Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

8.11.2018

En dag framåt

Kristersson vill regera med integritet

I nästa vecka ska riksdagen rösta om Moderatledaren Ulf Kristersson ska bli statsminister. Om han blir vald är han inställd på att förlora några omröstningar.

Nyhetsbild

Kapten Ohtamaa: "Rysslands mål paralyserade oss"

Lejonkaptenen Atte Ohtamaa plockade russinen ur kakan efter den klara förlusten mot Ryssland. Han vill se ett mer avslappnat Finland i matchen mot Tjeckien på lördag.

Nyhetsbild

Källor: Mueller har inlett sin slutrapport

Särskilde åklagaren Robert Mueller har inlett arbetet med sluttrapporten om utredningen av misstänkt rysk inblandning i presidentvalet och samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Det uppger flera källor för CNN.

Nyhetsbild

USA inför nya sanktioner för Krimannektering

USA inför sanktioner mot två ukrainska och en rysk medborgare samt nio verksamheter i Ukraina och Ryssland för Moskvas annektering av Krimhalvön.

Nyhetsbild

Debatten gick het om sparprogram i Kaskö

Förslagen på sparåtgärder för de kommande tre åren blev en het potatis i Kaskös fullmäktige. Sparprogrammet krävde flera omröstningar.

Nyhetsbild

Helsingfors Börsklubb välkomnar kvinnor

Den 108 år gamla, anrika föreningen Helsingfors Börsklubb öppnar sina dörrar nu också för kvinnor.

Nyhetsbild

Nykarleby håller skatterna och andan för att prognoserna håller

NYKARLEBY Någon diskussion kring storleken på skattesatserna i Nykarleby fördes inte på fullmäktigemötet - men nog storleken på nästa års beräknade skatteinkomster.

Nyhetsbild

Facebook raderade miljontals extremistinlägg

Facebook tog bort sammanlagt 9,4 miljoner inlägg med kopplingar till terrorrörelserna IS och al-Qaida under det andra kvartalet i år, skriver företaget i sin nyhetsblogg.

Nyhetsbild

Jalonens smekmånad snabbt över – ineffektivt Finland föll tungt mot Ryssland

ISHOCKEY Noll poäng, noll mål, noll glädjeämnen. VM-guldtränaren Jukka Jalonens första uppvisning med Lejonen blev ett antiklimax av stora mått. Finland hade inte en suck mot Ryssland och föll med 0–3 i Karjalaturneringens öppningsmatch.

Nyhetsbild

Lars Sund ser tillbaka på 60-talets ungdomskultur: "Det var svårare för tjejerna då"

VASA Med musiken i fokus gör Lars Sund upp med sin tonårstid. Men det är inte bara rosaskimrande glasögon han har på sig: Kritiken mot kommersialiseringen och kvinnornas ställning är tydlig. – Tonårsrörelsen fokuserade på pojkarna, säger han.

Nyhetsbild

Lyxshoppande fru vars man är fängslad bankir åtalas för förskingring i London

UTRIKES Kvinna handlade i lyxvaruhuset Harrods i London för 18 miljoner euro. Åklagare misstänker att hon kommer att ha svårt att redovisa varifrån pengarna kommer ifrån.

Nyhetsbild

Kommun sålde brandstation av misstag

När ett bolag som tillhör Storumans kommun i Västerbotten sålde en industrifastighet till ett privat bolag följde en brandstation av misstag med på köpet, skriver Lokaltidningen.

Nyhetsbild

Skotsk mus och finländsk patient knäcker Parkinson

En internationell forskargrupp har upptäckt ett genetiskt fel som förorsakar den neurologiska sjukdomen Parkinson. En skotsk mus och en finländsk patient ledde forskarna i rätt riktning.

Nyhetsbild

Tyskt bolag vill lansera obemannad flygtaxi

UTRIKES Flygtaxi mellan London och Paris på en timme. Det hoppas det tyska startup-bolaget Lilium åstadkomma som i april förra året lyckades med sin första obemannade testflygning av sin elektriska flygfarkost.

Nyhetsbild

Dämpad stämning i Svenska Akademien efter Svenungssons avhopp

Stämningen var minst sagt dämpad när de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien anlände till Börshuset för veckans sammankomst. – Jag har ingenting att säga, sade ledamoten Per Wästberg.

