Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.2.2018

En dag framåt

Stor polisinsats vid amerikansk skolskjutning

Amerikansk polis har ryckt ut på ett larm om skottlossning på en skola i Parkland, norr om Fort Lauderdale i delstaten Florida. Minst en person har dött och en person är gripen.

Nyhetsbild

Nytt invandringsförslag väcks i USA-senaten

En grupp senatorer från både Republikanerna och Demokraterna har lagt ett gemensamt förslag till invandringsreform i senaten i den amerikanska kongressen.

Nyhetsbild

Zimbabwes oppositionsledare Tsvangirai död

Morgan Tsvangirai, ledaren för Zimbabwes största oppositionsparti MDC, har avlidit tillkännager hans parti.

Nyhetsbild

Helsingfors deltar inte i språkexperiment

De Blås förslag om regionalt språkexperiment i Helsingfors vann inte fullmäktiges favör.

Nyhetsbild

Jari Jokinen leder Teknikens akademiker

Jari Jokinen har valts till ny verksamhetsledare för fackförbundet Teknikens akademiker (Tek).

Nyhetsbild

Göran Honga utreder fusion av Kaskö och Närpes

Sjukhusrådet Göran Honga har utsetts till oberoende utredare för utredningen om en fusion mellan Kaskö och Närpes. Han inleder uppdraget omedelbart.

Nyhetsbild

Positivt, tyckte Vasaborna om Österbottens nya landskapsplan

VASA Tolv Vasabor ville veta hur Österbotten ska se ut om 22 år. De bekantade sig med förslaget till ny landskapsplan på onsdagen. Responsen efteråt var positiv.

Nyhetsbild

Prisbelönt Mayvor Lintinen främjar punktskrift

Årets braillör heter Mayvor Lintinen. Hon premieras av Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) och Svenska Synskadade i Mellersta Nyland för att ha främjat användningen av punktskrift i Finland.

Supercell förblir Finland troget

Supercells spel säljer inte lika bra som tidigare. Bolagets omsättning minskade med 294 miljoner euro i fjol. Supercells vd bedyrar att bolaget inte har för avsikt att lämna Finland.

Nyhetsbild

Obamas kärlekshälsning via Spotify

Etta James "At last", Rihannas "We found love" och Barry Whites "Can't get enough of your love". De är tre av de totalt 44 låtar som Michelle Obama har valt ut för att fira sin älskade Barack Obama på Alla hjärtans dag.

Nyhetsbild

Försvunnen fransk flicka hittad mördad

Fransk polis har hittat kvarlevorna efter en nioårig flicka som försvann från ett bröllop i höstas. En 34-årig man har erkänt att han mördat henne, säger åklagaren.

Över 860 000 finländare får bostadsbidrag

Folkpensionsanstalten FPA betalade ut 2 003 miljoner euro i bostadsbidrag i fjol. Det är 4 procent mer än föregående år. Det skriver FPA i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Känd journalist släpptes i Etiopien

Den kände journalisten Eskinder Nega har släppts fri i Etiopien tillsammans med oppositionsledaren Andualem Arage.

Nyhetsbild

Tre gripna utanför NSA-högkvarter

Flera personer skadade när en bil försökte forcera entrén till den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s högkvarter i Fort Meade i delstaten Maryland. Polisen betraktar inte händelsen som ett terrordåd.

Nyhetsbild

Kändispandorna debuterar på lördag i Etseri

En stor mängd besökare väntas på lördagen till Etseri djurpark när två av Kinas diplomatiska trumfkort för första gången släpps ut för att nosa på sin nya omgivning.

Nej till surrogatmödraskap i Sverige

Regeringen säger nej till att tillåta surrogatmödraskap i Sverige.

Lauslahti och Mäkelä beviljades avsked från riksdagen

Samlingspartiets riksdagsledamöter Outi Mäkelä och Sanna Lauslahti har beviljats avsked från riksdagen innan mandatperiodens slut. Frågan behandlades av plenum på onsdagen.

