Kriget i Ukraina
Nyhetsbild

Tiden inne för våroffensiv, eller? – "Om Ukraina väntar längre får man kortare tid på sig att strida"

Ukrainas våroffensiv dröjer. För omvärlden står det inte helt klart varför. Men tiden är mogen, anser överstelöjtnant Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan i Stockholm. Han blir förvånad om den inte rullar i gång före midsommar.

Nyhetsbild
Utrikes

FN-oro för ryskt stopp av spannmål från Ukraina

FN varnar för ett nytt hot mot den globala livsmedelsförsörjningen sedan Ryssland begränsat antalet fartyg som tillåts att hämta upp spannmål från Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Pentagon anlitar Musks Starlink till Ukraina

Pentagon anlitar Starlink, ett satellitnät som grundats av Elon Musk, för att förse Ukraina med bolagets tjänster, rapporterar Reuters.

Nyhetsbild
Utrikes

Nioårig flicka dog efter ryskt angrepp mot Kiev – Skyddsrum i Kiev kan ha varit låst under attack

UPPDATERAD. Minst tre personer, varav två barn, har dödats under ett nattligt ryskt anfall mot Ukrainas huvudstad Kiev, enligt lokala myndigheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Försvarsexpert: Ukraina kan ha försett ryska medborgare med drönare

En drönarattack mot Moskva och upprepade attacker mot ryska gränsbyar. Den senaste tidens beskjutning på rysk mark har fått experter att spekulera i vem som ligger bakom. – Man kanske har försett en liten grupp ryska medborgare med drönare, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Nyhetsbild
Utrikes

Attacker mot byar och oljeraffinaderi på rysk mark – Ryssland evakuerar barn

Ryssland evakuerar hundratals barn i gränsbyar nära Ukraina. Beskedet kommer efter rapporterna om nya attacker mot en rysk gränsstad och ett oljeraffinaderi.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin: Vi stärker försvaret av Moskva efter tisdagens drönarattacker

Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom tisdagsmorgonens drönarattack mot Moskva, som man kallar en ”terrorattack”. Ukraina nekar till inblandning, men luftförsvaret kring Moskva kommer att förstärkas, uppger president Vladimir Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Kreml: Putin informerades om attacken i realtid– Ukraina nekar till inblandning

Rysslands president Vladimir Putin informerades i realtid då drönare utförde en attack mot Moskva på tisdagen, uppger Kreml. Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom händelsen.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya nattliga attacker mot Kiev

Ryssland inledde tidigt på tisdagsmorgonen nya attacker mot Ukrainas huvudstad Kiev. Enligt stadens myndigheter är det ukrainska luftvärnet aktivt och flyglarm hörs över huvudstaden och flera andra regioner.

Nyhetsbild

Nya explosioner efter orolig natt i Kiev – Militäranläggning träffad i västra Ukraina

Explosioner och flyglarm hörs över Ukrainas huvudstad Kiev på måndagen. Borgmästaren Vitalij Klytjko uppmanar invånarna att fortsätta ta skydd.

Nyhetsbild

54 kamikazedrönare störtade mot Kiev under natten – invånare uppmanades söka skydd

Enligt det ukrainska flygvapnet, är antalet kamikazedrönare rekordmånga i sammanhanget.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina larmar: Ryssland planerar iscensätta stor "olycka"

Enligt Ukraina syftar "olyckan" till att stoppa deras stundande motoffensiv.

Nyhetsbild
Utrikes

Lavrov ser ingen öppning för fredssamtal: "Stora hinder"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att fredssamtal för närvarande är lönlösa – och skyller på västländer. Utspelet efter ett möte med Kinas representant görs efter ett dygn av nya ryska raketattacker.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk robotattack mot sjukhus i ukrainska Dnipro – Donetsk hotas av översvämning

Ett dödligt ryskt anfall har riktats mot ett sjukhus i den ukrainska staden Dnipro. Minst en person ska ha dött.

Nyhetsbild

Zelenskyj: 106 soldater släppta i fångutbyte

Hur många krigsfångar som återlämnats till Ryssland i utbytet är oklart.

