Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

EU anklagas för skogsskövling

EU:s nya direktiv om förnybar energi riskerar att leda till skogsskövling och artutrotning, inom och utom EU, varnar en lång rad forskare.Det leder också, bisarrt nog, till att utsläppen av växthusgaser ökar, inte minskar, enligt en starkt kritisk artikel i Nature Communications.

Jaro U23 toppar tabellen efter seger mot FC-92

Jaro U23 är ny serieledare i division 4 MÖ-distriktet i fotboll. Detta efter hemmaseger med 6–0 (6–0) mot FC-92. Jaro U23 leder nu serien med två poän...

Näkkäläjärvi och Pitkänen ställer upp i EU-valet

Socialdemokraternas ungdomsförbund, Demarinuoret, backar upp Mikkel Näkkäläjärvi och Tuula Pitkänen som förbundets kandidater i EU-valet nästa vår.

Miljöministeriet förutspår fördubbling av antalet höghus i trä

Allt fler höghus byggs av trä. Det visar en rapport som bolaget Rakennustutkimus RTS har gjort på uppdrag av Miljöministeriet.

Nyhetsbild

Landskapsdirektör Kaj Suomela hoppfull efter möte om Riksåttan

Representanter för de tre österbottniska landskapen bjöds in av talmannen för att diskutera stomnätet och framtiden för riksväg åtta.

Nyhetsbild

Stort intresse för att spela Näcken – men nu blir det bråttom att fotografera

KORSHOLM Sex personer ville låta sig fotograferas som Näcken i Kyro älv. Ansökningstiden gick ut redan på onsdagen. "Vi var tvungna att snabba på för vädret blir ju snart svalare", säger Pia Smeds, ordförande för byarådet i Älvbyarna.

Nyhetsbild

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

NÖJE Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Nyhetsbild

Dags för Habitare – trendanalytiker tycker man ska inreda som man vill

Finlands största inredningsmässa Habitare har öppnat för i år. Nu är den enkla skandinaviska minimalismens tid förbi och det är färg och modiga stilar som gäller.

Nyhetsbild

Sportevenemang kan få fotoförbud

Nya föreslagna EU-regler om upphovsrätt på nätet kan göra det olagligt för publik på sportevenemang att fotografera, filma och dela egna bilder och klipp från evenemanget, skriver SVT Sport.

Nyhetsbild

Kauppalehti: Speltillverkare är orolig för att trävirket inte räcker till

Tactic Games i Björneborg är rädd för att träråvaran ska ta slut när de flyttar produktionen av Mölkky-spelet från Polen till Finland. Det skriver Kauppalehti.

Nyhetsbild

Jord- och skogsbruksministeriet vill begränsa ålfisket

Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förslag ska ålfisket förbjudas varje år från den första oktober till den sista januari. Orsaken är att ålen är en ytterst utrotningshotad art i Finland.

I-JBK förlorade hemma mot Esse IK

I-JBK förlorade hemmamatchen mot Esse IK i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll på onsdagen. 0–2 (0–1) slutade matchen. Målen gjordes av André For...

Nyhetsbild

Mandatstrid mellan SD och C fortsätter – de sista rösterna kan avgöra

Valrysaren fortsätter i Sverige. Och striden mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet likaså, med ett mandat som hoppar fram och tillbaka. Det visar hur tajt det är – och det är några röster kvar att räkna.

Nyhetsbild

I mästarlaget Kärpät välkomnas misslyckanden – ”Många är känsliga"

ISHOCKEY I Uleåborg regerar de mjuka värderingarna. Mästarlaget Kärpät siktar på att upprepa guldbragden genom positivitet och spelglädje. "Man måste ge spelarna chansen att misslyckas", säger tränaren Mikko Manner.

Nyhetsbild

Matolja fattade eld i höghuslägenhet – slocknade då oljan tog slut

Det gick inte riktigt som planerat för den kock som skulle tillreda mat i en höghuslägenhet på Fasangatan på onsdagskvällen. Matoljan fattade eld. Kocken lyckades inte själv släcka branden utan var tvungen att ringa efter hjälp.

Nyhetsbild

Inte heller rävarna drog i Köpenhamn

Rävskinnen mötte i stort samma dystra öde som minkskinnen i Köpenhamn - kännbara förlustpriser.

