Kriget i Ukraina
Nyhetsbild
Utrikes

Ryska arméns kartor bekräftar förluster – kan vara uteslutet att få diplomatisk lösning

Hundratusentals soldater har kallats in efter Vladimir Putins besked om mobilisering, enligt Kreml. Men trots det förlorar de ryska styrkorna mer mark. Kartor från den ryska armén bekräftar förlusterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina rycker fram i de ockuperade områdena

Hundratusentals soldater har kallats in efter Vladimir Putins besked om mobilisering, enligt Kreml. Hur rekryternas stridsmoral ser ut är oklart. Både i Luhansk och Cherson vinner den ukrainska motoffensiven mark.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska styrkor tar tillbaka mer mark – nya framsteg i ryskockuperade Luhansk

Ukrainska styrkor har tagit mer mark i regioner som Ryssland påstår sig ha annekterat. Det av Ryssland installerade ockupationsstyret i Cherson bekräftar Ukrainas framgångar.

Nyhetsbild
Utrikes

Elon Musk får hård kritik efter Twitterinlägg om Ukraina – ambassadör: "Dra åt helvete"

Teslagrundaren Elon Musk får vass kritik efter att ha skrivit flera Twitterinlägg om de olagligt annekterade områdena i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Nordkorea försvarar ryska annekteringar

Nordkorea ställer sig bakom Rysslands annektering av ukrainsk mark och anklagar USA och dess allierade för att ägna sig åt "gangster"-beteende i sina försök att stoppa Moskva via FN.

Nyhetsbild
Utrikes

Luddigt om ryska gränser: "Annekteringarna är bara på pappret"

Ryssland har hastigt utropat fyra regioner som ryska – men har inte erövrat någon av dem helt och hållet. Ukrainas styrkor fortsätter att avancera förbi den nya "gränsdragningen". – De visar att de så kallade annekteringarna bara är på pappret, säger analytikern Jakob Hedenskog.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland smugglar ukrainskt spannmål för att finansiera kriget – det visar en ny granskning

I somras hävdade Ukraina att Ryssland stulit ukrainskt spannmål, uppgifter som då tillbakavisades av Ryssland. Nu visar en granskning att Ryssland ägnar sig åt avancerad smuggling.

Nyhetsbild
Utrikes

Tjetjeniens ledare skickar sönerna till kriget – sönerna är 14 till 16 år gamla

Den tjetjenske hårdföre ledaren Ramzan Kadyrov, en av Vladimir Putins närmast allierade, ska skicka sina söner till kriget i Ukraina. De tre sönerna är 14, 15 och 16 år gamla.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk tidning: Soldater flyr med "tomma ögon" – reträtten i Donbass ett stort bakslag för de ryska styrkorna

Ryska soldater har flytt staden Lyman i Donbass med "tomma ögon", skriver en stor rysk tidning. Kritik mot den ryska militärens agerande har samtidigt börjat spridas i ryska bloggar – och även höras från nära allierade till president Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina får artilleripjäser för 92 miljoner euro: "Det blir nya, moderna pjäser"

Norge, Danmark och Tyskland ska köpa in sexton artilleripjäser från den slovakiska försvarsindustrin, och därefter donera dem direkt till Ukraina, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk splittring efter förlusten av Lyman – hård kritik riktas mot rysk officerare

Hätsk rysk kritik har riktats mot den egna militären efter Ukrainas återerövrande av staden Lyman i Donetsk. Mest klander får officeraren Aleksandr Lapin, som är befälhavare för ett av Rysslands fem militära distrikt.

