Opinion

Insändare

Mest läst senaste veckan

Opinion

INSÄNDARE: Allt yngre barn lockas med droger

I drogbranschen har vi en fiende vars tentakler når ut till varje vrå i vårt land. Det handlar om stora pengar och då är ett människoliv föga värt.

INSÄNDARE: Öppet brev till minister Tiilikainen

Det har visat sig ytterst svårt att behärska skarvpopulationerna när de en gång etablerat sig. Varför används denna information inte i Finland?

INSÄNDARE: Låginkomsttagare har också rätt till läkare

Människor som har flera sjukdomar och många besök till läkaren eller hälsovårdaren kommer att hamna i en ännu sämre situation än tidigare.

INSÄNDARE: I Thunbergs fotspår

HÅLLBARHET Vi vill tacka Alexandra Furu för klimatöversikten i Inblick i Vasabladet den 2 januari. Hon beskrev lättfattligt nuläget och de utmaningar vi och vår värld står inför.

INSÄNDARE: Trygg-Kaipainen rättar

Insändare: Globalister mot traditionalister i fusionsprocessen

Återstår att se om elitens batteri av argument för sammanslagning av stad och landsbygd till ett är starkt nog för att övertyga, särskilt regionens landsortsbefolkning, om att avskaffad kommungräns är nödvändig för att säkra regionens fortsatta blomstring?

INSÄNDARE: Ska vargar ha det bättre?

VARGEN Ska vargar ha det bättre än barn, gamlingar och boskap?

INSÄNDARE: Vad har de gjort – vad har vi gjort?

INVANDRING Så många heta känslor kommer i svall dessa dagar och så många uttrycker sig kanske obetänksamt och förhastat.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Marknaden vill ha elbilar

Under höstens lopp har klimathysterin urartat och debatten blivit het. Att en konstruktiv samhällsdiskussion förs är både bra och viktigt.

INSÄNDARE: Lika osakligt som Brexit

FUSION Brexitkampanjen i England anses ha varit en av de mest smutsiga, lögnaktiga och manipulerande i en demokrati. Då nej-kampanjen mot samgången Vasa-Korsholm analyseras blir domen lika hård.

INSÄNDARE: Kunskap och humanism behövs som motkraft

MÄNNISKOR Ungdomsstyrelsens publikation 2:2010 med bas i Sverige rapporterar att hbt-ungdomars välmående och hälsa är utsatt.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Frågor utan svar om kommunfusion

FUSION I VBL den 16 januari har Anita Sundman en insändare där hon försöker svara på en del av de frågeställningar som gjorde att jag reserverade mig mot kommunstyrelsens beslut om förslaget till fusionsavtal mellan Vasa och Korsholm.

INSÄNDARE: En miljard till utbildningen

UTBILDNING För fyra år sen stoltserade partiledarna för regeringspartierna med skyltar där de lovade att inte skära i utbildningen. Vad hände sen? Jo, under fyra år har regeringen år efter år skurit någonstans inom utbildningen och de totala nedskärningarna blir omkring 830 miljoner.

INSÄNDARE: Mer resurser till Finlands poliser

TRYGGHET Senaste höst dömde inrikesminister Kai Mykkänen ut förslaget, enligt vilket antalet poliser borde ökas från 7 200 till 8 000. Enligt beräkningar skulle anställningen av 800 poliser till ha kostat 50 miljoner euro per år. Mykkänen ansåg inte att en tio procents ökning av poliserna är möjlig i nuvarande ekonomiska situation.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Förbjud export av pälsavelsdjur till Kina

Den för oss österbottningar otroligt viktiga pälsdjursnäringen har haft det tyngre de senaste åren. Svackor och uppgångar har hört branschen till, men nu om någonsin behöver pälsdjursuppfödarna allt stöd de kan få.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Fusionsenergi vore allra bäst

ENERGI För en del är vindkraft ett mantra. Någon annan tror stenhårt på elbilen. En tredje anser att vi drastiskt måste minska konsumtionen av allt.

INSÄNDARE: Fusioner ökade inte arbetsplatser eller invånare

FUSIONER Under åren 2007-2013 skapade KSSR-projektet många kommunfusioner. KSSR-projektets målsättning var bland annat att bygga livskraftiga kommunstrukturer, och det ingick också att staten betalade sammanslagningsunderstöd till kommunerna.

INSÄNDARE En tankeställare efter klimatstrejkerna

För en ung människa som mig ligger klimatförändringen som en skugga över framtiden. Den skapar en osäkerhet kring min och andras framtida trygghet.

INSÄNDARE Satsa på biogas som drivmedel

En del klimatåtgärder är lätta och snabba att genomföra och har bara fördelar. Att utnyttja biogas istället för fossila bränslen är en sådan.

INSÄNDARE Valfråga bör invandringen inte bli

Jag hoppas och tror att invandringen inte blir en valfråga till följd av våldtäktsfallen, eftersom det inte kommer att leda till något gott för någon.

INSÄNDARE: Bilisternas kostnader oförsvarligt höga

Bilskatten kan ersättas i statsbudgeten genom att gallra bland de stora företagsstöden och genom att effektivera förvaltningen inom den offentliga sektorn.

INSÄNDARE Blir folket överkörda?

Det är mycket tragiskt att ledande politiker, invalda av Korsholms invånare inte lyssnar på företagare och folket i kommunen.

INSÄNDARE "Tallriksdebatt" på gång i Rumänien

Rumänien har , precis som Finland haft , en "tallriksdebatt".  Det diskuteras huruvida den högerorienterade presidenten eller den socialdemokratiska statsministern  ska representera landet i medlemsstaternas råd.

INSÄNDARE Inte en enda hade belysning på cykeln

Jag förstår inte hur folk resonerar. Och Vasa kan inte heller kalla sig cykelstad förrän cyklisterna förstår att använda belysning då det är mörkt.

INSÄNDARE Storlekens överdrivna betydelse, igen

Det känns fint att Joakim Strand i sin insändare (VBL 12.1) säger sig dela min och majoriteten av finländarnas åsikt att landet skall styras offentligt så att hela Finland har samma förutsättningar att utvecklas och leva.