Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Ledare: Brexit skapar kaos i Europa

Som det ser ut nu så väntar ett stort europeiskt brexitkaos efter den 29 mars, om 71 dagar. Det förlorar vi alla på.

Nyhetsbild

Ledare: Kaoset i Sverige bara fortsätter

1

Vänsterpartiet vill i sig se Stefan Löfven (S) som Sveriges nästa statsminister. Men inte till vilket pris som helst. V-klausulen spökar.

Nyhetsbild

Ledare: Invandringen blir hett valtema

Händelserna i Uleåborg kommer att påverka finländarnas attityder gentemot flyktingar och skärpa den finländska invandringspolitiken.

Nyhetsbild

LEDARE: När misstron äter upp framtiden

2

Fransk fråga: Kan representativ demokrati på något sätt förenas med ett utökat direkt inflytande?

Nyhetsbild

Livskampen i Vasa centrum kräver lördagsgodis

En färsk rapport visar att Vasas livskraft sjönk en aning under 2018. Vasa ligger bra till jämfört med många andra städer, men det krävs återkommande kraftinjektioner.

Nyhetsbild

LEDARE: Inte precis bästa möjliga ordförandeland

Det kan blir smått intressant att se vad Rumänien, dominerat av en korrumperad sosse, ger i arv åt Finland.

Nyhetsbild

LEDARE: Klockan klämtar för reformerna

Riksdagen har samlats för sin slutspurt. De stora reformerna borde fås i mål. Mjölksyran bränner i benen och allt fler börjar tvivla på att regeringen lyckas få sina reformförslag godkända av riksdagen.

Nyhetsbild

Viveca Dahl: Ett tack till Norge

Man kan inte annat än imponeras av det sätt på vilket Norge bemött de anhöriga till de fyra som begravdes av lavinen på Blåbärsfjället.

Nyhetsbild

LEDARE: Med Kalle Anka som lockbete

Om inget förändras kommer en tiondedel av dem som började ettan 2018 inte att lära sig läsa ordentligt under sin tid i grundskolan.

 

Nyhetsbild

LEDARE: Nya utmaningar för jordbruket

Ledare Trots att alla ska ha mat tycks livsmedelsproduktionen inte vara någon självklarhet. Vädret som har stor betydelse för livsmedelsproduktionen är alltid ett osäkerhetsmoment. Nästan lika oberäknelig tycks även jordbrukspolitiken vara.

Nyhetsbild

Klimatångest? Fundera två gånger på medicinen

1

Det är enkelt att stilla sin eventuella klimatångest med färdigt serverade enkla lösningar. Men vet vi om de egentligen gynnar klimatet?

Nyhetsbild

Stormen: Heta känslor i kalla hus

LEDARE Erfarenheterna från denna storm visar att elbolagen har orsak att se över sina rutiner då det gäller förmågan att hantera anstormningen från oroliga abonnenter.

Nyhetsbild

Stig Nygård: Hotad demokrati oroar Niinistö

Den röda tråden, under de sju år Niinistö hållit sina nyårstal, har varit att varje medborgare i sin vardag bör ta ett personligt ansvar för sina gärningar.

Nyhetsbild

Ledare: Euron har levt i två decennier

1

Den 1 januari 1999 blev euron den officiella valutan i euroområdet. Den gemensam valutan har varit omstridd, men klarat sig också genom svåra kriser under de 20 år som gått.

Nyhetsbild

LEDARE: Stort manfall på kandidatlistorna - speciellt Centerns

Centerpartiet brukar rösta "gubbigast", men inför valet nästa år finns det många hål i partiets manliga kandidatled.

Nyhetsbild

LEDARE: Oetiskt beteende ska slås ner hårt

LEDARE Framgångar har ett pris. Men någon gräns måste det finnas. Därför är det bra att fallet Titta Heikkilä behandlas grundligt.

Nyhetsbild

LEDARE: Möt Askungens skumgummivadderade syster

1

Att olika typer av kroppsfixering är en smärtsam realitet till och med för en del småflickor verkar inte ha nått fram till Nationalbaletten.

Nyhetsbild

LEDARE: Svårdefinierad jämlikhet

Frågan om jämlik behandling av invånarna är känslig för de kommunala beslutsfattarna. Principen om jämlikhet inför lagen är en av grundpelarna i vår förvaltning. Samtidigt ges plats för tolkning i konkreta fall.

Nyhetsbild

Ledare: Det långvarigas privilegium

Det långvarigas privilegium är att kunna göra oss större och djupare än vad bara tillfället och nuet förmår.

Nyhetsbild

Solen skiner inte alltid – men Vasapärlor borde få starkare lyster

Elina Bonelius blir en av kultur-Vasas mest inflytelserika personer. Hon ska leda Vasas museer – och försöka göra dem till en angelägenhet för betydligt fler.

Nyhetsbild

Ledare: Finlands tio förlorade år

1

I stället för att åtgärda de strukturella problemen har Finland i tio år valt att skjuta problemen framför sig och öka skuldbördan med 50 miljarder euro.

Nyhetsbild

LEDARE: Ökad press på Sveriges partier

LEDARE Hotet om nyval lägger en allt större press på de svenska politiska partierna. Regeringsbildningen har i praktiken stått stilla.

Nyhetsbild

Ledare: Ett smidigare och smartare ABB

Avyttringen av ABB Power Grids innebär att ABB Transformers med 250 anställda i Vasa får japansk ägare. Hitachi tänker satsa på Power Grids och det är goda nyheter för Vasa. ABB strukturerar om och nuvarande land- och regionstrukturer upphör.

Nyhetsbild

Ledare: Enbart el- och gasbilar år 2045

3

Trafiken och transportsektorn står i dag för en femtedel av utsläppen av växthusgaser i Finland. Finlands andel av de globala koldioxidutsläppen är endast 0,15 procent.

Nyhetsbild

LEDARE: Fyra män kämpar om makten

LEDARE Finland får sannolikt en ny regeringsbas efter valet i april nästa år. Då det gäller regeringskoalitioner är Finland möjligheternas förlovade land. Knappast får vi ett valresultat som skapar ett liknande dödläge som i Sverige.