Finland, Sverige och Nato
Nyhetsbild
Utrikes

USA-senatorer ställer ultimatum mot Turkiet – vill se landet godkänna Finlands Natointräde innan flygplansaffär

29 amerikanska senatorer kräver i ett brev till president Joe Biden att en eventuell affär med Turkiet gällande stridsflygplanet F-16 läggs på is tills det att landet har ratificerat Finlands och Sveriges Natointräde.

Nyhetsbild
Utrikes

Sanna Marin på besök hos Ulf Kristersson – Gav inga raka svar på frågor om Natomedlemskap

Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin och Sveriges statsminister, moderaten Ulf Kristersson är helt eniga i Natofrågan. – Vi gör resan mot Natomedlemskap tillsammans.

Nyhetsbild
Utrikes

Podd: Natoknuten och den turkiska långdansen

Bakom rubrikerna sammanfattar den senaste tidens händelser kring Finlands och Sveriges Natoansökan.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan: Vår syn på Finland är positiv men inte vår syn på Sverige

Det blir inget ja till ett svenskt medlemskap i Nato så länge det är tillåtet att bränna Koranen i Sverige, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enligt bland andra den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Nu börjar Nato bli irriterat – "Turkiet har gjort så här många gånger tidigare"

Att Turkiet framhärdar i sitt krav på ett svenskt förbud mot koranbränning kan leda till en ökad frustration från övriga Natoländer, enligt Turkietkännaren Paul Levin. – Det finns redan en stor irritation mot Ankaras agerande i den här frågan – också för att Turkiet har gjort så här många gånger tidigare, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Kristersson vill undvika splittring i Sverige – Kallar koranbrännare "nyttiga idioter" för utländska organisationer

Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansökan. – Tvärtom behöver alla bidra till att kyla ner temperaturen, säger han efter ett möte med partiledarna.

Nyhetsbild
Utrikes

Ungern ger råd för hur Turkiet kunde blidkas: Sverige borde "agera annorlunda"

Sveriges regering borde "agera annorlunda" om den vill få turkiskt stöd för sitt försök att gå med i Nato, säger Ungerns utrikesminister enligt AP. Ungern kommer att ta upp Sveriges och Finlands Natoansökan i februari, uppger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Försvarsexpert: Finland borde överväga Natomedlemskap utan Sverige

När Finlands och Sveriges statsministrar ses på torsdag borde de prata om hur man vill göra om Finland går med i Nato utan Sverige, säger försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak.– Jag hoppas att de för en diskussion om hur de här dansstegen ska tas om det skulle ske, säger han.

Nyhetsbild
Inrikes

PKK-flaggor vajade i Helsingfors – demonstration mot vapenleveranser till Turkiet

Ett femtiotal personer deltog i demonstrationen framför Försvarsministeriet på måndagseftermiddagen, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland och Sverige fortsätter hand i hand in i Nato – men inte om Halla-aho får bestämma

Finland har aldrig lovat Sverige något, säger utrikesutskottets ordförande, riksdagsledamot Jussi Halla-aho (Sannf) till Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild
Inrikes

Niinistö ringde kvickt samtal till Natos Stoltenberg – säger till HS att processen går vidare tillsammans med Sverige

Telefonlinjerna har gått heta efter den turkiska presidenten Erdogans uttalande i söndags. President Sauli Niinistö har redan hunnit diskutera ämnet med representanter för både Turkiet och Nato.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan: Turkiet godkänner kanske bara Finlands Natoansökan – expert: Han vill visa turkiska folket att det är han som bestämmer

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan även om Sverige får nej. Det säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tal.

Nyhetsbild
Opinion

DEBATT: Allt kan inte förstås i termer av ryska påverkansoperationer

YTTRANDEFRIHET

Nyhetsbild
Inrikes

President Sauli Niinistö i A-Talk: Alla planer utgår från att Finland och Sverige går in i Nato tillsammans

Alla parter utgår ifrån att Finland och Sverige går in i Nato tillsammans. Men egentligen finns det inga avtalsmässiga hinder som skulle stoppa Finland från att gå in i Nato på egen hand.

