VASA Regeringens beslut om tilläggsfinansiering är avgörande för att Kvarkenfärjan ska kunna byggas, säger Joakim Strand (SFP).

Nyhetsbild
Ekonomi

Tomas Häyry: "Beställning på ny Kvarkenfärja i december"

Fyra varv är fortfarande med och tävlar om vem som ska få bygga och leverera den nya Kvarkenfärjan. Samtliga varv har lämnat in de preliminära anbuden och nu börjar arbetet med att vaska fram det bästa alternativet. En beställning ska kunna göras i december, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa och styrelseordförande i Kvarken Link.

Nyhetsbild
Lokalt

Kvarkentrafiken jubilerar – firar med att blicka både framåt och bakåt

Det har gått 70 år sedan Kvarkentrafiken inleddes och 5 år sedan Umeås och Vasas gemensamma rederi NLC Ferry grundades. För att uppmärksamma detta ordnas i dag ett seminarium ombord på Wasa Express.

Nyhetsbild
Lokalt

Raumo-varvets vd om nya Kvarkenfärjan: Vore ett lämpligt projekt för oss

VASA Rauma Marine Constructions har bara byggt en enda färja och skulle behöva ett nytt fartygsprojekt. "Vi har rätt kunnande och storleken skulle passa", säger vd Jyrki Heinimaa om den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild
Ekonomi

Statsstöd till Kvarkenfärjan endast om den byggs i Finland – hoppet står till Raumovarvet

VASA Ett finskt varv, antagligen det i Raumo, är med i kampen om att få bygga nya Vasafärjan. Ifall lotten faller på ett av de tre utländska varven blir det svårare med statsstödet.

Nyhetsbild
Ekonomi

Fyra båtvarv tävlar om att bygga Kvarkenfärjan

VASA Fyra båtvarv är med i slutkampen om att få bygga den nya färjan som ska gå mellan Vasa och Umeå. Tre av varven finns i Europa och ett i Asien.

Nyhetsbild
Lokalt

Mycket talar för EU-pengar för Kvarkenfärjan – före årsskiftet väljs varv för fartygsbygget

Största delen av de låneansökningar som Europeiska investeringsbanken behandlar får grönt ljus. Beslut om Kvarkenfärjan väntas inom några månader.

Nyhetsbild
Lokalt

Umeå med på noterna - satsar 250 miljoner kronor på Kvarkenfärjan

Umeå kommunfullmäktige godkänner satsning om 250 miljoner kronor till en ny Kvarkenfärja, det rapporterar Västerbottens Kuriren.

Nyhetsbild
Lokalt

Umeå kommunföretags styrelse går in med färjemiljoner: "Allt ser bra ut"

VASA Nu är det i praktiken klart för en ny Kvarkenfärja. Umeå kommunföretag går in med samma pengasummor som Vasa. "Det hela ser ju bra ut", säger vd Mikael Öhlund.

Nyhetsbild
Lokalt

Björn Nyberg: Tänk om det kommer en båt till?

Frakten över Kvarken har fördubblats på tre år. Det låter som en lockande marknad. Vad händer om nya Kvarkenfärjan får konkurrens?

Nyhetsbild
Lokalt

Hemliga siffror kring Vasas borgensbeslut - färjans resultat avgörande för mångmiljonlån

VASA Vasa stad kan bli borgensman för ett lån på 35 miljoner euro till en ny färja, men villkoren för lånet är hemliga. Hela arrangemanget vilar på att färjetrafiken går tillräckligt bra.

Nyhetsbild
Lokalt

Sipilä om Kvarkenfärjan: "Vi håller vårt löfte"

Kvarkenfärjan kommer att få statliga pengar, lovar statsminister Juha Sipilä (C). Däremot är han skeptisk till en bytesaffär där Vasa centralsjukhus får fulljour och regeringen stöd för vårdreformen.

