Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.10.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Galna dramat: Pukkis stopptidsmål frälste Finland

FOTBOLL 91:a minuten. Då spräckte Finland nollan mot Estland. Teemu Pukkis stopptidsmål gav tredje raka finländska 1–0-segern i Nations League.

Nyhetsbild

WHO: Oro för fler dödsfall i ebola

125 personer har dött i det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa, varav 90 fall är bekräftade, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO).

Nyhetsbild

Forskning som gör mannen överflödig provad på möss

Kinesiska forskare har lyckats med konststycket att få två musmammor att bli föräldrar till en kull med till synes helt friska musbarn. Någon hanne var alltså aldrig inblandad. Att tekniken ska komma att användas på människor anses dock vara nästan helt uteslutet.

Nyhetsbild

Sex döda i protester i Gaza

Sex personer har dödats vid protester utmed gränsen mot Gazaremsan, enligt palestinska sjukhuskällor. Enligt den israeliska militären besköts personer som brutit igenom gränsen mellan Israel och Gazaremsan och som därefter attackerat en militärpostering.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist åtta i ungdoms-OS

FRIIDROTT Falkenlöparen Nathalie Blomqvist blev åttonde på 1500 meter vid ungdoms-OS i Buenos Aires på fredag kväll.

Nyhetsbild

Sport föll ihop mot Ilves – ”Vi var inte på samma linje”

ISHOCKEY En tung andra period blev början på slutet för Sport i hemmahallen. Ilves gjorde åtta mål när laget vann i Vasa.

Nyhetsbild

Läckt mötesanteckning visar taktik för att minimera klimatåtgärder

En mötesanteckning som läckt till Euractiv visar metoder för att motverka skärpta klimatmål i ett försök att påverka EU:s aktivaste lobbare Business Europe. Finlands Näringslivs expert i Bryssel säger att det är ett dåligt förberett utkast som inte representerar EK:s linje.

Sport A:s segersvit bruten

ISHOCKEY Sport hade vunnit fem matcher på raken i A-juniorernas FM-liga. I fredagens match bröts segersviten borta mot KalPa.

Sport föll illa mot Ilves

ISHOCKEY Sport gjorde matchens första mål men efterhand gick det mesta snett. Ilves vann klart i Vasa.

Nyhetsbild

Så tänker partierna motverka att ungdomar blir utslagna

Partierna var rörande eniga om att staten måste satsa mer på unga. Här kan du läsa om hur partierna tänker motverka att unga marginaliseras.

Nyhetsbild

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Nyhetsbild

Polis med automatvapen ryckte ut för falskt larm i Mariehamn

Polisen på Åland fick på fredagen larm om att en person setts med ett handeldvapen i Mariehamn.

Nyhetsbild

Facebook: 30 miljoner drabbade av läcka

Facebook bekräftar nu att då bolaget förra månaden hackades stals namn och kontaktuppgifter från 29 miljoner användare. Sammanlagt hackades 30 miljoner konton.

Surt nederlag för Finlands U21-landslag

FOTBOLL Finlands ledning höll inte hela vägen. U21-landslaget förlorade EM-kvalmatchen mot Georgien i Seinäjoki på fredagen.

Nyhetsbild

Sångaren stämmer exkollegorna i Fleetwood Mac

Sångaren och gitarristen Lindsey Buckingham stämmer sina forna bandkollegor i Fleetwood Mac.

Nyhetsbild

Pastor Brunson frisläppt efter dom

Fallet har bidragit till iskylan mellan Ankara och Washington. Nu har den amerikanske pastorn Andrew Brunson återvänt till staden Izmir i Turkiet. Brunson dömdes till drygt tre års fängelse på fredagen, men har avtjänat sitt straff enligt domstolen.

Nyhetsbild

Ny undersökning: Wärtsilä tredje populäraste arbetsgivaren i industrisvängen

I undersökningsföretaget Universums granskning framkom också att 4 av 10 arbetande finländare allvarligt överväger att byta jobb.

