Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

LEDARE: Mot en renare framtid – med skräp i hörnen

Någon skrev en klok kommentar på Facebook under en bild av allt skräp som – än en gång – samlats på marken vid plastpressen i Jakobstad.

Nyhetsbild

LEDARE: Globalt angrepp på kvinnor

En högljudd amerikansk opinion är Pro Life/För livet. USA:s president lyssnar till dem. Följderna är tragiska.

Nyhetsbild

LEDARE: Terrorismen skakar Tyskland

Tobias Rathjen var förvirrad, men han eggades upp av rasism, antisemitism och islamförakt. Högerextrem terrorism ökar i Tyskland.

Nyhetsbild

LEDARE: Samsyn kring juridikutbildningen, tack

En jurist i Finland måste kunna finska. Men frågan är om utmärkta kunskaper ska krävas redan på tröskeln till studierna.

Nyhetsbild

LEDARE: Öppna inte Pandoras ask

"If it ain't broke, don't fix it." Om det inte är trasigt ska du inte försöka laga det. Talesättet gäller i högsta grad för det system vi har för språkregistrering i Finland.

Nyhetsbild

LEDARE Ensamseglaren och båtflyktingen

I Europa är det inte längre självskrivet att rädda människor i sjönöd. Men att sluta hjälpa människor är inte rätt sätt att mota människosmuggling, skriver Viveca Dahl.

Nyhetsbild

LEDARE Lön för arbete eller medborgarlön?

Det måste löna sig att arbeta. Hur många gånger har det inte sagts av politiker, tjänstemän, gräsrötter?

Nyhetsbild

LEDARE: Twitter är ingen samhällsbyggare

Presidenthunden Lennu har förbättrat världen. Det har inte Twitter gjort. Den senare ska inte försöka åka snålskjuts på den tidigare nämnda.

Nyhetsbild

LEDARE: Hemligstämplad grund för trafiksäkerhet

Om statliga upphandlingar av vägunderhåll sekretessbeläggs i sin helhet talar vi inte längre om offentlig upphandling. Vi talar om sluten upphandling.

Nyhetsbild

LEDARE Giganternas förbrödring

Finlands och Sveriges tidigare statsministrar Paavo Lipponen och Göran Persson var de sista i sitt slag. De har intressanta tankar om nutiden.

Nyhetsbild

LEDARE: Centern svagaste länken – igen

Finlands regering överväger att ta emot föräldralösa barn från flyktingläger i Grekland. En centerminister har inte hört talas om frågan.

Nyhetsbild

LEDARE: Eldstormen som dödade 25 000 människor

Vi måste återta de nationella symbolerna flaggan och statsvapnet, de har stulits av rasisterna. I Dresden finns samma problematik.

Nyhetsbild

LEDARE En folkkyrka väljer riktning

På onsdag klarnar det åt vilket håll kyrkan går. Det handlar om att kunna leva med och tolerera det ofullständiga och göra det till en styrka.

Nyhetsbild

LEDARE: Då man försäger sig

Det går väldigt snabbt nu. Gränserna för det nya normala i debatten flyttas för var dag. Det som var oacceptabelt beteende i går är normalt i dag.

Nyhetsbild

Ledare: Nu ska vi leka också

Det är bra att skapa mer tid med båda föräldrarna för det lilla barnet, men vad händer med tiden när barnet blir större?

Nyhetsbild

LEDARE rättsstaten

Dramatiserar man utrikesministrarnas och FN-chefens budskap blir det: Alle man till pumparna!

Nyhetsbild

Ledare: Krigande idrottare har svår matchning

LEDARE Skyldigheten att göra sin värnplikt eller civiltjänstgöring ska vara lika för alla. Men innehållet i tjänstgöringen måste vara flexibel.

Nyhetsbild

LEDARE: Islands pappor starkast i världen

”Isländska pappor är de som står starkast i ­hela världen.” Det är rubriken på en artikel som ­ingick i tidskriften Arbeidsliv i Norden i april i fjol. Det är inte bara något Ingólfur V. Gíslason, den ­isländska docent som intervjuas, hittat på. Det stöds av ­forskning, bland annat från världshälso­organisationen WHO.

Nyhetsbild

LEDARE: Människors hem har blivit handelsvara

Medelklassen trängs ut från städerna, hushållens inkomster minskar, men de etablerade partierna förstår fortfarande inte varför väljarna sviker.

Nyhetsbild

LEDARE: Gnomer är de nog inte

Gnomer? Nej, snarare herrar som föreställer sig att varje ung kvinna längtar efter att en vitskäggig gubbe ska lyfta på hennes kjol.

Nyhetsbild

LEDARE: Ett litet samlingpartistiskt frieri till Halla-aho

Med Jan Vapaavuori som ordförande i stället för Petteri Orpo skulle Samlingspartiet varit mera immunt mot Sannfinländarna.

Nyhetsbild

LEDARE: Klimatfond nalkas – välkommen, välkommen

Den här veckan förväntas Sanna Marins regering lansera en klimatfond – som också du och jag eventuellt ges möjlighet att investera i.

Nyhetsbild

LEDARE: Det finlandssvenska främlingskapet

Skolan och dess finskundervisning är kanske inte alls den aktör vi ska skuldbelägga för den finlandssvenska flyttvågen till utlandet.

Nyhetsbild

LEDARE Bye-bye Britannien

Med sorg i hjärtat förlorar EU ett medlemsland. Vi önskar britterna lycka till, men besvikelsen kan bli stor då löften inte infrias.

Nyhetsbild

LEDARE En stridslysten bilförare

En färsk forskningsrapport visar att självcentrerade män kör tyska premiumbilar. Men det betyder inte att alla BMW-förare är oempatiska.