Nyhetsbild

Finska spelet "Alan Wake" blir tv-serie

Xbox- och pc-spelet "Alan Wake" från 2010 är på väg att bli tv-serie, rapporterar Variety. Spelet utvecklades av den finländska spelstudion Remedy entertainment och beskrivs av skaparna som en psykologisk actionthriller.

Nyhetsbild

Apotek flyttar från Dragnäsbäck till Stenhaga i november

VASA Dragnäsbäck apotek flyttar i november in i ABC:s lokaler i Stenhaga. Apoteket har länge varit i behov av mer utrymme.

Nyhetsbild

Uppsagd utvecklingsdirektör yrkar på rättelse

KARLEBY Utvecklingsdirektören på Mellersta Österbottens förbund som sades upp för en tid sedan yrkar på rättelse av beslutet.

Nyhetsbild

Sport vill försvara aggressivare

ISHOCKEY Aktivare försvarsspel med målet att spendera mindre tid i egen zon. Det är ett element i spelet som Sport satsar på den här säsongen. "Vi försöker vara aggressiva och inte backa hem så lågt", säger backen Tony Sund.

Nyhetsbild

Domarförbunden i Norden, Estland och Lettland varnar för politiseringen av domstolsväsendet i Polen

Det finska Domarförbundet ber utrikesminister Timo Soini (Blå) och justitieminister Antti Häkkänen (Saml) att ta upp nedmonteringen av domstolsväsendet i Polen.

Nyhetsbild

Mariah Hortans sjunger sorglös jazz i 1950-talsstil

RECENSION Albumet "Let's blame spring" innehåller jazz i klacksparksaktig stil som passar texternas innehåll. Däremot lyckas Mariah Hortans inte övertyga om sina olyckliga känslor.

Nyhetsbild

Mariah Hortans sjunger på Doo-Bop Club

VASA Groove på fredag och nyskrivna jazzlåtar på lördag. Så ser helgen ut på Doo-Bop Club i Vasa.

Nyhetsbild

Tusentals övergrepp i tyska katolska kyrkan

Katolska präster i Tyskland har begått tusentals sexuella övergrepp under en 70-årsperiod, visar en studie gjord av ett forskningskonsortium på uppdrag av den tyska biskopskonferensen, rapporterar Der Spiegel.

Nyhetsbild

Forskare: Alger och sjögräs kan göra bränsle av avloppsvatten

VASA Kan näringen från avloppsvattnet bli till bränsle? Ja, om man odlar alger i vattnet och gör biogas av dem, svarar forskaren Andreas Willfors. Med resterna kan man sedan gödsla åkrarna.

Nyhetsbild

EU-parlamentet risar Ungern – Polen kan stoppa sanktioner

EU-parlamentet röstade för Sargentini-rapporten mot ungerska regeringen – till både applåder och burop. 448 röstade för, 197 mot och 48 blankt. I praktiken kan Polen ändå blockera eventuella sanktioner.

Nyhetsbild

Tio liter äpplen blir gas för flera kilometer

Har du ingen aning om vad du ska göra av alla dina äpplen? Var bara lugn. Om inte våra tips i den här artikeln hjälper kan Stormossen förvandla dem till biogas och kompostjord.

Nyhetsbild

En rikedom eller ett problem? Rinkdiskussionen delar åsikterna

ISHOCKEY Bland annat i NHL och i Sverige är rinkstorlekarna standardiserade. I Finland är fem olika storlekar i bruk i ligan. Dags för förändring? Ja, säger Pelicans-tränaren Ville Nieminen. Kärpät-kollegan Mikko Manner och Sportkaptenen Erik Riska håller inte med.

Nyhetsbild

Olav Björk är säker: Det här är tidernas bästa äppelår

VÖRÅ Tidigt på morgonen kommer han till sitt musteri, Olav Björk. Då sommaren lider mot höst börjar en intensiv period då han befinner sig i den lilla stugan bredvid Riksåttan från morgon till kväll. Som sällskap har han de ständigt förbipasserande kunderna, sina trogna maskiner och den genomträngande doften av äpple.

Nyhetsbild

VIDEO: Så tar man musten ur sina äpplen

VÖRÅ I 32 år har Olav Björk spenderat en tid av hösten till att göra äppelmust. Själva processen är lika enkel som snabb. En sats på 40 kilogram äpplen blir till buteljerad must på mindre än en halvtimme.