Nyhetsbild

Harpan och oboen är med och sprider julstämning på Sångargillets julkonsert

Publiken Wasa Sångargilles julkonserter får lyssna på en instrumentkombination som är rätt ovanlig i manskörssammanhang: harpa och oboe. Förutom harpisten Katri Tikka och oboisten Siri Ilanko medverkar tenoren Christian Juslin och organisten Christian Ahlskog.

Polisen lägger ned förundersökning om HK Scans svintransport

INRIKES Det finns ingen anledning att misstänka djurplågeri i samband med HK Scans svintransport till Forssa. Det uppger polisen som nu lägger ned förundersökningen.

Nyhetsbild

Man mordhotade Spaniens premiärminister efter beslut om flytt av diktators kvarlevor

UTRIKES En 63-årig man har gripits av spansk polis för misstankar om att han mordhotat landets premiärminister Pedro Sánchez, enligt myndigheterna.

Bach: Italien stödjer ansökan till OS 2026

OLYMPISKA SPEL Italiens regering stödjer en ansökan från Milano och Cortina d'Ampezzo till vinter-OS 2026. Det säger Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.

Nyhetsbild

Svagt ned på Stockholmsbörsen

BÖRS Stockholmsbörsen sjönk svagt på torsdagen. Astra Zenecas delårsrapport fick ett positivt mottagande.

Nyhetsbild

En ny generation simmare tävlar i hemma-FM

SIMNING Nästa vecka avgörs finländska mästerskapen i Vasa. Tävlingen är ett steg på vägen för hårdsatsande Vasa Simsällskap att bli landets bästa simförening.

Nyhetsbild

Elavbrott i matbutiken – Maxmobor handlade i mörker

MAXMO "Ser du någonting? Eller ska jag sälja en ficklampa till dig?", säger köpmannen Toni Lahnakoski när en bekant kund kommer in i Sale-butiken. Ett kort strömavbrott gjorde matbutiken mörk och tyst, och det var inte första gången.

Nyhetsbild

FM i simning fyller hotellen i Vasa

VASA De flesta hotell i Vasa är fullbokade nästa vecka. Det finns flera orsaker till de många hotellgästerna, men FM i simning är den största.

Nyhetsbild

Läkare på seminarium: Är det vettigt att investera i lokal hälsovårdscentral i Överesse?

Svenskfinland behöver ett kompetenscentrum som kan trygga den svenska vården i landskapsreformen. Det var en av slutsatserna på ett seminarium som ordnades av tankesmedjan Magma på torsdagen.

Nyhetsbild

ÅA:s styrelseordförande: Vi gör så här för att få bästa möjliga rektor

Två eller elva sökande? Eller något däremellan? Åbo Akademis styrelseordförande Thomas Wilhelmsson vet i nuläget inte om några ansökningar inlämnats till den konsult som anlitas. Han försvarar hemlighetsmakeriet med att "så gör alla andra" för att få goda kandidater, men skulle allra helst ha haft en helt öppen process.

Nyhetsbild

Polisen: Militärveteran bakom massmord på bar i Kalifornien

Tolv personer sköts ihjäl när en man öppnade eld på en bar i södra Kalifornien i USA. Den misstänkte skytten – en militärveteran – tog sitt liv efter dådet. Ett av dödsoffren var en polis som försökte stoppa angriparen.

Nyhetsbild

Samstämmigt i stadsstyrelsen om budgeten

JAKOBSTAD Inga stora ingrepp och inga önskeresultat gör att Jakobstads budget slutar på minus också efter att stadsstyrelsen behandlat stadsdirektörens förslag.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Gubbar besiktade den viktigaste maskinen – den egna kroppen

VASA Män besöker i allmänhet hälsovårdsstationer mer sällan än kvinnor. Men när hälsogranskningen kom till bilaffären blev det kö när hundratals kom för att "besikta sig".

Nyhetsbild

Rockperry avslöjar två utländska artistbokningar

Festivalen Rockperry avslöjar två bokningar på fredag. Enligt arrangören handlar det om ett rockband från USA och ett från Sverige.

