Kriget i Ukraina
Nyhetsbild
Utrikes

De flesta av de döda ryska soldaterna var under 23 år

De flesta av de ryska soldater som har dödats under invasionen av Ukraina är unga, kommer från fattiga förhållanden och från etniska minoritetsgrupper, enligt en granskning gjord av en rysk nyhetssajt.

Nyhetsbild
Utrikes

Soldaterna i stålverket kallas Ukrainas hjältar – nu vet ingen vad som kommer att hända med dem

Ukrainas militärledning har förklarat stridsuppdraget i Mariupol avslutat. Beskedet kom efter att 260 ukrainska soldater evakuerats från det belägrade stålverket i staden. Nu väntar ett ovisst arbete för att rädda den kvarvarande styrkan och få till en fångutväxling.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Över 200 sårade soldater har evakuerats från stålverket i Mariupol – "Vi hoppas kunna rädda livet på våra pojkar"

UPPDATERAD Ukrainska försvaret förklarar stridsuppdraget i Mariupol avslutat. Militärledningen ska ha gett de återstående försvararna i stålverket ordern att rädda livet på sin personal. Runt 260 skadade soldater har evakuerats. "Mariupols försvarare är vår tids hjältar", skriver generalstaben.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska försvaret: Uppdraget i Mariupol slutfört

Ukrainska försvaret förklarar stridsuppdraget i Mariupol avslutat. Militärledningen ska ha gett de återstående försvararna i stålverket ordern att rädda livet på sin personal. "Mariupols försvarare är vår tids hjältar", skriver generalstaben.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina har nått ryska gränsen – Zelenskyj: "Min tacksamhet känner inga gränser"

Ukrainska styrkor har efter att ha motat tillbaka Ryssland från storstaden Charkiv nått ända fram till ryska gränsen. Soldaterna hyllas av president Volodymyr Zelenskyj. – Min tacksamhet känner inga gränser, säger han i ett videomeddelande.

Nyhetsbild
Utrikes

Analytiker: Ryssland ändrar sina planer för Ukraina – verkar nu sikta in sig på att säkra Luhansk-provinsen

Ryssland ger upp sina planer på en storskalig omringning av ukrainska styrkor i regionen Donbass, tror analytiker vid tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW). Ukraina säger sig ta mark i norr och förbereder sig för nya attacker.

Nyhetsbild
Utrikes

Parkeringsapp användes för att avslöja ryska stridsvagnar i Ukraina

Ukrainare chattade med polis, militär och underrättelsetjänst i februari i en gemensam kamp mot de ryska pansartrupperna.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska offensiven i öst har "förlorat momentum"

Rysslands offensiv i östra Ukraina har förlorat momentum och fallit efter i tidsplanen, enligt brittisk underrättelse. Ukrainska styrkor rycker fram i områden som beskrivs som avgörande för Rysslands plan att vinna kontroll över regionen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainsk militärchef: Vändpunkt för kriget i augusti

Kriget i Ukraina kan nå en vändpunkt i slutet av sommaren och sluta med rysk förlust innan årsskiftet. Det säger Kyrylo Budanov, chefen för den ukrainska militära underrättelsetjänsten till Sky News.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Kriget inne i sin tredje fas

Ryssland har gått in i krigets tredje fas, enligt ukrainska myndigheter. Fokus nu tros ligga på att behålla de områden som de lyckats ta kontroll över. – Detta talar för att de bestämt sig för att göra kriget långvarigt, säger en ukrainsk regeringsrådgivare.

Nyhetsbild
Utrikes

Samtal mellan USA:s och Rysslands försvarsministrar – uppmaning till omedelbart eldupphör

USA:s försvarsminister Lloyd Austin krävde under ett telefonsamtal med sin ryske kollega Sergej Sjojgu att Ryssland omedelbart förklarar eldupphör i Ukraina.

