Österbottens välfärdsområde
Nyhetsbild
Lokalt

Att spara 38 miljoner räcker inte, nu nämns en högre summa – "Det som är klart är att vi måste spara, men nivån vet vi inte än"

Österbottens välfärdsområde drar upp riktlinjerna för vården till och med år 2026. Ramen är stram och styrs av den osäkra finansieringen.

Nyhetsbild
Lokalt

Fem krisarbetare inom välfärdsområdet hoppar av

Skolkuratorn Mats Bergvik är en av de fem krisarbetarna som nu hoppar av frivilligarbetet inom Österbottens välfärdsområde. Orsakerna är flera.

Nyhetsbild
Lokalt

Professorer är bekymrade över vårdens snabba förändring i Österbotten – "Det här går inte utan blod, svett och tårar"

Vård i hemmet är bra men det är svårt att föreställa sig vad hur det är att leva i väntan på vårdare som är försenade. Det säger Heli Vaartio-Rajalin, biträdande professor i gereontologisk vård vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild
Lokalt

Rikspolitikerna oense om antalet vårdare inom äldrevården – 0,7 per klient gillas inte av alla

Är den omdiskuterade höjningen av vårddimensioneringen inom äldrevården vettig? Åsikterna bland de riksdagsledamöter VBL/ÖT talat med går isär.

Nyhetsbild
Lokalt

GRAFIK: Boendeplatserna för äldre i Österbotten blir färre – "Vi kan inte fortsätta på samma sätt som i dag"

I framtiden kommer det inte att finnas lika många boendeplatser för äldre som nu, men vad betyder det här i praktiken? Så här svarar Pia Vähäkangas, sektordirektör för äldre inom Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet fick kritik i Malax – "Ni slänger en elefant på bordet och menar att vi ska äta upp den på en gång"

Kampanjen för att förklara hur välfärdsområdet ska utvecklas går vidare. På tisdagen var det möte i bygdegården i Malax.

Nyhetsbild
Lokalt

Folket ställde välfärdsledningens spariver mot väggen – "Varför kan Soite erbjuda 350 euro mer i månaden för samma jobb?"

ÖSTERBOTTEN Personalbrist och stor sjukskrivning ett av problemen. Nina Tonberg, 68, hoppar ännu in som sjukskötare.

Nyhetsbild
Lokalt

Dygnet runt-vårdplatserna minskar när välfärdsområdet anpassar verksamheten – "Inte personal nog"

Antalet platser på dygnet runt-boendena i Österbottens välfärdsområde måste minskas. Det är enda sättet att uppfylla vårdardimensionen på 0,7 vårdare per patient.

Nyhetsbild
Lokalt

Klart: Så här gör välfärdsområdet med Mico Botnia – "Styrelsen var helt enig"

Förslaget var att Österbottens välfärdsområde drar sig ur samarbetet med Mico Botnia och tar hem de som sköter välfärdens tjänster och utbetalningar. Det här blev beslutet.

Nyhetsbild
Lokalt

Partistödet från välfärdsområdet används till löner, kontor och även en podd

Vad har grupperna i välfärdsområdets fullmäktige använt partistödet till? Bland annat till löner, hyror – och i år även för att starta en podd. Det här enligt partiernas egen redovisning.

Nyhetsbild
Lokalt

Chock på Mico Botnia efter välfärdsområdets besked – "Vi måste smälta nyheten"

De anställda på Mico Botnia blev överrumplade på torsdagen. Miia Äkkinen, vd, hade sina aningar men hade hoppats på en annan lösning än att Österbottens välfärdsområde tar tillbaka löneräkningstjänsterna.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdets sparkrav: 37 miljoner euro på tre år – brist på både personal och pengar

Österbottens välfärdsområde ska spara 37 miljoner euro på tre år. Orsaken är brist på personal och pengar. I ett utkast föreslås att vården koncentreras till färre fasta punkter, färre vårdplatser, tung vård blir lättare, mera vård och rehabilitering hemma.

