Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Omklädningsrum började brinna

VÖRÅ Ett omklädningsrum började av oklara orsaker brinna på en simstrand i Maxmo på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Två dödade av orkanen Florence

En mamma och ett litet barn har dödats sedan orkanen Florence dragit in över North Carolina. I staden New Bern har hundratals människor räddats från sina hem efter att två floder svämmat över.

Nyhetsbild

Sport ställde till med hockeyfest i ligapremiären

ISHOCKEY Knaggligt i början, men sedan lossnade det i powerplay och efter lite skön dramatik på slutet plockade Sport åt sig säsongens tre första poäng.

Nyhetsbild

Misstänkta ryska spioner vid schweiziskt labb

Underrättelsetjänsten i Schweiz meddelar att de tillsammans med brittiska och nederländska kollegor lyckats avstyra en rysk komplott, som enligt flera schweiziska medier hade siktet inställt på ett statligt laboratorium i närheten av huvudstaden Bern.

Nyhetsbild

Supertyfonen har nått Filippinerna

Tyfonen Mangkhut har in dragit in över norra Filippinerna med vindar på 57 meter per sekund. Ovädret som föregicks av kraftig blåst och regn har nått kommunen Baggao på huvudön Luzon. Än så länge har inga skador rapporterats från området.

Nyhetsbild

Fler dör med få räddningsfartyg i Medelhavet

Fler människor riskerar att dö i Medelhavet eftersom det inte finns några icke-statliga räddningsfartyg som patrullerar farvattnen. Orsaken är att Italien och Malta stängt sina hamnar för skeppsbrutna migranter och att flera fartyg hålls kvar i Valletta på Malta.

Nyhetsbild

Man häktad för dråp i Lojo

En 45-årig man misstänks ha dödat en 42-årig kvinna med skjutvapen på tisdagen den 11 september.

Nyhetsbild

Flera döda i protester vid Gazagräns

Protester i Gazaremsan vid gränsen mot Israel har krävt tre liv, sedan israeliska styrkor öppnat eld.

Förlust för ABC/Strömsö på bortaplan mot IK

ABC/Strömsö förlorade mötet med IK borta med 1–3 (0–2) i division 5 Division 5 Vasadistriktet i fotboll på fredagen. Målgörare för IK blev Aapo Metsä-...

Nyhetsbild

Förgiftad Pussy Riot-medlem vid medvetande

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot, togs tidigare i veckan in på den toxikologiska avdelningen på ett sjukhus i Moskva.

MTV: Finlands juniorhandelskammares representanter gjorde nazisthälsning på judisk restaurang

En grupp resenärer från Finlands juniorhandelskammare prickas för osakligt beteende på en judisk restaurang i Krakow i Polen. Enligt finska gymnasieelever förärade de finska affärsmännen restaurangens ägare med nazisthälsningen Sieg Heil.

Nyhetsbild

Finalisterna i FM i snapsvisor har utsetts

Om tre veckor koras den finska snapsvisemästaren i Lovisa. Finalistvisorna har vaskats fram av en urvalskommitté som har lystrat till nubbens välklingande följeslagare.

Nyhetsbild

Saarakkala lämnar riksdagen

Riksdagsledamot Vesa-Matti Saarakkala (Blå) lämnar riksdagen och ställer inte upp för omval. Saarakkala skriver i sin blogg i nättidningen Uusi Suomi att åtta år i den folkvalda demokratins tjänst får räcka.

Sport vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Pelicans

Det blev seger för Sport hemma mot Pelicans i Finland Liiga i ishockey. Efter två perioder var matchen oavgjord, innan Sport drog ifrån i sista period...

Nyhetsbild

Baracker är inte en hållbar lösning för Keskuskoulu – bättre lösning utreds

KORSHOLM Korsholm utreder som bäst var man kunde hitta nya och bättre evakueringsutrymmen för Keskuskoulu i Smedsby. Eleverna behöver vara i exil 3–5 år.

