Kriget i Syrien
Nyhetsbild
Utrikes

Dödade IS-ledarens syster förhörs

Turkiet har gripit den dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis syster i norra Syrien, enligt turkiska källor. Förhoppningen är att hon ska bidra med värdefull information om terrorrörelsen.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Dyster framtid för kurdiskt självstyre – "Trump saxar fram och tillbaka"

I krigets maktvakuum kunde en kurdiskstyrd region växa fram i nordöstra Syrien. Men nu, när Syriens president Bashar al-Assad stärker sin närvaro i regionen, ser framtiden för självstyret mörk ut. – Kurderna vet att de har en svag position, säger Syrienkännaren Aron Lund till TT.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkisk och syrisk militär i sammandrabbning

Turkisk militär och syriska regeringsstyrkor har drabbat samman för första gången sedan Turkiet inledde offensiven i nordöstra Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Syrien på agendan när Natos försvarsministrar möts i Bryssel

Någon form av reprimand från Nato mot Turkiet måste det bli, bedömer Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, inför militäralliansens försvarsministermöte i Bryssel i dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Katrin har burit döda syriska barn till turkiska gränsen – "Vi talar absolut om en humanitär katastrof"

Katrin Kisswani är bland de sista som lämnar kris- och krigsdrabbade områden. VBL/ÖT fortsätter kasta ljus på den humanitära katastrofen i Syrien och har talat med internationella hjälparbetare.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet: Inte behov av återuppta offensiven i Syrien

Turkiet säger att det inte finns någon anledning till att återuppta offensiven i Syrien, då USA uppger att de kurdiska styrkorna i området har dragit sig tillbaka.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan och Putin möts om läget i nordöstra Syrien

Dagens möte i Sotji mellan Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets Recep Tayyip Erdogan beskrivs som en ödesdag för utvecklingen i nordöstra Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Amerikanska trupper lämnar Syrien för Irak

Amerikanska trupper har korsat gränsen från Syrien till norra Irak, säger ögonvittnen till nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild
Utrikes

Kurdiska styrkor till reträtt i norra Syrien

Den kurdiskdominerade styrkan SDF har dragit sig tillbaka från Ras al-Ain i norra Syrien. Uppgiften kommer från turkiska försvarsdepartementet och från SOHR. Reträtten är en del av det eldupphör som USA förhandlat fram.

Nyhetsbild
Inrikes

Ohisalo ber polisen om förklaring till varför de använde våld under lördagens demonstration

Lördagens demonstration i centrala Helsingfors var stundvis hätsk. Polisen använde vid ett tillfälle elchockvapen. Inrikesministern ifrågasätter tilltaget.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan vill att Putin påverkar al-Assad

De turkiska och ryska presidenterna ska under ett möte samtala om en förflyttning av styrkor ur den kurdiska YPG-milisen från ett par städer i norra Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Skört läge för syriskt eldupphör

UTRIKES Turkiets försvarsdepartement uppger att den kurdiska YPG-milisen på söndagen genomförde en attack mot turkiska soldater i Tal Abyad, nordöstra Syrien.

Nyhetsbild
Inrikes

Känslosam demonstration i Helsingfors – polisen tvingades använda elchockvapen

På lördagseftermiddagen ordnades en demonstration i Helsingfors mot Turkiets offensiv i Syrien. Demonstranterna vägrade följa Polisens instruktioner.

Nyhetsbild
Utrikes

Anklagelser om brott mot eldupphör i Syrien

Turkiet och den kurdiskdominerade styrkan SDF anklagar bägge varandra för att ha brutit mot det fem dagar långa eldupphör i nordöstra Syrien som trädde i kraft den 17 oktober.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert på Syrienkonflikten: Taktpinnen är nu i Putins händer

Det sköra eldupphöret i nordöstra Syrien har redan brutits flera gånger. Inte så förvånande, tycker bedömare – avtalet saknade ju en av konfliktens avgörande röster. – Vad som händer i Syrien dikteras inte längre av USA, utan av Ryssland, säger Bitte Hammargren.

Nyhetsbild
Utrikes

Fem civila döda i turkiskt anfall

Ett turkiskt anfall har dödat fem civila nära gränsstaden Ras al-Ayn i nordöstra Syrien, enligt oppositionella syriska människorättsobservatoriet SOHR.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny beskjutning i Syrien – trots eldupphör

Skottlossning och explosioner fortsätter längs den syriska gränsen till Turkiet, enligt Reuters utsända. Detta trots en överenskommelse om ett eldupphör som inte imponerar EU.

Nyhetsbild
Utrikes

Amnesty: Krigsbrott under offensiven i Syrien

"Allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser, inklusive summariska dödanden och olagliga attacker". Amnesty International brännmärker de turkiska styrkorna och deras allierade syriska rebellgrupper för övergrepp under offensiven mot kurdiska styrkor i nordöstra Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet kan gå med på vapenvila – om kurder retirerar

Turkiet har gått med på en form av vapenvila i norra Syrien, enligt USA. Villkoret är dock att den turkiska militären pausar invasionen – medan kurderna får en tidsfrist för att dra sig tillbaka.

