Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.7.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Wall Street upp igen

Börserna i New York gick upp på torsdagen, bland annat tack vare att flera stora teknikföretag steg till nya rekordnivåer. Flera industrijättar återhämtade sig också efter en nedgång dagen före.

Nyhetsbild

Polisinsats efter sjukdomsfall i Salisbury

En man i 30-årsåldern har insjuknat i Salisbury i Storbritannien på Castle Street, i närheten av den restaurang där den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades förgiftade av nervgiftet novitjok, rapporterar Sky News.

Nyhetsbild

Kina: Inga samtal om inte USA slutar hota

Kina tänker inte förhandla med USA om att få slut på handelskriget om inte USA slutar med sina hot, meddelar Kinas vice handelsminister vid ett möte i Argentina med världshandelsorganisationen WTO.

Nyhetsbild

Bon Iver och The National-musiker i ny duo

Indierockmusikerna Justin Vernon från Bon Iver och Aaron Dessner från The National har ett gemensamt musikprojekt – Big red machine.

Nyhetsbild

Wasa Royals revanschsuget

AMERIKANSK FOTBOLL Wasa Royals är ute efter revansch för det tunga poängtappet mot tabelljumbon Crocodiles förra omgången. Efter en paus på en dryg månad spelar Royals på lördagen åter hemma på Karsplan och ställs då mot tabelltvåan Steelers från Kuopio.

Nyhetsbild

FBI-agent: Kritiska sms påverkade inte jobbet

FBI-agenten Peter Strzok som i sms kritiserade Donald Trump under presidentvalkampanjen hävdar att det rörde sig om personliga åsikter som inte påverkade hans arbete. Strzok gjorde uttalandet när han hördes av kongressen.

Oavgjort för Kraft borta mot Karhu

Lagen delade på poängen när Karhu och gästande Kraft möttes i Damtrean Vasadistriktet i fotboll, på torsdagen. Matchen slutade 1–1. Karhu stannar därm...

Stormy Daniels greps - men friades från anklagelser

Den tidigare porrstjärnan Stephanie Clifford, med artistnamnet Stormy Daniels, greps vid ett uppträdande på en strippklubb i Ohio i USA.

Nyhetsbild

Leveelahti tog medalj

FRIIDROTT Finland öppande medaljkontot i U20-VM i Tammerfors på torsdagen. Helena Leveelahti var som bäst då det verkligen gäller och noterade nytt finländskt ungdomsrekord i diskus. Hennes rekordkast 56,80 räckte till silver.

Nyhetsbild

Rikssvensk företagare fick fin idé - låter folk sova som björnar

Kan man faktiskt övernatta i ett björnide? Ja, åtminstone om man frågar Jan-Erik Vallin och hans hustru Kajsa Arvidsson Vallin i Dorotea kommun. Deras idé har väckt uppmärksamhet även utomlands, skriver VK.

Nyhetsbild

Esbobon Jarno Kokko valdes till årets tangokung

SEINÄJOKI På torsdagskvällen avgjordes vem som skulle utses till årets tangokung. Efter en spännande tävling var det Esbobon Jarno Kokko som fick ta emot kungakronan.

Nyhetsbild

NMR bjuder in nationalister till demonstration i Åbo på terrordådets årsdag

Den 18 augusti – ett år efter knivattacken i Åbo – kommer Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att ordna en demonstration mot mångkultur. De protesterar även mot den kommande förbudsrättegången mot organisationens finska gren.

Nyhetsbild

Turkiet dömer 72 till livstid för kuppförsök för två år sedan

En turkisk domstol har dömt 72 personer, bland dem flera militärer, till livstids fängelse för blodbadet på en central bro i Istanbul i samband med den misslyckade statskuppen för två år sedan.

Varning för vilseledande och fakturaliknande anbudsbrev

Patent- och registerstyrelsen (PRS) uppmanar i synnerhet varumärkesinnehavare att vara vaksamma på fakturaliknande anbudsbrev.

Nyhetsbild

Årets värmerekord i landets nordligaste kommun – 30,3 grader

Sommarens högsta temperatur uppmättes på torsdagen i Utsjoki, som är den nordligaste kommunen i EU.

