Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.3.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Hästar dukar under i mongoliska vargavintern

Den mongoliska stäppen har lamslagits av en bister köldknäpp.Väderfenomenet, som kallas "dzud", har hittills tagit livet av mer än 700 000 hästar och andra kreatur.

Nyhetsbild

USA kräver aktion: "Ryssland ansvarigt"

Storbritannien tar krafttag mot Ryssland efter giftattacken på brittisk mark – och Ryssland hotar med vedergällning. USA kräver vid ett krismöte i FN:s säkerhetsråd att Ryssland hålls ansvarigt.

Nyhetsbild

Müller missnöjd trots Bayerns kross

FOTBOLL Bayern München är klart för kvartsfinal i Champions League efter 8–1 totalt mot Besiktas. Anfallaren Thomas Müller var däremot missnöjd efter 1–3-segern i Istanbul. – Andra halvlek kändes inte speciellt bra, säger den tyska landslagsmannen.

Nyhetsbild

Stora journalistpriset: Årets nyhet handlade om sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier, journalistik på teaterscenen och Jari Aarnio gav journalistikpriser. Till årets journalist valdes Yles Olli Seuri.

Nyhetsbild

Raja Sidigs dotter skrev kylig hälsning till hovrätten

FALLET RAJA SIDIG Raja Sidig dödades i Vasa i februari 2016. Fallet behandlas nu i hovrätten och saker händer. Inte bara högg åklagaren som en giftorm. Raja Sidigs minderåriga dotter skrev också två tunga meningar till hovrätten.

VBL rättar

Nyhetsbild

Efter märkliga laguttagningen: Pressen hårdnar på Kärkkäinen

FOTBOLL Jaros cupdebakel sätter en allt hårdare press på Jarotränaren. Allt annat än en flygande start på serien kan nu få ödesdigra konsekvenser för Tomi Kärkkäinen.

Nyhetsbild

Skolan i Gamla Vasa utryms - elever evakueras till Brändö

VASA Vanhan Vaasan koulu har en längre tid haft problem med inomhusluften. I kväll beslöt nämnden för fostran och utbildning att skolan evakueras i väntan på att en ny byggs.

Nyhetsbild

I väntan på semifinalen i Talent ger Erik Sjöholm konsert i Vasa

VIDEO I uttagningarna till "Spain's got talent" sjöng Malaxbon Erik Sjöholm sin egen låt "La Latina". – Tävlingen har gett mig insikter om hur jag vill fortsätta mitt eget musikskapande, säger Sjöholm.

Nyhetsbild

Kliv framåt för simhallen i Vörå – skissritningarna är godkända

VÖRÅ Simhallen i Vörå har länge varit i behov av en renovering. Nu har planerna tagit ett steg framåt. Tekniska nämnden godkände skissritningarna på onsdagen.

Nyhetsbild

Landslagstränaren: Varför spelar inte fler flickor med pojkar?

FOTBOLL Ett nytt akademilag i Helsingfors ska delta i en pojkserie nästa säsong. Juniorlandslagstränaren Marianne Miettinen tycker att det är rätt väg att gå. – Vissa är för bra för flickfotbollen, säger hon.

Nyhetsbild

Ukraina förbjuder tävlande i Ryssland

SKIDSKYTTE Ukrainas ungdoms- och idrottsminister Ihor Zjdanov förbjuder tills vidare nationens elitidrottare att tävla i Ryssland, skriver Kiev Post och hänvisar till ministerns uttalande på Facebook.

Nyhetsbild

Joe Lynn Turner ger inte upp

VASA "I surrender" har Joe Lynn Turner sjungit otaliga gånger. Amerikanen som sjöng på Rainbows största hitsingel har konsert på WS Arena i Vasa på fredag.

Nyhetsbild

Många kvinnor bakom framgångsrik affärsman

Pjäsen om Karl Herman Renlunds liv bjuder också på en dos av Karlebys historia. Svenskspråkiga elever i Karleby och Kronoby får under två veckor lära sig en hel del om båda.

Nyhetsbild

Världens längsta lopp kallar – "Sträckan är ingen utmaning"

LÄNGDSKIDOR Vasaloppsfantaster väljer 220 kilometer före 90 den här vintern. De funderar inte bara på valla, utan också på mat.

Nyhetsbild

Andersson: Vänsterförbundet är emot regeringens valfrihetsmodell

Li Andersson (VF) gick hårt åt Samlingspartiet när riksdagen debatterade vårdreformen. Hon anser att regeringens modell om valfrihet i vården är usel.