Nyhetsbild
Ekonomi

Ungerska premiärministern Viktor Orbán motsätter sig stopp för import av rysk olja

Fortsatt motstånd från Ungern kan tvinga EU att vänta med sitt stopp för den ryska oljan, för att åtminstone få igenom övriga delar av sitt nästa sanktionspaket.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina uppger sig ha attackerat ryskt fartyg – stort tryck på ryska befälhavare att göra framsteg

Ukraina uppger att man skadat ett ryskt fartyg i Svarta havet. Samtidigt kommer uppgifter om att ryska befälhavare pressas att genomföra riskabla passager över floder i östra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera hundra barn har dödats i Ukraina: "Barnen behöver ett slut på kriget – deras framtid står på spel"

FN-organet Unicef säger att minst hundra barn har dödats i kriget i Ukraina bara i april.

Nyhetsbild
Utrikes

Hårda förhandlingar om Azovstal – Ukraina försöker få ut svårt skadade ur stålverket

Ukraina försöker förhandla fram en fångutväxling för att få ut soldater från stålverket Azovstal. I en italiensk intervju säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han är öppen för samtal med Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Hårda förhandlingar om att få ut människor från stålverket Azovstal

Ukraina försöker förhandla fram en fångutväxling för att få ut soldater från stålverket Azovstal. Men samtalen uppges gå trögt.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin utlovar stöd till ockupanterna i Luhansk

President Vladimir Putin lovar att stödja ockupationsmakten i Luhansk, som efterlyst en rysk annektering. Samtidigt försöker Ukraina förhandla fram en fångutväxling för att få ut soldater från stålverket Azovstal.

Nyhetsbild
Utrikes

Ockupantstyre i Cherson vill se rysk annektering – Ukraina fast beslutna att återta staden

Det av Moskva installerade ockupationsstyret i ukrainska Cherson vill att Ryssland ska annektera regionen. Samtidigt ska Belarus placera ut specialförband i gränsområden mot Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina ställer 21-årig rysk soldat inför rätta – riskerar långt fängelsestraff

Ukraina meddelar att en rysk soldat ska ställas inför rätta för att ha dödat en 62-årig man i Sumyregionen. Det är det första åtalet för krigsbrott i Ukraina efter Rysslands invasion.

Nyhetsbild
Ekonomi

Stopp i rysk gasledning i Ukraina – första stoppet sedan attacken inleddes

Flödet av rysk naturgas i en av de ledningar som går via Ukraina till Europa har stoppats.

Nyhetsbild
Utrikes

Belarus rustar nära Ukrainas gräns – har tidigare sagt att de inte deltar i invasionen

Belarus kommer att placera ut specialförband i flera gränsområden mot Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild
Utrikes

Soldater inuti stålverket i Mariupol: Evakuera de sårade

Minst 100 civila och över 1 000 soldater finns kvar i stålverket i Mariupol, enligt ukrainska uppgifter. Nu ber militären inne i stålverket om att skadade ska evakueras.

Nyhetsbild
Utrikes

Amerikansk underrättelsechef: Putin nöjer sig inte med Donbass – "Tar till allt mer drastiska metoder"

Rysslands president Vladimir är besluten att skapa en landbro till Transnistrien, enligt USA:s underrättelsechef.

Nyhetsbild
Utrikes

Smög in kritiska artiklar på rysk sajt – "Ta en skärmdump genast, annars hinner det raderas"

Minst 30 artiklar med kritik mot Rysslands invasion av Ukraina och regeringens åtgärder mot kritiska röster publicerades på en Kremlvänlig nyhetssajt på segerdagen. Två ryska journalister uppges ligga bakom kuppen.

Nyhetsbild
Utrikes

Pentagon: Tecken på att ukrainare förs till Ryssland med tvång

USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger att man har sett tecken på att ukrainare med tvång förs från hemlandet till Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Attack mot Odessa under EU-rådet Michels besök – tvingades söka skydd

EU:s rådsordförande Charles Michel fick söka skydd under ett ryskt anfall mot Odessa. En oskadd Michel sade senare att EU står vid Ukrainas sida "så länge det behövs".Samtidigt varnar Storbritannien för att den ryska beskjutningen kan komma att bli mer urskillningslös.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina hyllade sina minröjare – hunden Patron har hittat 150 farliga föremål: "Nu måste vi lära barnen känna igen minor"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att något av det mest brådskande i landet nu är att lära alla barn att känna igen minor och andra farliga föremål som ryska soldater lämnar efter sig. – De ryska ockupanterna har lämnat tusentals minor, säger Zelenskyj i sitt nattliga tal.

