Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Jona Nyström: En oerhört viktig säsong för Sport

Efter en tung fjolårssäsong ska nya vindar ge örnarna luft under vingarna. Men om det inte blir så? Byggstenarna som ska ligga i grunden för ett starkare Sport måste börja läggas.

Nyhetsbild

Sports tränare redo att tackla utmaningen: "Vet hur lätt man kan hamna i en negativ spiral"

ISHOCKEY Att ta över som tränare för representationslaget i en klubb som har haft svårt med resultaten både på isen och i räkenskaperna och dessutom brottats med sjunkande publiksiffror. Ja, det innebär att anta en rejäl utmaning. Men ligadebuterande tränaren Ari-Pekka Pajuluoma verkar ganska lugn.

Nyhetsbild

Efter ryktena: Erik Karlsson klar för San Jose

ISHOCKEY Efter månader av rykten och spekulationer är Erik Karlsson klar för ett nytt NHL-lag. Den svenska stjärnbacken har skrivit på för San Jose Sharks. "Vi är jätteglada över att hälsa Erik och hans fru välkomna", säger general managern Doug Wilson.

Nyhetsbild

Salin visade vägen i måstematchen – "Vi borde ha gjort det snyggare"

BASKET Sasu Salin var en gigant i anfallet mot ett stort och starkt Bosnien-Hercegovina. Finland inledde övertygande, men avslutade uselt. "Slutet på matchen var hemskt", säger Salin.

Nyhetsbild

Strandvalls målmilstolpe klen tröst – VPS har svårt att vinna

FOTBOLL I andra halvlek såg VPS till att bjuda Åbopubliken på en uppvisning i hur man tar över en match helt och hållet. Men ännu en gång saknades den sista, lilla touchen och ännu en gång tvingades VPS nöja sig med ett kryss.

Nyhetsbild

Joni Staffas ersätter Raymond Stenman i Vöråfullmäktige

VÖRÅ Raymond Stenman (SFP) slutar med sina politiska uppdrag i Vörå. Orsaken är studier på annan ort.

Oravais flyktingförläggning får ett nytt namn

VÖRÅ Flyktingverksamheten blir ett affärsverk och får ett nytt namn: Affärsverket Vörå migrationscenter.

Nyhetsbild

En önskan från Rejpelt: Bygg ut vägbelysningen

VÖRÅ Fredrik Bengts och ett 30-tal andra vill att vägbelysningen ska byggas ut i Rejpelt. 400 meter mera ljus skulle förbättra säkerheten avsevärt, menar de.

Nyhetsbild

Vörås kommundirektör: Vi jobbar med att sjukfrånvaron ska minska

VÖRÅ Sjukfrånvaron bland personalen i Vörå kommun har gått ner en aning. Det har varit ett bättre år personalmässigt, säger kommundirektör Mikko Ollikainen.

Kvinna drunknade i Torneå

En 66-årig kvinna drunknade på torsdagseftermiddagen i Torneälven.

Nyhetsbild

Tullen lanserar ny webbsida om brexit – företag behöver nya råd

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen väcker huvudbry. Många företag vet inte hur man ska deklarera införseln av brittiska produkter till Finland. Nu lanserar Tullen en sajt för att bringa ordning i oredan.

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Nyhetsbild

Vörå behöver lätta på lägenhetslasten – säljer fyra radhus

VÖRÅ Är du sugen på att köpa ett radhus? Då ska du hålla upp ögonen i höst. Fullmäktige i Vörå gav tummen upp för att sälja fyra radhus.

Nyhetsbild

Skruva på moped högst på Korsnäsungas önskelista

KORSNÄS Ungdomarna i Korsnäs kommer att få en egen verkstad och när man från kommunen frågade vad de vill göra där var svaret entydigt: Skruva på moped.

Nyhetsbild

CPC Finland bekräftar att Google köper el från vindkraft i Storå

CPC Finland har undertecknat ett långvarigt elleveransavtal med teknologiföretaget Google. Avtalet gäller de vindkraftverk som ska byggas i Storå i Södra Österbotten. Byggnadsarbetena inleddes i juli 2018 och planen är att kraftverken tas i bruk hösten 2019.