Nyhetsbild
Lokalt

Lönestrulet blev för mycket – välfärdsområdet överger Mico Botnia: "Handlar om att återskapa förtroendet"

Strulet med löner, arvoden och andra tillägg vid Mico Botnia blev för mycket för Österbottens välfärdsområde. Nu drar välfärden sig ur samarbetet och tar hem de som sköter välfärdens tjänster och utbetalningar.

Nyhetsbild
Lokalt

Löständerna försvann under sjukhusvård – patienter får bara delvis ersättning

Löständerna försvann spårlöst under vården. Två patienter får kostnaderna för ny tandprotes delvis ersatta av välfärdsområdet. Men gamla löständer gav ett åldersavdrag. Korrigerad.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet delade ut 150 000 i partistöd – två vägrar ta emot pengarna: "Borde användas till vården"

Det här året har partierna rätt att kvittera ut 6 000 euro per ledamot i Österbottens välfärdsområde. I våromgången fördelas 150 000 euro i partistöd – men två partier vägrar fortfarande ta emot pengarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet får ny chefstjänst – lönen ligger på 5 500 euro

Förvaltningen inom Österbottens välfärdsområde utökas med en ny chefstjänst, en person som ska hålla koll på hur pengarna används.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu har vårdarna fått 600 euro extra, men det gäller långt ifrån alla – "Vi hoppades man skulle bredda vilka som får tillägget"

Vårdpersonal som löpte en stor risk att bli smittade när coronapandemin bröt ut 2020 har fått ett coronatillägg. Facken ville tänja på gränsdragningarna, men inte arbetsgivaren.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya besked att vänta om läkarutbytet med Malmska – "Räknar med att uppehållet blir tillfälligt och så kort som möjligt"

Ledningen inom Österbottens välfärdsområde har haft ett nytt möte om läkarutbytet med Malmska. Chefsöverläkare Peter Nieminen bedömer att det finns goda möjligheter att återuppta rutinkontrollerna av cancerpatienterna i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild
Lokalt

Datastrul tvingade patienter att avbryta sina besök vid Vasa centralsjukhus

Datastrul på Vasa centralsjukhus gjorde att en del patienter fick avbryta sitt läkarbesök på onsdagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Bluffmeddelanden kan ha varit ny tjänst för patienterna – "Vi kan inte ta i bruk en sådan här tjänst utan att meddela före"

En del av de meddelanden som misstänktes vara bluffar skickades ut av Österbottens välfärdsområde. IT-direktören utesluter ändå inte bluffmeddelanden.

Nyhetsbild
Lokalt

Korsholm beställde granskning av välfärdsområdet – "Kan ses som hotfullt men pekar ju ut brist", säger Rurik Ahlberg

ÖSTERBOTTEN Efter "jättelik" överskridning beställde Korsholms kommun en utredningsrapport av KPMG.

Nyhetsbild
Lokalt

Bluffmeddelanden i Vasa sjukvårdsdistrikts namn – följ inte uppmaningen

Det har skickats ut bluffmeddelanden i Vasa sjukvårdsdistrikts namn, uppger Österbottens välfärdsområde i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Nyhetsbild
Lokalt

Budgeten för samkommunen höll inte – så här såg överskridningarna ut per kommun i Österbottens välfärdsområde

Bokslutet för 2022 är klart. Samkommunen för Österbottens välfärdsområde gjorde ett underskott på drygt en halv miljon euro. Men kostnaderna blev större än man räknat med.

Nyhetsbild
Lokalt

Paus med cancerkontroller vid Malmska: "Det är lång väg att köra till Jakobstad"

Inom Österbottens välfärdsområde har det talats varmt om läkarutbytet med Malmska. Men nu är det slut på rutinkontrollerna av cancerpatienterna i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild
Opinion

DEBATT: Skenande vårdkostnader kan inte komma som någon överraskning

VÄLFÄRDSOMRÅDET Det som är mest illavarslande med vårdens budgetöverskridning är den bristande krismedvetenheten hos tjänstemän och majoriteten av vårdpolitikerna, skriver läkaren Mikael Finne.

