Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

UNG TORSDAG: Strunta inte i straightkulturen

Har ni tänkt på att straighta aldrig måste förklara sig? När ska vi diskutera deras läggning och livsstil egentligen?

KOLUMN: Jord, japaner och ett stort språng

I områden som kommunisterna kontrollerat hade man bland annat ogiltigförklarat gamla arrendekontrakt och delat ut marken till de fattiga. Sånt vinner man folkets förtroende med.

I RIKSDAGEN: Full jour och full fart

Att varje vecka få ta del av nyheter kring regionala bolag som bidrar med lösningar till nya Kvarkenfärjan – Vasas och Umeås flytande laboratorium – stärker minsann vår roll som Nordens energihuvudstad och är ett konkret exempel på hur det offentliga och privata tillsammans kan visa vägen.

KOLUMN: Från tillväxt till hållbar utveckling

Hållbar utveckling blev ett centralt tema i valdebatten, i större utsträckning i västra än i östra Europa och mer i norr än i söder. Men ett tema som gick hem bland ungdomar och gynnade partier som tydligt tog ställning för eller emot.

KOLUMN: Rinnes risktagning

Utgångsläget är betydligt mera krävande nu än under den föregående regeringsperioden. Trump sätter käppar i hjulen för världsekonomins utveckling, brexit och populistisk politik hotar sinka EU:s utveckling, och centralbankerna har tömt sin pajazzo.

KOLUMN: Upp som en pannkaka …

Nu rasar kulisserna. Orbàn vill tillbaka och signalerar att han kanske lite kan anpassa sig. Italien störtar sig djupare in i det ekonomiska fördärvet och hoppas på – just det: att EU hjälper.

UNG TORSDAG: De övriga 364 dagarna då?

Pridemånaden är här, likaså frågor som "varför pride?" och "vem får egentligen delta?". Pridemånaden är här, likaså skyltfönster med regnbågsfärger och företag som vill tjäna pengar på oss.

KOLUMN: Skriften på väggen

Mellan fyrtio- och femtiotusen människor trängdes i Kajsaniemiparken i Helsingfors när festen för att fira Finlands guld i ishockey sparkade igång. Hos mig infann sig en känsla av intensivt obehag.

KOLUMN: Speciellt land med intressant historia

Under 70 år har Kina varit kommunistiskt. Om det nu är just ”kommunistiskt” som utgör rätt benämning i dag kan förstås diskuteras. De ekonomiska friheterna har ändrats påtagligt. De politiska friheterna stampar på stället.

I RIKSDAGEN: Österbotten på kartan

UNG TORSDAG: En historisk söndag

KOLUMN På måndagsmorgonen vaknade människor utan tvekan till en ny värld.

KOLUMN: En fin utsikt är också god vård

KOLUMN Jag hade nyligen nöjet att besöka Florence Nightingale-museet i London. Museet är litet och anspråkslöst och finns bredvid St. Thomas Hospital ett stenkast över floden från Big Ben.

KOLUMN: Plötsligt blev hela Sverige EU-vänligt

KOLUMN Svenskarna har gått från att vara skeptiska till all överstatlighet till att vara mest europeiska av alla. Det har sin historiska förklaring.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Skoja inte bort det som händer i Alabama

Sociala medier fylls av memes som driver med de konservativa krafterna som fått igenom den drakoniska abortlagen i Alabama. Det kan vara ett stort misstag att skämta om det här.

KOLUMN: Skicka pinnen vidare

Sedan några månader tillbaka har vi ett idrottande barn bland oss.

KOLUMN: Demokrati är som kärleken

Det finns en fras jag stulit från någon som är klokare än jag, och som jag använt några gånger då jag hållit tal till brudparet.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Svårt att vara högerpopulist när kärleken tar över

Ena dagen spyr man galla över invandrare, andra dagen gifter man sig med en. Den växande högerpopulismen är förknippad med en hoppingivande paradox.

I riksdagen: Den första månaden på Arkadiabacken

Så snart en ny regering har bildats kommer de egentliga medlemmarna i olika utskott att väljas, och det egentliga utskottsarbetet börjar genast efter sommarsemestrarna.

Ung Torsdag: Skynda långsamt

Om vi väljer att se på mellanåren som ett problem måste de förebyggas tidigt och under hela skolgången.

KOLUMN: En obekväm sanning

En förskjutning av beskattningens tyngdpunkt från inkomst- till konsumtionsskatter skulle vara både socialt orättvis och, med största sannolikhet, klimatpolitiskt ineffektiv.

KOLUMN: Vålnaden i Ständerhuset

Om Centern hotar framstå som den illvilliga busen, får vi hoppas att ingenjörslinjens hårdföra och okänsliga företrädare får lov att retirera.

KOLUMN: Om alla vore lika duktiga som jag

I vår inre bokföring väger goda handlingar upp onda och vår moraliska våg synes vara inställd på att nå jämnvikt och plus minus noll.

Från riksdagen: Vallöftena ska inte finansieras med småföretagarnas plånbok

FFC ska inte ges tillträde till småföretagarnas plånbok.

KOLUMN: Europa runt på 15 dagar

Fastän allt inte gick som på räls har vi definitivt fått mersmak. Att resa med tåg är dessutom ett klimatsmart alternativ.

Ung Torsdag: Ketchupflaskan - en symbol för öppenhet

Dessa invandrare och flyktingar lämnade tydliga spår i våra samhällen - också de, som i fallet Brecht, sedan drog vidare mot andra väderstreck.