Nyhetsbild

En skildring av hur Astrid blev Astrid – en sevärd vuxenfilm i dansk stil

RECENSION En bra film ska berätta något som vi inte vet. Det gör "Unga Astrid." Eller åtminstone skapar filmen en logik i det vi redan vet om författarinnan Astrid Lindgren.

Nyhetsbild

Salin superb i måstematchen – Finland nära att slarva bort segern

BASKET Ingen Lauri Markkanen? Inga problem. Sasu Salin var en gigant i anfallet mot ett stort och starkt Bosnien-Hercegovina – men hemmasegern satt hårt åt. Resultatet 85–81 betyder att dörren till basket-VM fortfarande står på glänt för Finland.

Bolaget Primapoli får böter för försummelse av arbetarskydd

Sydösterbottens tingsrätt har dömt trävarubolaget Primapoli till 5 000 euros samfundsböter för försummelse av arbetarskyddet. Bolagets produktionschef och vd får också böta för brott mot lagen om arbetarskydd.

Nyhetsbild

Skärpta bestämmelser för villkorligt fängelse

Regeringen vill se över bestämmelserna för villkorligt fängelse. Enligt förslaget ska det gå att döma tilläggspåföljder som kombinerar övervakning med villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Total VPS-dominans – kryss mot FC Inter ändå

FOTBOLL FC Inter fick till ett tidigt ledningsmål. VPS kvitterade före paus, men lyckades inte ta hem tre poäng från Åbo trots mängder av chanser i andra halvlek.

Fortsatt tungt för VPS efter oavgjort mot FC Inter

Det var ett tag sedan VPS senast vann en match i Finland FM-ligan i fotboll. Det gick inte vägen på bortaplan mot FC Inter heller. 1–1 (1–1) slutade m...

Nyhetsbild

Husproblemen tornar upp sig i Kaskö – biblioteket näst i tur att evakueras?

Det tycks inte vara någon ände på eländet med kommunala hus med dålig inomhusluft i Kaskö. Nu oroar man sig även över inomhusluften i biblioteket - och i stadshusets källare finns hussvamp.

Nyhetsbild

Rapport: Klimatutsläpp kan halveras till 2030

Världens utsläpp av växthusgaser kan halveras till år 2030. Det visar en ny global rapport där bland annat svenske miljöprofessorn Johan Rockström deltagit. – I sektor för sektor finns det lösningar som kan skalas upp, säger han.

Nyhetsbild

Hoijar bygger nya parhus – egnahemsbyggen slår bottenrekord i Nykarleby

NYKARLEBY Korsholmsföretaget Byggnads Ab Hoijar har precis inlett sitt sjunde byggprojekt i Nykarleby. Det är tre parhus, som ligger ett stenkast från de tre parhus som blev inflyttningsklara i april.

Nyhetsbild

De gröna har målet klart: en riksdagsledamot från Vasa valkrets

De senaste åren har De gröna haft medvind i Vasa valkrets. Trots sjunkande opinionssiffror nationellt är det inte helt osannolikt att partiet om drygt sju månader får sin första österbottniska riksdagsledamot någonsin.

Nyhetsbild

Man lämnade sina barn på perrongen – steg själv på tåget till Helsingfors

En man steg på tåget mot Helsingfors och lämnade sina barn på perrongen på Kuppis station i Åbo. En förbipasserande upptäckte vad mannen gjorde och ringde socialen.

KSML: Försvarsmakten planerar intern angivelsekanal

Försvarsmakten planerar att börja använda en intern angivelsekanal för att anmäla oegentligheter, skriver tidningen Keskisuomalainen.