Rädda Barnen efterlyser fler adoptivfamiljer

Det råder för tillfället brist på adoptivfamiljer i Finland. Det skriver den ideella organisationen Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Kimmo Sasi överväger kandidatur i Europaparlamentsvalet

Tidigare ministern och riksdagsledamoten Kimmo Sasi (Saml) överväger att kandidera i Europaparlamentsvalet 2019.

Nyhetsbild

Citecs nya vd: "Vi ska fokusera på kärnverksamheten"

VASA Han har lett Citec i drygt två månader. Johan Westermarck börjar bli varm i Citec-kläderna. Nu är fokusen på att ytterligare renodla strategin. Nyanställningar är att vänta även i Vasa.

Nyhetsbild

Djur behandlas för allt allvarligare sjukdomar – var gränsen går är upp till djurägaren

Veterinärvården har utvecklats och specialiserats som en följd av förmänskligandet av djur. Hjärtoperationer och strålbehandling för hundar hör nu till vardagen. Veterinär Satu Rajala tycker inte alltid att svårt sjuka djur ska behandlas.

Nyhetsbild

Thommy mötte vargen i skidspåret

Thommy Lindqvist brukar skida mellan Gulan och Såka några gånger i veckan. I tisdags fick han sällskap i skidspåret av en varg.

Nyhetsbild

Irakiske Zaid Ezzi: "I Malax hör jag hemma"

MALAX Skratt, sång och musik fyllde Bygdegården i Malax på onsdagskvällen. Det är vändagsfest för gamla och nyinflyttade Malaxbor, och precis som tidigare är många gäster asylsökande. Integrationen i Malax fungerar bra, säger de.

Nyhetsbild

Wenger inför Östersund-mötet: Vi har kall vind i London också

FOTBOLL Storstjärnan Mesut Özil är på plats i Östersund. Men Arsenal saknar också många stjärnor. Tränaren Arséne Wenger är imponerad av Östersund. – De håller en hög teknisk nivå, säger fransmannen inför sextondelsfinalen i Europa League.

Nyhetsbild

VIDEO: Adjö till skolan med slägga och graffiti

KARLEBY Både vemodigt och roligt, tyckte familjer och före detta Chydeniuselever som tog farväl av sin skola på onsdagen. Och de var många.

Nyhetsbild

UPM i Jakobstad ännu inte i tur för större investering

JAKOBSTAD Den planerade storinvesteringen vid UPM i Jakobstad blir inte av. Åtminstone inte denna gång.

UPM-personalen besviken men inte orolig

JAKOBSTAD Personalen var besviken när det meddelades att UPM-investeringen i Jakobstad inte blir av just nu.

Nyhetsbild

Peter Östman förnekar koppling: För Hamnvägen har vi utgått från nuvarande behovet

JAKOBSTAD De statliga pengar som Jakobstadsregionens beslutfattare försöker få lös för den så kallade Hamnvägen hänger inte samman med en eventuell utbyggnad av UPM i Jakobstad. Detta enligt riksdagsledamot Peter Östman (KD).

Nyhetsbild

Vasa stad sågar besvären mot silobeslutet

Den är ostrukturerad och svår att greppa. Så beskriver planläggningsarkitekt Anne Majaneva besvärsskrivelsen mot siloplanen. Planeringssektionen föreslår att besvären bör förkastas som grundlösa.

Nyhetsbild

Ta en titt på torsdagens blåvita OS-program

VINTER-OS Det blir nya medaljchanser när vinter-OS i Pyeongchang fortsätter på torsdagen.

Nyhetsbild

Johanna Holmäng tar initiativ till gratis preventivmedel

Pedersöres kommunfullmäktige ordförande Johanna Holmäng (SFP) tar initiativ till gratis preventivmedel till ungdomar under 20 år samt till kvinnor med upprepade aborter.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Färjan drivs med gas eller el och gas"

VASA 17 varv i Finland, Europa och Asien har fått en förfrågan om de har kapacitet att bygga en ny färja till Kvarkentrafiken. Drivmedlet skulle vara antingen flytande naturgas eller en kombination av gas och el.

