Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.4.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Västvänlig veteran spås vinna Montenegro-val

Tidigare premiärminister Milo Djukanovic ser ut att vinna i dagens presidentval i Montenegro, med löften om att föra landet närmre ett medlemskap i EU.Men flera av hans utmanare vill se en närmare relation med Ryssland.

Nyhetsbild

Utmanade Einstein – och förlorade

Över 190 miljoner euro betalade franska forskare och utmanade en av Einsteins mest grundläggande teorier. Nu, två år senare, står det klart att forskarna förlorade.

Nyhetsbild

Trump försvarar laddat ordval

"Uppdraget slutfört" (Mission accomplished), förkunnade en nöjd Donald Trump på Twitter efter att den med Storbritannien och Frankrike samordnade attacken mot Syrien genomförts i helgen.

Festande studenter drunknar i Nigerfloden

Nigerflodens svalkande vatten ringlar sig lockande genom Nigers huvudstad Niamey. Men nu har myndigheterna förklarat en del sträckor av flodstränderna som förbjuden mark för ungdomar sedan flera har drunknat.

Nyhetsbild

En man, en mikrofon och tiotusen ljudeffekter

RECENSION Michael Winslow, känd från filmerna Polisskolan, bjöd på två shower i Vasa. Precis som väntat spelade ljudeffekter en stor roll under föreställningarna.

Nyhetsbild

21-åring fyllde Sotkamo polisstations toalett med kläder och spolade – polisen fick kalla på hjälp från räddningsverket

En gripen man förorsakade grova vattenskador på polisstationen i Sotkamo på lördagen. Han misstänks för grov skadegörelse, meddelar polisen.

K-butik i Kyrkslätt sålde mjölk för 0,00 euro

I K-butiken i Masaby i Kyrkslätt var mjölkpaketen gratis på torsdagen för en dryg vecka sedan. Butiken sålde ungefär hundra liter mjölk för noll euro.

Nyhetsbild

Varannan dansk terrorresenär har fått bidrag

Mer än hälften av alla danska medborgare som har lämnat landet för att ansluta till islamistiska terrorgrupper i utlandet har tagit emot statliga bidrag, rapporterar danska TV2.

Nyhetsbild

Nurmi fjärde, Portin sjätte i EM-granskning

ORIENTERING Vasabördiga Kirsi Nurmi följde upp andraplatsen i fredagens nationella sprint i Helsingfors genom att bli fyra på medeldistansen i Salo i söndags. Fredric Portin var trea i fredags och sexa på medeldistansen.

Nyhetsbild

Molpebor samlades för att se hur fridlysning påverkar Molpehällorna och grannholmar

Dryga 30 personer samlades på söndag kväll i Molpe strandpaviljong för att få svar på frågor och stilla sin nyfikenhet kring det nyinrättade naturskyddsområdet.

Nyhetsbild

Video: Årets hjältekatt Dalton räddade livet på sin matte

KORSHOLM Diabetessjuka Irina Söderholm fick ett livsfarligt blodsockerfall då hon låg och sov. Dalton tog i med klor och tänder för att väcka husse och matte: "Läkaren sa att katten räddat mitt liv" säger Irina Söderholm.

Nyhetsbild

Zlatans Twitterinlägg väcker frågor

FOTBOLL Den eviga diskussionen om Zlatan Ibrahimovics vara eller inte vara i den svenska VM-truppen har fått nytt bränsle. Från Zlatans eget Twitterkonto.

Nyhetsbild

Hemmamatch 180 kilometer bort: Ilves betalade femsiffrigt belopp för spela i Helsingfors

FOTBOLL På söndagen spelade hela tre fotbollsligaklubbar i exil – Ilves var en av dem. En lång händelsekedja tvingade klubben spela mot KuPS i Helsingfors. – Visst känns det väldigt underligt, säger försäljningschefen Ari Ruoholahti.

Nyhetsbild

Falskt brandalarm på Helsingfors-Vanda flygplats – röken kom från fettet i en stekpanna

16 räddningsenheter ryckte ut till Helsingfors-Vanda flygplats. Röken visade sig bero på en stekpanna med för mycket fett.

I-JBK chanslösa – Kraft gjorde fjorton mål

FOTBOLL Det ska vara en viss skillnad mellan division 2 och division 3 i fotboll. Men inte kanske så stor skillnad som det var då Kraft tog emot nyblivna division 3-laget I-JBK från Korsholm i Närpes på söndagen.