Nyhetsbild
Utrikes

Lukasjenko: Ryska kärnvapen är redan på väg till Belarus

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko uppger att Ryssland har börjat transportera kärnvapen till landet, skriver AFP.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagner lämnar över Bachmut nu – Jevgenij Prigozjins öppna gräl med Kreml fortsätter

Den ryska Wagner-gruppen lämnar Bachmut och lämnar över ställningarna till den ryska armén, enligt ledaren Jevgenij Prigozjin. Gruppen har lidit stora förluster och ett långt gräl med militärledningen i Moskva fortsätter.

Nyhetsbild

Rysslandskännare: Relationerna blir ännu sämre

Beskedet att fem svenska diplomater utvisas från Ryssland var väntat. Detta efter att lika många ryska diplomater tidigare i år utvisades från Sverige. – Det försämrar relationerna ytterligare, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Nyhetsbild

Ryssland sparkar ut svenska diplomater – konsulatet i S:t Petersburg måste stänga

Ryssland utvisar fem svenska diplomater. Det svenska konsulatet i S:t Petersburg måste stänga – och Rysslands dito i Göteborg lägger ned. Utrikesdepartementet i Moskva förklarar det med att Sverige är "konfrontativt" och "russofobiskt".

Nyhetsbild
Utrikes

Ny rysk drönarattack mot Kiev

Ryssland utsatte Ukrainas huvudstad Kiev för en omfattande drönarattack under natten mot torsdag, uppger stadens militärledning.

Nyhetsbild

Wagnerchefen: Har förlorat 20 000 ryska legosoldater i striderna om Bachmut

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin hävdar att han förlorat 20 000 ryska legosoldater i de utdragna striderna om den ukrainska staden Bachmut – ett antal som står i skarp kontrast till Moskvas siffror.

Nyhetsbild
Utrikes

Det här hände i gränsområdet Ryssland-Ukraina

Väpnade grupper har attackerat områden i ryska Belgorod, nära gränsen till Ukraina. Enligt Ryssland rör det sig om ukrainska sabotörer som drivits tillbaka till Ukraina. Ukraina nekar till inblandning och enligt uppgifter handlar det om ryssar som gör motstånd. Här är vad vi vet just nu.

Nyhetsbild
Utrikes

Orbán: Ukraina segrar inte på slagfältet

Ungern blockerar EU:s förslag om att införa nya sanktioner mot Ryssland och om ett nytt stödpaket till Ukraina. – Den enda lösningen är ett eldupphör, säger premiärminister Viktor Orbán i en intervju med Bloomberg.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland uppger att angripare "eliminerats" – Ryska grupper tog på sig ansvaret

Ryssland uppger att de väpnade grupper som attackerat gränsområden på rysk mark i Belgorod drivits tillbaka och eliminerats. Ryssland benämner angriparna som en ukrainsk grupp sabotörer men Ukraina nekar till inblandning.

Nyhetsbild
Utrikes

Överstelöjtnant om angreppen på rysk mark: "Ser ut som en ukrainsk specialoperation"

Mycket tyder på att Ukraina ligger bakom angreppen på rysk mark – kanske som ett första steg i den stora motoffensiven, enligt svenske överstelöjtnanten Johan Huovinen. – Jag skulle säga att det ser ut som en ukrainsk specialoperation, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland: Ukrainskt intrång på vårt territorium

Ryssland påstår att en grupp ukrainska sabotörer har trängt in på rysk mark i Belgorod vid gränsen mot Ukraina – men Ukraina nekar till inblandning.

Nyhetsbild
Utrikes

Ungersk ilska över ukrainska sanktioner sår split bland EU-länderna

Enigheten saknas än i arbetet med EU:s elfte sanktionspaket mot de styrande i Moskva.

Nyhetsbild

Ryska robotar anföll storstad i Ukraina – "Hela staden låg sömnlös i natt"

Ryssland attackerade den ukrainska storstaden Dnipro med robotar och drönare under natten till måndag. Flera personer skadades när flera bostadshus och bland annat en brandstation träffades.

