Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: Jussi behöver ett kärr och en gräfta

Att spåna om framtiden har aldrig varit så viktigt som just nu då de flesta av Finlands konkurrentländer är paralyserade av det tänkaren Alf Rehn kallar en "nutidschock".

LEDARE: Mardrömmen i Södra Österbotten

1

Det har gått tolv år sedan skolmassakern i Kauhajoki, men rättens kvarnar mal vidare. Finland prickas för att förövaren inte avväpnades.

LEDARE: Hur farlig är skuldsättningen?

Den som är satt i skuld är icke fri, konstaterade Göran Persson. Finland ökar likt andra skuldsättningen för att ta sig över coronakrisen.

LEDARE: Europas tillstånd

Utan digitaliseringen hade pandemin varit en katastrof. Nu kan många jobba på distans och livet fortgå nästan som normalt. Mer kan göras.

LEDARE: Amerika brinner

Ett område motsvarande två och ett halvt Österbotten har brunnit ner på den amerikanska västkusten. President Trump lyfter fram Finland.

LEDARE: Broar som förändrar livet?

Kvarken Är en bro över Kvarken en orealistisk utopi i miljardklassen eller ett framtidsprojekt som bör genomföras? En mer ingående diskussion behövs.

LEDARE: Vi måste slippa det ekonomiska problemet

Om vi dels måste oroa oss för ett virus, dels för att vi inte ska ha arbete och pengar, blir det svårare att uthärda och se framåt.

Vad ska vi göra med vår skog?

När pappersmaskinerna stannar kan man fråga sig: Vet Finland vad Finland vill med skogen?

LEDARE: ”Släpp och haald på sama gaang”

Ingen vet vilka följder de lösare tyglarna får. Men att gränsen Finland-Sverige blir lägre måste man få glädjas åt.

LEDARE: Det ska inte finnas läger i Europa

Ett läger som inte borde finnas har gått upp i rök, 13 000 människor har skingrats för vinden. Vilka länder agerar?

LEDARE: Lagar och attityder för lättare liv

Lagstiftningen är viktig, men var och en kan göra mycket med sin attityd till sexuella minoriteter, könsminoriteter och regnbågsfamiljer.

LEDARE: Svensk service kommen ur intet?

Hur sy ihop den stora majoritetens principiella och välvilliga stöd för service på svenska med den lika dokumenterade motviljan mot obligatorisk svenska i skolan?

LEDARE: Säkrare hand på Centerns roder

Striden stod het men Annika Saarikko vann. Det är bra med en säkrare hand på rodret än Kulmunis.

LEDARE: Högt pris för billiga kläder

Hur svårt är det för företagen att ta ansvar och hålla koll på hur deras produkter tillverkas? Är det verkligen den enskilda konsumentens uppgift?

LEDARE: EU står inför sitt eldprov

Ögonöppnande samtidsskildringar av den typ som den bulgariska statsvetaren Alex Krastev har åstadkommit hjälper oss världsmedborgare att hitta den rätta vägen framåt.

LEDARE: Förtroende för polisen A och O

Brott En polis i Lahtis dömdes för grov misshandel i ett polishäkte. Finländarna litar på sin polis – det bör de kunna också framöver.

LEDARE: Förgiftat mellan Ryssland och väst

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades av nervgift som bara ryska säkerhetstjänsten har tillgång till.

LEDARE: Tillåt skyddsjakt på skadefåglar

En statlig arbetsgrupp föreslår åtgärder för att få bukt med vitkindade gäss. Man kunde önska sig samma iver att åtgärda skarvproblemet.

LEDARE: Bibliotek utan nya böcker

Vasa stadsbibliotek får inte köpa nya böcker. Upphandlingsförbudet som skulle ha löpt ut den sista augusti förlängdes till årets slut.

LEDARE: Osalig blandning i coronaprotester

Allt från Hare Krishna-anhängare, flummare, partyfolk till nynazister protesterade mot coronaåtgärder i Berlin. Demokratins hjärta angreps.

LEDARE: Pratet om psykisk ohälsa

En klass i Svenskfinland år 2020: Unga ska presentera något de följer på Youtube. Nästan alla väljer någon som pratar om psykisk ohälsa. Och de är många.

LEDARE: Partipolitik i undantagsförhållanden

De borgerliga partierna Centern, Samlingspartiet och Svenska folkpartiet håller försenade partikongresser. En ny partiledare torde bli vald.

LEDARE: Tredje sektorn – mer än dans och revy

Den 13 april stängde många föreningar sina dörrar och många är fortfarande stängda. Nu måste staten se till att de överlever ekonomiskt, för allt som främjar folkhälsan behövs.

LEDARE: Ekonomisk chock med fördröjning

Ekonomi Varsel om permitteringar och uppsägningar börjar dugga tätt. UPM, Finnair, Danfoss, Viking Line och många fler drabbas.

LEDARE: Åtminstone ett virus nästan borta

Nu finns bara två länder i hela världen där nya fall av ett vilt poliovirus upptäcks: Afghanistan och Pakistan.