Nyhetsbild

Fifa vill förbjuda massutlåningar

FOTBOLL Internationella fotbollsförbundet Fifa vill ändra reglerna kring utlåning av spelare, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Svenska NHL-målvakten ville ta sitt liv

ISHOCKEY Robin Lehner gick in i ett missbruk som ledde till depression och självmordstankar i våras. Det berättar svensken i ett brev som publicerats av The Athletic. Efter ett rehabiliteringsprogram har han fått diagnosen bipolär.

Nyhetsbild

NHL-spelare misshandlade sin flickvän – stängs av i 27 matcher

ISHOCKEY Nashvilles anfallare Austin Watson har stängts av från hela försäsongen och de 27 första seriematcherna efter att ha misshandlat sin sambo, skriver Expressen.

Nyhetsbild

På det nya barnsjukhuset får patienterna vara djur

Det nya barnsjukhuset i Helsingfors öppnar nästa vecka. I stället för tråkiga vita korridorer är det ultramoderna huset fullt av färg, lekrum och snart också liv.

Konkurrens- och konsumentverket prickar Kajana samkommun för olaglig upphandling av social- och hälsovårdstjänster

Enligt Konkurrens- och konsumentverkets beslut ska Kajana samkommun betala 25 000 euro i påföljdsavgift för att ha brutit mot upphandlingslagen och EU:s regelverk efter en direktupphandling av social- och hälsovårdstjänster utan anbudsförfarande.

Nyhetsbild

Charmigt blodbad i 1980-talsanda – rovdjur med flätor på vita duken

RECENSION Regissören Shane Black återupplivar rymdvarelsen Predator i ett charmigt kaos där blodet sprutar, monstren vrålar och svordomarna flyger. Det bjuds inte på något särskilt nytt förutom renodlad underhållning för actionfansen.

Nyhetsbild

Nyblivna gymnasister plockar äpplen – ger äldreboende must för hela året

Elever från Vasa gymnasium tillbringade torsdagen hos grannen Carl och Carolina. Resultatet blev trevlig samvaro och äpplen som så småningom ska bli till härlig must.

Nyhetsbild

Antti-Jussi Oikarinen blir generaldirektör på Livsmedelsverket

SEINÄJOKI Statsrådet har utnämnt Antti-Jussi Oikarinen till generaldirektör för Livsmedelsverket på torsdagen. Oikarinen tillträder det nya jobbet i början av nästa år.

Nyhetsbild

De grönas ordförande Touko Aalto är sjukskriven

De grönas ordförande Touko Aalto har sjukskrivit sig på grund av utmattning.

Nyhetsbild

Christoffer Strandberg fortsätter jaga sina drömmar – och har tips på hur de kan uppfyllas

Christoffer Strandberg hade drömt om att bli skådespelare ända sedan barnsben. Vägen har ibland kantats av tvivel. Var det ett yrke han valt för att få spela andra och slippa vara sig själv? Svaret på frågan ledde honom till en insikt han gärna delar med sig av.

Nyhetsbild

Preventivmedelsapp godkänd – trots gravidrisk

Preventivmedelsappen Natural cycles – som hamnat under lupp sedan flera kvinnor anmält att de blivit oönskat gravida – har passerat Läkemedelsverkets granskning i Sverige.

Nyhetsbild

Två insjuknade i mässling i Norrbotten – första fallen på 30 år

Två fall av mässling har för första gången på trettio år upptäckts i Norrbotten. Det rör en kvinna som varit på resa i Sydostasien, samt hennes ovaccinerade barn, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Nyhetsbild

Svenska röstresultatet klart – rödgröna höll undan

Nu är det klart. De rödgröna höll precis undan och får ett mandat fler än allianspartierna 144–143. Den preliminära rösträkningen är avslutad. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

Höjda ersättningar till skadade beväringar och civiltjänstgörare

Statsrådet föreslår nya ersättningsnivåer som ska utbetalas till sådana beväringar och civiltjänstgörare som har fått bestående skador i samband med värnplikten eller civiltjänsten.

Nyhetsbild

Lindström: regeringen ger inte vika för fackliga påtryckningar

Facket är ovilligt att kompromissa och missar poängen med regeringens förslag, säger arbetsminister Juha Lindström (Blå).