Nyhetsbild

Många nya vargpar mellan Kristinestad och Björneborg

Prognosmodellen har använts för första gången och visar att det sannolikt uppstår nya vargrevir i västra Finland. Exakt var kan forskarna inte uttala sig om.

Nyhetsbild

Lukes nya vargprognos säger inget om läget i Österbotten – kan ändå vara till viss nytta

ÖSTERBOTTEN Vi kan ha upp till 300 vargar i Finland just nu, enligt Lukes matematiska modell. Men prognosen säger inget om Österbotten och därför ger den knappt någon hjälp till de som vill se åtgärder.

Nyhetsbild

Energistrateg: "Vasa har infrastrukturen för en batterifabrik"

VASA Vasa kunde vara en bra plats för batteriproduktion – här finns den infrastruktur som krävs. Det säger Maria Xylia, som har forskat i elbilar och elbussar och infrastrukturen bakom.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu på turné i regionen – spelar visor och håller artistsamtal

KULTUR Fredrik Furus och Jack Vreeswijks turné genom Svenskfinland har nu nått Österbotten efter en lyckad start i södra Finland. Följande spelningar sker denna vecka i Jakobstad, Vasa, Jeppo och Karleby.

Nyhetsbild

Arkitekten Soncks arvingar fick rätt om tak i Mariehamn

Striden om vem som ska anges som Mariehamns Navigationsskolas arkitekt har nu avgjorts. Upphovsrättsrådet rekommenderar att Lars Sonck slipper bli angiven som upphovsman till skolans takbyggnad.

Nyhetsbild

Stora säkerhetsluckor hos drönarjätte – hackare såg bilder i realtid

Stora luckor i datasäkerheten har upptäckts hos världens ledande drönartillverkare DJI. Hackare har kunnat komma åt drönarnas kameror och flygrutter samt användarnas kortuppgifter.

Nyhetsbild

Henriksson inte överraskad över att landskapsvalet skjuts upp

Enligt regeringen kommer det planerade landskapsvalet att ordnas tidigast på hösten nästa år.

Nyhetsbild

Stubb har goda chanser till övriga toppjobb inom EU

EU Alexander Stubb förlorade valet, men säger att han stödjer Manfred Weber till hundra procent.

Kråkbacken utan vatten – ska snart vara fixat

Vattendistributionen är bruten på delar av Kråkbackenområdet, meddelar Malax kommun på sin hemsida. Reparationsarbeten pågår och beräknas vara avslutade vid 18-tiden.

Nyhetsbild

Engelska daghemmet anmärker mot parkplan i Sunnanvik

Föreningen som driver engelska daghemmet i Sunnanvik tycker till om Teirparken som staden planerar på granntomten. Det har den inte rätt till, enligt tekniska nämnden i Vasa.

Nyhetsbild

Maskin landade på stortån – arbetsgivaren krävs på böter

När två anställda skulle lyfta en städmaskin till bilen lossnade en spärr och maskinen landade på den enas fot. Arbetarskyddsbrott och vållande av personskada, anser åklagaren.

Nyhetsbild

Fartygskrock drabbade Norges gasexport – fem oljefält påverkades

Fartygskrocken vid en oljehamn utanför Bergen stoppade delvis Norges produktion av olja och naturgas. Förutom oljehamnen stängdes fem oljefält och en processanläggning för naturgas. Men de kunde öppnas igen på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Peter Östman kritiserar ministeriet: "Folkets förtroende för politiken minskar"

Lukes nya siffror visar att vargstammen fördubblats. Det leder till att årets vinter kommer vara dubbelt så svår som fjolårets, säger Peter Östman (KD). Men det finns ett problem – mörkertalet kan inverka på beslutsprocessen.

Nyhetsbild

Northugs bok en storsäljare

LÄNGDSKIDOR I skidspåret var det ett tag sedan Petter Northug var snabbast. Men på bokförsäljningslistorna seglar han upp i topp bland idrottslitteraturen.

Nyhetsbild

EU: Danmark, Lettland och Estland ska utredas

EU-kommissionen har för första gången beordrat den europeiska bankmyndigheten EBA att utreda misstänkta brott mot eu-lagstiftningen, rapporterar Financial Times.

