Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

18.4.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Oklart läge för Pompeo i senaten

CIA-chefen Mike Pompeo, nominerad till USA:s utrikesminister, tycks inte få majoritetsstöd i senatens utrikesutskott, sedan flera av medlemmarna kommer att rösta emot. Nu behöver samtliga republikaner och minst en demokrat rösta ja om Pompeo ska godkännas i senaten.

Nyhetsbild

Maktskifte närmar sig i Kuba

Nationalförsamlingen i Kuba har föreslagit att landets vicepresident Miguel Díaz-Canel som efterträdare till den avgående presidenten Raúl Castro.

Nyhetsbild

VK: "Klart med ny färja till Umeå"

Västerbottens-Kuriren skriver att finansieringen av en ny färja mellan Umeå och Vasa är klar. – Jungfruturen blir någon gång i februari 2021, säger Bertil Hammarstedt, vd vid infrastrukturbolaget Inab.

Nyhetsbild

Katastrofal massdöd bland koraller

Massdöden bland korallerna i Stora barriärrevet utanför östra Australien under värmeböljan 2016 var långt värre än vad man hittills trott. Nästan en tredjedel av revet har förändrats i grunden, enligt en ny studie.

Nyhetsbild

IL: Två pälsfarmare i Jakobstadsregionen dömda för djurskyddsbrott

Österbottens tingsrätt dömde två pälsfarmare till böter för djurskyddsbrott. Djuren levde i bedrövliga förhållanden, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild

Nya protester i Armenien

Protesterna mot att Armeniens parlament har utsett den förre presidenten Serzj Sargsian till ny premiärminister fortsätter. Oppositionen beskriver det hela som en maktkupp.

Nyhetsbild

Vargmötet i Särkimo lockade 200; applåder då Granlund föreslog enklare avskjutning

Vörå Särkimo skola var proppfull då vargen diskuterades på onsdag kväll. SFP:s Mats Nylund levererade två nyheter.

Nyhetsbild

Kvinnor stängdes in på Själö hospital – ofta för att de var fattiga och sexuellt frispråkiga

VASA

På mentalsjukhuset Själö förvarades hundratals kvinnor som ansågs vara obotligt sjuka. Ofta var diagnoserna kopplade till deras sexualitet. Kvinnors kroppar kontrolleras fortfarande av samhället, säger författaren Johanna Holmström.

Nyhetsbild

Manifestation för Danius kan locka tusentals

Medan Svenska Akademien sammanträder för sitt sedvanliga torsdagsmöte i Börshuset i Stockholm kommer en manifestation att genomföras på Stortorget strax intill. Tanken är att deltagarna ska visa sitt stöd för Sara Danius genom att bära knytblus och flera tusen förväntas dyka upp.

Nyhetsbild

Bakslag för Mays brexitplan i överhuset

Den brittiska regeringens lagförslag som ska ta landet ut ur EU har stött på patrull.

Nyhetsbild

Ispropparna i Kyro älv rör på sig – flödesvattnet hotar bostadshus

Ispropparna i Kyro älv har nu börjat röra på sig och stora mängder is har under onsdagskvällen rört sig genom Merikart till bron i Golkas i Lillkyro, uppger NTM-centralen. Flera vägar är redan obrukbara och flödesvattnet hotar nu tränga in mot bostadshus i Veikars och i Merikart.

STT: Man blev under en trädstam – skadades allvarligt

På onsdagskvällen råkade en man i Jämsä i Mellersta Finland ut för en livshotande olycka. En kraftig trädstam rullade på honom under skogsarbetet.

Hemvårdsklient var död i veckor innan hon påträffades – oklart vad som gick snett

Helsingin Uutiset rapporterade i tisdags om ett fall där en hemvårdsklient låg död i sitt eget hem i flera veckor. Kvinnan hade varit hemvårdsklient sedan 2015. Nu utreds händelseförloppet noggrant.

Anna-Kaisa Eskola blir ny rektor i Mustasaaren keskuskoulu

Tre hade sökt tjänsten som rektor för Mustasaaren keskuskoulu i Korsholm. Anna-Kaisa Eskola, som valdes, har jobbat som vicerektor i skolan den senaste tiden.