Nyhetsbild
Utrikes

Kristersson: Natodörren är inte stängd

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) ser fortfarande en möjlighet att Sverige kan bli Natomedlem till Natotoppmötet i juli. – Ja, det finns en möjlighet, ingen som helst tvekan, säger han.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland tillåter åter vapenexport till Turkiet – försvarsminister Savola har undertecknat tillstånd

Finland tillåter åter export av försvarsmateriel till Turkiet, efter att tidigare ha stoppat densamma. Försvarsminister Mikko Savola (C) undertecknade ett tillstånd som gäller komponenter från företaget Miilux under tisdagen, avslöjar Hufvudstadsbladet.

Nyhetsbild
Inrikes

Sanna Marin till Stockholm för att tala om Nato med Ulf Kristersson

Nyhetsbild
Utrikes

Sunniledare upprörda över koranbränning: Bojkotta Sverige

al-Azhar-universitetet i Kairo, sunnimuslimernas högsta lärosäte, manar till global bojkott mot Sverige och Nederländerna efter förra veckans koranbränning.

Nyhetsbild
Utrikes

Sveriges statsminister Ulf Kristersson: Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret i det här

Ingen nationell säkerhetsfråga är nu viktigare för landet än att Sverige och Finland snabbt går med i Nato, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens. – Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret i det här på riktigt, säger statsministern.

Nyhetsbild
Inrikes

Ska Finland vänta på Sverige i Natoprocessen – så här kommenterar svenska och finländska experter

Forskare betonar att Finland under sin självständighet aldrig försvarsmässigt varit i en så säker position som nu. Därför är det i det här skedet inte lönt att gå vidare i Natoprocessen utan Sverige.

Opinion

LEDARE: Rikta lyset på koranbrännaren och hans ryska bakgrundskrafter

Koranbrännaren Rasmus Paludan verkar ha ryska sympatier. Det är det intressanta, inte att Turkiets president Erdogan provoceras.

Nyhetsbild
Inrikes

Haavistos Natoutspel hett i medier – Sveriges Natoansökan har blivit "rena cirkusen"

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har för första gången offentligt luftat tanken på att Finland kan gå med i Nato utan Sverige. Uttalandet, som Haavisto sedan delvis backade i från, har toppat medier i landet under tisdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Sveriges ambassad i Ankara stängd efter protester

Sveriges ambassad i Ankara håller fortsatt stängt under tisdagen på grund av protester mot högerextremistiske provokatören Rasmus Paludans koranbränning i lördags. Sedan tidigare uppmanas svenskar i Turkiet att undvika större folksamlingar.

Nyhetsbild
Inrikes

Minister Haavisto: Nej, Finlands linje har inte ändrats – länderna planerar fortfarande att gå hand i hand in i Nato

Utrikesminister Pekka Haavistos kommentar på tisdagen om att Finland eventuellt kan gå med i Nato utan att vänta på Sverige ledde till stora rubriker i båda länderna. Kort därefter förtydligade han sig i riksdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Finland öppnar för Natomedlemskap utan Sverige – "Demonstranterna leker med vår säkerhet"

Den senaste tidens demonstrationer i Sverige satt käppar i hjulen även för Finlands Natomedlemskap, konstaterar utrikesminister Pekka Haavisto.

Nyhetsbild
Utrikes

Valkampanjen blir allt mer intensiv i Turkiet – Expert: Ta Erdogans utspel på allvar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höjer rösten: Sverige ska inte förvänta sig att Turkiet stödjer Sveriges ansökan till Nato efter helgens koranbränning utanför turkiska ambassaden.

Nyhetsbild
Utrikes

Protester vid Sveriges ambassad i Bagdad

Hundratals demonstranter samlades utanför Sveriges ambassad i Bagdad för att protestera mot Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. En polis och flera demonstranter ska ha skadats.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan: Räkna inte med turkiskt stöd för Sveriges Natoansökan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet stödjer Sveriges ansökan till Nato. Finlands Pekka Haavisto är inte glad över koranbränningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Paludan får bränna koran vid Turkiets ambassad – Finland varnar sina medborgare

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att hålla en allmän sammankomst vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen. Där tänker han bränna en koran. Samtidigt ska en pro-turkisk organisation demonstrera på platsen.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: Hög tid för finskt och svenskt Natomedlemskap – Blinken ringde upp till Haavisto och Billström

USA:s utrikesminister Antony Blinken understryker vikten av ett snabbt finskt och svenskt Natomedlemskap i ett telefonsamtal med ländernas utrikesministrar.

