Coronaläget internationellt
Nyhetsbild
Utrikes

Rådgivare avgår efter julfestvideon – Johnson: "Vi hade ingen fest"

Hade ni fest eller? Motstridiga uppgifter om ett julparty hos premiärministern, mitt under stenhård lockdown, skakar brittiska regeringen. En nära medarbetare till premiärminister Boris Johnson har redan kastat in handduken och gråtande meddelat att hon lämnar sin post.

Nyhetsbild
Utrikes

Oroväckande uppgifter: Omikron står emot vaccinskydd – till viss del

Omikronvarianten kan till viss del undvika skyddet från Pfizer-Biontechs vaccin, visar en ny studie från Sydafrika. Samtidigt har Världshälsoorganisationen gått ut med att det är högst otroligt att vaccin inte fungerar mot omikron. Hur går det ihop?

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige bland Europas minst coronadrabbade

Sverige är nu ett av de minst covidutsatta länderna i Europa, skriver Aftonbladet som refererar till Johns Hopkins Universitys siffror på sajten Our World in Data.

Nyhetsbild
Utrikes

Inte fler än tio norrmän får samlas i hemmet – sjukvården har svårt att hinna med

Norska regeringen går ut med nya restriktioner, bland annat får inte fler än tio personer vistas i en privat bostad samtidigt. Norrmän bör också begränsa sina sociala kontakter och krogarna får inte servera alkohol efter midnatt.

Nyhetsbild
Utrikes

Vaccinkrav för alla? Het debatt i EU

Resestopp och vaccineringstvång får EU-ländernas hälsoministrar att grubbla i Bryssel. Fast deras danska kollega har fastnat i karantän.

Nyhetsbild
Utrikes

Omikron sprider sig fritt i Danmark

Danmark mildrar rekommendationerna om självisolering för personer som befinner sig två led från den coronasmittade. Lättnaden sker eftersom omikronvarianten har börjat spridas fritt i samhället.

Nyhetsbild
Utrikes

Julbord och konferens sprider omikron – Norge återinför restriktioner

Smittspridningen ökar i Norge och fler fall av omikronvarianten upptäcks. Klockan 20 finsk tid i kväll kommer nya restriktioner att presenteras. – Från regeringens sida vill man ta det säkra före det osäkra, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkehelseinstituttet (FHI).

Nyhetsbild
Sport

Coronautbrott i Tottenham inför Europamatch

FOTBOLL Sex spelare och två i personalen i Tottenham har testat positivt för covid-19, skriver Sky Sports. Premier League-laget kan därför sakna stora delar av truppen i torsdagens Europa Conference League-match mot Rennes.

Nyhetsbild
Utrikes

Olika bud om smittspridning i Sydafrika

Sydafrika förbereder sjukhusen i landet inför en ny våg av patienter. Den nya omikronvarianten har inlett en fjärde smittvåg i landet. Samtidigt kommer rapporter om att höga siffror kan bero på ett registreringsfel.

Nyhetsbild
Utrikes

Elva omikronfall rapporterade i Sverige

Totalt har nu elva fall av virusvarianten omikron konstaterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering. Ytterligare fall av omikron har bland annat hittats i Skåne och i Jönköpings län.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge återinför restriktioner efter omikron – Utbrott efter julbord

Smittspridningen ökar i Norge och fler fall av omikronvarianten upptäcks. Under tisdagen kommer nya restriktioner läggas fram.

Nyhetsbild
Utrikes

Smittan ökar – nattklubbar stängs i Frankrike

I Frankrike beordras nattklubbar att från och med fredag att hålla stängt i fyra veckor på grund av den ökande smittspridning av coronaviruset.

Nyhetsbild
Utrikes

Singapore har lärt sig leva med covid – behandlar den som influensan

Hög vaccineringsgrad, låga dödssiffror och en sjukvård som har varit pressad men inte överhopad. Men en del av Singapores pandemistrategi sticker ut.

