Skogsbränderna i Amazonas
Nyhetsbild
Utrikes

Brasiliens president anklagar DiCaprio för att finansiera bränder

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprio för att betala för anlagda bränder i Amazonas.

Nyhetsbild
Utrikes

Över hälften av världens regnskogar ödelagda

Över hälften av världens kvarvarande regnskogsområden är helt eller delvis ödelagda. Det visar en genomgång gjord av norska Regnskogfondet.

Nyhetsbild
Utrikes

Protester mot hantering av Amazonasbränder

Hundratusentals människor tågade längs gatorna i Santa Cruz i Bolivia i fredags för att protestera mot president Evo Morales hantering av bränderna i Amazonas som har förstört omfattande skogsområden under året.

Nyhetsbild
Utrikes

Färre bränder i Amazonas

Antalet bränder som härjar i brasilianska Amazonas har minskat – dels tack vare den militära insats som satts in, dels tack vare vädret.

Nyhetsbild
Utrikes

Avskogningen fortsätter att öka i Brasilien

UTRIKES För fjärde månaden i rad ökade avskogningen i brasilianska Amazonas under augusti jämfört med förra året, enligt rymdbyrån Inpes preliminära statistik.

Nyhetsbild
Utrikes

Trots förbudet – fortsatta bränder i Amazonas

Antalet bränder i Amazonområdet fortsätter peka uppåt, trots att ett två månader långt eldningsförbud råder.

Nyhetsbild
Utrikes

USA ogillar G7-erbjudande till Amazonas

USA vill hjälpa Brasilien i kampen mot de omfattande bränderna i Amazonas – men bara om det innebär att man arbetar tillsammans med president Jair Bolsonaros regering. Bolsonaro har nu beslutat att förbjuda eldning i landet under två månader.

Nyhetsbild
Utrikes

Brasiliens president ändrar sig – vill ha hjälp med bränderna

Brasiliens president Jair Bolsonaro vänder och vill nu ta emot all ekonomisk hjälp som erbjuds från utlandet för att bistå släckningsarbetet i Amazonas. Men bara på villkoret att man själv får styra hur pengarna används.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE Visst kan Brasilien påverkas

Bojkott av Bolsanaros biffar är ett alternativ. Att använda Mercosuravtalet som tillhygge är antagligen effektivare.

Nyhetsbild
Utrikes

Bolsonaro kräver ursäkt av Macron

Brasilien tackade nej till ett erbjudande från G7-länderna om ekonomiskt stöd till släckningsarbetet av bränderna i Amazonas. Nu öppnar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att diskutera stödet. Men bara om den franske presidenten Emmanuel Macron ber om ursäkt.

Nyhetsbild
Utrikes

Brasilien tackar nej till brandstöd

Brasilien säger tack, men nej tack till ett erbjudande från G7-länderna att ge ekonomiskt stöd för att underlätta släckningsarbetet av bränderna i Amazonas.

Nyhetsbild
Utrikes

Bolivias president pressad av bränderna

Bolivias regering har satt in vattenbombning och välkomnar utländsk hjälp för att bekämpa de allt värre bränderna som härjar i Amazonas. Samtidigt kritiseras president Evo Morales för senfärdigt agerande och bristande skydd av regnskogen.

Nyhetsbild
Kultur

Leonardo DiCaprio skänker till Amazonas

Skådespelaren Leonardo DiCaprio uppmanar världens regeringar att agera när det gäller bränderna i Brasiliens regnskog.

Nyhetsbild
Utrikes

Bränderna i Amazonas vattenbombas med Herculesplan

Brasilien har satt in flygplan som vattenbombar de omfattande skogsbränderna i Amazonas. Samtidigt är ledarna på G7-mötet i Frankrike nära en överenskommelse om hur de ska kunna hjälpa till med att bekämpa bränderna och försöka återställa förödelsen.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler nya bränder i Amazonas

Omvärldens upprördhet och hjälp, samt Brasiliens besked att soldater sätts in, hindrar ännu inte nya skogsbränder i Amazonas.

Nyhetsbild
Utrikes

Armén kan sättas in i Amazonas

Den brasilianska försvarsmakten ska sättas in mot skogsbränderna i Amazonas. Det har Brasiliens president Jair Bolsonaro beslutat, meddelar myndigheter i Roraima, en av de drabbade delstaterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Brasilien överväger militärinsats mot bränder

Medan skogsbränderna i Amazonas fortsätter trappar Brasiliens president upp ordkriget inför helgens G7-möte. Att diskutera bränderna i regnskogen stormakterna emellan påminner om kolonialism, anser Jair Bolsonaro – som nu överväger att beordra ut militären för att stoppa bränderna.

Nyhetsbild
Utrikes

När världens lungor brinner påverkar det klimatet både lokalt och globalt

Amazonas härjas av de värsta skogsbränderna på många år med allvarliga följder för människor och natur i området. På sikt kan det få allvarliga följder för hela jorden.

Nyhetsbild
Utrikes

Hård press på Brasilien efter Amazonasbränder

Missnöjet med Brasiliens ovilja att ta tag i bränderna i Amazonas sprider sig över världen.Irland och Frankrike hotar med att försöka stoppa frihandelsavtal och lokala politiker fruktar en kommande bojkott av brasilianska livsmedel.

Nyhetsbild
Utrikes

Rinne om bränderna i Amazonas: De hotar vår planet

Finlands statsminister Antti Rinne är orolig över utvecklingen i Amazonas.

Nyhetsbild
Inrikes

Ville Niinistö kräver åtgärder av EU för att stoppa skövlingen av Amazonas

De grönas EU-parlamentariker Ville Niinistö vill att EU ska agera för att stoppa Brasiliens miljöfarliga politik.

Nyhetsbild
Utrikes

Bolsonaro: Inga resurser till brandbekämpning

Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog – och Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att regeringen saknar resurser för att bekämpa elden.