Nyhetsbild

17 varv får fråga om ny färja till Kvarkentrafiken

VASA Umeås och Vasas gemensamt ägda bolag Kvarken Link hör sig för om vilka varv som vore intresserade av att bygga en ny färja för Kvarkentrafiken. De 17 varven ska sända in sina intresseanmälningar senast den 2 mars.

Nyhetsbild

Närpesstyrelsen: Bygg nytt för högstadiet

Den politiska enigheten i Närpes verkar vara total i frågan. Högstadieskolan ska inte renoveras utan det ska byggas en ny.

Nyhetsbild

Sjöfarten behöver sitt stödsystem

Den finländska sjöfarten fungerar relativt väl med nuvarande stödsystem. Men en fel riktad reform kan bli katastrofal för branschen.

Nyhetsbild

Försäsong för Östersund – utmaning med Europafotboll i februari

FOTBOLL I skrällarna mot Galatasaray och Paok i somras hade Östersund hjälp av att motståndarna inte var i säsong. Nu är det ombytta roller. – Det är en utmaning att gå till sextondelsfinal i Europa som skandinaviskt lag, konstaterar tränaren Graham Potter inför mötet med Arsenal.

Nyhetsbild

Golfstjärna klarade sig ur våldsam krasch

GOLF Amerikanska golfproffset Bill Haas klarade sig utan allvarliga skador i en bilkrasch där föraren av Ferrarin som 35-åringen färdades i dog.

Nyhetsbild

Bättre väder väntas i Pyeongchang

VINTER-OS OS-tävlingar sköts upp, den olympiska parken stängdes och folk fördes till sjukhus med ögonskador. Men nu ska den kraftiga vinden lägga sig, enligt SOK:s meteorolog. – Lågtrycket ska dra vidare, säger Tomas Mårtensson.

Nyhetsbild

Sveriges riksbank orolig för inflation och bomarknad

Riksbanksdirektionen är oenig i beslutet att lämna räntan oförändrad. Och det finns en fortsatt oro för Sveriges bostadsmarknad.

Nyhetsbild

Se första trailern från komediserie med Ylva Ekblad

"Jättekiva" är en tvåspråkig tv-serie som har premiär i mars. Elmer Bäck, Anna Paavilainen och Ylva Ekblad spelar några av de viktigaste rollerna.

Nyhetsbild

Chefsöverläkaren tog strid för sjukhuset – nu trappar han ner

VASA Auvo Rauhala stod på barrikaden för jouren vid Vasa centralsjukhus, slog hål på regeringens påstådda fakta om sjukhuset och skrev brev till presidenten. Nu tackar han för sig som chefsöverläkare och ser fram emot en lugn pensionärstillvaro med familjen.

Nyhetsbild

Nordeas bitcoinförbud får motstånd

Nordeas förbud för personalen att som privatpersoner handla med kryptovalutor har stött på motstånd i Danmark och blivit ett ärende i arbetsdomstolen."Ett mycket våldsamt ingrepp i privatlivet", enligt det danska facket Finansförbundet.

Nyhetsbild

H&M-chefen: Absolut ingen kris trots kursras

Trots kursras och försäljningsproblem ser H&M-chefen Karl-Johan Persson inga skäl att ändra affärsmodellen. Han vill ha ett stort butiksnät, som korsbefruktar tillväxten på nätet. – Kris är det absolut inte, säger han.

Nyhetsbild

Ökade klyftor oroar riksdagen

Oron för de ökande klyftorna i samhället är gemensam för alla riksdagsledamöter. Men hur man ska lösa situationen råder det ställvis mycket delade åsikter om.

