Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: Världen behöver fler och billigare vaccinsprutor

Varenda hinder för massvaccinering måste bort. Att avstå från patent på vaccin är inte den snabbaste lösningen på en akut kris.

LEDARE: Fler nyfödda, visst. Fler 100-åringar också

Barn ska födas för att de är efterlängtade, för att någon vill bli förälder. Inte för att nationen är oroad över låg nativitet.

LEDARE: Finland behöver egen vaccintillverkning

Finländska forskare håller på att utveckla ett coronavaccin som ges som nässprej. Men staten förmår inte stöda forskningsprojektet.

LEDARE: Apropå Korsholm: Folkomrösta bör man – men med eftertanke

Förtroendet för de sittande Korsholmspolitikerna sjönk men förtroendet för politiken steg under folkomröstningsrumban.

LEDARE: Vem kör Sverige – vådlig färd påminner om Musse Piggs och Långbens husvagnssemester

Över 14 000 svenskar är döda i covid-19. Ändå förs än så länge ingen bredare, ansvarsutkrävande debatt, av den typ som rasade efter Estonias förlisning eller tsunamin.

LEDARE: Striden om vindkraften tilltar inför kommunalvalet

Allt fler protesterar mot planerade och redan byggda vindmöllor i Österbotten. Frågan ser ut att få politisk sprängkraft i kommunalvalet.

LEDARE: Humbug i politiken hotar Finlands anseende

Det är inte självklart att Finlands riksdag kommer att godkänna EU:s återhämtningsfond. Om den förkastas bär Finland ett stort ansvar.

LEDARE: Atombomben är förbjuden – men inte av Finland

84 procent av finländarna plus Natos tidigare generalsekreterare Javier Solana stöder förbudet mot kärnvapen. Var dröjer Finlands officiella stöd?

LEDARE: Syrgas är vårt bidrag till Indien – är det tillräckligt?

Coronan är en utmaning för alla länder men det är lite skillnad på storleken. I morgon borde en miljon indier få andra sprutan.

LEDARE: Torvtåget har gått – lastbilar hjälper inte

Det finns goda skäl att fasa ut torven. Men det finns inga goda skäl att negligera  människor som drabbas av utfasningen.

LEDARE: Ett politiskt lustspel i åtta akter

Regeringens budgetmangling har varit uttryck för en politisk baksmälla. Den kan också beskrivas som en till dåraktighet gränsande, utdragen kvällsmjölkning.

LEDARE: Skutan sjunker inte, säger Korkman

Inte undra på att samlingspartisten Vartiainen var lite uppretad. Korkmans kolumn är onekligen ett stöd för den sittande regeringen.

LEDARE: Ju längre barnen är kvar desto större risker

Finland har valt en humanare – och mer realistisk – linje i al-Hol-frågan än övriga nordiska länder.

LEDARE: Faller Sanna Marins regering nu?

Det politiska läget har tillspetsats under veckoslutet. Regeringens halvtidsgranskning blev en svårare nöt att knäcka än det tidigare var.

LEDARE: Inga kvinnomördare börjar i dagis

Vad är det som gör att små pojkar kan bli aggressiva män som dödar "sina" kvinnor? Vi måste få tydligare svar på den frågan.

LEDARE: Aprilväder också i politiken

Regeringspartierna har blivit gnälliga. Det är dels politiskt drama, dels en reell politisk dragkamp. Men den är ingalunda unik.

LEDARE: Vasaregionen kliver ut ur olje-eran

Exit för oljan, på längre sikt. Men den framväxande finländska batterindustrins råvaror borde vara inhemska. Inte från en saltöken i Chile.

LEDARE: Kulturen krisar – vad hade Claes Andersson gjort?

Det är torftigt av en kulturminister att engagera sig starkt i torvfrågan när det egna ansvarsområdet kämpat för sin överlevnad i ett års tid.

LEDARE: Den smärtsamma strukturomvandlingen

Vasa får en batterifabrik, Kemi förlorar sin pappersindustri. Torvbrytningen i Södra Österbotten ska läggas ned. Samhället förändras.

LEDARE: Vasa skriver industrihistoria

En fabrik som tillverkar material för batterier ska stå klar i Vasa om tre år. Fler uppföljningar lär vara på kommande.

LEDARE: Höj en skål för ett etappmål!

Måndagens nypremiär på restaurang skuggas av strikta regler som hotar lönsamheten. Men det hjälps inte, pandemin kräver fortfarande sin tribut.

LEDARE: EU:s coronapass – för dig att använda eller låta bli

Förslaget om ett europeiskt coronapass är resultatet av ett politiskt beslut. Fattat av politiker, inte av hälsovårdsexperter.

LEDARE: Malaxgrisarna som räddar skog

Soja, palmolja, nötkött – det är främst importen av dessa tre livsmedel som gör att EU-länderna deltar i skogsförstörelsen.

LEDARE: Utan åtgärder blir det katastrof för idrotten

LEDARE Av någon anledning är idrott, som verkligen inte har varit någon coronahärd, en nagel i ögat på regeringen. Förmodligen handlar det om okunskap och svagt intresse.

LEDARE: Jag studerade en gång vid en underbar institution

Med varje professur som försvinner krymper Svenskfinland, och med tanke på den unikt livskraftiga litteraturen vore det en stor förlust.