Kriget i Ukraina
Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj träffar EU-ledare på torsdag – Ryssland hotar med hämnd om Storbritannien sänder stridsflyg till Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekräftar att han ska träffa EU-ledare under torsdagen. Med sig i bagaget kommer han ha ett brittiskt övervägande om att skicka stridsflygplan till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Kristersson: "EU-enighet en fråga om liv och död" – oklart om Zelenskyj kommer till Bryssel

Tunga frågor ska diskuteras vid ett EU-toppmöte i Bryssel. Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) ser allvarligt på läget. – Sällan har nog enighet i EU varit så avgörande, närmast på liv och död avgörande, säger Kristersson.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj möter kungen – åker vidare mot Paris

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser vidare till Paris efter onsdagens besök i Storbritannien, meddelar det franska presidentkansliet. Med sig i bagaget har han ett brittiskt övervägande om att skicka stridsflygplan till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj i London: "Vill personligen tacka det brittiska folket" – Storbritannien ska utbilda ukrainska stridspiloter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gör på onsdag sitt första besök i Storbritannien sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari förra året.

Nyhetsbild
Utrikes

Händer i dag: Zelenskyj besöker Storbritannien – ska tala inför parlamentet och träffa ukrainska soldater som utbildas i landet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gör på onsdag sitt första besök i Storbritannien sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari förra året.

Nyhetsbild
Utrikes

Löfte om 178 stridsvagnar till Ukraina – hotfulla ord från Moskva om eskalerad konflikt

Tyskland ska leverera 178 stridsvagnar till Ukraina enligt tyska medieuppgifter. Ryssland hävdar framgångar i offensiven mot orterna Bachmut och Vuhledar i östra Ukraina och den ryske försvarsministern varnar väst för att skicka vapen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare slagit fast att Bachmut är "ett fort" som ska försvaras till varje pris.

Nyhetsbild
Utrikes

Östra Ukraina varnar för massiv rysk attack – "De sparar ammunition för en storskalig offensiv"

De ukrainska guvernörerna i den hårt ansatta östra delen av landet varnar unisont för en kommande rysk massiv offensiv. Samtidigt "utplånas våra städer och byar" i de pågående ryska attackerna, säger Donetsk guvernör Pavlo Kyrylenko.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainas försvarsminister tvingas bort – "Mitt samvete är helt rent"

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov vädjade om stridsflyg från väst – senare tvingades han att lämna sin post. Samtidigt fortsätter de ryska anfallsvågorna mot staden Bachmut i östra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Situationen i Donetsk mycket svår

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt dagliga tal sent på söndagen att det pågår mycket hårda strider Donetsk.

Nyhetsbild
Utrikes

Intensiva strider i östra Ukraina

Det pågår fortsatt hårda strider i östra Ukraina. Enligt den ryska paramilitära Wagnergruppen pågår en intensiv offensiv i den norra delarna av Bachmut.

Nyhetsbild
Utrikes

Israels tidigare premiärminister: Putin lovade att inte döda Zelenskyj

Den dåvarande israeliske premiärministern Naftali Bennett axlade rollen som medlare i början av Rysslands storinvasion av Ukraina. Den ryske presidenten Vladimir Putin ska då ha lovat Bennett att inte döda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger den tidigare premiärministern i en intervju med israeliska Keshet 12.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland

Ett större antal ryska och ukrainska fångar har släppts efter en ny fångutväxling mellan länderna.

Nyhetsbild
Utrikes

Miljardstöd från USA ger Ukraina fler vapen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att staden Bachmuts öde hänger på nya och snabba vapenleveranser. USA hör vädjan och meddelar nytt stöd på motsvarande runt 2,1 miljarder euro.

Nyhetsbild
Utrikes

EU till Ukraina: "Er framtid är med oss" – Zelenskyj hoppas på förhandlingar om medlemskap redan i år

Er framtid är med oss, lovar EU-ledarna på toppmöte i Ukraina. President Volodymyr Zelenskyj hoppas på medlemskapsförhandlingar redan i år och vill ha sanktioner mot den ryska kärnkraftsindustrin.