Nyhetsbild
Utrikes

Ljubov, 69, efter nästan två månader inne i stålverket: "Det var hemskt i bunkrarna" – nu har de sista civila evakuerats

Bleka och slitna anlände de sista civila som gömt sig i stålverket i Mariupol i den närliggande staden Zaporizjzja sent på söndagen. De berättar om konstant beskjutning, matbrist, mögel överallt och hur man använt handsprit som bränsle vid matlagning.

Nyhetsbild
Utrikes

Jill Biden i Ukraina: "Det här kriget har varit brutalt"

USA:s första dam Jill Biden har på söndagen besökt Uzjhorod i västra Ukraina och där träffat Ukrainas första dam Olena Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

President Zelenskyj i tal på Ukrainas segerdag: "Ondskan är tillbaka"

– Ondskan är tillbaka i Ukraina. Orden Aldrig mer! efter andra världskriget har förvandlats till: Aldrig mer? Bland ruiner i Borodjanka talar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till landet på den historiska segerdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Skola bombad i Luhansk i östra Ukraina – 60 personer befaras ha dött i attacken

UPPDATERAD 14.24.

Ryssland har bombat en skola i en by i östra Ukraina. Skolbyggnaden användes som skyddsrum och så många som 60 människor kan ha dödats, enligt ukrainska uppgifter. 

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Alla kvinnor, barn och äldre som varit fast i stålverket har evakuerats

Hundratals civila vuxna och barn har bedömts befinna sig i de gamla skyddsrummen, från den sovjetiska eran, under stålverket Azovstal sedan det ryska anfallskriget inleddes.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland: Vapen från EU och USA har förstörts

Ryssland säger sig ha attackerat flera vapendepåer i Ukraina och förstört vapen som EU och USA har levererat till den ukrainska militären.

Nyhetsbild
Utrikes

50 civila har evakuerats från stålverket – bilder på "uppdaterade vägskyltar" sprids inför segerdagen

Trots rapporter om brutna eldupphör har 50 civila evakuerats från stålverket Azovstal i hamnstaden Mariupol, uppger Kiev. Ukrainas president Volydmyr Zelenskyj säger att staden har förintats under den ryska belägringen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland uppges städa Mariupol inför 9 maj – den ukrainska identiteten raderas bit för bit: "Vägskyltar har uppdaterats"

Vägskyltar byts från ukrainska till ryska och en sovjetisk staty har rests i Mariupol. Tidiga tecken på Rysslands övertagande visar sig medan ryska styrkor fortsätter attackera det sista motståndet i stålverket Azovstal.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska styrkor lämnar Mariupol

De flesta ryska styrkor som har befunnit sig vid den ukrainska hamnstaden Mariupol har lämnat området och begett sig norrut i Donbassregionen, enligt USA:s försvarshögkvarter.Men attackerna mot stålverket Azovstal rapporteras fortsätta.

Nyhetsbild
Utrikes

Nytt försök att evakuera civila ur stålverk på fredag – USA:s försvarshögkvarter: "Många ryssar har lämnat Mariupol"

FN ska göra ett nytt försök att evakuera civila från det belägrade stålverket Azovstal i den ukrainska hamnstaden Mariupol. Hundratals civila, varav omkring 30 barn, bedöms finnas i det sönderbombade stålverket.

Nyhetsbild
Utrikes

"Ryssarna bröt mot löftet om vapenvila" – intensiva strider fortsätter vid stålverket i Mariupol

Intensiva strider pågår kring stålverket Azovstal i den ukrainska hamnstaden Mariupol, där ett 30-tal barn uppges vara kvar. Ryssland ska ha brutit ett utlovat eldupphör, enligt en ukrainsk befälhavare.

