Opinion

Kolumn

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Häxjakt hör inte till det förflutna

Tron på häxeri lever kvar i vår tid och leder till att människor utsätts för förföljelser och brott mot liv, skriver Dick Harrison.

KOLUMN: Resor genom Finland

KOLUMN: Axplock ur amerikanska gallupsiffror

USA

KOLUMN: Att läsa med facit i hand

Håkan Eklund fascineras av äldre böcker av Jörn Donner. Han kunde detta med att säga och skriva det han tyckte och kände. Utan filter.

KOLUMN: Ett samhälle för de resursstarka

Det verkar vara mer regel än undantag att de svaga, sjuka och resurssvaga i vårt samhälle på olika sätt drabbas då våra kommuner drar åt svångremmen.

KOLUMN: Corona och massmedia

Den pågående pandemin förenar oss alla och påverkar vardagen för människor jorden runt.

KOLUMN: Vad vill svenskarna?

Två prominenta ledamöter av Sveriges regering har använt ett grovt språk mot Finland. Deras angrepp har därtill rört Danmark och Norge.

KOLUMN: Rör du så dör du

På bokhyllan i sitt rum hade han sina modellflygplan och andra ömtåliga saker. Nedanom, på en lapp, stod det med stora bokstäver: ”Rör du så dör du”. Eftersom han annars inte var en skrivande typ – och eftersom bokstäverna såg ut att vara präntade med mycken möda – förstod jag att han menade allvar.

Nyhetsbild

UNG TORSDAG: Vart flyr min fritid?

Vi riskerar att passiviseras redan från barndomen. Det är svårt att slita sig, och det är just vad Google, Facebook, och Instagram vill, skriver Jakob Holm.

KOLUMN: Då egennyttan och solidariteten möts

Det står redan nu klart att förslaget till EU:s stödpaket inte har någon chans att gå igenom i sin nuvarande form, skriver Christer Lindholm.

I RIKSDAGEN: EU-budgeten får inte finansieras med lån

Midsommarens EU-toppmöte, gällande det historiskt stora räddningspaketet efter coronakrisen, ledde i detta skede endast till skuggboxning.

KOLUMN: Hemligheter och borttappade saker

Att man inte ska snoka och rota i andras skåp och lådor vill jag tro är en ganska viktig princip för mig.

Nyhetsbild

KOLUMN: Ofrivillig intensivkurs i distansarbete

Nästan alla som jobbat hemma de senaste månaderna verkar vara överens: det har gått bättre än vi någonsin hade kunnat tro.

UNG TORSDAG: Längtan efter midsommaren

Sol, mat och framförallt vänner. Midsommarhelgen erbjuder en behövlig tillflykt ut i sommarnatten. Samtidigt blir den en påminnelse om att livet gradvis återgår till det normala.

KOLUMN: Vådan av andra människor

KOLUMN Podcasten är på sätt och vis människans bästa vän. Men en mindre välformulerad vän kan faktiskt vara bättre, skriver Ronja Boije.

Nyhetsbild

KOLUMN: Om att leva i en bubbla

KOLUMN Okej, det är möjligt att det är mest akut att fråga sig hur världsekonomin ska fås i gång igen, men inte är det heller oväsentligt att fråga sig hur  vi ska tänka oss det nya normala för mänskligt umgänge.

KOLUMN: Mellan barken och trädet

EUROPA EU behöver både hjälppaketet och en lite större insikt om hur hela systemet kommer att fungera, skriver Nils Torvalds.

RIKSDAGSKOLUMN: Den viktiga skolöppningen

RIKSDAGSKOLUMN

KOLUMN: Närpes och Pelkosenniemi

UTBILDNING Under 15-åringarna blir färre överallt utom i Närpes och Pelkosenniemi, konstaterar Li Andersson, och reflekterar över vad det betyder.

UNG TORSDAG: Det räcker inte med att inte vara rasist

För dem som sett videon på George Floyds död är det som är mest slående den fullständiga likgiltigheten hos poliserna.

KOLUMN: Spännande val även till senaten

Samma dag som USA väljer president är det val till senaten och representanthuset. Viktigt i högsta grad, skriver Claus Stolpe.

KOLUMN: Stöd den regionala mångfalden

Medborgarinitiativ som främjar regionala minoriteter är aktuella inom EU. Det är viktigt att de får stöd, skriver Johan Häggman.

KOLUMN: Ett märkligt förslag

Tidpunkten för lansera förslaget om ett nationellt säkerhetsråd är intressant. Man försöker köra igång debatten då Niinistos period oåterkalleligen börjar luta mot sitt slut, skriver Ralf Friberg i sin kolumn.

RIKSDAGSKOLUMN: Viktiga satsningar efter epidemin

Återhämtning behövs på både nationell och europeisk nivå för att få igång ekonomin och på så vis skapa välmående, skriver Anders Norrback i sin kolumn från riksdagen.

KOLUMN: Den blomstertid nu kommer…

Javisst kommer den, blomstertiden, den exceptionella våren till trots. Så här mellan hägg och syren, ett intervall som känns kort som en blinkning, är sommaren redan lite mer än ett löfte.