Nyhetsbild

Bussar fastnade i snön – vägen var för smalt plogad

VASA Det var nära ögat på onsdagseftermiddagen då två bussar möttes i Storviken. Vägen var så pass smalt plogad att bussarna fastnade i snön.

Nyhetsbild

Röda korset ger nya vänner – vill minska ensamhet

VASA I mer än 15 år har Röda korset hjälpt personer som känner sig ensamma att få nya vänner. På onsdagen ordnade Röda korset ett mingeltillfälle i Rewell center. De hoppas att fler ska anmäla intresse för vänverksamheten.

Nyhetsbild

Ekgården får terasshus med gröntak mot brandgatan

Tillbyggnaden avdelas i två huskroppar och ytterligare ett parkeringsdäck byggs. Med de ändringarna godkändes Ekgårdens plan.

Nyhetsbild

Rolf Wikström ställer in Finlandsbesöket – Mats Ronander ersätter

Rolf Wikström, från Sverige, ställer in sina spelningar i Finland inkommande helg på grund av sjukdom. Han skulle haft konsert i Jakobstad på lördag och i Vasa på söndag. Landsmannen Mats Ronander ersätter Wikström på scenen.

Ökad vinst för Kommunfinans

Finansinstitutet Kommunfinans Abp gjorde ett gott resultat i fjol. Enligt bokslutet för 2017 lyckades Kommunfinans höja rörelsevinsten till 198,4 miljoner euro, vilket är en förbättring på 13,9 procent jämfört med resultatet föregående år.

Nyhetsbild

Gammal och ung i vänskapligt vintermöte i Rummelbacken

NYKARLEBY Ett vintrigt möte mellan barn från Tomtebo daghem och pensionärer från dagcentret Mimosa hölls i Rummelbacken på vändagen.

Nyhetsbild

Slovakien chockade ryssarna i OS-hockeyn

VINTER-OS De olympiska spelen har inte börjat bra för de ryska idrottarna. De står utan OS-guld efter fem tävlingsdagar och herrarnas ishockeyturnering inleddes med en förlust mot Slovakien.

Nyhetsbild

Nylander: Bestraffa inte studerande som jobbar

Riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP) vill att studiestödets inkomstgränser höjs. Nästan 35 000 studerande måste betala tillbaka studiestöd i år.

Nyhetsbild

Studiestöd, jobb och FPA:s regler stressar studerande

För nio studiestödsmånader ligger inkomstgränsen på 11 973 euro. Mer än så får de studerande inte förtjäna, men många spräcker gränsen när de jobbar vid sidan om sina studier.

Nyhetsbild

Tredje generationens Peltonen i OS: "Jag behöver inte bevisa någonting"

VINTER-OS Emmi Peltonen blev klar för OS-konståkningen efter en lång och stundvis bitter duell mot Viveca Lindfors. Nu vill Peltonen göra precis som pappa och farfar – åka till OS för att njuta. – Jag har jobbat hårt för det här, säger hon.

Nyhetsbild

Facebookvirus sprider sig: Det här behöver du veta

Ett virus sprider sig som en löpeld på Facebook just nu. Så här identifierar och avlägsnar du viruset.

Nyhetsbild

Korsholmare förgrep sig på tonårspojke – får villkorligt

En 30-årig man från Korsholm döms till 7 månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Pojken var 14 år när de sexuella akterna ägde rum.

Nyhetsbild

Polisen fortsätter utredningen av rånen i Kannus och Kalajoki

Karlebypolisen har fortsatt med utredningarna av de grova rånen i Kannus och Kalajoki.

Nyhetsbild

Populära Donnez återvänder till i Österbotten

Dansbandet Donnez spelar på Waskia i Vasa på fredag och i Stjärnhallen i Nykarleby på lördag. Donnez, som gästat Österbotten ofta, tillhör Sveriges mest kända dansband.