Nyhetsbild
Lokalt

De Grönas Satu Hassi besökte Ukraina: "Kriget upphör när Putin drar tillbaka sina trupper"

Satu Hassi (Gröna) besökte Ukraina på fredagen tillsammans med en EU-delegation. Under besöket diskuterades Rysslands anfallskrig och EU:s stöd till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Efter reträtten – fronten kan flytta flera mil

Efter att ryska trupper lämnat Lyman i östra Ukraina väntas de behöva retirera långt. Sprickan mellan Rysslands politiska mål och dess förutsättningar att efterleva dem blir allt bredare, enligt militärexpert.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainsk offensiv – ryska styrkor lämnar Lyman

UPPDATERAD 18.45 Ryssland meddelar att de ryska styrkorna nu lämnat den tidigare ockuperade staden Lyman som ligger i norra Donetsk, en av de regioner som olagligen annekterades i fredags. Tillbakadragandet innebär att den ukrainska motoffensiven fortsätter att gå framåt.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin skärper tonen ytterligare – Rysslandsexpert: "Vi är i en ny fas av kriget"

Rysslands president Vladimir Putin har skärpt tonen ytterligare genom det svavelosande talet mot väst, som han höll efter att ha signerat annekteringen av fyra områden i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Energoatom: Chef för kärnkraftverk är kidnappad – Ryssland har ännu inte kommenterat anklagelserna

Ryssland har kidnappat Ihoj Murasjov, chef för Zaporizjzja kärnkraftverk , enligt anklagelser från Ukrainas statliga kärnkraftsmyndighet Energoatom. Samtidigt rapporteras om framgångar för den ukrainska motoffensiven.

Nyhetsbild
Utrikes

Experter: USA skulle upptäcka ryska planer på kärnvapenattacker

USA skulle med största säkerhet på förhand upptäcka om Ryssland förberedde kärnvapenattacker, säger experter.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina snabbansöker om Natomedlemskap

Ukraina lämnar in en snabbansökan till försvarsalliansen Nato, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Omvärlden fördömer den ryska annekteringen – president Biden lovar Ukraina fortsatt stöd

Rysslands annektering av fyra ockuperade områden i Ukraina möts av fördömanden världen över."USA kommer alltid att respektera Ukrainas internationellt erkända gränser", skriver USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

Opinion

LEDARKOMMENTAR: ”De är ryssar för alltid”

Han pratar snabbt som en kulspruta för att hinna med alla de anklagelser han måste framföra. BBC:s tolk får ligga i.

Nyhetsbild
Utrikes

Video: Här talar Putin om de illegala annekteringarna till det ryska folket

– Det är viljan hos miljoner människor, säger president Vladimir Putin efter att han gett beskedet om annekteringarna i ett tal i Kreml bara några dagar efter att ockupationsmakten genomfört skenomröstningar.

Nyhetsbild
Utrikes

Folkrättsexpert om annekteringen: Flagrant brott mot internationell rätt

Vad innebär egentligen en annektering? Och vad kan omvärlden sätta emot Vladimir Putins stormaktsambitioner och angreppet på Ukrainas suveränitet? Inte mycket, enligt folkrättsexperten Heather Harrison Dinniss.

Nyhetsbild
Utrikes

"Enormt stora förändringar" väntar för invånare i de annekterade regionerna

Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja har i strid med folkrätten formellt annekterats av Ryssland. För invånarna i de fyra regionerna kommer livet nu att förändras drastiskt, enligt en analytiker.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin har skrivit under pappren: Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson annekteras av Ryssland

Klockan 15.18 på fredagseftermiddagen gav Rysslands president Vladimir Putin det väntade meddelandet: De ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson annekteras av Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu är pappa på väg till fronten – och strax ska Putin meddela om annektering

I eftermiddag väntas Vladimir Putin meddela att Ryssland annekterar fyra ukrainska regioner. Samtidigt uppges Ukraina vara nära att återta den strategiskt viktiga staden Lyman, som varit under rysk kontroll sedan i våras.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland tar steg mot annektering – kriget trappas troligen upp

Ryssland har erkänt ytterligare två ukrainska regioner som självständiga. Det banar väg för annektering. Erkännandet följer efter skenomröstningar i regionerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska styrkor har befriat staden Kupjansk

En fångutväxling har genomförts mellan Ukraina och den ryska invasionsmakten. Sex ukrainare, varav två civila, har frigivits enligt Ukrainas presidentkansli. Ukraina säger sig också ha återtagit hela staden Kupjansk.