Nyhetsbild

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

NÖJE Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Nyhetsbild

Medieföretag bojkottar saudisk konferens

En rad inflytelserika medieföretag lämnar återbud till en stor investeringskonferens i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Det sker i protest mot den saudiske Washington Post-journalisten Jamal Khashoggis försvinnande i Istanbul förra veckan.

Nyhetsbild

Försiktigt hopp om EU-enighet i asylfrågan

EU-länderna fortsätter att skynda långsamt när det gäller att enas om framtida asyl- och migrationspolitik. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) håller ändå hoppet uppe. – Det finns en insikt om att klockan faktiskt är fem i tolv i förhandlingarna, säger Fritzon i Luxemburg.

Nyhetsbild

Spelforskaren Tanja Sihvonen berättar om digitala fel

Internationella dagen för misslyckanden firas på lördag den 13 oktober. På Kuntsi museum för modern konst berättar spelforskare Tanja Sihvonen om utställningen "Glitch Art", som fokuserar på digitala fel.

Nyhetsbild

Jukka Oksaharju: "Börsen stigit i närmare tio år, viktigt att inse det"

Kurserna på Helsingforsbörsen har tredubblats och New York-börsen fyrdubblats sedan finanskrisen 2009. Det börsfall som vi sett denna vecka bör sättas i perspektiv till den sällan skådade börsuppgången, betonar Nordnets aktiestrateg Jukka Oksaharju.

Nyhetsbild

Varggrupp: Kolla var vargen vandrar innan hunden släpps lös i skogen

Den grupp som arbetar med att ta fram en plan för hur vargstammen ska skötas, tog på sitt första möte upp risken för att jakthundar ska falla offer för vargen. Skyddskläder är ett alternativ.

Nyhetsbild

Misstänkt matchfixning i Champions League

FOTBOLL Franska myndigheter utreder misstankar om matchfixning i samband med förra veckans Champions League-möte mellan Paris Saint-Germain och Röda Stjärnan, som PSG vann med 6–1.

Nyhetsbild

Superentreprenören Thomas Ek har varit uppe på toppen – nu vill han inspirera andra

VASA Bröderna Thomas och Peter Ek skapade varumärket OBH Nordica, som på kort tid blev en stor framgångssaga. Två månader efter att de sålt bolaget dog Peter i cancer. Nu reser Thomas runt och föreläser om deras gemensamma livsverk.

Nyhetsbild

Kinas ambassadör: "Goda förutsättningar för samarbete med Vasaregionen"

Artigheterna haglade när Kinas ambassadör i Finland, Chen Li, avslutade sitt besök i Vasa. Han är imponerad över det kunnande som finns i regionen och ser goda möjligheter till samarbete.

Nyhetsbild

Lions Club i Oravais donerade till insamlingen för en PET-röntgen

Lions Club Oravais, överlämnade vid sitt möte på onsdagskvällen 2500 euro till stöd för inköp av en PET-CT-röntgen till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Ingen omröstning i år – Brages lucia är redan vald

VASA Brages luciakommitté fick bara in en nominering till årets luciaomröstning och valde den personen till lucia. Nu söker man åtta frivilliga tärnor.

Nyhetsbild

Akademien uppmanar Frostenson att lämna

Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Sveriges Radio.

Nyhetsbild

Åren i Malax har gett Mats Brandt mer flexibilitet – "Malax är mer än en kommun"

Högvis med utlåtanden om strukturreformer, en lång rad byggen och renoveringar, en förnyelse av kommunförvaltningen. Det är tre saker som stått i förgrunden under Mats Brandts tio år som kommundirektör i Malax.

Nyhetsbild

Rånförsök på Brändö – Polisen ber om tips

VASA Klockan 1:30 under natten till fredagen inträffade ett rånförsök nära K-butiken vid Abborrvägen på Brändö i Vasa då en ung man försökte råna ung kvinna på öppen gata.