Nyhetsbild

Puska: Riksdagen bör godkänna vårdreformen

Det finns inga perfekta reformer, konstaterar riksdagsledamot Pekka Puska (C). Han tycker att det har blivit dags att ro regeringens reform i hamn.

Nyhetsbild

Goggia och Feuz tog hem störtloppscupen

ALPINT Lindsey Vonn avslutade störtloppssäsongen med ännu en seger. Men det räckte inte. Sofia Goggia blev tvåa och vann störtloppscupen med ynka tre poängs marginal. – Hon vann i dag. Men jag vann den här, säger italienskan och pekar på sin nyvunna pokal.

Nyhetsbild

Ryssland bryr sig inte om brittisk VM-bojkott

FOTBOLL Brittiska ministrar och kungligheter kommer inte att synas på läktarplats under fotbolls-VM i Ryssland i sommar, på grund av den rysk-brittiska spionkonflikten.

Nyhetsbild

Kane borta till nästa månad

FOTBOLL Tottenham tvingas klara sig utan engelska landslagsanfallaren Harry Kane till nästa månad.

Nyhetsbild

Vi frågade forskare: Varför behövs id-nummer på enkäter?

KORSHOLM Vasabladet har rett ut varför det finns ett id-nummer på varje enkät som Korsholm skickat ut. Och vad händer om man river bort det?

Nyhetsbild

Barnmorskan som blev restaurangägare

Vägen från barnmorska till drivkraften bakom familjeföretag med fokus på fiskröror var allt annat än rak för Camilla Snickars, som sedan 2016 driver Snickars Deli och restaurangen Vallan på Norra Vallgrund.

Nyhetsbild

200 ville lyssna på Kristian Luuk

JAKOBSTAD Halv sju på onsdagskvällen drog Kristian Luuk i gång sin föreläsning i Schaumansalen. Arrangörerna uppskattar att ungefär 200 personer kom för att ta del av hans föredrag.

Nyhetsbild

Energipolitiken är Putins största utmaning efter presidentvalet

Putin kommer inte ha några större problem att ta hem segern i presidentvalet. Men för att råda bot på Rysslands kroniska sociala problem behöver landet hitta alternativ till olja och gas.

Nyhetsbild

Niinistö fördömer nervgasattacken i Storbritannien

President Sauli Niinistö ser väldigt allvarligt på nervgasattacken i Storbritannien. Enligt presidenten är det viktigt att fallet utreds grundligt och de skyldiga ställs till svars.

Nyhetsbild

Häftig remissdebatt om vårdreformen

Riksdagsbehandlingen av regeringens vårdreform inleddes med en remissdebatt på onsdagen. Oppositionen grillade regeringen om bland annat marknadsmodellen, regeringen försvarade sig bäst det gick.

Nyhetsbild

Sipilä och Tusk diskuterade Finlands EU-ordförandeskap 2019

Finlands EU-ordförandeskap, EMU och Brexit var några av de ämnen som kom upp på statsminister Juha Sipiläs och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks möte i Helsingfors.

Nyhetsbild

Sundombo väckte vilande varg – "Vi blev rädda båda två"

VASA Christoffer Bäckström stod plötsligt några meter från en varg. Den vilade bakom en sten, endast några hundra meter från bostadsområdet Björsberget i Sundom.

Nyhetsbild

Tre vittnen hördes i muträttegången - redogörelse för resor saknas

VASA Vilka regler har Vasa stad för resor som utomstående arrangerar? Vilken betydelse har askarbetsgruppen för Vaskiluodon Voima? Det handlade muträttegången om på onsdagen.

Ännu ingen lösning i konflikten – isbrytarna och utrikesfarten hotar med strejk

Fortsättningsvis ligger två strejkhot i luften för Rederierna i Finland. Det är isbrytarna och utrikesfarten som inte är nöjda med kollektivavtalen.

Nyhetsbild

Isläget är utmanande – det är fullt upp i Kvarken

VASA Isbrytarna jobbar för tillfället för fullt i Kvarken. På onsdagen var MSV Fennica en sväng via Vasa hamn och bytte besättning innan den lade ut igen.

Nyhetsbild

Finländare är lyckans ostar

Glöm finländskt svårmod och melankoli. När lycka ska mätas finns vinnarna i Finland. Det är nämligen världens lyckligaste land. Sverige får nöja sig med en niondeplats.