Nyhetsbild
Lokalt

Strul i välfärdsområdet har skapat förvirring – verksamhetsdirektören: "Vi har jobbat hårt för att lösa det"

Namnbyten, teknikstrul och personalbrist har orsakat både irritation och förvirring bland klienterna i Österbottens välfärdsområde. Men problemen torde vara lösta nu.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasabon Bo-Henrik ringde 50 samtal till välfärdsområdet innan han fick hjälp – "Fakturan har oroat mig"

Bo-Henrik Eriksson oroade sig för att få vårdfakturan betald innan han skulle iväg på resa. Att få tag på någon som kunde hjälpa honom inom Österbottens välfärdsområde visade sig vara svårt.

Nyhetsbild
Opinion

Rurik Ahlberg: Nödvändigt gå till botten med kostnaderna i välfärdsområdet

VÅRDEKONOMI Ifall Österbotten vill ha ett eget välfärdsområde i framtiden har vi helt enkelt inte råd att inte granska de monstruösa överskridningarna av budgeten, skriver Rurik Ahlberg.

Nyhetsbild
Lokalt

Vårdpolitikerna fick en förklaring till varför välfärdsområdets budget sprack

Marina Kinnunen inledde lägesöversikten om Österbottens välfärdsområde med en ursäkt för att fjolårets budget sprack och för att informationen till medlemskommunerna kom så sent.

Nyhetsbild
Lokalt

Vörå drabbas hårdast av välfärdssmällen – Anna Bertills: "En kalldusch, förvarningen kom aldrig"

VÖRÅ Många bäckar små gör att Vörå kommun ska betala 2,2 miljoner till välfärdsområdet. Allt från specialsjukvård till barnskydd kostade mer.

Nyhetsbild
Opinion

DEBATT: Någonting gick snett i samkommunen för vården

VÅRDEKONOMI Det hade varit läge att vänta ett år. Nu kom vår frivilliga välfärdssamkommun att utgöra exempel på en dåligt genomförd övergång, skriver Rainer Bystedt.

Nyhetsbild
Lokalt

Frågetecken kring vem som får sitta i styrelsen för välfärdsområdet – Anne Salovaara-Kero: Vi väntar och ser

Enligt välfärdsområdeslagen får personer som arbetar inom ett välfärdsområde inte sitta i styrelsen för det. Styrelsen för Österbottens välfärdsområde vill att frågetecken rätas ut.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet ger kommuner kalldusch – Ahlberg: "Häpnadsväckande hemska siffror"

Välfärdsområdet behöver 28 miljoner till av kommunerna för att sy ihop fjolåret. Korsholm ska punga ut med fem miljoner mer än budgeterat. Kommundirektör Rurik Ahlberg är upprörd: Var ska man hitta de pengarna? Uppdaterad.

Nyhetsbild
Lokalt

Covid-test gav missvisande bild av Österbotten – "Huh-huh" tänkte direktören när han såg jourbesöken

Österbottens välfärdsområde har reagerat på THL:s uppgifter om det skyhöga antalet jourbesök. En massa covid-test ingår och då blir statistiken missvisande, säger Christian Palmberg. THL betonar att statistiken återspeglar läkarbristen.

Nyhetsbild
Lokalt

Trycket på jouren har inte lättat – österbottningarna hör till de friskaste men besöker ofta läkare

Österbottningen hör till de friskaste i landet, men innehar det finländska rekordet i antal besök på jouren. När det inte finns läkartider på hälsocentralen – då tar samjouren smällen. Vi måste bli bättre på att använda nya tjänster, säger verksamhetsområdesdirektör Christian Palmberg.

Opinion

LEDARE: Hittills har det gått fredligt till i välfärdsområdet – men hur länge till?