Nyhetsbild

Nervgiftsmisstänkta ryssar: Vi turistade i Salisbury

De två män som misstänks för att ligga bakom nervgiftsdådet i Salisbury hävdar i statligt styrd rysk tv att de bara var där som turister. Den brittiska regeringen framhärdar dock att männen arbetar för rysk underrättelsetjänst.

Nyhetsbild

Nautors nya chef är van vid däck

JAKOBSTAD Italienaren Giovanni Pomati tar över som koncern-vd för Nautor. Han har tidigare jobbat inom Pirelli-gruppen.

Nyhetsbild

Moody's befarar hård brexit-smäll – kraftigt bakslag för brittisk industri väntas

Ratinginstitutet Moody's ser en ökad risk för brexit utan ett avtal och varnar för förödande ekonomiska konsekvenser. Bank of England noterar också ökad osäkerhet kring EU-utträdet.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Beställning på ny Kvarkenfärja i december"

Fyra varv är fortfarande med och tävlar om vem som ska få bygga och leverera den nya Kvarkenfärjan. Samtliga varv har lämnat in de preliminära anbuden och nu börjar arbetet med att vaska fram det bästa alternativet. En beställning ska kunna göras i december, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa och styrelseordförande i Kvarken Link.

Nyhetsbild

VPS jagar tredje raka segern mot FC Inter

FOTBOLL Hoppet om att en tredjeplats och Europaspel lever fortfarande för ett VPS som endast saknar en nyckelspelare inför kvällens bortamatch mot FC Inter.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 88: Höst med härlig fotbollsångest

FOTBOLLSPODDEN Regnet och rusket är här och det innebär också att insatserna på regionens fotbollsplaner blir allt högre. Så gott som alla av de lokala lagen har allt att spela för i höst.

Nyhetsbild

Kvarkentrafiken jubilerar – firar med att blicka både framåt och bakåt

Det har gått 70 år sedan Kvarkentrafiken inleddes och 5 år sedan Umeås och Vasas gemensamma rederi NLC Ferry grundades. För att uppmärksamma detta ordnas i dag ett seminarium ombord på Wasa Express.

Nyhetsbild

Pratkvarnen efterlyser fler afatiker till sin grupp: "Viktigt att få skratta och dricka kaffe"

KORSHOLM En omtyckt svenskspråkig diskussionsgrupp för afatiker riskerar att torka in om det inte kommer nya medlemmar.

Nyhetsbild

Serieledning hägrar för KPV – men Mannströms ljumske skapar oro

FOTBOLL På lördag är det dags för seriefinal i Karleby. Seger innebär att KPV är nya serieledare. Bortsett från minan i Jakobstad har KPV visat ypperlig form senaste tiden. Det enda orosmolnet är skadeläget på mittfältet.

Nyhetsbild

Efter tre raka Jarovinster – hoppet om ligan är inte ute

FOTBOLL Niklas Käckos Jaro må ha tagit tre raka segrar. Men det torde krävas krävas ytterligare sex för att Jaro ska kunna drömma om en ligabiljett. Först ut är JJK som kommer till Jakobstad på lördag.

Nyhetsbild

Dafaa i nyckelroll i Jaros vändning: "Han ger nya möjligheter åt andra"

FOTBOLL Att entydigt förklara varför det har vänt för Jaro är inte lätt. Men förutom tränarbytet sammanföll det också med Anthony Dafaas inträde i laget som balanserande mittfältare.

Nyhetsbild

Här vill Wärtsilä bygga sin nya fabrik i Vasklot

VASA Wärtsilä vill bygga sitt nya teknologi- och utvecklingscenter vid Reinskajen, mellan kraftverket och Industrigatan. Se grafik över det exakta området.

Nyhetsbild

Hemvården i Vasa fick ny chef

VASA Paula Olin är ny chef för hemvården i Vasa. Till utbildningen är hon sjukskötare och magister i social- och hälsoadministration.

