Opinion

Kolumn

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Vad tror du att det hände sen?

Coronaviruset är, som klimatuppvärmningen, en fiende utan gränser och måste bekämpas gemensamt, skriver Henrik Othman.

KOLUMN: EU och den svåra solidariteten

I all EU-jargong finns det några personer som är mer jargongmässiga än vad som är riktigt hälsosamt. Den kanske mest cyniska typen låter så här: ”Never let a good crisis go to waste!” – Låt aldrig en fin kris gå till spillo.

RIKSDAGSKOLUMN: Vilket år - vilket pussel

Coronaviruset har fått de gråa håren att växa i accelererande takt, lite för var och en, av olika orsaker. Den osynliga faran har ställt till det enormt mycket, bland annat skapat ett logistikpussel i hemmen, på arbetsplatser, företagen, kommunerna, ja i hela samhället.

KOLUMN: Första offret var sanningen

Kriser exponerar kvaliteten på ledarskap när stormän fått en fiende som inte går att tysta ner.

UNG TORSDAG: Vi är så beroende av att prestera att vi ger varandra råd att storstäda

I ett ovisst och främmande vakuum befinner sig hela samhället just nu. Vår invanda rutinerade vardag drogs plötsligt undan fötterna på oss. Plötsligt blev vi tvungna att försöka finna oss i en ovan och oväntad situation.

Dan Ekholm: Det som i våra öron låter som slappa rekommendationer är i svenska öron en kraftig order

Det som i våra öron låter som slappa rekommendationer, vänliga frågor eller önskemål är i svenska öron en kraftig order. Det är en kulturskillnad.

KOLUMN: I kriser testas ledarskapet

Coronaviruset hotar inte enbart vår hälsa och våra liv. Fortsätter pandemin sin expansiva framfart står vi också inför en social kris och en ekonomisk kris.

I RIKSDAGEN: Coronan och beredskapslagen

Arbetet i riksdagen har gått för högtryck denna vecka med sena plenum alla kvällar och plenum också på lördag, skriver riksdagsledmot Anders Norrback.

KOLUMN: När corona plötsligt kommer nära

När någon man tycker om plötsligt kämpar för sitt liv får corona en ny, konkret innebörd.

KOLUMN: "Vissa vänder blad och vissa lämnar kvar"

Ofta när jag haft drömmar om framtiden har jag skrivit ner drömmarna på ett papper - för att försöka passa in dem i den helhet som är livet. För att få dem att kännas mer på riktigt.

KOLUMN: "Vissa vänder blad och vissa lämnar kvar"

Netflixserien "Cheer" påminde mig om mina privilegier – mina möjligheter att drömma fritt och när som helst kunna vända blad.

KOLUMN Jag deltar i ett lotteri där 15 procent drar en nitlott

Aldrig tidigare har min ålder drabbat mig så hårt som nu. Jag är en åttioplussare. I ett slags bitter självironi kallar jag mig karantänist.

UNG TORSDAG: Hur mår du i dessa coronatider?

På två meters avstånd står vi tillsammans vid avgrundens rand. Hur mår du? Är du redo för det som komma skall?

KOLUMN: När filmen plötsligt blev verklighet

”Det känns overkligt, som på film”. Så beskriver många tiden just nu.

KOLUMN Spanska sjukan var mycket värre

Spanska sjukan spelade i en betydligt högre pandemidivision än dagens farsot, men mänskligheten överlevde.

RIKSDAGSKOLUMN: Tillsammans genom krisen

Vårt land befinner sig för första gången under fredstid i undantagstillstånd. Riksdag och regering har enhälligt gått in för hårda åtgärder för att skydda i synnerhet våra äldre och övriga som tillhör riskgrupper.

KOLUMN: Världsekonomin: Stängd tillsvidare på grund av sjukdom

I den grekiska mytologin brukade det vanligen gå på tok riktigt rejält då människorna började tro för mycket om sig själva.

KOLUMN: En hobbyepidemiologs funderingar

En nödvändig säkerhetsåtgärd eller ett överdimensionerat ingrepp som kommer att döda tusentals småföretag? De flesta verkar tycka att undantagstillståndet var nödvändigt, själv tänker jag ändå mer på de enorma kostnader det medför.

UNG TORSDAG När hyllorna gapar tomma

Det som förvånar mig mest är hur nära vi har till panik och därmed även till att glömma bort att visa medmänsklighet.

KOLUMN: Väsentlig oväsentlig vår

Trots att covid-19 sprider sig som en löpeld över världen och insikten om hur allvarligt läget verkligen är börjar sjunka in hos de flesta av oss ger den bleka marssolen mig ändå ett viss hopp om att våren kommer och med den även en övertygelse om att allt ändå kommer att ordna sig på något sätt.

KOLUMN: Utan frihet, inga mumintroll

Dagen före kvinnodagen ordnades den första Tove Jansson-festivalen i Stockholm och som god finlandssvensk i exil var jag självklart på plats.

KOLUMN: Nu behövs solidaritet

Jag undrar om det är inte är just det här som för många är det allra svåraste:  osäkerheten, känslan av ett globalt hot som inte går att överblicka och vars omfattning och längd ingen för närvarande kan förutse, skriver Merete Mazzarella i sin kolumn om coronavisruset.

RIKSDAGSKRÖNIKA: 80 år sedan vinterkriget

För åttio år sedan, den 13 mars 1940 avslutades vinterkriget efter att statsminister Ryti skrivit under fredsavtalet i Moskva.

KOLUMN: Välmåendet kommer först

Hela vårdkedjan måste fungera bättre än den gör nu, så den unga finns i centrum och rätten till stöd och hjälp kan garanteras så snabbt som möjligt, skriver Li Andersson.

KOLUMN: Snusmumrikens röda förebild

Det var riksdagsval i Finland för 75 år sedan. Vilket i sig är underligt.