Nyhetsbild
Utrikes

Ingen Natolösning när USA och Turkiet möttes – utrikesminister Cavusoglu nekade koppling mellan flygplansköp och medlemskap

USA och Turkiet försökte borsta över osämja när de två ländernas utrikesministrar möttes. Turkiet vill köpa amerikanska stridsplan. USA vill bland annat att Turkiet godkänner svenskt och finskt medlemskap i Nato. Ingen lösning syntes efter mötet.

Nyhetsbild
Utrikes

Sveriges statsminister Ulf Kristersson: "Vi kryper inte för Turkiet"

Sverige kryper inte för Turkiet, säger statsminister Ulf Kristersson (M). Regeringen i Sverige har fått kritik efter det kraftfulla fördömandet av en docka föreställande den turkiske presidenten som hängdes upp i Stockholm.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson: "Turkiet är ingen demokrati"

En docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan upphängd i fötterna utanför stadshuset i Stockholm har skapat nya spänningar mellan Sverige och Turkiet.Reg eringen reagerade kraftigt mot aktionen, men SD:s partiledare Jimmie Åkesson menar att det fortfarande är fritt fram att kritisera landet.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Erdogan leker med vår säkerhet

NATO Det blev fler hinder på vägen mot ett Natomedlemskap efter att en docka föreställande Turkiets president hängdes i fötterna i Stockholm.

Nyhetsbild
Utrikes

Åklagare utreder inte Erdogan-docka – Turkiet kritiserar: "Absurt"

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu kritiserar en svensk åklagares beslut att inte utreda Erdogandockan i Stockholm.– Extremt absurt, säger Cavusoglu.

Nyhetsbild
Inrikes

Niinistö till MTV: Inga nya turkiska krav på Finland – "Jag har i alla fall inte hört något"

Turkiet har inte framfört några nya krav till Finland gällande villkoren för ratificering av Nato-medlemskapet, säger president Sauli Niinistö i en intervju med MTV.

Nyhetsbild
Inrikes

Sveriges talman Andreas Norlén: "Det var djupt obehagligt att se den här dockan"

Även om åklagare i Sverige inte ser någon orsak att inleda någon förundersökning med anledning av den upphängda Erdogandockan, ser Sveriges talman Andreas Norlén händelsen som "djupt motbjudande".

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan kräver utlämning av 130 "terrorister" från Finland och Sverige

Den turkiske presidenten har ställt nya krav för Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

Nyhetsbild
Utrikes

Sveriges statsminister om Erdogandockan: Avskyvärt sabotage mot Natoansökan

Relationerna mellan Sverige och Turkiet försämras ytterligare. Turkiet väljer att ställa in det besök Sveriges och Finlands talmän skulle göra i det turkiska parlamentet. Orsaken: En upphängd Erdogandocka utanför stadshuset i Stockholm.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan-docka i Stockholm väcker ilska i Turkiet – ställer in besöket från Finland och Sverige nästa vecka

Relationerna mellan Sverige och Turkiet försämras ytterligare. Turkiet väljer att ställa in det besök Sveriges och Finlands talmän skulle göra i det turkiska parlamentet. Orsaken: En upphängd Erdogandocka utanför stadshuset i Stockholm.

Nyhetsbild
Utrikes

Haavisto och Kristersson redogör: Så här kommer Finland och Sverige se ut som Natomedlemmar

Under de kommande dagarna är beslutsfattare och säkerhetsexperter samlade i Sälen i Dalarna. De givna samtalsämnena är Finlands och Sveriges Natomedlemskap och kriget i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige förhandlar om Nato – möte i Sälen

Statsminister Ulf Kristersson (M) ska ha ett möte i Sälen med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om läget i Sveriges medlemskapsprocess.

