Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Kanske lägger jag mig hos moster Elin

Jag skulle gärna dela gravplats med honom, han säger att han gärna skulle dela gravplats med mig.

KOLUMN: Konkurrenskraft och konkurrenskraft

Finland har under Sipiläs mandatperiod ramlat från första till tionde plats när det gäller innovationerna. Det här är i och för sig inte överraskande, med tanke på att regeringen skurit ned på forskning och utveckling samtidigt som de flesta andra länder har ökat satsningarna.

KOLUMN: Vi måste ställa bättre frågor

"Äntligen!", utbrast farmor och några andra bekanta när de fick reda på att sambon och jag hade förlovat oss. Den otåliga väntan hade vi varit medvetna om redan innan förlovningen.

Från riksdagen: Mannfred Webers budskap avgjorde till hans fördel

Valet av EPP:s spitzenkandidat, mellan tysken Mannfred Weber och Finlands förre statsminister Alexander Stubb, avgjordes på EPP-kongressen som hölls i Helsingfors under veckan. KD Finland hade öppet deklarerat stöd för valet av Weber.

KOLUMN Ur led är tiden

För att kommentera världens läge ger jag först ordet till en vittnesgill kommentator – Hamlet, prins av Danmark: ” Ur led är tiden,ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen”. (Akt 1)

UNG TORSDAG: Svenska och finska – tillsammans

I veckan har vi firat svenska dagen, en dag om att främja finlandssvenskars sammanhållning och bevarandet av vårt kulturarv. Därför vill jag också passa på att fira vår tvåspråkiga stad.

KOLUMN: Den stora blåsningen

De tidigare så levande skogarna har i dag alltmer förvandlats till ekologiskt utarmade industriplantager som ger snabb och billig råvara för cellulosaindustrin.

KOLUMN: En historisk fantastisk frihet

Miljövännerna riskerar lägga krokben för sig själva om de inte tar den moderna människans glädje över en historiskt sett fantastisk frihet på allvar.

FRÅN RIKSDAGEN: Kvarkenfärja och presidentbesök

I och med Finlands EU-ordförandeskap och Japans G20 - värdskap 2019 har vi en unik möjlighet att tillsammans visa globalt ledarskap inom bland annat cirkulär ekonomi.

Nyhetsbild

KOLUMN: Vägen till +1,5° Celsius

För några veckor sedan publicerades rapporten från FN:s panel för klimatförändringsfrågor IPCC. Den väckte – både som önskat och väntat – en hel del diskussion. Det goda med den diskussionen är att den påminner oss om att vi har ett klimat-talko framför oss. Det lite besvärliga är att en stor del av diskussionen inte handlade om rapporten, utan om gamla diskussionsspår och invanda föreställningar.

UNG TORSDAG: Ja känder all föysen

Det fina med dessa eldsjälar är ju att de brukar vara så där härligt orkesfyllda och energiska. Så att de kan sprida vidare sin eld till andra eldsjälar. Låta lågan fortsätta brinna i byarna runtomkring i Österbotten.

Nyhetsbild

KOLUMN Viktigt kongressval i USA

Tisdagen den 6:e november hålls det val som åtminstone jag anser vara det mest intressanta i år. Då drar det ihop sig till kongressval i USA.

KOLUMN: Bortraderad Blå framtid, rollen som klister återstår

Blå framtid kännetecknas av en tafatt ministerkohort och en anonym riksdagsgrupp.

KOLUMN: Ta ert ansvar, alla kandidater

Nöjer vi oss med vad vi lovat är vi på väg mot en höjning av jordens medeltemperatur med mer än 3 grader Celsius till slutet av seklet.

Riksdagskrönika: Skogsvård i domkyrkans krypta

Skenheligheten röjer ny mark när arrangörerna i sitt upprop vill att ”dialogen mellan skogsägare, skogsanvändare och skogsyrkesmän bör stödas i syfte att förhindra splittringen av skogsmarken och öka förtroendet och tilliten för allas bästa”.

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Käpphästarna har erövrat världen – när får vi se dem erövra Österbotten?

KOMMENTAR Det pågår en käpphästrevolution som trollbundit åtminstone 10 000 unga i Finland och som nu sprider sig över världen.

Nyhetsbild

Vinnande kolumn: Att jämföra blommor med månsken

KOLUMN

"Det är inte hälsosamt att jämföra sig med andra, inte heller rimligt. Blommor är hur vackra som helst, alla i olika färger och former, några stora, några små." Läs Erica Neumans prisbelönade kolumn.

KOLUMN: Låt oss lyssna på Greta!

“Värm våra hjärtan, inte klimatet!” Så stod det på en av de många skyltar som de åtta tusen deltagarna på den stora klimatmarschen i Helsingfors förra lördagen hade med sig.

UNG TORSDAG Tankar om vikten av goda grannar

Helmut Schmidt, västtysk förbundskansler, gav följande tre råd till aspirerande politiker: lär er språk, studera grundlagen och bekanta er med det egna landets och grannländernas historia.

KOLUMN: Flyttningar är vändpunkter

Om en flyttning inte precis innebär en ny livsfas så innebär den ändå en förnyelse. Man får nya utsikter, nya promenadrutter, nya rutiner.

KOLUMN: Skogens framtid berör oss alla

Skogen är utan tvekan av central betydelse för vår framtid. Den är också en plats för rekreation och källa till välbefinnande. Forskningen visar entydigt på hälsofördelarna.

KOLUMN: Eloge till skenheligheten

Vi kan säkert inte rädda hela världen genom att minska vår konsumtion i Norden. Men vi kan kanske göra våra egna länder till bättre platser att leva i.

Från riksdagen: Kampen för VCS fortsätter!

Detta är ett sorgligt exempel på mycket rå maktpolitik. Att ledamot Koski (Saml) därtill lyckas få till det så, att hon anser det vara en fördel för VCS att inte få fulljour, säger allt.

KOLUMN: Finskt rekord i klantighet

I stället för en kompromiss valde regeringen konfrontation, och de som får betala priset för den här monumentala klantigheten är de finländska företagen och, i förlängningen, hela den finländska samhällsekonomin.

UNG TORSDAG: Tacksamhetens lov

Det är svårt att vara tacksam i en tid när det är fult att vara nöjd.