Nyhetsbild

Henriksson: Ofattbart säga nej till ett extra mandat i parlamentet

Att regeringen valt att säga nej tack till ett extra EU-mandat för Finland ter sig obegripligt. Det säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Isen gav vika för grävmaskin

NYKARLEBY Det går inte alltid som på Strömsö fast isen är tjock. Det fick den grävmaskinsförare erfara som höll på med muddringsarbete ute på isen intill kraftverksdammen i Nykarleby på onsdagen.

Pam varslar om strejk

Servicefacket Pam varslar om strejk i fastighetsbranschen efter strandade förhandlingar om ett nytt kollektivavtal.

VBL rättar

KORSHOLM I artikeln om att Korsholm utsett sin fusionsgrupp (VBL 21.2) står det att Ralf Degerlund (SFP) är för en fusion med Vasa. Det stämmer inte.

Nyhetsbild

Strålande resultat för Boliden Kokkola

KARLEBY Boliden-koncernen har ett mycket bra 2017 bakom sig. Boliden Kokkola som är en del av koncernen var inget undantag. Rörelsevinsten för Boliden Kokkola 2017 var 70 miljoner euro.

Nyhetsbild

Två vill bli chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus

VASA Två läkare har anmält intresse att efterträda Auvo Rauhala som chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Silvervattenfallet till åklagaren i mars

Polisen är förtegen kring utredningen om mamman som gett silvervatten till sitt barn. Förundersökningen väntas bli klar om en månad. Fallet kommer att gå till åklagaren i mars, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Eero Välimäki vid Österbottens polisinrättning.

Nyhetsbild

Väskaffär flyttar i centrum: "Stenhaga är inget för oss"

VASA Väskaffären Laukkutalo på Övre torget i Vasa flyttar till en ny adress i april. Den nuvarande lokalen är för trång för affären med sammanlagt över 1000 väskor i lager och i butik.

Jessica Majors rektor i Petalax för ett läsår

PETALAX Specialläraren Jessica Majors förordnas till rektor för Petalax skola nästa läsår, beslöt bildningsnämnden på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Hundraåringen Keskipohjanmaa krympte i format

KARLEBY Nu har även Keskipohjanmaa gått över till tabloid-formatet. På vändagen utkom den första tidningen i mindre storlek och mottagandet har varit gott.

Nyhetsbild

SLC begär att polisen utreder Lillandts e-post

Begäran lämnades in i dag. Bakom den står dels SLC som organisation och dels två privatpersoner som vill få klarlagt om Bo-Göran Lillandt gjort sig skyldig till brott. Uppdaterad med kommentar av Bo-Göran Lillandt.

Nyhetsbild

Medaljmiss: Hirvonen fick nöja sig med sjätte plats

VINTER-OS Eero Hirvonen var sexa efter backmomentet och hade medaljchans i nordisk kombination – men farten i spåret räckte inte till.

Tanja Forslund ny kurator i Malax

MALAX Politices magister Tanja Forslund har fått halvtidstjänsten som ansvarig kurator i Malax. Bildningsnämnden utsåg henne på sitt möte på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Östman vill stoppa bindandet av åldringar

Riksdagsledamot Peter Östman (KD) förutsätter åtgärder från regeringen för att förbättra vården av demenssjuka åldringar.

Nyhetsbild

Dags för penkis – så här firar abiturienterna i år

På torsdag firas penkis och abiturienterna tar för en stund över centrala Vasa. I en lång rad kommer lastbilar med glada abiturienter på flaken att åka runt i staden.

Nyhetsbild

Företagsköp gav Wärtsilä kontakt med rymden

För tre år sedan köpte Wärtsilä företaget MSI för 285 miljoner euro. Det är den affären som gjort att koncernen har foten inne i rymdindustrin och hos Elon Musk.

Nyhetsbild

Planeringen i startgroparna: Jakobs dagar ska bli modernare

JAKOBSTAD Ett modernare Jakobs dagar med flera lokala aktörer som arrangerar program. Det är några av de förhoppningar som Finn Jakobstad har på årets evenemang.

