Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: En flykt från ansvaret

Tre regeringar under centerpartiets ledning har under 2000-talet kollapsat innan riksdagens mandatperiod har tagit slut. Centerns gröna våg har ebbat ut före målrakan. I folkets mun formuleras domen sedan länge: Centern sviker alltid.

KOLUMN: En agrar nostalgitripp

Specialutställningen med alla fyndiga redskap gjorda av trä, för sekler tillbaka, visade hur enkelt och praktiskt man löste många problem.

KOLUMN: De borde få räta på sig

“Avslöjandena visar att tillsynen fungerar,” sa Juha Sipilä när missförhållandena inom äldreomsorgen med ens började få bra uppmärksamhet. Han hade förstås fel: missförhållandena hade funnits länge – utan att få uppmärksamhet – och nu avslöjades den ena skandalen efter den andra.

UNG TORSDAG: Vi unga och de gamla

Om en månad är det riksdagsval i vårt land. Som ung förstagångsväljare är det svårt att veta vad man ska leta efter i en kandidat. Därför väljer jag de som speglar mina ideal bäst, de unga.

Nyhetsbild

Brexit-Barnier stjäl showen i Bukarest

Michel Barnier förväntas bland annat säga något om hur EU vill stöda de regioner och städer som drabbas värst av brexit.

KOLUMN: Fruktansvärd, men spännande

Det enda debattörerna förefaller vara intresserade av är ekonomin. Varför inte diskutera innehållet i stället?

KOLUMN: Andra varvet

De finaste fynden man kan göra på loppis idag kommer från en tid när både kläder och heminredning gjordes för att kunna ärvas.

KOLUMN: Vart går sannfinnarnas röster?

Centern är störst, men var finns alla kvinnor?

KOLUMN: Ett liv i exil

Konflikten i Katalonien får allt mer drag av en antik grekisk tragedi. Katastrofen är oundviklig och huvudpersonernas misslyckande förutbestämt.

KOLUMN Stråtrövarnas återkomst

Att skydda medborgare för snabblånefirmor  och indrivningsbolag borde vara en av det nordiska samhället viktigaste uppgifter.

Ung Torsdag: Om skenhelighet och konsumtion

Vi står inför en stor utmaning, och vi är tvungna att helt omvärdera vår syn på konsumtion om vi ska lyckas vända utvecklingen till det bättre.

KOLUMN: Media ställer fel fråga

Förutsättningarna för tillväxt är dåliga på grund av strukturella faktorer. Befolkningen i arbetsför ålder krymper, och produktiviteten har inte ökat på ett decennium.

KOLUMN: Ledarskapet och vårdkvaliteten

Inom vården har chefen ofta en lägre nettolön än vad underställd personal i treskiftsarbete har. Där har vårdfacket Tehy något att bita i.

RIKSDAGSKRÖNIKA Bättre familjepolitik bästa garanten för att fler barn föds

Vid sidan av en debatt om åldringsvården borde det inför riksdagsvalet föras en ordentlig debatt om familjepolitiken i Finland.
 

KOLUMN Toppmötets vinnare blev Vietnam

Toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong Un gav värdlandet Vietnam en positiv publicitet och en politiskt neutral uppmärksamhet.

KOLUMN: Döda kändisars sällskap

Den 17 december 1977 stannade min värld för ett ögonblick då jag såg Ilta-Sanomats löpsedel på varuhuset Wiklund i Åbo.

UNG TORSDAG Vem vill inte rösta på den äkta varan?

Mitt råd till alla kandidater som nu tar steget in i valrörelsen är: var äkta i era möten med väljarna, lyssna på vad de har att säga -  men våga även stå för era egna ståndpunkter.

KOLUMN: Internets barn har det tufft

Vissa förändringar är positiva, de unga dricker och röker senare, de är bättre bilförare och de väntar längre med att ha sex, men de är också mer sårbara.

KOLUMN: Delikat fråga, detta med demokrati

I Finland har vi helt enkelt inte en tradition med direkt demokrati. Vår demokrati fungerar indirekt, via valda representanter.

Nyhetsbild

Sofia Nygård: Jag fick vård på svenska – i en minut

Att inte få vård på sitt modersmål skapar otrygghet. Ett enkelt ”Hej, hur mår du?” kan göra stor skillnad.

KOLUMN: Slarv och gamla synder

Viktiga och ansvarskännande människor har förbisetts i den kortsiktiga sparivern: bland annat städpersonal, vaktmästare, gårdskarlar och kökspersonal.

Från riksdagen: Framtidskartor ritas nu

En region som självständigt vill kunna utveckla sjukhus, högskolor, även mångsidig svenskspråkig service samt locka investeringar och arbetsplatser för kommande generationer bör helt enkelt synas på alla väsentliga kartor.

KOLUMN: Nordiskt samarbete för klimatet

De nordiska vänsterpartierna föregår med gott exempel, och vill tillsammans speciellt betona betydelsen av nordiskt samarbete för att utveckla tågtrafiken till ett allt mer attraktivt alternativ till bilen och flyget.

UNG TORSDAG: Världen brinner, väx upp!

Genom att låta resan inåt förändra hur du agerar utåt kan du kanske komma åt några av de begär som ligger bakom att världen brinner.

KOLUMN: Vad stickning säger om vår tid

Kanske är det ett ålderstecken, men för några veckor sedan köpte jag mig ett par stickor och tre nystan och laddade upp med instruktionsvideor från Youtube. Sedan var jag igång med att sticka och sedan dess har jag inte slutat.