Nyhetsbild

Regionens visitkort Coastline satsar på digitalisering i årets nummer

Flashiga artiklar om regionens företag på engelska. Det är Coastline, som beskrivs som regionens visitkort, i ett nötskal. Årets tema är digitalisering, men pappersversionen är tjockare och mera omfattande än någonsin.

Nyhetsbild

Vasabladet tar ansvar – varje timme, varje dag

På vår nyhetssajt och i tidningen hittar ni från och med i dag en extra fin och viktig Ansvarsfull journalistik-stämpel. Den stämpeln bär vi med stolthet och med stort ansvar.

Nyhetsbild

Norska skidbasen skakad av fylleslaget

LÄNGDSKIDOR Norska skidförbundets ordförande Erik Röste är skakad av det fyllekaos som till viss del överskuggade den gångna helgens världscuptävlingar i Holmenkollen.

Nyhetsbild

Mourinho efter CL-uttåget: "Inget nytt"

FOTBOLL Manchester Uniteds Champions League-uttåg var en chock för många av klubbens supportrar – men klubbens omstridde manager José Mourinho erbjöd ingen tröst efter den bleka insatsen i 1–2-förlusten hemma mot Sevilla.

Nyhetsbild

Pånyttfödd Woods orsakar Tiger-feber

GOLF Förra veckans andraplats var det slutgiltiga beviset. Tiger Woods inte bara spelar igen – han gör det dessutom i världsklass. Med bara ett par veckor kvar till årets första major har golfen drabbats av Tiger-feber.

Nyhetsbild

Vonn vann – Goggia firade

ALPINT Amerikanskan Lindsey Vonn har tagit hem störtloppscupen åtta gånger sedan 2008. Men den här gången fick hon se sig slagen av en italienska.

Nyhetsbild

SLC vill se landsbygdsnämnder i de nya landskapen

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund vill att det tillsätts landsbygdsnämnder i de kommande landskapen för att trygga det demokratiska inflytandet i landsbygdens och landsbygdsnäringarnas viktiga frågor. – Landsbygdsnäringarna behöver ett sakkunnigorgan som fungerar som en väckarklocka och kontrollfunktion, säger ordförande Mats Nylund.

Nyhetsbild

Kanerva och Kivelä valobservatörer i Ryssland

Riksdagsledamöterna Ilkka Kanerva (Saml) och Kimmo Kivelä (Blå) kommer att åka till Moskva som valobservatörer i det ryska presidentvalet.

Nyhetsbild

Bladvändare inleder ny spänningstrilogi

RECENSION Författaren Louise Boije af Gennäs slog igenom för drygt tjugo år sedan med romanen "Stjärnor utan svindel". Hennes senaste, "Blodlokan", är en thriller och den första i en kommande trilogi.

Veterinären: De sjuka djuren borde ha åtgärdats omgående

I RÄTTEN Enligt tillsynsveterinär Mikael Nylund tog det för länge att ta hand om de sjuka djuren. Av alla bristerna på pälsfarmen är de sjuka djuren enligt honom den allvarligaste.

Nyhetsbild

Merkel vald till tysk förbundskansler – igen

Angela Merkel har för fjärde gången valts till Tysklands förbundskansler.Efter 171 dagar och oräkneliga turer får landet därmed en ny regering.

Nyhetsbild

Stina Nilsson sjuk – missar vc-finalen

LÄNGDSKIDOR Stina Nilsson är förkyld och står därför över helgens världscupavslutning i Falun, uppger Svenska skidförbundet.

Nyhetsbild

Trafikverket tar itu med 65 plankorsningar – flera i Österbotten förbättras

I år anvisar Trafikverket åtta miljoner euro för att öka plankorsningssäkerheten. I Österbotten förbättras säkerheten vid plankorsningar i Kaskö, Vasa, Karleby och Bennäs.

Nyhetsbild

Här gick vargen bara någon meter från husknuten

UPPDATERAD KL 15 En varg och spåren efter den siktades i Kronvik i Sundom på onsdagsmorgonen. Vargen har gått över en gård, bara någon meter från ett egnahem.

Nyhetsbild

Foderföretag tog över- försökte hjälpa skuldsatt farmare

I RÄTTEN Den skuldsatta pälsfarmaren klarade inte av att sköta djuren på sin farm i Nykarleby. Foderföretaget gick in som ägare för att hjälpa farmaren.