Nyhetsbild
Utrikes

Omikron kan vara dubbelt så smittsam som delta

Den nya virusvarianten omikron tycks i Sydafrika spridas dubbelt så snabbt jämfört med deltavarianten, visar forskningsresultat.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratusentals människor har dött av covid-19 i Ryssland

Ryssland konstaterar närmare 75 000 dödsfall med kopplingar till coronapandemin under oktober månad, enligt statistikbyrån Rosstat. Hittills har över 520 000 ryska medborgare dött enligt Rosstat, vilket är klart högre än regeringens officiella siffror.

Nyhetsbild
Utrikes

Långa köer vid gränsen då Norge kräver covidtest vid inresa

Norges nya inreserestriktioner har lett till långa köer vid gränsstationen i Svinesund. – Det är bra tryck här, säger Jostein Stø vid testcentret till nyhetsbyrån NTB.

Nyhetsbild
Utrikes

Sydafrika i fjärde våg på grund av omikron – många barn under fem år behöver sjukhusvård

Den nya varianten av coronaviruset, omikron, finns nu i sju av Sydafrikas nio provinser, säger landets hälsominister Joe Phaahla. Aldrig tidigare har pandemins så kallade r-tal varit så högt som nu.

Nyhetsbild
Utrikes

Titta på grafiken – så ser vaccinläget ut i världen just nu: "Vissa har knappt startat"

Vi har tittat på hur vaccinläget ser ut i världen just nu. Skillnaderna mellan länderna är stora.

Nyhetsbild
Utrikes

ECDC: Hälften av alla fall blir omikron inom några månader

Omikron kommer inom några månader att stå för över hälften av alla covid-19-fall i EU, varslar smittskyddsmyndigheten ECDC i ett uttalande.

Nyhetsbild
Utrikes

Island har första fallet av omikron

Island har bekräftat ett första fall där en person smittats med omikronvarianten av coronaviruset, skriver isländska mediebolaget Morgunbladid.

Nyhetsbild
Utrikes

Rön i Sydafrika: Ny variant smittsam men mild

Virusvarianten Omikron ökar risken att bli smittad markant, men få drabbade behöver sjukhusvård då symptomen är mildare jämfört med tidigare varianter. De slutsatserna dras i en tidig utvärdering av omikron i Sydafrika.

Nyhetsbild
Utrikes

Kraftiga åtgärder mot smittspridning i Norge

Norge inför hårda restriktioner på grund av smittspridning och bekräftade fall av omikronvarianten. Restriktionerna skärps särskilt i huvudstaden Oslo med omnejd.

Nyhetsbild
Utrikes

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ovaccinerade att gå i affär eller besöka publika evenemang. Avgående förbundskansler Angela Merkel skärper tonen med lagförslag i Tyskland.

Nyhetsbild
Utrikes

Det kan ta år innan viruset blir mildare: "Inte omöjligt att man måste göra nya vacciner – men det klarar vi"

Knappt har den initiala paniken för omikron lagt sig förrän det börjar spekuleras i om virusvarianten i själva verket kan vara vår väg ut ur pandemin. Men svenska forskare är tveksamma.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO varnar för omikronpanik

Omikron sprider en väldig oro över världen medan allt fler länder rapporterar bekräftade fall. Men det kan dröja veckor innan forskning är klar om hur farlig den nya coronavarianten är.

Nyhetsbild
Utrikes

EU-kommissionen: "Dags att diskutera obligatoriskt vaccin"

Begränsa omikron, vaccinera mera och satsa hårdare på medicin. Så vill EU agera mot coronapandemin. Kommissionsbasen öppnar för diskussioner om obligatorisk vaccinering.

Nyhetsbild
Utrikes

Utbrott i Oslo "högst sannolikt" omikron

30–40 personer i Oslo är sannolikt smittade med omikronvarianten, enligt preliminära tester.