Nyhetsbild

Nya symboler på bensinstationerna – likadana bollar och kvadrater i hela EU

Nu finns nya symboler för bensin, diesel och gasformiga bränslen på bensinstationerna i Finland. Det är fråga om EU:s enhetliga symboler för drivmedel. Symbolerna togs i bruk i de flesta europeiska länder under fredagen.

Nyhetsbild

Laihelabo har varit försvunnen i tre veckor – har du sett honom?

Den 70-årige Laihelabon Jorma Veikko Hietanen är försvunnen. Den senaste observationen av Hietanen är från hans hem på Rauhalantie lördagen den 22 september vid middagstid.

Nyhetsbild

Mäki har testat VM-banan – "Det blir intressant för publiken"

LÄNGDSKIDOR Juniormästerskapen är historia. Den här säsongen siktar Joni Mäki på att tävla i VM i Seefeld. Han känner redan sprintbanan.

Nyhetsbild

F1-stjärnan bötfälld för krock med parkerad bil

FORMEL 1 Att undvika krascher i farter över 200 kilometer i timmen är inga problem för den finländske formel 1-föraren Kimi Räikkönen. Värre är det att undvika bilar som står stilla.

Nyhetsbild

Estlands regering synar penningtvätten och stänger sina konton i Danske Bank

Estlands regeringen planerar att tillsätta en oberoende utredning av påstådd omfattande penningtvätt i landets finanssystem mellan åren 2007 och 2015.

Nyhetsbild

De vill gärna strida med fler – unga politiker efterlyser fler unga i politiken

Unga får gärna engagera sig i vilket parti som helst, tycker ungdomsförbundsordförande Suvi Mäkeläinen (C) och Christoffer Ingo (SFP). Huvudsaken är att de gör det.

Nyhetsbild

Sista chansen att rösta på Finlands framtida tidszon – tiden går ut vid midnatt

Ska Finland ha sommartid eller vintertid i framtiden? Ska vi ha samma tid som Sverige eller som Ryssland? Du kan berätta vad du tycker fram till midnatt! Sedan är det för sent.

Nyhetsbild

Ingen brottsanmälan om hunden Rico

KARLEBY Det finns en del oklarheter angående hunden Ricos dödsfall. Polisen i Karleby har inte fått någon brottsanmälan om fallet där ägaren misstänker att någon förgiftat familjens hund till döds.

Nyhetsbild

Maria Turtschaninoff kan få Almapriset nästa år

Författaren Maria Turtschaninoff, aktuell med "Breven från Maresi", är nominerad till Almapriset. Även Linda Bondestam har chansen att få det prestigefyllda barnlitteraturpriset.

Nyhetsbild

Utombordare stulna – kolla om din motor finns kvar

I torsdags stals utombordsmotorer ur båtar förtöjda vid båtbryggan invid Skärivägen i Skaftung, Kristinestad. Polisen uppmanar nu båtägare att kontrollera om deras motorer finns kvar.

Nyhetsbild

Gult är inte fult – se läsarnas bilder på höstprakten

Den torra sommaren har resulterat i en riktig superruska. Se alla vackra höstbilder som våra läsare har skickat in!

Nyhetsbild

Alliansen har inte enats i regeringsfrågan – krav på blockbrytande samarbete

Moderatledaren Ulf Kristersson måste nu överväga nästa drag i regeringsfrågan. Center står fast vid kravet på blocköverskridande samarbete.

Börsen vänder upp

Nyhetsbild

Eftersläckning pågår vid Alholmens Kraft – oklart hur stora skador

JAKOBSTAD Eftersläckningen pågår vid Alholmens Kraft i Jakobstad. Ingen skadades i branden som orsakades av en dammexplosion. Det är oklart hur stora skador anläggningen fick. Ett tiotal brandbilar ryckte ut vid 12.20-tiden.

Nyhetsbild

170 beväringar samlar in pengar: "Det gör vi gärna för de som kämpade"

VASA En slant i en insamlingsbössa kan bidra till både hjälp i vardagen och guldkant på tillvaron för dem som kämpade i krig.

