Opinion

Recension

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

RECENSION: Österbottning lyfts fram i Peter Englunds mästerverk – 80 år sedan allt vände

Kurt West från Esse är en av de människor Peter Englund skriver om i sin nya bok, där han skildrar hur det var att leva i en av historiens mörkaste tider.

Nyhetsbild

RECENSION: Partiet som inte vill bränna några broar

För ett litet oppositionsparti är det aldrig bra att låta sig utnyttjas i en maktkamp mellan två stora regeringspartier.

Nyhetsbild

RECENSION: Beevor öppnar ögonen för inbördeskrigets fasor

HISTORIA Åren efter ryska revolutionen krävde miljoner dödsoffer och orsakade oerhört lidande. Henrik Othman får en del aha-upplevelser av att läsa en ny bok.

Nyhetsbild

RECENSION: Den afghanska kvinnans situation i dag

Natalie Amiri är grundligt insatt i hela det politiska läget i regionen, skriver Sture Enberg i sin recension av hennes bok om Afghanistan.

RECENSION: De djupa berättelserna om Finland – Lång rad av närbilder ger en dyster bild av läget i nationen

Boken ”Kahdeksan kuplan Suomi” är ett viktigt inslag i diskussionen om vart Finland är på väg, skriver Henrik Othman i sin recension.

Nyhetsbild

RECENSION: Allt bättre för allt fler

Lagerqvist lyckas verkligen övertyga sina läsare om att industrialiseringen gett allt fler, de sämst lottade inbegripna, ett allt längre och bättre liv. Det skriver Nils Erik Villstrand i sin recension av "Från fattigdom till välstånd. Sveriges flykt från vardagshunger och för tidig död.".

Nyhetsbild

RECENSION: Är du en strategisk enterprise coach?

Svensk floskelordbok går bakom plattityder och babbel, skriver Henrik Othman om Fredrik Kullbergs bok.

Nyhetsbild

RECENSION: Historikern som vill förstå Ryssland och Putin

RYSSLAND En sårad och kaxig aktör med en verktygslåda från helvetet. Och från Sovjetunionen. Vad är det som triggar Vladimir Putin? Carita Pettersson har läst Martin Kragh.

Nyhetsbild

RECENSION: Mannen som är populärast som nästa president skrev lovsång till republiken

Olli Rehn skriver en ingående analys om Finlands tillstånd. Men han vill inte medge att det är en valbok.

Nyhetsbild

RECENSION: En man och hans samfund

HISTORIA Svenolof Karlsson skriver viktig österbottnisk historia, konstaterar Henrik Othman, som har läst historiken om Svensk-Österbottniska samfundet.

Nyhetsbild

RECENSION: Flyktingskapets eviga återkomst

FLYKTINGAR Flyktingskapet ser ut och beskrivs på olika sätt. Det kan vara dags för oss européer att ändra vårt distanserade synsätt, skriver Sture Enberg.

Nyhetsbild

RECENSION: Flera orsaker till Orbáns framgång

UNGERN Det närmar sig val i Ungern. Peter Stenlund har läst diplomaten Pertti Torstilas memoarer, och hittar en orsak till landets nuvarande läge i ett hundra år gammalt fredsfördrag.

Nyhetsbild

RECENSION: Det svenska covidspektaklet i skarp genomlysning

Ännu en bok som redogör för den svenska pandemihanteringen är här – och den slaktar statsepidemiologen Anders Tegnells strategi.

Nyhetsbild

RECENSION: Insiktsfullt om fortsättningskriget och generalen – mindre om personen bakom

HISTORIA Generalmajor Paavo Talvela var en lynnig militär som skötte Mannerheims kontakter till Nazityskland i Berlin under kriget. Molpeförfattaren Antti Tuuri tecknar porträtt i ny bok.

Nyhetsbild

RECENSION: En ministers död och liv

Lasse Lehtinens biografi över Heikki Ritavuori blottar hatkampanj i bland annat HBL.

Nyhetsbild

RECENSION: Nykter kritik av konsumtionssamhället

Varför är vi upptagna med att ta selfies och jaga upplevelser i stället för att skapa ett bättre samhälle som slutar förstöra naturresurser?

Nyhetsbild

RECENSION: Livet under en svensk tyrann

HISTORIA Nils-Erik Villstrand har läst den nyligen Augustprisnominerade boken om Karl XII. Han hittar driven prosa som är lätt att ta del av, men också en del att kritisera.

Nyhetsbild

RECENSION: När blir man en "föredetting" i samhällsdebatten?

Pär Stenbäck är en grå eminens av den typ vi behöver för att förstå oss på oss själva och vad som händer med den bubbla vi lever i.

Nyhetsbild

ANALYS: Pyjamasreportage hos statsminister Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin (SDP) släpper in en tv-journalist i hemmet. Det blev delvis en tillrättalagd bild, men också nya sidor kommer fram.

RECENSION: Ensamma män i behov av empati, respekt och förebyggande åtgärder

Begreppet incel har fått en hotfull innebörd: Bittra män som hatar kvinnor och är beredda att döda. Men det är mer komplext än så.

Nyhetsbild

RECENSION: Daniel Suhonen lotsar den svenska socialdemokratin – men kör även på grund

Tanken om 30-timmars arbetsvecka med full lön och beskattning av robotiserat arbete låter som den typ av Tage Erlanderpolitik 2.0 som nordiska socialdemokrater kunde bedriva.

RECENSION: Runar Holmström – en mördare eller inte?

Namnet Runar Holmström väcker fortfarande associationer. Många minns honom och hans otaliga stölder i Österbotten, ännu fler undrar om han verkligen var en mördare.

Nyhetsbild

RECENSION: Tidigare taistoit gör upp med den Sovjetledda kommunismen i Finland

RECENSION Lauri Hokkanen var minoritetskommunist på 1970-talet. Han gör avbön och försöker förstå. Slutresultatet blir ändå halvhjärtat och spretigt.

Nyhetsbild

RECENSION: Guds nåd och sveket mot ett barn – ny bok ifrågasätter laestadianismen

Paula Liukkonen använder sin egen livssorg som hävstång för att beskriva den dolda maktutövning som sker i en väckelserörelses nätverk, skriver Kenneth Myntti.

Nyhetsbild

RECENSION: Borde Sveriges väg ha varit vår?

Var världen galen och ledd av dårar medan Sverige sansat insåg att coronapandemin inte är någon kris? Ja, enligt den första genomlysningen i en svensk bok.