Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

16.4.2018

En dag framåt

Försenad transferersättning orsaken till FC Sions straff

FOTBOLL VPS schweiziska samarbetsklubb FC Sion var försent ute med att betala för en spelarövergång. Därför åker klubben på en avstängning av Uefa.

Bred uppgång på Wall Street

USA-börserna inledde handelsveckan brett uppåt sedan investerarna riktat blickarna mot veckans rapportflod. Samtidigt verkar den USA-ledda robotattacken i Syrien i helgen inte ge något större avtryck.

Nyhetsbild

Moskva: Kemvapeninspektion kan ske på onsdag

De internationella inspektörerna har fortfarande inte fått tillgång till den plats i Syrien där den misstänkta kemvapenattacken ägde rum, uppger både brittiska och ryska företrädare. Enligt det ryska utrikesdepartementet kommer de att kunna besöka platsen på onsdag.

Nyhetsbild

94-årig Auschwitzvakt åtalas

Tyska åklagare åtalar en tidigare vakt vid koncentrationslägret Auschwitz. Den i dag 94-årige mannen åtalas för medhjälp till mord.

Nyhetsbild

VPS samarbetsklubb i blåsväder – avstängd av Uefa

FOTBOLL Schweiziska FC Sion uppfyller inte Uefas licenskrav och stängs därför av från Europaspel i två säsonger, rapporterar schweiziska tidningen Le Nouvelliste.

Drake slår The Beatles rekord

Den kanadensiske artisten Drake fortsätter att skörda framgångar.

Nyhetsbild

Yle: Huhtasaari rentvås av sitt universitet

Universitetet i Jyväskylä har granskat riksdagsledamoten och Sannfinländarnas vice ordförande Laura Huhtasaaris pro gradu och funnit några textstycken som är plagierade. Man ser ändå ingen anledning att vidta åtgärder på grund av dem.

Nyhetsbild

Svenska komiker gjorde publiksuccé i Österbotten

Den har kallats "standup-våren i Österbotten" – och det såldes mer än 5000 biljetter och var slutsålt flera gånger då fyra av Sveriges mest kända komiker roade österbottningarna.

Nyhetsbild

Styrelsen tog inte ställning i valet av stadsdirektör i Kristinestad

Åsa Blomstedt och Mila Segervall går i princip jämnstarka in i det slutliga valet av stadsdirektör i Kristinestads fullmäktige. Styrelsen föreslår att en av dem väljs.

Nyhetsbild

Smedsby skolcentrum fick startlov – kommer att kosta 700 000 mer än beräknat

KORSHOLM Kommunstyrelsen beviljade startlov till Smedsby skolcentrum och till ombyggnaden av Korsholmvägen. Men byggandet av ett skolcentrum i Smedsby kommer att kosta mer än förväntat.

Nyhetsbild

Minst sju döda i blodigt fängelsebråk i USA

Minst sju personer har dött och 17 personer har skadats allvarligt efter ett våldsamt fängelsebråk i ett högsäkerhetsfängelse i delstaten South Carolina i USA, skriver AP.

Nyhetsbild

Korsholmsstyrelsen skjuter på beslut om tilläggsanslag till fusionsutredning

KORSHOLM Utredningen om en eventuell fusion kommer att kosta mer än man trott. Förslaget var att anslaget skulle höjas med 100 000 euro, men styrelsen återremitterade ärendet.

Nyhetsbild

Biskopen: Löftet om att samarbeta med kvinnliga präster viktigare än åsikterna

KORSNÄS Nya kyrkoherden i Korsnäs tycker inte att kvinnor ska bli präster, men kan nog samarbeta med dem. Resonemanget går inte ihop, menar Ann-Mari Audas-Willman, kyrkoherde i Solf. Biskop Björn Vikström säger att det är handlingen, inte åsikterna, som räknas.

Nyhetsbild

Djukanovic är ny president i Montenegro

Den tidigare premiärministern Milo Djukanovic vann presidentvalet i Montenegro.

Nyhetsbild

Beslut om utvidgade vargskjutsar kommer innan månadsskiftet

VÖRÅ Ska Vörå kommun sluta med de extrainsatta skolskjutsarna på grund av varghotet eller inte? Den frågan diskuterades på måndagens kommunstyrelsemöte utgående från en enkät som skickats ut till skolorna. Svaret kommer före den sista april, lovar styrelseordförande.

Nyhetsbild

Barnavdelningen hittar nya former – allt färre barn vårdas på Malmska

JAKOBSTAD Barnavdelningen på Malmska har flyttat från 400 kvadratmeter till 100 kvadratmeter. Lagändringar och förändrade vårdbehov präglar verksamheten.