Nyhetsbild
Utrikes

Påven påverkade rysk-ukrainsk fångutväxling

En fångutväxling har genomförts mellan Ukraina och den ryska invasionsmakten. Sex ukrainare, varav två civila, har frigivits enligt Ukrainas presidentkansli. Samtidigt står det klart att påve Franciskus varit delaktig i tidigare fångutväxlingar.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland annekterar ukrainska regioner på fredag – Putin ska hålla tal på ceremoni i Kreml

Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja – de fyra ukrainska regioner som Ryssland ockuperar – ska annekteras i morgon, fredag, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyråerna AFP och AP.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina ber väst om mer hjälp efter skenomröstningarna

Ukraina uppmanar väst att öka det militära biståndet till landet efter skenomröstningarna i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson, som väntas följas av att Ryssland annekterar områdena.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Skenomröstningar en fars

Ukraina kommer att försvara sina medborgare i de regioner där riggade folkomröstningar anordnats av ryska ockupationsstyren, säger president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal till nationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska skenvalen i Ukraina är nu avslutade

De riggade folkomröstningar som anordnats av ryska ockupationsstyren i Ukraina har i stort sett avslutats. Skenvalen i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson väntas följas av att Ryssland annekterar områdena i strid med folkrätten, så som skedde med Krimhalvön 2014.

Nyhetsbild
Utrikes

USA till Ryssland: "Mycket tydliga" om kärnvapen

USA varnar Ryssland för "katastrofala konsekvenser" om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina. – Vi har varit mycket tydliga, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: "Världen kommer att reagera helt rättvist på pseudo-folkomröstningarna"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar världens länder till att fördöma de så kallade folkomröstningarna som Ryssland driver igenom i fyra ockuperade regioner i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska skenomröstningar har inletts i ryskockuperade områden i Ukraina – "Öppna inte dörren"

Genom dörrknackning har de så kallade folkomröstningarna inletts i ryskockuperade områden i Ukraina, med syftet att ansluta regionerna till Ryssland. Men hur många som kan och vill rösta är oklart. En stor del av befolkningen har redan flytt.

Nyhetsbild
Utrikes

Kriget i Ukraina ökar invandringen till Israel

Rysslands anfallskrig mot Ukraina spär på migrationen till Israel – och den når toppnivåer. Tillströmningen av både ryska och ukrainska judar är stor.

Nyhetsbild
Utrikes

Blinken till FN: "Låt inte Putin komma undan" – Lavrov skyllde på Ukraina

Nyhetsbild
Utrikes

Medvedev utesluter inte kärnvapen i Donbass

Ockuperade områden i Ukraina lär bli del av Ryssland – och kan försvaras med kärnvapen, enligt ex-presidenten Dmitrij Medvedev.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Ukraina återfår soldater i rekordutbyte – "I dag har vi 215 goda nyheter"

Ukraina har i ett fångutbyte med Ryssland fått tillbaka 215 militärer som tagits till fånga under det ryska invasionskriget, säger president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj till FN:s generalförsamling i natt: Frånta Ryssland vetorätten

Ukrainas president kräver att Ryssland fråntas vetorätten i FN:s säkerhetsråd och att landet ska få ett rättmätigt straff för det brott det begått mot Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk fånge fri – frigavs i samband med en fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland

Den svensk som riskerade dödsstraff efter att ha tillfångatagits av ryska styrkor är frigiven, bekräftar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) för TT.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Zelenskyj hyllar västs fördömanden av de planerade "folkomröstningarna"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllar sina allierade i väst för deras fördömanden av det ryskstödda ockupationsstyrets planer på att genomföra så kallade "folkomröstningar". Samtidigt florerar uppgifter om att Rysslands president Vladimir Putin strax ska hålla tal till nationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina gör framsteg i Luhansk – Putin ställde in tal

Ukrainas styrkor i öst uppges ha gjort framsteg i ockuperade Luhansk. Uppgifter om att Rysslands president Vladimir Putin skulle hålla tal till nationen på tisdagen visade sig vara felaktiga.

Utrikes

Ryssland skyndar sig att ordna folkomröstningar i Ukraina – val sägs hållas redan till helgen

UPPDATERAD KL 18.

De första stegen har tagits för att ockuperade områden i Ukraina ska bli ryska. När ukrainska styrkor avancerar fattas beslut om så kallade folkomröstningar i flera regioner – med väldigt kort varsel.