Nyhetsbild
Utrikes

Efter 615 dagar – nu öppnar Fiji igen

Fiji går mot strömmen. När flera länder återigen sluter sig av oro för den nya omikrongvarianten, så öppnar öriket för turister.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO ger tydligare råd: "Ovaccinerade med förhöjd risk bör inte resa"

Efter spridningen av virusvarianten omikron uppmanar Världshälsoorganisationen (WHO) återigen ovaccinerade personer i riskgrupp att skjuta upp resor till platser där viruset sprids.

Nyhetsbild
Utrikes

Många ville vaccinera sig i Sydafrika – 80 procent av sjukhuspatienterna i Pretoria ovaccinerade

Drygt 110 000 människor fick sin första vaccindos i Sydafrika under måndagsdygnet, en rejäl ökning som kom efter det att president Cyril Ramaphosa uppmanat folket att vaccinera sig mot covid-19. På sjukhusen i Pretoria är 80 procent av patienterna ovaccinerade, visar färsk statistik.

Nyhetsbild
Utrikes

"Troligt" att Pfizervaccin skyddar mot omikron

Tyska vaccintillverkaren Biontechs vd Ugur Sahin säger att det är troligt att Pfizer-Biontechs coronavaccin skyddar mot svår sjukdom i covid-19 för patienter som infekterats av den nyupptäckta omikronvarianten.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: 60-plussare bör inte resa utomlands

Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar personer äldre än 60 år att ställa in kommande utlandsresor eftersom de löper risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Reserådet ges efter upptäckten av omikronvarianten av coronaviruset.

Nyhetsbild
Utrikes

Omikron fanns i Europa redan före larmet från Sydafrika – har nu hittats i minst 20 länder

Minst 20 länder har konstaterat fall av den nya omikronvarianten av coronaviruset. I Nederländerna fanns varianten redan innan rapporterna kom från Sydafrika förra veckan, meddelar landets myndigheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya fall av omikronvarianten i Sverige

Två nya fall av omikronvarianten har konstaterats i Sverige, det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Nyhetsbild
Utrikes

Moderna utvecklar nytt vaccin mot virusvarianten omikron

Det kan dröja flera månader innan de nya vaccinerna kan lanseras.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu finns omikron i minst 17 länder

Minst 17 länder har konstaterat fall av den nya omikronvarianten av coronaviruset. Närmare 70 länder och territorier har begränsat resandet från främst södra Afrika med anledning av den nya virusformen, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Nyhetsbild
Utrikes

Många stoppade flyg från södra Afrika – "Världen vill ta det säkra före det osäkra"

Många länder stoppar inresor från södra Afrika för att försöka bromsa spridningen av omikronvarianten av covid-19, som ändå väntas sprida sig globalt. – Kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden räknar inte med fler reserestriktioner

USA:s president Joe Biden säger att han "inte förväntar sig" att införa ytterligare reserestriktioner med anledning av den nyupptäckta omikronvarianten av coronaviruset.

Nyhetsbild
Utrikes

Första fallet av omikron bekräftat i Sverige – "Det var väntat"

Den nya coronavirusvarianten omikron har konstaterats i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, uppger Folkhälsomyndigheten.– Vi har en ökad bevakning och medvetenhet om det här, men det är för tidigt att säga vad det innebär, säger Andreas Bråve vid myndigheten.

Nyhetsbild
Utrikes

Två misstänkta fall av omikron i Sverige

Två personer i region Jönköping, som nyligen har återvänt från en resa till Sydafrika, har insjuknat, rapporterar Dagens Nyheter.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Ny virusvariant utgör "mycket hög" risk – i de här länderna har omikron hittats

Mycket är fortfarande oklart kring den nya omikronvarianten av coronaviruset, men den väntas sprida sig globalt. Och med tanke på de möjliga konsekvenserna bedöms risknivån som "mycket hög", varnar Världshälsoorganisationen (WHO).