Det är ett år sedan österbottningarna valde ett regionalfullmäktige. Strider kommer att bryta ut.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu har alla under 25 i Österbotten rätt till avgiftsfria preventivmedel – "Vi vill värna om ungas psykiska hälsa"

Från och med i dag har alla under 25 år inom Österbottens välfärdsområde rätt till avgiftsfria preventivmedel. Syftet är att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter och värna om ungas välmående.

Nyhetsbild
Lokalt

Peter Albäck lämnade Sannfinländarna – så här påverkar det hans uppdrag inom välfärdsområdet

Peter Albäck ställde upp för Sannfinländarna i välfärdsområdesvalet och blev ersättare i fullmäktige och medlem i en sektion. Nu är läget ett annat.

Nyhetsbild
Lokalt

Mer resurser till barns och ungas psykiska välbefinnande – "Här finns inga besparingar"

Psykiatriska sjukskötare i skolan, samarbete med tredje sektorn och familjestöd. Det här är några lösningar för att barn och unga ska må bättre.

Nyhetsbild
Lokalt

Det har varit trångt på bårhusen i Österbotten – två nya containrar löser saken

VASA Under coronan blev det problem med förvaringen av lik i Österbotten. Nu har välfärdsområdet inte bara en, utan två lösningar vid Dammbrunnen i Vasa: containrar.

Nyhetsbild
Lokalt

De flesta fick lön, men felaktigheter finns – "Borde åtminstone få veta om man är nummer 250 i kö"

Lönedagen fredagen den trettonde: Fyra personers löner har betalats ut som extra utbetalning – men därtill finns 300 andra felaktigheter som måste korrigeras i efterhand. Men att anmäla felaktigheter är inte alltid det lättaste, berättar anställda vi talat med.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Femton vill bli välfärdsområdets nya förvaltningschef – här är namnen

Österbottens välfärdsområde ska anställa en förvaltningschef till den allmänna förvaltningen. Tjänsten har lockat många sökande.

Nyhetsbild
Lokalt

LYSSNA: En ettårsdag med cirka 20 miljoner euro för lite på kontot

Podden Bakom rubrikerna är tillbaka med ett nytt avsnitt!

Nyhetsbild
Lokalt

På fredag gäller det, då är det lönedag – välfärdsområdet har snabbfil för den som blir utan lön

Fredagen den trettonde. Då ska den ske – den första löneutbetalningen i det nya välfärdsområdet. Nya rutiner har skapats. Om någon skulle bli helt utan lön blir det en snabb behandling av ärendet.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu tar Österbotten steget in i det nya – Kinnunen om det kommande året inom välfärdsområdet: "Vi måste satsa på hemvården"

När brandmännen, specialomsorgen med flera ansluter sig har Österbottens välfärdsområde över 8 000 anställda. Välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen säger att den så kallade vårdtrappan måste fås i skick – och då krävs en satsning på hemvården.

Nyhetsbild
Lokalt

Tero på Tehy är oroad över vårdpersonalens ork – "Lönestrulet har inte ökat arbetsmotivationen"

Någon har fått 20 000 euro och någon har minus på lönebeskedet. Så ser ytterligheterna ut i strulet i välfärdsområdet. – Att slutkörd personal inte ens får rätt lön gör det inte lättare att rekrytera" säger huvudförtroendeman Tero Peltomaa.

Nyhetsbild
Lokalt

Fullmäktigeledamot vill se kvitton: "Vi använder pengar som borde gå till vården"

Det behövs en mer detaljerad granskning till vad de olika partierna använder de stöd som de får av Österbottens välfärdsområde, säger fullmäktigeledamot Asko Salminen.

Nyhetsbild
Lokalt

20 miljoner saknas i välfärdsområdets kassa nästa år – fastighetsmassan minskar i framtiden

I framtiden ska inbesparingar göras i välfärdsområdets fastighetsmassa. Samtidigt ska närservicen vara en prioritet. Hur den ekvationen ska gå ihop kommer välfärdsområdet att börja fundera på i sommar.