Nyhetsbild

Långväga deltagare i Kvarkenträffen: "Det här är lika stort som australiska mästerskapen"

ORIENTERING Vilka stenar är tillräckligt stora för att finnas med på kartan. Det har varit det stora diskussionsämnet bland de australiska deltagarna i Kvarkenträffen.

Nyhetsbild

VIFK tog andra raka derbysegern på Sports bekostnad

FOTBOLL Precis som när lagen möttes i lördags var det Vasa IFK som drog det längre strået mot FC Sport-j. Sport gjorde en bra första halvlek men efter det tog VIFK över matchen.

Nyhetsbild

Katt kröp in i sotlucka – fastnade i skorsten

LARSMO På torsdagskvällen fick räddningsverket rycka ut till Larsmo för att rädda en katt ur en skorsten.

Nyhetsbild

Trump publicerar brev från Kim Jong-Un

USA:s president Donald Trump har på Twitter publicerat ett brev från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, daterat den 6 juli.

Nyhetsbild

Niinistö vill tro på att Trump menar allvar – "det här är början på ett enat Nato"

Donald Trumps kraftiga utsagor på Natos toppmöte i Bryssel verkar inte ha skrämt upp president Sauli Niinistö. Efter avslutat möte anser Niinistö att de två dagarna förlöpte förvånansvärt smärtfritt och i samförstånd. Däremot saknar han beslut kring tidtabeller och praktiska arrangemang.

Nyhetsbild

Vem lurade vem i Nextjetaffären?

På Åland är man sur och skyller på de österbottniska ägarna och den operativa ledningen i flygbolaget för att det gick som det gick. Men vem lurade riktigt vem? Sanningen är väl att alla verkar ha låtit sig duperas och vägrat se att kejsaren faktiskt var naken.

Nyhetsbild

Bil körde i diket vid Strandvägen

KORSHOLM Olyckan var framme vid Strandvägen på torsdagseftermiddagen. En bil körde av vägen och hamnade i diket.

Storseger för Norrvalla FF borta mot Malax IF

Norrvalla FF hade en riktig målfest när man besegrade Malax IF borta på Centralplan, Malax i division 4 Vasadistriktet i fotboll. Norrvalla FF vann me...

Nyhetsbild

Anhängarna möter Trump på flygplatsen – "Vi vill visa att Finland är ett varmt och välkomnande land"

På söndag kommer Helsingfors gator fyllas av demonstranter. Åtminstone tre olika grupper samlas med anledning av måndagens toppmöte. En av demonstrationerna väntas bli jättestor medan de två andra inte vill kalla sina evenemang för demonstrationer.

Nyhetsbild

I år får betydligt fler brunbjörnar fällas

Finlands viltcentral har beviljat sammanlagt 260 dispenser för jakt på brunbjörn i stamvårdande syfte för jaktsäsongen som börjar den 20 augusti. Dessutom kan man på renskötselområdet, med stöd av regional kvot, fälla 95 brunbjörnar.

Nyhetsbild

Fyra bilar krockade på Skärgårdsvägen – trafiken håller på att återhämta sig

Strax efter klockan 16 gick larmet om en olycka på Skärgårdsvägen i Pargas. Vägen stängdes tillfälligt av, men är öppen för trafik igen.

Nyhetsbild

Trump besöker May i London

USA:s president Donald Trump har anlänt till London för ett toppmöte med den politiskt ansatta premiärministern Theresa May, vars brexitpolitik lett till flera minister- och parlamentsavgångar.

Nyhetsbild

"Talkoandan är stark i Jeppo"

NYKARLEBY Jeppos UF-lokal har över hundra år och flera renoveringar på nacken. Nu snyggas fasaden upp med hjälp av talkoarbete som en del av leaderprojektet Björken och Stjärnan.

Nyhetsbild

Paul Simon släpper nytt – under avskedsturnén

Musikikonen Paul Simon avrundar som bäst sin långa musikkarriär med turnén "Farewell Tour". Men helt klar med musiken är han inte.