Nyhetsbild

Förlust för reservbetonat Arsenal

FOTBOLL Ett reservbetonat Arsenal åkte till Newcastle och förlorade med 1–2 i Premier League-fotbollen.

Nyhetsbild

Kryss i premiären för FC Sport: "Vi får vara nöjda"

FOTBOLL FC Sport inledde säsongen mot en annan nykomling i division 1 - FC Hertta. Drabbningen på Elisastadion var jämn, men klart är att båda lagen har ännu tuffare drabbningar att vänta i fortsättningen.

Nyhetsbild

Vårstormar lamslår delar av USA

Oväder i USA – som redan orsakat strömlösa samhällen, stängda flygplatser och ett dödsfall – tar nya tag med mer snö och regn. Stormvädret drar från mellanvästern i norr mot den norra östkusten, enligt de senaste prognoserna.

Nyhetsbild

Globala konsulter genomskådar digitala upplevelser

En nöjd kund är mer villig att betala. Bolag som vågar omdefiniera vad kunderna vill ha, och sen väljer sina digitala verktyg utifrån den ideala upplevelsen, sparar pengar och skapar nya intäkter. Det säger Brian Whipple, vd för Accenture Interactive.

Nyhetsbild

Vasa IFK tog hem tre poäng: "Det var en tuff match"

FOTBOLL Vasa IFK inledde serien med seger. I början kände laget av premiärnerverna, men när spelarna kom in i matchen började också målen rulla in.

Nyhetsbild

Norske författaren Jon Michelet är död

Den norske författaren Jon Michelet har gått bort, rapporterar Verdens Gang. Michelet, som blev 73 år, var en av Norges bäst säljande och mest kritikerrosade författare.

Nyhetsbild

Förkultivera för en bra skörd

Odlingssäsongen börjar inomhus. Det är dags att dra igång förkultiveringen och peta ned de första fröna, som sedan ska bli plantor i köksträdgården och rabatten.

Nyhetsbild

Beyoncé återförenade Destiny’s Child

Fansen fick ordentlig valuta för pengarna vid Beyoncés konsert på Coachella-festivalen i södra Kalifornien i natt. Under spelningen fick hon sällskap på scenen av sina tidigare bandkamrater Kelly Rowland och Michelle Williams från Destiny's Child, rapporterar CNN.

Nyhetsbild

Saudiarabien kritiserar USA:s ambassadflytt

Saudiarabiens kung Salman kritiserar allierade USA:s president Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem

Nyhetsbild

Advokat tände eld på sig själv i protest

En amerikansk advokat och aktivist har dött efter att ha tänt eld på sig själv i protest mot miljöförstöring och människors negativa påverkan på naturen.

Nyhetsbild

Välkryddad och välsmakande revykompott

RECENSION Årets revy i Småbönders är en fullträff. Det är fart och fläkt från början till slut. Utmärkta musikinslag ger ett högt underhållningsvärde.

Nyhetsbild

Guidetti avgjorde Baskien-derbyt

FOTBOLL Den bästa födelsedagspresenten fixade John Guidetti själv på sin 26-årsdag. Detta genom att göra Alavés enda mål i Baskien-derbyt mot Eibar.

Nyhetsbild

Pastrnak slog Gretzkys playoff-rekord

ISHOCKEY Det blev svensk målfest i Stanley Cup. Och David Pastrnak, som tidigare spelat för Södertälje, slog Wayne Gretzkys tidigare rekord och blev NHL:s yngste att ha gjort sex poäng i en slutspelsmatch.

Nyhetsbild

Ben Zyskowicz riktar en känga mot oppositionens sätt att föra politik

Enligt riksdagsledamot Ben Zyskowicz (Saml) befinner sig oppositionen i ett klurigt läge då både ekonomin och sysselsättningsnivån stiger. Han anser att oppositionspartiernas riksdagsledamöter tar till vilken metod som helst för att kritisera regeringen.

Nyhetsbild

Vasa Simsällskaps tränare om Kvarken Games: ”Vi fick veta var vi står”

SIMNING Kvarken Games avslutades på söndagen och för Vasa Simsällskap var veckoslutet framgångsrikt. Samtidigt var tävlingen en bra värdemätare med tanke på framtida lopp.

Nyhetsbild

Med Henrietta genom Engelska kanalen och över Biscaya

I augusti 2017 gav sig Jan Backman i väg från Jakobstad för att med sin s/y Henrietta. Han gav sig i väg utan geografisk destination. Karin Ducander var med på en bit av resan och berättar om sina intryck och upplevelser.