Nyhetsbild
Utrikes

Toppmötet i Kiev: "Vi har blivit starkare – både Ukraina och EU"

Vi har blivit starkare i år – både vi och EU, fastslår Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter toppmötet med EU i Kiev.

Nyhetsbild
Utrikes

Flyglarm vid EU-mötet i Kiev

EU:s rådsordförande Charles Michel är på plats i Kiev för att träffa Ukrainas högsta ledning. Samtidigt har flyglarmet gått.

Nyhetsbild
Utrikes

Nästa punkt på Ukrainas önskelista: flygplan

Ukraina har knappt hunnit få löften om nya stridsvagnar innan det är tal om nästa punkt på önskelistan: stridsflygplan. Landets allierade är av helt olika åsikter, men under det fullskaliga kriget har det visat sig gång på gång att ett nej inte är ett nej.

Nyhetsbild
Opinion

DEBATT: Vi ser men blundar

UKRAINA Är det inte dags att Nato eller EU-länderna sänder fredsbevarare till Ukraina för att skydda civilbefolkningen, undrar Lars Gästgivars.

Nyhetsbild
Utrikes

USA:s underrättelsetjänst: "Nu följer avgörande månader i kriget"

USA:s underrättelsetjänst CIA bedömer att de kommande månaderna blir "absolut avgörande" för utfallet i Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Samtidigt förbereder sig ukrainska styrkor för kommande offensiver.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin hotfull på årsdag av slaget vid Stalingrad: "Om och om igen tvingas vi slå tillbaka aggression från västkollektivet"

Rysslands president Vladimir Putin sparade inte på krutet när han besökte staden Volgograd på torsdagen för att högtidlighålla 80-årsdagen av slaget vid Stalingrad under andra världskriget.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj välkomnade von der Leyen: Vi behöver tro på ett enat Europa

Toppmöte, mer stöd och vackra ord om samarbete hörs när EU:s främsta företrädare besöker Kiev. Ukraina vill kunna tro på kommande medlemskap – men får vänta på klara löften om när.

Nyhetsbild
Sport

FN vill tillåta ryska idrottare i OS

OLYMPISKA SPEL FN berömmer Internationella olympiska kommittén (IOK) för att man överväger att låta individuella idrottare från Ryssland och Belarus tävla i OS under neutral flagga.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk avhoppare vittnar om tortyr i Ukraina

En avhoppad rysk militärofficer vittnar om brutala förhör där ukrainska män skjutits och hotats med våldtäkt. I dag har han flytt från Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Polen öppnar för att skicka F-16 till Ukraina

Polen skulle vara redo att skicka stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina om beslutet fattades tillsammans med västerländska allierade, säger landets premiärminister Mateusz Morawiecki i en intervju med tyska Bild.

Nyhetsbild
Utrikes

Stridsvagnsleverans kan skynda på ryska planer – överstelöjtnant Joakim Paasikivi: "Frågan är hur fort"

Vårens planerade stridsvagnsleveranser till Ukraina kan pressa Ryssland att agera snabbt. – Det största incitamentet för Ryssland att göra något relativt snart är att omöjliggöra – eller åtminstone kraftigt försvåra – en ukrainsk motoffensiv, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Civila döda i attack mot bostadshus i Kramatorsk

Minst tre personer har dödats och 20 skadats i en rysk attack mot ett bostadshus i den ukrainska staden Kramatorsk, enligt ukrainska myndigheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt utfall efter uttalande om franska stridsflyg till Ukraina

Den ryska irritationen är stor mot Frankrikes president Emmanuel Macron efter att han tidigare i veckan sagt att det inte är uteslutet att skicka stridsflygplan till Ukraina. – Förlåt mig, men det här är absurt, säger Maria Zacharova.

Nyhetsbild
Utrikes

Människorättsorganisation: Ukraina använder förbjudna minor

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar Ukraina för att använda personminor – även kallade antipersonella landminor – mot invasionsmakten Rysslands styrkor.