Nyhetsbild

Slutminutsdrama när Sport vann ligapremiären

ISHOCKEY Bra spel i powerplay lade grunden när Sport sänkte gästande Pelicans.

Nyhetsbild

Taket på Botniahallen läcker – renovering 2022 föreslås

Botniahallens tak läcker på minst tio olika ställen. I kontorslokalerna läcker vatten in i innerkonstruktionerna när det regnar. Vasaregionens arenor har visserligen försökt lappa taket, men det räcker inte.

Nyhetsbild

VIDEO: Piloten David Magnusson berättar om den svenska räddningshelikoptern

Svenska Sjöfartsverkets räddningshelikopter i Umeå besökte Vallgrunds sjöbevakningsstation på fredagen. Se videon från besöket.

Nyhetsbild

Svensk räddningshelikopter landade i Vallgrund – "samarbetet fungerar bra"

Sjöbevakningsstationen i Vallgrund fick besök av räddningshelikoptern AW139 och dess besättning. Meningen är att bägge länders manskap ska lära känna varandra bättre och utveckla samarbetet mellan länderna.

Nyhetsbild

Åttaårige Roope är redo för ligapremiären – Hejar på sitt favoritlag Sport

ISHOCKEY Det är en särskild stämning i luften då årets säsong på Kopparön sparkar i gång. 45 minuter innan matchstart är gårdsplanen framför ishallen full av människor, och alla har sitt på det klara: – I år ska det gå bra för Sport.

Nyhetsbild

Utdragen mjölktvist får ett avslut – mindre mejerier kräver ännu ersättning

Valio och Arla har sinsemellan gjort en uppgörelse kring den utdragna tvisten som gällde prissättning av mjölk under åren 2010-2012.

Nyhetsbild

Suomenmaa: Sipilä vill sänka rösträttsåldern till 16

Statsminister Juha Sipilä (C) vill att åldersgränsen för rösträtten i landskaps-, kommunal-, och riksdagsvalen sänks till 16 senast 2023.

Nyhetsbild

Wärtsilä vill bygga nära Reinskajen i Vasklot

I området där Wärtsilä vill bygga sin nya anläggning finns bostäder, logistikföretag, kontor, kraftverk nedlagda produktionslokaler, grönområden, kraftlinjer. På tisdag behandlar planeringssektionen det första skedet av planläggningsprocessen.

Nyhetsbild

Två konstnärer, en utställning som skildrar livets början och slut

VASA Konstnärerna Iitta Pieti och Susa Walve ställer ut tillsammans i Black Wall Gallery i Kasern 13.

Julgala med hittar av Madonna och Queen

Engelska tributgrupper som tolkar musik av Madonna och Queen showar på en julgala i Vasa arena den 15 december.

Nyhetsbild

Ryska köpare höjde försäljningsprocenten - men priserna fortfarande för låga

På fredagen inleddes Saga Furs skinnauktion i Vanda. Det mörka molnen har inte skingrats och Magnus Ljung räknar med några tuffa dagar i salen.

Nyhetsbild

SDP:s första fyra EU-kandidater vill ge mer beslutanderätt åt EU

Socialdemokraterna ställer upp Miapetra Kumpula-Natri, Mikkel Näkkäläjärvi, Kaisa Penny och Tuulia Pitkänen som kandidater i vårens EU-val. Antti Rinne har annan syn på EU:s maktbalans än kandidaterna.

Konsumentrådgivningen överförs till Konkurrens- och konsumentverket

Statsrådet föreslår att konsumentrådgivningen ska överföras från magistraterna till Konkurrens- och konsumentverket.

Nyhetsbild

MTV: Elavbrott riskerade operationer på sjukhus i Tavastehus

Ett farligt tillbud inträffade i Tavastehus på torsdagen. Ett elavbrott som varade en minut hotade säkerheten under pågående operationer i dagskirurgin.

