Aleksej Navalnyj
Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs hemsida blockerad

Ryska tillsynsmyndigheten har blockerat en hemsida som tillhör oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, och över 40 andra sajter kopplade till Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs ryska läkare har försvunnit spårlöst

Den ryska läkare som först tog emot den förgiftade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – och som inför omvärldens kameror blånekade till att det hade skett någon förgiftning – har försvunnit.

Nyhetsbild
Utrikes

Avmagrad Navalnyj i domstolsförhör

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har framträtt offentligt för första gången sedan han avslutade en över tre veckor lång hungerstrejk. Samtidigt uppges myndigheterna väcka nya anklagelser mot oppositionspolitikern.

Nyhetsbild
Utrikes

Oppositionen under press – Förbud för aktiviteter med Navalnyjkoppling

De får inte organisera protester eller delta i val. Politiska aktiviteter som har koppling till den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj förbjuds, meddelar en rysk domstol.

Nyhetsbild
Utrikes

Regimkritikern Navalnyj avbryter hungerstrejk

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj avbryter sin hungerstrejk i ett ryskt fängelse. På sociala medier tackar han sina anhängare för allt stöd.

Nyhetsbild
Utrikes

FN-experter fruktar för Navalnyjs liv

Fyra experter utsedda av FN:s människorättsråd bedömer att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs liv är i fara, och att han behöver få vård utomlands. Flera av Navalnyjs nära allierade greps inför landsomfattande demonstrationer till stöd för den fängslade regimkritikern på onsdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj flyttas till sjukhus

UPPDATERAD. Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj flyttas till en sjukhusavdelning för fångar, uppger ryska fängelsemyndigheter enligt Interfax.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk ambassadör kallar Navalnyj huligan – Dottern ber om hjälp

Aleksej Navalnyjs hälsotillstånd blir allt sämre och hans personliga läkare säger att Navalnyj kan dö när som helst. Nu vädjar den ryske regimkritikerns dotter om hjälp – och hans anhängare kallar till en landsomfattande demonstration på onsdag.

Nyhetsbild
Utrikes

Hälsolarm om Navalnyj – demonstration väntas

UTRIKES Aleksej Navalnyjs hälsotillstånd blir allt sämre och hans personliga läkare säger att kan dö när som helst.

Nyhetsbild
Utrikes

Läkare varnar för Navalnyjs tillstånd: Nära njursvikt

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj riskerar att drabbas av njursvikt och hans syn försämras, uppger ett läkarförbund med koppling till oppositionen i Ryssland som tagit del av handlingar om Navalnyjs hälsotillstånd från hans advokat.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj kan bli tvångsmatad

Fängelsepersonalen på den anstalt öster om Moskva där den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj är frihetsberövad planerar att tvångsmata honom.

Nyhetsbild
Utrikes

Advokat: Navalnyj tappar känseln i händerna

Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs hälsa försämras, uppger hans advokat Olga Michailova. Navalnyj har fortsatt hungerstrejka i fängelset och nu börjar han tappa känseln i händerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj hungerstrejkar trots hosta och feber

Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj lider av kraftig hosta och feber, men fortsätter sin hungerstrejk. Han kräver också att få adekvat läkarvård.

Nyhetsbild
Utrikes

Aleksej Navalnyj magrar av

Anhängare till den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj larmar om att regimkritikern har tappat åtta kilo i vikt sedan han fördes till ett fängelse tidigare i år.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj inleder hungerstrejk

Den fängslade ryske politikern och regimkritikern Aleksej Navalnyj har inlett en hungerstrejk.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj: Jag riskerar isoleringscell

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj säger att han har fått tio formella varningar för sitt uppträdande sedan han fängslades förra månaden och att han riskerar att sättas i isoleringscell.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs hälsa i fängelset väcker frågor

Det finns ingen anledning att oroa sig för Aleksej Navalnyjs hälsa, enligt ryska kriminalvården.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs hälsa försämrad i strafflägret

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs hälsa har försämrats, uppger hans advokat Olga Michailova.