Nyhetsbild

Telia, Elisa och DNA betalade nästan 78 miljoner för 5G-koncessioner

Från och med nästa år kan telebolagen börja bygga ut sina 5G-nät. Näten möjliggör tio gånger snabbare dataöverföring.

Nyhetsbild

Svanbäck ny i HSS Medias styrelse

Andrea Svanbäck, 35, är ny medlem i HSS Medias styrelse. Svanbäck har studerat bland annat journalistik och historia och har en gedigen erfarenhet inom journalistiken från sitt tidigare jobb på Hufvudstadsbladet.

Nyhetsbild

EU sänker italiensk tillväxtsprognos – men det ljusnar för Finland

EU-kommissionens oro över Italiens ekonomi ökar allt mer. Tillväxten i år beräknas nu bara till 1,1 procent, mot 1,5 procent i våras. Men för Finlands del ser siffrorna lovande ut.

Regeringen gav proposition om uppsägning i små företag

Den omstridda lagändringen som gäller anställningsskyddet i små företag har överlämnats till riksdagen. Lagändringen har väckt gott om debatt under årets lopp.

Centerunga: EPP-kongressen ger anledning till oro

EPP är en konservativ grupp där den stora majoriteten motsätter sig abort, säger Suvi Mäkeläinen, ordförande för Centerunga.

Nyhetsbild

Fregatt och tankfartyg kolliderade – kördes på grund för att inte sjunka

Norska försvarsmakten arbetar med att säkra fregatten Helge Ingstad, som kördes upp på land efter nattens kollision med tankfartyget TS Sola utanför Bergen.

Nyhetsbild

SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp

SD:s gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, åtalas för hets mot folkgrupp. Åklagaren hävdar att han utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare, skriver Blekinge Läns Tidning.

Nyhetsbild

Skärgårdsförening om skarvforskning: Obestridlig och efterlängtad fakta

Johan Stoor från Intresseföreningen för en levande skärgård säger att Lukes forskning är viktig och underlättar arbetet för de som söker undantagslov för skarv.

Nyhetsbild

Astra Zeneca vänder trenden

Efter år av nedgång ser Astra Zeneca ljuset i tunneln. För första gången på länge visar läkemedelsjätten tillväxt i produktförsäljningen. Och tillväxten kommer att hålla i sig, enligt bolaget.

Nyhetsbild

Facebook fyrdubblar kontorsytan – 4000 till får jobb i Irland

Sociala nätverksjätten Facebook byter upp sig i Dublin. Bolaget har skrivit under ett hyresavtal som innebär att Facebooks nya internationella huvudkontor blir fyra gånger så stort som i dagsläget.

Nyhetsbild

Antalet riksdagsledamöter ändras i valkretsarna Nyland och Savolax-Karelen

Nylands valkrets får ett tilläggsmandat och Savolax-Karelens valkrets mister ett mandat vid nästa riksdagsval. Det beslöt statsrådet på torsdagen.

Nyhetsbild

Helsingfors ex-polischef förlorade tålamodet under åklagarens förhör

Jukka Riikonen säger att han inte visste om den regelvidriga och brottsliga verksamheten som skedde på Helsingforspolisens narkotikaenhet. I stället skyller han på laglighetsövervakningen.

Nyhetsbild

Jaktchefen om vargprognosen: "Inte konstigt att vargarna blir fler"

ÖSTERBOTTEN Jaktchef Stefan Pellas i Österbotten är inte alls förvånad över att Lukes nya prognos visar på en kraftig ökning av vargpopulationen.

Nyhetsbild

VPS värvar från Vancouver – "Inte många som hört om honom"

FOTBOLL 19-åriga Jonas Häkkinen ansluter till VPS. Han kan spela både som mittback och på botten av mittfältet.

Nyhetsbild

VIDEO: Forskare genomsöker skarvholme i Vasa

VASA I en ny undersökning försöker Naturresursinstitutet Luke få svar på hur mycket abborre skarvar äter.

Nyhetsbild

Weber tog rubb och stubb – valdes till EPP:s toppkandidat med klar majoritet

Europeiska folkpartiet (EPP) har valt Manfred Weber till sin toppkandidat att efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande. Weber fick 492 av 619 röster.