Nyhetsbild

Vasastyrelsen beredd betala upp till 25 miljoner för ny Kvarkenfärja

Borgen för 35 miljoner plus högst 25 miljoner i egna pengar. Det är Vasa stadsstyrelses förslag till fullmäktige. Och förstås att man beslutar beställa en ny Kvarkenfärja.

Nyhetsbild

May: Ingen press från Trump att delta i robotattack

Storbritanniens premiärminister Theresa May försvarar helgens robotattack mot Syrien. Hon betonar att påtryckningar från USA:s president Donald Trump inte låg bakom det brittiska beslutet att delta i attacken.

Nyhetsbild

Unga utsatta idrottare får hjälp – också på svenska

IDROTTSPOLITIK Den nya chatt- och samtalstjänsten Et ole yksin stöder unga idrottare som trakasserats. Initiativet rosas av de tidigare landslagsspelarna och nuvarande tränarna Heidi Linström och Sanna Malaska.

Nyhetsbild

Många unga forskare överväger lämna forskningen

Universiteten är inte längre attraktiva arbetsplatser för unga forskare. Hälften av unga forskare planerar att lämna forskningen helt.

Nyhetsbild

Inget VM för Jesse Puljujärvi

ISHOCKEY Yttern Jesse Puljujärvi spelar inte för Finland i VM i Danmark, berättar han för Iltalehti.

Nyhetsbild

Världsmästare ansluter till Lejonen – NHL-målvakt med nästa vecka

ISHOCKEY Den här veckan är det EHT-turnering som gäller för det VM-laddande landslaget. Sex nya spelare finns med i truppen.

Nyhetsbild

Minister Mika Lintilä: Batterikluster stor möjlighet för regionen

KARLEBY Näringsminister Mika Lintilä är optimistisk gällande ett batterikluster i de österbottniska landskapen. På området mellan Sotkamo och Harjavalta finns alla råvaror som behövs. Dessutom finns Vasa energikluster här.

Nyhetsbild

Avhopparen Espmark: Hoppas Engdahl förmås lämna sin stol i Svenska Akademien

Svenska Akademiens ordstrid fortsätter. Nu säger avhopparen Kjell Espmark att han inte ser någon väg framåt för institutionen om Horace Engdahl sitter kvar. "De goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka", skriver han till Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

På torsdag kommer värmen på snabbt besök till Österbotten

I mitten av veckan kan det bli upp mot 20 grader i stora delar av Finland. I Österbotten utlovas temperaturer kring 15 plusgrader, säger meteorolog Pauliina Kuokka. Men passa på att njuta, i helgen blir det svalare.

Nyhetsbild

Henrik Lundqvist missar VM

ISHOCKEY Det blir ingen guldrepris för Henrik Lundqvist. New York Rangers-målvakten tackar nej till årets VM på grund av sin knäskada. Även svenska Chicago-målvakten Anton Forsberg missar VM.

Nyhetsbild

PSG mästare – Monaco ersätter supportrar

FOTBOLL Paris Saint-Germains förnedring av den franska ligatitelkonkurrenten Monaco blir kostsam för Monaco.

Nyhetsbild

Manchester United ordnade titeln åt rivalen City

FOTBOLL Att Manchester City skulle säkra titeln i Premier League var bara en tidsfråga. Med fem matcher kvar att spela är City mästare efter Manchester Uniteds oväntade förlust mot West Bromwich.

Nyhetsbild

Karlebyölet utvecklas kontinuerligt enligt kundernas önskemål

KARLEBY Att utveckla egna ölsorter och bygga upp ett lokalt bryggeri är arbetsdrygt, men samtidigt mycket intressant och lärorikt. Det säger bröderna Nicke och Ville Kavilo som räknar med att bryggeriet på Indola industriområde i Karleby ska vara i gång i sommar.

Nyhetsbild

Den här gången showade gubbarna verkligen

Konsert är konsert och show är show. Det visar Gubbrockarna med sin jubileumsföreställning "20 years of rock'n'roll".

Nyhetsbild

Korsholm fortsätter röra om lärcentersoppan

KOMMENTAR Trots att alla beslut är fattade har styrelsen beställt nya utlåtanden. Frågan om Kvevlax lärcenter är tydligen ännu inte slutbehandlad.

Nyhetsbild

Språkundervisningen ska börja från årskurs ett

Staten delar ut 4,3 miljoner för att språkundervisningen ska kunna inledas redan från första klass från och med 2020.

Nyhetsbild

Mats Brandt vill bli stadsdirektör i Nykarleby

NYKARLEBY När ansökningstiden gick ut för tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby klockan 16 i dag har tre namn blivit fem. Mats Brandt, kommundirektör i Malax, har sökt tjänsten.