Nyhetsbild
Utrikes

Officiell bekräftelse från Ukraina: EU-toppmöte hålls i Kiev på fredag

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal bekräftar nu officiellt att ett toppmöte mellan Ukraina och EU kommer att hållas på fredag i Kiev.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark har skickat allt sitt artilleri till Ukraina – Ger pelletsvärme till Mykolajiv

Nu ska staden Mykolajiv få danskfinansierad värme. En dansk delegation ledd av statsminister Mette Frederiksen (S) besökte i måndags staden i södra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Brasiliens president föreslog fredsgrupp för Ukrainakriget – möttes av frostig tystnad

En fredsgrupp, där Kina med flera länder kan ingå, borde bildas för att få stopp på Ukrainakriget. Det förslaget lade Brasiliens president vid den tyske förbundskanslerns besök – men möttes av tystnad.

Nyhetsbild
Utrikes

USA skickar inte F-16 till Ukraina

USA kommer inte att skicka amerikanska stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina, meddelar president Joe Biden.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron öppnar för stridsflyg till Ukraina –"Ingenting är uteslutet"

Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att ge Ukraina stridsflygplan, men varnar samtidigt för en upptrappning av kriget.

Nyhetsbild
Utrikes

EU-kommissionen åker till Kiev för toppmöte

Säkerheten är tung när EU-kommissionen åker till Kiev för toppmöte med Ukraina. Men detaljerna talas det tyst om, inklusive om vad som händer om något skulle ske med ordförande Ursula von der Leyen på plats i krigszonen.

Nyhetsbild
Utrikes

Stoltenberg ber Sydkorea öka stödet till Ukraina

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ber Sydkorea att öka sitt militära stöd till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Boris Johnson: Putin hotade bomba mig

Rysslands president Vladimir Putin hotade att han skulle avfyra en robot mot Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Det säger Johnson i en ny BBC-dokumentär.

Nyhetsbild
Utrikes

I Kiev föder krigets kvinnor i källaren – när larmet går tar chefsläkaren Natalija ner patienterna dit och fortsätter arbetet

Elavbrott och robotattacker hör till vardagen för den som föder barn i krig. När larmet går tvingas Kievs mödravårdssjukhus flytta ner patienter i källaren. – Varje graviditet är ett hopp om att livet fortsätter, säger chefsläkaren Natalija Petrivna Hontjaruk till TT:s utsända.

Nyhetsbild
Utrikes

Hårda strider om små orter i östra Ukraina

Ukraina slår tillbaka intensiva ryska angrepp i östra delen av landet. Striderna är mycket hårda vid orten Blahodatne. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz understryker vikten av att fortsätta hålla kontakt med ryske presidenten Vladimir Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Motarbetat ryska attacker i Donetsk

De blodiga striderna rasar vidare i östra Ukraina. Kiev hävdar att landets armé stått emot ryska attacker i Blahodatne i regionen Donetsk, medan paramilitära Wagnergruppen påstår sig nu kontrollera området.

Nyhetsbild
Utrikes

Östra Ukraina är hårt minerat – nu lär sig ukrainska minröjare rädda liv i Kambodja

Decenniers erfarenhet av landminor i Kambodja, ett av världens mintätaste länder, kommer nu till nytta i Ukraina. En grupp på 15 ukrainska minröjare har utbildats i det farliga jobbet.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny attack mot civila i östra Ukraina

UTRIKES Tre civila dog i en robotattack i Donetsk på lördagen. Attacken är dock bara en föraning om vad som kan vänta om en månad säger ledaren för Ukrainas säkerhets- och försvarsråd.

Nyhetsbild
Utrikes

IAEA: Kraftiga smällar vid ukrainska kärnkraftverket

Utsända från FN:s atomenergiorgan IAEA hörde kraftiga explosioner vid det ockuperade Zaporizjzja-kärnkraftverket under onsdagen och torsdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera dödsoffer i ryska attacker mot Ukraina

Minst elva personer har dödats i torsdagens ryska attacker mot Ukraina. Explosioner har enligt myndigheterna hörts på flera håll i landet. Över 50 ryska robotar uppges ha avfyrats mot Ukraina under morgontimmarna.

Nyhetsbild
Utrikes

Explosioner skakar Kiev – minst en person ska ha dött

Minst en person har omkommit i morgonens ryska attacker mot Kiev. Flera explosioner har hörts i huvudstaden, enligt myndigheterna.Över 30 ryska robotar uppges ha avfyrats mot Ukraina under morgontimmarna.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj ber om robotar och stridsflyg – "Snabbhet och volym är nyckeln nu"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar Tyskland och USA efter beskeden att länderna skickar stridsvagnar. Samtidigt kommer han med nya önskemål om vapen: långdistansrobotar och stridsflygplan.

