Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Barn behöver få röra sig fritt

“Tryggismen” finns inte bara i USA. Också i Danmark rör sig barn mindre på egen hand. De cyklar mindre och skjutsas oftare till skolan.

KOLUMN Ett unikt men förskingrat livsverk

Det som mest berör, när jag läser  Sören Gunnarssons bok ”Victor Hasselblad. Mannen bakom kameran”, är det som hände efter Victors död 1978.

RIKSDAGSKRÖNIKA: Maratonloppets slutspurt börjar

Vårens riksdagsval i Finland måste handla om värderingar, om vår människosyn, om klimatet, om utbildningen och om vården, om barnen och de äldre.

KOLUMN: Förenta Nationernas ofullkomlighet

Jag håller inte med Hannes Stein om att FN borde läggas ned, däremot har han nog rätt i att Israel ofta utsätts för negativ särbehandling av FN.

Ung Torsdag: Låt det gå nöd på dig

Människan är inte menad för autonomi. Hade det varit så hade vi inte byggt byar, skolor, burit upp skatt eller använt sociala medier.

KOLUMN: Euron: Höjdare eller flopp?

EU har trots alla avtal inga effektiva medel att påverka ett suveränt lands ekonomiska politik, så länge som finansiering finns tillgänglig.

KOLUMN: Utebliven vård är en realitet

Vårdare som arbetar i sjukhus och på avdelningar med bättre arbetsmiljö, mindre arbetsbörda och färre krav på att utföra icke-vårdrelaterade arbetsuppgifter, har angett en lägre förekomst av utebliven vård.

KOLUMN Vår president har ett stöd som en despot

Acceptansen av president Niinistös fögderi snuddar vid nittio procent. Samtidigt står procenttalet vid den yttersta gränsen för en demokrati.

Nyhetsbild

I RIKSDAGEN Att röja oftare skulle trygga eldistributionen

Finlands hårdaste storm någonsin skapade kaos i vårt samhälle. Det kostade pengar och skapade osäkerhet.

KOLUMN Klimatet blir varmare - håll huvudet kallt

På sistone har det varit i det närmaste omöjligt att se på en nyhetssändning eller öppna en tidning utan att stöta på åtminstone en alarmerande nyhet om klimatförändringen.

UNG TORSDAG Det obekväma temat barn

Det känns som att vi pratar om barn hela tiden. Om att barn ger livet mening och allt det där. Ändå finns det så många tabun kring barn och föräldraskap.

KOLUMN: Från DJ Ibusal till Vreeswijk

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Hur mycket mat slängde du i julas?

Vi kan lika gärna slänga var fjärde matkasse direkt i soporna, för det är där den hamnar för de flesta ändå. Under julhelgen är matsvinnet ännu större.

KOLUMN: Jag handlar i Tyskland

För att de lokala handlarna skall kunna klara sig så kan det vara en idé att de också funderar på att sälja på nätet. Kanske inte till utlandet men till Finland.

KOLUMN: Sunds sista

Det här blir min sista kolumn i Vasabladet och Österbottens Tidning. Tiden har kommit för mig att överlämna stafettpinnen i nya händer.

RIKSDAGSKRÖNIKA: Stark optimism inför 2019

En stadskoncern med 150 miljoner i överskott - och som industrin bevisligen tror på - har all orsak att se optimistiskt fram emot att stärka hela Österbotten även år 2019.

KOLUMN Det lokalas lockelse

Vår medvetenhet om omvärlden tar alltid sin begynnelse i det lokala. Ur detta formas vår syn på historia, politik och allt annat.

Ung torsdag: Nytt år, mänskligare krav

Jag är människa, och jag är mänsklig. Jag måste inse vad det innebär, tillåta mig att vara det och ställa kraven utgående från det.

KOLUMN Med släkten på Facebook

Då jag tidigare kunde säga att jag har tjugo släktingar så kan jag nu säga att jag har åttio.  Att jag sedan endast sett trettio av dessa i det riktiga livet är en annan sak.

Riksdagskrönika: Gemensam klimatpolitik

Om vi ska drastiskt minska på våra utsläpp är det de stora helheterna som avgör, inte huruvida vi äter julskinka eller köper julgran en gång om året.

I RIKSDAGEN Hårda och kalla ideologiska val

Riksdagens kalenderår avslutas alltid med den en vecka långa manglingen av nästa års budget. I år gick debatten het speciellt vad gäller nedskärningarna i socialskyddet.

UNG TORSDAG Gåvor utan dolda avsikter

Julklappen till läraren - är den muta, morot eller medmänsklighet?

KOLUMN: Julpyssel, varsågoda

Vi vet alla att julen kan skapa en hel del angst och weltschmertz bland befolkningen.

KOLUMN: Riskfyllda reflexioner om det korrekta

Jag vet: man ska akta sig för att säga något negativt om politisk korrekthet för då misstänks man för bristande känslighet för kvinnors eller olika minoriteters rättigheter.

KOLUMN: Julstökigt