Nyhetsbild

Nu ska alla bostadsaktier samlas i ett nytt register

Statsrådet beslöt på fredagen att avlåta en proposition som ska förnya registreringen av bostadsaktier. Enligt förslaget ska Lantmäteriverket i fortsättningen registrera alla aktielägenheter och dess ägare.

Nyhetsbild

Finlandssvenska familjen Nielsen i orkanens mitt: "Vi tog chansen att stanna hemma"

Orkanen Florence rasar för tillfället i North Carolina. Österbottningarna Peter och Marina Nielsen valde att stanna hemma i sitt stormsäkrade hus. Nu försöker de ransonera el och hålla barnen lugna. Se bilder från Wilmington!

Nyhetsbild

Vasa Simsällskap har flyt – Rekordstort intresse för simskolan

SIMNING Fler barn än tidigare ville börja i Vasa Simsällskaps simskola den här hösten. Föreningen har fler simskollärare och tränare än tidigare. Det är bara väggarna som kommer emot.

Nyhetsbild

Polisen intensivövervakar trafiken - fokus på telefonanvändning

Polisen intensifierar övervakningen av trafiken på olika håll i landet nästa vecka. Oaktsam användning av mobiltelefon under körning står i fokus för operationen.

Nyhetsbild

Vattnet och avloppet blir dyrare i Malax

MALAX Direktionen för Malax vatten har slagit fast taxorna för vatten och avlopp för 2019. Avgifterna höjs med tio euro, säger direktör Bo-Ingmar Ahlström. Orsak: Budgeten.

Nyhetsbild

VIDEO: Se Sebastian Strandvalls femtionde ligamål

FOTBOLL VPS lyckades inte vinna trots bra spel i torsdagskvällens bortamatch mot FC Inter. Men lagkaptenen Sebastian Strandvall nådde en milstolpe och hans femtionde ligamål var snyggt.

Nyhetsbild

För försäkringsmäklaren MSR Finser har nätverket stor betydelse

Den privatägda mäklarbyrån MSR Finser i Vasa har lång erfarenhet av att skräddarsy försäkringslösningar åt österbottniska små- och medelstora företag. Ett färskt avtal med Nordens största försäkringsmäklargrupp Söderberg & Partners stärker Vasaföretagets position ytterligare och ger muskler att ta hand om allt större helheter.

Nyhetsbild

Ändring i Sports laguppställning – stjärnyttern faller bort

ISHOCKEY Sport tvingas till en ändring i kvällens laguppställning för ligapremiären hemma mot Pelicans. Olavi Vauhkonen spelar inte.

Nyhetsbild

Seinäjokiläkare ogillar minimigränser för operationer: "Blir svårt att upprätthålla fulljour"

Centraliseringen av kirurgi rimmar illa med kravet på att upprätthålla fulljour, säger Mika Raitainen, ledande docent på Seinäjoki centralsjukhus. Nu väntar landets sjukhus på hur minimigränserna för att få operera ska tolkas.

Nyhetsbild

Regeringens budgetproposition till riksdagen

Statsrådet överlämnade propositionen om statsbudgeten för 2019 till riksdagen på fredagen. Budgetpropositionen visar ett underskott på 1,4 miljarder euro.

Nyhetsbild

Finansministeriet: Vi går mot sämre tider

Enligt Finansministeriets ekonomiska översikt har världsekonomins tillväxt nått sin kulmen.

Nyhetsbild

Stort intresse för Vasa Wildlife – över 850 naturfilmer skickades in till tävling

Den sista veckan i september ordnas festivalen Vasa Wildlife. På programmet står bland annat gratisvisningar av naturfilmer.

Nyhetsbild

Vanligaste månadslönen är 2600 euro

Den vanligaste månadslönen för personer i arbets- eller tjänsteförhållande är 2600 euro. Det visar statistik från Statistikcentralen. Lönen är totallön och innehåller förutom grundlön även lönetillägg, övertidslöner och naturaförmåner.