Nyhetsbild

Vasagröna nominerade kandidater till landskapsvalet

Vasanejdens gröna har valt sina första kandidater till landskapsvalet i Österbotten.

Nyhetsbild

Dags för U18-VM i Ryssland – Karlebytalang med i truppen

ISHOCKEY Årets U18-VM spelas i Tjeljabinsk och Magnitogorsk. Finland inleder genom att möta Slovakien.

Nyhetsbild

Tehy lämnade in klagomål om vaccinvägran

Vårdfacket Tehys lokalavdelning vid Kuopio universitetssjukhus har lämnat in ett klagomål till justitieombudsmannen, skriver Yle. Vaccinvägrare har blivit orättvist behandlade, anser facket.

Nyhetsbild

Pojkar underpresterar ännu i skolorna – viktigt att locka med intressant innehåll

Forskare vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä har utrett orsakerna till varför pojkar har sämre kunskaper, svagare skolframgång och lägre utbildningsnivå än flickor. Lärarna bär ett stort ansvar, anser både personal och elever.

Katamaranen blev en besvikelse för Viking Line

Katamaranfartyget FSTR som sattes in på linjen Helsingfors-Tallinn senaste sommar levde inte upp till Viking Lines förväntningar på resultat. Det konstaterade både styrelsens ordförande Ben Lundqvist och vd Jan Hanses på onsdagens bolagsstämma i Mariehamn.

Nyhetsbild

Turkiet avskedar över 3.000 militärer

Turkiska myndigheter hävdar att över 3.000 personer inom militären identifierats som anhängare till predikanten Fethullah Gülen, som påstås ligga bakom den misslyckade militärkuppen 2016. Enligt försvarsminister Nurettin Canikli kommer de att avskedas inom några dagar.

Nyhetsbild

Kunderna har hittat stadsbibliotekets e-tidningar

VASA Det skedde ett antal ökningar på Vasas bibliotek under 2017. Antalet reserveringar ökade till följd att de blev avgiftsfria och e-böckernas och e-tidningarnas popularitet fortsatte att stiga.

Nyhetsbild

Ligadebut i SJK för Jesse Öst – fick lagets matchpris

FOTBOLL Den Jarofostrade målvakten Jesse Öst gjorde årets första ligaminuter för sin nya klubb SJK, då han hoppade in i halvtid i stället för Mikhel Akselu som såg ut att ha fått en ljumskskada.

Nyhetsbild

Finländarnas favoriter till vardags: lax, makaronilåda och köttbullar

Till och med 61 procent av finländarna håller ugnstekt lax som en klar favoriträtt till vardags, skriver Maaseudun tulevaisuus.

Nyhetsbild

A capella-grupp bjuder på show

VASA Om det inte finns en scen får man se till att lösa det. Därför kliver delar av Show n' Accapella Group upp på bardisken på Ernst när det är dags för deras show på fredag.

FPA:s webb ligger nere på torsdag

På torsdagsmorgonen går det inte att använda Folkpensionsanstaltens e-tjänster. FPA ska uppdatera sina webbsidor.

Nyhetsbild

Kapitalförvaltare drar ner andelen aktier i portföljer

Aktierna börjar bli dyra vilket har lett till att förvaltare av stora aktieportföljer blivit försiktiga. Till den skaran hör också Lokal-Tapiola. Tom Liljeström, vd för Lokal-Tapiola Kapitalförvaltning, bedömer att handelskriget mellan USA och Kina påverkar aktiekurserna, men begränsat.

Nyhetsbild

New York-möss bär okända smittoämnen

Möss som lever i närheten av människor bär på mängder av bakterier och virus. När musbajs undersöktes i New York hittades forskarna virus som tidigare varit helt okända.

Nyhetsbild

TS: Räddningsverket fick udda uppdrag – vallade svanar från landsvägen

På onsdagskvällen fick räddningsverket ett ovanligt uppdrag: att rädda en flock svanar som hade irrat sig ut på en landsväg i Raumo.