Nyhetsbild
Utrikes

Syrisk flykting i Irak: Trump svek oss och världen tittade på

Tusentals personer har flytt Turkiets offensiv i norra Syrien till grannlandet Irak. 20-årige Joumana Akram berättar att hon betalade en människosmugglare för att ta henne och hennes barn till Irak.

Nyhetsbild
Utrikes

Kurder vill evakuera – inget eldupphör nära i Syrien

Många människor tvingas lämna sina hem i en ny flyktingvåg i Syrien till följd av Turkiets offensiv de senaste dagarna och kurderna vill evakuera civila.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump: Kurderna är inga änglar

Kurderna är inga änglar, säger president Donald Trump, och tonar ned hotet som den turkiska invasionen i nordöstra Syrien innebär för USA:s tidigare allierade.

Nyhetsbild
Utrikes

Syriska kurder söker skydd i Irak

Uppemot 500 syriska kurder uppges ha tagit tillflykt till den autonoma regionen Irakiska Kurdistan till följd av de senaste dagarnas strider i norra Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan utesluter samtal med kurder

Recep Tayyip Erdogan är inte intresserad av att förhandla med den kurdiska milisen i norra Syrien. – Det har aldrig hänt i Turkiets historia att staten sitter vid samma bord som en terrororganisation, säger presidenten under ett tal i parlamentet, där han råder kurderna att dra sig tillbaka från området.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan: Vi kommer inte att utlysa vapenvila

UPPDATERAD Recep Tayyip Erdogan är inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och kommer inte att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Det säger den turkiske presidenten till inhemsk media.

Nyhetsbild
Utrikes

Svårt jobb för hjälparbetare i nordöstra Syrien – "Det här är vår mardröm"

Hjälporganisationer som är verksamma i nordöstra Syrien pressas av de tilltagande striderna. – Vi fortsätter att hjälpa människor i området. Men det är en komplex miljö att operera i, säger FN-organet Unochas talesperson Jens Laerke till TT.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler än 275 000 människor flyr offensiven i nordöstra Syrien

Fler än 275 000 människor är på flykt undan Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. Av dem är fler än 70 000 barn, uppger den kurdiska administrationen. Samtidigt kommer uppgifter om att humanitära organisationer tvingas lämna området.

Nyhetsbild
Utrikes

USA-sanktioner mot Turkiet införda

USA har infört sanktioner mot tre turkiska ministrar, efter landets offensiv mot Syrien. – Turkiets handlingar utgör ett osedvanligt och extraordinärt hot mot USA, säger president Donald Trump.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron varnar för ökat IS-hot

På båda sidor Atlanten ökar oron för att Turkiets offensiv mot Syrien kan leda till ett stärkt IS. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper höjer varningsflaggor för att många medlemmar ur terrorrörelsen sätts på fri fot i Syrien.

Nyhetsbild
Inrikes

Yle: Finland stoppade export av ammunition till Turkiet redan i september

Enligt Yles uppgifter har Försvarsministeriet satt stopp för den nordiska koncernen Nammo Lapuas planerade export av 25 000 patroner till Turkiet.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan till angrepp mot Nato-allierade – Stoltenberg försöker medla

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan riktar återigen hård kritik mot de västländer som fördömer offensiven i Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Kurderna tar hjälp av al-Assad mot Turkiet

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien tar hjälp av regimens styrkor för att slå tillbaka Turkiets offensiv. Samtidigt förbereder USA ett större tillbakadragande av sina styrkor från landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Franska styrkor i Syrien ska säkras

Frankrike vidtar åtgärder för att se till att landets militära styrkor och civil personal i nordöstra Syrien är i säkerhet. Det uppger president Emmanuel Macrons kansli.

Nyhetsbild
Utrikes

IS-anhängare uppges ha flytt efter strider

Över 130 000 människor har tvingats lämna sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien. IS-anhängare uppges ha lyckats fly från ett läger till följd av striderna.

Nyhetsbild
Utrikes

Terrorrörelsen IS tar på sig bombdåd – Spär på farhågor om att IS-medlemmar rymmer som följd av turkisk offensiv

Den islamistiska terrorrörelsen IS tar på sig en bilbombattack i staden Qamishli i Syrien som hittills krävt sex dödsoffer. En stor del av befolkningen i staden är kurder.

Nyhetsbild
Lokalt

Syriska kurder håller andan i Korsnäs – Pappan Khaled: "Erdogan vill förinta oss"

– Min kropp är här i Korsnäs, men min själ är hos alla dem i Syrien, säger Khaled Hussein som är syrisk kurd.

Nyhetsbild
Utrikes

Finland och Turkiet leder gemensam arbetsgrupp som ska främja fredsmedling – mitt under pågående krig i Syrien

Turkiets krigföring i norra Syrien och den humanitära krisen i de kurdiska områdena tvingar nu Finland att se över sitt samarbete med den turkiska regimen också inom FN.

