Coronaläget internationellt
Nyhetsbild
Utrikes

Slovakien kräver negativt covidtest på jobbet

Slovakien har återigen masstestat befolkningen – i hopp om att låta friska personer röra sig med större frihet medan de med positivt provsvar får stanna hemma.

Nyhetsbild
Utrikes

Astra Zenecas vd svarar på kritiken i stor intervju – men EU-kommissionen ställer sig frågande till flera av uppgifterna

Vi gör så gott vi kan och låter inte andra gå före för att tjäna mer. Så svarar Astra Zenecas vd på vaccinkritiken i EU. Men motparten är inte nöjd och vill nu att kontrakten offentliggörs.

Nyhetsbild
Utrikes

Många skadade i nattens virusprotester i Libanon

Nyhetsbild
Utrikes

Annorlunda immunsvar hos patienter med svår covid

Patienter som drabbas av svår sjukdom vid covid-19 har antikroppar som hindrar kroppen att ta hand om viruset, något de som drabbas av mild sjukdom inte har.

Nyhetsbild
Utrikes

Inga resor till Nya Zeeland i sikte – "Resten av världen utgör alltför stor risk"

Räkna inte med att åka till Nya Zeeland i år, enligt landets premiärminister.

Nyhetsbild
Inrikes

Medier rapporterade om Astra Zeneca-vaccinets svaga effekt – Tysklands hälsovårdsministerium avfärdar påståendet

På måndagen skrev tyska medier att bolaget Astra Zenecas coronavaccin har en svag effekt på äldre. Ett missförstånd, enligt Tysklands hälsovårdsministerium. – Det hade ändå inte varit någon katastrof, säger experten Mika Rämet.

Nyhetsbild
Utrikes

Tegnell öppnar för festivalsommar i Sverige

Den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell utesluter inte att det blir en festivalsommar 2021 – trots coronapandemin.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler än 100 000 smittade har dött i Storbritannien

Fler än 100 000 människor har avlidit efter att ha testat positivt för covid-19 i Storbritannien.

Nyhetsbild
Utrikes

Tegnell: Brittisk mutation kan ta över i Sverige

Nu har 95 fall av den brittiska mutationen av coronaviruset konstaterats i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns en risk att den tar över. – Kanske kommer det att vara den som dominerar så småningom, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

EU-länder kan stämma Astra Zeneca

EU:s medlemsländer kan komma att stämma läkemedelsjätten Astra Zeneca för kontraktsbrott. – Företagen måste leverera, manar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Nyhetsbild
Utrikes

Desperat jakt på syrgas i Amazonas huvudstad

Tusentals nygrävda gravar. 36-timmarsskift för vårdpersonal. Och nästan ingen syrgas. Sjukvården är nära kollaps i Amazonas djungelhuvudstad där anhöriga tvingas vårda sina familjemedlemmar.

Nyhetsbild
Utrikes

Missuppfattning kan ligga bakom vaccinrykten

Tveksamheter har uppstått kring om Astra Zenecas vaccin kommer att godkännas för personer över 65 år, enligt tyska medier. Nu dementerar tyska hälsodepartementet uppgifterna och säger att det hela berodde på en förväxling.

Nyhetsbild
Utrikes

180 gripna vid virusprotester i Nederländerna

Nyhetsbild
Utrikes

Godkända vaccin kan bromsa bättre uppföljare

Det rekordsnabba godkännandet av vaccin mot covid-19 har en paradoxal baksida. Plötsligt bromsas arbetet med de vaccin som fortfarande är under utveckling – trots att de skulle kunna vara både säkrare och bättre.

Nyhetsbild
Utrikes

Covidsjuka gorillor på bättringsvägen

En grupp gorillor på San Diego Zoo i USA som smittats av coronaviruset är på bättringsvägen.

Nyhetsbild
Utrikes

EU listar länderna i värsta riskzonen – Finland längst ner på listan

Sverige målas mörkrött när EU-kommissionen vill införa en ny markering för de värst drabbade i coronapandemin. Obligatoriska tester och karantän kan bli följden vid resor till andra länder – och även internt.

