Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Globala metropoler i stället för fosterland

Våra äldre generationer har uttryck ett djupt bekymmer över dagens ungdom. Den bryr sig mindre om fosterlandet än sina föregångare. Viljan att försvara Finland tycks förblekna. Måste vi faktiskt bli oroade?

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Få vill bosätta sig i problemnästen

2

KOLUMN Pohjalainen gör sin egen region en björntjänst genom att ständigt utmåla svenskan och tvåspråkigheten som ett problem.

KOLUMN: Inför valvakan

Bland de som låter bli att rösta är det allt ovanligare att man motiverar detta med brist på förtroende gentemot politikerna. Allt mer har det handlat om allmänt ointresse eller att man inte inser vad det tjänar till att rösta.

KOLUMN: Kärnfamiljen är inte nog

Det sägs att det viktigaste karriärvalet en kvinna kan göra är att välja en jämställd partner. Nu finns det även forskning som visar att det kan minska stressen.

UNG TORSDAG: Ode till jobbiga människor

Enligt mig sker samhällsutveckling när vi lyssnar på dem vi inte förstår. Vissa av oss lever med en stor mängd privilegier som gör det svårt att sätta sig in i situationen hos den som saknar de fördelar vi har.

KOLUMN: En österbottning i Stockholm

Den text som Chydenius formulerade innehöll ett antal radikala element som i våra länder i dag känns självklara, men som fortfarande saknas i många länder i världen.

KOLUMN: Likgiltiga väljare i utlandet

Valreportage har flyktigt behandlat finländska partiers valarbete utanför republikens gränser. Den insatsen är om någonting fåfäng möda.

KOLUMN: Också i Sverige behövs finska skolor

Medan de flesta minoriteter i Europa tillåts undervisa alla ämnen på minoritetsspråket, är de finska skolorna i Sverige tvungna att undervisa minst hälften av alla ämnen på svenska.

KOLUMN: Kortnosiga drakar och onomatopoetiska ord

Om du så enbart läser Kalle Anka-tidningar hela ditt liv så är det en ständig källa till ny kunskap och stöder din språkutveckling.

KOLUMN: Med blicken på fötterna

Det strukturella problemet kvarstår. Finlands tillväxtpotential är för liten i förhållande till trycket på de offentliga utgifterna.

Ung Torsdag: Vår tidsanda på teve

Vad som för många är en metod för att rensa hemmet och tänka mer medvetet när de konsumerar –är enligt min uppfattning något mycket större.

KOLUMN: GDPR och andra beslut – på två orter

Vad dom riktigt gör där i EU-parlamentet kan säkert kännas främmande. Så även för mig.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Vidare – tillsammans

3

Resultatet av den intensivaste politiska debatten i Korsholm någonsin blev detta – fyra rösters övervikt för icke-fusion – och det är den plattform det gäller att bygga vidare på.

KOLUMN: Fiskmåshögerns frammarsch

Som en tredje generationens Vasabo är jag stolt och mån över den flerspråkiga, internationella och toleranta aura som många kuststäder så väl utstrålar.

Nyhetsbild

KOLUMN: Dopningen är inte ett modernt påfund

KRÖNIKA Det är vintertid, och det är nordiska sporter på tv – längdskidåkning, skidskytte, och allt det andra som vi förr yvdes över att vara bra på, men som idag är lika mycket förknippat med dopningsskandaler som med frejdig kamp i skidspåren.

KOLUMN: Klockan klämtar för Stockmann

Stockmanns kräftgång är skäligen smärtsam för de stora finlandssvenska fonderna.

KOLUMN: Seglivade presidenter

Gerald Ford är unik genom att ha varit president utan att vara med om att vinna något presidentval, vare sig som presidentkandidat eller vicepresidentkandidat.

UNG TORSDAG: Pontius Pilatus hade rätt

I dag lever vi fortfarande i kapitalismen, och det går ju inte så bra för oss. Vi förstör vår planet och prioriterar ekonomisk tillväxt framför jämlikhet.

KOLUMN: Klimatet är den nya kapitalismen

För ett halvsekel sedan och en bra bit in på sjuttiotalet jäste det i studentvärlden, ungdomen radikaliserades och massorna drog ut på gator och torg för att demonstrera.

KOLUMN: En parentes

Jag är inte stolt över att behöva fastslå att jag kanske i alla fall inte är någon krutuppfinnare då det gäller detta med uppfostran.

KOLUMN: Livets mirakel

Vi kunde gott visa mer intresse och hänsyn för de fritt levande djur som fortfarande finns kvar. Annars riskerar vi att få det ensamt.

KOLUMN: Demokratins hjältar

Den ojämlikhet som är inbyggd i personvalssystemet är ett demokratiproblem som måste lösas. Ett första steg på vägen är att införa ett tak på hur mycket pengar som får användas på kandidaternas egna kampanjer.

KOLUMN: Bling blong, goddag!

Lantbruksavbytarroboten har automatisk gödselgrep som sprider spillning överallt snabbare än våra främlingsfientliga partier.

UNG TORSDAG: Bara här kan vi vara

Låt dig inspireras av de starka, kloka och drivande personer som försöker få oss på rätt bana.

KOLUMN: Svajpa dig till rätt riksdagskandidat?

Skulle det då inte vara betydligt smidigare med ett Tinder för riksdagskandidater?