Nyhetsbild
Utrikes

Strider vid stålverket i Mariupol: "Helvetet på jorden"

Intensiva strider pågick in i morgonen kring stålverket Azovstal i den ukrainska hamnstaden Mariupol, där ett 30-tal barn uppges vara kvar. – Om det finns ett helvete på jorden är det i Azovstal, säger borgmästarens rådgivare.

Nyhetsbild
Utrikes

Uppgifter från Rysslands försvarsdepartement: Militära styrkor har övat robotangrepp

Ryska styrkor har vid en militärövning i Kaliningrad simulerat angrepp med robotar som kan förses med kärnladdning, uppger Rysslands försvarsdepartement.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj till Danmark: Friheten vann – "Den ryska drömmen ska inte gå i uppfyllelse"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till det danska folket när Danmark firade befrielsen efter andra världskriget. – Nazisterna förlorade och friheten vann, sade Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 300 evakuerade från Mariupolområdet – "Vi behöver ett fortsatt eldupphör"

UPPDATERAD 09.12. Över 300 civila kunde under onsdagen med hjälp av Röda Korset och FN evakueras till staden Zaporizjzja från samhällen i sydöstra Ukraina. Förhoppningen är att fler snart kan lämna det krigshärjade området.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland: Tillfälligt eldupphör vid stålverket

Ryssland meddelar att man beordrar eldupphör för sina styrkor vid stålverket Azovstal i den svårt ansatta ukrainska hamnstaden Mariupol under en begränsad tid. Avsikten är att låta civila lämna stålverket.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainsk tidning: Nu har ryska styrkor tagit sig in i stålverket Azovstal – "Intensiva strider pågår"

Ryska styrkor rapporteras nu ha tagit sig in stålverket i Mariupol. Tidigare uppgav stadens borgmästare att man förlorat kontakten med soldaterna i stålverket.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland fortsätter beskjuta Azovstal – nu får man inte längre kontakt med de ukrainska soldaterna i stålverket

UPPDATERAD KL. 15.55 Ryssland fortsätter mobilisera i östra Ukraina och tar sikte på flera städer i och kring Donbass. Civila dödsfall rapporteras från bombningar och beskjutning. I Mariupol har man förlorat kontakten med soldaterna i stålverket, enligt stadens borgmästare.

Nyhetsbild
Utrikes

Anna evakuerades från Mariupol med sin sex månader gamla son: "Allt var fruktansvärt"

Bussar med med drygt 150 flyktingar från Mariupol nådde i tisdags staden Zaporizjzja – en bråkdel av de 100 000 civila som beräknas finnas kvar i den sönderbombade staden där ett hundratal tros finnas kvar kulvertarna i stålverket Azovstal.

Nyhetsbild
Utrikes

Världen håller andan inför Putins segerdag – "Det blir en intressant dag, samtidigt som man är orolig"

Segerdagen i Ryssland, en viktig nationell högtid den 9 maj, närmar sig. Samtidigt som utrikesminister Lavrov tonar ner betydelsen av dagen för kriget i Ukraina, väntar världen spänt på vad president Putin ska presentera.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler evakueringar på gång i Ukraina – "Det är svårt, men vi behöver alla som befinner sig där, civila och soldater"

Ytterligare evakueringar från städer i Ukraina planeras på onsdagen "om säkerhetsläget tillåter", uppger myndigheterna. Samtidigt har en bussolycka i västra Ukraina krävt många dödsoffer.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny dödssiffra efter bilolycka i västra Ukraina: 26 personer miste livet

UPPDATERAD 10.44. Över 20 personer har omkommit i en trafikolycka i Rivne-regionen, i västra Ukraina, när en buss, en bil och en tankbil kolliderade, i tisdags uppger myndigheterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Alexander Krolikowski tar hand om liken efter ryska reträtten – "Jag hoppas det inte kommer fler döda nu"

Alexander Krolikowski hjälper som frivillig till vid bårhuset i Butja, Ukraina, att hantera liken efter de ryska truppernas massakrer. Efter tre veckor har lastbilarna med kvarlevor börjat komma mera sällan.

