Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.6.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Sexton döda efter färjeolycka i Indonesien

Dödstalet stiger efter en färjeolycka utanför den indonesiska ön Sulawesi.

Nyhetsbild

Brittiska HBTQ-aktivisten släppt

FOTBOLLS-VM Den brittiska HBTQ-aktivisten Peter Tatchell greps i Moskva, under vad polisen kallar en olaglig protest, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I-JBK slog VIFK II efter Ulrika Heirs dubbel

Det blev I-JBK som gick segrande ur mötet i Damtrean Vasadistriktet på hemmaplan mot VIFK II, med 5–1 (2–1). Ulrika Heir gjorde två mål, övriga mål fö...

Nyhetsbild

"Parts unknown" sänds – trots Bourdains död

Förra veckan avled stjärnkocken, världsresenären och matjournalisten Anthony Bourdain hastigt 61 år gammal.

Nyhetsbild

Kaskö fortsätter att utreda fusion med Närpes

Motståndarna föreslog att den fortsatta utredningen med Närpes skulle skjutas upp. Majoriteten ville annorlunda.

Nyhetsbild

Allvarlig kritik mot sparkad FBI-chef

Den sparkade FBI-chefen James Comey får kritik för sitt agerande under utredningen av Hillary Clintons e-posthantering. Enligt en ny rapport gjorde Comey en allvarlig felbedömning och har skadat bilden av rättsvårdande myndigheters opartiskhet.

Nyhetsbild

IKEA ska bli klimatpositiv senast 2030

Under den senaste veckan har koncernen i flera etapper offentligt nya ambitiösa klimatmål. Mindre plast, mer återvinning i produktionen och mer vegetariskt i restaurangerna är några av åtgärderna som på sikt ska göra IKEAs verksamhet klimatpositiv.

Nyhetsbild

Stjärntrio fick usel start på US Open

GOLF Tillsammans har de vunnit tolv majors i golf. Men något mästarspel bjöd inte Phil Mickelson, Rory McIlroy och Jordan Spieth på under den första rundan av US Open.

Nyhetsbild

Nu kan du enkelt och säkert uträtta myndighetsärenden med mobilen

På torsdagen lanserades Suomi.fi-mobilappen i appbutikerna. Genom den kan man uträtta ärenden hos allt fler myndigheter snabbt och smidigt.

Nyhetsbild

Årets Polarpristagare hyllades i Stockholm

Traditionsenligt delade Kung Carl XVI Gustaf ut Polarpriset – i år till rockgruppen Metallica och organisationen Afghanistan National Institute of Music. Årets prisceremoni kantades av celebriteter – samt uppträdanden av Loreen och Loney Dear.

Nyhetsbild

Ärkebiskopen inhiberade mässa på landets största kristna ungdomsfestival

Den nya ärkebiskopen Tapio Luoma tar ställning mot kvinnoförtryck. Den mansdominerade Land i sikte-mässan får inte ordnas i Åbohallen i år.

Nyhetsbild

Ellen DeGeneres återvänder till ståuppkomik

Den amerikanska programledaren Ellen DeGeneres återvänder till sina rötter som ståuppkomiker – för första gången på 15 år.

Robin Damlin fixade segern för FC Kuffen i matchen mot Kraft II

Det blev ett hattrick för FC Kuffens Robin Damlin i matchen mot Kraft II i division 4 Vasadistriktet i fotboll. FC Kuffen vann på hemmaplan med 3–1 (2...

Nyhetsbild

IK Myran klart bättre än FC Sport-j

FOTBOLL Det tog en stund innan IK Myran gjorde det första målet i Vasa, men efter det blev uppförsbacken hela tiden brantare för FC Sport-j. IK Myran vann till slut med stor marginal.

Första segern för säsongen för Sundom IF

Sundom IF har haft det tufft i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll den här säsongen, men borta mot PeFF kom första segern, efter sju spelade matc...