Svenska Yle: Ingen vet hur vårdreformen påverkar påkostade patientdatasystem

Svenska Yle har tagit sig an den svåra uppgiften som få, om någon, har svar på: vad kommer vårdreformen att ha för inverkan på patientdatasystemet Apotti, som beräknas kosta 575 miljoner euro under det kommande decenniet.

Nyhetsbild

Massevakuering planeras efter bombfynd

En odetonerad bomb från andra världskriget tvingar fram en massevakuering av centrala Berlin.

Nyhetsbild

Tysk polis slog till mot trafficking

Tyska myndigheter har genomfört husrannsakningar mot 62 bordeller, kontor och bostäder i flera delstater och gripit sju personer i en samordnad insats mot trafficking, enligt åklagarmyndigheten i Frankfurt.

Nyhetsbild

Video: Här lyfter Susanna Törrönen världsrekordvikter på träning

STYRKELYFT Tjugoåriga Susanna Törrönen är Finlands starkaste kvinna och minns inte längre hur många världsrekord hon slagit i bänkpress. I maj ska hon i varje fall stå för en ny rekordnotering – om allt går som planerat.

Nyhetsbild

Nikki Haley: Jag blir inte förvirrad

Dålig internkommunikation och en möjlig spricka mellan USA:s president Donald Trump och hans FN-ambassadör Nikki Haley. Så lyder förklaringen till varför de av Haley aviserade nya Rysslandsanktionerna aldrig blev verklighet.

Nyhetsbild

Offer på Drottninggatan: Den största kränkningen i mitt liv

Från stölden av lastbilen fram till kraschen i Åhléns – nu har rätten gått igenom hela färden längs med Drottninggatan i Stockholm och vad som hände dem som kom i Rakhmat Akilovs väg. Och det har varit svåra dagar för flera av de inblandade.

Nyhetsbild

Brittisk tv-myndighet utreder ryska RT

Den brittiska tv-sändningsmyndigheten Ofcom har inlett sju utredningar av det statsstyrda tv-nätverket Russia Todays (RT) sändningar. Samtliga utredningar gäller sändningar som skett efter nervgiftsattacken i Salisbury och granskningen handlar om RT:s rapportering varit opartisk eller inte.

Nyhetsbild

Stadsdirektörskandidater ser ekonomin som utmaning

NYKARLEBY Fem personer är beredda att ta sig an uppgiften att leda Nykarleby. Att få stadens ekonomi på fötter – det är en av de utmaningar som lyfts upp av stadsdirektörskandidaterna.

Nyhetsbild

Nylander: Mångprofessionellt samarbete behövs inom småbarnspedagogiken

Riksdagen debatterade på onsdagen förslaget till ny personaldimensionering inom småbarnpedagogiken. Regeringen föreslår en modell där en tredjedel av personalen ska vara barnträdgårdslärare, en tredjedel socionomer och en tredjedel utbildade barnskötare.

Nyhetsbild

Luften i Stockholm dödar många i förtid

Cirka tusen personer dör i förtid varje år i Stockholms län på grund av luftföroreningar, enligt en ny analys. Den främsta orsaken är utsläppen från dieselbilar.

Nyhetsbild

Sebastian Aho har inte bestämt sig om VM

ISHOCKEY Skickliga yttern Sebastian Aho har inte bestämt om han vill medverka i VM i Danmark, berättar Ilta-Sanomat.

Flygbolag kollar motorer efter dödsolycka

Flera flygbolag kontrollerar motorerna på en del plan av typen Boeing 737 efter en dödsolycka i USA på tisdagen.

Nyhetsbild

Nu börjar Kaskö planera ett nytt daghem

KASKÖ Det blev grönt ljus i stadsstyrelsen: Kaskö börjar planera för ett nytt daghem, kök och en gymnastiksal vid nuvarande skolan.

Nyhetsbild

Cyberattacker oroar nordiska ministrar

De nordiska länderna vill samarbeta mer för att möta cyberattacker och påverkansoperationer. Finlands och Sveriges utrikesministrar ser aktivitet från Ryssland som ett stort problem.