Nyhetsbild

Placeringsexpert: "Ha tålamod och undvik panikreaktioner"

Röda siffror byttes mot gröna när Asienbörserna stängde på fredagsmorgonen. Den värsta oron verkar vara över, för denna gång. Men räkna med oro på marknaden och var beredd på en guppig börsresa framöver, påpekar analytiker.

Mora starkast i straffläggningen - vann hemma mot Färjestad

Det var jämnt hela vägen när Mora mötte Färjestad hemma i Svenska Hockeyligan SHL. Först efter straffar kunde lagen skiljas åt. Hemmalaget var kyligar...

Nyhetsbild

Lagmansgården byggs i Pirilö – staten satsar närmare nio miljoner euro

JAKOBSTAD Lagmansgården ska flytta in i nybyggda lokaler i Pirilö i Jakobstad inom tre år. Det nya skolhemmet ska fungera som en modell för resten av landet.

Nyhetsbild

Intrång och smygfilmning på två pälsfarmer i oktober

Aktivister har gjort intrång och smygfilmat på två österbottniska pälsfarmer i början av oktober, uppger Finlands pälsdjursuppfödares förbund Pro Fur.

Bageriföretaget Vaasan säger upp tretton anställda

Sammanlagt nitton anställningar tar slut vid bageriföretaget Vaasan.

Nyhetsbild

Smedsbybo har gjort populär fotoapp: "Den duger åt Taylor Swift"

NÖJE Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Nyhetsbild

Finlands nettobidrag till EU minskade till 275 miljoner euro

Finlands nettobidrag till EU minskade från 294 miljoner euro år 2016 till 275 miljoner euro år 2017. I fjol var nettobidraget per invånare 50 euro.

Nyhetsbild

Asienbörser återhämtar sig

Det var återhämtningens tid på Asienbörserna under fredagen. Efter torsdagens börsras vände de ledande Asienbörserna upp sedan det lugnat sig något på Wall Street.

Nyhetsbild

Lännen Media: Dataombudsmannen har fått 1300 anmälningar om förseelser mot GDPR

EU:s dataskyddsförordning GDPR trädde i kraft i maj och sedan dess har Dataombudsmannen fått 1300 anmälningar om dataskyddsincidenter, rapporterar Lännen Media.

Nyhetsbild

Forskare jämför sverigesvenskan och finlandssvenskan – det finns skillnader men de är små

De kulturella skillnaderna mellan Sverige och Finland tar sig uttryck i svenskarnas och finlandssvenskarnas sätt att samtala, säger professor Catrin Norrby från Stockholms universitet.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Den finska litteraturens klassiker

Aleksis Kivi, Väinö Linna, Mika Waltari... Testa dina kunskaper om finska författare och böcker i veckans litteraturhistoriska quiz av Jesper von Hertzen!

Nyhetsbild

Jazzen drog blåsaren Ingemar i Hep Stars tillbaka till Nykarleby

NYKARLEBY Året var 1969 och Hep Stars gör sin första och sista turné i Finland, där bandet inför en hysteriskt hänförd publik spelar i Nykarleby, Korsnäs, Esse och Smedsby.

Nyhetsbild

Turkiet uppges ha spelat in mord på Jamal Khashoggi

Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan. Det rapporterar journalistens arbetsgivare The Washington Post.

Nyhetsbild

Bastu brann i Karleby

KARLEBY Räddningsverket ryckte ut till ett egnahem under natten till fredag.

Nyhetsbild

Kanye om Trump: Älskar den här killen

Kanye West tog Vita huset med storm under sitt besök. Han kastade sig runt halsen på Donald Trump och uttryckte sin förtjusning i presidenten. – Jag älskar den här killen, sade han inför smattrande fotoblixtar.

Nyhetsbild

Munter massaker i äkta B-filmsanda

RECENSION "Bad Times At The El Royale" bjuder på ett blodigt övernattningskalas med starka skådespelare och vilda vändningar. Hotellvistelsen verkar inte särskilt kul men det är däremot filmen.