Nyhetsbild

Kyrkpressen: Biskop Vikström söker ÅA-jobb

Biskop Björn Vikström har sökt en universitetstjänst vid Åbo Akademi, skriver Kyrkpressen.

Nyhetsbild

Leif GW Persson till TV4

TV4 värvar Leif GW Persson från SVT. Kriminologprofessorn ska dels göra ett nytt kriminalprogram, dels nya avsnitt av "GW:s mord", dels medverka regelbundet i "Nyhetsmorgon".

Nyhetsbild

OAJ vill förlänga läroplikten

Undervisningssektorns fackorganisation OAJ vill lösa problemen med utstötta unga genom att öka läroplikten både i nedre och övre ändan. Läroplikten skulle enligt förslaget gälla 5–19-åringar.

Pälsfarmare: Jag medger att det funnits brister

I RÄTTEN Den första av de åtalade pälsfarmarna säger i rättegången att det funnits brister på hans farmer men att de är överdrivna och han har jobbat på att åtgärda dem hela tiden.

Nyhetsbild

Bockbrännaren dömd till böter för skadegörelse

I RÄTTEN Det blev en kort rättegång i fallet med den nedbrända julbocken på Vasa torg i februari i fjol. Den unge mannen hade sedan tidigare erkänt dådet och döms nu till böter.

Nyhetsbild

Ilkka Tuomisto höll för trycket – tog brons i Paralympics

PARALYMPICS Ilkka Tuomisto fördubblade Finlands medaljskörd i Paralympics genom att ta brons i den stående längdåkningssprinten. Tuomisto gjorde en Krista Pärmäkoski och delade medaljen med kanadensaren Mark Arendz efter en ursinnig kamp på upploppet.

Granlund belönar personalen med över fyra miljoner

Fastighetsteknikföretaget Granlund, med verksamhet också i Vasa, omsatte 71 miljoner euro i fjol. Rörelseresultatet steg till 8,3 miljoner euro. Koncernen delar ut sammanlagt 4,1 miljoner euro i resultatbonus till de anställda.

Nyhetsbild

Sjuka djur, trasiga burar - pälsfarmare riskerar djurhållningsförbud

I RÄTTEN Två pälsfarmare står åtalade misstänkta för djurskyddsbrott i tingsrätten i Jakobstad i dag. Det första fallet uppdagades efter att en utomstående person videofilmade och gjorde anmälan till polisen.

Nyhetsbild

Varg rörde sig i Sundom i morse – "troligtvis en fullvuxen hane"

En varg rörde sig nära ett egnahem på Storfallsvägen i Kronvik strax efter åtta i morse. – De största spår jag någonsin sett, säger jägaren Karl-Johan Bäckström som bor på Storfallsvägen. Rovdjursspårare har följt vargens spår under morgonen som leder till Öjenskogen.

Nyhetsbild

FDUV har nytt namn – "avspeglar modern människosyn"

FDUV håller fast vid sin förkortning, men själva organisationen har nu fått ett nytt namn.

Nyhetsbild

Sugen på att prata fusion? På fredagen ordnas två tillfällen

KORSHOLM/VASA På fredagkväll ordnas inte bara en, utan två diskussionstillfällen i fusionsanda. Vision Korsholm ska fundera på Korsholms framtid som självständig kommun. Svensk ungdoms evenemang "När vi två blir en?" ska locka unga.

Nyhetsbild

Östensöbor: Senatfastigheter borde ta sitt ansvar

PEDERSÖRE Östensöborna vill inte ha bort Lagmansgården. De vill bevara byns skola. Det budskapet riktades direkt till skolhemmens högsta ansvariga chef.

Nyhetsbild

Senatfastigheter om Östensö skola: "Det finns potential"

PEDERSÖRE Östensö skola är granskad – nu dröjer det till april innan Senatfastigheter ger Pedersöre kommun besked om det är möjligt och ekonomiskt vettigt att göra om skolan till ett skolhem.

Nyhetsbild

Högskolornas ansökningssystem öppnas i dag

I dag öppnas ansökningssystemet för sammanlagt 47 500 studieplatser i landets yrkeshögskolor och universitet. Omkring två tredjedelar av dem som lägger in en ansökan blir utan studieplats.

Nyhetsbild

Kane kan bli borta länge

FOTBOLL Tottenhams anfallsstjärna Harry Kane riskerar att bli borta länge efter den fotskada han drabbades av i Premier League-matchen mot Bournemouth i helgen. Hur länge är ännu oklart.