Nyhetsbild

FM i minigolf avgörs på Vasklot i helgen – en sport mer än bara klubba och boll

MINIGOLF. Att tävla i minigolf är mer än att bara ta klubba och boll och bege sig ut på banorna för att testa lyckan. De flesta som deltar i helgens FM-tävlingar på Vasklot har kommit till Vasa två dagar på förhand för att lära sig banornas hemligheter och vilken av de tjugotals bollarna som passar bäst att användas var.

Nyhetsbild

Varg på gård försökte anfalla hund och betedde sig hotfullt mot människor

En varg tog sig ovanligt nära bebyggelse, bara tio meter från verandan, och morrade och visade tänderna mot tre människor.

Nyhetsbild

Över tvåhundra kräver att Yle-journalister sägs upp och betalar ersättningar

I ett öppet brev kräver Ann-Katrine Backman och Anders Sultan ersättningar av Yle-journalisterna Anna Viveca Gardberg och Jonas Jungar. Orsaken är Yles rapportering om kolloidalt silver.

Nyhetsbild

Äldsta studenten i Finland fick stilig gåva av Stockmann

JAKOBSTAD Både bekanta och obekanta har kommit fram till Matti Dahlbacka, 82, efter han uppmärksammades som den äldsta bland skaran nyexaminerade studenter i år. En dag fick han ett oväntat sms från Stockmann.

Nyhetsbild

Torkan tär på spannmålsskörden – "Vi måste vänja oss vid extremväder"

KORSHOLM Just nu pågår sommarens andra torrperiod och väderprognoserna utlovar inget regn de närmaste dagarna. Det leder till oönskade följder för spannmålen.

Nyhetsbild

240 våningar av idioti och krånglande gravitation – "Skyscraper” är ett personlighetslöst alster

FILMRECENSION Dwayne Johnson är fångad i världens högsta byggnad, omringad av flammor och klyschiga skandinaviska skurkar. Innan byggnaden brinner upp måste vår amputerade hjälte rädda sin familj.

Nyhetsbild

Finländskt varv med i kampen om färjebygget

Namnen på de fyra varv som tävlar om att få bygga Kvarkenfärjan förblir hemliga. Däremot säger Tomas Häyry att ett av varven är finländskt.

Tuomisto bommade ettan – tog sig inte till JVM-final

ORIENTERING Vasaorienteraren Anu Tuomisto höll toppfart i kvalet – bortsett från en allt för stor stor bom till första kontrollen. Därför blir det ingen medeldistansfinal på fredag för henne.

Nyhetsbild

Handelskrig oroar redan dämpad europeisk export

Europeisk industri visar tecken på att gå allt trögare – och ett eskalerande handelskrig kan försämra situationen för Sveriges export. – Om handelsutspelen blir verklighet kan det bli tal om recession, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske bank.

Nyhetsbild

Rekordhög inflation i USA

Amerikanska konsumentpriser steg 0,1 procentenheter i juni, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Jämfört med samma period i fjol har priserna stigit 2,9 procent, vilket är den högsta inflationssiffran sedan 2012, skriver Financial Times.

Nyhetsbild

Trump hyllar sig själv efter Nato-möte

Ett fantastiskt möte säger USA:s president Donald Trump och hävdar att han fått övriga Nato-länder att gå med på att lägga mer på försvaret, snabbare än tidigare.Om det verkligen stämmer är en annan sak.

Nyhetsbild

Stefan Ingves: För tidigt att ändra kurs för Sveriges ekonomi

Kursen ska vara oförändrad för svensk penningpolitik och fortsatt försiktighet är nödvändig. Det är riksbankschef Stefan Ingves syn, enligt protokollet från penningpolitiska mötet den 2 juli.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Riklig algblomning den närmaste tiden

De senaste dagarnas varma väder och väderprognoserna för de närmaste dagarna talar för rikligare blomning av blågröna alger i de österbottniska landskapen, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Nya uteserveringen i Inre hamnen öppnar nästa vecka

VASA Helgen 19–21 juli blir det fest i Inre hamnen. Då öppnar en ny uteservering vid Kuntsis museum. Under öppningshelgen uppträder ett antal inhemska artister.

