Stortingsval i Norge
Opinion

LEDARE: Kommunism i Norge?

NORGE Det var en tydlig vänstervåg i det norska stortingsvalet i måndags. Det är förbluffande att partiet Rødt är den största segraren i valet.

Nyhetsbild
Utrikes

"En vinnare född med silversked i mun" – det här är Norges nästa statsminister Jonas Gahr Støre

En vältalig rikemansson med akademisk framtoning. Socialdemokraten Jonas Gahr Støre blir helt säkert Norges nästa statsminister.

Nyhetsbild
Utrikes

Landsmodern Erna Solberg gör sorti till höger

Hon har kallats för landsmoder. Och järn-Erna. Under åtta år har hon varit statsminister och styrt Norge med stram hand. Men nu är epoken Erna Solberg över.– Hon har lett med stor pondus på ett kraftfullt sätt, säger Jonas Linde, professor i statsvetenskap vid Universitet i Bergen.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Maktskifte i Norge – Jonas Gahr Støre ser ut att få sin "drømmeregjering"

UPPDATERAD KL 12.30 Efter åtta år får Høyres Erna Solberg städa ur sitt kontor och lämna över makten och posten som Norges statsminister till Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. – Det här är en kväll jag kommer att minnas, säger Norges trolige statsminister.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge går mot maktskifte

Vallokalerna i Norge har stängt. Den första prognosen pekar på regeringsskifte. Enligt norska valmyndigheten får Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet 88 av 169 mandat i Stortinget, rapporterar NTB. Om det stämmer återstår att se när rösterna är räknade.

Nyhetsbild
Utrikes

Favoriten i norska valet är född med silversked i mun – snart kan han bli statsminister

En vältalig rikemansson med akademisk framtoning. Socialdemokraten Jonas Gahr Støre är favorit till att bli Norges nästa statsminister.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Norge går till val i skuggan av corona – här är valets största frågor

När Norge går till val i dag sker det efter en valrörelse som präglats av coronapandemin. Rekordmånga norrmän har förhandsröstat i valet, där alla opinionsundersökningar pekar på ett regeringsskifte.

Nyhetsbild
Utrikes

Allt pekar på regeringsskifte i Norge – "Det är dags för en förändring", säger väljaren Tom

Vallokalerna i Norge är öppna. Alla opinionsundersökningar pekar på regeringsskifte.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge till stortingsval – i skuggan av corona

I dag går Norge till val. Rekordmånga har i coronatider redan förhandsröstat. Och alla opinionsundersökningar pekar på regeringsskifte.

Opinion

LEDARE: Hur mycket olja ska klimatsmarta Norge utvinna?

NORGE På måndag är det stortingsval i Norge. Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre fick "prya" som statsminister i republiken Finnskogen.