Nyhetsbild

FN-team beskjutet i Douma – OPCW försenas

Personal från FN har beskjutits i Douma i Syrien under rekognoscering för att bedöma säkerhetsläget. Den instabila situationen tycks fördröja OPCW:s experter, som väntar på att komma in i staden för att utreda en misstänkt kemvapenattack.

Nyhetsbild

Erdogan: Turkiet till val redan i sommar

Turkiet tidigarelägger valet. President Recep Tayyip Erdogan meddelar att det ska hållas redan den 24 juni i år – i stället för som planerat i november 2019.

Stor efterfrågan på språkbad och språkduschar – i synnerhet på engelska

Både skolor och kommuner upplever att tvåspråkig verksamhet är ett färgstarkt och mångsidigt tillskott i skolorna, gör kommunerna internationella samt inverkar positivt på språkattityder och inlärning. Utmaningarna är den knappa finansieringen och bristen på behöriga lärare.

Nyhetsbild

Räddningsverket uppmanar invånare att förbereda skyddsåtgärder

Vattennivån i Kyro älv befaras stiga under de kommande två dygnen. Nu uppmanar Österbottens räddningsverk invånare som bor i riskområden längs med Kyro älv, Laihela å och Malax å att förbereda sig för skyddsåtgärder ifall översvämningarna når sin kulmen.

Nyhetsbild

Vegas drömsäsong fortsätter – Minnesota ligger risigt till

ISHOCKEY Vegas blev första lag att gå vidare från första slutspelsomgången i NHL. Det är dessutom första gången som ett lag som gör sin första säsong i NHL vinner en slutspelsserie utan att förlora en enda match.

Nyhetsbild

Börshandeln i gång igen efter totalstopp

Efter ett fem timmar långt totalstopp har handeln på Stockholmsbörsen kunnat starta igen. Ett brandlarm i ett av Nasdaqs datacenter, norr om Stockholm, låg bakom de tekniska problemen.

Nyhetsbild

Fortsatt stor risk för isproppar när vattnet stiger i åarna

KORSHOLM Toby å svämmar över och vattnet har nått flera källare. I Kyro älv är risken för isproppar "exceptionellt stor".

Nyhetsbild

Nya försök att bilda italiensk regering

Presidenten i Italien, Sergio Mattarella, har bett talmannen i senaten att samla flera politiska partier för att se om det går att bilda regering.

Nyhetsbild

Nu får saudierna se film på bio igen

Actionrullen "Black panther" blir den första film som visas för biopublik i Saudiarabien på över 30 år. Onsdagens visning i en nybyggd biograf i kung Abdullahs finansdistrikt i Riyad, är den första i en serie testvisningar innan allmänheten väntas få tillåtelse att besöka biografer i maj .

Nyhetsbild

Henriksson: Fiskar ska äta plankton – inte plast

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är bekymrad över att miljösamarbetet kring Östersjön håller på att ebba ut.

EU hoppas på Japan-handel från nyår

Redan till årsskiftet hoppas EU att de nya stora handelsavtalen med Japan och Singapore kan träda i kraft, sedan EU-kommissionen bett medlemsländerna om att ge sitt slutgiltiga godkännande.

Nyhetsbild

Sportbilstillverkare utreds i dieselskandal

Tyska åklagare utreder nuvarande och tidigare anställda i Volkswagenägda sportbilstillverkaren Porsche efter misstankar om utsläppsmanipulering. Däribland en av biltillverkarens styrelseledamöter.

Nyhetsbild

Succéklubben Östersunds ordförande anhållen – klubben skakad

FOTBOLL Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg anhölls av polis på tisdagen, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Nu arbetsbefrias han från sitt uppdrag som vd för företaget Östersundshem. – Han sitter inom lås och bom, säger styrelseordförande Tord Andnor på en presskonferens.

Nyhetsbild

Kung Carl XVI Gustaf ändrar stadgarna för Svenska Akademien

UPPDATERAD 20.38 Det ska bli möjligt att lämna Svenska Akademien på egen begäran, enligt de nya stadgar som Sveriges kung tagit beslut om enligt hovet.

Tre finlandssvenska teatrar sätter upp kultklassikern Marat/Sade

I höst sätter Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola i samarbete upp Marat/Sade, som sällan setts på scen i Finland. Det kultförklarade idédramat är skrivet av den tysk-svenske författaren och konstnären Peter Weiss.