Nyhetsbild
Utrikes

Symboliskt viktigt kliv för Ukraina: Uppges ha tagit sig in i Luhansk – väntas skapa panik på ryska sidan

Ukrainas styrkor i öst tycks ha tagit ett viktigt kliv in i ockuperade Luhansk. De ukrainska framryckningarna spås orsaka panik på den ryska sidan. Där höjs röster för att man ska skynda på och göra de ukrainska områdena ryska.

Nyhetsbild
Utrikes

Risk för fler attacker mot civila mål i Ukraina – Paasikivi: "Det blir nog bara ruiner kvar"

Medan ukrainska styrkor fortsätter trycka på i motoffensiverna uppges Ryssland öka villigheten att slå till mot civila mål. – Det blir nog bara ruiner kvar, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi om staden Bachmut, en av de få platser där Ryssland fortfarande är på offensiven.

Nyhetsbild
Utrikes

USA kan skicka stridsvagnar till Ukraina – "Överväger vilka behov man har i framtiden"

– Vi tittar på helhetsbilden för Ukrainas väpnade styrkor, säger källan.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska barn får fristad på svenskt kollo – Yulia, 14: "Nu vågar jag tänka på sådant som vanliga tonåringar tänker på"

En grupp barn och ungdomar från Kiev har de senaste veckorna fått en fristad från kriget på ett kollo i Stockholms skärgård. Och att få en paus från flyglarmen i hemstaden har gett resultat, enligt 14-åriga Yulia. – Nu känner jag mig lugnare och börjar våga tänka på sådant som vanliga tonåringar tänker på, säger hon.

Nyhetsbild
Utrikes

Volontärer i Ukraina: "Ett under att vi inte blivit utbrända"

Tusentals småskaliga volontärgrupper har uppstått i Ukraina under kriget. Trots att de står för merparten av hjälparbetet har de bara tagit emot en bråkdel av de pengar som donerats hittills.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Ännu ett kärnkraftverk under attack – "Ryssland sätter hela världen i fara"

Ännu ett kärnkraftverk sägs bli anfallet i Ukraina. Ryssland skjuter mot landets näst största kärnkraftverk i syd, enligt Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska sångstjärnan Pugatjova ger Putin oväntad kritik: "Sluta döda våra pojkar"

Kreml får kritik för invasionen i Ukraina från oväntat håll. Sångerskan Alla Pugatjova kräver att klassas som utländsk agent sedan hennes man pekats ut som sådan.

Nyhetsbild
Utrikes

ISW: "Meningslösa" anfall gör Ryssland sårbart

Ryssland fortsätter med "strategiskt meningslösa" anfall runt bland annat Donetsk, för att hålla krigsanhängare i Ukrainas östra delar nöjda.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Nya bevis för tortyr

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att man hittat fler offer med tecken på tortyr i massgravarna i Izium.Längre söderut i landet är Zaporizjzjas kärnkraftverk nu åter uppkopplat mot det ukrainska elnätet, meddelar Internationella atomenergiorganet (IAEA).

Nyhetsbild
Utrikes

Zaporizjzja åter uppkopplat mot elnätet

Zaporizjzjas kärnkraftverk är nu åter uppkopplat mot det ukrainska elnätet, meddelar det Internationella atomenergiorganet IAEA. Samtidigt vill Tjeckien se en krigsförbrytartribunal efter upptäckten av massgravar i Izium.

Nyhetsbild
Utrikes

Svår vinter väntar Ukraina: "Alla måste vara redo för brist på gas och el"

Ukraina bunkrar ved och kaminer inför den kallaste vintern på årtionden. Samtidigt växer oron för ryska attacker mot ukrainsk naturgas. – Alla måste vara redo för brist på gas och el, säger Iryna Dzjuryk, som arbetar med vinterförberedelserna i Lviv.

Nyhetsbild
Utrikes

Tecken på tortyr i Iziums upptäckta gravar – "Troligen har mer än 1 000 ukrainska medborgare torterats och dödats i regionen"

Hundratals gravar, hastigt grävda, har hittats utanför Izium som befriats från rysk ockupation.Ukrainska myndigheter säger att 99 procent av kropparna som grävts upp bär spår av "våldsam död".Minst ett av offren hade händerna bakbundna.