Nyhetsbild
Utrikes

Försenat vaccin väcker irritation inom EU – "Förväntar oss en lösning"

EU-kommissionen hötter med näven åt Astra Zeneca efter beskedet om att kommande vaccinleveranser blir mindre än utlovat.

Nyhetsbild
Utrikes

Tvivel kring vaccin med bara en dos – "Ger bara 50 procents skydd"

En vaccindos i stället för två. Läkemedelsjätten Johnson & Johnson hoppas att deras vaccinkandidat ska förändra hela vaccinprocessen. Forskaren Matti Sällberg är dock tveksam.

Nyhetsbild
Ekonomi

Oxfam: Världen mindre jämlik efter pandemin

1

Coronapandemin ser ut att ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i hela världen. Medan de allra rikaste har återhämtat sin ekonomi riskerar hundratals miljarder människor att hamna i fattigdom. Det skriver Oxfam i sin årliga ojämlikhetsrapport.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden inför nya inreseförbud

1

USA:s president Joe Biden kommer att införa inreseförbud på icke-amerikanska medborgare som har varit i Storbritannien, Brasilien, Irland och stora delar av övriga Europa, uppger Vita huset.

Nyhetsbild
Utrikes

Virusåtgärder i större område i Norge

Strängare smittskyddsregler införs i ytterligare 15 kommuner på det norska Østlandet.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratals gripna vid virusprotester

Minst 240 personer har gripits i Nederländerna i våldsamma protester i flera städer.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige stoppar resor till och från Norge

UTRIKES Den svenska regeringen har beslutat om ett inreseförbud från Norge för att minska risken för smittspridning. Och resor till Norge avråds av samma skäl.

Nyhetsbild
Utrikes

Oro i Europa efter ny varning om vaccinbrist

Astra Zenecas besked om att de första leveranserna av covidvaccin till Europa kommer att vara färre än förväntat har väckt oro i EU. Länder tvingas nu planera för en kraftig minskning av leveranserna.

Nyhetsbild
Utrikes

"Rött läge" i Oslo – mutationen sprider sig

Norges regering har beslutat om en rad skärpta restriktioner i regionen kring huvudstaden Oslo – efter ett utbrott av den nya virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien.

Nyhetsbild
Utrikes

Virusmutation sprider sig – lockdown i Oslo

Norges regering har beslutat om en rad skärpta restriktioner i regionen kring huvudstaden Oslo.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Tygmunskydd fungerar

Världshälsoorganisationen WHO säger att munskydd i tyg är tillräckligt för många, även om flera länder nu kräver att människor använder kirurgiska modeller.

Nyhetsbild
Utrikes

Belgien täpper till sina gränser

För att bromsa spridningen av coronaviruset blir det från och med onsdag i nästa vecka förbjudet att genomföra icke-nödvändiga resor ut ur Belgien.

Nyhetsbild
Utrikes

Fest och dans i Wuhan – ett år efter lockdown sjuder staden av liv igen

Självlysande kaninöron, pulserande techno och löst hängande munskydd. Dansgolven i kinesiska Wuhan sjuder återigen av liv, ett år efter att invånarna stängdes in i sina hem.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 50 000 coviddöda i Tyskland

Antalet döda i covid-19 i Tyskland har överstigit 50 000.

Nyhetsbild
Inrikes

Europeiska rådet diskuterade distributionen av vaccin

EU-ländernas ledare önskar att produktionen och distributionen av coronavaccin skulle gå snabbare. Fyra nya vaccin väntar på godkännande.

Nyhetsbild
Utrikes

Ungern ger nödtillstånd för vacciner

Ungern ger nödtillstånd för användande av covid-19-vaccin från såväl ryska Sputnik som Astra Zeneca, meddelar premiärminister Viktor Orbáns kabinettschef enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild
Utrikes

Covidhärjat Dubai ställer in icke-akut vård

Dubai ställer in all icke-akut kirurgi den närmaste månaden, och stoppar arrangemang i form av liveuppträdanden på hotell och restauranger på obestämd framtid, för att bromsa den grasserande smittspridningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige lättar på coronaråd för gymnasieskolor

I Sverige lättar Folkhälsomyndigheten upp coronaråden för gymnasieskolorna – trots smittspridningen ska viss undervisning kunna bedrivas i klassrum. Alkoholstoppen på krogen efter klockan 20 förlängs till februari.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödligt rekord i virusplågat Storbritannien

Storbritannien slog på onsdagen ett dystert rekord då 1 820 nya coviddödsfall registrerades. Det är den högsta dagssiffran sedan pandemins början.

