Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.1.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Svenska hamnfack strejkvarslar – kräver eget avtal

Riksomfattande stridsåtgärder riskerar att stoppa arbetet i flera hamnar – bland annat i Umeå. Nu varslar Svenska Hamnarbetarförbundet om strejk, skriver ordförande Eskil Rönér på DN Debatt.

Nyhetsbild

Netanyahu: Alla Hizbollahs tunnlar förstörda

Premiärminister Benjamin Netanyahu medger att Israel återigen slagit till mot iranska vapenlager i Syrien.

Nyhetsbild

Messi gjorde sitt 400:e mål

FOTBOLL Argentinaren Lionel Messi nådde ännu en milstolpe i sin framgångsrika fotbollskarriär när han på söndagen gjorde mål i 3–0-segern i La Liga mot Eibar.

Nyhetsbild

Färjekatt har återförenats med matte

Matte har våndats – men den förrymda färjekatten har både ätit leverpastej och hunnit besöka Sverige och Polen ombord på TT-Lines färja Peter Pan den gångna veckan.

Nyhetsbild

Morddömd vänsteraktivist gripen i Bolivia

Cesare Battisti – som är dömd i Italien för delaktighet i fyra politiska mord på 1970-talet – har gripits i Bolivia. Uppgifterna får Italiens vice premiärminister Matteo Salvini att jubla.

Nyhetsbild

Israels energiminister på besök i Egypten

Israels energiminister Yuval Steinitz kom till Kairo för att närvara vid en regional konferens om naturgas, enligt källor på flygplatsen.

Nyhetsbild

Stora prishöjningar på bränsle i Zimbabwe

Återigen är ekonomin i Zimbabwe i haveriläge.

Nyhetsbild

Kristersson: "Det här är tråkigt"

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att Alliansen nu spräcks på nationell nivå. Han vill inte spekulera i om den kan återuppstå till nästa val.

Nyhetsbild

Muik Hockey kunde inte rubba giganterna

ISHOCKEY Seriejumbon HC Giants stod på sig och bringade Muik Hockey på fall i Finlandsserien. Söndagskvällens match i Hollola slutade 5–2 (0–0, 2–2, 3–0)

Nyhetsbild

Helikoptersök genomförda i Tamokdalen – snöförhållandena ställde till det

Uppdaterad 20.46 Norska polisen meddelar att de genomfört helikoptersök i Tamokdalen under söndagen. Målet var att lokalisera två av de fyra försvunna.

Nyhetsbild

Hirscher etta igen

ALPINT Den suveräne Marcel Hirscher vann slalomtävlingen i Adelboden. Österrikaren låg trea efter det första åket och gjorde det snabbaste andra åket av alla.

Förlust för Muik efter tapp i tredje perioden mot HC Giants

Trots en stabil insats i två perioder blev det förlust för Muik borta mot HC Giants i Finlandsserien i ishockey. Hemmalaget HC Giants avgjorde i tredj...

Nyhetsbild

Antti Kaikkonen kallar riksdagsgrupperna till möte om de misstänkta sexualbrotten

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, bjuder in alla riksdagsgrupper till ett möte på tisdag. Kaikkonens kallelse kommer efter att misstänkta grova sexualbrott mot barn uppdagats i Uleåborg och Helsingfors.

Nyhetsbild

Herolas bästa tävling i vinter

NORDISK KOMBINATION Ilkka Herola tog sin bästa placering i världscupen i vinter då han blev sjua i Val di Fiemme. Han var tjugotrea efter backmomentet – nästan två minuter efter täten. Men i skidspåret går det undan för Herola.

Nyhetsbild

I stödgruppen får barnen prata ut efter föräldrarnas separation

När föräldrar separerar hamnar barnens tankar och känslor ibland i bakgrunden. Bland annat i Malax finns nu stödgrupper som fokuserar på barnens upplevelser av skilsmässan.

Nyhetsbild

Finland varvat i skidskyttet

SKIDSKYTTE Kaisa Mäkäräinen fick aldrig starta på sista etappen i stafetten i Oberhof. Finland varvades på tredje etappen och plockades av banan i världscupstafetten.

Nyhetsbild

Även Polen kan stänga Huawei ute

Polen kan överväga att förbjuda produkter från den kinesiska telekomjätten Huawei i offentliga verksamheter, säger en högt uppsatt regeringsföreträdare.

Nyhetsbild

Förlust i jämn match för Sports damer

ISHOCKEY Sport förlorade en jämn match mot Lukko. Utvisningarna blev Vasalagets fall i Raumo.

