Nu firas Finland 100 år
Nyhetsbild
Lokalt

BILDSPEL: Så firar österbottningarna självständigheten

2

Hedersvakt vid hjältegravarna, jubileumsgudstjänster och parader. Österbottningarna firar Finlands självständighet med pompa och ståt.

Nyhetsbild
Lokalt

Lotta: Det är en storartad och tacksam dag

För lottan Grethel Nyman är Finlands hundraårsdag en dag av stora känslor och tacksamhet. Men hon förutspår också landet en ljus framtid, tack vare ett arbetsamt och flitigt folk.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtidlig hundraårsfest firades i stadshuset

När hundraåriga Finland firades i Vasa stadshus på självständighetseftermiddagen skedde det i form av mycket musik, några tal och flera prisutdelningar.

Nyhetsbild
Lokalt

Vackert när studenterna gick fackeltåg

VASA Studentföreningarna fick gå sitt fackeltåg i riktigt finländskt väder den här självständighetsdagen. Gatorna kantades av vasaborna och framme vid torget samlades alla runt Frihetsstatyn.

Nyhetsbild
Lokalt

Stämningsfull sång på torget i Vasa

6

VIDEO "Vårt land" och andra fosterländska sånger ljöd högt på torget i Vasa när Finlandssvenska sång– och musikförbund och Vasabygdens sång– och musikförbund firade Finland 100 år.

Nyhetsbild
Utrikes

Finland uppmärksammades i världen

I resten av världen har Finland fått en del uppmärksamhet när till exempel kända byggnader lysts upp med lampor i Finlands färger. Här finns en del bilder från tisdagen och onsdagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Korsholm firade Finland 100 år

KORSHOLM Det var brett mellan väggarna och högt i tak när Korsholm firade Finland 100 år i Kulturhuset i Smedsby. Det var finstämt, vackert, gripande och glädjefyllt.

Nyhetsbild
Lokalt

Tilda, 9: Jag vill ge tillbaka Finlands andra arm

VASA En andra arm, ett grattiskort eller en teckning med en glad flagga. De presenterna vill barnen ge Finland på hundraårsdagen. På familjernas egen fest i Vasa fanns många högtidliga inslag: handskakning med presidenter, bål, medaljpyssel och Finlandia-hymne

Nyhetsbild
Inrikes

1900 gäster på slottet i kväll

Förutom veteraner, lottor och politiker bjuder presidenten i år in bland andra två framstående unga från landets alla landskap.

Nyhetsbild
Lokalt

Ljushav på begravningsplats - "Självständigheten är inspirerande"

VASA De morgonpiggaste självständighetsfirarna samlades klockan 8 på begravningsplatsen i Vasa för att lägga kransar och tända ljus på hjältegravarna. Det dröjer inte länge förrän platsen förvandlats till ett vackert ljushav som lyser upp den mörka morgonen.

Nyhetsbild
Inrikes

Fru Haukio bär klänning av årets unga designer

Heidi Karjalainen, som valdes till årets unga designer i september 2017, har designat fru Jenni Haukios festklänning.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasasömmerska sydde klänning till slottsbalen

I över 20 år har sömmerskan Tiina Västi drömt om att få skapa en klänning till slottsbalen. I år blev det verklighet. Klänningen bärs av Vasabon Emma Uusi-Kokko, 18.

Inrikes

Det doftar inhemskt på balen

Blomsterarrangemangen på balen är gjorda av enbart inhemska blommor. Totalt används ungefär 3 500 blommor till dekorationerna.

Nyhetsbild
Inrikes

Det här bjuder presidenten på

Vissa smaker är givna på presidentens mottagning, som Ellen Svinhufvuds kaka, och den kända, eller kanske ökända, bålen. Men vad annat mumsar man på? Här är den kompletta menyn:

Nyhetsbild
Inrikes

Sju miljoner sms för att gratta Finland

1

Under dagen kommer alla finländska mobiltelefoner att få ett sms med gratulationer till hundraåringen Finland. Totalt skickas över 7 miljoner gratulations-sms.

Nyhetsbild
Inrikes

Här är balens spellista

Har du någonsin funderat på vilken musik som spelas på presidentens självständighetsmottagning? Här har vi en komplett lista på vad Gardets musikkår stämmer upp till.

Nyhetsbild
Lokalt

Rekordmånga nior firade självständighetsdagen

BILDSPEL Vasa stad bjöd in alla ­nior till självständighetsfest för femtonde gången. I år deltog rekordmånga skolelever och många såg fram emot att få dansa.

Nyhetsbild
Lokalt

Vörås ungdomar firade med självständighetsbal

VÖRÅ Det är feststämning på riktigt i Vörå på tisdagskvällen. Festklänningar med glitter och glamour, kostymer, slipsar och flugor pryder elever och lärare.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland 100 firas när och fjärran

BILDSPEL Från presidentslottet till Colosseum, världen över lyser kända platser i blåvitt. I Finland inleddes firandet med hundra hissade flaggor. Se bildspelet från firande både nationellt och internationellt.

Nyhetsbild
Inrikes

Tioåringar firade med Sipilä

2

BILDSPEL Statsminister Juha Sipilä bjöd in över 500 skolelever till en 100-årsmottagning i Ständerhuset på tisdagen. Bland dem fanns bland annat Närpesborna Nova Rönnberg och Selma Evwaraye.

Nyhetsbild
Lokalt

Festlig flagghissning inledde firandet i Vasa

VASA Till sång ledd av kantor Katariina Korkman och med tal av Österbottens försvarsgille inleddes hundraåresfesten i Vasa. Ansvaret som vilar hos olika generationer var temat vid öppningen.

Nyhetsbild
Lokalt

33 länder sjöng "Vårt land"

VASA Det finns studerande från 31 länder på Evangeliska folkhögskolan i Vasa. De firade självständigheten med att lägga ner en krans vid Frihetsstatyn.

Nyhetsbild
Lokalt

Storslaget självständighetsfirande i Malax

VIDEO Över 1000 elever från förskolor och skolor i Malax och Korsnäs firade Finland 100 år med pompa och ståt.

Nyhetsbild
Lokalt

Se bilder från skolornas fest

MALAX Se bildspel från dagens självständighetsfirande i Malax och Korsnäs.

Nyhetsbild
Lokalt

Värme till små finländska fötter

VASA Korgvis med blåvita sockor delas ut till förstaklassare i Vasa som en del av Finland 100 år. Samtidigt möts generationerna i klassrummen.