Nyhetsbild
Utrikes

En skidresa – nu har 5 000 personer i Belgien satts i karantän

5 000 personer sitter i karantän i en belgisk småstad efter snabb spridning av den brittiska coronamutationen. Allt tros bero på att en enda person slarvat med restriktionerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Tuff coronavår väntar i Frankrike

Frankrikes restauranger kan tvingas hålla stängt ända fram till den 6 april, uppger källor i president- och regeringskansliet för tidskriften Le Point.

Nyhetsbild
Utrikes

Pfizer Biontechs vaccin effektivt mot mutation

Preliminära resultat, som ännu inte är granskade, pekar på att det vaccin mot covid-19 som utvecklats av Pfizer Biontech även är effektivt mot den mer smittsamma virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien.

Utrikes

Lockdown införs i delar av Peking

Boende i fem stadsdelar i Kinas huvudstad Peking omfattas av ett beslut om nedstängning

Nyhetsbild
Utrikes

Brittisk virusvariant påträffad i 60 länder

Den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien i september har nu påträffats i minst 60 länder, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Det är tio fler länder för en vecka sedan.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödssiffran i USA passerar 400 000

Nyhetsbild
Utrikes

Joe Biden: "För att läka måste vi minnas"

USA:s näste president, demokraten Joe Biden, är framme i Washington och medverkade på tisdagskvällen lokal tid i en ceremoni i parken National Mall, vid Vita huset och kongressen, för att hedra de över 400 000 amerikaner som har avlidit i pandemin.

Nyhetsbild
Utrikes

12 procent av alla i England har drabbats av coronaviruset

Uppskattningsvis tolv procent av invånarna i England har haft covid-19, enligt den senaste antikroppsstatistiken. Under det senaste dygnet dog 1 610 coronasmittade i Storbritannien.

Utrikes

Merkel vill förlänga tysk lockdown

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill förlänga virusrestriktionerna till den 15 februari och göra munskydd obligatoriskt i kollektivtrafik och butiker.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump vill lätta på reserestriktioner – Biden säger nej

USA:s avgående president Donald Trump kommer enligt Vita huset att häva inreseförbudet för icke-amerikaner som har varit i bland annat Brasilien eller delar av Europa.

Nyhetsbild
Utrikes

Colombias försvarsminister intensivvårdas för covid-19

Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo intensivvårdas på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19, uppger landets regering i ett uttalande.

Nyhetsbild
Utrikes

Kritiken: WHO:s pandemirespons var för långsam

Världshälsoorganisationen och Kina borde ha kunnat reagera snabbare i samband med coronavirusets spridning. Kritiken kommer från en expertgrupp som granskar pandemins konsekvenser.

Nyhetsbild
Utrikes

Vinterbadare i grupp togs på bar gärning

Nyhetsbild
Utrikes

Turistländer hoppas på vaccinpass i EU

Vaccinpass – kan det vara något? Det hoppas åtminstone de stora turistländerna i Sydeuropa som vill ha gemensamma EU-regler för att få fart på resandet igen.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge lättar vissa virusrestriktioner

Fem gäster hemma och sport för barn och tonåringar. Det är återigen tillåtet i Norge – som nu lättar på vissa virusrestriktioner. Andra ligger fast. – Vi har kontroll, men situationen kan ändra sig snabbt, säger statsminister Erna Solberg.

Nyhetsbild
Utrikes

Tre miljoner till omfattas av lockdown i Kina

Omkring tre miljoner människor omfattas av en ny lockdown i två städer i Jilinprovinsen i nordöstra Kina.

Nyhetsbild
Utrikes

Australien stängt antagligen året ut

Australien har varit stängt i drygt tio månader. Och landet kommer knappast att öppna sina gränser under hela det här året.