Nyhetsbild
Utrikes

Michailo Versjinin överlevde den sista brutala attacken mot Mariupol – togs som krigsfånge

Mariupol blev en ruin fylld av död när rysk militär attackerade, belägrade och intog staden för ett år sedan. För dem som överlevde angreppskriget fortsätter helvetet.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden lovar mer militärt stöd till Ukraina – "Vi stöttar Ukraina och tänker inte dra oss ur"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffade på söndagen USA:s president Joe Biden i samband med G7-toppmötet i japanska Hiroshima. Vid mötet presenterade Biden ett militärt stödpaket.

Nyhetsbild
Utrikes

Oklarheter kring läget i Bachmut – Zelenskyj säger att staden inte är ockuperad

UPPDATERAD. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att staden Bachmut är lagd i ruiner och att den bara finns kvar "i våra hjärtan". Men staden är inte ockuperad, intygar han, medan Ryssland hävdar att Wagnerstyrkorna tagit kontroll.

Nyhetsbild
Utrikes

Experter om Bachmut: Liten betydelse för kriget

Ett ryskt övertagande av Bachmut skulle främst ha en symbolisk betydelse. Det säger två militärexperter efter Wagnerchfen Jevgenij Prigozjins utspel om att man tagit kontroll över staden.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagnerchef: Vi har intagit hela Bachmut

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin hävdar att hans grupp av legosoldater har intagit hela staden Bachmut i östra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Migranter mutas med ryska pass för att kriga – eller hotas med utvisning

Höga löner, ryska medborgarskap och vittvättade straffregister – eller utvisning. Med mutor och utpressning värvas centralasiatiska gästarbetare till Ukrainas frontlinje från ryska migrationscenter, moskéer och fängelser.

Nyhetsbild

Fortsatta luftangrepp mot Kiev – fallande bråte orsakar skador

Attackerna mot Kiev har fortsatt natten mot lördagen. Enligt ukrainska uppgifter har luftvärnet framgångsrikt avvärjt attackerna, men fallande bråte har orsakat skador i huvudstaden.

Nyhetsbild

Obama och USA-kändisar stoppas av Ryssland

Nyhetsbild
Utrikes

Nu kom bekräftelsen: USA godkänner stridsplan och pilotträning

President Joe Biden godkänner utbildning av ukrainska stridspiloter. USA:s regering tillåter också att allierade, däribland Danmark, skolar piloter och skickar stridsplan av typ F-16 till Ukraina. Men det lär ta tid innan flygplanen kan användas i strid.

Nyhetsbild
Utrikes

USA ger signaler om framtida flygstöd till Ukraina

President Joe Biden uppges ha godkänt utbildning av ukrainska stridspiloter. USA:s regering kan även komma att tillåta att andra länder skickar stridsplan av typ F-16 till Ukraina. Men det lär ta tid innan flygplanen kan användas i strid.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj talade på toppmöte i Jidda: "Arabländer blundar för ryska angrepp"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar Saudiarabien för stöd, men säger att flera arabländer "väljer att blunda för Rysslands angrepp". Utspelen görs vid Arabförbundets toppmöte i Jidda dit han bjudits in.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj väntas till G7-mötet i Japan

Volodymyr Zelenskyj väntas personligen delta i G7-toppmötet som under fredagen inleds i japanska Hiroshima, enligt uppgifter till Bloomberg och Financial Times.

Nyhetsbild
Utrikes

CNN: USA öppnar för F-16 till Ukraina

Den amerikanska regeringen kan vara beredd att ge grönt ljus åt andra länder att skicka stridsflygplan av typen F-16 till Ukraina, rapporterar CNN.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera explosioner i Kiev – människor uppmanas att hålla sig i bombskydd

En person har dödats och flera tros ha skadats i omfattande flygattacker mot Ukraina under natten. Enligt militären saknar attackerna motstycke.

Nyhetsbild
Utrikes

Belarus inför gränskontroller mot Ryssland för första gången på 28 år

För första gången på 28 år har Belarus infört kontroller vid gränsen mot Ryssland. Det uppger utrikesminister Sergej Alejnik. Kontrollerna misstänks vara ett sätt att stoppa ryssar som vill fly krigstjänstgöring.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk delegation i Kiev tvingades ta skydd

En delegation från Sveriges riksdags utrikesutskott har varit i Ukraina under de senaste dagarna. Politikerna tvingades söka skydd under de omfattande ryska anfallen, rapporterar Aftonbladet.