Nyhetsbild

Malaxfullmäktige tar sommarlov med mjölkmotioner och vindkraft

MALAX Det sista fullmäktigemötet för sommaren bjöd på diskussioner om lättmjölk åt skolbarnen. Det bjöd också på nyheter för Pixnekliniken – från och med i dag har Eckerö kommun anslutits till värdkommunsamarbetet.

Nyhetsbild

Sparkade tränaren Lopetegui: Sorgligaste dagen sedan mamma dog

FOTBOLLS-VM Julen Lopetegui blev klar som Zinedine Zidanes ersättare. Då fick han sparken av Spanien, bara två dagar innan första VM-matchen. – I går var den sorgligaste dagen i mitt liv sedan min mamma dog, säger Real Madrids nya tränare.

Malax IF får fortsätta jaga seger efter förlust mot VPS-j

Malax IF är forfarande utan seger i år. Matchen på Brändö plan blev den åttonde i rad utan seger för Malax IF när laget mötte VPS-j i division 4 Vasad...

Nyhetsbild

Tre dödade i samband med turkisk valkampanj

Tre personer sköts ihjäl i samband med att medlemmar i Turkiets styrande AK-parti kampanjade inför det stundande valet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Minst åtta personer har skadats.

Nyhetsbild

Sökes: simhallsföretagare till Smedsby centrum

KORSHOLM Korsholms kommun vill piffa upp Smedsby centrum riktigt ordentligt. Kommunen vill ha en ny simhall – men vill inte nödvändigtvis driva den. Nu söker man en person som vill ta sig an ansvaret.

Nyhetsbild

Nu blir det kamp om Gruskungstiteln

MOTORSPORT Kampen om Gruskungstiteln avgörs för 26:e gången på Måtarsberget på lördag. Arrangörerna har 140 anmälda i fyra olika klasser.

Nyhetsbild

Lån för att ta körkort snart verklighet i Sverige

I Sverige ska det från och med i höst bli möjligt att låna pengar av staten för att ta personbilskörkort.

Nyhetsbild

Kan bli straffbart i Sverige att låta barn se familjevåld

Sveriges regering vill att det ska bli straffbart att låta barn titta på eller höra när pappa misshandlar mamma och liknande våldsamma situationer hemma.

Nyhetsbild

En halv miljon vita minkskinn såldes på Saga Furs auktion

På Saga Furs auktion i Vanda såldes hela utbudet på nära 500 000 skinn av vit mink. Efterfrågan var särskilt stor på hanskinnen. De mest aktiva köparna kom från Kina.

Nyhetsbild

Blatter inbjuden till VM av Putin

FOTBOLLS-VM Den avstängda före detta Fifa-ordföranden Sepp Blatter ska resa till Moskva på tisdag för en två till tre dagar lång VM-vistelse, säger hans talesperson Thomas Renggli.

Nyhetsbild

Rysk drömstart i hemma-VM

FOTBOLLS-VM Det var avbytarnas afton när värdlandet Ryssland fick en drömstart i fotbolls-VM.Hemmahoppet är på topp efter klara 5–0 mot Saudiarabien i premiären. UPPDATERAD

Nyhetsbild

Leaderpengar ger Munsalagården extra lyft – klättervägg byggs

MUNSALA Munsala byaråd har jobbat aktivt för att behålla och utveckla byns samlingspunkt Munsalagården. Nu beviljas Leaderpengar för bland annat en klättervägg.

Nyhetsbild

Kelibers projekt visar lönsamhet

Kelibers kartläggning om litiumprojektet har nu slutförts och rapporten offentliggjordes under torsdagen. Gruvbolagets rapport bekräftar att litiumprojektet som planeras i Mellersta Österbotten kommer att vara lönsamt.

Nyhetsbild

Nu ska gästhamnen bli bättre – Arkitektstuderande ska utveckla hela Replotlandet

Tidigare såldes bränsle vid Replot gästhamn. Så är inte fallet för tillfället. Men med hjälp av arkitektstuderande från Uleåborgs universitet ska nu Korsholms kommun utveckla servicen i skärgården.