Nyhetsbild
Utrikes

"Vi hade velat få ut fler från helvetet" – intensifierade strider försvårar evakueringen från Mariupol

Det är blandade känslor av lättnad och sorg för Internationella rödakorskommitténs (ICRC) Ukrainachef Pascal Hundt. – Vi hade velat få ut fler från helvetet, säger han efter evakueringen av civila från det sönderbombade stålverket Azovstal i Mariupol.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland har gått till anfall mot stålverket i Mariupol – "Vi gör allt vi kan för att stå emot"

UPPDATERAD KL. 19.25 Ryska styrkor går till anfall mot stålverket i belägrade Mariupol där hundratals människor ännu söker skydd. Samtidigt rapporteras att ett hundratal civila som i helgen evakuerades från stålverket nu nått staden Zaporizjzjia.

Nyhetsbild
Utrikes

Uppgifter från USA: Seg rysk framfart i östra Ukraina – annekteringar nära

Rysslands förstärkta offensiv i östra Ukraina går inte heller som planerat, enligt USA. Vid sidan av det sägs Ryssland planera för fullt för nya välregisserade annekteringar.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny evakuering av civila från Mauripol att vänta – FN och Röda Korset på plats

En ny evakuering av civila från Mariupol väntas under tisdag morgon.

Nyhetsbild
Utrikes

Anastasija hann fly från Mariupol – men 100 000 befinner sig fortfarande kvar i staden under svåra förhållanden

Försöken att evakuera civila från belägrade Mariupol fortsätter, enligt ukrainska myndigheter. Ukrainas försvarsdepartement meddelar att två ryska patrullbåtar i Svarta havet har skjutits i sank. Ryssland anklagar åter Ukraina för attacker på rysk mark.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Evakuering i Mariupol fortsätter – Zelenskyj: "Första gången den här livsviktiga korridoren fungerat"

UPPDATERAD 12.00. Evakueringar från belägrade Mariupol planeras fortsätta under måndagen, enligt ukrainska myndigheter. I söndags evakuerades ett hundratal personer från stålverket Azovstal – som strax därefter rapporteras ha utsatts för ny beskjutning.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk militärtopp undkom attack i Ukraina – 200 soldater uppges ha dödats

UPPDATERAD KL 6:35. Rysslands högste uniformerade militär, generalstabschefen Valerij Gerasimov, undkom med nöd och näppe en ukrainsk attack på lördagen. I ryska Kursk uppges en järnvägsbro ha utsatts för ett sprängdåd.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundra civila har evakuerats från stålverket i Mariupol

Det kommer positiva signaler om att fler civila kan få lämna den av ryska styrkor belägrade staden Mariupol i Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att runt hundra civila fått lämna stålverksanläggningen Azovstal.

Nyhetsbild
Utrikes

"Ukrainakriget innebär en unik nivå av insyn"

Ny teknik har hjälpt Ukraina bekämpa den ryska invasionen. Samma verktyg har också fört kriget rakt in i vår vardag. – Framförallt är det något nytt i upplevelsen av kriget för oss som står bredvid och tittar på, säger Jan Ångström, professor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Nyhetsbild
Utrikes

Talman Nancy Pelosi på plats i Kiev: Vi finns vid er sida

Det amerikanska representanthusets talman, Nancy Pelosi, har rest till Ukraina för ett möte med president Volodymyr Zelenskyj. Högst på dagordningen stod USA:s utökade ekonomiska stöd till regeringen i Kiev.

Nyhetsbild
Utrikes

Talman Nancy Pelosi träffar Zelenskyj i Kiev

Det amerikanska representanthusets talman, Nancy Pelosi, har träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Ukrainas huvudstad Kiev.

Nyhetsbild
Utrikes

Chersonbor i södra Ukraina vägrar rysk valuta

Från och med i dag ska den ryska rubeln användas som valuta i staden Cherson, enligt de ryskstödda styrkor som uppges styra staden.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainsk flyktingvåg – nu även i Mexiko

Under palmerna och den stekande solen utanför idrottsanläggningen Benito Juárez i Tijuana väntar ukrainska flyktingar på att ta sig till Mexikos gräns mot USA. President Joe Biden har lovat att USA ska släppa in 100 000 ukrainare men hur det ska fungera är oklart.