Nyhetsbild

Också L säger ja – nu hänger allt på V

Samtliga fyra inblandade partier har nu sagt ja till den politiska överenskommelse som innebär att Stefan Löfven får bilda en S-MP-regering. Frågan avgörs nu av Vänsterpartiet som enligt vad TT erfar lutar åt att säga nej.

Nyhetsbild

Stephen Kings klagomål räddade recensioner

Lokaltidningen i den amerikanska delstaten Maine, där författaren Stephen King bor, hade beslutat att dra in sina frilansrecensioner av nyutkomna böcker.

Nyhetsbild

Hungrande jemeniter väntar på genombrott

Våldet har minskat kring Jemens viktiga hamnstad al-Hudaydah, där nödhjälp nått fram till tiotusentals isolerade människor. Men överenskommelsen i Sverige hänger på en skör tråd efter hot om nya attacker.

Nyhetsbild

Läkare i Marocko vägrar utfärda oskuldsbevis

Läkare i Marocko har börjat vägra utfärda så kallade oskuldsbevis, rapporterar medier i landet.

Nyhetsbild

Spice Girls ska bli animerad film

Det ska göras en animerad film om den brittiska gruppen Spice Girls, bekräftar bandets manager Simon Fuller för Billboard.

Nyhetsbild

3 900 sökte till Helsingfors universitets internationella magisterprogram

Helsingfors universitets internationella magisterprogram har visat sig ha dragningskraft. 33 procent flera ansökte till programmet i år än i fjol. 

Nyhetsbild

Erdogans Turkiet töms på kapital och kunskap

Ekonomin krisar, akademiker har blivit måltavlor och presidenten allt mer auktoritär. I kölvattnet av kuppförsök och Recep Tayyip Erdogans tillslag lämnar allt fler medborgare Turkiet.

Nyhetsbild

Fortsatt våldsamt vid protester i Sudan

Regeringskritiska demonstranter gav sig återigen ut på Sudans gator på söndagen, men mötte omedelbart motstånd från kravallpolis.

Nyhetsbild

Statsvetare: Två logiska vägar finns för V

Vänsterpartiet har bra skäl för att både släppa fram och stoppa en S-regering. Släpps den fram växer utrymmet till vänster för V som kan expandera, och stoppas den så visar partiet sin makt, konstaterar statsvetare.

Nyhetsbild

Omkomna i olycka – turister från Schweiz

De sex unga män som omkom i en trafikolycka i Kiruna var schweiziska turister. Anledningen till Sverigebesöket var att få uppleva norrsken.

Nyhetsbild

Tsipras vill ha förtroendeomröstning

Greklands premiärminister hoppas samla nytt stöd för sin bräckliga regering genom en förtroendeomröstning. Detta sedan landets försvarsminister meddelat att hans parti drar sig ur regeringskoalitionen av missnöje med lösningen på namnkonflikten med Makedonien.

Nyhetsbild

Uppgifter: V lutar åt nej till Löfven

Det lutar åt ett nej från Vänsterpartiet till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister på onsdag, erfar TT. Det finns ett starkt motstånd i partistyrelsen och i riksdagsgruppen.

Nyhetsbild

Svensk dubbel i lagsprint

LÄNGDSKIDOR Tre svenskor på pallen individuellt och dubbelseger i stafetten i Dresden. Sverige dominerar sprint i världscupen.

Nyhetsbild

Reservofficersförbundet vill höja försvarsviljan genom att informera unga om säkerhetsläget

Finlands Reservofficersförbund efterlyser åtgärder av statsmakten för att höja försvarsviljan bland ungdomarna.

Nyhetsbild

Juridikprofessorn Kim Talus arbetar både i New Orleans och i Vasa

Energibranschen intresserar juridikprofessorn Kim Talus. Orsak: branschen är en kombination av juridik, politik och teknik.

Nyhetsbild

Strejkande textilarbetare hotas förlora lönen

Textilarbetare i Bangladesh har gått ut i strejk och kräver högre lön. Efter en veckas våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis går nu arbetsgivarnas representant ut och kräver att arbetarna återvänder till jobbet på måndag - annars dras lönen in.

Nyhetsbild

Kvartett spelar mjuk jazz på Törst

VASA Bandet PK4 har Fondisjazz-spelning på Törst i Vasa på onsdag.

Nyhetsbild

Premiär på isen

NATUR När jag vandrar tvärs över stugholmen bort till Skärisundet i Norrnäs skärgård, noterar jag de sista stormfällda granarna. De är inte många, endast tre stycken inom synhåll från traktorstigen som följer en rålinje i skogen.

Kykkänen missnöjd med sina hopp

BACHOPPNING Julia Kykkänen slutade på tjugonionde plats i världscuptävlingen i Sapporo. Hon var inte nöjd med sin insats i hoppbacken.