Nyhetsbild

Högre nivå i helgens redskapsgymnastiktävlingar

REDSKAPSGYMNASTIK Vasa Redskapsfantasters vårtävling lockar 265 deltagare i helgen. Det här är första gången klasser för landslagslinjerna finns med på programmet i en VRF-tävling.

Nyhetsbild

Varg får skjutas i Kimo-Oravais – jägare ska vakta vid tre farmer

Viltcentralen har gett jägare lov att fälla en varg i Kimo eller Oravais. Men vargen måste först besöka någon av tre farmer. På Viltcentralen förväntar man sig nu att jägare ska stå på pass.

Nya och gamla namn i Vaseks nyvalda styrelse

Vasaregionens Utveckling har fått ny styrelse. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry fortsätter som styrelseordförande. Vicerektor Annukka Jokipii från Vasa universitet är ett nytt namn i styrelsen.

Nyhetsbild

Sveriges tränare om Zlatan: Välkommen att ringa

FOTBOLL Zlatan Ibrahimovic kommer nästan dagligen med kryptiska uttalanden om spel i VM. Svenska landslagstränaren Janne Andersson tar det hela med ro. – Skulle han ändra sig är han välkommen att ringa, säger Andersson.

Nyhetsbild

Calgarys tränare fick sparken

ISHOCKEY NHL-klubben Calgary Flames sparkar sin tränare Glen Gulutzan och de assisterande tränarna Dave Cameron och Paul Jerrard.

Nyhetsbild

Markku Litmanen: Jag känner mig som en vinnare

MUTRÄTTEGÅNGEN Vasa stads chef för kommuntekniken Markku Litmanen är lycklig över de förkastade åtalen i muträttegången. Men ärendet hängde över oss för länge, säger han.

Nyhetsbild

Explosivt svenskt bluesband spelar i Vasa

VASA Trickbag är ett energiskt liveband – som ofta får publiken att dansa. Den svenska bluesgruppen ska skapa sväng på O'Malleys i Vasa den 27 april.

Nyhetsbild

Byggproduktindustrin inleder sina strejker på torsdag

På torsdag strejkar företag inom byggproduktindustrin, men samtidigt fortsätter parterna att förhandla.

Nyhetsbild

Elli, 5: "Knattebussen är lika bra som min egen cykel"

VASA Till sång och högtidlig bandklippning rullar de så kallade småttingbussarna in på Brändö torg där de tas emot av 70 förväntansfulla barn. Barnen ger bussarna gott betyg. Nästa steg är utflykter med daghemmen och familjedagvårdarna.

Nyhetsbild

Nu har 10000 köpt biljett till KAJ:s musikal

På tio dagar har det bokats och sålts över 10000 biljetter till humorgruppen KAJ:s musikal "Gambämark". Urpremiären är på Ritz den 8 september.

Nyhetsbild

Åtal förkastades i muträttegången - staten betalar 101 000 i rättegångskostnader

I RÄTTEN Alla åtal mot tre av Vasas tjänstemän och fyra av Risbergs chefer har förkastats av Österbottens tingsrätt. Rätten fann inga bevis för vare sig givande eller tagande av mutor.

Nyhetsbild

Grävmaskin bärgade fastkörd lastbil

VÖRÅ Över ett dygn satt lastbilschauffören Sauli Suhonen fast på Bramsvägen i Komossa i väntan på bärgning. Färden har nu fortsatt, men bärgningen fick han fixa på egen hand.

Nyhetsbild

Styckmordet nu i hovrätten – vill ha lindrigare straff

I RÄTTEN Mannen och kvinnan som dömdes i anslutning till styckmordet i Jakobstad försöker nu få upprättelse i hovrätten. De yrkar på lindrigare straff medan offrets anhöriga kräver att de båda döms för mord.

Svensk turistbuss i krasch i Amsterdam

Två personer har skadats lindrigt i en olycka med en svensk turistbuss i Amsterdam på onsdagen. Olyckan skedde vid 10.30-tiden finsk tid.