Nyhetsbild

Finländarna ska få ta ställning till vilken tidszon vi ska ha – Forskare: Normaltid är bättre för hälsan

Ivriga finländare fick sidan otakantaa.fi att överbelastas, trots att enkäten inte publicerats än. – Det är väldigt bra om vi slutar ställa om klockorna två gånger om året, säger forskaren Timo Partonen på THL.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Korsnästågets nya apotek får självbetjäningskassa

VASA Apoteket i Korsnäståget flyttar till nya utrymmen och får en självbetjäningskassa. Ny adress är S-markets fastighet på Gamla Vasagatan 19 i Korsnäståget. Apotekaren Petter Ström ser fram emot att få testa det nya självbetjäningskonceptet.

Nyhetsbild

Moodys: Ökad risk för brexit utan avtal

Brexit utan ett avtal på plats skulle få förödande konsekvenser för den brittiska ekonomin, enligt Moody's. Och risken för detta har ökat rejält de gångna månaderna, skriver ratinginstitutet i ett pressmeddelande.

Man blev skjuten i Helsingfors – kvinna häktad skäligen misstänkt

Polisen har begärt en kvinna häktad skäligen misstänkt för brott. En man blev skjuten i en lägenhet i Hertonäs i Helsingfors.

Nyhetsbild

Så mycket förtjänar förtroendevalda – se mötesarvodena i din kommun

Mötesarvodena för de österbottniska kommunernas fullmäktigeledamöter varierar mellan 38 och 150 euro. Ju större kommun desto högre är i allmänhet mötesarvodet.

Nyhetsbild

OP testar betalning med ansiktet

Ett enkelt och pålitligt betalningssätt. Det hävdar OP Gruppen, som är först i Finland med att starta ett pilotprojekt för betalning med ansiktsigenkänning. De första testpersonerna är OP:s egna anställda.

Nyhetsbild

Jungner-Nordgren: Det krävs mer resurser för att stoppa våldet mot kvinnor

Personer som söker skydd blir bortvisade – det behövs mycket mer resurser för att stoppa våld i närrelationer, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren.

Frida Lönnbäck ny kretsordförande för Svensk Ungdom i Österbotten

Jakobstadsbördiga Frida Lönnbäck har valts till ny ordförande för Svensk Ungdom i Österbotten.

Nyhetsbild

Linda gillar vin som har det lilla extra

Efter studier i franska flyttade Linda Nylund till Bordeaux. Då visste hon i princip ingenting om viner. Men vinintresset tog fart där i vinvärldens mecka.

Nyhetsbild

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

KRÖNIKA Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Nyhetsbild

Även nästa år blir en utmaning för vården i Korsholm och Vörå

KORSHOLM

Korsholm hoppas kunna anställa en missbrukarkoordinator nästa år. Dessutom borde pengar för gratis preventivmedel rymmas in i budgeten. Men det kan, som nu, bli tajt att få slantarna att räcka.

Nyhetsbild

Viltcentralen: Risken för älgkollision är störst under hösten

Brunst, vandring och jakt gör att hjortdjuren rör sig mera. Uppmärksamhet och lägre körhastighet hjälper bilisten att undvika kollisionen, uppmanar Finlands viltcentral.

Nyhetsbild

Kvinnoprästfrågan lyfts fram i församlingsvalet – Wideroos kandiderar

I november ordnas församlingsval. Som bäst är det slutspurt i jakten på kandidater. I Närpes församling är åtminstone tre olika kandidatlistor på gång. Ulla-Maj Wideroos, som själv kandiderar, håller i trådarna för en lista där kvinnoprästfrågan lyfts fram.

Nyhetsbild

Christina Gestrin ska främja samarbetet i Östersjöregionen

Utrikesminister Timo Soini (Blå) har utnämnt Christina Gestrin (SFP) till särskild representant för Östersjösamarbetet.

