Vetenskapskarnevalen i Vasa
Nyhetsbild
Lokalt

Ari Sundberg: Forskning och utbildning borde bli Vasas nya varumärken

Energiklustret i Vasa i all ära. Men nu borde tiden vara inne att rikta ljuset på utbildnings- och forskningsklustret.

Nyhetsbild
Lokalt

Vetenskapskarnevalens andra dag späckad med aktuell forskning – en salig blandning av lokal, regional och global vetenskap

VASA Barnkonventionens dag till ära togs bland annat barns rättigheter och skydd upp till diskussion under Vetenskapskarnevalen. Även forskning i musikteori, satelliter och österbottnisk dialekt fick utrymme på evenemangets sista dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Vetenskapskarnevalen avslutades – hälsorobot stal publikens hjärtan

Det blev hälsoroboten Nao som tog hem segern i den lekfulla tävlingen Science Slam, som avslutade Vetenskapskarnevalen på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Vaccinforskare: "Människor med andra åsikter ska inte bara avfärdas som foliehattar"

Forskning ska ge redskap till att förstå och hantera samhället och samtiden. ÅA-forskaren Carolin Ahlvik-Harjus forskning om attityder till vaccination träffade rätt då hon började med arbetet strax innan coronapandemin slog till.

Nyhetsbild
Lokalt

Historisk mat ska bli som ny – snart kan man söka recept på mat vi åt för 300 år sedan

Vetenskapskarnevalen bjuder på föda såväl för intellektet som för kroppen. Historiska maträtter ska hitta sin väg till de finländska köken.

Nyhetsbild
Lokalt

Finlandssvenskarna tycker rätt lika om vaccin och miljö – Marina Lindell avslöjar vad vi INTE är överens om

Marina Lindell, forskare vid Åbo Akademi, har under flera år undersökt finlandssvenskars åsikter, värderingar och upplevelser i samhället. Hur lika och olika är vi varandra? Och hur står det egentligen till i Svenskfinland?

Nyhetsbild
Lokalt

"Forskare i hela världen har en sak gemensamt – viljan att hitta lösningar som kan hjälpa andra"

Från vårdrobotar till klimatdebatter. Vetenskapskarnevalen bjöd under fredagen på en mångsidig presentation av forskning som görs i Vasa.

Nyhetsbild
Lokalt

Vetenskapskarnevalen har börjat – Ledison lyser vägen till Vasaforskarnas arbetsrum

VASA Vetenskapskarnevalen är en del av temaåret för forskningsbaserad kunskap. Evenemanget populariserar och presenterar den forskning som görs i Vasa.

Nyhetsbild
Lokalt

SUORA LÄHETYS: Seuraa Vaasan Tiedekarnevaaleja – ohjelmassa tänään: korttipeliä, kestävää kehitystä ja satelliitteja

Live Kaksipäiväinen Vaasan Tiedekarnevaalit-tapahtuma alkaa tänään. Täältä voit seurata suoraa lähetystä tapahtumanäyttämöiltä Rewell Centerissä ja Vaasan kaupunginkirjaston Draama-salissa.

Nyhetsbild
Lokalt

TITTA: Här kan du också i efterhand se sändningarna från Vetenskapskarnevalen – pidro, hållbarhet och satelliter på programmet

Live Här kan du följa Vetenskapskarnevalens direktsändningar från tidigare i dag på scenerna i köpcentret Rewell och Dramasalen på stadsbiblioteket.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är det premiär för Vetenskapskarnevalen – hör om aktuell forskning live på våra sajter

Syftet bakom vetenskapskarnevalen att föra samman människor och forskare. På fredag och lördag kliver 150 forskare upp på fyra scener i Vasa. – Vi hoppas att folk ska få aha-upplevelser, säger Vetenskapskarnevalens producent Nina Edgren-Henrichson.

Nyhetsbild
Lokalt

PODCAST: Vaccin, hållbar konsumtion och politik på ny festival som för vetenskapen närmare folket

PODCAST Under ett par dagar råder karnevalstämning i Vasa då forskare från universitet och högskolor delar med sig av kunskap från olika områden.

Nyhetsbild
Lokalt

Vetenskapskarnevalen blir ett Ted talk à la Österbotten – "Det här är forskning på ett begripligt sätt"

Om en vecka intar Vetenskapskarnevalen Vasa under två programfyllda dagar – mera exakt över 80 programpunkter och totalt 45 timmar av diskussioner, presentationer och intervjuer.

Nyhetsbild
Lokalt

Forskarna möter folket under karneval – "Människor får höra om intressanta ämnen och diskutera med forskare"

Allt du inte visste om forskning och vetenskap i Vasa, och mer därtill, avslöjas på ett lättillgängligt sätt på den nya Vetenskapskarnevalen i november.