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Kan ta många år innan pandemin är över – "Det här är ju ingen vanlig influensa"

En ny variant av coronaviruset har påträffats – och förmodligen inte den sista. Hur stor är risken för en elakare variant och hur länge kommer pandemin pågå? Två experter ger sina svar.

Nyhetsbild
Utrikes

Botswana rapporterar 19 fall av omikron

Botswana är det andra afrikanska landet efter Sydafrika som upptäckt fall av den nya coronavarianten omikron. Hälsominister Edwin Dikoloti säger på en presskonferens att sammanlagt 19 fall har bekräftats, inräknat de fyra fall som tidigare har upptäckts.

Nyhetsbild
Utrikes

Japan stänger gränserna efter ny virusvariant

Oron för den nya omikronvarianten av coronaviruset får fler länder att begränsa resandet.Japan stänger sina gränser, och Filippinerna väntar med att öppna dem.

Nyhetsbild
Ekonomi

G7-länderna håller krismöte om omikron

Storbritannien, som nu är ordförande för G7-länderna, har sammankallat medlemsländernas hälsoministrar till krismöte för att diskutera den nyupptäckta coronavarianten omikron.

Nyhetsbild
Utrikes

Par rymde från covidhotell

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Desperat Sydafrika vädjar: "Häv flygstoppet" – Israel släpper inte in utlänningar under två veckor

Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks i hela världen. Varianten upptäcktes först i Sydafrika vilket lett till att flera länder stoppat flygtrafiken till södra Afrika. Den sydafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa vädjar i ett tal till omvärlden att återuppta flygtrafiken.

Nyhetsbild
Utrikes

Sydafrikansk läkare: Milda symptom av omikron, men ännu många frågor

Den sydafrikanska läkare som slog larm om den nya varianten av coronaviruset omikron säger att många av hennes patienter endast visat milda symptom och har kunnat tillfriskna utan att att behöva sjukhusvård. Men hon understryker också att mycket ännu är oklart med den nya varianten.

Nyhetsbild
Utrikes

Virusvariant bekräftad hos åtminstone 13 i Nederländerna

Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks i hela världen. 13 av de 61 flygpassagerare som testat positivt för covid-19 i Nederländerna har visat sig bära på den nya varianten, visar de första proverna.

Nyhetsbild
Utrikes

Omikron upptäcks över hela världen – "Virusvariant finns nog redan överallt"

Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks nu i hela världen. Australien, som har haft bland världens hårdaste restriktioner under pandemin, rapporterar två fall. Israel väljer att stänga gränsen helt.

Nyhetsbild
Utrikes

Detta vet vi om den nya mutationen omikron

En nyupptäckt mutation av coronaviruset drar åt sig uppmärksamhet från alla håll. Detta vet vi just nu om viruset och spridningsläget:

Nyhetsbild
Utrikes

Många smittade på KLM-flyg från Sydafrika till Nederländerna

Två KLM-flyg har återvänt till Nederländerna från Sydafrika med 61 covidpositiva passagerare. Nu utreds om någon bär på den nya omikronvarianten. Under tiden sätts de smittade i karantän.

Nyhetsbild
Utrikes

Sydafrika känner sig bestraffat – "Forskning bör applåderas, inte straffas"

Sydafrika klagar på att landet "bestraffas" för att ha upptäckt den nya virusvarianten omikron. Utspelet kommer sedan flera länder stoppat flyg från den turismberoende nationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya virusvarianten upptäckt i Storbritannien

Flera länder i Europa bekräftar nu fall av den nya virusvarianten omikron. Senast i raden bekräftar Storbritannien två fall. Land efter land stoppar nu flyg från södra Afrika för att försöka hindra varianten från att ta sig in.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya virusvarianten omikron kan ha upptäckts i Tyskland – hög risk för spridning i Europa

Land efter land stoppar nu flyg från södra Afrika för att hindra den nya virusmutationen omikron. Det varnas för "mycket hög risk" för spridning i Europa, där Belgien och nu även Tyskland och Tjeckien tror sig ha upptäckt fall av mutationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya virusvarianten orsakar nya reserestriktioner – "mycket hög risk" att den sprids i Europa

Världshälsoorganisationen WHO konstaterar att den nya varianten av coronaviruset som har fått namnet omikron är "oroande" men avråder från förhastade reaktioner.