Nyhetsbild
Lokalt

Researrangörer: "Det är tryggt att resa till våra destinationer i Turkiet"

Hur märker finländska turister i Turkiet av invasionen i Syrien? Inte så mycket alls, enligt researrangörer. Utrikesministeriet ger råd: Var försiktiga.

Nyhetsbild
Lokalt

Röda Korset i Österbotten redo för en ny flyktingström – beredskapen bättre än 2015

Kriget i Syrien är en katastrof, säger Ricky Berglund på Röda Korset. Hjälparbetarna är däremot redo att rycka in om situationen kräver det. Börjar flyktingströmmarna röra sig mot Europa är vi redo, säger Berglund.

Nyhetsbild
Utrikes

Barn bland dödsoffren i Syrien – 70.000 ska ha flytt området

En turkisk soldat har dödats av kurdiska styrkor under Turkiets offensiv i norra Syrien, enligt försvarsdepartementet. Det är det första turkiska bekräftade dödsfallet. Ytterligare tre turkiska soldater har skadats, skriver departementet.

Nyhetsbild
Inrikes

Yle: President Niinistö fördömer Turkiets offensiv

Niinistö säger till Yle att EU-länderna har motstridiga intressen i konflikten eftersom Turkiet får pengar för att flyktingar inte ska kunna ta sig till EU.

Nyhetsbild
Utrikes

Tiotusentals flyr turkisk framryckning – minst nio civila har dödats

Över 60 000 människor rapporteras ha flytt undan de turkiska styrkornas framryckningar i nordöstra Syrien. Flera människor har dödats i offensiven, varav minst nio civila. I Turkiet har fem civila dödats i granatbeskjutning från kurdisk milis.

Nyhetsbild
Inrikes

HS: Turkiets offensiv påverkar förmodligen inte antalet flyktingar i Finland

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat att skicka stora mängder flyktingar till Europa.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan hotar EU med flyktingström

Om EU kritiserar Turkiet för offensiven i Syrien så hotar president Recep Tayyip Erdogan med en flyktingström.

Nyhetsbild
Utrikes

Intensiva attacker under Turkiets offensiv

Turkiet har slagit till på bred front i de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Flera människor har dödats under inledningen av militärinsatsen.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump: Kurderna hjälpte inte oss i Normandie

Donald Trump försvarar USA:s tillbakadragande av soldater i Syrien, och säger att kurderna inte hjälpte USA under andra världskriget. – De hjälpte inte oss i Normandie som ett exempel, säger Trump.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet lovar "ansvarsfull" insats

Turkiet skriver till FN:s säkerhetsråd att offensiven i Syrien kommer att vara "proportionerlig, övervägd och ansvarsfull", enligt ett brev som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Nyhetsbild
Inrikes

Ilta-Sanomat: Finnair fortsätter flyga som normalt till Turkiet

I nuläget gör Finnair inga ändringar i sina planerade avgångar till Turkiet. Flygen avgår som planerat, skriver Ilta-Sanomat.

Nyhetsbild
Utrikes

Finland fördömer starkt Turkiets agerande

Den turkiska attacken mot Syrien fördöms starkt och Finland stoppar nu all ny vapenexport till Turkiet.

Nyhetsbild
Utrikes

VIVECA DAHL: Ännu ett svek i den långa raden av svek

Turkisk militär korsar gränsen till Syrien ”inom kort”. Det var budet på tisdag. På onsdagen var det ett faktum, skriver Viveca Dahl i sin kommentar.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkisk militäroffensiv inledd i nordöstra Syrien

UPPDATERAD Turkiet har inlett en militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Rapporter om explosioner och tusentals civila som flyr angreppen har kommit från flera städer vid den syriska gränsen. Den kurdiskledda SDF-milisen, som är mål för angreppet, avbryter nu sina insatser mot terrorrörelsen IS.

Nyhetsbild
Utrikes

Källor: Turkiet har gått in i Syrien – turkisk företrädare tillbakavisar uppgifter om offensiv

Turkiska styrkor har börjat korsa gränsen, rapporterar Bloomberg. Men enligt Reuters tillbakavisar en turkisk företrädare att en offensiv har inletts.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet: Vi tar över kampen mot IS – Militärfordon rullar redan mot gränsen till Syrien

Snart inleder vi vår militäroffensiv i norra Syrien, meddelar Turkiet – och påstår att huvudmotivet är att bekämpa IS.

Nyhetsbild
Utrikes

Iran avråder Turkiet från att gå in i Syrien

Turkiets militär står redo att gå in i nordöstra Syrien – efter förvirrande signaler från USA om hur landet ställer sig till en turkisk insats. Håll er undan, uppmanar Iran.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet: Vi är förberedda för militär insats

UPPDATERAD 9.15. Donald Trump gav grönt ljus åt Turkiet att gå in militärt i nordöstra Syrien. Efter ett dygns kritik backade han något, och varnade Turkiet för att gå för långt. – Då kommer de att lida under vår vrede och en extremt decimerad ekonomi, sade Trump.Turkiet svarade med att de är redo att gå in i Syrien.