Nyhetsbild

Alanis Morissette till Pori Jazz

Alanis Morissettes har en lång karriär, men hon har bara besökt Finland en gång tidigare, 1999. I sommar har den kanadensiska stjärnan konsert på Pori Jazz den 21 juli.

Nyhetsbild

Hirvonen har medaljläge – ut i spåret som sexa

VINTER-OS Eero Hirvonen hoppade 102 meter i normalbacken och har 22 sekunder till en medaljplacering inför skidmomentet i nordisk kombination.

Nyhetsbild

Polarpriset till Metallica

Uppdaterad Metallica blir det första metalbandet att få Polarpriset. Juryn jämför de kaliforniska hårdrockarna med Wagner och belönar dem jämte organisationen The Afghanistan National Institute of Music.

Nyhetsbild

Aho och Teräväinen i kanonform – gjorde sammanlagt sex poäng

ISHOCKEY Samtidigt som herrhockeyturneringen i Pyeongchang är i startgroparna lirar världstoppen i Nordamerika. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen spelade superbt då Carolina mötte Los Angeles.

Nyhetsbild

Medaljjakten uppskjuten: Mäkäräinen tävlar inte i dag

VINTER-OS Den ihärdiga blåsten i Pyeongchang ställer till det igen. Damernas normaldistans i skidskytte flyttas till torsdag förmiddag.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Wärtsilä samarbetar med Elon Musks SpaceX

Wärtsiläs anställda styr den plattform ute i havet som SpaceX använder för sina raketer. SpaceX är Elon Musks rymdbolag. Wärtsilä förhandlar också om samarbete med hans Tesla, säger vd Jaakko Eskola till Pohjalainen.

Nyhetsbild

Ytterligare ett svart år för Stockmann

Varuhuskoncernen Stockmanns resultat hamnar rejält på minus på grund av en betydande nedskrivning i Lindex värde. Även utan den utvecklades affärerna åt fel håll.

Nyhetsbild

Politikerna eniga: Nytt högstadium i Närpes

Närpes får inom några år en ny högstadieskola för cirka 11,3 miljoner euro. Stor enighet råder bland politikerna om att att nybygge är bättre än en renovering. Av den åsikten var även stadsstyrelsen på tisdagskvällen.

Utredning: Allt svårare för låginkomsttagare att klara sig

Takorganisationen för Finlands social- och hälsovårdsorganisationer efterlyser tydliga åtgärder för att stoppa ojämlikhetsutvecklingen.

Nyhetsbild

Historien upprepar sig? Seger över Ryssland ger revanschchans mot Sverige

VINTER-OS I OS i Sotji vann Finland den sista gruppspelsmatchen och ställdes mot Sverige i kvartsfinal. Inför Damlejonens sista gruppspelsmatch i Pyeongchang är förutsättningarna precis lika som för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Kontrakt aktuellt för Jaros testspelare

FOTBOLL Jaro försöker få till stånd ett korttidskontrakt med den 21-årige japanske mittfältaren Kazuki Takahashi. Detta för att kunna testa honom i cupmatcherna mot SJK och KPV.

INSÄNDARE: Ingen Guds egen stat

Det finns många kristna som tror att det är Gud som samlar judar till staten Israel. Så har även jag trott.

INSÄNDARE: Alla hälsoingrepp borde vara individanpassade

Jag säger inte att jag har rätt, jag bara betraktar saker och ting, och jag vill inte att någon ska tro på det jag skriver, min enda önskan är att människor ska ifrågasätta, även ifrågasätta mig.

INSÄNDARE: Havsörnsboet i Svalskulla

I söndagens VBL (11.2.) skriver Boris Sjögård om ett havsörnsbo.

INSÄNDARE: SFP blir SUP - Svenska undvikande partiet

Det svenska språket dör långsamt på det finska fastlandet - utom i små enklaver i Österbotten!