Nyhetsbild
Utrikes

Anders Tegnell: Ingen såg det extrema komma

Bilderna från Italien. De svårt sjuka och den kraschade vården var det som fick statsepidemiolog Anders Tegnell att se allvaret. Ett år har snart gått sedan dess.

Nyhetsbild
Utrikes

Mörkt coronarekord i Mexiko

Det största dödstalet hittills med koppling till coronaviruset har rapporterats i Mexiko, där över 7 000 människor avlidit på en vecka. Samtidigt har rekordmånga smittade, över 106 000, konstaterats.

Nyhetsbild
Utrikes

Indien börjar massvaccinera

Jättelandet Indien har börjat vaccinera sin befolkning på över 1,3 miljarder människor. Vaccineringarna drog i gång på lördagen. Till en början kommer sjukvårdspersonal och andra som arbetar i frontlinjen att prioriteras.

Nyhetsbild
Utrikes

Utbrott på svenska äldreboenden – efter första sprutan

Coronaviruset har lyckats ta sig in på flera äldreboenden i Sverige, mitt under vaccinationen. Det är osäkert hur lång tid det tar för kroppen att utveckla antikroppar efter den första sprutan. – Det kan ta längre tid för äldre, säger professor Ali Mirazimi.

Nyhetsbild
Utrikes

Andra muterad virusvariant i Danmark

Ytterligare en mutation av coronaviruset har upptäckts i Danmark, den som först noterades i Sydafrika. En annan mutation som upptäcktes för några veckor sedan har spridit sig till fler än 250 personer.

Nyhetsbild
Ekonomi

Textilarbetare hårt drabbade av pandemin

Pandemin gör att vi köper mindre kläder, och klädföretagen beställer i sin tur mindre från fabrikerna där kläderna sys. Nyligen sade exempelvis klädföretaget H&M upp en sjättedel av sina anställda i Bangladesh. Den andra och tredje vågen av nedstängningar drabbar tillverkningsländerna hårt.

Nyhetsbild
Utrikes

Svenska kungaparet kritiseras för vaccinering – Kungens läkare: Den var lämplig

Svenska kungaparet kritiseras för att gå före i kön i vaccineringen mot covid-19, berättar Kungahuset. Men enligt kungens läkare är beslutet i linje med vaccinationsplanen.

Nyhetsbild
Utrikes

Coviddöda i Sverige kan ha avlidit av andra orsaker

Äldre på särskilda boenden i Sverige har drabbats särskilt hårt av pandemin, inte minst i Stockholm. Regionens granskning visar däremot att i 8 procent av fallen var covid-19 inte den direkta orsaken till att personen avled.

Nyhetsbild
Utrikes

Över två miljoner coviddöda i världen

En sorglig milstolpe nåddes under fredagen då Johns Hopkins-universitetet konstaterade att antalet dödsfall i världen kopplade till covid-19 nu överstiger två miljoner.

Nyhetsbild
Utrikes

"Allt liv upphör" – desperation i Frankrike efter förbud

Från klockan 18 ska fransmännen vara hemma och dörrarna ska vara stängda. Till följd av fortsatt smittspridning inför Frankrike ett rekordstrikt utegångsförbud för över sextio miljoner människor.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt vaccin söker klartecken i EU

Biontech-Pfizer och Moderna har redan fått ja för sina covid-19-vaccin i EU. Astra Zeneca väntar på klartecken om två veckor. Sedan kanske ryska Sputnik V blir nästa på tur.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO på plats i Kina – ska utreda hur viruset kom och spreds

WHO-experterna som ska undersöka coronavirusets ursprung har anlänt till Kina – efter många om och men. Men innan de kan sätta i gång och arbeta väntar karantän.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark förlänger nedstängning

Danmark förlänger sin nedstängning av stora delar av samhället i kampen mot smittspridningen. Föreskrifterna kommer att gälla till och med den 7 februari.

Nyhetsbild
Utrikes

Sveriges försvarsminister Hultqvist åkte på nyårsresa till Finland

Inför julhelgerna var Folkhälsomyndighetens besked tydligt: Undvik att resa. Trots det åkte Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en privat nyårsresa till Finland.

Nyhetsbild
Utrikes

Polen, Estland och Litauen har vaccinerat fler än Finland

Det finns ljus vid horisonten, hävdar EU:s hälsochef och talar stolt om "världens bredaste vaccinportfölj" i coronakampen. Nu vill EU få snabba rapporter om hur medlemsländerna sköter sig.

Nyhetsbild
Utrikes

Klinik i Sverige misstänks för bluff med coronatester

En läkarklinik i Göteborg misstänks ha utfärdat falska coronaintyg. Laboratorier, som kliniken hänvisar till, uppger att de inte analyserat några prover därifrån, skriver Göteborgs-Posten. Kliniken ska nu granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Nyhetsbild
Utrikes

Coronans verkliga dödstal i Sverige börjar bli synligt

Tusentals svenskar dog av det nya coronaviruset förra året, men inte så många som man kanske tror. Många hade dött i alla fall, fast av andra orsaker, visar de senaste siffrorna.

Nyhetsbild
Utrikes

USA-resenärer måste visa negativt covidtest

Från den 26 januari måste flygresenärer som ska till USA visa upp ett negativt covid-19-test för att få resa in i landet. Samtidigt fortsätter pandemin att rasa i USA med en allt högre intensitet. Fler än någonsin har avlidit med sjukdomen i landet det senaste dygnet – över 4 000 människor.

Nyhetsbild
Utrikes

Gorillor på djurpark hostade – har covid-19

Flera gorillor har testats positivt för coronaviruset på en safaripark i San Diego-området i USA. Det här kan vara första gången apor smittats av människor.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Ingen flockimmunitet i år – "Fortsätt tvätta händerna"

Just som vaccineringen mot covid-19 kommit igång och väckt hopp om att slutet på pandemin är nära kommer Världshälsoorganisationen (WHO) med nya bistra bud.

Nyhetsbild
Utrikes

Enorm utmaning när Indien börjar vaccinera

Världens näst folkrikaste land gör sig redo att inleda massvaccinering mot covid-19. Förhoppningen är att 300 miljoner människor ska ha fått sina doser i juli – men först måste vaccinet nå fram till klinikerna.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO åker till Kina för att utreda viruset

En grupp internationella experter från Världshälsoorganisationen WHO åker till Kina den 14 januari, i syfte att undersöka ursprunget till coronapandemin, meddelar Kinas hälsomyndighet.

Nyhetsbild
Utrikes

Storbritannien trappar upp vaccineringarna – i dag öppnar sju stora vaccineringscentrum

Coronaviruset sprids med enorm fart i Storbritannien och myndigheterna tar nu till nya åtgärder för att trappa upp vaccineringarna. Under måndagen öppnar sju stora vaccineringscentrum i landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Värst i världen – Belgiens dödssiffra bara ökar

Belgien har passerat en tragisk milstolpe när antalet avlidna i covid-19 i landet tickade upp förbi 20 000, enligt siffror från landets myndigheter. Landet är världens kanske värst drabbade.

Nyhetsbild
Utrikes

Nytt dystert virusrekord i Storbritannien

Ytterligare 1 325 personer har avlidit i Storbritannien av covid-19. Det är det högsta dödstalet som offentliggjorts under ett och samma dygn sedan pandemins början. Över 68 000 nya fall av smittan registrerades också på fredagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Så hanterar Europas skolor coronapandemin

I Europa är det distansundervisning som gäller för många elever – med vissa undantag. Här är en sammanställning av några länders strategier.

Nyhetsbild
Utrikes

Nytt virustoppmöte i EU – distansträffarna fortsätter

Kampen mot coronaviruset blir föremål för ännu ett webbtoppmöte för EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Nyhetsbild
Utrikes

Varje besökare ska få tio kvadratmeter i butiker och gym

Sverige inför nya regler i kampen mot coronan. Varje besökare i butiker och gym ska ha minst tio kvadratmeter för att hålla avstånd till andra.

Nyhetsbild
Utrikes

Pressat läge för företag i franska Alperna – konkurser befaras

Coronasituationen den 20 januari avgör om skidliftarna i de franska Alperna får öppna, enligt landets regering.

Nyhetsbild
Inrikes

Astra Zenecas vaccin ska godkännas före februari – Finland har beställt tre miljoner doser

Enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten väntas Astra Zeneca lämna in en ansökan om godkännande för sitt coronavaccin nästa vecka.

Nyhetsbild
Utrikes

EU köper mer coronavaccin – 300 miljoner doser till

EU-kommissionen har gjort klart med Biontech-Pfizer om att köpa ytterligare 300 miljoner doser av företagets coronavaccin.

Nyhetsbild
Utrikes

Vaccin snart på väg till fattigare länder

Vaccinationsinsatsen i Europa och Nordamerika har redan börjat. Men enligt WHO kan även världens fattigare länder vänta sig sina första leveranser av coronavaccin från slutet av januari till mitten av februari.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige bland de värst drabbade i Europa

Fler än 250 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Samtidigt konstateras fler fall av den muterade virusvarianten från Storbritannien – utan koppling till resa.

Nyhetsbild
Utrikes

Japan utlyser covid-nödläge i Tokyo – tuffa restriktioner införs

Japan har utlyst nödläge i huvudstaden Tokyo och tre omgivande regioner för att få stopp på smittspridningen.

Nyhetsbild
Sport

IOK-topp: Låt OS-idrottare gå före i vaccinkön

OLYMPISKA SPEL Ska idrottare få förtur till ett vaccin för att kunna delta i Tokyo-OS i sommar? Det tycker IOK-toppen Dick Pound. "Jag tror inte det hade varit några större protester mot det," säger han till Sky News.

Nyhetsbild
Utrikes

Du kan sprida smittan även efter vaccinering

De vaccin som världen hoppas ska stoppa pandemin är ingen garanti för att inte smittas och sprida smittan vidare. I själva verket är det enda forskningen hittills visat att preparaten skyddar bra mot att bli allvarligt sjuk.

Nyhetsbild
Sport

Fotbollsarena kan bli vaccinationscenter i Frankrike

FOTBOLL Den franska storklubben Olympique de Marseille engagerar sig i vaccinationen mot coronaviruset.

Nyhetsbild
Utrikes

Ett hundratal svenska barn i livshotande inflammation till följd av covid-19 – "Tidigare varit helt friska"

Ett hundratal tidigare fullt friska barn i Sverige har drabbats hårt av covid-19. Barnen drabbas av en livshotande hyperinflammation när kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen. I Lund varnar läkarna för att barnintensiven är full.

Nyhetsbild
Utrikes

Ambulanser i LA prioriterar bort döende – hinner inte vårda alla

Vården i Los Angeles, USA, är så pressad av pandemin att ambulanspersonalen får lov att prioritera bort patienter som bedöms vara på väg att dö oavsett.

Nyhetsbild
Utrikes

Johnson: Mer än 1,3 miljoner britter har vaccinerats

Mer än 1,3 miljoner britter har hittills vaccinerats mot covid-19, meddelar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i samband med att den nya hårdare nedstängningen av England träder i kraft.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyskland förlänger och skärper virusregler

Tysklands samhällsliv kommer att hållas i stort sett stängt åtminstone månaden ut.

Nyhetsbild
Utrikes

Anders Tegnell: Det stora hotet kommer nu

Nästan 9 000 personer har nu dött med bekräftad covid-19 i Sverige. Och hur smittspridningen fortsätter avgörs av hur svenskarna beter sig under denna och nästa vecka.

Nyhetsbild
Inrikes

Coronablinkern kan nu meddela om exponering utomlands

Listan över EU-länder vars smittspårningsappar fungerar utanför landets gränser förlängs ständigt. Snart står också Finland på den listan.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark skruvar åt pandemireglerna – högst fem personer i samma klunga

Danmarks så kallade risknivå för pandemin höjs till max, nivå fem på den femgradiga skalan, erfar nyhetsbyrån Ritzau. Restriktionerna väntas också skruvas åt.

Nyhetsbild
Utrikes

Britterna stänger ned – hårt pressad sjukvård

Det brittiska samhället stängs med lika omfattande åtgärder som i mars förra året, rapporterar BBC.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige kan följa Finlands exempel då det gäller vaccineringen

Folkhälsomyndigheten i Sverige är redo att ompröva prioriteringsordningen för vaccineringen och låta vårdpersonalen gå före de allra sköraste i samhället.