Nyhetsbild
Lokalt

Två arvoden för närståendevård höjs – omröstning om ytterligare höjning

Uppdaterad. På andra försöket kunde de nya arvodesklasserna för närståendevård godkännas i välfärdsområdet. Två klasser höjs nästa år. Ett förslag om ytterligare höjning förlorade i omröstningen.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet har spikat ny prislista – dyrare måltider på boenden

Österbottens välfärdsområde har fastställt vilka klientavgifter som gäller inom social- och hälsovården nästa år. Det gäller allt från frukost på boendet till läkarbesök.  Exempelvis för klienter på boenden blir det dyrare måltider vid årsskiftet.

Nyhetsbild
Lokalt

Österbottens välfärdsområde kan tvingas skära ner nästa år – "Osthyvel räcker inte"

Österbottens välfärdsområde har inte pengar nog för sin verksamhet nästa år. Då ska det skäras ner och stuvas om. En gammaldags osthyvel räcker inte för att få bort över 20 miljoner, säger ekonomidirektören. 

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är det klart vilka arvoden närståendevårdare får – två klasser höjs nästa år

Från 423,61 euro i den lägsta till 1 934 euro i den högsta klassen – nu har Österbottens välfärdsområde enats om vilka arvoden som ska betalas till närståendevårdare från 1 januari 2023.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är det klart vilka som har rätt till 200 euro i bonus i välfärdsområdet

Principen och summan var klar, men detaljerna blev något oklara. Därför har välfärdsområdet nu preciserat vilka anställda som får en bonus på 200 euro till jul – och vilka som inte kommer i åtnjutande av det extra tillägget.

Nyhetsbild
Lokalt

Löner höjs och gropar jämnas ut i välfärdsområdets budget – men behöver få mer från staten

Pelle och Palle har nu samma arbetsgivare och samma arbetsuppgifter. Ändå har Pelle mer i lön. Löneharmonisering är svaret, Palle ska upp ur lönegropen. Flera miljoner reserveras för det här i välfärdsområdets budgetförslag – som ännu är i obalans i väntan på mer pengar från staten.

Nyhetsbild
Lokalt

Flera vårdanställda får dispens från språkkrav – "Vi uppmanar dem att gå kurser"

I samband med nyanställningar ger välfärdsområdet 26 personer dispens från kravet på språkintyg i finska eller svenska. I en majoritet av fallen är det personal som inte har papper på att de kan finska, men som jobbat länge som vikarier på tvåspråkiga enheter där svenskan dominerar.

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 anställda i välfärdsområdet får bonus till jul – Frantz: "Det blir en präktig summa"

Omkring 7 000 anställda i samkommunen Österbottens välfärdsområde får en extra slant till jul. Styrelsen föreslår att en julbonus betalas ut – i reda pengar och samma summa till alla.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Österbottens välfärdsområde investerar 37 miljoner euro nästa år – så här ska pengarna användas

På måndagen klubbade välfärdsområdesfullmäktige igenom investeringsplanen för de kommande åren. Här är de största investeringarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet har 480 hus och lokaler att hålla reda på – men nu ska man utreda var och hur service ska ges

Servicen är viktigare än väggarna. Så kan man sammanfatta välfärdsområdets nya lokalitetsstrategi. Hyresavtalen med kommunerna är i kraft i tre år, men från 2026 kan det gallras bland de 480 hus och lokaler som i dag finns för vården och omsorgen. Mindre hyresutgifter ska ge mer pengar för servicen.

Nyhetsbild
Lokalt

Hon är SFP:s nya koordinator – planerar runda där politiker möter invånare om vården

Partierna i Österbottens och Mellersta Österbottens välfärdsområden får i år 4 000 euro per ledamot i nytt partistöd. För de här pengarna kan de större partierna anställa ny personal. Sandra Högström från Vasa har anställts som koordinator för SFP och planerar nu möten där invånarna får veta mera om det som kallats århundradets reform – och ställa frågor till politikerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Allt klart för flytt av 1200 brandmän vid årsskiftet – "Vi har inte pengar för samma servicenivå"

Omkring 130 ordinarie anställda brandmän och -befäl och närmare 1 100 frivilliga från avtalsbrandkårerna kommer vid nyår att flyttas från räddningsverket till Österbottens välfärdsområde. Som siffrorna ser ut nu kommer pengarna från staten inte att räcka till för att upprätthålla nuvarande servicenivå, varnar räddningsdirektör Tero Mäki.