Nyhetsbild

Den bästa ungdomsfilmen som gjorts på länge i Finland

RECENSION. Filmen "Ett dumt ungt hjärta" är en omtumlande upplevelse. Redan efter den första scenen, där den huvudpersonen Kiira övar showdans och Lenni kommer in och vill ha en dejt, är jag såld.

Nyhetsbild

Börsfrossan fortsatte på Wall Street

Börserna i USA fortsatte att falla på torsdagen, även om nedgången inte var lika kraftig som dagen innan. Handeln var nervös och indexen åkte upp och ner.

900 utländska IS-medlemmar gripna i Syrien

Den kurdiska milisen YPG i Syrien, som understödd av USA drivit bort terrorrörelsen IS från stora delar av landet, har fängslat omkring 900 utländska IS-medlemmar.

Nyhetsbild

"Michael" når Virginia

Virginia har utropat nödtillstånd när nu ovädret Michael drar in över delstaten söderifrån.

Nyhetsbild

Turkiet uppges ha spelat in mord på Khashoggi: "Hör hur han mördas"

Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan. Det rapporterar journalistens arbetsgivare The Washington Post.

Nyhetsbild

Besked om nya ledamöter i Akademien väntas

Det kom motstridiga uppgifter om det skett något inval av nya ledamöter efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien.

Nyhetsbild

Lugnare börser i Asien

Börsöppningarna runtom i Asien blev en lugnare historia i dag, jämfört med torsdagens dramatiska fall.

Nyhetsbild

Försvunnen 84-åring i Närpes har hittats

En äldre person försvann i torsdags från sitt hem i Närpes.

Nyhetsbild

Orkan närmar sig Madeira

Invånare och turister på Madeira och den mindre grannön Porto Santo varnas för orkanen Leslie, som närmar sig västerifrån.

INSÄNDARE Peter Östman missar poängen

Peter Östman fortsätter i sin insändare (VBL 11.10) att jämföra medlemskap i fackföreningar med kyrkligt/frikyrkligt medlemskap.

INSÄNDARE Kan du klona dig, Ole?

Det stora felet med tidigare SFP-ordföranden Ole Norrback är att han är för gammal.

INSÄNDARE Har vi en seriös vargforskning?

Luke håller troligen på att "förlora" vargforskningen, eftersom vargobservationer i dag delas i slutna grupper på Facebook istället för att informationen skulle komma till rovdjurskontaktpersonerna. Vi får oftast efteråt telefonsamtal av dem som hört om observationen i tredje eller fjärde hand.

INSÄNDARE Sexbrottsanklagelser i media kan bli förödande

Henrik Othman gör ett försök att rättfärdiga medias handlade vad gäller den svenska kulturprofilen och andra offentliga personer som blivit polisanmälda för bland annat våldtäkt. (VBL:s/ÖT:s ledare 7.10).

KOLUMN Barnfattigdomen ökar i Finland

I slutet av 2016 publicerade THL (Institutet för hälsa och välfärd) en forskningsrapport framställd av Minna Salmi och Sakari Karvonen. I rapporten uttryckte de sin oro över att barnfattigdomen i Finland ökat under 2010-talet.

Nyhetsbild

Experter: Strider mot etiken att patienten inte får träffa läkaren

Vasa Det hör till en patients rättighet att träffa läkaren som tar beslut om ens vård. Det är experter överens om och ger råd hur Sonja Nyström borde gå vidare.

Nyhetsbild

Läkare vägrar skriva ut mera psykoterapi till Sonja – "Känns tungt att protestera när man mår dåligt"

Vasa Sonja Nyström känner sig lämnad vind för våg av den psykiatriska vården. Hon är bestört över att hon inte får mera terapi vid Vasa centralsjukhus och inte heller betalningsförbindelse för terapi inom den privata sektorn.

Nyhetsbild

Ledare: Språket och regional utveckling

Nya tider kräver nya strategier, speciellt som de nuvarande strategierna riskerar föra oss ut i marginalerna.