Nyhetsbild

Migri: Det finns anledning att utveckla asylförfarandet

– När det gäller de över 40 000 ansökningar som har lämnats in under de tre senaste åren verkar det inte finnas något systematiskt fel som skulle leda till beslut som avviker från kriterierna för internationellt skydd enligt lag, säger inrikesminister Kai Mykkänen.

Nyhetsbild

Tätt samarbete mellan Janitskin och Bäckman

Forskaren Johan Bäckman är upphovsman till en lång rad artiklar som har publicerats av nättidningen MV-lehti. Det visade torsdagens rättegång mot tidningens grundare Ilja Janitskin, forskaren Johan Bäckman och MV-lehtis medarbetare Asta Tuominen.

Nyhetsbild

Konst mitt i världsarvet – delar av Havets hus klart för invigning

REPLOT Världsarvsporten i Replot är fortfarande lite av en byggarbetsplats. Men med konstgalleriet klart är man redo att slå upp dörrarna till delar av Havets hus. Resten av byggnaden invigs senare i höst.

Nyhetsbild

Se var bränslet är billigast i dina trakter

Med hjälp av vår interaktiva karta kan du jämföra bränslepriserna på olika håll i Österbotten.

Studerande nöjda med Vaasa-Opisto

De som studerar vid Vaasa-opisto är mycket nöjda med den service de får. Nästan 900 studerande svarade på den elektroniska enkäten.

Nyhetsbild

Trump stäms på mångmiljonbelopp

Staten New Yorks justitieminister stämmer USA:s president Donald Trump och hans tre äldsta barn – Donald Jr, Ivanka och Eric Trump – för påstådda oegentligheter i välgörenhetsstiftelsen Donald J Trump Foundation.

Nyhetsbild

Putin och Robbie på plats – då kunde VM börja

FOTBOLLS-VM President Vladimir Putin är på plats. Popstjärnan Robbie Williams hade bett om att få underhålla och original-Ronaldo från Brasilien gjorde symbolisk avspark. VM i Ryssland 2018 är igång.

Nyhetsbild

VM i fotboll börjar – se bilder från invigningen

FOTBOLLS-VM Äntligen börjar världsmästerskapet i fotboll. Det var färggrant och storslaget då värdnationen Ryssland bjöd på invigning. Idrottens legendarer och världsartister visade upp sig före turneringens första match.

Nyhetsbild

Brittisk aktivist gripen i Moskva

FOTBOLLS-VM Brittiska HBTQ-aktivisten Peter Tatchell har gripits i Moskva, under vad polisen kallar en olaglig protest, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild

Kreml: Okej för ryskor att dejta utlänningar

FOTBOLLS-VM Ryska kvinnor bör undvika att ha sex med utländska fotbollssupportrar under VM, rekommenderar den ryska parlamentsledamoten Tamara Pletnjova. Ett utspel som väckt diskussion.

Nyhetsbild

Egyptens tränare: Salah spelar

FOTBOLLS-VM Mohamed Salah hinner bli i skick för spel i VM, vad det verkar.

Nyhetsbild

Casa Caterings verksamhet är köpt – personalen får fortsätta driva restaurangen

NYKARLEBY Lunchserveringen i Casa Campen fortsätter på måndag efter att fastighetsägaren NKL-Partners tryggat att verksamheten fortsätter i sin lokal genom att köpa konkursföretaget Casa Caterings verksamhet.

Nyhetsbild

Caféerna har svårt att vinna kampen mot måsarna – "Det är fruktansvärt"

Det är inte bara vargar som väcker känslor – fåglar gör det också. Caféerna måste göra någonting åt saken, säger miljödirektör Christer Hangelin i Vasa.

Nyhetsbild

Saudiska VM-fanbärare ersattes i sista stund

FOTBOLLS-VM Sex saudiska tonårsflickor skulle ha burit sitt lands fanor och lett landslaget in till VM-premiären mot Ryssland.