Nyhetsbild
Inrikes

Riksdagen inledde behandlingen av Natomedlemskapet – Vänsterförbundet varnar för "nyfinlandisering" inför Turkiet

Riksdagen planerar att ha allt klappat och klart så att ett medlemskap i Nato kan bli verklighet på kort varsel då Turkiet och Ungern ratificerat Finlands medlemskap.

Nyhetsbild
Inrikes

Turkiet gav inga löften om när Finlands Natoansökan ratificeras – "Men åtminstone inga bakslag vad gäller förväntningarna"

Mötet mellan Finland och Turkiet var bra och uppbyggande, säger försvarsminister Antti Kaikkonen (C) efter att ha träffat sin turkiska kollega.

Nyhetsbild
Utrikes

Haavisto i USA för Natosamtal med Blinken – "Vi ska diskutera Europas säkerhet"

Finlands och Sveriges Natoansökningar är ett självklart samtalsämne när utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och hans svenska kollega Tobias Billström träffar USA:s utrikesminister Antony Blinken under torsdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet: Finland måste häva vapenembargo – "Vi väntar oss ett sådant uttalande"

Finland måste offentligt deklarera att landet häver vapenembargot mot Turkiet för att Ankara ska godkänna Finlands Natoansökan, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet välkomnar utvisning från Sverige – "Det är en början"

Turkiet välkomnar Sveriges utvisning av en kurdisk man som av turkisk domstol dömts för samröre med PKK. Men Ankara ger signaler om att man kräver mer, innan den svenska Nato-ansökan godkänns.

Opinion

LEDARKOMMENTAR: Då säkerheten står på spel hörs inget gnabb i regeringen

Finland går nu in i en ny fas med lagstiftning om Finland som Natoland, enorma vapeninköp, nyanställningar inom Försvarsmakten och stängselbygge vid östgränsen.

Nyhetsbild
Inrikes

Nästa steg i Natoprocessen taget – nu ska riksdagen åter börja behandla vårt medlemskap

Finland kan inte bli en fullvärdig medlem i Nato förrän Ungern och Turkiet gett sitt godkännande. Regeringen vill trots det se till att allt på hemmaplan är klart då de två länderna slutligen ratificerar vårt medlemskap.

Nyhetsbild
Utrikes

Pekka Haavisto: Ungern lovade ratificera Finlands Natomedlemskap i februari

Finlands och Sveriges utrikesministrar deltog för första gången som blivande medlemmar i ett Natomöte. – Det är dags att välkomna dem som fullvärdiga medlemmar, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när mötet avslutades.

Nyhetsbild
Utrikes

Finland och Sverige möter Turkiet på Natomötet

Nato ökar trycket på Turkiet och Ungern att godkänna Sverige och Finland som nya Natomedlemmar. På Natomötet i Bukarest möts de tre länderna, men några stora framgångar väntas inte där.

Nyhetsbild
Utrikes

Händer i dag: Finland med på Natomöte i Bukarest – Haavisto träffar turkiska utrikesministern

Nato ökar trycket på Turkiet och Ungern att godkänna Finland och Sverige som nya Natomedlemmar. Turkiet har öppnat för diskussion – men några stora framgångar tros det inte bli på Natomötet i Bukarest.

Nyhetsbild
Utrikes

Ungern ger Natobesked till Finland och Sverige i februari

Ungern väntas säga ja till Finlands och Sveriges Natoansökan först nästa år. Det uppger Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Nyhetsbild
Inrikes

Finländsk expert förklarar Natos artiklar: Därför är det viktigt att ha is i magen nu – men bli medlem så fort som möjligt

Tisdagens händelse i Polen fick Nato att snabbt samlas till ett möte och diskutera situationen. Natoforskaren Iro Särkkä säger att det finns en avgörande faktor då man inom alliansen diskuterar vilka artiklar som kan behöva aktiveras i liknande situationer. 

Nyhetsbild
Inrikes

Försvarsminister Kaikkonen: Jag har blivit bjuden till Turkiet

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har blivit bjuden till en träff med Turkiets försvarsminister.

Nyhetsbild
Utrikes

Ungern: Sverige och Finland kan räkna med oss – godkänner Natoansökningarna

Sverige och Finland kan räkna med att Ungern snart godkänner ländernas Natoansökningar. – Vi har inga invändningar, säger premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas på en presskonferens.