Nyhetsbild

VM-brons för U18-flickorna

ISHOCKEY Äntligen blev det VM-medalj igen – efter åtta års väntan. Bronset kom efter seger över Ryssland med 3–0 i japanska Obihiro.

Nyhetsbild

Björklund: Svårt politiskt läge

I dag ska Liberalernas partiråd fatta beslutet om partiet ska släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Om partirådet går på partistyrelsens rekommendation att säga ja, är det bara Vänsterpartiet som kan stoppa Stefan Löfven.

Nyhetsbild

Israel bekräftar attack i Syrien

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bekräftar att Israel i helgen genomfört en flygattack mot en iransk vapendepå vid den internationella flygplatsen utanför Syriens huvudstad Damaskus.

Nyhetsbild

Långdans väntar Maja som dansar ut med 1 900 jultomtar

NYKARLEBY Har man 1 900 jultomtar, väggarna täckta med julbonader och julgranar i varje hörn krävs det mer än tjugondag Knut för att dansa ut julen.

Nyhetsbild

Miljöpartiet säger ja med stark majoritet

Miljöpartiet ställer sig bakom överenskommelsen med S, C och L. Det meddelar partiets språkrör efter partistyrelsens möte i dag.

Nyhetsbild

Iran kallar upp polsk diplomat i USA-protest

Irans utrikesdepartement har kallat upp Polens chargé d'affaires. Den statliga nyhetsbyrån IRNA skriver att det är för att protestera mot det toppmöte om Mellanöstern som USA bjudit in till och som ska hållas i Polen.

Nyhetsbild

Greklands försvarsminister avgår

Greklands försvarsminister Panos Kammenos, ledare för det högerpopulistiska partiet Oberoende greker (Anel), meddelar att han avgår till följd av den infekterade namnkonflikten med Makedonien.

Nyhetsbild

Rekordpott på spel i Lotto: 15 miljoner euro

Ingen fick sju rätt i lördagens omgång i Lotto, vilket betyder att huvudpotten stiger till nya rekordhöjder.

Nyhetsbild

Polisen försöker lokalisera lavinoffren så exakt som möjligt

Under söndagen återupptas arbetet med att försöka lokalisera lavinoffren i Tamokdalen.

Nyhetsbild

Minister Anne-Mari Virolainen: Arbetsgivare borde få 5 000 euro om en anställd får barn

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen vill förbättra unga kvinnors ställning i arbetslivet genom att höja på den statliga kompensationen som arbetsgivaren kan få om en kvinnlig anställd får barn.

Nyhetsbild

Mays vädjan om brexit: Gör det rätta!

En utebliven brexit skulle innebära ett "katastrofalt och oförlåtligt svek mot förtroendet för vår demokrati". Det skriver Storbritanniens premiärminister Theresa May i en debattartikel i Sunday Express – där hon vädjar till det motsträviga parlamentet att ställa sig bakom hennes omstridda brexitavtal i omröstningen på tisdag.

Nyhetsbild

Nya Zeeland – en vandrares våta dröm

RESFEBER Höga berg, djupa dalar, forsande vattenfall och kvittrande fåglar. Nya Zeeland är en vandrares våta dröm, om man är beredd att bli blöt om fötterna.

Nyhetsbild

Finlands U18 tog brons i hockey-VM

ISHOCKEY Finlands U18 kom snabbt igen efter brakförlusten mot USA i VM-semifinalen. I söndagens tidiga bronsmatch nollade unglejonen Ryssland. Julia Ahlskog hade en passningspoäng.

Nyhetsbild

UPPDATERAD: STT: Polisen har gripit tre personer i Helsingfors – misstänks för grova sexualbrott mot barn

Tre personer som polisen gripit i östra Helsingfors är misstänkta för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn, rapporterar STT.

Nyhetsbild

Misstänkt rattfyllerist krockade med polisbil i Uleåborg

En 34-årig man från Uleåborg backade in i en polisbil på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Brexit utan avtal kan ge läkemedelsbrist

En brittisk krasch ut ur EU den 29 mars, utan utträdesavtal, kan leda till att ett 30-tal läkemedel inte längre går att få tag på i EU-länder. Ansvariga myndigheter vill inte avslöja vilka.

Nyhetsbild

Gömd Farc-ledare dyker upp i video

En tidigare befälhavare inom den numera upplösta Farc-gerillan har dykt upp i en video, efter att ha hållit sig gömd i sex månader, rapporterar BBC.

Nyhetsbild

Protest för flytt av ETA-fångar

Tiotusentals människor deltog i en protest i Spanien och i Frankrike på lördagen. Demonstranterna kräver att personer som sitter fängslade för kopplingar till den tidigare separatistgruppen ETA ska flyttas till fängelser närmare Baskien.