Nyhetsbild

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Nyhetsbild

Supertyfon närmar sig Filippinerna

En mycket kraftig tyfon närmar sig områden i Filippinerna där det bor omkring tio miljoner människor.

Yle: 48 000 finländska skolbarn är inhysta i tillfälliga utrymmen

Under de senaste åren har många skolor plågas av dålig inomhusluft. Yle har samlat ihop hur många skolungdomar som tvingas gå i tillfälliga skolbyggnader.

Nyhetsbild

Svårighet att få jobb tvingar invandrare att grunda företag

Företagare med invandrarbakgrund förtjänar inte lika bra som andra företagare. Näringslivets forskningsinstitut, Etla, publicerade på torsdagen en rapport om företagande bland invandrare.

Nyhetsbild

Hans Ahola om riksväg åtta: "Det här är allvarligt"

En miljon euro extra per år. Det är kostnaden om transportkoncernen Ahola Transports långtradarflotta tvingas dagligen till onödiga stopp på grund av vägarbeten och brister i vägnätet. Andra transportbolag är också kritiska.

Nyhetsbild

Rysk Pussy Riot-medlem befaras förgiftad

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska punkkollektivet Pussy Riot och en av de ansvariga bakom den alternativa nyhetssajten Mediazona, vårdas på sjukhus. Hans tillstånd beskrivs av flera ryska medier som allvarligt.

Nyhetsbild

Försvagad orkan väntas nå USA:s östkust i kväll

Över en meter regn, mer än en normal svensk årsnederbörd, befaras vid North Carolinas kust när orkanen Florence drar in. Blir översvämningarna svåra står inte ens Vita huset i Washington säkert.

Nyhetsbild

Nu begravs Kofi Annan

Efterträdaren António Guterres är givetvis på plats när FN:s legendariske generalsekreterare Kofi Annan får en statsbegravning i hemlandet Ghana i dag.

Nyhetsbild

VBL en av få dagstidningar som växer – e-tidningen är nu sjätte störst i landet

Allt fler läser Vasabladets e-tidning. Den har nu seglat upp till sjätte plats på listan över de mest lästa digitala tidningarna i landet. "Det känns fantastiskt fint", säger chefredaktör Niklas Nyberg.

INSÄNDARE: "I Finland fostrade spelare" märkligt kriterium

Jag hoppas att Finlands bollförbund tar sitt förnuft till fånga och gör om denna regel.

UNG TORSDAG Problemformuleraren innehar makten

Den svenske författaren Lars Gustafsson myntade i tiderna begreppet ”problemformuleringsprivilegiet”. Med detta hänvisade Gustafsson till makten att i samhällsdebatten formulera problemet och dess lösning, och därmed bestämma hela dagordningen.

INSÄNDARE En granskning av biblioteksbeslutet

Som kommuninvånare kan man inte annat än bli ytterst frustrerad över hur omöjligt det är att påverka beslutsprocesser i Korsholm, även om alla fakta och sakargument talar för en annan lösning än den som makthavarna tänkt ut.

INSÄNDARE GPS på varg hjälper inte jägaren

Jägaren har ingen nytta av GPS på varg, tvärtemot vad jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) påstår.

INSÄNDARE Vågar regionteatrarna ta emot oss?

Min bestämda åsikt är att institutionsteatrarna borde se det fria teaterarbetet som en resurs och som ett komplement till den egna repertoaren, låta sina besökare ta del av berikande, ur regionen sprungen scenkonst och stöda de fria teatergrupper som verkar där, i större utsträckning än vad som görs i nuläget.

Nyhetsbild

Dyslexi blir hinder i digitalsamhället – men tekniken kan också hjälpa

VASA

För människor med läs- och skrivsvårigheter är den digitala vardagen ett problem. Men tekniken erbjuder också lösningar. Det vill ett nytt österbottniskt projekt upplysa om.

Nyhetsbild

Socialdemokratin vind för våg

Socialdemokratin verkar sakna både karta och kompass i den nya verkligheten. Mot den bakgrunden är det förlorade understödet lätt att förstå.