Nyhetsbild
Inrikes

Niinistö om Turkiets ratificering av Natomedlemskapet: "Onödigt att spekulera i när det blir"

Vad Kristersson kan tänkas lova Erdogan i Ankara är inte något Niinistö vill spekulera i. Men att Turkiet i slutändan kommer ratificera både Sveriges och Finlands medlemskap i Nato är klart, det bara tar sin tid.

Nyhetsbild
Utrikes

Billström diskuterade Sveriges och Finlands inträde i Nato med Blinken – "Utmärkt första samtal i dag"

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) talade med USA:s utrikesminister Antony Blinken under torsdagen, bland annat om Sveriges och Finlands inträde i Nato.

Nyhetsbild
Inrikes

Finlands Natofärd avancerar – nu finns svart på vitt att grundlagen tillåter Natomedlemskap

Försvarsminister Antti Kaikkonen och utrikesminister Pekka Haavisto presenterade på torsdagseftermiddagen förslaget till den lag som ska fungera som bas för vårt Natomedlemskap. Exakt när riksdagen kan få ta ställning till förslaget är oklart.

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö i telefonsamtal med Viktor Orban: "Fint att Finland kan lita på Ungern i vår Natoprocess"

Endast Ungern och Turkiet behöver längre ratificera Finlands Natoansökan innan vi kan bli fullvärdiga medlemmar. Men att gå med utan Sverige är inte ett alternativ, betonar vår statsledning.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland och Sverige utesluter inga alternativ: "Kärnvapen är ändå inte något vi diskuterar aktivt just nu"

Det är inte uteslutet med kärnvapen i Finland och Sverige i framtiden, men det är inte heller något som diskuteras innan ett medlemskap i Nato är spikat, säger statsministrarna Sanna Marin och Ulf Kristersson.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet vill se fler åtgärder från Sverige innan ett Natomedlemskap godkänns

Sverige gör inte tillräckligt för att tillgodose de krav Turkiet ställt för att godkänna landets Natoansökan. Det upprepar regeringspartiet AKP:s talesperson Ömer Celik, bara en vecka före den svenska statsministerns Ulf Kristerssons Turkietresa.

Nyhetsbild
Inrikes

STT: Sex timmar långt Natomöte mellan Turkiet och Finland

Turkiets representanter ska ha upprepat de krav som landet sedan tidigare ställt på Finland om att överlämna personer som anklagas vara terrorister, skriver nyhetsbyrån STT.

Nyhetsbild
Lokalt

Händer i dag: Justitieministeriets tjänstemän diskuterar Nato i Turkiet – Henriksson: "Tids nog ror vi det här i hamn"

Exakt vad tjänstemännen ska diskutera med det trilskande Natolandet vet minister Anna-Maja Henriksson inte. Men att utlämna kurder blir inte aktuellt.

Nyhetsbild
Utrikes

Ungern väntas godkänna Natoansökan i december

Ungerns regering förväntar sig ett godkännande av Sverige och Finlands Natoansökan senast i mitten av december. Turkiet tar emot en finländsk delegation på tisdag, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Nyhetsbild
Utrikes

Finland pratar Nato i Ankara på tisdag – väntas främst diskutera utlämning av människor

En finländsk delegation ska diskutera landets Nato-ansökan med Turkiet på tisdag, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Nyhetsbild
Inrikes

Sauli Niinistö: "Om statsministern ska representera Finland i Nato krävs en grundlagsändring"

Vem representerar Finland i Nato? Enligt president Sauli Niinistö är det presidenten tillsammans med Finlands regering som leder landets utrikespolitik.

Nyhetsbild
Utrikes

Natochefen varnar Iran: Sluta hjälpa Ryssland

Iranska vapen i Rysslands krig i Ukraina väcker allt starkare missnöje i väst.Sluta hjälpa Ryssland, manar Natochefen Jens Stoltenberg till Iran i en intervju med TT och finländska STT i Bryssel.

Nyhetsbild
Inrikes

Försvarsminister Kaikkonen: Om Nato och Ryssland börjar kriga med kärnvapen blir bara stenar kvar

Torsdagens bärande tema på Natomötet i Bryssel var det rådande säkerhetsläget och Rysslands hot att ta i bruk kärnvapen.