Nyhetsbild
Lokalt

Inte nu, men kanske sen ska välfärdsområdets koldioxidavtryck mätas – "Att inte göra det är så 70-tal"

Koldioxidavtryck är ordet som inte kom med i den nya strategi som välfärdsområdesfullmäktige godkände på måndagen. Men det kanske omnämns vid nästa uppdatering. Att tycka att man inte ska mäta koldioxidavtrycket, det är så 1970-tal, sade Rebecca Åkers (SDP).

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet tänker om efter lönestrul – "Dagens system är ineffektivt och osmidigt"

Österbottens välfärdsområde har fortfarande strul med löneutbetalningarna, åtta månader sedan starten. I januari växer gruppen som ska få löner därifrån med cirka 1 500 personer, då räddningsverket och specialomsorgen ansluter. Därför vill man nu sköta lönehanteringen på egen hand – och minskar samarbetet med Mico Botnia.

Opinion

LEDARKOMMENTAR: Toppchefernas höga löner är svåra att smälta när de som vårdar sliter utan påslag

Styrelsen bordlade frågan om lönen (15 000 euro) och fallskärmsavtalet (135 000) för välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen på måndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet inrättar 40-tal nya tjänster – "Vi måste ha någon som utför arbetsuppgifterna"

Mellan 45 och 49 nya befattningar och tjänster inrättas och ledigförklaras vid Österbottens välfärdsområde. Bland annat socialarbetare, HR-sakkunniga, förvaltningschef och lagerarbetare behövs. Det här beror på att Kårkulla, Eskoo och Kronoby snart ansluts till välfärdsområdet. Nyrekryteringar krävs när arbetsuppgifter överförs utan att personal flyttar med.

Nyhetsbild
Lokalt

Personalbristen i vården förvärras och missnöjet växer – Kinnunen: "Hela systemet är överbelastat"

Bristen på vårdpersonal i Finland är stor. Det är hårt tryck på jourer, avdelningar och hemvården. Hela systemet är överbelastat, varnar välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen. Hon anser att det allmänna missnöjet hos vårdpersonalen kräver högre löner och bättre arbetsförhållanden – och i Österbotten måste problemen med löneutbetalningarna lösas.

Nyhetsbild
Lokalt

Kinnunens direktörsavtal bordlades – föreslås få fallskärm värd 135 000 euro

Det blev inget beslut om direktör Marina Kinnunens nya månadslön på måndagen. Efter omröstning beslöt styrelsen för välfärdsområde att bordlägga ärendet. Förslaget till direktörsavtal innehåller även en fallskärm värd 135 000 euro som kan utlösas vid en förtroendekris.

Nyhetsbild
Lokalt

Förslag: Så mycket ska välfärdsdirektören få i lön nästa år

Välfärdsdirektörernas löner i Österbottens välfärdsområde har varit en het potatis i våras. I avtalet mellan Marina Kinnunen och välfärdsområdet föreslås hon få en månadslön på 15 000 euro.

Nyhetsbild
Lokalt

Vikarier i välfärdsområdet väntar på lönen – oklart var i kedjan det brister

Det dyker upp nya problem med löneutbetalningarna inom Österbottens välfärdsområde. Nu är det inhoppare som får vänta på att få sina pengar.

Nyhetsbild
Lokalt

Tehys Tero gick till sist och knackade på dörren hos tjänstemännen: "Enda sättet att få svar"

Problemen med lönerna har blivit färre, men det här är problem som inte ska få finnas. Det säger Tero Peltomaa, vårdfacket Tehys huvudförtroendeman i Vasanejden.