Nyhetsbild

Henriksson: fel saker som debatteras i vårdreformen

Sommarsemestern har inte fått partierna att lämna skyttegravarna i kriget om hur vården i Finland ska reformeras.

Nyhetsbild

Satu Kangas: Professionell journalistik föds inte gratis

EU-parlamentet godkände på onsdagen ett direktiv som förnyar de upphovsrättsliga spelreglerna på nätet. – Professionell journalistik föds inte gratis, säger Medieförbundets direktör Satu Kangas.

Nyhetsbild

Svägerskorna har fostrat över tusen barn tillsammans

PURMO 40 år. Så länge har Marianne och Ulrika Käcko tillsammans jobbat med att fostra barnen i Purmo och Forsby.

Nyhetsbild

André Linman sjunger rockmusik med symfoniorkester på tre orter

Nästa vecka rockar André Lindman loss på tre konserter med Vasa stadsorkester: i Vasa, Jakobstad och Kristinestad. Samtidigt arbetar han med helt ny musik.

Nyhetsbild

Tufft för industrin när hundratusentals arbetare inte jobbar övertid

Fackförbunden Pro och Industriförbundet inför ett övertidsförbud från och med måndag. Syftet med förbudet är att sätta tyngd bakom protesterna mot regeringens planer att försvaga uppsägningsskyddet.

Nyhetsbild

North Carolinas guvernör: Fly – rid inte ut ett monster

Uppemot två miljoner invånare har ombetts eller beordrats att lämna North Carolina, South Carolina och Virginia när jätteorkanen Florence närmar sig. Ovädret sätter ny fart på oenigheten mellan president Trump och det tidigare stormdrabbade Puerto Rico.

Nyhetsbild

Nämnden vill ha 32 nya tjänster till vård och omsorg

VASA Äldreomsorgen och barnskyddet har högsta prioritet i social- och hälsovårdsnämndens budgetförslag. Hemvården behöver fem terapeuter, åtta vårdare och två sjukskötare. Socialvården och familjeservicen behöver 13,5 nya tjänster, bland annat inom socialvården.

Eleverna i Onkilahden yhtenäiskoulu rör på sig – Skolan nominerad till europeiskt pris

MOTION Rastmotion, pausgymnastik, samarbete med föreningar och funktionella undervisningsmetoder har satt Onkilahden yhtenäiskoulu på den europeiska kartan.

Nyhetsbild

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev besöker Finland

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev besöker Helsingfors onsdagen den 26 september. Medvedev kommer till Finland på inbjudan av statsminister Juha Sipilä.

Nyhetsbild

En femtedel av riksdagsledamöterna har upplevt sexuella trakasserier på jobbet

Överlag upplever riksdagsledamöterna att riksdagen är en jämställd arbetsplats. Det som många upplever som ett problem är att ordförandeskap och särskilt eftertraktade utskottsplatser oftare går till män.

Nyhetsbild

Domare kan starta fackförbund efter Williams utbrott

TENNIS Toppdomarna är besvikna över att Carlos Ramos blev uthängd efter Serena Williams utbrott i US Open-finalen. Nu överväger domarna att starta ett fackförbund, skriver The Guardian.

Nyhetsbild

MTV gör om sina nyhetssändningar – största satsningen sedan 1990-talet

MTV förnyar sin nyhetsbevakning i tv-rutan och på webben. Bolaget påbörjar en dygnetruntbevakning av nyheter och satsar på direktsänd webb-tv.

Nyhetsbild

Franska VM-hjälten fälld för rattfylla

FOTBOLL Målvakten Hugo Lloris har fått sin dom efter att han åkt fast för rattfylleri.

Nyhetsbild

Ny utbildning för ordkonstledare i Jakobstad och Vasa

JAKOBSTAD/VASA För första gången ordnas en omfattande utbildning för den som vill leda Ordkonst i Österbotten enligt det koncept som utvecklats vid Sydkustens ordkonstskola.

Nyhetsbild

EU-kommissionen föreslår åtgärder för att hindra att utomstående blandar sig i europeiska val

Desinformationskampanjer på nätet försöker ifrågasätta valens legitimitet i Europa enligt Europeiska kommissionen.

Nyhetsbild

Hussektorn i Vasa utreder vilka byggnader som ska sättas högst på renoveringslistan

VASA Vasa stads hussektor har reserverat 6,2 miljoner för grundrenoveringar, men de vet inte ännu exakt hurdana åtgärder pengarna ska gå till. Först måste de gå igenom 3000 rader med förslag på saker som borde åtgärdas i stadens byggnader.