Nyhetsbild

"Florence" närmar sig North Carolina

Stormen Florence öga låg på förmiddagen finsk tid cirka 40 kilometer från kuststaden Wilmington i delstaten North Carolina, enligt USA:s orkancenter NHC. Den väntas komma in över land mycket snart, enligt NHC.

Nyhetsbild

Bildningsnämndens ordförande: Vi har bekymmer, lindrigt sagt

KORSHOLM Skolor och daghem i Korsholm växer så det knakar. Det gör däremot inte budgetramen. Bildningsnämnden skulle behöva 2,3 miljoner euro mer.

Väyrynen vill ordna EU-omröstning

Riksdagsledamot Paavo Väyrynen informerar att han lämnar in en lagmotion till riksdagen.

Nyhetsbild

Dags för ligapremiär – här är Sports första laguppställning för säsongen

ISHOCKEY Så var det dags. I kväll inleder Sport ligasäsongen med hemmamatch mot Pelicans. Ett par nyförvärv får inte plats i laguppställningen.

Nyhetsbild

Ovisshet kring vårdreformen oroar fackförbundet Jyty – över 200 000 arbetstagare berörs

För att vård- och landskapsreformen ska lyckas får det inte bli avbrott i anställningen för de arbetstagare som överförs till landskapet, säger Jytys ordförande Maija Pihlajamäki. Hon är orolig över att reformen inte behandlar all personal lika när det gäller överföringsprinciper.

Nyhetsbild

Rättegången mot Madsen avbruten

Mordrättegången mot Peter Madsen fick en dramatisk utveckling i slutskedet – mitt under åklagarens plädering inträffade någon form av insjuknande i rättssalen. Personen är enligt domstolen utom livsfara, men förhandlingen avbryts tills vidare.

Nyhetsbild

Slutgiltigt valresultat i svenska valet först på söndag

Det slutgiltiga valresultatet för Sveriges riksdag fastställs först på söndag, uppger Valmyndigheten. Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

Nyhetsbild

Ulf Nylund befinner sig på semester i Hongkong – supertyfonen Mangkhut kan stoppa hemresan

UPPDATERAD Vasa Andelsbanks vd Ulf Nylund befinner sig just nu i ett soligt och varmt Hongkong. – Här är lugnt och att en supertyfon skulle vara på väg i helgen märks inte av, säger Nylund. Däremot är Nylund orolig för att söndagens hemresa ställs in när tyfonvindarna sveper in över staden.

Nyhetsbild

Två till sjukhus efter kollision i Grönvik

UPPDATERAD 13.16 Tre personbilar var inblandade i en krock på Alskatvägen i Grönvik på fredag förmiddag. Två personer fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus men inga allvarliga personskador inträffade.

Nyhetsbild

President Niinistö deltar i FN:s generalförsamling i New York

President Sauli Niinistö reser till New York och Washington för att delta i FN:s generalförsamling.

Älgkrock på Strandvägen

KORSNÄS En kvinna och ett barn klarade sig oskadda efter att ha krockat med en älg på Strandvägen på torsdagsmorgonen.

Polisen stoppade drogpåverkad bilist i Vasa

VASA En 24-årig kvinna är misstänkt för rattfylleri efter att ha testats positivt för amfetamin och cannabis.

Nyhetsbild

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Nyhetsbild

Korsholm fortsätter erbjuda gratis dagvård för de som är borta under skollov

KORSHOLM Några veckor eller månader gratis dagvård om barnen är borta under skolloven har gett positiva effekter i Korsholm. Därför fortsätter man med konceptet.

Bildningsnämnden hälsar: Behövs fler toaletter och banor i en simhall i Smedsby

KORSHOLM Bra om det byggs simhall i Smedsby men det behövs mer rum för skoleleverna tycker bildningsnämnden.

Nyhetsbild

Nya Centrumhuset ett steg närmare byggstart

VASA Nya Centrumhusets fasad, bilplatsernas samt in- och utfartens placering är inte enligt detaljplanen. Förslaget är att planeringssektionen tillåter avvikelsen.