Nyhetsbild
Utrikes

Förluster tvingar Ryssland slå samman styrkor

Ukraina bjuder på hårt militärt motstånd mot den ryska angreppsoffensiven i östra Ukraina. Enligt brittiska försvarsdepartementet tvingas de ryska styrkorna slå ihop stridande enheter eftersom de tunnats ut. Från hamnstaden Odessa rapporteras om flera explosioner.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina slår till mot misstänkta kollaboratörer

Ukrainare som samarbetar med Ryssland riskerar långa fängelsestraff. Bara i området kring Charkiv har nära 400 misstänkta kollaboratörer frihetsberövats sedan invasionen inleddes.

Nyhetsbild
Utrikes

Natalia flydde från Donetsk med sin mamma och son: "Kan aldrig återvända"

Natalia Stepaniv samlade bensin på dagarna och planerade familjens flyktväg om natten. Med ett nytaget körkort och kartor över ryska robotattacker brände hon över gränsen till EU. – Ryssland kommer aldrig erkänna sina brott, säger hon.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland fortsätter att bomba pressat Charkiv

Minst en person har dött i nya ryska bombräder mot Charkiv. Ukrainas näst största stad är hårt ansatt – men enligt president Zelenskkyj har man gjort "taktiska framsteg" i området.

Nyhetsbild
Utrikes

Röster från Butja vittnar om grymheterna – "De sköt mot allt som rörde sig"

Ukraina inleder ett sökande efter tio ryska soldater för de misstänkta krigsbrotten i Butja. Vittnesmålen mot dem finns där. Som: – Det första de gjorde var att utplacera sig och skjuta mot allt som rörde sig, alla som närmade sig. De sköt till och med mot statyer.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Ryssland medger attack under Guterres besök i Kiev – "Förödmjukar FN"

UPPDATERAD KL. 20.15 När FN:s generalsekreterare António Guterres besökte Kiev genomförde Ryssland den värsta beskjutningen av den ukrainska huvudstaden på åtminstone två veckor. Minst en person, en journalist, dödades. Ukraina ser det som att Ryssland medvetet försöker förödmjuka FN.

Nyhetsbild
Utrikes

GRAFIK: Här finns de ryska kärnvapnen – "Beredda dygnet runt"

Ubåtar, markbaserade robotarméer och tungt bombflyg. De ryska kärnvapenstyrkorna är i högsta beredskap dygnet runt – och har 1 600 stridsspetsar redo. Här är kärnvapnen som Putin hotar med.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Kriget har åldrat mig – "Varit minuter från att hittas av ryska soldater"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju i Time att ryska soldater har varit minuter från att hitta honom och hans familj under invasionens första timmar. Zelenskyj säger i intervjun att konflikten har fått honom att åldras men att han är inställd på att leda sitt land genom kriget.

Nyhetsbild
Utrikes

Explosioner i Kiev under FN-toppens besök

UTRIKES Ryska attacker orsakade två kraftiga explosioner i Ukrainas huvudstad Kiev, uppger ukrainska myndigheter. Attackerna skedde mitt under FN-chefen António Guterres besök.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: Ryssland avancerar långsamt och ojämnt

Ryssland avancerar i östra Ukraina och från flera håll rapporteras kraftig beskjutning. Men framryckningen saktas ned av fortsatt svåra underhållsproblem för de ryska styrkorna, uppger en amerikansk försvarskälla för CNN.

Nyhetsbild
Utrikes

Cherson beskjutet när Ryssland kopplar grepp – rubel ska införas

En rad explosioner skedde i staden Cherson i södra Ukraina i natt. Ukrainska invånare har försökt protestera mot den ryska ockupationsmakten. Ryssland meddelar att rubeln kommer att införas där inom kort.