Nyhetsbild

Läkarsituationen i Vasa stad rekordbra – "Vasa har gott rykte bland unga läkare"

VASA För tillfället är nästan alla läkartjänster i Vasa stad besatta. Ändå är den genomsnittliga väntetiden på en icke-brådskande läkartid i Vasa över sju veckor.

Nyhetsbild

Polis jagade mopedist vid skolcentrum – jakten avbröts på skolbacken

NÄRPES På måndagen flydde en mopedist undan polisen bland lekande förskolebarn vid Mosebacke skola i Finby. Polisen avbröt jakten på skolbacken. Incidenten aktualiserar på nytt frågor kring mopedkörande på området under skoltid.

Nyhetsbild

Sipilä är sjukledig

Statsminister Juha Sipilä är sjukledig på onsdag och torsdag.

Nyhetsbild

Pizzeria donerade 25 pizzor till förmån för mindre bemedlade

VASA Vad gör man med 25 överloppspizzor? Jo, man donerar dem till någon som inte har råd att njuta av pizza i vardagen. Så tänkte gänget på O Sole Mio när det var dags att ta nya foton av hela pizzamenyn. Efter att ha frågat runt på Facebook blev det slutligen krafterna bakom föreningen Vaasan Lähimmäisyhdistys som fick hämta nybakade pizzor på onsdagen och leverera dem till mindre bemedlade familjer i Vasa.

Nyhetsbild

Migri ändrar beslutspraxis för afghanska asylsökande

Migrationsverket meddelar att de uppdaterar sin beslutspraxis för afghanska asylsökande, Migrationsverket hänvisar till försämrat säkerhetsläge.

Nyhetsbild

Sidobrandstation planeras söder om Vasa

VASA I Vasa hussektors planer för framtida investeringar finns en sidobrandstation – en filial till huvudbrandstationen, komplett med brandbilar och beredskap. Den ska placeras någonstans i närheten av Liselund och Risö.

Nyhetsbild

Renoveringen av Styrelsegården inleds i höst – efteråt har färre egna rum

VASA Under hösten flyttar Vasa stads anställda ut ur Styrelsegården, som ska genomgå en omfattande renovering. När den är klar vid årsskiftet 2020–2021 har Styrelsegården förvandlats till ett aktivitetsbaserat kontor, där inte speciellt många av de anställda har förutbestämda arbetsstationer utan kan sätta sig lite var de vill.

Nyhetsbild

Närpes: "Riksåttan viktig för näringslivet och invånarna"

Riksväg 8 bör ingå i stomnätet för landsvägar med högsta servicenivå. Vägen är den överlägset viktigaste trafik- och transportleden för regionen. Det gäller både för näringslivet och enskilda invånare. Så säger stadsstyrelsen i Närpes.

Nyhetsbild

Antalet samtal till nödcentralerna har ökat

Nödcentralsverket tog emot 1,3 miljoner nödsamtal under perioden januari-juni i år.

Nyhetsbild

Petalaxfirma byter lampor för en miljon euro i Närpes

NÄRPES Det blir ett företag från Petalax som sanerar vägbelysningen i Närpes. Gamla lampor byts ut till led-lampor.

Mumin blir tonsatt av internationella artister

Den nya animerade teveserien om livet i Mumindalen börjar ta form. Musiken kommer bland annat att göras av internationella artister. Serien har premiär under våren 2019.

Nyhetsbild

Lagkapten Sparv stolt, men inte nöjd: ”Vill se mer spelintelligens”

FOTBOLL Finland inledde Nations League på bästa möjliga sätt – men det finns fortfarande en hel del att slipa på. Kaptenen Tim Sparv vill se ett mer modigt och kliniskt Finland i matcherna i oktober.

Nyhetsbild

Utredning: Sexuella trakasserier en bråkdel av problemen inom film- och teaterbranschen

Film- och teaterbranschen måste bli bättre på att följa den rådande lagstiftningen för att motverka trakasserier, konstaterar en utredning. Därtill behöver speciellt filmbranschen en instans där problem kan lösas.

Nyhetsbild

Juncker: Vi måste sluta ställa om klockorna två gånger om året

I sitt sista tal om Europeiska unionens tillstånd sa kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att medlemsländerna måste välja mellan sommar- eller vintertid före april.