Nyhetsbild
Utrikes

De länder som inte genomför sanktionerna mot Ryssland ska straffas – men hur?

Fler ska straffas för deras sätt att kringgå EU:s sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina. Men hur och vilka är fortsatt oklart.

Nyhetsbild
Utrikes

Europaledare vill ha brottsregister mot Putin

Ryssland är redan utkastat ur Europarådet, nu krävs även nya metoder att komma åt krigsbrotten i Ukraina. Det är huvudsyftet när Europas tyngsta makthavare nu är samlade i Islands huvudstad.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainas högste domare gripen för korruption – sägs ha gripits på bar gärning

Nyhetsbild

Läkare vittnar om krigets fasor – han minns speciellt flickan och mamman på järnvägsstationen

Åldringar med granatsplitter. Gråtande anhöriga. Urskillningslöst våld.I tre veckor har den svenske kirurgen Peter Moberger arbetat på ett sjukhus nära fronten i östra Ukraina. – Splitterskador och brännskador hör till det vanliga. Samtidigt behöver andra patienter med kroniska sjukdomar också tas om hand, säger han.

Nyhetsbild

Intensivt anfall mot Kiev i natt – "Högsta möjliga antal robotattacker på kortast möjliga tid"

Kiev har anfallits med ryska robotar och drönare under natten. Anfallet beskrivs som särskilt avancerat och flera personer sägs ha blivit skadade.

Nyhetsbild
Utrikes

Joakim Paasikivi: Motoffensiven kan starta i dag – "Ukrainas chanser är goda"

Flera veckor har det pratats om en stundande ukrainsk motoffensiv. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att den kommer snart och bedömer Ukrainas chanser som goda. Här svarar han på de viktigaste frågorna om offensiven.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj i Berlin: Vi angriper inte rysk mark

Ukraina utför inga attacker på rysk mark, säger president Volodymyr Zelenskyj i Berlin.Besöket i den tyska huvudstaden sker dagen efter att Tyskland utlovat ett rekordstort nytt stödpaket till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainas Zelenskyj framme i Tyskland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har anlänt till Tyskland, hans första besök i landet sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion i februari i fjol.

Nyhetsbild
Utrikes

Båda sidor hävdar framgångar i Bachmut – ryska reträtten beskrivs som "stökig"

Ukraina vinner mark i området kring Bachmut, uppger ett ukrainskt befäl. Ryska soldater drar sig enligt analyser tillbaka i en "stökig" reträtt – men Moskva hävdar å sin sida framgångar i den hårt ansatta ukrainska staden.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj träffar påven i Vatikanen

President Volodymyr Zelenskyj träffar påve Franciskus i Vatikanen på lördagen, bekräftar Vatikanen. Enligt italiensk tv har den ukrainske ledaren anlänt till Rom.

Nyhetsbild
Utrikes

Rekordstort nytt tyskt stödpaket till Ukraina

Regeringen i Berlin står redo att förse Ukraina med ett nytt stort vapenpaket värt motsvarande cirka 31 miljarder kronor, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Analys: Stökig rysk reträtt kring Bachmut

Ukraina gör framsteg i området kring Bachmut och ryska soldater har dragit sig tillbaka, uppger tankesmedjan ISW. Det brittiska försvarsdepartementet beskriver reträtten som "stökig".

Nyhetsbild
Utrikes

G7 ökar på stödet till Ukraina

G7-ländernas finansministrar har gjort upp om att öka stödet till Ukraina och skärpa sanktionerna mot Ryssland.Ländernas centralbankschefer utlovade samtidigt fortsatt inflationsbekämpning.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina genomför attacker mot vapendepåer, kommandocentraler och artillerisystem

Ukraina har inlett de operativa förberedelserna inför motoffensiven mot de ryska invasionsstyrkorna, rapporterar CNN. Det inbegriper attacker mot vapendepåer, kommandocentraler och artillerisystem för att bereda vägen för den ukrainska arméns framryckning.