Nyhetsbild
Lokalt

Malaxstyrelsen beredd ge bidrag till nya Kvarkenfärjan

Kommunstyrelsen i Malax kan tänka sig att vara med och finansiera den nya Kvarkenfärjan. Frågan diskuterades inofficiellt efter senaste styrelsemöte.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasafullmäktige går vidare med nya färjan - "Ett historiskt beslut"

UPPDATERAD Ett enhälligt fullmäktige har godkänt förslaget om Kvarkens färjtrafik. Beslutet innebär att Vasa stad går i borgen för högst 35 miljoner euro plus en betalningsandel på max 25 miljoner euro.

Nyhetsbild
Ekonomi

I Umeå är man säkra: Det blir en ny Kvarkenfärja

Umeå är klar med sin modell för finansieringen och man ser inte längre några hinder för att beställa en ny färja i höst.

Nyhetsbild
Lokalt

VK: "Klart med ny färja till Umeå"

Västerbottens-Kuriren skriver att finansieringen av en ny färja mellan Umeå och Vasa är klar. – Jungfruturen blir någon gång i februari 2021, säger Bertil Hammarstedt, vd vid infrastrukturbolaget Inab.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa ber landskapets kommuner stöda nya färjan

VASA Vasa stad vänder sig till kommunerna i Österbotten med begäran om stöd för den nya Kvarkenfärjan. Beloppet är inte specificerat. Frågan gäller vem som vill vara med.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasastyrelsen beredd betala upp till 25 miljoner för ny Kvarkenfärja

Borgen för 35 miljoner plus högst 25 miljoner i egna pengar. Det är Vasa stadsstyrelses förslag till fullmäktige. Och förstås att man beslutar beställa en ny Kvarkenfärja.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa kan ta stort ekonomiskt ansvar för ny färja – andra kommuner kan minska det

Vasa bereder sig på att betala 25 miljoner euro för en ny Kvarkenfärja och gå i borgen för 35 miljoner. Men det kan bli mycket mindre.

Nyhetsbild
Lokalt

"Ett stort antal" svar om Kvarkenfärjan – nu gallras de för nästa runda

I januari skickade projektbolaget Kvarken Link en informationsbegäran till sjutton varv. "Ett stort antal svar har kommit in och de ska nu utvärderas", säger Bertil Hammarstedt, som är vd för Kvarken Link.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya Kvarkenfärjan ska ha högsta möjliga isklass

VASA När Kvarken Links nya gas- och eldrivna fartyg tas i bruk, ska det ha en så hög isklass att det klarar av vanliga vintrar utan isbrytarassistans. – Detaljerna klarnar när vi gått igenom varvens intresseanmälningar, säger Jan Finne på Vasa stad.

Nyhetsbild
Ekonomi

Ökad vinst för Wasaline

Fjolåret blev en positiv historia för Wasaline. Rederiet fördubblade sitt resultat och trafikvolymen ökade för femte året i rad.

Nyhetsbild
Ekonomi

Tomas Häyry: "Färjan drivs med gas eller el och gas"

VASA 17 varv i Finland, Europa och Asien har fått en förfrågan om de har kapacitet att bygga en ny färja till Kvarkentrafiken. Drivmedlet skulle vara antingen flytande naturgas eller en kombination av gas och el.

Nyhetsbild
Ekonomi

17 varv får fråga om ny färja till Kvarkentrafiken

VASA Umeås och Vasas gemensamt ägda bolag Kvarken Link hör sig för om vilka varv som vore intresserade av att bygga en ny färja för Kvarkentrafiken. De 17 varven ska sända in sina intresseanmälningar senast den 2 mars.

Nyhetsbild
Lokalt

Kvarkentrafiken på agendan när Österbotten möter Västerbotten

Just nu befinner sig ledningen för Österbottens förbund i Stockholm för att diskutera regionsamarbete med grannen i väst, Region Västerbotten. Man ska bland annat prata om finansieringen av färjprojektet i Kvarken men också möjligheter till vårdsamarbete.