KOLUMN: "The Big Five" förklarar en del

Har du någonsin funderat på vilken roll din personlighet spelar när det gäller hur intresserad du är av politik, huruvida du röstar i val och vilka åsikter du har i olika frågor?

INSÄNDARE: Finlands sjukvårdare undervärderade

Jag börjar tappa ord och förstånd på grund av situationen för de finländska sjukskötarna.

INSÄNDARE: Fult spel pågår i fusionsfrågan i Korsholm

Korsholmsfrågan handlar om enskilda politikers status, prestige och karriär, om partier och om privata ekonomiska intressen.

INSÄNDARE: Hjälp till att finansiera en PET-CT för cancervården

"Ingen kan göra allt men alla kan göra något" kanske låter som en uttjatad fras men är de facto en sanning som håller.

INSÄNDARE: "Ni är ännu i kö."

Vasa stads tidsbeställning till tandvården är en katastrof.

Finskt bolag exporterar e-undervisning till u-länder

Börsbolaget Soprano har fått statsstöd för att exportera online-utbildningar till Sydamerika, Asien och Indien. Projektet finansieras av Business Finland.

Nyhetsbild

Frankrike hotar Syrien med angrepp

Frankrike kommer att "gå till attack" om förbjudna kemiska stridsvapen används mot civila i kriget i Syrien, säger president Emmanuel Macron. Men att det har skett är inte bevisat, anser den franska regeringen.

Nyhetsbild

Advokater råder städer att överklaga skogsdom

Vasa och Kristinestad förlorade tvisten mot skogsbolagen. Advokatbyrån rekommenderar de 32 berörda kommunerna att överklaga till hovrätten.

Nyhetsbild

Politiker vill ha bana för motionsskrinning i Vasa

En lång bana där man kan motionsskrinna på ett tryggt sätt, till exempel i Metviksparken. Det drömmer Anneli Lehto (VF) om. Nu har hon lämnat in en motion till Vasafullmäktige.

Nyhetsbild

Ingen vintermarknad i år – nya tag till våren

VASA Vasa får vänta till våren med nästa marknad på torget. Årets vintermarknad blir inte av – en orsak är 100-årsjubileet som hålls på torget till minne av jägarnas hemkomst.

Nyhetsbild

KL: Börsbolagens orderstockar växer

Börsen åker berg- och dalbana men börsbolagens orderstockar växer. Det bådar gott för ekonomin, skriver Kauppalehti.

Häftig brand i S:t Michel: Två personer hoppade från balkongen

En våldsam eldsvåda utbröt i S:t Michel strax före midnatt. Flera personer och katter evakuerades.

Nyhetsbild

White tog tredje OS-guldet – platt fall för Piiroinen

VINTER-OS Läktardånet i Phoenix snowpark ville aldrig ta slut när superstjärnan Shaun White, USA, tog hem guldmedaljen i halfpipe. Finlands Peetu Piiroinen slutade på 12:e plats.

Nyhetsbild

Prins Henrik av Danmark är död

Danmarks prins Henrik är död. Prinsen gick bort strax före midnatt, 83 år gammal. Vid hans sida fanns drottning Margrethe och parets två söner.

Nyhetsbild

Vandrar tillsammans i ur och skur

JAKOBSTAD Halv åtta varje morgon träffas de och tar promenad. Det har blivit många tusen kilometer under de femton år som de gått tillsammans.

Nyhetsbild

Vänner förbättrar hälsan

Att vara ensam är en lika stor riskfaktor för hälsan som alkohol eller tobak. Men vänskapens betydelse varierar i olika åldrar, konstaterar forskaren Venla Berg.

Nyhetsbild

En vänskaplig gest gör hela dagen mer värd

Vänskap ska vara en ömsesidig växelverkan fylld av omtanke. De kriterierna listar några goda väninnor mitt i vändagspysslet och kafferepet.

Nyhetsbild

Politikernas eller familjernas bästa?

LEDARE En reform som ökar intresset för att sätta barn till världen är en investering i framtiden.