Nyhetsbild

Första stegen mot ukrainsk våroffensiv – attacker mot vapendepåer

Ukraina har inlett de operativa förberedelserna inför motoffensiven mot de ryska invasionsstyrkorna, rapporterar CNN. Det inbegriper attacker mot vapendepåer, kommandocentraler och artillerisystem för att bereda vägen för den ukrainska arméns framryckning.

Nyhetsbild
Utrikes

EU:s utrikeschef Josep Borrell: Vi behöver en större och starkare försvarsindustri

Tio år efter mottagandet av Nobels fredspris är krig och försvar plötsligt högsta prioritet i EU. – Vi behöver en större och starkare försvarsindustri, fastslår utrikeschefen Josep Borrell i skuggan av Rysslands krig i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Bekräftat: Brittiska kryssningsrobotar har skickats till Ukraina

Storbritannien förser Ukraina med långdistansrobotar av typen Storm Shadow inför den väntade ukrainska motoffensiven.

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Youtubern Daniil intervjuar ryssar om kriget – "De är frispråkiga och modiga"

Den 22-åriga ryska Youtubern Daniil Orain och hans vänner intervjuar vanliga ryssar om vad de tycker om kriget i Ukraina. Han är inte oroad över sin säkerhet. "Det är de vi intervjuar som är de modiga."

Nyhetsbild

Gammalsvenskby utsatt för hård rysk beskjutning – "Vi har fått rapporter om att de skjutit med fosforgranater"

Läget i Gammalsvenskby i södra Ukraina är svårt. Bara runt 300 bybor är kvar och byn attackeras i stort sett dagligen av ryska styrkor. – Vi har fått rapporter om att de skjutit med fosforgranater, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland, till TT.

Nyhetsbild
Utrikes

USA skickar nytt miljardstöd till Ukraina

USA har tillkännagett ett nytt militärt stödpaket till Ukraina. Bland annat skickas luftvärnssystem och artillerigranater för 1,2 miljarder dollar, motsvarade 1 miljard euro, till det ukrainska försvaret.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Förväntar mig att EU bjuder in Ukraina till medlemsförhandlingar

Volodymyr Zelenskyj riktar skarp kritik mot EU-länder som infört handelsrestriktioner mot Ukraina när han tar emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Kiev. Ukraina förväntar sig positiva besked om ett framtida ukrainskt EU-medlemskap inom kort, enligt presidenten.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin talade vid mager militärparad i Moskva: Omvärlden har förklarat krig mot Ryssland

Omvärlden har förklarat krig mot Ryssland, hävdade Rysslands president Vladimir Putin under den ovanligt sparsmakade militärparaden på segerdagen i Moskva, där han manade till seger. – För Ryssland, för våra väpnade styrkor, för seger! Hurra!

Nyhetsbild
Utrikes

Sista journalisterna i Mariupol får det prestigefulla Pulitzerpriset

Under 20 dagar i fjol dokumenterade de döden och skräcken i den belägrade ukrainska hamnstaden. De tre AP-journalisterna var de enda reportrarna som fanns kvar i Mariupol. Nu tilldelas de årets prestigefulla Pulitzerpris.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagnerledaren: Militärer försöker "lura" Putin

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin påstår att en rysk militär enhet har flytt striderna i Bachmut i östra Ukraina. Enligt honom flyr soldater militären för att försvarsdepartementet försöker "lura" president Putin.

Nyhetsbild

Expert om segerdagen: "Kriget är som den nya religionen i Ryssland"

Mitt under brinnande Ukrainakrig firar Ryssland "segerdagen". Men det sker under nedskalade former, och i flera regioner har de traditionsenliga militärparaderna ställts in.Budskapet från Vladimir Putin är tydligt, enligt svenska analytikern Jakob Hedenskog. – Kriget är närmast att beskriva som den nya religionen i Ryssland, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Fyra civila dödade när drönare attackerar Kiev – "Det är hemskt för barnen"

Minst fem personer skadades i ryska drönarattacker mot den ukrainska huvudstaden under natten, enligt Kievs militärledning. Det senaste dygnet uppges fyra civila ha dödats i ryska attacker runtom Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ursula von der Leyen till Kiev för att upprepa EU:s orubbliga stöd för Ukraina

När Ryssland firar sin "segerdag" finns EU-basen Ursula von der Leyen i stället på plats i Kiev.Samtidigt arbetas med sanktionspakt nummer elva.