Nyhetsbild

Sports back varvar i gång i cupen – mot sina lagkamrater

ISHOCKEY Puckskickliga backen Niklas Nevalainen, som missade försäsongen på grund av skada, ska få upp farten genom att spela Finlands cup med Karhu HT. Björneborgslaget ställs mot Hermes i kväll.

Nyhetsbild

Putin: Misstänkta för giftattacken är civila

Ryssland har identifierat de två personer som Storbritannien misstänker för att ha legat bakom nervgiftsattacken i Salisbury tidigare i år.

Nyhetsbild

Samma flyghöjd gäller för alla

JAKOBSTAD Ett undantag för underskridande av minimihöjd vid paramotorflygning ger ändå inte rätten att flyga lågt på regelbunden basis, konstaterar expert.

MTV-undersökning: Hälften tror att vårdreformen faller

Cirka 40 procent av finländarna anser att vårdreformen inte är nödvändig, skriver MTV.

Nyhetsbild

Tre fall av rattfylleri i Vasa och Korsholm

Rattfyllerier sysselsatte polisen i Vasa och Korsholm i går. Samtliga chaufförer är misstänkta för straffbart bruk av narkotika.

Nyhetsbild

En häktad för försök till dråp i Kannus

KARLEBY En man, född 1996, har häktats av Mellersta Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Hemligheten bakom Strömsös raketavancemang: Ett kollektiv som har kul

FOTBOLL I fjol var ABC/Strömsö sexa i division 6. "Kabinettlag" kallades de när de inledde säsongen i division 5. Nu har laget säkrat seriesegern.

Nyhetsbild

Alliansen bjuder in Löfven till samtal

De borgerliga partierna söker nu Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering med blocköverskridande samarbete. "Vi bjuder i dag in Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till samtal", skriver Alliansens fyra partiledare på DN Debatt.

Nyhetsbild

Yle: Karleby godkänner Kelibers gruvtillstånd

KARLEBY Stadsstyrelsen i Karleby godkänner att Kelibers gruvtillstånd beviljas, skriver Yle Österbotten.

Nyhetsbild

Sport har anfallare från hockeyfamiljer i skilda världar

ISHOCKEY Den ena har plockats in för att vara en bärande spelare i anfallet. Den andra får chansen att klättra uppåt i den finländska hockeyhierarkin. På fredag ligadebuterar kanadensaren Brody Sutter och estländaren Robert Arrak i Sport.

Nyhetsbild

WHO: Cancer vanligare i Norden

I de nordiska länderna Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island hade 5 procent av invånarna cancer under 2014, visar en ny rapport från WHO. Samma år var genomsnittet 2,4 procent för alla länder som räknas in i rapportens europeiska region.

Lurendrejeri i Skatteförvaltningens namn – skriv inte in kreditkortsuppgifter

Kom det ett e-postmeddelande med besked om 244,79 euro i skatteåterbäring? Skatteförvaltningen varnar för att bedragare försöker lura till sig kontonummer och kreditkortsuppgifter.

Nyhetsbild

Vasa Vatten: Avloppsnätet ska få bättre larmsystem som varnar för läckor

Under hösten kommer Vasa Vatten att öka larmfunktionerna i de största avloppspumpstationerna med anledning av läckaget i Metviken i augusti.

Kauppalehti: Speltillverkare är orolig för att trävirket inte räcker till

Tactic Games i Björneborg är rädda för att träråvaran ska ta slut när de flyttar produktionen av Mölkky-spelet från Polen till Finland. Det skriver Kauppalehti.

Nyhetsbild

Många fulparkerar på familjeplatserna – småbarnsmamma: "Jag blir irriterad"

VASA Butikernas breda parkeringsrutor är till för barnfamiljerna, men används ofta av andra. Irriterande, tycker många föräldrar. Den som parkerar där utan barn riskerar ändå inte att få böter.

Nyhetsbild

RECENSION: Ann-Helen Attianese skriver om flyktingen ibland oss

”Come noi” – Ann-Helen Attianeses nya verk – väcker frågor om vad poesin förmår göra som den dokumentära prosan inte kan. Hennes poesi är varm och empatisk och formar sig till ett estetiskt uttryck även när de hemskaste upplevelser berörs.