Nyhetsbild
Kultur

Odessa på Unescos världsarvslista

Unesco har placerat det historiska centrumet i den ukrainska staden Odessa på sin världsarvslista. – Detta internationella steg kommer att hjälpa oss att försvara vårt Odessa, säger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden: Även USA skickar stridsvagnar – Upprörda reaktioner från Ryssland

Tysklands regering ger klartecken till att skicka stridsvagnarna Leopard till Ukraina. Ett extremt farligt beslut, svarar Rysslands ambassadör i Tyskland. USA skickar också tunga stridsvagnar till Ukraina, vilket också Norge gör.

Nyhetsbild
Inrikes

Försvarsminister Savola: Finland deltar i Leopardprojektet – fortfarande ändå oklart om stridsvagnar kommer att skickas härifrån

Försvarsmakten ska nu utreda vilka möjligheter Finland har att delta i den europeiska satsningen där ett flertal länder skickar Leopard–stridsvagnar till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina erkänner reträtt från Soledar – Ryssland talar om framsteg i Bachmut

Ukraina erkänner att landets styrkor har tvingats dra sig tillbaka från den hårt omstridda staden Soledar. Ryssland hävdar att man gör allt större framsteg i närliggande Bachmut.

Nyhetsbild
Utrikes

Klart: Tyskland ger grönt ljus för Leopard

Tysklands regering ger klartecken för att skicka stridsvagnarna Leopard till Ukraina, rapporterar AFP. USA uppges också vara redo att skicka tunga stridsvagnar till Ukraina. En flagrant provokation, svarar Rysslands ambassadör i USA på stridsvagnsbeskeden

Nyhetsbild
Utrikes

USA och Tyskland väntas leverera stridsvagnar till Ukraina

USA och Tyskland är redo att skicka stridsvagnar till Ukraina, rapporterar flera medier.En flagrant provokation, svarar Rysslands ambassadör i USA på uppgifterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj om korruptionsskandalen: Nödvändigt att sparka topptjänstemän

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det var "nödvändigt" att avskeda flera topptjänstemän till följd av korruptionsskandalen i den ukrainska statsapparaten.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyskt trippande tär på tålamodet bland de allierade: "En rädsla"

Efter att länge ha tvekat om ett upptrappat stöd till Ukraina rapporterar tidningen Der Spiegel att Tyskland trots allt är redo att sända stridsvagnen Leopard till Ukraina. Trycket har varit hårt på förbundskansler Olaf Scholz och tålamodet på väg att tryta bland Tysklands allierade.

Nyhetsbild
Utrikes

Uppgifter i Der Spiegel: Tyskland skickar Leopard till Ukraina

Tyskland har beslutat att skicka stridsvagnen Leopard till Ukraina, enligt uppgifter till den ansedda tyska tidningen Der Spiegel. Enligt tidningen handlar det om minst ett stridsvagnskompani med Leopard 2.

Nyhetsbild
Utrikes

Ett tiotal toppolitiker och tjänstemän petas från Zelenskyjs regering efter korruptionsskandal

Korruptionsskandalen i den ukrainska statsapparaten skördar fler offer. En rad högt uppsatta tjänstemän har lämnat in sina avskedsansökningar sedan president Volodymyr Zelenskyj varnat för "omkastningar" i landets ledning.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu ber Polen Tyskland om lov att skicka Leopard-stridsvagnar till Ukraina – tyska vapentillverkaren Rheinmetall står också redo

Polen har formellt bett om Tysklands tillstånd att skicka sina stridsvagnar av typen Leopard 2 – men Berlin fortsätter att dröja med besked. Samtidigt uppger den tyska försvarstillverkaren Rheinmetall att företaget kan leverera 139 Leopardstridsvagnar till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyska tillverkaren redo för Leopardleverans till Ukraina

Nyhetsbild
Utrikes

Det tyska trippandet tär på tålamodet bland dess allierade – "Rädslan för upptrappning en viktig psykologisk faktor"

Tyskland tvekar återigen om ett upptrappat stöd till Ukraina. Tålamodet tryter bland dess allierade. En rädsla för rejäl upptrappning – rationell eller ej – gör att många tyskar tvivlar om det är rätt att skicka dit stridsvagnar så att Ukraina kan slå tillbaka.