Nyhetsbild

Helsingfors-Vanda flygplats växer snabbast

Av alla huvudsakliga flygplatser i Norden är det Helsingfors-Vanda som växer snabbast då man ser till antalet passagerare.

Barnavårdsföreningen fick titeln Årets förbund

Barnavårdsföreningen i Finland har utsetts till Årets förbund av Svenska studieförbundet . Barnavårdsföreningen har under många år drivit mångsidig och målinriktad verksamhet för barn och familjer.

Nyhetsbild

"Kärleken lärde mig finska"

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tog alla på sängen genom att tala flytande finska på onsdagens presskonferens med sin finske kollega Jari Leppä (C).

Nyhetsbild

Torvalds: "Fegt att skylla vargproblemen på EU"

EU-kommissionen var inte medveten om vargproblemen i Finland. EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP) köper inte den finska kritiken mot unionens vargpolitik.

Nyhetsbild

Två produkter faller bort ur mammalådan – innehåller bambumjöl

En tallrik och en sked som skulle ha funnits i årets upplaga av mammalådan faller bort. Det har visat sig att de innehåller bambumjöl som inte är tillåtet i plastartiklar.

Nyhetsbild

Inga skott avlossades i misstänkta dråpförsöket i Kristinestad

Den man som misstänktes för ett dråpförsök 8 april är släppt på fri fot. Antagligen tryckte han offret i ögat med en deaktiverad pistol.

Nyhetsbild

Flödesvatten ställer till det för trafik och husägare

VIDEO Älvstrandsvägen i Lillkyro är översvämmad och man dirigerar om trafiken längs en omväg. Husägare försöker skydda sina bostäder med tillfälliga skyddsvallar.

Nyhetsbild

Unga från Österbotten tävlar om bästa företagsidé

Elever från bland annat Kristinestad, Vasa och Jakobstad är med i årets Våga vara företagsam-final. Vinnarna får fortsätta tävla: de europeiska mästerskapen avgörs i sommar.

Nyhetsbild

Händer i kväll: Vörå kommun bjuder in till möte om vargen

MAXMO Intresset väntas vara stort för kvällens informationsmöte om vargsituationen som hålls i Särkimo skola.

Nyhetsbild

Finland och Sverige fördjupar sitt skogssamarbete

EU:s klimatpolitik sporrar Finland och Sverige att fördjupa sitt samarbete inom skogssektorn. Vi måste rätta till missförstånden i Bryssel, säger ländernas jord- och skogsbruksministrar med en mun.

Bouanane vägrade sätta sig igen, närvarar inte vid sin egen rättegång

Rättegången mot Abderrahman Bouanane fortsätter utan att han själv närvarar. Efter att i dag igen ha vägrat sätta sig ner kördes han ut, och försvaret har godkänt att man fortsätter rättegången utan att den åtalade är med.

Nyhetsbild

Sauli övernattade i lastbilshytten – "Jag väntar fortfarande på bärgning"

VÖRÅ Lastbilschauffören Sauli Suhonen som körde fast på Bramsvägen i Komossa i går väntar fortfarande på bärgningsbilen. Hur och när någon bärgar lastbilen är oklart, säger Suhonen från frukostbordet hos en generös ortsbo.

Nyhetsbild

Pörtomföretag fick utmärkelse för kvalitativ sallat

Conny Söderbacks Trädgård Ab i Pörtom har utsetts till Årets kvalitetsproducent av växthusgrönsaker.

Nyhetsbild

VIDEO: Experter berättar om de kvinnliga mentalpatienterna på Själö

Författaren Johanna Holmström och forskaren Jutta Ahlbeck föreläste på onsdag kväll om kvinnorna på Själö hospital. Här kan du se videon från föreläsningen som hölls vid Academill i Vasa.

Nyhetsbild

Extrem vattennivå väntas i Kronoby å - nu kontrolleras prognosen

KRONOBY Vattnet i Kronoby å kommer de närmaste dagarna att nå de högsta nivåerna som någonsin uppmätts. Det här enligt Finlands miljöcentrals prognos. Men den kontrolleras just nu.

