Finland och Nato
Nyhetsbild
Inrikes

Historia skapades då Finlands utrikesminister skrev under Natoansökan – så här står det i brevet

Regeringen och president Sauli Niinistö höll först ett distansmöte om Natobeslutet. Sedan undertecknade utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) Finlands medlemsansökan i försvarsalliansen.

Nyhetsbild
Inrikes

Ja eller nej till Natoansökan – se hur din folkvalda röstade

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) röstade inte då riksdagens tog ställning i frågan om en finländsk Natoansökan. Bland dem som var på plats fanns inte en enda som ville rösta blankt.

Nyhetsbild
Inrikes

Riksdagen svarade klart ja – "Då en kris står vid dörren så står vi enade"

Stolthet och glädje är känslor österbottniska riksdagsledamöter beskriver strax efter att riksdagen har röstat om statsledningens förslag att skicka iväg en Natoansökan. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) undertecknar ansökan under tisdagskvällen.

Nyhetsbild
Inrikes

Riksdagen säger ja till Nato – 188 röstade för ett medlemskap, bara 8 emot

Finlands riksdag röstar med överväldigande majoritet, 188 röster mot 8, ja till förslaget om att gå med i Nato.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet "säger inte ja" till Sverige och Finland

Turkiets president Recep Tayyip Erodgan säger att Turkiet inte kommer att säga ja till Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato.

Opinion

LEDARE: Knappast kärnvapen på vår mark

Norges Natolinje kunde gärna också bli Finlands. Men "villkor" kan vi egentligen inte ställa.

Nyhetsbild
Inrikes

Natotrupper och kärnvapen förbjuds på svensk mark, varför inte i Finland? – "Svenskarna mer nojiga"

Det finns 200 amerikanska kärnvapenbomber utplacerade i Europas Natoländer. Men det finns inga skäl att placera dem i Norden, säger försvarsexpert Tomas Ries.

Nyhetsbild
Inrikes

Maratondebatt i riksdagen trots klart stöd – "Jag ser nya möjligheter för Österbotten och kusten"

Frågan är inte längre om Finland ansöker om Natomedlemskap, utan när det kan ske. Förhandsspekulationer om att debatten i riksdagen kunde avklaras på endast en dag stämde inte, och behandlingen fortsätter åtminstone ännu på tisdag.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin: Finland i Nato inget hot mot Ryssland

Att Sverige och Finland skulle gå med i Nato utgör inget hot mot Ryssland, säger president Vladimir Putin. Men samtidigt varnar han för att Ryssland kommer svara om Natoalliansen utvidgas.

Nyhetsbild
Inrikes

VIDEO: Amerikanska senatorer träffade Niinistö: "Vi kommer godkänna Finlands Natoansökan så fort som möjligt"

De republikanska senatorerna Mitch McConnell, John Barrasso, Susan Collins och John Cornyn träffade president Sauli Niinistö i Helsingfors på måndagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Kanada lovar godkänna Finlands Natoansökan snabbt – och att prata med Turkiet: "Har redan varit i kontakt"

Kanada hoppas bli ett av de första länderna att ratificera ett Natomedlemskap för Sverige och Finland. Och flankstöd ges för att övertyga även Turkiet att säga ja.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska ministern om Finlands och Sveriges Natoplaner: "Ett allvarligt misstag"

Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett "allvarligt misstag", säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov. Enligt honom kommer ländernas säkerhet inte att öka med ett medlemskap.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland om Sveriges och Finlands Natobeslut: "Inget existentiellt hot"

Sverige och Finlands eventuella inträde i Nato ses inte som ett existentiellt hot mot Ryssland, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

Nyhetsbild
Inrikes

Henriksson: "Viktigt att inte låta sig skrämmas" – rysk hybridpåverkan ett faktum

Söndagen den 15 maj 2022 blev en historisk dag för Finland, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. I Ryssland kommer söndagens besked högst sannolikt inte att vara lika välkommet som bland finländarna, men den aspekten ska man inte låta sig påverkas av.