Nyhetsbild
Utrikes

Vem ska döma Putin för krigsbrotten i Ukraina?

Hur ska brottslingarna från Rysslands krig i Ukraina ställas till svars? Olika lösningar diskuteras i EU, parallellt med maningar om mer vapen och mer stöd till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Baltländer vill utvisa ryska ambassadörer

Ryssland och Estland har meddelat att man utvisar respektives ambassadörer. Även Lettland sänker nivån på de diplomatiska relationerna med Ryssland, och ber Rysslands ambassadör att lämna.

Nyhetsbild
Inrikes

EU:s utrikesministrar diskuterar hur Ryssland ska straffas – Haavisto: "EU ger Ukraina militär hjälp för en halv miljard euro"

Hur ska krigsbrotten som begås under Rysslands krig i Ukraina straffas? Och på vilket sätt ska EU hjälpa Ukraina? Det var två av huvudpunkterna då EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel på måndagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Kreml anklagar Estland för "total russofobi" – Utvisar ambassadör

Ryssland utvisar Estlands ambassadör, meddelar utrikesdepartementet i Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj lovar kamp mot korruptionen – "Vi ska inte tillbaka till hur det fungerade förut"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varslar om en beslutsam kamp mot korruption inom statsapparaten i Ukraina.

Utrikes

Korruptionsanklagelser skakar Ukraina – biträdande minister har sparkats

Ukrainas biträdande minister vid infrastrukturdepartementet, Vasyl Lozynkiy, har sparkats i samband med anklagelser om bedrägeri. Samtidigt förnekar försvarsdepartementet uppgifter om att man blåst upp matpriser i ett kontrakt, i den värsta korruptionsskandalen som drabbat de väpnade styrkorna sedan kriget bröt ut.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron om stridsvagnar till Ukraina: "Ingenting uteslutet"

Pressen på Tyskland är hård för att landet snabbt ska godkänna export av stridsvagnar till Ukraina. Men något konkret besked i frågan blev det inte under söndagens toppmöte mellan Frankrike och Tyskland.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland: Offensiv mot städer i Zaporizjzja

Ryssland gör en framstöt mot två städer i det ukrainska länet Zaporizjzja, uppger ryska statsstyrda medier. I området har striderna intensifierats under veckan efter att fronten har stått stilla i flera månader.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska filmskapare skildrar krigets fasor

Två nya dokumentärer från ukrainska filmskapare visas under den pågående Sundancefestivalen i Park City i den amerikanska delstaten Utah.

Nyhetsbild
Utrikes

Bedömare: "Dödläge" i Ukraina

Konflikten i Ukraina har kommit till ett dödläge, men Ryssland har möjligen gått framåt i området kring Bachmut, enligt det brittiska försvarsdepartement.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: Spänningar i Kreml om Wagnergruppen – "Håller på att bli ett rivaliserande maktcenter till den ryska militären"

USA betecknar den ryska Wagnergruppen som en "transnationell kriminell organisation". Det privata legoknektsbolagets relativa framgångar i Ukraina har skapat spänningar i Kreml, konstaterar Vita huset.

Nyhetsbild
Utrikes

USA:s försvarschef Mark Milley: Ryssland har förlorat långt över 100 000 man

Västländerna kommer att sända massor av försvarsmaterial till Ukraina, men ännu har inga beslut fattats gällande Leopard 2-stridsvagnar.

