Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

KOMMENTAR AKK skulle bli Europas mäktigaste politiker

I Tyskland meddelade Annegret Kramp-Karrenbauer att hon lämnar posten som partiledare för Kristdemokraterna CDU. Hon vill inte heller bli förbundskansler.

Nyhetsbild

RIKSDAGSKRÖNIKA: Viktiga beslut för de äldre, familjerna och klimatet

SFP gick till riksdagsval med flera tydliga mål. Vi talade för fler händer i äldrevården, en reform av familjeledigheterna och vettig klimatpolitik. Nu har vi börjat leverera.

Nyhetsbild

KOLUMN: En sällsynt idiotisk idé

Att privatisera vattenförsörjningen är en alldeles sällsynt idiotisk idé, skriver Christer Lindholm.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL Kampen att hitta en motståndare till Trump i full gång

Vasabördige Andreas Elfving har den gångna veckan följt med den amerikanska presidentvalskampanjen på plats i delstaten Iowa. Han följde såväl president Trumps valmöten som hans motståndare Demokraternas primärvalskampanjer. Elfving reste till USA med en delegation utsänd av de europeiska liberalerna ALDE.

Nyhetsbild

KOLUMN Ta med eller frysa ut nationalister?

Tyskland skakas av en skandal efter att det högernationalistiska partiet AfD fått politiskt inflytande. Paralleller dras till 1930-talet.

UNG TORSDAG: Hur många möjligheter har våra barn

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blir lite provocerad när jag ser föräldrar klä sina döttrar i rosa från topp till tå, för att sen komplettera utstyrseln med en glittrig rosa väska innehållande en rosa nalle.

KOLUMN Sveas slynglar och Alfreds pärlor

Vasa stad vill bygga Wasa Station och bidra med 50 miljoner euro till projektet – trots att staden överväger att permittera sin personal.

Nyhetsbild

Kommentar: På samma gata som målade pinuppor stirrar män på äkta lättklädda kvinnokroppar

Sexistiska målningar i Vasas nyaste pub upprör. På samma gata dansar lättklädda kvinnor medan påklädda män ser på. Den som vill kan få en privat show.

Nyhetsbild

KOLUMN Fritid eller arbetsläger

Sommarstugorna (det finns en halv miljon) har börjat ruttna bort, eftersom unga människor inte mer vill delta i det årliga arbetslägret på stugan.

KOLUMN Finland som u-land

Finland av idag visar tecken på att bli ett exploaterande utsugarsamhälle, styrt av egoistiska vinstintressen, ibland utländska. Inte helt olikt ett u-land.

KOLUMN Grundlagsutskottet - och Haavisto - i vågskålen

Riksdagen står inför en intressant start. Det mest brådskande ärendet är att fortsätta utredningen om utrikesminister Pekka Haavistos agerande (grön).

KOLUMN Vasa stad får lov att tänka om

Vasa stads höga investeringstakt har medfört att ekonomin krisar. Tillgångar finns men det är ebb i kassan.

Nyhetsbild

UNG TORSDAG: Vart är pucken riktigt på väg?

Wayne Gretzky, tidernas bäste hockeyspelare, brukade säga att en suverän spelare åker dit pucken är på väg, inte dit där den är.

KOLUMN: Ragnarök är här

Varför lanserar svenska forskare plötsligt tesen att initiativtagarna till Rökstenen var vikingatida motsvarigheter till Greta Thunberg?

Nyhetsbild

KOLUMN: Fristadens förbannelse

Konstnärliga kvarter blommar upp i fattiga stadsdelar. Unga drömmare har då råd att ta sina första stapplande steg mot att förverkliga företagsidéer. Det finns utrymme att misslyckas och det blåser en modern vind som ger drömmar luft under vingarna, skriver vår nye kolumnist Joakim Haldin som bott både i London och Berlin.

KOLUMN Måste göra slut med amerikanske Joe

Jag måste göra slut med Joe Biden. Det börjar vara ohållbart, han är så enträgen.

Nyhetsbild

KOLUMN Den enes skräp den andres skatt

En man som dyker i soptunnan väcker min uppmärksamhet. Den här mannen gäckar mitt sinne. Vad söker han? Vad driver honom? Malin Vesterbacks kolumn.

Nyhetsbild

UNG TORSDAG: Från filterbubblor till likformighet – Netflix har koll på allt vi tittar på

När jag byter ut teven mot exempelvis Netflix ger jag mediebolaget makt att analysera alla mina drag, skriver Fanny Willman i sin kolumn.

KOLUMN Den pastorala idyllens hot

Vår dröm om ett paradis kan vara roten till vår undergång då jorden eroderas.

Nyhetsbild

KOLUMN: Inte ens de goda människorna har slutat titta på porr

Ännu för 20 år sedan fanns det personer som fick sin tillgång till porr genom att installera en parabol på hustaket eller köpa en vuxen-VHS på bensinstationen.

KOLUMN Kvinnligt i toppen

Let’s face it. Klart det finns en hel del som inte gillar de "kvinnliga" trender som råder. Halla-aho vinner på det här. Tro mig.

KOLUMN Tjurskallar på båda sidor av förhandlingsbordet

Den 23 januari har det gått exakt 80 år sedan den så kallade januariförlovningen, då de finländska arbetsgivarna erkände fackföreningsrörelsen som förhandlingspartner och båda sidorna förband sig att i fortsättningen lösa tvistefrågor genom förhandlingar.

KOLUMN Rädd att flyga - inte utan orsak

Ett av sjuttiotalets slagord var ”Rädd att flyga”. Rubriken var litterär. Den klädde pärmen på amerikanska författarinnan, Erica Jongs roman med samma namn.

I RIKSDAGEN Att utveckla psykvården livsviktig framtidsinvestering

Jag anser att det är viktigt att det detta år reserverades 10 miljoner euro i statsbudgeten för att ta fram en nationell strategi för psykisk hälsa.

Nyhetsbild

UNG TORSDAG: Jag hatar halka

När jag halkar blir jag till kött, till en människokropp som kan gå sönder. Det är nog därför halkan är så vidrig.