Nyhetsbild
Utrikes

Mer nej till utredning av Navalnyjförgiftning

Ännu en rättslig instans, en rysk militärdomstol, slår fast att det inte ska inledas någon brottsutredning av förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj om strafflägret: Som i Orwells "1984"

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, beskriver den straffkoloni i Pokrov, där han ska avtjäna drygt 2,5 års fängelse, som ett "koncentrationsläger".

Nyhetsbild
Utrikes

USA inför sanktioner mot sju ryssar

USA inför sanktioner mot sju ryssar. Landets underrättelsetjänst har dragit slutsatsen att Moskva låg bakom förgiftningen av oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj förra året.

Nyhetsbild
Utrikes

Amnesty ser inte Navalnyj som samvetsfånge

Människorättsorganisationen Amnesty International ändrar statusen för den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs fängelsedom står fast

Fängelsestraffet mot Aleksej Navalnyj slås fast av en domstol i Moskva, som avslår den ryske oppositionsledarens överklagan. Navalnyj sitter fängslad mot sitt nekande för att ha brutit mot ett tidigare villkorligt straff och riskerar nu att hamna i en straffkoloni.

Nyhetsbild
Utrikes

Kreml avfärdar ECHR-uppmaning om Navalnyj

Lägg er inte i våra inre angelägenheter – det är oacceptabelt. Så lyder svaret från det ryska regeringshögkvarteret Kreml efter att Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) uppmanat Ryssland att släppa oppositionskritikern Aleksej Navalnyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Åklagare: Mer böter och fängelse för Navalnyj

Böter på 10 000 euro och skärpning av ett tidigare straff. Så lyder åklagarnas yrkanden i rättegången om förtal som pågår gentemot den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Västländer i möte med Navalnyjs medarbetare

Vad ska vi göra nu då? Frågan ställs av företrädare för EU, Storbritannien, USA, Kanada och även Ukraina i ett gemensamt webbmöte med medarbetare till den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Så blir Navalnyjs liv i straffkolonin – om domen står sig

Hundratals fängelsedirektörer runt om i Ryssland håller tummarna för att de ska slippa härbärgera regimkritikern Aleksej Navalnyj, enligt en människorättsgrupp. Det här väntar Navalnyj i straffkolonin om domen mot honom står sig.

Nyhetsbild
Utrikes

Aleksej Navalnyj tillbaka i rätten

Den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj framträder under dagen återigen i domstol. Den här gången gäller det förtal av en krigsveteran.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj manar anhängare att befria Ryssland

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj uppmanar sina landsmän att bekämpa rädsla och befria Ryssland från "en handfull tjuvar vid makten".

Nyhetsbild
Lokalt

Österbottning leder EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik – "Enigt EU är ett budskap till demonstranterna i Ryssland"

EU har hela vägen klart fördömt Rysslands agerande i fallet Aleksej Navalnyj.  Det är ett tydligt budskap till människorättskämparna i landet, säger Sofie From-Emmesberger.

Nyhetsbild
Utrikes

Kreml: Protesterna olagliga och polisens agerande är berättigat

Över 1 400 personer har gripits i protesterna mot den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs fängelsedom, enligt OVD-Info som beskriver svåra förhållanden för frihetsberövade.

Nyhetsbild
Utrikes

1 400 gripna i protester över Navalnyjs dom

Över 1 400 personer har gripits i de senaste protesterna till stöd för den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, enligt organisationen OVD-Info.

Nyhetsbild
Inrikes

Yle: Niinistö kritiserar domen mot Navalnyj

"Domen är inte förenlig med vår rättstradition."

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj döms till fängelse – bröt mot regler då han låg i koma

Regimkritikern Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse för att ha avstått från att anmäla sig hos sin övervakare – när han låg i koma i Tyskland.