Nyhetsbild
Utrikes

EU stoppar resor från Sydafrika efter larm om virusvarianten – "Snälla, vaccinera er"

EU stoppar alla resor från Sydafrika till unionen med anledning av den nyupptäckta covidvarianten omikron – som redan nått Europa. WHO studerar virusvarianten och avråder från förhastade reaktioner.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark: testa dig – eller få sparken

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken och i butiker. En ny lag kan tvinga anställda att testa sig. Den som vägrar kan få sparken.

Nyhetsbild
Utrikes

Lista: Fler inför nygamla restriktioner i Europa

Fredagen är svart – även när det handlar om covid-19. Allt fler länder i Europa inför nu nygamla restriktioner för att stoppa smittspridningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Bekräftat fall av nya covid-varianten nu även i Europa

WHO studerar den nya covid-varianten B.1.1.529, och avråder från förhastade reaktioner. Men varianten har redan nått Europa.

Nyhetsbild
Utrikes

Detta vet vi om nya virusvarianten B.1.1.529 – nu döps den till omikron

En nyupptäckt variant av coronaviruset drar till sig uppmärksamhet. Detta vet vi för tillfället.

Nyhetsbild
Lokalt

Desperata försök att stoppa nya virusvarianten – "Res inte till södra Afrika"

Nu görs intensiva försök att stoppa spridningen av den nya B.1.1.529-virusvarianten. Utrikesministeriet uppmanar finländare att hålla sig borta från södra Afrika.

Nyhetsbild
Utrikes

Det här vet vi om den nya varianten – Anders Tegnell: "Inte så mycket att göra"

En ny virusvariant med mycket ovanliga mutationer har upptäckts i Sydafrika. Oron växer för att varianten ska vara ännu mer smittsam. Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell anser att det är för tidigt att dra några slutsatser. – Med den lilla information vi har nu kan vi inte göra så mycket, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Rapport: Vaccinen räddade nära halv miljon liv – bara i Europa

Vaccinen mot covid-19 har räddat närmare en halv miljon liv bara i Europa, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Nyhetsbild
Utrikes

Storbritannien stoppar inresor från södra Afrika – "Förhastat beslut" enligt Sydafrikas utrikesminister

Oro för en ny covid-variant har fått Storbritannien att stoppa inresor från södra Afrika. Sydafrika reagerar starkt, och säger att beslutet verkar förhastat.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny virusvariant i Sydafrika mer smittsam än andra mutationer

En ny variant av coronaviruset tros ha upptäckts i Sydafrika. Storbritannien väljer att förbjuda inresor från landet från och med fredagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny virusvariant oroar i Sydafrika

Forskare i Sydafrika har upptäckt en ny variant av coronaviruset som väcker farhågor.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu ökar smittfallen i Sverige igen

Covidsmittan i Europa fortsätter uppåt. Även i Sverige ser Folkhälsomyndigheten en ökning av antalet smittade och förbereder för ytterligare smittskyddsåtgärder.

Nyhetsbild
Utrikes

Mer än 100 000 coviddöda i Tyskland

Dödstalet kopplat till covid-19 i Tyskland har passerat 100 000 personer, uppger myndigheterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya Zeeland välkomnar turister i april

Från och med slutet av april nästa år går det att som turist åka till Nya Zeeland igen – förutsatt att man är vaccinerad mot covid-19.

Nyhetsbild
Utrikes

Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén befarar att covidpass krockar med religionsfriheten

Svenska kyrkosamfund reagerar starkt på regeringens beslut att införa covidpass från den 1 december för tillställningar med fler än 100 deltagare.