Nyhetsbild
Utrikes

Nytt amerikanskt miljardstöd till Ukraina

USA ska ge ytterligare 600 miljoner dollar i militärt stöd till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Massgrav med 440 personer och tortyrkammare hittad i Izium – "Vi vill att världen ska veta"

UPPDATERAD KL 15. En ny massgrav har hittats i staden Izium i Ukraina, som fram till nyligen ockuperats av Ryssland. Journalister från AP och AFP har besökt platsen och beskriver ett skogsparti med vad som ser ut som hundratals omärkta gravar.

Nyhetsbild
Utrikes

EU-basen Ursula von der Leyen vill att Putin ställs inför rätta

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill att Rysslands president Vladimir Putin ställs inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen (ICC). – Att Putin förlorar kriget och får ta ansvar för hans agerade, det är viktigt för mig, säger hon till den tyska tidningen Bild.

Nyhetsbild
Inrikes

Finsktillverkade militära Pasi-fordon har siktats i Ukraina

På torsdagen lades bilder och videor från Ukraina ut på sociala medier där trupptransportfordon av Pasi-typ visades. Helsingin Sanomat har försökt få en kommentar av försvarsminister Antti Kaikkonen (C) – utan resultat.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska motgångar i Ukraina – då möter Putin Xi

Efter Rysslands militära motgångar i Ukraina står mycket på spel även för Kina, som ställt sig på Rysslands sida. Nu möts ländernas ledare för första gången sedan storinvasionen.– De är nog lika överraskade som alla andra över hur dåligt det går för ryssarna, säger en Kinaanalytiker.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj i bilkrock i Kiev

Presidentens talesperson uppger att Zelenskyj inte skadades allvarligt i olyckan.

Nyhetsbild
Utrikes

Svår vinter väntar Ukraina: "Alla måste vara redo för brist på gas och el"

Ukraina bunkrar ved och kaminer inför den kallaste vintern på årtionden. Samtidigt växer oron för ryska attacker mot ukrainsk naturgas.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj om situationen i staden Izium: Chockad men inte förvånad

President Volodymyr Zelenskyj har besökt den befriade staden Izium i östra Ukraina. Landets framgångar på slagfältet överraskar inte USA och andra samarbetsländer, enligt Pentagon.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: Inte överraskade av Ukrainas framgångar

Ukrainas framgångar på slagfältet den senaste veckan har inte överraskat USA och andra samarbetsländer, hävdar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk frustration efter ukrainska framgångar – diskuteras flitigt i tv: "Vi måste mobilisera hela landet"

Röster höjs för allmän mobilisering och lokalpolitiker kräver att president Vladimir Putin avgår. Utvecklingen på marken kan göra det svårt för det ryska styret att fortsätta hävda att allt går som planerat.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska soldater ska öva i Danmark

Ukraina har tackat ja till erbjudandet att få träna soldater i Danmark, bekräftar danske utrikesministern Morten Bødskov (S) för nyhetsbyrån Ritzau.

Nyhetsbild
Utrikes

Scholz i långt telefonsamtal med Putin – krävde att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Ukraina

Ukraina fortsätter sin framgångsrika motoffensiv. Ryssland uppges ha svarat med "massiva attacker" i alla riktningar. Samtidigt har Tysklands förbundskansler Scholz samtalat med Rysslands president Putin – och krävt att landet "fullständigt drar tillbaka" sina trupper från Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska styrkor fortsätter offensiven

Ukraina fortsätter sin framgångsrika motoffensiv. Ryssland uppges ha svarat med "massiva attacker" i alla riktningar.