Nyhetsbild
Inrikes

Försvarsminister Antti Kaikkonen: Mötet med min turkiska kollega var nyttigt och bra

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (C) träffade på onsdagen sin turkiska kollega Hulusi Akar i ett privat möte. – Andan var god. I övrigt handlade dagen mycket om Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet och Ungern irriterar Sveriges försvarsminister Hultqvist: Vi förlorar tid

Finland och Sverige gör historisk debut som "inbjudna medlemmar" i Natosammanhang. Men irritationen är tydlig över att medlemskapet fortsatt dröjer.

Nyhetsbild
Inrikes

Historisk "tjuvstart" i Nato – Finland och Sverige får sitta med vid försvarsministrarnas möte

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) deltar i Natos försvarsministermöte i Natos högkvarter i Bryssel. Mötet är historiskt.

Nyhetsbild
Utrikes

Därför är Turkiet ilsket på SVT

Satirprogrammet "Svenska nyheters" skämt om president Erdogan har fått Turkiet att rasa.Här är hela bakgrunden till bråket.

Nyhetsbild
Utrikes

Tv-satir kan komplicera Sveriges Natosamtal med Turkiet

Regeringstrogna turkiska medier angriper ett satirinslag i SVT, som skämtar friskt om landets president Recep Tayyip Erdogan. Satiren kan komma att komplicera förhandlingarna om Sveriges medlemskap i Nato, enligt Turkietkännaren Paul Levin.

Inrikes

Slovakien godkände Finlands Natoansökan – nu återstår bara två länder

Nyhetsbild
Utrikes

President Niinistö träffade Erdogan – säger att det är viktigt att Sverige och Finland går framåt i Nato-processen samtidigt

Presidenterna diskuterade Finlands och Sveriges Nato-medlemskap. Niinistö beskriver mötet som positivt.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan fortsätter kritisera Sverige – "I Finland är de lite lugnare och har mer kontroll"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att kritisera Sverige. – Sverige har varit en vagga för terrorism, säger han i en amerikansk tv-intervju.

Nyhetsbild
Utrikes

Ungern lovar stödja Finlands och Sveriges Natointräde

Sveriges och Finlands inträde i militäralliansen Nato får godkänt från Natoländerna i stadig takt.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet pressar Sveriges kommande regering

Turkiet fortsätter att sätta press på Sverige att lämna ut efterfrågade personer till Turkiet för att landets parlament ska ratificera Sveriges Natoansökan, som Ekot i Sveriges Radio var först med att rapportera om.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Kaikkonen: Greklands parlament har godkänt Finlands Natomedlemskap

Ytterligare ett land har röstat för att ratificera Finlands och Sveriges medlemskap i Nato. Det skriver Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen på Twitter.

Nyhetsbild
Inrikes

LISTA: Nu har 24 länder godkänt Finlands Nato-medlemskap – de här är kvar

Tidigare i veckan gav ytterligare ett land grönt ljus för Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Nu återstår sex länder.

Nyhetsbild
Inrikes

Många representanter på plats under Natomötet i Finland – fåordigt om mötesagendan

Utrikesministeriet ger ytterst lite information om mötet mellan länderna som hölls i Vanda på fredagen.

Nyhetsbild
Inrikes

Händer i dag: Sverige och Turkiet kommer till Finland för att prata Nato – "Behärskning och tålamod behövs"

Tjänstemän från Turkiet, Sverige och Finland samlas i dag i Finland. De flesta detaljer hålls hemliga, men enligt utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är syftet med mötet att höra Turkiets oro och ge finländska och svenska svar.

Nyhetsbild
Lokalt

Kaikkonen tog nordiska kollegor till marskalkens jaktstuga: "I bästa fall är vi med i Nato detta år"

Förhoppningen är att Finland och Sverige så fort som möjligt ska vara fullvärdiga Natomedlemmar. Men det är enligt den svenska försvarsminister att slösa tid om vi nu går och väntar på ett fullvärdigt medlemskap. I stället måste de nordiska länderna omedelbart börja planera ett gemensamt försvar.