Nyhetsbild

Egotrippi firar 25 och spelar i Vasa

VASA Popgruppen Egotrippi har konsert på stasdsteatern i Vasa den 10 maj. Konserten ingår i 25-årsjubileumsturnén "Aina matkalla jonnekin".

Nyhetsbild

Vårddirektörens lön: 12 032 euro i månaden

Det finns sjukvårdsdistrikt som betalar mer, och det finns distrikt som betalar mindre. På grund av ett nytt lönesystem får i alla fall Marina Kinnunen högre lön än företrädaren Göran Honga.

Nyhetsbild

Föreslår listval för bredare representation

VASA Många små kommuner riskerar bli utan representant i kommande landskapsfullmäktige. Val enligt svensk modell kunde vara lösning tycker Kommunförbundets forskningschef.

Nyhetsbild

S-gruppen blir landets största producent av solel

S-gruppen ska låta Fortum montera totalt 37 000 solpaneler på bland annat ABC-stationers och Prisma-varuhusens tak runt om i landet. Det är en investering på åtta miljoner euro. S-gruppen räknar med att spara en halv miljon euro i elkostnader per år.

Nyhetsbild

Våldsoffer till Åbodådet vittnade i rätten: "Det kändes som att mitt liv tar slut"

Abderrahman Bouanane, som utförde sommarens knivdåd i Åbo centrum, valde att inte komma till rättssalen när tingsrätten hörde hans offer i bevisningssyfte. – Du misslyckades, hälsade ett av offren till gärningsmannen.

Nyhetsbild

Uppmanade sin kompis att städa – fick en kniv i lungan

I RÄTTEN En 50-årig man bad sin 29-åriga kompis plocka upp sina ägodelar från golvet. I nästa stund hade 50-åringen fått fem knivhugg. 29-åringen åtalas för dråpförsök.

Nyhetsbild

Arja Tuomaala blir tf chefsöverskötare för tredje gången

VASA Osäkerheten kring landskapsreformen krånglar till det på många håll. Arja Tuomaala på Vasa centralsjukhus har nu för tredje gången utsett till tf chefsöverskötare.

Nyhetsbild

Vidal knäskadad – kan missa Champions League-semifinal

FOTBOLL Bayern Münchens mittfältsstjärna Arturo Vidal tvingas till ett mindre ingrepp i ena knät efter att ha skadat sig på söndagens träning.

Nyhetsbild

May försvarar Syrienattacken i parlamentet

Storbritanniens premiärminister Theresa May håller i dag ett tal inför parlamentet där hon väntas försvara beslutet att genomföra den militära insatsen i Syren, utan att först ha tillfrågat den lagstiftande församlingen.

Nyhetsbild

Slår ett slag för gamla österbottniska hus

KORSHOLM Stundars ska försöka bevara det österbottniska byggnadsarvet genom ett nytt projekt där man ger råd om hur gamla hus iståndsätts.

VPS har skadeproblem – värvar ny spelare

FOTBOLL Både Joonas Vahtera och Aubrey David är skadade, och därför är ligalaget i behov av fler spelare. Nu har VPS skrivit kontrakt med en ny spelare, och också med en junior.

Nyhetsbild

Silverquinns har vårkonsert med kärlek på repertoren

VASA Damkören Silverquinns har vårkonsert i Vasa Arbis på söndag den 22 april klockan 15.

Nyhetsbild

USA misstänker undanröjda bevis i Douma

Ryssland kan ha undanröjt bevis vid platsen där den påstådda kemvapenattacken i syriska Douma ska ha ägt rum, varnar USA:s representant vid Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Men Moskva försäkrar att man inte kommer att lägga sig i utredarnas arbete – och beskyller USA för att ha försenat utredningen genom sin robotattack.

Nyhetsbild

EU ger stöd för Syrieninsats

EU:s medlemsländer upprepade sitt stöd för USA:s, Storbritanniens och Frankrikes bombningar i Syrien när unionens utrikesministrar samlades i Luxemburg i dag.Sverige vill se ett ökat politiskt tryck på både Ryssland och Bashar al-Assads syriska regim.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VM närmar sig för Lejonen

ISHOCKEY Årets VM-turnering avgörs i Danmark. Finland har redan hunnit spela av flera landskamper under förberedelserna för turneringen. Men det är i de kommande EHT-turneringarna som insatserna höjs för spelarna i jakten på VM-biljetter.

Nyhetsbild

Nu stiger älvarnas vattennivåer snabbt

Den varma helgen har satt sina spår i älvarnas vattenflöden. Än så länge är nivåerna normala men hastigheten ökar oväntat snabbt.

Föregångarna fick pengar för intregreringsprojekt

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat resurscentret Föregångarna 250 000 euro för ett projekt som mäter behovet av stöd en individ behöver för att komma förbi utmanande skedet i livet.