Nyhetsbild

Uppgift: Ryssland misstänks för diplomatsjuka

Ryssland är huvudmisstänkt i utredningen av de mystiska hälsoproblem som drabbat amerikanska diplomater i Kuba, rapporterar NBC News.

Nyhetsbild

Källor kritiserar ny bok om Trump

Två uppenbarligen viktiga källor i Bob Woodwards omtalade bok "Fear", om Donald Trump, kritiserar den som starkt missvisande. De förnekar dock inte att de pratat med Woodward, och de ger inga exempel på direkta felaktigheter.

Nyhetsbild

Årets influensavaccin är mer effektivt – överläkare hoppas på mildare epidemi

Fjolårets influensaepidemi tyder på att vaccinet inte var effektivt. Blir årets epidemi lika svår riskerar bäddplatserna på Vasa centralsjukhus ta slut.

Nyhetsbild

Visar blomstermålningar på Torni

Äppelblom mot blå himmel. Rosor och pioner, aklejor och scillor. Heidi Hjort skildrar blomsterprakt av olika slag. Hennes oljemålningar visas på Ateljé Torni fram till månadens slut.

INSÄNDARE: Vi är alla slavar under fyra makthungriga M

Den dag vi beslutar oss för att sluta vara slavar och i stället ta makten över våra egna liv, den dagen kan vi börja prata om demokrati.

INSÄNDARE: Marxismens klena resultat

De teorier Karl Marx lade fram har gång efter annan visat sig vara felaktiga så man kan med fog fråga sig, varför denna berömmelse?

INSÄNDARE Om Aktia igen

Jag vill förena mig med Bengt Blom (VBL 11.9.) i hans kritik av Aktia Bank och delge ett liknande fall.

INSÄNDARE Mycket har gjorts för att rädda riksväg 8

Kommunikationsministeriets förslag att klassa ner riksväg 8 kom som en otrevlig överraskning för Österbotten.

INSÄNDARE: Kött har stor klimatpåverkan

Då du äter nötkött, välj i första hand kött från djur som betat på ängar och andra naturbetesmarker. De bidrar till att upprätthålla livsmiljöerna för många hotade arter.

INSÄNDARE: Handeln måste ta ansvar - innan det är för sent

Folket är beredd att satsa på rena inhemska livsmedel. Handeln måste ta sitt ansvar före det är för sent. Klockan klämtar.

KOLUMN: Maten – roten till allt ont och lösningen på alla problem

Det vi stoppar i munnen kan vi själva bestämma över och därmed har vi makt att påverka både stort och smått, både i positiv och negativ riktning.

INSÄNDARE: Allt har sin tid

Radioredaktören Inger Wikström-Lindgren kunde vara spirituell och djupsinnig på samma gång och gav något bestående för stunden.

Nyhetsbild

Vindkraftverken i Harrström måste renoveras

Sedan slutet på juli har vindkraftverken i Harrström stått stilla nästan hela tiden. Ett har varit i gång en dag. Det andra har inte fungerat sedan i våras. Kraftverken håller nu på att renoveras, uppger projektchefen Alan Senkel, som också är styrelseordförande i Harrström Vindparks moderbolag, estniska Kaspervik Vind.

Nyhetsbild

Omtalat norskt drama inleder "Månadens nordiska film" på Ritz

VASA I höst visar Ritz en rad nordiska långfilmer. Först ut i serien "Månadens nordiska film" är den norska "Hva vil folk si?" (Vad ska folk säga).

Nyhetsbild

Lotsförbundet kritiserar Trafiksäkerhetsverkets beslut om Nord Stream 2

Lotsförbundet har lämnat ett rättelseyrkande till Trafiksäkerhetsverket efter verkets beslut att befria Nord Stream 2-projektets fartyg från skyldigheten att använda sig av lotsning i finländska farleder.

Nyhetsbild

Stig Nygård: SDP:s vita fläck: Österbotten

I Österbotten har vi inte varit speciellt duktiga vad röstkoncentreringen beträffar. Därför finns en risk att landskapet Österbotten efter riksdagsvalet nästa år åter blir en vit fläck på FSD:s kanske också SDP:s riksdagskarta.

Nyhetsbild

Pukki efter revanschen: Vi tränade i lördags – nu lyckades jag

FOTBOLL Teemu Pukki var på gott humör efter att ha skjutit Estland i sank. Målformen har hållit i sig hela hösten. "Det beror kanske på rutin", säger anfallaren.