Nyhetsbild

Tolv döda i masskjutning på bar i USA

Tolv personer sköts ihjäl när en man plötsligt öppnade eld på en bar i södra Kalifornien i USA. Även skytten är död, enligt det lokala sheriffkontoret. En av de döda är en polis som försökte stoppa gärningsmannen. Se TT:s direktrapportering här.

Nyhetsbild

Lukes nya siffror: Vargarna kan vara över 300 i Finland

ÖSTERBOTTEN Enligt en ny prognos från Naturresursinstitutet Luke har vargarna nu ökat med 50 procent sedan mars i år. Orsaken är lyckad valpning. Kraftig tillväxt också i Österbotten.

Nyhetsbild

Staden byter snöröjare – fick för många klagomål

VASA Ett företag som röjt snö i åtta av tolv områden i Vasa har fått kalla handen av kommuntekniken och tekniska nämnden.

Nyhetsbild

Live: Vargsiffrorna presenteras

Se direktsändningen från Lukes pressinfo som börjar klockan 13.

Nyhetsbild

Polisen tog fast tre rattfyllerister – ingen hade alkohol i blodet

Tre knarkpåverkade män som satt sig bakom ratten togs fast av polisen.

INSÄNDARE: Barnen är framtidens viktigaste investering

Nämnden för fostran och undervisning föreslår att fyra specialbarnträdgårdslärare anställs. I stadens förslag finns bara en. Jag anser denna resursering vara otillräcklig.

Nyhetsbild

Rönnlund fortsätter leda psykosociala förbundet

Christer Rönnlund återvaldes som styrelseordförande för Psykosociala förbundet på gårdagens höstmöte.

Nyhetsbild

ÅA hemlighåller rektorskandidater – Professor: Offentlighetslagen gäller

Åbo Akademi vill kringgå lagen när man söker ny rektor. Trots att universitet och högskolor omfattas av offentlighetslagen har ÅA valt att hemlighålla vem som söker tjänsten. ÅA:s styrelseordförande är tidigare kanslern Thomas Wilhelmsson – som även är styrelseordförande för Yle.

Nyhetsbild

De hjälper seniorer att ta till sig möjligheterna på webben

En gemensam satsning av Svenska pensionärsförbundet och HSS Media ska sänka tröskeln för de äldre att ta del av digitala nyheter. Svaret på frågan hur det ska gå till är ett gäng it-intresserade pensionärer.

Nyhetsbild

Forskare spårar skarvar och abborrar i Vasa skärgård: "Unik undersökning"

VASA Skarvens inverkan på fiskbeståndet är omtvistat. I Vasa genomför Naturresursinstitutet Luke en undersökning som kastar nytt ljus över forskningen.

Nyhetsbild

Studenthälsan testar läkarbesök via videosamtal

VASA Nu kan Studenthälsans patienter undersökas av en läkare i en annan stad via video.

Skottlossning på bar i södra Kalifornien

Flera människor har skadats i skottlossning på baren Borderline Bar i Thousand Oaks i Kalifornien i USA, rapporterar amerikanska medier. Det finns uppgifter om att ett 30-tal skott avfyrats, skriver Newsweek.

Nyhetsbild

Pam och Palta godkände förlikningsförslaget – nya arbetsvillkor för väktare

Riksförlikningsmannens förslag från i tisdags godkändes av båda parterna på torsdag morgon. Det blir alltså inga fler strejker bland väktarna.

Nyhetsbild

19 personer vill bli förvaltningschef – här är alla namn

VASA Tjänsten som förvaltningschef i Vasa kyrkliga samfälligheter har fått 19 sökande. Här är alla namn.

Nyhetsbild

Efterfrågad tjänst: Aktia ska leverera kontanter hem till kunden

JAKOBSTAD I början av 2019 börjar Aktia leverera kontanter till hemdörrar i Jakobstadsregionen i samarbete med Posten. På kontoren kan man avtala om kontantleveranser till den egna adressen redan under slutet av året.