Nyhetsbild

Expert: Låst läge i säkerhetsrådet om Syrien

USA, Frankrike och Storbritannien vill att FN:s säkerhetsråd beslutar om en utredning om kemvapenattacker i Syrien. Men läget i rådet är låst och Ryssland – som redan lagt in veto mot en rad likande förslag – lär rösta ner även denna resolution, enligt Dan Smith, chef på fredsforskningsinstitutet Sipri.

Nyhetsbild

Svenska Akademien håller krismöte

Hårt ansatta Svenska Akademien håller krismöte i helgen, rapporterar Expressen.

Nyhetsbild

Radiokanalerna får sända obegränsat med reklam

Från och med juni får de kommersiella radiokanalerna sända hur mycket reklam de vill. För tillfället har reklamerna fått uppta högst en femtedel av sändningstiden, alltså tolv minuter i timmen. Kvar blir kravet att reklamen måste kunna särskiljas från annat programinnehåll.

Nyhetsbild

Saimenvikaren ska skyddas – Förbud mot nätfiske i Saimen införs

På söndagen trädde vårens nätfiskeförbud i kraft i stora delar av Stor-Saimen. Förbudet löper ut i slutet av juni.

Nyhetsbild

Bekräftat: Lauri Markkanen spelar VM-kval i sommar

BASKET Basketlandslaget får en superförstärkning då VM-kvalet fortsätter. – Vi ska vara i högform på sommaren, säger Markkanen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

HS: Helsingfors är Finlands otryggaste storstad

Enligt polisens gatutrygghetsindex är Helsingfors landets minst trygga storstad, rapporterar Helsingin Sanomat. Grannstaden Esbo är däremot än en gång tryggast. Finlands trygghetsnivå har nått de högsta siffrorna sedan millennieskiftet.

Nyhetsbild

Bottas tvåa efter stor dramatik i Shanghai – offerlammet Räikkönen på pallen

FORMEL 1 Den andra halvan av F1-loppet i Kina blev minst sagt intensivt. Red Bull-föraren Daniel Ricciardo och en tidigare åsidosatt Kimi Räikkönen blev de stora vinnarna då det hettade till på allvar.

Nyhetsbild

Vårregn och fågelvingar

Sent på kvällen kommer det utlovade regnet. Ett vårregn som strimmar husets södervända fönster och får stuprören att sjunga av vattenmusik. En efterlängtad musik som definitivt sätter stopp för den envisa vintern och inleder den vingburna fågelvåren.

Nyhetsbild

Konserverad akademi kan ha orsakat krisen

Svenska Akademien är inte ensam – det har blåst riktigt snålt även kring Kungliga Vetenskapsakademien en gång i tiden. Skandalen blev en brytpunkt som ledde till stora reformer. Avsaknad av förnyelse kan vara just det som nu har satt Svenska Akademien i gungning, tror forskare.

Nyhetsbild

Nerja – ett pittoreskt hörn på Solkusten

RESFEBER Subtropiskt klimat, fina stränder och närhet till såväl moriska palats som Sierra Nevadas skidbackar. Det är inte svårt att förstå varför den spanska småstaden Nerja har blivit ett andra hem för tusentals soltörstande svenskar.

Nyhetsbild

Nordkorea och Kina i fortsatta närmanden

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un välkomnade personligen en högt uppsatt kinesisk representant som anlänt till Pyongyang, uppger diktaturens statliga medier.

Nyhetsbild

Lindqvist: Ta in finlandssvenskar i Svenska Akademien

Det har aldrig skett en liknande skandal i Svenska Akademiens historia, säger författaren Herman Lindqvist. Enligt honom måste Akademien omskapas och då borde det naturligtvis finnas plats för en finlandssvensk författare.

Schimpans bet av skötares finger i Sverige

När djurskötaren i Furuviksparken skulle ge schimpanserna frukost tog ett av djuren för sig mer än beräknat, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild

Brandattack mot socialtjänstkontor i Örebro

En man jagas av polisen efter att ha tänt på en villa tillhörande socialtjänsten i stadsdelen Vivalla i Örebro, skriver Expressen. Vittnen larmade polisen strax före midnatt, efter att ha sett mannen utföra dådet.

Nyhetsbild

Samordnad polisrazzia i Nyland i natt – över 3 000 förare blåstestades

Polisinrättningarna i Helsingfors, Östra Nyland och Västra Nyland blåstestade över 3 000 förare under natten till söndagen. 38 av dem körde alkoholpåverkade och sju med indraget körkort.