Nyhetsbild
Inrikes

Försvarsminister Savola till Yle: Det blir inget beslut om stridsvagnar till Ukraina i dag

Finlands försvarsminister Mikko Savola (C) säger till Yle att de försvarsministrar som samlats i Ramstein i Tyskland inte fattar något beslut om leverans av Leopard-stridsvagnar till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Hjälpkonvoj framme i det svårt krigshärjade Soledar – "Människorna är i trängande behov av hjälp"

En första FN-ledd stödinsats har nått fram till de svårt krigshärjade trakterna kring Soledar i östra Ukraina. Flera civila dödsfall rapporteras från närliggande orter.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Sluta bråka om vem som ska skicka stridsvagnar – få hit dem i stället

Sluta bråka om vem som ska skicka stridsvagnar – få hit dem i stället. Det är budskapet från Ukrainas president till västländernas pågående möte på militärbasen Ramstein i Tyskland. Tyskland säger att inget beslut ännu är fattat. Men Polen tycks villigt att satsa på egen hand.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ger Ukraina tunga vapen och ammunition – till ett värde av 400 miljoner euro

På fredag kom beslutet om att Finland levererar sitt tolfte försvarspaket till Ukraina. Värdet beräknas till 400 miljoner euro, vilket gör det här till den största donationen hittills.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige backar upp Finlands stöd till Ukraina

Finland skickar försvarsmateriel till Ukraina. Det möjliggörs av ett avtal med Sverige som undertecknas på fredagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Kiev önskar nyare stridsvagnar inför möte i Tyskland –" Stridsvagnen är ett genombrottsvapen"

Ukrainas uppbackare i väst samlas i Tyskland för att enas om hur nästa militära hjälppaket ska se ut. På önskelistan står moderna stridsvagnar. Med sådana kan de ukrainska styrkorna inleda en ny fas i försvarsinsatsen.

Nyhetsbild
Utrikes

Estland satsar mer än en procent av sin bnp på militärt stöd till Ukraina

På torsdagen beslöt Estlands regering att donera militär utrustning värd 113 miljoner euro till Ukraina. Det innebär att Estlands militära stöd till Ukraina nu överstiger en procent av landets bnp.

Nyhetsbild
Inrikes

Klart: 50 finländare ska utbilda ukrainska soldater på kurser i Polen

Nyhetsbild
Utrikes

Vädjan och löften om tunga vapen inför Ramsteinmöte

Västländer donerar tunga stridsmedel i stor omfattning till Ukraina. Beskeden kommer inför ett möte med 50-tal länder på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland under fredagen. "Ukraina behöver stridsvagnar" skriver landets presidentrådgivare med udden riktad mot Berlin.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige skickar artillerisystemet Archer och stridsfordon 90 till Ukraina – största militära stödpaketet hittills

Sverige ska skicka artillerisystemet Archer, stridsfordon 90 och pansarvärnsrobot NLAW till Ukraina. Det nya militära stödpaketet är det största hittills.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera teorier utreds om helikopterkraschen

Flera teorier är aktuella i utredningen om vad som orsakade den dödliga helikopterkraschen i Brovary strax utanför Kiev på onsdagen. 14 människor omkom, bland annat landets inrikesminister Denys Monastyrskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Över hundra stridsfordon från USA till Ukraina

Medieuppgifter kommer nu om innehållet i USA:s aviserade militära stödpaket på 2,6 miljarder dollar till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska soldater sparar sin sperma – men lagen säger stopp: "Vi har inte postmortal reproduktion"

När mannen skickas till fronten ställs drömmen om barn på sin spets för många ukrainska par. Nu ber allt fler om hjälp med att frysa ner spermier – som ska kunna användas om soldaten skadas eller dör.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina präglar toppmötet i Davos – Zelenskyj deltog via videolänk

Ukrainas närvaro är omfattande vid konferensen World Economic Forum i Davos i Schweiz. Det ryska invasionskriget överskuggar allt. Och Ukraina representeras på hög nivå.

Nyhetsbild
Utrikes

Nio ombord och minst sex på marken omkom då räddningstjänstens helikopter kraschade – barn bland offren

Ukrainas inrikesminister har omkommit i en helikopterkrasch i Brovary strax utanför Kiev. Minst femton dog, uppger räddningstjänsten.

Utrikes

Rysk soldat dödad efter att ha lämnat sin bas

Ryska myndigheter uppger att en rysk soldat som hade lämnat sin militärbas har dödats.