Unga protesterar mot visstidsjobb – fackboss kallar förslaget spya

Intressebevakare inom ungdomssektorn och byggbranschen kräver att regeringen backar reformen av anställningsskyddet.

Nyhetsbild

Fem vill bli ny Nykarlebydirektör

NYKARLEBY UPPDATERAD. När ansökningstiden löpte ut klockan 16 hade fem personer sökt tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby. De är Maria Palm, Thomas Björk, Mats Brandt, Ulf Stenman och Patrik Hautanen.

Runt 20 kvinnor och 30 barn har rest från Finland till IS-kontrollerade områden

Enligt Inrikesministeriets lägesöversikt har över 80 vuxna rest till konfliktområden i Irak och Syrien sedan 2012.

Nyhetsbild

Rebecka och Henri driver med i-landsproblem på Youtube

NÖJE Hur kan man driva med spindelskräck? Varför inte med ett pampigt musikalnummer på Youtube. Det gör Rebecka Sretenovic och Henri Vuortenvirta i Vasa.

Nyhetsbild

Bouanane dök inte upp i rättssalen – offer ville framföra hälsning

UPPDATERAD Abderrahman Bouanane, som utförde sommarens knivdåd i Åbo centrum, valde att inte komma till rättssalen när tingsrätten hörde hans offer i bevisningssyfte. – Du misslyckades, hälsade ett av offren till gärningsmannen.

Nyhetsbild

Sista chansen att söka jobbet som stadsdirektör

NYKARLEBY I dag klockan 16 går tidsfristen ut för den som vill söka jobbet som stadsdirektör i Nykarleby.

Nyhetsbild

Beslut om vargjakt på gång - "möjligt under denna vecka"

En naturskyddsförening har än en gång blandat sig i vargfrågan. Det gäller den varg som rört sig i Kimo och Oravais, och som jägare vill få lov att skjuta.

Nyhetsbild

Österbottnisk ekonomisajt lanseras

Tvåspråkiga sajten Vaasa Insider lanseras i dag måndag. På sajten kan man läsa om det österbottniska näringslivet.

Nyhetsbild

Rysk politiker: Redo för nya sanktioner

USA:s finansminister Steven Mnuchin väntas i dag offentliggöra nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av den påstådda kemvapenattacken i Syrien. Men Moskva är redo för straffåtgärderna, säger en högt uppsatt försvarspolitiker.

Nyhetsbild

Crosby storspelade mot Philadelphia

ISHOCKEY Det blev ett mål och tre assist för Sidney Crosby när Pittsburgh vann över Philadelphia. Flera blåvita spelare tog poäng i mötet mellan Winnipeg Jets och Minnesota Wild.

Nyhetsbild

Petalaxprojektet ska se till att Petalax utvecklas åt rätt håll

Det nedlagda bankkontorets giroinkast har gjorts om till en idélåda. Symboliken är inte långsökt: Petalaxborna jobbar med många medel för att kommundelen ska utvecklas åt rätt håll.

Nyhetsbild

Comey: Trump är moraliskt olämplig

Donald Trump är "moraliskt olämplig" att vara USA:s president, säger den tidigare FBI-chefen James Comey.

Nyhetsbild

Värktabletter påverkar barnens fertilitet

Vanliga värktabletter minskar antalet celler som producerar ägg och spermier hos fostret. Nu befarar forskarna att sådana tabletter under graviditeten kan påverka det ofödda barnets chans att själv bli förälder i vuxen ålder.

Nyhetsbild

Förmedlare: Färre bostadsaffärer i mars

Enligt branschens centralförbund såldes 13 procent färre gamla bostäder i mars i år jämfört med mars i fjol.

Radhus förstördes i brand i Riihimäki

Släckningsarbetet har pågått hela natten.

Nyhetsbild

Över 3 000 bilar har redan skrotats – skrotningspremien kan ta slut i förtid

Än en gång kan pengarna för skrotningspremien ta slut i förtid. Men intresset för att byta till gas- eller elbil är inte stort, trots att premien för dem är större.

"Kungen får ändra Akademiens stadgar"

Nyhetsbild

ÅA i Vasa testar nytt antagningssystem – inga urvalsprov till samhällsvetenskap

VASA Om två år är det meningen att de flesta ska bli antagna till högskolestudier utan något urvalsprov. Alla är inte övertygade om att det är en bra reform.

Nyhetsbild

Unga söker mening i arbetet – då måste arbetsgivaren hitta det som motiverar

Arbetslivet förändras. Det innebär att även rekryteringen av anställda söker nya spår. En anställd med rätt motivationsprofil är en lyckträff för ett företag.