Nyhetsbild
Inrikes

Dan Ekholm: Ryssland har blivit en oberäknelig diktatur – Finland går med i Nato för fredens skull

KOLUMN. Finland kan inte bygga sin egen säkerhet utgående från önsketänkande – landet måste se om sitt hus, det är också politikernas primära ansvar.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ansöker om Natomedlemskap – Putin kallar det ett misstag

UPPDATERAD. Finlands riksdag har fått en ny redogörelse att ta ställning till. Redan på måndagsförmiddagen kommer riksdagen att börja diskutera statsledningens förslag om ett finländskt Natomedlemskap.

Nyhetsbild
Utrikes

Nato-topp: Vi kommer hitta en lösning

Natos vice generalsekreterare Mircea Geoana känner ingen oro för att Turkiet skulle blockera Sveriges och Finlands eventuella Natoansökningar.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet fortsätter kritisera Finland och Sverige: "De stöttar terrororganisationer"

Turkiet fortsätter att uttrycka sig skeptiskt mot ett Natomedlemskap för Sverige och Finland. – Problemet är att de här två länderna öppet stöttar terroristorganisationerna PKK och YPG, säger landets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Nyhetsbild
Utrikes

Stort stöd för Finland och Sverige bland utrikesministrar

Trots det turkiska utspelet uttryckte andra utrikesministrar på väg till mötet i Berlin starkt stöd för Finland och Sverige om de ansöker om Natomedlemskap.– Vi kommer ta emot Sverige och Finland med öppna armar, sade Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet stoppar inte Natomedlemskap för Finland och Sverige: "Vi stänger inte dörren"

Efter det turkiska utspelet om tveksamheter kring både Finland och Sverige som blivande Natomedlemmar kommer på lördagen motsatt besked från Turkiet.

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö i samtal med Putin – uppgav att Finland ansöker om Natomedlemskap

UPPDATERAD 16.15. "Diskussionen var tydlig", säger president Sauli Niinistö om samtalet med sin ryske kollega. Putin uppges ha sagt till Niinistö att det vore ett misstag att ge upp Finlands militära neutralitet.

Nyhetsbild
Inrikes

Niinistö i Yles Morgonetta – manar till lugn efter Turkiets Natoutspel och berättar om sitt kommande samtal med Putin

Ingenting talar för att Turkiet skulle lagt några slutgiltiga käppar i hjulet för Finlands medlemskap i Nato, bedömer president Sauli Niinistö. I Yles Morgonettan avslöjar Niinistö också vad han kommer att säga under sitt telefonsamtal med Vladimir Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland lovar reaktion om Finland och Sverige går med i Nato

Om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen Nato så kommer det inte att bli "utan politisk reaktion", säger Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Nyhetsbild
Utrikes

Efter Natoutspelet – Pekka Haavisto och Ann Linde möter Turkiet i kväll

Turkiets president är skeptisk till att Finland och Sverige blir Natomedlemmar. I dag träffar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde sin turkiska kollega på ett Natomöte i Berlin där frågan blir högaktuell.

Nyhetsbild
Utrikes

Anna-Maja Henriksson om Erdogan: "På ett sätt är jag inte förvånad"

Natolandet Turkiets president Erdogan vill inte se Sverige eller Finland som medlemmar i organisationer.Turkiets regering har inte framfört budskapet direkt till oss, säger utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk forskare om Erdogans uttalande: "Det är oroväckande"

Turkiet har "alla möjligheter" att stoppa Sverige och Finland från att ansluta sig till Nato eftersom beslutet om att godkänna nya medlemmar måste fattas i konsensus, enligt experter.Men frågan är om president Erdogan är beredd att gå hela vägen – och sätta sig upp mot USA.

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö: Jag ska ringa Putin

UPPDATERAD 18.14. Finland skulle vara säkrare om också Sverige går med i Nato, uppger president Sauli Niinistö i en intervju med svenska nyhetsbyrån TT. – Du har någon bakom dig, som kan skydda dig, och har samma mål och tänkande som du, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiets president vill inte se Finland i Nato: "Vi ställer oss inte positiva"

UPPDATERAD. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det vore ett "misstag" att låta Finland och även Sverige och bli medlemmar i Nato, rapporterar AFP.

Nyhetsbild
Utrikes

Kreml hotar Finland med "militärtekniska" motåtgärder

Ryssland ser ett finländskt Natomedlemskap som ett hot, meddelar Kreml. Landet kommer att vidta "militärtekniska" motåtgärder om Finland ansluter sig till försvarsalliansen, enligt talespersonen Dmitrij Peskov. Men från Nato kommer bara positiva reaktioner.

