
RECENSION: Mannen som Joseph Goebbels lärde sig av
Ingrid Carlberg tecknar porträtt av tidiga påverkansagenten Willi Münzenberg, och hittar lätt paralleller till dagens manipulerade opinioner.
Ingrid Carlberg tecknar porträtt av tidiga påverkansagenten Willi Münzenberg, och hittar lätt paralleller till dagens manipulerade opinioner.
Jakob Holm har läst Göran Ekströms civilisationskritiska essäer, och välkomnar hans vision. Men han skulle gärna ha sett mer kontakt till den intellektuella traditionen.
Olav S Melin skriver ett stycke finlandssvensk presshistoria.
Henrik Othman har läst Joel Halldorff, som skriver om läsarter och ordet från papyrus till pixlar.
HISTORIA Matias Kaihovirta har läst Martin Hårdstedts bok och tycker att den ger en nyanserad historisk bild som stärker språklig mångfald i en tid av språklig enfald.
Jukka Tarkka i närläsning av Finland under kalla kriget.
Carita Pettersson har läst den svenska krigsforskaren Oscar Jonssons bok om Ryssland. Kanske borde vi ha läst sådana böcker tidigare.
RECENSION Ny bok ger både helhetssyn och närbilder av fånglägret i Dragsvik.
RECENSION För den som är intresserad av finländsk politik är boken en måsteresumé över två årtionden i Finland, skriver recensenten.
RECENSION Anders Westerlund har läst om hur Hitler krossade det politiska motståndet i början av 1933. Det utmynnar i en fråga: Kommer demokratin att överleva den här gången?
RECENSION Claus Stolpe återkommer till USA inför mellanårsvalet. Skönhetsfel tar ned helhetsintrycket.
RECENSION Carl Bildt skriver om sina ansträngningar i fredens tjänst. En sak han lärt sig är att så länge inget våld ännu använts finns möjligheten till en fredlig lösning på en konflikt.
Kurt West från Esse är en av de människor Peter Englund skriver om i sin nya bok, där han skildrar hur det var att leva i en av historiens mörkaste tider.
För ett litet oppositionsparti är det aldrig bra att låta sig utnyttjas i en maktkamp mellan två stora regeringspartier.
HISTORIA Åren efter ryska revolutionen krävde miljoner dödsoffer och orsakade oerhört lidande. Henrik Othman får en del aha-upplevelser av att läsa en ny bok.
Natalie Amiri är grundligt insatt i hela det politiska läget i regionen, skriver Sture Enberg i sin recension av hennes bok om Afghanistan.
Boken ”Kahdeksan kuplan Suomi” är ett viktigt inslag i diskussionen om vart Finland är på väg, skriver Henrik Othman i sin recension.
Lagerqvist lyckas verkligen övertyga sina läsare om att industrialiseringen gett allt fler, de sämst lottade inbegripna, ett allt längre och bättre liv. Det skriver Nils Erik Villstrand i sin recension av "Från fattigdom till välstånd. Sveriges flykt från vardagshunger och för tidig död.".
Svensk floskelordbok går bakom plattityder och babbel, skriver Henrik Othman om Fredrik Kullbergs bok.
RYSSLAND En sårad och kaxig aktör med en verktygslåda från helvetet. Och från Sovjetunionen. Vad är det som triggar Vladimir Putin? Carita Pettersson har läst Martin Kragh.
Olli Rehn skriver en ingående analys om Finlands tillstånd. Men han vill inte medge att det är en valbok.
HISTORIA Svenolof Karlsson skriver viktig österbottnisk historia, konstaterar Henrik Othman, som har läst historiken om Svensk-Österbottniska samfundet.
FLYKTINGAR Flyktingskapet ser ut och beskrivs på olika sätt. Det kan vara dags för oss européer att ändra vårt distanserade synsätt, skriver Sture Enberg.
UNGERN Det närmar sig val i Ungern. Peter Stenlund har läst diplomaten Pertti Torstilas memoarer, och hittar en orsak till landets nuvarande läge i ett hundra år gammalt fredsfördrag.
Ännu en bok som redogör för den svenska pandemihanteringen är här – och den slaktar statsepidemiologen Anders Tegnells strategi.
HISTORIA Generalmajor Paavo Talvela var en lynnig militär som skötte Mannerheims kontakter till Nazityskland i Berlin under kriget. Molpeförfattaren Antti Tuuri tecknar porträtt i ny bok.
Lasse Lehtinens biografi över Heikki Ritavuori blottar hatkampanj i bland annat HBL.
Varför är vi upptagna med att ta selfies och jaga upplevelser i stället för att skapa ett bättre samhälle som slutar förstöra naturresurser?
HISTORIA Nils-Erik Villstrand har läst den nyligen Augustprisnominerade boken om Karl XII. Han hittar driven prosa som är lätt att ta del av, men också en del att kritisera.
Pär Stenbäck är en grå eminens av den typ vi behöver för att förstå oss på oss själva och vad som händer med den bubbla vi lever i.