Nyhetsbild
Utrikes

Helikopter har störtat utanför Kiev – Ukrainas inrikesminister ett av dödsoffren: "Förfärlig tragedi", säger Zelenskyj

Ukrainas inrikesminister har omkommit i en helikopterkrasch i Brovary i den ukrainska huvudstadsregionen, uppger polisen enligt AFP. Kraschen har krävt 18 dödsoffer, av dem två barn, enligt polisen.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyjs rådgivare avgår efter kritiserad kommentar

Oleksij Arestovytj, nära rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, har lämnat in sin avskedsansökan efter en kommentar om helgens ryska robotattack mot ett flerbostadshus i ukrainska Dnipro.

Nyhetsbild
Utrikes

"Förändringar" väntas i militären, uppger ryska försvarskällor

Ryssland kommer att göra "stora förändringar" inom landets väpnade styrkor och den militära strukturen från 2023 till 2026, uppger det ryska försvarsdepartementet.

Nyhetsbild
Utrikes

Från hantverkare till soldat – Vadim försvarar Ukraina i skyttegravarna: "Varje dag hade jag en ny position"

Efter en kort paus hemmavid väntar återigen skyttegravarna vid fronten för Vadim Boiko, 52 år, från Kiev. – Under invasionens första dag var jag med min fru och son.

Nyhetsbild
Utrikes

IAEA stationerar sig vid kärnkraftverk i Ukraina – "Kommer att stanna här permanent"

– Vi lämnar nu en grupp experter som kommer att stanna här permanent, säger IAEA:s chef Rafael Grossi under ett besök i landet.

Nyhetsbild
Utrikes

1 700 människor bodde i den raserade byggnaden – Minst 40 döda efter attacken mot Dnipro

Dödssiffran efter den ryska attacken mot ett flerbostadshus i Dnipro i lördags har stigit till 40, uppger en lokal företrädare. Attacken bedöms vara det dödligaste enskilda angreppet mot civila på över ett halvår.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk-belarusisk militärövning väcker oro – "Ryssland använder Belarus som vapen mot Nato"

Ryssland och Belarus har inlett en gemensam militärövning som väcker oro i Ukraina och omvärlden. Det ryska syftet är att planera hur Belarus kan användas framöver, och sätta press på väst, enligt forskaren Ryhor Nizhnikau.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler döda hittade efter attacken mot Dnipro

Dödssiffran efter den ryska attacken mot ett flerbostadshus i Dnipro i lördags har stigit till 35. Enligt uppgifterna finns minst två barn bland de döda.

Nyhetsbild
Utrikes

Stoltenberg lovar mer tunga vapen till Ukraina

Ukraina kan inom en snar framtid förvänta sig fler leveranser av tunga vapen, enligt Natochefen.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera döda i anfall mot bostadshus i Dnipro – Zelenskyj: "Det är möjligt att stoppa den ryska terrorn"

Flera personer har dödats och ett tjugotal skadats i ett ryskt anfall i Dnipro, uppger regionens guvernör. Under lördagen har flera explosioner skakat ukrainska städer.

Nyhetsbild
Utrikes

Brittiska stridsvagnar till Ukraina – i Ryssland faller beslutet inte i god jord

UPPDATERAD KL 18.25. Storbritannien kommer att skicka stridsvagnar av typen Challenger 2 till Ukraina, bekräftar premiärminister Rishi Sunak enligt BBC.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya robotattacker mot Kiev – invånare flyr ner i huvudstadens tunnelbanesystem: "Jag hatar Ryssland"

Människor i Kiev har under dagen återigen fått fly ned i den ukrainska huvudstadens tunnelbanesystem. Det är första gången sedan nyårsnatten.– Jag hatar Ryssland och vad de gör mot oss, säger Alona Sirenko till TT:s utsända.

Nyhetsbild
Utrikes

Spretiga uppgifter om läget i Soledar – Oklart om Wagnergruppen vunnit

Ryska styrkor har intagit staden Soledar i östra Ukraina, hävdar försvarsdepartementet i Moskva. Fel, svarar Ukraina, som uppger att strider fortfarande pågår.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland säger sig ha tagit kontrollen över Soledar – stadens strategiska betydelse är omtvistad

Ryska styrkor har intagit staden Soledar i östra Ukraina, hävdar försvarsdepartementet i Moskva. Om uppgifterna stämmer innebär det Rysslands första större framgång på månader. Stadens strategiska betydelse är dock fortsatt omtvistad – liksom vilka styrkor som egentligen varit delaktiga i den ryska offensiven.