Nyhetsbild
Lokalt

Klart: Linda Jakobsson-Pada blir förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde – igen

Valet stod mellan två kandidater, men samkommunstyrelsen för Österbottens välfärdsområde är enig: Linda Jakobsson-Pada är bäst lämpad för tjänsten som förvaltningsdirektör.

Nyhetsbild
Lokalt

Hans Frantz inför valet av förvaltningsdirektör för Österbottens välfärdsområde: "Vi är medvetna om Markku Lumios bakgrund"

Markku Lumio har slutat som stadsdirektör i både Vasa (2011) och Kauhava (2022) på grund av bristande förtroende efter anklagelser om trakasserier och ekonomiska oegentligheter. Nästa vecka avgörs om han får ännu en hög position.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Fem personer vill bli förvaltningsdirektör i välfärdsområdet – två kallas till intervju

Ansökningstiden till tjänsten som förvaltningsdirektör för Österbottens välfärdsområde gick ut på torsdagen. Här är de sökande.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet ger ambulans till Ukraina – och söker förvaltningsdirektör i rask takt

En gammal ambulans som använts för vaccinationer och andra coronarelaterade uppdrag, har nyligen avskrivits. Den doneras nu till Ukraina.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya direktörer i Österbottens välfärdsområde får 8000 euro i månadslön – vem som får ena lönen är ännu oklart

Lönerna för Österbottens välfärdsområdes direktörer inom förvaltning – och strategi och utveckling – är fastställda. Summan för de två tjänsterna blev närmare 17 000 euro.

Nyhetsbild
Lokalt

Personliga assistenter ska få lika lön i välfärdsområdet – "Viktigt att vi får en enhetlig lönenivå"

Personliga assistenter får lika lön i Österbottens välfärdsområde från och med nästa år. Det beslöt styrelsen för välfärdsområdet på måndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet måste ta om direktörsval – "En noggrannare lagtolkning" fällde tidigare beslut

Valet av Linda Jakobsson-Pada till Österbottens välfärdsområdes nya förvaltningsdirektör måste tas om. Det här efter att en kandidat till tjänsten begärt att beslutet omprövas.

Nyhetsbild
Lokalt

Det kontroversiella gruppstödet behandlades i vårdfullmäktige – resulterade i två omröstningar

Nu har fullmäktige för Österbottens välfärdsområde klubbat igenom att vårdpolitikerna delar på nästan 600 000 euro under två år. Men alla ledamöter var inte övertygade om det nya gruppstödet var en bra idé.

Nyhetsbild
Lokalt

Grönt ljus för upphandlingen av ett nytt klient- och patientdatasystem – "Det här är en stor och viktig sak"

För närvarande används många olika klient- och patientdatasystem inom Österbottens välfärdsområde, vilket leder till problem. Om några år ska problemen vara åtgärdade.

Nyhetsbild
Lokalt

Stödperson orolig för kilometerersättningen – "Det blir ofta utflykter som kräver bilkörning"

Att skatt dras av kilometerersättningen överraskar stödpersonen Alf Aspholm. I kombination med dagens bränslepriser blir det en svår ekvation.

Nyhetsbild
Lokalt

Operationer av magcancer stoppas i Vasa – "Snart vet jag inte om vi ens får klippa naglarna här på centralsjukhuset"

Operationerna av inflammatoriska tarmsjukdomar och magcancer upphör vid Vasa centralsjukhus. Tillsynsmyndigheten Valvira beordrar Österbottens välfärdsområde att följa lagen och skicka dessa patienter till Åbo eller något annat universitetssjukhus.

Nyhetsbild
Lokalt

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild
Lokalt

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Opinion

LEDARE: Tidsmässigt olycklig "chefskompensation"

Det får inte bli så att den pågående löneharmoniseringen inom välfärdsområdet för de lägst avlönade sker neråt medan det harmoniseras uppåt bland dem med högre löner.