Nyhetsbild

Privatmackarnas förbund om bränslepriset: Oljebolagen skapar osund konkurrens

Konkurrensen om bränslepriset förs på två fronter. Privata mackägare tävlar mot varandra men också mot oljebolagen.

Nyhetsbild

Rysk politiker frigiven lagom till VM

FOTBOLLS-VM Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har släppts ur fängelse – lagom till VM-premiären mellan Ryssland och Saudiarabien.

Nyhetsbild

Stormöte sparkar i gång Premier League

FOTBOLL Det blir ett högoktanigt stormöte redan i premiäromgången av Premier League. Det står klart efter att spelschemat för den kommande säsongen släppts.

Nyhetsbild

Sydkoreas VM-stjärna: Vi är svagast i vår grupp

FOTBOLLS-VM Sydkoreas anfallare Heung-Min Son tycker att hans lag slår ur underläge mot Sverige, Tyskland och Mexiko i VM. – Jag tror att vi är det svagaste laget i vår grupp, säger han till nyhetsbyrån Yonhap.

Nyhetsbild

Wärtsilä satsar på förnybar energi

Sol- och vindenergi utgör i dag en stor del av den energi som produceras på ett antal marknader. Wärtsilä vill vara med och förändra energibranschen, meddelar bolaget. En värld som bara använder förnybar energi är möjlig, säger de.

Nyhetsbild

Tre VM-portugiser river klubbkontrakt

FOTBOLLS-VM Mötet mellan Spanien och Portugal på fredag har länge ansetts som ett av gruppspelets hetaste i VM i Ryssland.

Nyhetsbild

Guldkyssen – problembarnet Elina Gustafsson blev bäst i Europa

BOXNING Elina Gustafsson har gått från en lärarmardröm till ett stort OS-hopp. I tisdags fullbordade hon en fantastisk finländsk boxningsdag genom att ta EM-guld – men vägen till toppen har varit lång och snårig.

Nyhetsbild

Kyrkoherdekandidater gör sina valprov i september

Både Ulf Sundstén och Mia Anderssén-Löf är behöriga för tjänsten som kyrkoherde i Nykarleby församling, men domkapitlet i Borgå stift har satt Sundstén i första förslagsrummet. Församlingen väljer kyrkoherde den 30 september.

Nyhetsbild

Elvis trummis DJ Fontana har avlidit

Legendariska trummisen från Elvis band, DJ Fontana, har gått ur tiden, rapporterar The Mirror.

Nyhetsbild

Potkonen är i bättre form än i Rio – vill avsluta med OS-guld

BOXNING Mira Potkonen tog sitt första mästerskapsguld i EM i Bulgarien. 37-åringen känner sig starkare än någonsin. – Som idrottare är hon fortfarande ung, säger tränaren Maarit Teuronen.

Nyhetsbild

Henriksson: Finland ska vara världens barnvänligaste land

En reform av familjeledigheterna måste vara en topprioritering för nästa regering, anser Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Därför efterlyser hon bättre politik för barn och familjer

Nyhetsbild

Urho Vaakanainen klar för NHL – skrev på för tre år i Boston

ISHOCKEY Urho Vaakanainen draftades i den första omgången i fjol, men fortsatte karriären i SaiPa. Nu är den lovande backen redo för en flytt till USA.

Nyhetsbild

TPS-ikonen Tomi Kallio lägger skridskorna på hyllan – "Klart det är sorgset"

ISHOCKEY Efter långa funderingar har 41-åriga TPS-kaptenen Tomi Kallio bestämt sig för att lägga av. – Tiden är mogen för det, säger Kallio i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

I princip okej att tömma sjöar – Karlebynämnd tog ställning till Kelibers gruvplaner

KARLEBY Gruvbolaget Keliber planerar tömma sjöarna Syväjärvi och Heinäjärvi för att förbereda för gruvverksamhet i marken under dem. Byggnads- och miljönämnden i Karleby har gett sitt förberedande principutlåtande om planerna.