Nyhetsbild
Utrikes

Självsäker Navalnyj i rätten – över 300 gripna utanför domstolen

Mängder av anhängare till Aleksej Navalnyj har gripits utanför en domstol i Moskva. Regimkritikern riskerar flera års fängelse för att ha avstått från att anmäla sig hos sin övervakare – när han låg i koma i Tyskland.

Nyhetsbild
Kultur

Pussy Riot-medlem gripen efter protester – stöder Navalnyj

Den ryska punkstjärnan och aktivisten Maria Aljochina greps när hon deltog i massdemonstrationerna mot den ryske presidenten Vladimir Putin i slutet av januari.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj och Navalnaja retar makten i Moskva

Hans tunga är vass och följarna många. Aleksej Navalnyj har i över ett årtionde varit den mest synliga kritikern av Rysslands president Vladimir Putin. Men nu får hans fru Julia Navalnaja allt större roll i kampen mot Kreml.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj i rätten i dag – riskerar år i fängelse

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ska under tisdagen framträda i en domstol i Moskva, där det ska avgöras huruvida en villkorlig dom mot regimkritikern ska omvandlas till ett fängelsestraff.

Nyhetsbild
Utrikes

Åklagare vill se Navalnyj i fängelse

Ryska åklagare ställer sig bakom fängelsemyndighetens krav på att omvandla oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs villkorliga dom till ett fängelsestraff.

Nyhetsbild
Utrikes

Tusentals gripna efter protester i Ryssland – Juiia Navalnaja släpptes fri

Andra helgen i rad protesterade anhängare till Putin-kritikern och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i Ryssland. Över 5 000 personer frihetsberövades – däribland Navalnyjs fru. Hon släpptes senare.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs fru gripen i nya ryska protester – USA fördömer

För andra helgen i rad protesterar stora skaror anhängare till Putin-kritikern tillika oppositionsledaren Aleksej Navalnyj runtom i Ryssland. Över tusen personer rapporteras ha gripits hittills – däribland Navalnyjs fru.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland stålsätter sig inför nya protester

För andra helgen i rad väntas stora skaror anhängare till Putin-kritikern tillika oppositionsledaren Aleksej Navalnyj protestera runtom i Ryssland. Förra helgen greps nära 4 000 personer i protesterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Allierade till Navalnyj grips i polisräder

Aleksej Navalnyj släpps inte fri mot borgen. Flera av den fängslade regimkritikerns närmaste har gripits i polisräder.

Nyhetsbild
Utrikes

Navanyjs rörelse uppmanar till nya jätteprotester i Moskva – kräver att oppositionsledaren släpps fri

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse uppmanar till nya jätteprotester till helgen – denna gång utanför säkerhetstjänsten FSB:s och president Putins respektive högkvarter i Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

Litauens utrikesminister: Putin är nervös

"Starka signaler" efterlyses när EU-ländernas utrikesministrar diskuterar läget i Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt försvar av bryska tillslag

UTRIKES Fler än 3 500 personer fördes bort vid lördagens demonstrationer i Ryssland när polismakten klev in med kraft.Omvärlden höjer rösten, men Kreml slår ifrån sig alla anklagelser om diktaturmetoder.

Nyhetsbild
Utrikes

Nils Torvalds ser ingen annan möjlighet än att EU inför nya sanktioner mot Ryssland

Europaparlamentariker Nils Torvalds ser allvarligt på de ryska myndigheternas hårda tag mot demonstranter.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 3 000 gripna under ryska protester

Närmare 1 300 personer greps under lördagen vid omfattande protester i Rysslands huvudstad Moskva, uppger OVD-Info som för protokoll över polisens gripanden.

Nyhetsbild
Inrikes

Utrikesminister Haavisto kräver att de gripna demonstranterna i Ryssland ska släppas

Utrikesministern och president Niinistö uttalar sig om demonstrationerna i Ryssland på Twitter.