Nyhetsbild
Utrikes

Pandemipolitiken splittrar: "Det handlar om olika syn på livet"

I flera länder i Europa växer protesterna mot nedstängningspolitik och planer på vaccinkrav. Helgens stora demonstrationer i bland annat Österrike och Nederländerna visar en splittring i samhället.

Nyhetsbild
Utrikes

Vården pressad i stökigt Nederländerna

Sjukhusen i Nederländerna fylls av covidpatienter – och vissa behöver flygas till Tyskland för att få vård. Vid sidan av det fortsätter omfattande och delvis kravallartade protester mot smittskyddsåtgärder.

Nyhetsbild
Ekonomi

Här är reglerna som gäller för dig som vill resa i jul

Ny våg av smittspridning på flera håll i Europa – och ute i världen.

Nyhetsbild
Utrikes

Israel börjar vaccinera femåringar – hälften av de nya fallen är barn

Nyhetsbild
Utrikes

USA avråder från resor till Danmark

USA:s utrikesdepartement avråder sina medborgare från att resa till Danmark och Tyskland på grund av ökande spridning av covid-19.

Nyhetsbild
Utrikes

Blixtsnabb coronavåg – "Efter vintern kommer så gott som alla vara vaccinerade, tillfrisknade eller döda"

Den femte coronavågen har startat "blixtsnabbt" i Frankrike och i Österrike inleds den mest omfattande nedstängningen i Västeuropa på flera månader. Pandemin är långt ifrån över i Europa.

Nyhetsbild
Utrikes

Australien öppnar gränser för fler – över en miljon fast i landet när de inte kunnat återvända

Från och med nästa vecka kan studenter och de som har arbetsvisum komma in i landet. – Australien öppnar för världen, säger inrikesminister Karen Andrews på en presskonferens.

Nyhetsbild
Utrikes

Länder inför "bäst-före-datum" på vaccinpass – "Det här viruset går inte att stoppa"

Synen på vem som är fullvaccinerad skiljer sig åt i Europa. I ett växande antal länder har vaccinpasset ett utgångsdatum.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera gripna vid nya kravaller i Nederländerna – tre personer vårdas för allvarliga skador efter polisskott

Nederländerna skakas för andra dagen i rad av oroligheter. I protest mot utökade covidrestriktioner har upprorsmakare kastat sten, tänt eldar, och avfyrat fyrverkerier.

Nyhetsbild
Utrikes

Första dödsfallet i covid på Grönland – Läget väntas bli värre

För första gången har en person på Grönland dött av coronaviruset.

Nyhetsbild
Utrikes

35 000 i protest mot Österrikes vaccinkrav – högerextremister med i marschen

Tiotusentals personer samlades i centrala Wien för att demonstrera mot nedstängning och planerade vaccinkrav i Österrike. Flera högerpopulistiska och högerextrema grupper deltog i protesterna, som övervakades av 1 300 poliser.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya protester efter upplopp i Nederländerna – 51 greps på fredagen

Hundratals samlades för nya demonstrationer i Amsterdam i Nederländerna, efter fredagskvällens våldsamma upplopp i Rotterdam då polisen sköt varningsskott och grep 51 personer.

Nyhetsbild
Utrikes

Därför försämras effekten av covidvaccinen

Vaccinen som tagits fram mot covid-19 skyddar bra mot allvarlig sjukdom. Däremot kan den som är vaccinerade fortfarande bli smittad – och smitta andra. Varför är det så?

Nyhetsbild
Utrikes

Estland vände katastrofläge på ett par veckor – "Vi har aldrig sett en sådan snabb nedgång tidigare"

Läget var som värst i början av november, med sjukhus nästan fulla av covidpatienter och en vård som gick på knäna. Men efter nya restriktioner och fler vaccinationer halverades antalet nya fall i Estland på ett par veckor.

Nyhetsbild
Utrikes

Coronadödsfallen i Ryssland fortsätter öka – Sex av tio har inte fått alla vaccindoser

Ryssland har för tredje dagen i rad registrerat den högsta dygnssiffran för antalet döda med covid-19 sedan pandemins början.