Nyhetsbild

Flickhockeyskola i Vasa prisas och växer – "När en tjej börjat tar hon med sig två, tre kompisar"

ISHOCKEY Unga tjejer ska inte bara få pröva på ishockey. De ska få fastna för sporten också. Sports flickhockeyskola får pris av förbundet för årets gärning inom damishockeyn.

Nyhetsbild

Cecilia Kaukiainen leder del av Svensk Ungdom

Cecilia Kaukiainen blir Svensk Ungdoms nya verksamhetsledare för högskolepolitik och organisation.

Dyrt med mediciner - sjuka låter bli att handla mat

En tredjedel av de långtidssjuka upplever att kostnaderna för sjukdomen är belastande. Det gäller både låg- och medelinkomsttagare.

Nyhetsbild

Hittade väska med 84 000 – hyllas av polisen

En väska råkade bli kvarglömd på resecentrum i Linköping – med 84 000 kronor i. Den hittades av några personer, som nu hyllas av polisen.

Nyhetsbild

Varg dödade katt på Replot

En katt fick sätta livet till när en varg dödade den natten till tisdagen på en gårdsplan i Replot.

Vindkraftsplan upphävdes på grund av jäv

Korsnäs Två lokalpolitiker deltog i behandlingen trots att de borde ha anmält jäv. Därför upphäver Vasa förvaltningsdomstol Korsnäsfullmäktiges beslut om planen för Poikel vindkraftspark. Nu får man ta om beslutet.

Nyhetsbild

Dansk storstrejk skjuts upp – igen

Efter förhandlingar under natten står det klart att den danska storstrejken – som skulle drabba tågtrafiken i Danmark, inklusive den över Öresundsbron – skjuts upp i ytterligare två veckor.

Nyhetsbild

Jerry Williams begravs i stillhet

Det blir en privat ceremoni för de närmast anhöriga när Jerry Williams begravs.

Nyhetsbild

OPCW väntar på att gå in i Douma

Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till den plats i Syrien där den misstänkta kemvapenattacken ägde rum den 7 april.

Nyhetsbild

Efter Starbucksskandal: Nu ska personalen utbildas

Kaffejätten Starbucks stänger samtliga 8 000 helägda kaféer i USA på eftermiddagen den 29 maj, för att utbilda 175 000 anställda kring fördomar och bemötande.

Nyhetsbild

Barbara Bush är död

Barbara Bush har avlidit, uppger familjen. 92-åringen var hustru till den tidigare amerikanske presidenten George H W Bush och mor till förre presidenten George W Bush.

Nyhetsbild

Helander bär vidare finländsk spjuttradition – om ryggen håller

FRIIDROTT Först det positiva: Oliver Helander har satt rekord i gymmet hela vintern och har alla förutsättningar att nå helt nya höjder. Det negativa: ryggproblem har gjort livet surt för 21-åringen de senaste månaderna. Säsongens mål är redan klara: 85 meter och en plats i EM.

Nyhetsbild

Anders Larsson sammanfattar "Kalevala" för teaterpubliken

VASA På fredag kväll har teaterbesökarna chansen att få sig en snabbgenomgång av det finska nationaleposet. Då gästspelar Anders Larsson på Wasa Teaters Vasallen med sin föreställning "Kalevala på trekvart".

Veritas och Alandia slår ihop pensionsförsäkringar

Veritas Pensionsförsäkring och Pensions-Alandia fusioneras 2019. Det har parterna kommit överens i ett intensionsavtal.

Nyhetsbild

Prognos: I sommar köps fler sommarstugor

Den kommande sommaren förväntas bli bättre sett till handeln med sommarstugor än föregående år.

Undersökning: Garanterad vård viktigare än reform

En stor del av finländarna bryr sig inte så stort i hur man organiserar social- och hälsovårdsreformen, så länge det garanteras att man verkligen får vård. Det visar en ny undersökning.

Nyhetsbild

KOLUMN: En kulturell krokodil

"Hur otidsenlig kan – eller får – egentligen en institution vara? Svaret på frågan är beroende av vilken makt och tyngd en sådan institution har för exempelvis det politiska, religiösa eller kulturella livet", skriver Sven-Erik Klinkmann.