Nyhetsbild
Utrikes

Protester i hela Ryssland – tusental bortförda

Tiotusentals människor har gått ut på gatorna i Ryssland för att visa sitt stöd för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Polismakten har ingripit och fört bort mängder av människor – däribland Navalnyjs hustru.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs fru bland över 1 000 gripna

Över 1 000 personer har gripits under stödprotester i flera ryska städer för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I Moskva – där tusentals samlats – finns den välkända aktivisten Ljubov Sobol samt Navalnyjs hustru bland de frihetsberövade.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyjs talesperson uppges ha blivit frihetsberövad

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj har enligt egen utsago frihetsberövats i nio dagar, vilket gör att hon inte kan närvara vid en demonstration till stöd för Navalnyj på lördag.

Nyhetsbild
Utrikes

EU: Släpp Navalnyj omedelbart

Släpp oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj omedelbart, upprepar EU:s stats- och regeringschefer efter sitt toppmöte i Bryssel.EU-parlamentet kräver samtidigt sanktioner och stopp för Nord Stream 2.

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö talade med Putin om fängslandet av Navalnyj

President Sauli Niinistö tog initiativ till telefonsamtalet med Rysslands president Vladimir Putin

Nyhetsbild
Utrikes

Putin kommer inte backa, säger Rysslandskännare: "Har de en gång försökt mörda Navalnyj behöver de inte vara så subtila längre"

Det gick överraskande snabbt, tycker journalisten Kalle Kniivilä om Navalnyj-processen. Med sin kunskap om Ryssland ger han ett enkelt svar på frågan vad som nu kommer hända: – Han blir inlåst.

Nyhetsbild
Utrikes

Gripandet förvånar inte Rysslandskännaren Steve Lindberg – frågan är vad som händer härnäst

Det var inte alls förvånande att Navalnyj arresterades vid återkomsten till Ryssland. Det säger Rysslandskännaren Steve Lindberg. – Putin vill göra Ryssland till en stor spelare i världspolitiken.

Nyhetsbild
Utrikes

Domstol: Navalnyj frihetsberövad i 30 dagar

Regimkritikern Aleksej Navalnyj frihetsberövas i 30 dagar, beslutar en domstol i Moskva. Han kallar myndigheternas agerande "höjden av laglöshet". Gripandet visar på maktens nervositet, enligt en expert.

Nyhetsbild
Inrikes

Politiker kräver att Navalnyj frisläpps – Niinistö: Tar upp det i nästa telefonsamtal med Putin

Inhemska beslutsfattare fördömer gripandet av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Många anser att Rysslands agerande går emot de demokratiska värderingarna.

Nyhetsbild
Inrikes

Haavisto fördömer gripandet av Navalnyi

Utrikesministern säger att förgiftningen av Navalnyi borde utredas ordentligt. Finland har gett sitt stöd för en gemensam ståndpunkt i frågan inom EU.

Nyhetsbild
Utrikes

Gripen Navalnyj förd till polisstation

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har förts till en polisstation i närheten av den flygplats utanför Moskva där han på söndagen greps. Det uppger en av hans medarbetare på Twitter.

Nyhetsbild
Utrikes

Baltikum: Straffa Ryssland för Navalnyj-arrest

Estland, Lettland och Litauen kräver att "restriktiva åtgärder" införs mot Ryssland efter söndagens gripande av den ryske oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj efter att denne landat med ett flygplan i Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj är tillbaka i Moskva – greps direkt vid landningen

Aleksej Navalnyj är hemma i Ryssland efter att ha återhämtat sig från förgiftningen. Stämningen var mer än spänd på den flygplats i Moskva där såväl anhängare som polis stod i beredskap att ta emot honom. Han greps vid landningen, uppger Reuters och AFP.

Nyhetsbild
Utrikes

Navalnyj är tillbaka i Moskva – planet har landat

Aleksej Navalnyj har landat i Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

Riskabel hemkomst för Navalnyj – kan bli en politisk martyr

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj reser tillbaka till Ryssland i dag för första gången sedan han förgiftades i slutet av augusti.I Moskva väntar hans anhängare, men även flera brottsanklagelser.

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande