Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

11.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Fina flytet fortsätter – Pukkis praktavslut sänkte Estland

FOTBOLL Det var inte så värst vackert – men det räckte. Finland vann över Estland med uddamålet och har inlett Nations League med två raka segrar. Matchhjälte? En Teemu Pukki i storform.

Nyhetsbild

USA vill göra det lättare att släppa ut metan

Trumpadministrationen planerar att göra det lättare för energibolag att släppa ut den miljöfarliga växthusgasen metan i atomsfären. Initiativet är ett av flera på sistone som försvagar USA:s miljölagstiftning, skriver New York Times.

Rektor stängs av från sin tjänst efter kommentarer om sexuella trakasserier

Kärsämäki kommun tar avstånd från rektorns kommentarer där han bland annat jämför sexuella trakasserier med skolmat.

Justitieministern vill förnya lag om företagstvister: "Ett pålitligt rättssystem spelar allt större roll för ekonomin"

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) vill bedöma om skiljeförfarandet måste förnyas.

Nyhetsbild

EM-drömmen sprack när Finland fick stryk av Polen

FOTBOLL Finlands U21-landslag brände chanser i mängder och föll mot Polen i ett regnigt Helsingfors. Resultatet innebär att Finland är avhängt i EM-kvalgruppen.

Nyhetsbild

Österbottningar stormsäkrar huset inför Florence – "Orkanen är skrämmande"

Marina och Peter Nielsen i Wilmington i North Carolina bor precis där orkanen Florence väntas slå till på torsdag. Familjen har beslutat sig för att stanna hemma, spika för fönstren och försöka förbereda sig på ett oväder av oanad kraft. – Det är skrämmande, säger Marina Nielsen.

Nyhetsbild

Insektsforskare fick en insikt – Började jobba med ätliga insekter

VASA Är insekterna framtidens föda, och är de verkligen det mest etiska valet? Det är oklart, men de är i alla fall en god bit på vägen, säger Lena Huldén. Nästan 2 000 arter anses ätliga och de är bra för både hälsan, miljön och ekonomin.

Nyhetsbild

Två förändringar i uppställningen – Sparv från start då Finland möter Estland

FOTBOLL Finland siktar på att följa upp framgången mot Ungern med att ta tre poäng mot Estland i Åbo i kväll. Tim Sparv har gjort sig kvitt sin vadskada och spelar från start.

Nyhetsbild

USA hedrar offren för 11 september-dåden

På årsdagen av 11 september-dåden hyllade USA:s president Donald passagerarna på det plan som störtade i Pennsylvania som hjältar. Han lovade att göra allt för att skydda USA från nya terrordåd.

Nyhetsbild

Drog i rivalens broms – stängs av

MOTORSPORT Italienske motorcyklisten Romano Fenati stängs av från alla tävlingar och har fått sin licens indragen, meddelar det italienska motorcykelförbundet.

Kaskö IK vann toppmötet mot Norrvalla FF med 4–3

Kaskö IK tog en stark seger på bortaplan när man vann mot Norrvalla FF borta i division 4 Vasadistriktet i fotboll på tisdagen med 4–3 (0–0). En vikti...

Nyhetsbild

Tsipras manar till kamp mot extremhögern

Upp till kamp för EU, manar Greklands premiärminister Alexis Tsipras inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Nyhetsbild

Fritt fram att välja sophämtare själv – Stormossens önskemål fick inget gehör

Fastighetsägare i Vörå, Korsholm, Vasa, Storkyro, Malax och Korsnäs får själva välja vem som ska hämta soporna. Vasaregionens avfallsnämnd var enhällig i sitt beslut på tisdagskvällen. – Jag hoppas verkligen att inga besvär ska lämnas in, säger nämndens ordförande Michael Luther.

Nyhetsbild

EU grubblar om upphovsrätt på nätet

11 och 13 är numren på allas läppar i EU-parlamentet när det grubblas intensivt om nya regler för upphovsrätten på internet. Ordalydelsen i de två paragraferna får både nätjättar, utrikeskorrespondenter och popstjärnor att försöka påverka in i det sista.

Nyhetsbild

Finland förbereder sig på global uppvärmning i de arktiska områdena

Det räcker inte att motverka den globala uppvärmningen, vi måste förbereda oss för konsekvenserna, enligt Jord- och skogsbruksministeriet.

Nyhetsbild

Studerande från Vasa och Umeå bygger hus: "Du behöver inte vara bra på matte för att bli arkitekt"

VASA Hur skulle ett hus inspirerat av känslan "optimism" se ut? Ja, det kan vara gult, det kan ha en blomkruka på taket och det kan vara sammansatt av allas gemensamma idéer. Gymnasiestuderande från Vasa och Umeå deltog i en workshop i arkitektur på tisdagen, och samarbetet regionerna emellan fortsätter.

Nyhetsbild

Sport gick 115 000 euro back förra säsongen

ISHOCKEY När det gick dåligt på isen för Vasa Sport svek publiken vilket ledde till att det också gick dåligt ekonomiskt. Utmaningen för klubben är nu att vända den här trenden.

Nyhetsbild

En buss kommer lastad med hängivna lärare och studerande från Åbo Akademi

KARLEBY Den turkosa ÅA-bussen har ett digert program. Under sex veckor kör den via så gott som alla svenskspråkiga gymnasier. På tisdagen var det elever vid Karleby svenska gymnasium som fick information om både Åbo Akademi och studiestaden Åbo.

Nyhetsbild

Gustaf Westerholm: Äntligen slut på fånerierna i Ferrari

FORMEL 1 Beskedet att Kimi Räikkönen inte fortsätter i Ferrari har hängt i luften. När det kom på tisdagen var många vänner av formel 1 världen över, och inte minst i Finland, besvikna.

Grönt för båthusbyggen ute på Laxön i Vexala

Vexala samfälligheter har beviljats ansökt undantag för att på Hamngrundet ute på Laxön i Vexala bygga nio båthus med en sammanlagd våningsyta på 488 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Yle: fullmäktigeledamot i Enontekis vill hellre ha skolnorska än svenska

Fullmäktigeledamot Elina Rousu-Karlsen (Saml) har startat en motion för att göra norska till en del av läroplanen i Enontekis.

Nyhetsbild

Dött lopp i debatt om pälsnäringen i Nykarleby

NYKARLEBY Djurrättsaktivister är djurrättsaktivister och pälsdjursuppfödare är pälsdjursuppfödare och aldrig mötas de två. Det visades ännu en gång då Svenska Yle hade bjudit in till en direktsänd debatt i Nykarleby på tisdagen.

Nyhetsbild

Seija Saari ställer ut "Två huvuden och en djävul" på Bocks bryggeri

VASA Seija Saari håller sin första egna utställning i Bock’s Corner Brewerys lada under september månad.

Nyhetsbild

JHL förbereder stridsåtgärder – risk för strejk efter 24 september

Fackförbundet JHL planerar politiska stridsåtgärder för att protestera mot regeringens planer att försvaga uppsägningsskyddet.

Nyhetsbild

Korsholm om stomnätet: Utkastet kan inte godkännas

KORSHOLM Korsholms kommun har gett sin åsikt om stomnätet för landsvägar och stomnätet för järnvägar. Kärnbudskapet är att utkastet inte kan godkännas som sådant.

Nyhetsbild

Skolorna är nästan grannar – nu korsar de språkgränsen

Så nära men ändå långt borta. Men nu möts gymnasister i Närpes och Östermark och ska lära sig varandras språk och kultur.

Nyhetsbild

Försvarsministern vägrade möta åländska journalister

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) deltog inte på presskonferensen som hölls efter hans möte med Ålands Landskapsregering på tisdagen.

Nyhetsbild

Svenskt börsbolag ny ägare till Nordautomation

Kristinestad

UPPDATERAD. Det svenska börsbolaget Addtech har köpt 80 procent av aktierna i Nordautomation Oy i Kristinestad. Säljare är Pauli Ojala som kvarstår som vd och minoritetsägare med 20 procent av aktiestocken i företaget som han byggt upp. Nordautomation har fått ett gott hem, säger han om den nya ägaren.

Nyhetsbild

Kommunförbundets utredning: stor variation i de förtroendevaldas arvoden

Mötesarvodena för kommunernas fullmäktigeledamöter varierar mellan 30 och 385 euro. I de österbottniska kommunerna följer arvodena i stort sett kommunens storlek. Ju större kommun desto högre arvode.

Nyhetsbild

Allsångspatrullen i Malax firar fem år – "Vi har inte tid att vara sura och bittra"

Leif Skinnar i Malax är den som startat Allsångspatrullen i Malax och kallar sig själv patrulledare. Patrullen består av ett gäng gubbar som förutom åldern också har spelarglädjen gemensamt. – 75-åriga gubbar ska ju vara sura och bittra, men vi har inte riktigt tid med det.

Nyhetsbild

Ryanair: Strejker leder till nedskärningar

Dagen innan en planerad strejk bland Ryanairs piloter i Tyskland varnar bolaget för att strejkerna kan leda till nedskärningar. Ryanair förväntas i år göra en vinst på cirka 1,25 miljarder euro.

Nyhetsbild

Ex-riksdagsledamot lämnar sitt jobb efter kommentar om ”människoskräp”

Vårdbolaget Pihlajalinna tar avstånd från Riikka Moilanens uttalande om ”människoskräp”. Moilanen har jobbat som vd för koncernens dotterbolag i Uleåborg.

Nyhetsbild

Nytt bakslag för Nordkalk – nej till utvidgad kalkbrytning på Gotland

Mark- och miljööverdomstolen i Sverige säger nej till kalkstensbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. Enligt beslutet kan verksamheten inte bedrivas utan att Natura 2000-området skadas.

Nyhetsbild

Malax kräver att riksåttan ska höra till stomnätet – ger utlåtande på eget initiativ

MALAX Malax kommun sällar sig till dem som kräver att riksåttan ska tas med i stomnätet för landsvägar. Kommunen motiverar sin ståndpunkt med att kustområdet har stor betydelse för samhällsekonomin och att det är särskilt viktigt med tanke på exporten.

Nyhetsbild

S-gruppens sena kvällsrabatter minskar matsvinnet

S-gruppens matsvinn har minskat med 17 procent de senaste tre åren, uppger bolaget i ett pressmeddelande. I stället för att slänga bort matprodukter har S-gruppen sålt rödmärkta produkter för 30-60 procents rabatt under kvällstid.

Nyhetsbild

Flamencogrupp besöker Vasa – "Traditionell flamenco med personliga kryddor"

VASA Det finländska flamencokollektivet Camino Flamenco gör en höstturné tillsammans med den svenska flamencosångerskan Marianne Holmboe. De uppträder också i Vasa.

Nyhetsbild

Små- och medelstora företag växer – men tror att tillväxten avtar

Det går fortsatt bra för de små och medelstora företagen, men andelen företag som bedömer att tillväxttoppen är passerad ökar. I Österbotten finns det anledning till glada miner, trots att tillväxttaket verkar ha kommit emot.

Klobbskat–Valsörarna föreslås bli offentlig farled

KORSHOLM Trafikverket vill klassa upp farleden Klobbskat–Valsörarna till en offentlig farled. Korsholm ställer sig mycket positiv till förslaget.

Malax kommun stöder bergvärme i Solhem?

Malax ska betala ett stöd på 12 000 euro för installationen av bergvärme i Solhem, föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Nyhetsbild

OECD-undersökning: Kvinnor och invandrare gynnas mindre av utbildning än andra

I Finland tjänar kvinnor och personer som är födda utomlands klart mindre än personer med samma utbildning som är födda i Finland. Det skriver statsrådet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Inställda flygresor från Vasa till Teneriffa påverkar också direktresorna till Gran Canaria

Efter att researrangören TUI ställt in semesterflygen mellan Vasa och Teneriffa påverkas nu tidtabellen för resenärer som bokat en direktresa mellan Vasa och Gran Canaria. Höstens avgångar från Vasa har planerats om och sker ett par dagar tidigare än vad som var tänkt.

Nyhetsbild

Forskare om stor militärövning: Ryssland tänker seriöst på krig

Den finlandssvenske forskaren Tomas Ries vid Försvarshögskolan i Sverige anser att Ryssland tänker seriöst på krig. Ett mål med militärövningen Vostok är att påminna Europa om behovet av en ny europeisk säkerhetsordning.

Nyhetsbild

WFP: Var nionde människa hungrar

Hungern i världen ökar för andra året i rad. Nu går var nionde person till sängs utan att ha fått tillräckligt med mat, enligt FN:s livsmedelsprogram WFP. Konflikt är en stor bakomliggande orsak, men en annan trend blir också allt tydligare: klimatförändringarnas roll.

Nyhetsbild

Kommunikationsminister Berner: Utred snabb tågtrafik mellan storstäderna i södra Finland

Satsningar på snabba tågförbindelser mellan Åbo, Helsingfors och Tammerfors skapar tillväxt för hela landet, visar ny konsultutredning.

Nyhetsbild

Ekonomidirektör om Korsholms ekonomi: "Det här kan inte fortsätta länge"

KORSHOLM Allt tyder på att Korsholms planerade överskott på 1 miljon euro blir ett underskott på 1,3 miljoner euro. Nu måste nämnderna hålla i pengabörsen så gott det går.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu gör Finlandsturné tillsammans

När Jack Vreeswijk och Fredrik Furu turnerar tillsammans i november kommer de till bland annat Jakobstad, Vasa och Karleby.

Nyhetsbild

Slutspekulerat: Räikkönens F1-karriär fortsätter – i Sauber

FORMEL 1 Nu är det klappat och klart. Kimi Räikkönen fortsätter sin F1-karriär, men bryter med toppstallet Ferrari. Säsongerna 2019 och 2020 rattar Räikkönen en Sauber – precis som han gjorde då karriären i kungsklassen inleddes.

Nyhetsbild

Händer i dag: Pälsnäringen debatteras i Nykarleby

NYKARLEBY I dag, tisdag, ordnar Svenska Yle en debatt om pälsnäringen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Avtal klart: Google köper el från vindpark i Närpes

Avtal är skrivet mellan vindkraftsparken Hedets ägare och nätjätten Google. Google köper den el som produceras vid vindparken som börjar byggas redan i år.

Nyhetsbild

LISTA: Se de fem dyraste husen i Vasa

BOSTADSKOLLEN Ett hus med strandtomt i Vikinga eller ett hus med medelhavskänsla. Vilket skulle du välja? Se här de fem dyraste husen i Vasa som är till salu just nu!

Nyhetsbild

Fem inblandade i slagsmål i Fagerö – flera fick uppsöka sjukhus

Under 80-talskvällen på Fagerö på lördagen inträffade ett större slagsmål, med åtminstone fem inblandade. Flera av dem tvingades uppsöka sjukhus.

Korsholmstyrelsen ställer sig positiv till Korsholmsapp

KORSHOLM Kan en app vara något för Korsholm? Det ska kommunikationsgruppen nu fundera på.

Nyhetsbild

Styrelsen om Äppeldalen: Besvären är ogrundade

KORSHOLM Det kan ta upp till 1,5 år innan Korsholm får besked från Vasa förvaltningsdomstol om planeringen av Äppeldalen har gått rätt till eller inte.

Nyhetsbild

Jakobstadsbördiga Dan Isaksson bor och arbetar i North Carolina: "Ser ut att bli ett rejält oväder"

Dan Isaksson bor med sin familj i Durham, North Carolina, drygt två och en halv timmes bilväg från den amerikanska östkusten där orkanen Florence väntas slå till på torsdag. Isaksson som just nu befinner sig i Danmark hoppas att Florence inte ställer till det för hans hemresa.

Nyhetsbild

Prognos: Årets spannmålsskörd mindre än konsumtionen

Enligt den senaste prognosen uppgår spannmålsskörden hösten 2018 till 2,7 miljarder kilogram. Det räcker inte till den inhemska spannmålskonsumtionen.

Nyhetsbild

VIDEO: Se orkanen Florence från rymden

Den enorma orkanen Florence syns tydligt från rymden. NASA:s videoklipp är filmat från den internationella rymdstationen ISS.

Nyhetsbild

Ingen fraktur för Myrans målspottare

FOTBOLL Det ser ljusare ut med Myrans Jade Montgomery än de första prognoserna antydde.

Nyhetsbild

Misstroendet mot Soini tas upp i riksdagen nästa vecka

Oppositionens misstroendevotum mot utrikesminister Timo Soini (Blå) ska tas upp i samband med budgetbehandlingen i riksdagen nästa vecka, uppger sakkunnige Lauri Finér vid socialdemokraternas gruppkansli.

Nyhetsbild

Hösten bjuder på superruska i år – här är förklaringen till färgprakten

Den torra sommaren ger goda förutsättningar för att ruskan kan bli riktigt praktfull i år.

Nyhetsbild

Florence ökar i styrka – evakuering inleds

Orkanen Florence fortsätter att samla kraft ute över Atlanten. Orkanen har uppdaterats till kategori fyra på den femgradiga skalan, uppger USA:s orkancenter NHC.

Nyhetsbild

UPPROP: Är du på plats på amerikanska östkusten?

Över en och en halv miljoner människor har uppmanats att evakuera i tre delstater på den amerikanska östkusten, som hotas av orkanen Florence. Är du på plats i North och South Carolina eller Virginia? Hör av dig till oss!

Nyhetsbild

Barnbarnets teckning får Eva att bromsa – nu efterlyser hon mera trafikvett i Vörå

VÖRÅ Trafikkulturen engagerar Vöråborna. Många upplever att bilisterna kör alldeles för fort på Vöråvägen och att många struntar i att stanna för fotgängare och cyklister. En som engagerat sig i trafikfrågan är Eva Hietanen. Och hon har tagit ett lite annorlunda hjälpmedel till hjälp, nämligen sitt sexåriga barnbarn Edith.

Nyhetsbild

Saara Aalto: "Kan det här verkligen hända en finländsk tjej?"

KARLEBY Saara Aalto jämför livet som artist med livet som elitidrottare. Hon äter hälsosamt, sover minst nio timmar om dygnet och hinner inte träffa sina vänner särskilt ofta.

Avbrott i polisens e-tjänster på tisdag eftermiddag

I kväll går det inte att ansöka om ett pass via polisens webbtjänst.

Nyhetsbild

Läkare utan gränser: Över 100 döda i båthaverier utanför Libyens kust

Över 100 personer, däribland minst 20 barn, omkom när två båtar kapsejsade vid Libyens kust nyligen. Det uppger Läkare utan gränser (MSF), som pratat med överlevande.

Nyhetsbild

EU-utskott röstade för hårdare bilkrav

EU-parlamentets miljöutskott har i Strasbourg röstat för en minskning av bilars koldioxidutsläpp som är kraftigare än vad kommissionen föreslagit. Utskottet vill minska nivåerna med 45 procent till år 2030 jämfört med nivån år 2021.

INSÄNDARE Vad menar Aktia?

Hur länge kommer detta gyckelspel att fortsätta?

INSÄNDARE: SFP i Österbotten är redo för riksdagsvalet

Det är obegripligt att regeringens politik går före fakta i ett demokratiskt land som Finland.

INSÄNDARE: Den politiska klimatförändringen

Själv är jag varken besviken eller trött på politiken. Tvärtom! Jag tycker rikspolitiken är både intressant och relevant.

KOLUMN: Gällt tonläge i riksdagen

George C. Ehrnrooth hörde till de aktiva parlamentariker som försökte utveckla riksdagens frågetimme och aktivera den parlamentariska debatten. Det var före twitterns tid. Nu är han överhövan bönhörd.

Nyhetsbild

Här tas proverna utanför Vasa - så håller myndigheterna koll på vattnet

Vattenkvaliteten i havet utanför Vasa kontrolleras regelbundet. Allt från färg och syremättnad till näringsämnen och tarmbakterier analyseras.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Man kan inte kila före när man hämtar barnen

När studenterna har återvänt till studieorterna och barnen har vant sig vid läxor igen, brukar föräldrarna till yngre barn falla in i samma kommunikationsmönster som före sommarlovet. Nu består de viktigaste vardagliga samtalen återigen av att ”lämna”,"hämta”, ”föra” och ”skjutsa”.