Nyhetsbild

Rapport om knivdåden i Åbo överräcktes

Statsrådets utredningskommission är färdig med sin rapport om förra sommarens knivdåd i Åbo. Kommissionen presenterar nio rekommendationer som kan minska på sannolikheten för att liknande attacker sker i framtiden.

Nyhetsbild

"Stranger things" blir tv-spel

Netflix-succén "Stranger things" blir tv-spel, skriver NME. Spelet utvecklas just nu av Telltale Games, som tidigare bland annat gjort spelen "Walking dead" och "Game of thrones som bygger på tv-förlagor.

Nyhetsbild

Sommarutställningen lyfter fram mer obekanta sidor av Eero Nelimarkka

Eero Nelimarkka hör till Finlands mest kända konstnärer. Sommarutställningen på Österbottens museum fokuserar på hans måleri under ungdomsåren, på 1910- och 1920-talet.

Nyhetsbild

Pälsfarmerna i allt bättre skick

Bristerna vid pälsfarmerna i Finland minskade märkbart 2017 visar Eviras kartläggning över djurens välbefinnande.

Nyhetsbild

Andreas Lindroos: "OK Indrivning utmanar inkassobranschens normer"

Det är dags för inkassoybråerna att ta verksamheten närmare kunderna. Andreas Lindroos, försäljnings- och marknadsföringsdirektör inom OK Indrivning, säger att kompromisslösa processer är förgången tid.

Nyhetsbild

Vana favoriter i ännu ett tveksamt mästerskap

FOTBOLLS-VM Favoriterna är i stort sett de gamla vanliga. Den politiska diskussionen likaså. Och precis som tidigare lär världen fokusera mer på favoriterna och mindre på den politiska diskussionen ju längre turneringen pågår.

Nyhetsbild

USA:s utrikesminister Mike Pompeo: "Risk att nedrustning inte blir av"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tonar ned förväntningarna på USA:s avtal med Nordkorea och säger att det inte är säkert att Nordkorea kommer att nedrusta sina kärnvapen.Han uppger också att Kina lovat att fortsätta stå bakom FN-sanktionerna.

Nyhetsbild

Olycka i hoppbacke gav dagsböter

Tre tjänstemän och två privatpersoner dömdes på torsdagen till dagsböter vid Helsingfors tingsrätt för dödsvållande i fallet där en flicka dog och två skadades i en hoppbacke i Helsingfors.

Nyhetsbild

ECB fortsätter med stödköp och styrräntorna ligger kvar

Europeiska Centralbanken (ECB) skulle egentligen ha upphört med stödköp i september, men stödköpen fortsätter åtminstone fram till årsskiftet. Dock sänks summan från 30 till 15 miljarder euro per månad. De centrala styrräntorna ligger kvar på nuvarande rekordlåga nivåer.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Erik Riska fortsätter som kapten – kommande säsong är hans tionde med Sport

ISHOCKEY På torsdagseftermiddagen presenterade Sport lagets kaptener för den kommande säsongen.

Nyhetsbild

Isa från Vasa vill bli årets pinuppa i Österbotten

NÖJE För första gången någonsin ordnas tävlingen Miss Pinup i Österbotten. Tävlingarna avgörs på fredag och en av de tävlande är Vasabon Isa Muotio som äntligen har börjat tycka om sin kropp. – Pinup-världen stärker kvinnor.

Nyhetsbild

Svenska målvakten längtar efter VM-premiären

FOTBOLLS-VM Sveriges VM-målvakt Robin Olsen kom nyligen tillbaka efter en axelskada. Frånvaron har gjort honom starkare.

Nyhetsbild

Värkmedicin från mjölkbutiken kunde bli verklighet – viss apoteksreglering behövs

Distributionssystemet för läkemedel i Finland behöver reformeras och tillgången till läkemedel förbättras. Men att släppa apoteksmarknaden helt fri är inte att rekommendera, visar ny utredning.