Nyhetsbild

Stor sökinsats i Falkenberg efter försvunna Dante, 12 år

Sökandet efter den tolvårige pojke med Downs syndrom som försvunnit i Falkenberg fortsätter. Under natten har cirka 700 personer från Missing People varit ute och letat. Polisen har genomfört en dykinsats vid ett vattendrag – utan resultat.

Nyhetsbild

Rektorernas arbetsbord svämmar över – uppgifterna måste fördelas bättre

Det finns ett stort behov av tilläggsresurser för att kunna fördela ledarskapet i skolorna på fler personer, anser FSL. Som rektor är man en allmän informationsbyrå som ska ha öppet hela tiden, säger Inger Nabb, rektor för Vikinga skola.

Nyhetsbild

Rönnlund återvaldes till styrelseordförande

KRISTINESTAD

Christer Rönnlund från Lappfjärd har blivit återvald till styrelseordförande för Psykosociala förbundet. Det blir hans sjätte år som ordförande.

Nyhetsbild

Krisen i JBK: Stig Johansson säger att styrelsen måste ta ansvar

FOTBOLL JBK:s understödsförening kommer inte att ta operativt ansvar för fotbollsklubben. Ordföranden Stig Johansson säger att JBK:s avgående styrelsemedlemmar måste ta ansvar för det de har gjort. "Annars hamnar de i historien som de som avslutar JBK som skulle fylla 75 nästa år", säger Johansson.

Nyhetsbild

Timo Kuusisto hoppas få fram ny JBK-styrelse

FOTBOLL Den avgående JBK-ordföranden Timo Kuusisto säger att han kommer att jobba för att få fram en ny lösning till styrelse när höstmötet fortsätter den 28 november.

Nyhetsbild

SLC uppmanar kommunerna: Stöd bönderna genom att upphandla finländskt

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, vill att kommunerna och städerna ger tillräckliga anslag för upphandling av mat till de offentliga köken.

Nyhetsbild

Yles partimätning: SDP fortfarande störst och Samlingspartiet vinner över Centern

Riksdagsvalet ordnas om drygt fem månader. Om riksdagsval ordnades i dag skulle 22,7 procent av befolkningen rösta på SDP.

Nyhetsbild

Demokraatti: Landskapsvalet skjuts upp till hösten

Landskapsvalet skjuts upp igen om inget under sker, säger kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) till tidningen Demokraatti.

Nyhetsbild

Farsdagsgott till pappa

Överraska pappa med utsökt, men enkel mat fars dagen till ära.

Nyhetsbild

Svenfors vill sänka hyran för Yrkesakademin – och lösa deras sparkrav

PEDERSÖRE Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors föreslår att kommunen sänker hyran med hälften för Yrkesakademin. På det viset hoppas han hålla närvårdarutbildningen kvar på Sursikbacken.

Hälften av finländarna använder streamingtjänster – se upp för direktdebiteringar

Nästan 60 procent av finländarna använder underhållnings– och medietjänster. Barnfamiljer skaffar oftare medietjänster jämfört med resten av befolkningen.

Nyhetsbild

Singlarnas dag kommer före Black Friday – köpjippona är här för att stanna, tror Hankenprofessor

I år verkar singlarnas dag komma på bredare front även till Finland.

Nyhetsbild

SFP:s skuggbudget värnar om barnfamiljerna

Svenska folkpartiets skuggbudget tar sikte på social trygghet och jämlikhet. SFP vill utöka anslagen till barnfamiljerna, studenterna och pensionärerna och förbättra hushållens köpkraft genom att sänka inkomstskatten.

Nyhetsbild

Jämnt i betygtoppen när VBL utvärderar årets VPS

FOTBOLL VPS högstanivå hade kunnat räcka till en bättre placering än sjätte. Men lagets formkurva hölls inte tillräckligt jämn. När spelarbetygen i VBL räknas ihop är det åter en lokal förmåga som är bäst i klassen.

INSÄNDARE: Svar till Lars-Erik Åkerholm

Lars Gästgivars svarar på Lars-Erik Åkerholms fråga angående kyrkan och kommunsammanslagningen.

INSÄNDARE: Språkstrategi behövs

Svenska språknämnden i Finland välkomnar finska språknämndens förslag att ett nationellt språkpolitiskt program utarbetas.