Nyhetsbild
Utrikes

Explosioner vid tv-torn i Cherson – hisnande prislapp på kriget hittills

Hittills har kriget i Ukraina kostat hisnande 600 miljarder dollar, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Risk för mässlingsutbrott i Ukraina

Vaccinationsgraden är redan låg i Ukraina och riskerar att bli ännu lägre till följd av striderna – samtidigt som flyktingar trängs på små ytor.

Nyhetsbild
Utrikes

Experter: Ryssland satsar men lyckas inte

Ryssland är på offensiven. Men överstelöjtnant Peter Lidéns bedömning är att trötta ryska förband har svårt att nå några verkliga framgångar. – Från rysk sida har man nu satsat mycket i södra och östra Ukraina, men hittills inte lyckats något vidare ändå, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland tar över fler byar i Ukraina

Ukraina uppger att flera byar i de östra delarna av landet har ockuperats av ryska styrkor. Därtill ska en rad explosioner ha hörts under natten i den ryska provinsen Belgorod.

Nyhetsbild
Utrikes

Uppgifter: Ammunitionslager brinner i den ryska provinsen Belgorod

En rad explosioner rapporteras under natten ha hörts i den ryska provinsen Belgorod vid den ukrainska gränsen vid Charkiv, rapporterar brittiska medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Drönarvideo visar ryska styrkor vid lik i Butja – CNN har kontrollerat och bekräftat filmernas äkthet

Flera drönarvideor som CNN har tagit del av visar ryska styrkor i närheten av dödade civila på gatorna i Butja, utanför Kiev, under styrkornas ockupation av staden i mars.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Systematiska attacker mot järnvägen

UTRIKES Ukraina uppger att Ryssland försöker slå ut järnvägar och broar för att försvåra västländernas vapentransporter till den ukrainska försvarsmakten.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin: Vi avvisar inte samtal

Rysslands president Vladimir Putin är fortfarande öppen för samtal med Ukraina för att nå ett slut på kriget, säger han i samband med att FN:s generalsekreterare António Guterres besöker Moskva. Guterres vill se en oberoende utredning om "möjliga krigsbrott" i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyskland skickar luftvärnsvagnar till Ukraina

UTRIKES Tyskland kommer att besluta att luftvärnskanonvagnar ska skickas till Ukraina. Beskedet kom vid ett internationellt försvarsministermöte som hölls på USA:s initiativ.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater – "Omotiverat agerande"

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater, uppger Sverigers utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Utvisningarna kommer som ett svar på Sveriges beslut att utvisa tre ryska diplomater.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Ryska styrkor avancerar på flera håll – staden Kreminna uppges ha fallit

UPPDATERAD KL. 21.55 Ryssland har trappat upp sin offensiv i Ukrainas södra och östra delar. Minst nio civila har dödats och flera skadats i ryska attacker, enligt de ukrainska myndigheterna. Samtidigt kommer uppgifter om att staden Kreminna har fallit.

Nyhetsbild
Utrikes

FN-chefen Guterres på plats i Moskva för samtal med Lavrov och Putin – artighetsfraser utbyttes framför medierna

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tar vid lunchtid emot FN:s generalsekreterare António Guterres till deras arbetsmöte i Moskva. – Vi uppskattar er önskan att ha ytterligare en omgång samtal i dessa svåra tider, säger Lavrov.

Nyhetsbild
Utrikes

Lavrov varnar för ett tredje världskrig – Ukraina: "Rysslands hot ett tecken på att de håller på att förlora"

UPPDATERAD 10.06. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig och anser att hotet om kärnvapen inte ska underskattas. Ukraina tolkar uttalandena som att Ryssland håller på att förlora kriget. I dag träffar FN:s generalsekreterare António Guterres både Sergej Lavrov och president Vladimir Putin i Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

Tre generationer dödade i samma ryska attack – "Hela min värld förstördes i går av en rysk raket"

Medan Yurij Glodan var ute för att handla träffade en rysk raket flervåningshuset i Odessa där han bodde med sin familj. I ett ögonblick förändrades hela hans liv. Tre generationer blev offer för attacken.