Nyhetsbild
Inrikes

Österbottniska röster i riksdagen: "Vi har förberett oss på det värsta, hoppas på det bästa"

Varken presidentens och statsministerns ja till Nato eller det ryska omedelbara svaret överraskar de österbottniska riksdagsledamöterna. Efter att statsministern och Socialdemokraternas ordförande kommit med sin åsikt är också partiets vice ordförande nu redo att göra det.

Nyhetsbild
Inrikes

Niinistö och Marin vill se Finland i Nato – forskare: "Rysslands svar kan vara allt mellan himmel och jord"

Natotåget är i full rullning i Finland, och president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin önskar snabba beslut. Enligt ledande forskare Charly Salonius-Pasternak ska finländarna inte gå runt och vänta på ett tredje världskrig som svar på beskedet, men det är bra att se över förråden i hemmen.

Opinion

LEDARE: "Här hymlas inte längre – det är som om sanningen gör oss fria"

Beskedet bjöd inte på några överraskningar, men det är en vändpunkt i Finlands historia. Statsledningen förespråkar ett Natomedlemskap.

Nyhetsbild
Opinion

DEBATT: Ett starkt Norden i Nato

NATO Ett Nato med en starkare nordisk profil skulle ytterligare stärka dess prägel som en defensiv försvarsunion, skriver Anders Adlercreutz.

Nyhetsbild
Inrikes

Nedräkningen inför Natobeskedet är i gång – Marin och Niinistö ger besked klockan 10 i dag

Natodiskussionen i såväl Finland som Sverige ser ut att vara inne på målrakan. I dag meddelar Finlands president och statsminister sin åsikt. Veckoslutet är fyllt av händelser som kan ha avgörande betydelse med tanke på ländernas framtida utrikes- och säkerhetspolitik.

Nyhetsbild
Inrikes

Joakim Strand och framtidsutskottet säger nu öppet ja till Nato: "Situationen i Ryssland ingen överraskning"

Det finns ingen orsak för Finland att inte gå med i Nato. Så sammanfattar riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) framtidsutskottets utlåtande.

Nyhetsbild
Opinion

DEBATT: Nato hjälper oss att bevara vår självständighet och demokrati

SÄKERHETSPOLITIK Det är bara en stark avskräckande försvarsförmåga som skyddar oss när vi hotas av Ryssland och andra diktaturer, skriver Jan-Erik Ingvall.

Nyhetsbild
Opinion

ARTIKEL: De sämre tiderna är här nu

SÄKERHETSPOLITIK Vore ett Natomedlemskap en stor vändpunkt i Finlands historia, eller bara en logisk utveckling? Professor Vesa Vares tecknar en bakgrund till det som nu händer.

Nyhetsbild
Inrikes

Försvarsutskottet: Natomedlemskap bästa sättet att garantera finländarnas säkerhet

Finlands nationella försvar är inte längre ensamt tillräckligt. Nu står vi inför att välja bland flera alternativ, men enligt riksdagens försvarsutskott skapar varken fördjupade bilaterala lösningar eller tätt partnerskap med Nato samma trygghet som ett Natomedlemskap.

Nyhetsbild
Inrikes

Förändrat säkerhetsläge kräver snabb uppdatering av beredskapslagen – så här ser regeringens förslag ut

Oppositionen var inte nöjd då regeringen lade fram sitt lagförslag för hur Finland bättre ska klara av att svara på hybridhot. Justitieminister Anna-Maja Henriksson betonar att den bit oppositionen saknar ännu inte finns med i förslaget eftersom Finland just nu förhandlar med EU om den.

Nyhetsbild
Inrikes

Petteri Orpo väntas bli försvarsutskottets nya ordförande – Ano Turtiainens mötesinbjudan försvinner

Det stormar kring försvarsutskottet i riksdagen. Sannfinländarna ville ha tillbaka sin ersättarplats, men riksdagsledamot Ano Turtiainen har vägrat lämna ifrån sig den. Samtidigt behöver ett av de just nu kanske mest viktiga utskotten en ny ordförande.

