Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

I RIKSDAGEN: Rutiner en broms för utvecklingen?

Behovet av äldreomsorg har ökat år för år medan kommunala resurser för att tillhandahålla tjänster har minskat avsevärt. Detta har lett till att ett antal kommuner har outsourcat sina vårdtjänster till privata aktörer.

KOLUMN: "Finländaren hatar att pruta"

Även om dagens konsumenter kanske inte prutar så ofta så jämför de desto mer.

UNG TORSDAG: Yttrandefrihet eller förtryck?

KOLUMN: Att höja blicken

Semestertiden är till för att läsa om klassiker och tiden efter semestern för att fundera över vad man egentligen håller på med därinne i ekorrhjulet.

KOLUMN: Det är importen, dumbom!

Systemet för den internationella handeln, som baseras på internationellt samarbete, hotas i dag av ett totalt sammanbrott.

KOLUMN: Avena sativa, Solanum tuberosum, Carum carvi

Sensommartider är skördetider. Sädeslag, rotfrukter och grönsaker. Efter månader av slit, oro och väntan ger arbetet äntligen utdelning.

KOLUMN: Problemen skjuts på framtiden

Avmattningen i världsekonomin har föranlett krav på mera penningpolitisk stimulans.

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Måste vi kunna läsa i framtiden?

Vansinne, är kanske ryggmärgsreflexen när man hör filosofen och arbetslivsprofessorn Lauri Järvilehtos tankar om lärande.

UNG TORSDAG: Historiska barlaster

De flesta politiska partier bär på en historisk barlast de helst av allt skulle vilja glömma.

KOLUMN: Avgörandet för 75 år sedan

Den 13 augusti, för 75 år sedan, lämnade de sista tyska Kuhlmey-flygarna landet. Relativt lite har skrivits om deras insats i vår krigshistoria.

KOLUMN: Regionernas samarbete viktigt

Är Visegrádsamarbetet något som Norden kunde ta efter, inte när det gäller värderingar, men kanske vad formen för samarbete och inflytande i EU beträffar?

KOLUMN: Kejsaren, muren, böckerna och skalden

Läser man om krig talar man ibland om ”den brända jordens taktik”. I fallet med en kille vid namn Qin Shi Huangdi (stavningen varierar) kunde man tala om ”den brända lersoldatens taktik”.

KOLUMN: Finländska nackdelar, del 2

KOLUMN Vår lätta och roliga sommarserie fortsätter med den hemliga intervjun, som den brittiska kvalitetstidningen The Observian gjorde i Finland i april.

KOLUMN: Svårt med skräp

Hur ska vi få alla att ta hem sitt eget skräp?

UNG TORSDAG: Vad bevara när sommar går mot höst

Jag tror att vi ofta upptäcker något nytt i oss själva när vi bryter mönstret, går in i en sommarvila och blir ett semesterjag som sällan är riktigt det jaget vi hade hoppats hinna med att bli.

KOLUMN: Från Bryssel till Impivaara

KOLUMN Det finns småsmulor kvar av det sargade ordförandelandet Finlands möjligheter att rädda hem någon futtig poäng.

KOLUMN: Elliot Ness – eller Simpsons farfar?

Så blev det dags för den andra ronden av debatterna mellan de som hoppas bli demokraternas presidentkandidat. Än så länge var dom ju hur många som helst.

KOLUMN: En oförstörd sagovärld

Jag tror aldrig att jag har varit så kusligt medveten om glappet mellan den mänskliga kulturens förgänglighet och naturens egen förmåga att blända, tjusa och bevara.

KOLUMN: Alla bitar på plats

Vi behöver tid för återhämtning, ett avbrott i stressen för att sedan kunna fungera effektivt igen. Utan regelbundna avhopp från vardagens ekorrhjul ökar risken att köra in i väggen.

KOLUMN: Ett lönsamt klipp

KOLUMN Ska jag köpa en ny gräsklippare eller bara ge upp inför entropin; överge människans eviga kamp om att upprätthålla struktur och ordning gentemot kaos?

UNG TORSDAG: 15 rån jag inte kan släppa

Det grövsta rånet i svensk historia ägde rum under Melodifestivalen 2017 då Loreen, som skulle vinna med mästerverket ”Statements”, blev utröstad i andra chansen.

KOLUMN: 100 år sedan vårt första presidentval

Klyftorna mellan vinnare och förlorare var stor och en knäckfråga var om Mannerheim borde bli president.

KOLUMN: Bortom Anders och Carl

KOLUMN Det kan vara nedslående att se mängden Anders och Carl som dominerar vd-listorna, men då glömmer man att det även här finns en mångfald av perspektiv.