Nyhetsbild
Utrikes

USA:s utrikesminister Anthony Blinken om Ukrainas framgångar i kriget: "Ett extraordinärt mod"

USA:s utrikesminister Antony Blinken berömmer Ukrainas senaste landvinningar men säger att det är för tidigt att förutse utvecklingen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska målet i öst grusas av Ukrainas framgång – militäranalytiker: "Kriget har gått in i en ny fas"

På bara några dagar har i stort sett hela Charkivregionen återerövrats.De ukrainska styrkornas frammarsch i nordöstra Ukraina beskrivs som en historisk motoffensiv – som förstör Rysslands militära möjlighet att nå målet att inta Donbass.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Vi har nått ryska gränsen

Ukrainas offensiv i nordost fortsätter med oförminskad kraft. Det senaste dygnet uppges ett 20-tal samhällen ha återerövrats, och på flera ställen är man nu framme vid gränsen till Ryssland.Ryssland vill dock inte kännas vid några motgångar alls, utan hävdar moteld.

Nyhetsbild
Utrikes

Den blågula motoffensiven överraskar alla – krigsvetare: "Ukraina har nu vänt kriget"

Krigsvetaren Ilmari Käihkö säger att den pågående ukrainska motoffensiven är såväl en taktisk som politisk framgång. Avgörande nu är hur det påverkar kriget i stort och vilka svar Ryssland tänker komma med.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Sista reaktorn vid Zaporizjzja stängd

Den sista reaktorn vid kärnkraftverket i Zaporizjzja har stängts av, meddelar Energoatom.Samtidigt uppges Ukraina återta kontrollen över stora områden i nordost, som varit under rysk kontroll sedan i våras.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainsk borgmästare till New York Times: "Izium är befriat"

Ukrainska sidan uppger att man återtagit kontrollen över staden Izium i nordost, som varit under rysk kontroll sedan i våras.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland bekräftar reträtt i delar av Charkiv – Zelenskyj: "Ryssland visar sin bästa sida – sina ryggar"

Rysk militär erkänner reträtt från delar av Charkiv-regionen och verkar ha överraskats av stridsfronten i öst. Soldaterna "gör rätt i att fly" säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina har återtagit strategisk stad – ryska styrkor har flytt till fots eller i stulna fordon

Den ukrainska motoffensiven i nordöst verkar ha överraskat de ryska styrkorna, enligt oberoende analytiker. Ukraina har intagit ett stort område – och kan enligt uppgifter redan nu kontrollera strategiskt viktiga städer.

Nyhetsbild
Utrikes

Paasikivi till TT: Ukrainsk offensiv pressar rysk ledning – "Ryssarna har ett oerhört operativt dilemma"

Den ukrainska motoffensiven i nordöstra Ukraina sätter press på den ryske presidenten Vladimir Putin. Samtidigt är det svårbedömt hur beständig framgången är, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi. – Det är oklart hur mycket reserver Ryssland har att sätta in mot det här, säger han till TT.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland skickar förstärkningar när Ukraina rycker fram i nordost – "Hårda strider" i Balaklija

Den ukrainska motoffensiven i nordost verkar ha tagit de ryska styrkorna med överraskning, enligt oberoende analytiker. Ukraina har intagit ett stort område och verkar röra sig mot staden Izium. Nu förstärker Ryssland regionen runt Charkiv.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska styrkor närmar sig Izium – intagit stora områden på kort tid

Den ukrainska motoffensiven i nordöst verkar ha tagit de ryska styrkorna med överraskning, enligt oberoende analytiker. Ukraina har intagit ett stort område och verkar röra sig mot staden Izium.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk förstärkning efter ukrainsk motoffensiv

Ukraina hävdar motoffensiva framgångar militärt och Ryssland skickar truppförstärkningar till fronten. USA:s utrikesminister säger att Ukrainas framgångar är betydande men varnar för ett utdraget krig i östra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska framgångar i hård motoffensiv

Ukraina hävdar motoffensiva framgångar militärt.Såväl Natochefen som USA:s utrikesminister säger att framgångarna är betydande med varnar för ett utdraget krig i östra Ukraina.En blackout har inträffat i närheten av kärnkraftverket Zaporizjzja.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Ukrainska styrkor har tagit tillbaka 1000 kvadratkilometer den senaste veckan – men motoffensiven har ett högt pris

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj påstår att de ukrainska styrkorna återtagit 1 000 kvadratkilometer territorium sedan 1 september. Samtidigt vittnar skadade soldater om ett högt pris för motoffensiven.