Nyhetsbild
Utrikes

FN: "Extrem oro över säkerhet vid kärnkraftverk i Ukraina"

Ryssland har beordrat evakueringar av civila i ryskkontrollerade frontområden i södra Ukraina, däribland runt kärnkraftverket Zaporizjzja. Från FN uttrycks "extrem oro" över situationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagner: Låt Kadyrov ta över Bachmutpositionerna

Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin ber Moskva överlåta de ryska positionerna i det omstridda Bachmut till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.

Nyhetsbild
Utrikes

Tysk stororder på pansarskyttefordon

Tyskland planerar att beställa 50 nya pansarskyttefordon av typen Puma. Ordern är värd omkring 170 miljoner euro, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagnergruppens ledare klagar över brist på ammunition: "Vi lämnar Bachmut inom kort"

De ryska Wagner-styrkorna kommer att lämna omstridda Bachmut, påstår deras ledare Jevgenij Prigozjin. Han följer upp ett tidigare ultimatum med att visa upp sina stupade legosoldater och anklaga militärledningen i Moskva för att offra dem.

Nyhetsbild

Rysslandsexpert: Kreml-attack troligtvis ukrainsk, trots allt

Att två ukrainska drönare skulle kunna färdas obemärkt nästan 50 mil i ryskt territorium, och därtill helt undvika landets luftvärnssystem, har kallats "extremt osannolikt". Men enligt professor Mark Galeotti är det ett högst troligt scenario.

Nyhetsbild
Utrikes

Analys: Moskva troligen bakom "attack" mot Kreml

Frågetecknen och skepsisen hopar sig efter gårdagens påstådda ukrainska mordförsök på Vladimir Putin. En rad experter anklagar Ryssland för att ha iscensatt attacken.

Nyhetsbild
Utrikes

Moskva hävdar: Mordförsök på Putin – "Kiev ska krossas"

Ryssland hävdar att Ukraina försökte utföra en drönarattack mot makthögkvarteret Kreml i Moskva under natten till onsdagen. Avsikten var enligt Ryssland att mörda president Vladimir Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Faran över efter nattligt larm över Kiev

Flyglarmet ljöd återigen över Ukrainas huvudstad Kiev strax efter midnatt natten mot onsdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainas offensiv närmar sig: "En chans"

Omvärlden väntar spänt på Ukrainas utlovade våroffensiv. Efter flera månaders förberedelser på bägge sidor gäller det att få till en ordentlig överraskning. – Man får anta att de får ett tillfälle och det måste de lyckas med, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Nyhetsbild

Ryskt utspel: Vapenproduktionen ska fördubblas

Ryssland trappar upp sin vapenproduktion, hävdar landets försvarsminister Sergej Sjojgu. Danmark meddelar samtidigt ett rekordstort danskt stöd till Ukrainas militär.

Nyhetsbild
Utrikes

Ekonomisk morot ska locka EU-länder att tillverka tillräckligt många granater

Ekonomiska morötter ska få vapenindustrin i EU-länderna att snabbt öka produktionen, hoppas EU-kommissionen. Det handlar om egna behov och att täcka upp för utfästelser om en miljon granater till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt godståg spårade ur efter explosion – Sabotage också nära St Petersburg

Ett ryskt godståg har spårat ur i den ryska regionen Brjansk efter att en sprängladdning detonerat på spåret, uppger guvernören Aleksander Bogomaz. Det finns inga uppgifter om skadade.

Nyhetsbild
Utrikes

Sergei Medvedev: "Ni måste förstå att detta är ett världskrig"

Ukrainakriget är inte en enskild galnings infall – Ryssland har varit på väg mot det i flera århundraden, enligt den ryske professorn och författaren Sergei Medvedev. Den ryska staten är ett odjur som måste besegras, anför han. – Folk i väst har inte insett det ännu, men det är redan ett världskrig som pågår.