Nyhetsbild

Fågelberget får lunchrestaurang – "Många har frågat när vi ska satsa i området"

KORSHOLM Nästa vecka slår Foodz Corner upp dörrarna på Fågelberget. – Det har redan länge funnits en efterfrågan på en lunchrestaurang i det här området, säger ägaren Sofia Kitinoja som sedan tidigare har Foodz Corner i Stenhaga.

Nyhetsbild

Nygrundad djurrättsförening samlas i Vasa – vill sprida information om pälsnäringen

VASA Ett tiotal djurrättsaktivister samlas på gågatan Vasa på lördag för att uppmärksamma pälsnäringen i Finland. Det är den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save som står bakom initiativet. – Det är inte fråga om någon manifestation eller demonstration, vi vill helt enkelt informera allmänheten om vår verksamhet och sprida vårt budskap, säger Niina Kuorikoski.

Nyhetsbild

Suvi Karirinne leder energilaboratoriet Vebic

VASA Det blir teknologie doktor Suvi Karirinne, 46, som leder energilaboratoriet Vebic i Vasa. Laboratoriet samlar forskare och näringsliv i Vasa kring forskning om motor- och bränsleteknik.

Finland hjälper småföretag i utvecklingsländer

Finland investerar 16 miljoner euro i småföretag i utvecklingsländer, skriver Utrikesministeriet. Kyrkans Utlandshjälp står bakom projektet.

Nyhetsbild

Kraftiga vindar och regn inför supertyfon

Kraftiga vindar och regn har börjat dra in över huvudön Luzon i Filippinerna. Än så länge har inga översvämningar rapporterats från den nordöstliga delen av ön, som förbereder sig inför supertyfonen Mangkhuts ankomst.

Nyhetsbild

UPPROP: Är du i Filippinerna eller i Hongkong?

Det bor närmare 10 miljoner människor i de områden där supertyfonen Mangkhut drar in. Natten mot lördag passerar tyfonen Mangkhut norra Filippinerna för att därefter fortsätta mot Kina. Är du på plats i Filippinerna eller Hongkong? Hör av dig till oss!

Nyhetsbild

Veckans quiz: Svenska statsministrar

Sverige har haft val och spekulationerna kring vem som blir nästa statsminister går heta. Men vad vet du om Sveriges statsministrar?

Nyhetsbild

Nymålade trähus med spännande historia välkomnar folk till Vasa

VASA Under senaste tio åren har de som äger lägenheterna sett till att husen på Handelsesplanaden 42, byggda i slutet av 1800-talet, fräschats upp från rören till fasaden. Gården bär på många historier: den har nästan köpts upp av bulvaner, blivit av med ett hustak och fått halva uthuset uppbränt.

Nyhetsbild

Det blir samtidskonst på Kyrkoesplanaden där det tidigare fanns en sexshop

Platform och Filmverkstaden hade ett behov att komma närmare publiken. Föreningarna gör en nystart genom att hyra en lokal på Kyrkoesplanaden i Vasa.

Nyhetsbild

Sista rättegångsdagen mot Madsen – dom i dag

Två pläderingar startar den sista rättegångsdagen mot Peter Madsen – när dagen är slut vet ubåtsbyggaren om livstidsstraffet fastställs eller mildras av Østre landsret. Men morddömd kommer han att förbli för det brutala mordet på journalisten Kim Wall.

Nyhetsbild

Jutta ger ett år av sitt liv till studentkåren – "Ibland känns det som ett heltidsjobb"

VASA Jutta Maunula sätter de egna studierna på is för att satsa på Åbo Akademis studentkår ÅAS verksamhet. Jobbet, som inte egentligen är ett jobb, innebär ibland 12-timmars arbetsdagar. Men enligt Maunula är det värt det.