Nyhetsbild
Utrikes

Spansk polis jagar covidsmittade nederländare som rymt

Spanska myndigheter har utfärdat en internationell hälsovarning i ett försök att hitta en grupp covidsmittade turister från Nederländerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Lik förvaras i korridorer då bårhuset är fullt – "Vi går mot en hemsk jul"

Snart två år efter pandemins början skjuter smittspridningen i stora delar av Europa i höjden. – Agerar vi inte nu kommer det att bli en riktigt hemsk jul, säger det hårt drabbade Tysklands smittskyddschef Lothar Wieler.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge öppnar gränsen, men skärper kontrollen

Norge inför strängare krav på kontroller av personer som reser in i landet. Från och med fredag nästa vecka måste alla som vill komma över gränsen registrera sig i förväg. Samtidigt öppnar Norge för alla, så länge kraven uppfylls.

Nyhetsbild
Utrikes

Österrike stänger ned – planerar vaccinationsplikt

Österrike stänger ned för alla från och med måndag. Och i februari införs vaccinationsplikt, meddelar förbundskansler Alexander Schallenberg.

Nyhetsbild
Utrikes

Covid-19 härjar i Europa – Tyskland hårt drabbat

Snart två år efter pandemins början skjuter antalet smittade i höjden i stora delar av Europa. – Agerar vi inte nu kommer det att bli en riktigt hemsk jul, säger Tysklands smittskyddschef Lothar Wieler.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyskland kräver att vårdpersonal är vaccinerad – många restriktioner för ovaccinerade

I Tyskland, som noterar nya rekord i antalet fall, införs även vaccinationskrav för de som arbetar i vården. – Vi måste snabbt bromsa den exponentiella ökningen, säger förbundskansler Angela Merkel.

Nyhetsbild
Utrikes

Allt fler på sjukhus – Ovaccinerades rörelsefrihet begränsas i Tjeckien och Slovakien

En skenade covidsmitta och allt fler inlagda på sjukhus får både Tjeckien och Slovakien att införa strängare restriktioner för dem som ännu inte vaccinerat sig. – Det är en nedstängning för ovaccinerade, säger Slovakiens premiärminister Eduard Heger.

Nyhetsbild
Utrikes

Tegnell: Smittspridningen har tagit fart i Sverige

Spridningen av covid-19 har åter tagit fart, säger Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff.

Nyhetsbild
Utrikes

Vart tionde barn i USA har fått första sprutan

Omkring 10 procent av alla barn i åldersgruppen 5–11 i USA har fått sin första dos av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19, enligt Vita huset.

Nyhetsbild
Utrikes

Klartecken söks för nytt covidvaccin i EU – 200 miljoner doser har redan beställts

Amerikanska Novavax är på väg att bli femte tillverkare att få sitt covid-19-vaccin godkänt i EU.

Nyhetsbild
Utrikes

Europa enda världsdelen med stigande dödstal

Europa är den enda delen av världen som rapporterat en ökning av coronarelaterade dödsfall, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Nyhetsbild
Utrikes

Antalet nya coronafall fortsätter att stiga snabbt i Norge

Den nya vågen av covid-19 fortsätter att växa i Norge. På tisdagen registrerades 2 552 nya smittade, den högsta dygnssiffran sedan pandemin startade och en ökning med 20 procent sedan förra veckans rekordsiffra, rapporterar NTB.

Nyhetsbild
Utrikes

Studie: Sverige exporterade covid – "Finland fick ta emot de flesta fallen"

Sveriges coronastrategi bidrog till att smittan fördes från Sverige till andra länder, enligt en ny studie, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Nyhetsbild
Utrikes

Tusentals studenter i coronakarantän i Kina

Närmare 1 500 studenter i staden Dalian i nordvästra Kina får inte lämna sina bostäder efter ett nytt coronavirusutbrott.