Nyhetsbild

Väntat innehåll i Mays brexitplan – plan på stopp för fri rörlighet

Mycket av innehållet i den brexitplan som den brittiska regeringen presenterade på torsdagen var väntat. Bland annat vill Storbritannien sätta stopp för den fria rörligheten, skapa en slags tulluppgörelse med EU samt behålla deltagande i vissa EU-institutioner.

Nyhetsbild

Andersson laddar för rödgrön regering – men utesluter bara Sannfinländarna

VASA Den praktiska utformningen av vårdreformen kommer att falla på nästa regering, säger Vänsterförbundets Li Andersson som besökte Vasa på torsdagen. Hon har siktet inställt på ett rödgrönt regeringssamarbete.

Nyhetsbild

Malax IF värvar Sportfostrade Jesse Väkelä

ISHOCKEY För en tid sedan fick Malax IF ett tips om att Jesse Väkelä – som har spelat för Espoo United – inte skulle fortsätta i FM-serien. Nu är den Sportfostrade backen klar för division 2-laget MIF.

Nyhetsbild

Turkiets U19-lag på plats: "Vasa är något helt annat än Istanbul"

U19-EM Turkiets U19-landslag har varit i Vasa i knappt två veckor. De har fullt upp med förberedelserna inför Europamästerskapet, men har också hunnit se lite av staden. Mittfältaren Oguz Kagan Güçtekin har höga förväntningar på mästerskapet och fansens bemötande.

Nyhetsbild

EU sänker tillväxtprognos

Osäkerheten i relationerna till USA bidrar till att EU nu skriver ner sin tillväxtsprognos för i år från 2,3 procent i våras till 2,1 procent just nu. Samma siffror gäller för både eurozonen och för hela EU.

Nyhetsbild

Puigdemont kan utlämnas för korruption

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont kan utlämnas till Spanien för misstankarna om förskingring, men inte för de mer allvarliga anklagelserna om uppror, meddelar högsta domstolen i Schleswig-Holstein, Tyskland.

Nyhetsbild

Fyra båtvarv tävlar om att bygga Kvarkenfärjan

VASA Fyra båtvarv är med i slutkampen om att få bygga den nya färjan som ska gå mellan Vasa och Umeå. Tre av varven finns i Europa och ett i Asien.

Nyhetsbild

Fortsatt Trump-ilska i Nato

USA:s president fortsätter att skälla på låga försvarsbudgetar i övriga Nato-länder och tvingar övriga ledare till en extrasession vid dagens toppmöte i Bryssel.I praktiken är det mesta ändå "business as usual" i Nato-samarbetet.

Nyhetsbild

Två döda då bil frontalkrockade med långtradare på riksåttan

MAXMO Klockan 12.25 kom larmet om att en personbil och en tankbil hade krockat på riksåttan i Maxmo, cirka 200 meter från Öling i riktning mot Palvis. Två människor omkom i olyckan. Riksåttan var stängd för trafik fram till 15.40-tiden.

Nyhetsbild

Antalet jordbruk minskar men produktionen är på samma nivå

Antalet lantbruk minskar i snabb takt i Finland men de finländska bönderna producerar fortfarande lika mycket. Det visar naturresursinstitutet Lukes och Landbygdsverket Mavis färska uppgifter.

Nyhetsbild

Sockerfria energidrycker vanliga bland unga som styrketränar: "Mer av ett varumärke än en dryck"

Företagen bakom de osockrade energidryckerna använder främst sponsrade träningsprofiler på sociala medier för att marknadsföra sina produkter. Näringsfysiologen Anki Sundin säger att energidryckerna varken är nyttiga eller onyttiga.

Nyhetsbild

Stormy Daniels gripen – "politiskt motiverat"

Den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels har gripits vid ett uppträdande på en strippklubb i Ohio, USA.

Nyhetsbild

Dåliga foton kan vara ett minne blott tack vare finländska forskare

Alla som tagit ett foto med mobilen vet att de lätt blir korniga och suddiga, speciellt om de tagits i mörker. Nu har finländska forskare varit med och utvecklat ett nytt sätt att förbättra dåliga bilder med hjälp av artificiell intelligens.