Nyhetsbild

Alla får inte betalt för studentkårsjobbet – "Jag medger att arvodet inte är stort"

Studentkårsstyrelserna vid högskolorna i Finland jobbar utgående från olika förutsättningar. Vid vissa större studentkårer ligger ersättningarna för uppdraget nära nivån för en månadslön. I mindre högskolor får man lägre eller ibland inga arvoden alls.

Nyhetsbild

MGP 2018: Nu släpps finallåtarna

Nu släpps låtarna som ska tävla i MGP 2018. Vi får höra tre tjejer från Jakobstad, en tjej från Nykarleby och en tjej från Sundom sjunga om vänskap, mobbning och tidens gång.

Nyhetsbild

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Nyhetsbild

Industrifabrik brinner i Salo – giftig rök sprider sig i området

UPPDATERAD 07.18 En ljusfabrik brinner i Halikko i Salo – människor uppmanas att hålla sig på avstånd på grund av giftig rök.

Nyhetsbild

Orkanen "Florence" piskar USA:s östkust

Utkanterna av ovädersvirveln Florence har börjat ösa in regn och starka vindar över North och South Carolinas kuster.

Nyhetsbild

Fuktskadade byggnader gör barn hesa – "Viktigt behandla hosta"

JAKOBSTAD Nästan vart tionde barn som vistas i en fuktskadad byggnad lider av heshet. Bland allergiska barn är andelen hesa ännu större. För att undvika röstproblem som vuxen är det viktigt att behandla barns hosta.

KOLUMN Sak, person och färg

På finskt håll hör man ibland uttrycket ”Asiat riitelevät, eivät ihmiset” – fritt översatt: ”Det är sakfrågorna som grälar, inte människorna”. I den bästa av världar borde det fungera så, men verkligheten tenderar att vara mer komplex.

INSÄNDARE Öppen fråga till Ab Stormossen

Varför 9,17 euro dyrare för folk som bor ensamma?

INSÄNDARE Bra business

Slutresultatet blev två skilda kort, för vilka banken inkasserar två skilda månadsavgifter.

INSÄNDARE Klimatförändringen berör Vasanejden i allra högsta grad

Ingen annan stad i Finland berörs så mycket av den globala uppvärmningen som Vasa. Det beror på att nästan en tredjedel av Vasas arbetsplatser finns inom energiklustret.

INSÄNDARE Trafiksäkerhetsåtgärderna i Kvevlax ännu inte tillräckliga

Vi noterar tacksamt (VBL 7.9) att NTM-centralen äntligen vidtar åtgärder för att sänka hastighetsbegränsningarna i Kvevlax och samtidigt förbättra trafiksäkerheten vid Herrgårdsbacksvägen.

INSÄNDARE Bengt Blom har helt rätt om Aktia

Skärpning om ni vill behålla era kunder - många har redan bytt bank.

INSÄNDARE Det är inte en kommunfusion som ska rädda Vasaregionen

Vad är det som pågår? Fusionsförespråkarna är på väg att förhandla bort vår värdefulla, välfungerande och välskötta Korsholms kommun till Vasa stad.

INSÄNDARE Vi kan inte förneka köttets klimatpåverkan

Naturligtvis behöver vi för miljöns skull också flyga mindre, men det rättfärdigar inte att vi i vardagen gör andra val som påverkar miljön negativt. Jag anser att ett miljötänk ska finnas i val vi gör gällande både kost och transport.

Christian Ingo och Anton Vest heta när Sundom IF slog KPS

Ett måls övervikt avgjorde en jämn match för Sundom IF, som vann borta mot KPS med 2–1 (1–1) i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll på torsdagen. ...

Amadeus Ekman och Lauri Karri avgjorde borta mot VPV

Det blev en uddamålsseger för FC Kiisto i matchen mot VPV i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll på torsdagen. Laget vann med 2–1 (1–1) borta på B...

Nyhetsbild

Stig Nygård: Österbottnisk modell som plan B

Alla blir knappast nöjda, men får man en förhandlingslösning bland vänner, är den garanterat bättre än ett diktat från Helsingfors.