Nyhetsbild

Sevilla chockade blekt Manchester United

FOTBOLL 0–0 på bortaplan i det första av två möten är ett jättebra resultat. Förutsatt att man gör mål på hemmaplan, alltså. När Manchester United väl gjorde det var det för sent. I stället är Sevilla vidare till en historisk kvartsfinal.

INSÄNDARE: En inte särskilt anonym enkät

Åbo Akademi registrerar Korsholms kommuninvånare i en enkät sänd åt alla över femton år.

INSÄNDARE: Vi måste få skyddsjakt på varg

INSÄNDARE: Det finns en barnvänlig aktiveringsmodell

Vilken enastående möjlighet det var att få vara hemma med barnen. Det här är också en form av aktiveringsmodell och en ypperlig möjlighet för varje familj.

INSÄNDARE: Ingen sägs upp

En kommentar med anledning av Kim Erikssons insändare i VBL 10.3.

KOLUMN: Att "göra skillnad" är inte gjort i en handvändning

I en intervju som blivit viral många gånger om på sociala medier ger författaren Simon Sinek sin bild av vad som fattas dagens unga när de kommer ut i arbetslivet.

INSÄNDARE: Vem vill delta i Korsholms äldre-race?

Tänk dej att du är 92 år.

INSÄNDARE: Pandoras ask

Ledarskribenten Henrik Othman ondgör sig den 11 mars över de amerikanska kommande tullarna på bland annat stål och aluminium och angriper USA för att öppna Pandotas ask och skapa en massa olyckor i världen.

Kristinestad vill lyfta vägar i landskapsplanen

Vägen till Björnö hamn är en av de vägar stadsstyrelsen betonar i sitt utlåtande om landskapsplanen.

Nyhetsbild

Händer i dag: Riksdagen debatterar om valfriheten

När riksdagen i dag börjar att behandla den omstridda vård- och landskapsreformen på onsdagseftermiddagen lär många ledamöter ha en åsikt.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen vill till riksdagen

Vörås kommundirektör, Malaxbon Mikko Ollikainen, ställer sig till förfogande som SFP-kandidat i riksdagsvalet 2019.

Nyhetsbild

Här öppnar snart Vasas nya veganska restaurang

VASA En titt på restaurangutbudet räckte för att Hoang Le skulle se en möjlighet. Efter utförd marknadsundersökning - och efter att vänner provsmakat hennes mat - bestämde hon sig. Hon öppnar vegansk restaurang i Vasa.

Nyhetsbild

Överkörd grav väcker känslor: "Var finns respekten?"

KARLEBY En obehaglig överraskning mötte Päivi Lankila när hon besökte sin fars grav i helgen. Den var överkörd av en traktor som röjt snö.

Nyhetsbild

Fallet Raja Sidig i hovrätten i dag

De tunga rättegångarna avlöser varandra. I dag inleds hovrättens behandling mot mannen som dödade Raja Sidig i februari 2016.

Nyhetsbild

Blivande dubbeldoktor forskar i hållbarhet vid offentlig upphandling

I dag är det möjligt att exempelvis ställa sysselsättningskrav vid offentlig upphandling, men få tar ändå det i beaktande. I sin doktorsavhandling försöker Alfred Streng ge konkreta modeller som ska uppmuntra upphandlarna att tänka på miljön och sociala aspekter.

Nyhetsbild

Stephen Hawking är död – "hans arbete kommer leva vidare länge"

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Hawking, som forskade kring universums hemligheter, blev känd långt utanför forskarvärlden.

Nyhetsbild

Merkel väntas bli omvald – en fjärde period

Efter 171 dagar och oräkneliga turer ska Tyskland slutligen få en ny regering. I dag väntas förbundsdagen i Berlin välja Angela Merkel till förbundskansler för ännu en mandatperiod – den fjärde och sannolikt sista i ordningen.

Nyhetsbild

Advokat om silvervattenfallet: "Jag undrar hur man ska bygga upp åtalet"

Det är flera månader sedan polisen inledde förundersökningen mot kvinnan som hade gett silvervatten till sitt barn. Advokat Kirsi Hägglund som företräder den åtalade tror att man är ute efter ett prejudikat.

Nyhetsbild

Strandbastu för alla i centrum

En bastu gör ingen sommar, men visar hur litet det egentligen behövs för att kunna erbjuda det lilla extra. Vi får bara hoppas att Beckholmens bastuförening lyckas i sitt uppsåt.