Nyhetsbild

Mäktig show som framkallar rätt sorts rysningar

Solisterna avlöser varandra, bredden är stor, danser höjer showfaktorn och 80 år av filmmusik ryms med. Kanske är det ändå de många kalla kårarna längs ryggraden som präglar Hollywood Show mest av allt.

Snöskoterförare drunknade i Lipetlits i Norra Karelen

Vid 20-tiden på lördagskvällen omkom en snöskoterförare i Lipelits kommun i Norra Karelen. Två män var på väg till en stuga ute på ön Matinsaari när olyckan inträffade.

Nyhetsbild

Ryssland ville beteckna attackerna mot Syrien som brott mot FN-stadgan – Förslaget röstades ner

Ett ryskt resolutionsförslag om att brännmärka attackerna mot syriska mål som ett brott mot FN-stadgan har röstats ner i FN:s säkerhetsråd.

Nyhetsbild

Regimen: Östra Ghouta helt återtaget

Den syriska militären förklarar området östra Ghouta i utkanten av den syriska huvudstaden Damaskus som helt och hållet återtaget från rebellerna.

Nyhetsbild

Nya kyrkoherden uppskattar Korsnäs rika föreningsliv

KORSNÄS I Korsnäs finns ett rikt och aktivt föreningsliv. Det är det första intrycket som kyrkoherde Janne Heikkilä fått av sin nya hemort. Han blev präst för att han vill tjäna Gud och människorna och säger sig ha en traditionell bibelsyn.

Nyhetsbild

Dödlig attack förbluffar i Mali

– Vi har aldrig sett en attack som denna. Det säger myndigheter i Mali efter en dödlig, uppenbarligen välplanerad, terroraktion mot FN-styrkor i Timbuktu. Svenskarna som är stationerade på platsen skadades inte.

Nyhetsbild

Mer än zink och kobolt - här samsas kemijättar med småföretag

KARLEBY Nästan tusen fordon kör in genom portarna varje dag. Här lever Nordeuropas största jättar inom kemiinudstrin i symbios. Men Karleby storindustriområde är mycket mer än tung industri.

Nyhetsbild

EU-kramare tar nya tag i London

"Bremain" har inte gett upp. Nu lanseras en ny kampanj, med företrädare för flera partier, för en brittisk folkomröstning om utträdesavtalet med EU.

KOLUMN: Rent vatten i mörkret

Frågan förblir nu: hur kan man ta hit enbart en lämplig mängd av turister så att vi kan upprätthålla den här lyxen.

INSÄNDARE Vilken är svenska språkets framtid i Finland?

Alla myndiga Korsholmare som önskat uttrycka sin åsikt angående en eventuell fusion med Vasa har nu fått möjlighet att göra det. Resultatet av kommuninvånarenkäten blev offentligt i fredags.

INSÄNDARE Hallå Elisa!

Eftersom det är nästan omöjligt att telefonledes nå Elisa inom rimlig tidsgräns, utan att behöva höra på tråkig musik, vill undertecknad och stort antal andra härmed förena oss i Ove Bergmans frågor till företaget (VBL 10.4.).

INSÄNDARE Dags för gymnasiesnack

Visst är det fint att vi debatterar social- och hälsovårdsreformen, kommunfusioner, vägunderlag och åldringsvård. Men någonstans saknar jag just nu debatten om en av grundstenarna till en välmående region – debatten om utbildning och speciellt debatten om gymnasieutbildningen.

INSÄNDARE Nej-sägarnas aktivitet får negativa konsekvenser

Som vanligt i Korsholm fann sig en liten, men högljudd minoritet, inte i majoritetens beslut.

INSÄNDARE Kustfisket måste räddas - innan det är för sent

Utan snabba åtgärder förlorar vi en stor del av de aktiva kustfiskarna som finns kvar. Samtidigt minskar även användningen av inhemsk fisk.

Nyhetsbild

Tingsrätten var illa ute för några veckor sedan

Rättsinstanserna står inför ett helt nytt problem. Modern teknologi gör det enkelt för privatpersoner att banda rättegångar. Ett sådant fall ställde till med problem i Österbottens tingsrätt nyligen.

Nyhetsbild

LEDARE: Fysisk inaktivitet tidsinställd bomb

De ekonomiska realiteterna talar sitt tydliga språk: Fysisk aktivitet är en mycket god affär, inte enbart för individen utan också för statskassan.