Nyhetsbild
Utrikes

Bränder och explosioner på rysk mark: "Det påverkar inte kriget i dag men kanske senare"

Flera strategiskt viktiga platser i Ryssland har förstörts i explosioner och bränder i april. Vad som orsakat dem är dock höljt i dunkel. – Vi tolkar gärna de här händelserna som att Ukraina ligger bakom det här, men det finns inget bevis för det, säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.

Nyhetsbild
Utrikes

"Går snabbt att lista ut vems stridsfordon som syns i Tiktok-videor" – kriget i Ukraina har gett oss en helt ny nivå av insyn

Ny teknik har hjälpt Ukraina bekämpa den ryska invasionen. Samma verktyg har också fört kriget rakt in i vår vardag. – Framförallt är det något nytt i upplevelsen av kriget för oss som står bredvid och tittar på, säger Jan Ångström, professor i krigsvetenskap.

Nyhetsbild
Utrikes

ICC ska utreda misstänkta krigsbrott i Ukraina

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ska ansluta sig till EU:s utredning om det har begåtts krigsförbrytelser i Ukraina, enligt Eurojust som är EU:s samarbetsorgan för åklagarmyndigheter. Nu kommer uppgifter om att kvinnor våldtagits innan de dödats.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera döda i ryska attacker mot järnvägar – inga överenskommelser om humanitära korridorer från stålverket i Mariupol

Flera personer har dödats och skadats i ryska attacker mot järnvägar i centrala och västra Ukraina på måndagen. Samtidigt vill Ukraina att FN garanterar säkerheten vid en eventuell evakuering från stålverket i den belägrade staden Mariupol.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland utvisar 40 tyska diplomater

Ryssland har beslutat att utvisa 40 tyska diplomater. Tyskland kallar beslutet "inte på något sätt rättfärdigt".

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Amerikanska ministrarna besökte Kiev – "Ryssland misslyckas, Ukraina lyckas"

USA vill att den ryska militärens kapacitet försvagas så mycket att den inte kan invadera igen, säger USA:s försvarsminister efter att ha mött Ukrainas president i Kiev. USA:s utrikesminister säger att Ryssland misslyckas med sina krigsmål och att Ukraina "lyckas".

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina tillbakavisar Rysslands uppgifter om evakuering från stålverket – "Finns inga överenskommelser"

UPPDATERAD KL. 19.10 Ryssland utlyser eldupphör runt stålverket Azovstal i Mariupol och säger sig vilja öppna en humanitär korridor för evakuering av civila, uppger försvarsdepartementet. Men enligt Ukraina har ingen överenskommelse nåtts.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland planerar iscensätta folkomröstning i Cherson

I den ockuperade staden Cherson i södra Ukraina planerar Ryssland att iscensätta en folkomröstning, enligt brittiska underrättelser.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Blinken har träffat Zelenskyj i Kiev – "Vänskapen mellan Ukraina och USA är starkare än någonsin"

USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin har träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, säger ukrainska företrädare.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj påsktalade till härjad nation – "Ingenting kan besegra Ukraina"

Ortodox påskhelg pågår i det invaderade Ukraina. Från huvudstaden Kievs Sofiakatedral höll president Volodymyr Zelenskyj ett eftertänksamt tal till nationen, medan hans regering vädjar om eld upphör under högtiden. Men ryska trupper går till hårda angrepp i Ukrainas syd och öst.

Nyhetsbild
Utrikes

USA-besök väntas då krigets tredje månad inleds – "Vi förväntar oss specifika saker och specifika vapen"

Ukraina välkomnar påsken i skuggan av kriget. Antalet döda i lördagens attack mot hamnstaden Odessa har stigit till åtta, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det råder utegångsförbud i Ukraina under natten.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk granatattack mot Odessa – Zelenskyj: De är skurkar

UPPDATERAD. Ett bostadshus i hamnstaden Odessa har attackerats med ryska granater. Bland de minst sex dödsoffren finns ett spädbarn.– Kan ni ens förstå vad som händer här? De är skurkar, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.