Truck började brinna i industrihall i Sunnanvik

VASA En truck började av okänd anledning brinna vid en industrihall på Hammarvägen i Sunnanvik på torsdag eftermiddag. Elden hann inte sprida sig i hallen och ingen skadades i samband med branden.

Nyhetsbild

Blågröna alger i Karperöfjärden och Larsmosjön

Små mängder blågröna alger har observerats i Karperöfjärden i Korsholm. Det här är det enda stället där NTM-centralen i Södra Österbottens har hittat alger den här veckan. Men ortsbefolkningen har sett alger på fler ställen.

Nyhetsbild

Nöjesparksbolaget vill fortsätta arrendera Wasalandiatomten

VASA Före detta Wasalandia får fortsätta förfalla. Asprokoncernen har meddelat att man vill fortsätta arrendera marken. Arrendekontraktet gäller till 2037.

Nu får alla över 65 åka seniorbuss i Vasa

Seniorbussarna är till för de seniorer som behöver uträtta ärenden utanför hemmet. Förut var bussarna bara till för 75-åringar och äldre, men nu får alla 65 år fyllda nyttja servicen.

Kasköbo körde påverkad av amfetamin i Vasa

VASA En 34-årig man från Kaskö misstänks för rattfylleri och narkotikabrott efter att ha framfört en personbil påverkad av amfetamin i Vasa i onsdags.

Nyhetsbild

Spektakulärt möte till havs: Molpebor såg simmande björn på nära håll

KORSNÄS Roy och Anna-Lisa Nylund var på bara några meters avstånd från en björn utanför Molpehällorna på onsdag kväll. Den var ute på en lång simtur.

Körkortslös kvinna stoppad i Vasa centrum – körde påverkad av amfetamin och cannabis

VASA Natten till torsdag stoppade polisen en personbil på Formansgatan i Vasa centrum. Polisen hade tidigare mottagit tips om att bilisten framförde fordonet på ett vårdslöst sätt. Det visade sig att kvinnan som satt bakom ratten var påverkad av amfetamin och cannabis.

Beskedet om antagning till andra stadiet – få blev utan studieplats

I dag får nya studerande besked om vilken skola de antagits till. I vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning fanns 71 900 sökande, varav 65 200 fick en studieplats.

Nyhetsbild

Tre älgkrockar under samma dag – inga personer skadades

I onsdags inträffade tre älgkrockar, en i Vasa och två i Malax. Inga personer skadades i kollisionerna.

Nyhetsbild

500 fick finskt medborgarskap i Österbotten i fjol

Det blev rekord i nya finländska medborgare i fjol. Över 12 000 utlänningar blev finländare. I Österbotten fick 499 personer finländskt pass.

Nyhetsbild

Förundersökningen klar: Mordet på Kronobykvinna uppges vara sexualbrott

Förundersökning kring mordet på en Kronobykvinna i Ekenäs i fjol somras är klar. Brottsrubriceringen är fortsättningsvis mord, men polisen har kommit fram till att gärningsmannen också gjorde sig skyldig till grov våldtäkt.

UNG TORSDAG: Förbättra Finland på fem minuter och fem klick

Nyhetsbild

Nu dricker amerikaner gin från Österbotten

Kyrö Distillerys populära gin är på frammarsch i USA där amerikanerna uppskattar både drycken och storyn om hur det hela började med en idé i en österbottnisk bastu.

Nyhetsbild

Följ direktrapporteringen från rättegången mot Ilja Janitskin och Johan Bäckman

Rättegången mot Ilja Janitskin som grundade nättidningen MV-lehti fortsätter på torsdag. Janitskin åtalas bland annat för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. SPT:s Mikael Sjövall är på plats, följ hans direktrapportering här!

Nyhetsbild

Två döda vid moskéattack i Sydafrika

Två personer har knivskurits till döds i en moské i den sydafrikanska staden Malmesbury nära Kapstaden. Flera andra skadades i attacken.