Nyhetsbild

Karlebysvenskarna blir färre – men nu i mer långsam takt

KARLEBY Karlebysvenskarna har blivit 19 stycken färre under fjolåret. En marginell minskning men ingen bra trend, tycker fullmäktiges ordförande.

Knivrättegången i Åbo fortsätter i dag

Efter gårdagens avbrutna session gör man ett nytt försök i dag att höra Abderrahman Bouanane. Han är åtalad för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Nyhetsbild

Tesla börjar bygga sin "folk-elbil" dygnet runt

Tesla börjar bygga sin "folk-elbil" Model 3 dygnet runt, och höjer målet för antalet producerade exemplar till 6000 i veckan.

Nyhetsbild

Saimenvikarna ökar i antal

Världens mest sällsynta vikare, Saimenvikaren, ökar i antal. Nu finns det omkring 380 individer.

SDP är Finlands populäraste parti

Socialdemokraterna har klättrat förbi Samlingspartiet i popularitet, visar Helsingin Sanomats senaste gallup.

Nyhetsbild

Båtförare körde vilse i dimman utanför Sideby

Anhöriga blev oroliga när en man som provkörde sin båt för säsongen inte kom tillbaka på utsatt tid på tisdagseftermiddagen.

INSÄNDARE: Det har spårat ur

Vargen skall inte få besluta hur alla som bor på landsbygden ska ha det.

Nyhetsbild

Skeptikernas DNA-analys visar: Det var en varg som sköts i Nykarleby

NYKARLEBY Kaj Granlunds egen DNA-undersökning visar att det inte var någon hybrid som sköts i Nykarleby, utan en varg. Det enda som förbryllar är de små tassarna.

INSÄNDARE: Mellanbokslut i Vasa

Klart är i varje fall att innovativ kreativitet blomstrar när byråkraterna förlorar sin makt och man i ställer för att vända papper kan koncentrera sig på den innovativa verksamheten.

INSÄNDARE: Tiden börjar rinna ut

Ju längre saker och ting drar ut på tiden desto svårare blir det att komma till skott.

INSÄNDARE: "Det gröna gardet borde hålla sig borta"

Jag frågar Eklund och även nu hans kumpan, vad som ger er rätt att ösa otidigheter över oss andra som har en helt motsatt åsikt om vargens rätt att exempelvis riva farmrävar eller en gårdshund eller får.

INSÄNDARE: Det handlar om att skydda våra barn

Jag har en flicka på 9 år som är så rädd att hon inte vågar gå från stället där hon släpps av med taxin efter skolan, till huset där hon bor. Hon har spray i fickan och en visselpipa och en tuta i väskan. Ska det vara så?

INSÄNDARE: Fusionsivrarna borde avgå

KOLUMN: Vem är beroende av vem?

Själv trivs jag bäst med att bo i en småstad men inser att jag emellanåt har ett behov av att besöka storstaden för att få nya influenser - det är hälsosamt att byta perspektiv ibland.

INSÄNDARE: SFP, värderingar och samgångsfrågan

Världen förändras. Finland förändras. Och om vi fortsättningsvis vill vara inkluderade och delaktiga i vårt alldeles egna fosterland är det vår uppgift att på något vis försöka förhålla oss till den förändringen.

Nyhetsbild

Sjöbevakare varnar för svaga isar: "Hålls på land"

Kvaliteten på isarna blir nu snabbt mycket sämre. Även om isen kan vara många centimeter tjock börjar den vara porös. – Jag rekommenderar att man håller sig på land, säger äldre sjöbevakare Patrik Högstedt.

Nyhetsbild

Stadsteatern tar över operan

Vasa Vasa ska förbli en operastad. Vasa stadsteater får ta över det praktiska arbetet med operan medan Vasa Operastiftelse fortsätter som en stödstiftelse med uppdrag att samla in pengar.

Nyhetsbild

LEDARE: Trettio år senare...

Närmare hälften av de prästvigda i Finland drabbas personligen av ordvalet ”små tvistefrågor" gällande kvinnoprästfrågan. 48 procent är nämligen kvinnor.