Nyhetsbild
Utrikes

Explosioner i Ukraina – över 30 skadade

Under natten mot 1 maj ljöd flyglarmen över stora delar av Ukraina. Över 30 personer – däribland fem barn – har skadats i ryska anfall, enligt ukrainska myndigheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland sparkar slaktaren i Mariupol av oklar orsak

Ryssland har ersatt sin högsta general med ansvar för underhåll av de väpnade styrkorna inför Kievs förväntade våroffensiv.

Nyhetsbild
Utrikes

Fullt upp för Ukrainas dödgrävare: "Bättre här"

Den första kistan kommer klockan 11. Då har dödgrävarna i Ukraina redan jobbat sedan gryningen, med att förbereda gravar som genast kommer till användning. – Det är tungt. Men någon måste ju göra det, säger 29-årige Oleh Itsenko till nyhetsbyrån AP.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin-knuttar kör till stöd för invasionen

Hundratals Kreml-trogna motorcykelknuttar samlades på Moskvas gator på lördagen för att påbörja vad de kallar en "patriotiskt" turné som enligt egen utsago ska avslutas i Tysklands huvudstad Berlin.

Nyhetsbild
Utrikes

Storbritannien: Ryska soldater straffas i gropar

Ryska soldater straffas genom att spärras in i hålor i marken, som täcks med metallgaller, enligt uppgifter till brittiska försvarsdepartementet.

Nyhetsbild

Ryssland: "Fientliga drönare" angrep oljedepå

Den kraftiga brand som sedan morgonen rasat i en oljedepå i Sevastopol på den ryskockuperade Krimhalvön uppges vara under kontroll. Enligt det ryskinstallerade styret i staden ska oljedepån ha angripits av "fientliga drönare".

Nyhetsbild
Utrikes

Kraftig brand i oljedepå på Krimhalvön

En kraftig brand har brutit ut i en oljedepå i Sevastopol på den ryskockuperade Krimhalvön, skriver Guardian.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödstalen stiger efter ryska attacker – Ukrainas motoffensiv sägs närma sig

Dödstalen stiger och flera småbarn finns bland de döda och skadade i fredagens robotattacker mot Ukraina. Enligt tankesmedjan ISW har Ryssland bytt taktik för att överlista det ukrainska luftförsvaret. Samtidigt kommer uppgifter om att Ukrainas motoffensiv närmar sig.

Nyhetsbild
Utrikes

Treåring bland de döda i attacker mot Ukraina

Ryssland har attackerat flera ukrainska städer med robotar under natten mot fredag, uppger lokala myndigheter. Minst åtta civila har dött.

Nyhetsbild
Utrikes

Stoltenberg: Nu har Ukraina kapacitet att återta områden som Ryssland ockuperat

Så gott som alla utlovade stridsfordon har lämnats över till Ukraina. Nu har landet den kapacitet som behövs för att kunna återta områden, enligt Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Nyhetsbild
Ekonomi

Pernod Ricard exporterar Jameson till Ryssland – Absolut är undantaget

Nyhetsbild
Inrikes

Tusentals ukrainare del av Finlands befolkning – högre tal väntas i april och maj

Mer än 2 000 ukrainare blev en del av den finländska befolkningen i mars.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk attack mot bostadskvarter i Mykolajiv – minst en död

Staden har utsatts för rysk beskjutning sedan det fullskaliga anfallskriget inleddes i februari förra året.

Nyhetsbild

Xi och Zelenskyj i "långt och meningsfullt" samtal – det första sedan Rysslands invasion

"Samtal och förhandling" är den enda vägen ut ur kriget. Det sade Kinas president Xi Jinping i ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under onsdagen, enligt kinesiska statliga medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska militärflyg över Östersjön – identifierades av tyska och brittiska styrkor

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige utvisar fem ryska diplomater – motdrag väntas

Sverige utvisar fem ryska diplomater. De fem misstänks ha ägnat sig åt spioneri.