Nyhetsbild

Allt fler finländare betalar för journalistik på webben

En femtedel av finländarna betalar för journalistik på webben, visar en ny undersökning från Oxfords universitet. Även många av dem som fortfarande inte betalar är färdiga att göra det.

Nyhetsbild

Seinäjoki får Ideapark med 100 affärer

Byggkoncernen Lehto Group och Sukari Invest bygger Ideapark i Seinäjoki. Det nya köpcentret ska inrymma 100 affärer. Totalkostnaden är beräknad till närmare 100 miljoner euro.

Nyhetsbild

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Nyhetsbild

Ny företagare tar över Casa Catering

NYKARLEBY Fastighetsägaren och hyresvärden NKL-Partners vid Casa Campen har köpt Casa Caterings verksamhet och inventarier. Lunchserveringen fortsätter i Campen i Nykarleby på måndag.

Nyhetsbild

Skallningar och filmningar – VM-skandaler vi minns

FOTBOLLS-VM Guds hand, Zidanes skallning, Rivaldos filmning. Fotbolls-VM har kantats av skandaler av olika slag. Här listar vi några av dem som gjort tydligast avtryck.

Nyhetsbild

SDP i topp och Samlingspartiet tappar – kampen om största partiet hårdnar

Socialdemokraterna har störst väljarstöd medan Samlingspartiet sjunker till under 20 procent. De Gröna tappar ytterligare stöd i Helsingin Sanomats nya partimätning.

Nyhetsbild

I dag börjar fotbollsfesten – värdarna först ut på planen

FOTBOLLS-VM Sju års förberedelser är över. Två års kvalande är förbi. Allt är spikat, målat, sått och laddat inför avspark. I kväll börjar VM 2018 – med en ödesmatch direkt för värdnationen.

Nyhetsbild

Löss går loss på sädesbrodd – de kommer med torkan

Torkan medför inte bara vattenbrist på åkrarna. Ovanligt mycket bladlöss angriper spanmmålsväxterna. Ut och titta på åkrarna uppmanar ÖSP:s ombudsman.

Nyhetsbild

Tvättbjörn klättrade upp på en skyskrapa – Twitter höll andan

I USA andas tusentals människor ut sedan en hisnande historia om en tvättbjörn som klättrat upp på en skyskrapa fått ett lyckligt slut.Tvättbjörnen nådde till slut ända upp på taket och kunde sättas i säkerhet ut i naturen.

Nyhetsbild

Unga överger Facebook – väljer Whats App och Snapchat istället

I USA har ungdomar börjat att överge Facebook för att snacka om nyheter. Många vänder sig i stället till Whats App och Snapchat för att diskutera händelser, enligt en medieundersökning från tankesmedjan Reuters Institute.

EU enigt om energimål 2030 – en tredjedel av elen ska vara grön

EU har kommit överens om nya hårdare – och bindande – regler för grön energi i framtiden, meddelar Europaparlamentariker Fredrick Federley (C). Senast 2030 ska andelen förnybar energi vara minst 32 procent.

Nyhetsbild

Lax, nypotatis och jordgubbar – det går att få lokalproducerat på midsommarbordet

Midsommaren är räddad. Österbottnisk nypotatis är på väg ut i butikshyllorna och det kommer bra med lax i Kvarken. Till och med frilandsjordgubbarna tycks mogna i tid.

Nyhetsbild

I kväll besluter Kaskö om fortsatt utredning med Närpes

Avsluta nu eller fortsätta att utreda en fusion med Närpes. Det är frågan stadsfullmäktige tar ställning till i kväll.

Nyhetsbild

Paf inför 30 000 euro som förlustgräns för nätspel

Kunder hos Paf.com ska inte kunna förlora mer än 30 000 euro under ett år. Som första internationella spelbolag inför åländska Paf en förlustgräns för alla sina kunder på samtliga marknader.

Nyhetsbild

Fotbollen är inte alltid rund

Världen stannar nu för en månad, en månad där bara fotbollen gäller och där politik, bojkotter och människorättsfrågor hamnar i andra hand.