Nyhetsbild
Inrikes

Startskottet i riksdagen har gått – om några veckor väntas Finlands Natoinställning vara klar

Ledamöter hoppas på grundlig men snabb behandling då riksdagen ska besluta om sin inställning till ett eventuellt Natomedlemskap. Men än har enighet inte nåtts. Då en efterlyser tålamod, vill en annan se att övriga frågor pausas tills Natoinställningen är klar.

Nyhetsbild
Inrikes

Händer i dag: Riksdagen börjar behandla säkerhetspolitiken – tidtabellen hänger på utskottsarbetet

Riksdagen Den så kallade "redogörelsen om förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön" tas upp till behandling i dag, onsdag. Det är möjligt att statsledningen kommer med ett nytt förslag som skulle kunna behandlas i snabbare takt.

Nyhetsbild
Inrikes

Säkerhetsexpert: "Ryssland har en stor verktygslåda – men så också Finland"

Eventuellt ser vi endast toppen av isberget ännu, för det är väntat att Finland blir föremål för kraftig hybridpåverkan från ryskt håll den närmaste tiden. Men det viktigaste är att hålla huvudet kallt och minnas att Finland har god kunskap i hur vi svarar på olika påtryckningar, säger säkerhetsexperten Jarno Limnell.

Nyhetsbild
Inrikes

Internationellt intresse för Finlands läge – "Sanna Marins regering har nått världen"

På Norra Esplanaden i Helsingfors står två män med en videokamera och en mikrofon. "Vi är här för att höra hur rädda finländare är för ryssarna", säger den italienska journalisten Alberto Cappato.

Nyhetsbild
Inrikes

Minister Tuppurainen till brittisk media: "Ytterst sannolikt att Finland ansöker om Natomedlemskap"

Rysslands krig mot Ukraina blev ett uppvaknande för oss alla, säger minister Tytti Tuppurainen till brittiska Sky News.

Nyhetsbild
Opinion

DEBATT: Nato och ett starkt eget försvar

SÄKERHETSPOLITIK Finland står inför ett vägskäl, och det finns bara en väg att välja, skriver Peter Östman.

Nyhetsbild
Inrikes

Stort internationellt intresse för finländska redogörelsen – vad stod det egentligen i den?

Rysslands krig mot Ukraina har totalförändrat säkerhetsläget i Europa. Finland svarar genom att se över sin utrikes- och säkerhetspolitiska linje. Vi listar de mest centrala punkterna i den redogörelse som väckte intresse världen över under onsdagen.

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare: Redogörelsens andra bilaga en signal på högst sannolik Natoansökan

Säkerhetsläget har totalförändrats sedan Ryssland attackerade Ukraina, och regeringen har lyckats väl med att i den nya redogörelsen ta fasta på de avgörande delarna, säger forskaren Iro Särkkä.

Nyhetsbild
Inrikes

Förändrat säkerhetsläge kring Östersjön – "Klokt att vara förberedd på förändringar"

Regeringens säkerhetspolitiska redogörelse målar en bild om ett starkt förändrat läge runt Östersjön. Ett starkt eget försvar fortsätter att utgöra vår bas, men internationellt samarbete behövs också.

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö om redogörelsen: Nu behöver vi en tydlig linje

Finland behöver nu en tydlig linje att följa och presidenten tänker aktivt ta del i den säkerhetspolitiska diskussion som ska föras, efter att redogörelsen om förändringarna i Finlands säkerhetsmiljö offentliggjorts.

Nyhetsbild
Inrikes

Regeringen presenterade nya säkerhetspolitiska redogörelsen – Marin: Ger bra grund att stå på

Statsminister Sanna Marin träffade Sveriges Magdalena Andersson i Stockholm och regeringen presenterade sin uppdaterade utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse. Här kan du läsa vår direktrapportering från samtliga dagens presskonferenser i efterhand.

Nyhetsbild
Inrikes

Händer i dag: Regeringen berättar om Finlands uppdaterade säkerhetspolitik – Sanna Marin åker till Stockholm

Statsminister Sanna Marin (SDP) träffar i dag Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Enligt uppgift ska Marin ge Andersson förstahandsinformation om Finlands säkerhetspolitiska redogörelse.