INSÄNDARE: Stort tack till Anders Norrback

Att Närings-trafik och miljöcentralen, med stor hjälp av vår regering, helt kört över den finlandssvenska befolkningen i vårt land är något vi här i svenska Österbotten bittert fått erfara den senaste tiden.

Nyhetsbild

Silvennoinen & Maijanen Band har konsert på Ritz

VASA Silvennoinen & Maijanen Band spelar på Ritz i Vasa fredagen den 11 november. De bjuder på akustiska finska låtar och rockigare klassiker av både inhemska och utländska band.

Nyhetsbild

80 år efter Kristallnatten: Hat från alla håll mot tyska judar

Skolbarn trakasseras. Attacker sker på gatan. Stenar viner i natten och rutor krossas. 80 år efter Kristallnatten vittnar judar i Tyskland om att antisemitismen ökar.

Nyhetsbild

Färre vill bo i förorter – centrumlägenheter kan kosta dubbelt så mycket

Städerna fortsätter att fyllas men man flyttar inte lika ofta inom staden, skriver Finlands hypoteksförening Hypo i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Demokraterna i Florida begär omräkning

Floridas demokratiske senatskandidat Bill Nelson begär omröstning i delstaten, som han förlorade i en jämn omröstning mot republikanen Rick Scott.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många frågetecken i VPS inför nästa säsong

Kontraktsläget i VPS kan beskrivas som helt okej inför säsongen 2019. Men det saknas spelare på viktiga positioner och frågan är vad kassan räcker till för.

INSÄNDARE: Barnen är framtidens viktigaste investering

En god småbarnsfostran och skola har en stor betydelse för regionens livskraft.

INSÄNDARE: Varför ska vi skrämma barnen?

Vi ska bekämpa föroreningar men jordens klimatcykler kan vi inte förändra! Förändringarna sker långsamt och dem rår vi inte på.

UNG TORSDAG: Svenska och finska – tillsammans

I veckan har vi firat svenska dagen, en dag om att främja finlandssvenskars sammanhållning och bevarandet av vårt kulturarv. Därför vill jag också passa på att fira vår tvåspråkiga stad.

Nyhetsbild

Tankesmedja vill göra Vasatrafiken renare

VASA Trafiken står för en tredjedel av koldioxidutsläppen i Vasa. Omställningsarenans mål är att minska dem. I tankesmedjan deltar Triinu Varblane och Johan Saarela.

Nyhetsbild

Asienbörserna stiger

Börserna i Asien inledde torsdagen starkt, i spåren efter mellanårsvalet i USA.

Nyhetsbild

Palestinier: Egypten dödade fiskare

Ett egyptiskt krigsfartyg har skjutit ihjäl en 30-årig palestinsk fiskare när man öppnade eld mot en fiskebåt på onsdagen, uppger Gazas inrikesdepartement.

Nyhetsbild

Två döda när norskt flygplan störtade

Två personer har omkommit i en flygolycka i Trøndelag i Norge, nära den svenska gränsen.

Nyhetsbild

LISTA: De har tvingats lämna under Trump

Hög personalomsättning har präglat president Donald Trumps tid i Vita huset. Många har sparkats eller på andra sätt lämnat sina poster. Här är några av de mest framträdande namnen.

Nyhetsbild

CNN-journalist portas efter bråk med Trump

Vita huset i USA drar in ackrediteringen för CNN-journalisten Jim Acosta. Acosta hade tidigare under dagen hamnat i ordväxling med president Donald Trump vid en presskonferens.

Nyhetsbild

Person trodde att det brann i Vasklot kraftverk

I natt ryckte räddningsverket ut till kraftverket i Vasklot. En person hade sett lågor i området.

Nyhetsbild

Centern i Österbotten kritiserar egna partiet: "Vargen inte längre utrotningshotad"

ÖSTERBOTTEN Peter Albäck går hårt ut mot Centerledningen som borde se till att skarven blir jaktbar och att vargens skyddsstatus sänks två steg. Men rödlistning är inte politik, påpekar forskare.

Nyhetsbild

LEDARE: Vem var det som egentligen vann?

Den ändrade maktbalansen kan tvinga Trump att se om sin strategi inför nästa presidentval.