Nyhetsbild

Norwegian vänder förlust till vinst

Norska flygjätten Norwegian redovisar en vinst före räntor och skatt på 153,6 miljoner norska kronor för andra kvartalet i år. Detta kan jämföras med förlusten på 862,9 miljoner samma period i fjol.

Nyhetsbild

Fisk åt folket

Många anser det vara svårt att tillaga fisk och har svårt att hitta på nya rätter. Våga prova genom att leta inspiration och testa nya fiskarter, så märker man snabbt hur enkelt det är.

Nyhetsbild

Framtidens stjärnor visar upp sig i Vasa: "Det finns runt 400-800 talangscouter på plats"

U19-EM U19-EM i fotboll har aldrig arrangerats så långt norrut som nu. Mästerskapet har aldrig heller spelats helt på konstgräs. Vasa och Seinäjoki är alltså unika värdstäder, där publiken kommer att få se spelare som ska försöka ta hem segern och samtidigt imponera på talangscouter.

Patent- och registerstyrelsen uppmanar varumärkesinnehavare att vara på sin vakt

Patent- och registerstyrelsen (PRS) uppmanar varumärkesinnehavare att vara särskilt vaksamma mot fakturaliknande anbudsbrev.

Nyhetsbild

14-årig flykting hjälte i Thailand-räddningen

Adul Sam-On, 14, fungerade som tolk mellan de instängda pojkarna i grottan i Thailand och dykarna. I dag hyllas den statslöse flyktingen från Myanmar som en av flera hjältar som bidrog till den lyckade räddningen, trots svåra odds.

Nyhetsbild

Hund väckte invånare när bastu brann i Karleby

KARLEBY En bastutunna förstördes i en brand under natten till torsdag.

Nyhetsbild

Kvarkenområdet kan gå miste om miljontals euro

Konkurrensen om EU-pengar blir betydligt hårdare om Botnia-Atlantica-programmet inte får en fortsättning. Projektvärlden riskerar att förlora miljontals euro.

Nyhetsbild

Polisen hör förgiftade mannen i Amesbury

Den 44-åriga man som skadades allvarligt av nervgiftet novitjok i brittiska Amesbury har blivit gradvis bättre. Polisen hoppas nu att han ska leda dem på spåren om var han blev förgiftad och bringa klarhet i mysteriet.

Nyhetsbild

Fuskanklagelser inför Pakistanval

Pakistan går till val den 25 juli men redan kommer anklagelser om valfusk.Det är Pakistanska folkpartiet (PPP) som menar att man motarbetas i och med en utredning som nystar kort tid före valet i en flera år gammal korruptionshärva. Enligt PPP är det ett försök att påverka opinionen.

UNG TORSDAG En träff med min nordiska familj

Det är som att komma ut ur garderoben varje gång jag måste harkla mig, ursäkta mig och berätta att jag inte är så bra på finska. Garderoben för de finskaokunniga finlandssvenskarna.

INSÄNDARE Kvinnoprästfrågan sedan länge slutbehandlad i juridiskt hänseende

Alla får ha vilken personlig uppfattning som helst om kvinnliga prästers berättigande i vår folkkyrka. Men nu har debatten gällt att samarbetsvägran i tjänsten är ett lagbrott och den saken har utretts och behandlats på samtliga rättsnivåer.

INSÄNDARE Vargen och Rödluvan i ny tappning

Har korsholmarna läst sagan om vargen och rödluvan?

INSÄNDARE Endast pirater smuttar vid rodret

Finland är det land i Norden och Östersjöområdet där man får vara mest onykter till havs (1,0 promille).

Nyhetsbild

Jehovas vittnen bygger ny sal i Munsala – sajt samlar 2000 talkoarbetare

MUNSALA Inom några månader ska en ny Rikets sal stå klar i Munsala. Men först måste den gamla och större byggnaden jämnas med marken. Allt utom pålgrundläggningen görs av Jehovas vittnen från olika områden som kommit till Österbotten för att bygga salen.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Trump får det hett om öronen

Njut av den sköna värmen! Men önska gärna samtidigt att det ska vara kallt som i Sibirien i Sibirien.