Nyhetsbild
Utrikes

I väntan på förlossning eller kärnkatastrof – ukrainska mammor befarar det värsta

Det närmar sig beräknat datum. Och i värsta fall en kärnkraftskatastrof. På en mödravårdsklinik i Zaporizjzja tar de blivande mammorna jodtabletter medan det mullrar från fronten.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Stad befriad i Charkivregionen

Staden Balaklija i Charkivregionen i nordöstra Ukraina har befriats, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Ukraina genomför en storskalig motoffensiv samtidigt som strider pågår för att återta den ockuperade Chersonregionen i söder.

Nyhetsbild
Utrikes

Tecken på ukrainsk motoffensiv i norr – effektiv operation verkar ha överraskat Ryssland

Ukraina verkar ha inlett en motoffensiv i Charkivregionen, i landets nordöstra delar. Detta sker i så fall samtidigt som ukrainska styrkor strider för att återta den ockuperade Chersonregionen i söder.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Vi låg bakom attacker mot rysk flygbas på Krimhalvön

Ukraina har för första gången medgett att landet ligger bakom attacker mot en rysk flygbas på Krimhalvön.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt datum för omröstning i östra Ukraina

Ryssland föreslår att så kallade folkomröstningar i ockuperade områden i Ukraina ska hållas den 4 november. Ukraina och omvärlden förkastar och fördömer de ryska planer på ett referendum.

Nyhetsbild
Utrikes

Strider på flera håll uppges testa ryssarna

Tunga strider har ägt rum på tre fronter det senaste dygnet, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en underrättelseanalys. Ryska befälhavare står enligt britterna inför ett dilemma.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina vill ha FN-soldater vid Zaporizjzja

Ukrainas statliga energibolag Energoatom föreslår att fredsbevarande FN-styrkor stationeras vid kärnkraftverket Zaporizjzja.

Nyhetsbild
Utrikes

Truss lovar Zelenskyj "fullt stöd"

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss lovade i ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsatt "fullt stöd" till det krigshärjade landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Krav på akuta åtgärder vid kärnkraftverket Zaporizjzja – IAEA-chef: "Vi leker med elden"

Det krävs akuta åtgärder för att förhindra en olycka vid det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja, skriver Internationella atomenergiorganet (IAEA) i en rapport. – Vi leker med elden och något väldigt, väldigt katastrofalt skulle kunna ske, säger IAEA-chefen Rafael Grossi.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 1 000 barn döda eller skadade i Ukraina – Rädda Barnen: "Nästan varje dag"

Sedan Ryssland Inledde sin invasion har fler än 1 000 barn dödats eller skadats i Ukraina, enligt en ny kartläggning av Rädda Barnen.

Nyhetsbild
Kultur

Tredubblade skador på det ukrainska kulturarvet – behöver hjälp för att stoppa förödelsen

Från april till september har antalet dokumenterade skador på det ukrainska kulturarvet tredubblats. Samtidigt behöver Ukraina 50 miljoner euro akut för att inte vinterns snö och regn ska förvärra förödelsen ytterligare.

Nyhetsbild
Utrikes

IAEA i rapport: Ohållbar situation vid kärnkraftverket Zaporizjzja

Det krävs akuta åtgärder för att förhindra en olycka vid det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja. Det skriver Internationella atomenergiorganet (IAEA) i sin rapport om säkerheten vid kärnkraftverket.

Nyhetsbild
Utrikes

Rapport om kärnkraftverket Zaporizjzja inom kort – "Vi har utvärderat allvaret"

I dag släpper Internationella atomenergiorganet (IAEA) sin rapport om säkerheten vid Zaporizjzja.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: Ryssland köper raketer av Nordkorea

Det ryska försvarsdepartementet är på väg att köpa stora mängder raketer och annat militärt materiel från Nordkorea, visar underrättelseuppgifter från USA.

Nyhetsbild
Utrikes

IAEA: Reservlinan i Zaporizjzja inte skadad

Internationella atomenergiorganet (IAEA) uppger att det informerats av ukrainska myndigheter att reservledningen vid Zaporizjzja medvetet var frånkopplad för att släcka en brand.