Nyhetsbild
Utrikes

Natomöte i Finland hålls på fredag

Natomötet mellan Sverige, Finland och Turkiet kommer att hållas under fredagen i Finland.

Nyhetsbild
Inrikes

Haavisto: Natomöte med Turkiet ska hållas i Finland

Finland och Sverige fortsätter att diskutera Turkiets position i frågan om ländernas Natomedlemskap, denna gång i Finland.

Nyhetsbild
Utrikes

Aftonbladet: Toppmöte om Nato mellan Turkiet, Finland och Sverige hålls nästa vecka

Det aviserade toppmötet om Nato ska enligt Aftonbladet hållas i Sverige nästa vecka.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron har godkänt Finlands Nato-ansökan

Frankrikes president Emmanuel Macron har undertecknat de protokoll som innebär att Frankrike formellt godkänner Finlands och Sveriges Nato-ansökningar.

Nyhetsbild
Utrikes

Sauli Niinistö, Magdalena Andersson och Joe Biden i telefon: "Bara lyft telefonluren så jag tillgänglig oavsett vad"

I ett videoklipp på Twitter ses Sauli Niinistö, Magdalena Andersson och Joe Biden tacka varandra för varandras stöd i och med Natoansökan.

Nyhetsbild
Utrikes

Här skriver Biden under USA:s godkännande – sju länder kvar att ratificera Finlands ansökan om Natomedlemskap

Nu har 23 av 30 länder officiellt godkänt Finlands och Sveriges ansökan om ett Natomedlemskap.

Nyhetsbild
Inrikes

Enhälligheten i USA-senaten historisk: "Visar på starkt stöd för Nato i USA"

Det ovanligt enhälliga beslutet i senaten är ett tecken på starka band mellan Finland och USA, säger forskare. Men beslutet har knappast relevans för Turkiets ståndpunkt.

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö till Yle: "Natoprocessen har gått snabbare än väntat"

Republikens president Sauli Niinistö säger till Yle att diskussionen med Turkiet fortsätter. Han tror inte att fler Natoländer kommer att ställa sig på tvären då Finlands medlemskap ska godkännas.

Nyhetsbild
Utrikes

USA godkänner finländsk Nato-ansökan – stor majoritet av amerikanska senatorerna röstade ja

Senaten i USA:s kongress har godkänt Finlands och Sveriges Natoansökningar. Röstsiffrorna blev 95–1.

Nyhetsbild
Utrikes

LISTA: Nu har 23 länder godkänt Finlands medlemskap i Nato – de här länderna återstår

USA är det senaste landet som godkänt Finlands Natoansökan. Det stod klart natten mellan onsdag och torsdag när amerikanska senaten träffades för att officiellt ge sin ståndpunkt.

Nyhetsbild
Utrikes

Händer i dag: USA röstar om finländsk Nato-ansökan

Den amerikanska senaten kommer på onsdagen att rösta om hur man ställer sig till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar, rapporterar Reuters, med hänvisning till den demokratiske majoritetsledaren Chuck Schumer.

Nyhetsbild
Inrikes

Osannolikt att USA godkänner Finlands Natoansökan som en snabb process – en man ställer sig på tvären

Finlands och Sveriges väg in i Nato går sällsynt snabbt. Hittills har 19 av 30 medlemsländer godkänt ansökan men det största Natolandet, USA, har ännu inte fattat ett beslut.

Nyhetsbild
Utrikes

Italiensk inrikespolitik sinkar Finlands Natomedlemskap – Wärtsilä indraget

Den lokala guvernören kräver att Finlands Natoansökan inte behandlas av Italiens parlament tills framtiden har klarnat för dem som hotas av arbetslöshet då Wärtsilä stänger sin motorfabrik i Trieste.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiets utrikesminister: Inte sett tillräckligt från Sverige

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att Ankara inte sett Sverige och Finland vidta "tillräckliga åtgärder" för att Turkiet ska låta dem bli medlemmar i Nato.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet möter Finland och Sverige i augusti om Natomedlemskap

Turkiet ska ha inrättat en "ständig kommitté" som ska träffa företrädare för Finland och Sverige i augusti och utvärdera om länderna uppfyller de turkiska villkoren för Natomedlemskap.