
RECENSION: Historikern som vill förstå Ryssland och Putin
RYSSLAND En sårad och kaxig aktör med en verktygslåda från helvetet. Och från Sovjetunionen. Vad är det som triggar Vladimir Putin? Carita Pettersson har läst Martin Kragh.
RYSSLAND En sårad och kaxig aktör med en verktygslåda från helvetet. Och från Sovjetunionen. Vad är det som triggar Vladimir Putin? Carita Pettersson har läst Martin Kragh.
Olli Rehn skriver en ingående analys om Finlands tillstånd. Men han vill inte medge att det är en valbok.
HISTORIA Svenolof Karlsson skriver viktig österbottnisk historia, konstaterar Henrik Othman, som har läst historiken om Svensk-Österbottniska samfundet.
FLYKTINGAR Flyktingskapet ser ut och beskrivs på olika sätt. Det kan vara dags för oss européer att ändra vårt distanserade synsätt, skriver Sture Enberg.
UNGERN Det närmar sig val i Ungern. Peter Stenlund har läst diplomaten Pertti Torstilas memoarer, och hittar en orsak till landets nuvarande läge i ett hundra år gammalt fredsfördrag.
Ännu en bok som redogör för den svenska pandemihanteringen är här – och den slaktar statsepidemiologen Anders Tegnells strategi.
HISTORIA Generalmajor Paavo Talvela var en lynnig militär som skötte Mannerheims kontakter till Nazityskland i Berlin under kriget. Molpeförfattaren Antti Tuuri tecknar porträtt i ny bok.
Lasse Lehtinens biografi över Heikki Ritavuori blottar hatkampanj i bland annat HBL.
Varför är vi upptagna med att ta selfies och jaga upplevelser i stället för att skapa ett bättre samhälle som slutar förstöra naturresurser?
HISTORIA Nils-Erik Villstrand har läst den nyligen Augustprisnominerade boken om Karl XII. Han hittar driven prosa som är lätt att ta del av, men också en del att kritisera.
Pär Stenbäck är en grå eminens av den typ vi behöver för att förstå oss på oss själva och vad som händer med den bubbla vi lever i.
Statsminister Sanna Marin (SDP) släpper in en tv-journalist i hemmet. Det blev delvis en tillrättalagd bild, men också nya sidor kommer fram.
Begreppet incel har fått en hotfull innebörd: Bittra män som hatar kvinnor och är beredda att döda. Men det är mer komplext än så.
Tanken om 30-timmars arbetsvecka med full lön och beskattning av robotiserat arbete låter som den typ av Tage Erlanderpolitik 2.0 som nordiska socialdemokrater kunde bedriva.
Namnet Runar Holmström väcker fortfarande associationer. Många minns honom och hans otaliga stölder i Österbotten, ännu fler undrar om han verkligen var en mördare.
RECENSION Lauri Hokkanen var minoritetskommunist på 1970-talet. Han gör avbön och försöker förstå. Slutresultatet blir ändå halvhjärtat och spretigt.
Paula Liukkonen använder sin egen livssorg som hävstång för att beskriva den dolda maktutövning som sker i en väckelserörelses nätverk, skriver Kenneth Myntti.
Var världen galen och ledd av dårar medan Sverige sansat insåg att coronapandemin inte är någon kris? Ja, enligt den första genomlysningen i en svensk bok.
Erkki Tuomioja blickar bortom coronapandemin och kastar fram ett förslag om ett nytt storparti i Finland.
Astrid Thors har läst Anna-Lena Lauréns "Sammetsdiktaturen", och hittar många skarpa iakttagelser som även rör vårt eget land.
Bengt Lindroth försöker sätta fingret på hur kriget som kollektiv, historisk erfarenhet påverkar den politiska kulturen i ett land. Eller omvänt, huruvida avsaknaden leder till en annorlunda självbild.
RECENSION Bergsrådet Matti Sundberg, född i Jakobstad, blickar tillbaka i memoarbok. Ett stycke finländsk industrihistoria.
Hur lätt kan inte självklara procedurer i en liberal demokrati kastas överbord när mäktiga aktörer stiger fram, skriver Jan Sundberg apropå det faktum att också SFP finlandiserades.
Antologin om modersmålsprovet i studentexamen granskar den gamla skriftkulturen, ett examensskrivande på papper med penna. Kärnfrågorna kring provet är lika brännande och aktuella som förr, skriver Annette Kronholm-Cederberg.
USA:s förre president Barack Obama blickar ödmjukt tillbaka i en välskriven memoarbok.
Varken i Finland eller Sverige finns ännu några tecken på att vi skulle vara på väg att lämna den liberala demokratin bakom oss till förmån för ett mer auktoritärt politiskt system.
Forskaren Leena Malkki är på jakt efter terrorismens väsen i en ny bok som är nominerad till Faktafinlandiapriset.
I oktober 2019 reser idéhistorikern Daniel Nyström söderut från Umeå. Målet är att under några veckor i Berlin, Bryssel, Amsterdam, Paris och London bena ut egna och andras tankar kring rasism och sexism.
Lauri Nurmi klär i sin biografi av Jussi Halla-Aho hans korrekta mask. Sannfinländaren har finlandssvenska rötter
Ny bok skrotar myter myten om att karelarna behandlades illa.