Nyhetsbild
Lokalt

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild
Lokalt

Siv i Karperö fick plötsligt 200 euro mindre i handen – arvodet för närståendevård ändras i Österbotten

När alla närståendevårdare i Österbottens välfärdsområde ska få lika mycket kommer arvodet att sänkas för en del. Summan på Siv Mörks konto har redan blivit mindre.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsomådets löner ingen lätt sak – "Om kollegan har annan lön för samma jobb, klart det diskuteras"

Att harmonisera lönerna i nya välfärdsområdet är en flerårig process som kräver åtskilliga miljoner, säger samkommunstyrelsens ordförande Hans Frantz – som säger att personalens förundran över att arbetskamrater kan få olika lön för samma arbete är förståelig.

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild
Lokalt

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Vårdpersonal kan tvingas vänta flera år på att få samma lön för samma arbete – "Man har den lön man blivit överförd med"

Tidtabellen och prioritetsordningen är ännu öppna. Det man vet är att det finns 1,73 miljoner euro att jämna ut lönerna med i år – och att det inte räcker.

Nyhetsbild
Lokalt

Folkvalda i välfärdsområdet: "Lyssna på invånarna, ta kritiken på allvar"

Det kommer kritik från klienter, personal och invånare om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – inom Österbottens välfärdsområde. Vi måste lyssna på och ta till oss kritiken, påpekade flera ledamöter när fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdets fakturor försenade – chef: "Det här är en säkerhetsåtgärd"

– En stor del av januari är ofakturerat. Det känns inte bra, säger en som jobbar med faktureringen. Enligt ekonomidirektören har det sin förklaring.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsdirektörens lön upprör – styrelseordföranden Anne Salovaara-Kero: "Vi har inte beslutat om lönen än"

Frågan om hur stor lön välfärdsdirektören ska få väcker känslor. Anne Salovaara-Kero, styrelseordförande i  Österbottens välfärdsområde, förklarar hur processen går till när lönen fastställs.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet gör om sitt telefonsystem efter klagomål från äldre: "Det system vi gick in för var för svårt"

För personalen har det varit bekymmer med löneutbetalningar. Och vårdbehövande upplever att det är svårt att nå fram på telefon. Direktören besvarar kritiken.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Österbottens välfärdsområde fick klientråd – här är namnen

Enligt lagen ska invånarna vara med och ordna vård och omsorg. I Österbotten tryggas delaktigheten med hjälp av ett hundratal utvalda.

Nyhetsbild
Lokalt

Så mycket ska välfärdsdirektörerna få i lön – även Kinnunen kan vänta sig lönepåslag

Marina Kinnunen får sin tredje löneförhöjning under detta år när hon väljs till välfärdsområdesdirektör i Österbotten – som enda sökande. Norra Österbotten startade lönerallyt genom att ge sin direktör hela 17 400 euro per månad.

Nyhetsbild
Lokalt

Sex personer vill efterträda Post – Korsholmschef en av dem

Sex personer har inom utsatt tid sökt den ledigförklarade tjänsten som förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Det nyaste namnet är känt från Korsholms kommuns högsta ledning.

Nyhetsbild
Lokalt

Kontaktperson inom socialvården: "Inget fungerar, och det är klienterna som hamnar i kläm"

Vi har skrivit om närståendevårdare och stödpersoner som inte fått sin pengar så som de ska. Nu berättar en av de som jobbar med det här varför.

Nyhetsbild
Lokalt

Patienter flyttas runt i välfärdsområdet – "Det primära målet är att hitta en plats så nära hemmet som möjligt"

Vårdavdelningarna i Österbottens välfärdsområde är numera under samma paraply. Det betyder att patienter kan flyttas till andra kommuner om sängarna i den egna kommunen är upptagna. I de här fallen kan det ske.

Nyhetsbild
Lokalt

Klart: 300 vårdare får fast anställning – "Det här är bra personalpolitik"

Österbottens välfärdsområde får ge trehundra visstidsanställda vårdare fast anställning. Det här klarnade på måndagen.