Nyhetsbild

Tampa Bay fick Buffalo på fall

Tampa Bays segertåg i NHL-ishockeyn fortsätter. Tre mål i tredje perioden fick Buffalo på fall i en match som slutade 5–3

Nyhetsbild

Splittrade liberaler i avgörande beslut

Blir det någon svensk regering nu, eller väntar extraval? Det är i dag beslutet fattas – Liberalernas partiråd ska ta ställning till uppgörelsen med S, MP och C. Men partiet är djupt splittrat.

Nyhetsbild

Snart tar hon på sig uniformen – Kristina Karlsson blir kriminalvårdare

Kristina Karlsson har tagit revansch. Hon har en yrkesexamen, och har fått jobb som kriminalvårdare. Men hon hymlar inte om sitt gamla liv som alkoholist och knarkare.

Nyhetsbild

Tusentals norrmän demonstrerade för vargarna

Omkring 6 000 personer i Oslo och ytterligare runt 1 000 personer i andra norska städer demonstrerade på lördagen mot regeringens rovdjurspolitik, enligt djurrättsorganisationen Noah, som stod bakom arrangemanget.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Intelligent liv

I dagens seriestrip söks intelligent liv. Oklart om det hittas.

Nyhetsbild

Protesterna växer runt om i Frankrike

Omkring 84 000 regeringskritiska demonstranter från proteströrelsen Gula västarna tågade i städer runt om i Frankrike – en ökning från cirka 50 000 förra lördagen. På paradgatan Champs Élysées i Paris använde polisen tårgas och vattenkanoner – men protesterna var ändå förhållandevis lugna.

Nyhetsbild

Venezuela föreslår försoningsmöte

Venezuela föreslår ett toppmöte med andra latinamerikanska länder för att nå försoning och bli av med den "ideologiska intolerans" som finns i regionen mot president Nicolás Maduros regering, säger landets utrikesminister Jorge Arreaza enligt nyhetsbyrån Efe.

Nyhetsbild

Fortsatta protester mot regeringen i Serbien

Protesterna mot Serbiens president Aleksandar Vucics styre och hans parti SNS fortsätter. På lördagen demonstrerade tusentals människor i huvudstaden Belgrad med krav på större pressfrihet och krav på att angrepp mot journalister och oppositionella upphör.

Nyhetsbild

Evakuering med bussar från östra Syrien

Fler än 600 människor fick under lördagen lämna ett IS-kontrollerat område i östra Syrien, samtidigt som den USA-stödda oppositionella alliansen SDF förbereder sig för en insats där, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Nyhetsbild

Vasabladet bad tre experter syna fusionsavtalet – åsikterna går isär

VASA/KORSHOLM Områdesnämnderna, personalens ställning och den tajta tidtabellen. Bland annat det här tar experterna fasta på i fusionsavtalet.

Nyhetsbild

Ossi Repo: "Det är nu bara så att de snabba äter de långsamma"

VASA/KORSHOLM Ossi Repo säger att allt handlar om en kamp mellan regionerna. Med en kommunsammanslagning skulle det nya Vasa dra ifrån Seinäjoki.

Nyhetsbild

Stefan Sjöblom: "Tidtabellen är väldigt tajt med tanke på personalens ställning"

VASA/KORSHOLM Stefan Sjöblom ställer sig tvekande till den tajta tidtabellen – främst med tanke på personalens välbefinnande.

Nyhetsbild

Hannu Katajamäki: "Varför schabblar man bort möjligheten till en ny och stor kommun?"

VASA/KORSHOLM Hannu Katajamäki ser stora brister i fusionsavtalet. Han rekommenderar starkt mer tid för att jobba fram ett bättre avtal.

Nyhetsbild

21 döda i kinesisk gruvolycka

21 personer har omkommit i en gruvolycka i staden Shenmu i den kinesiska provinsen Shaanxi, uppger lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Tidigare Obama-minister utmanar Trump

Texasdemokraten Julian Castro, tidigare minister för bostads- och stadsutveckling under president Barack Obama, har meddelat att han kommer att utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

INSÄNDARE: Fusionsavtalet beaktar såväl nuvarande som framtida förhållanden

Vi tycker att Avtalet bygger på ett genuint och ärligt uppsåt samt på väl grundade fakta. Avtalet beaktar såväl nuvarande som framtida förhållanden.

Artikel: Factfulness – en bok för journalister

Rosling understryker ett antal gånger, att det inte är journalisternas fel att rapporteringen blir upp-och-ner-vänd. Det var hyggligt sagt, men det är eventuellt inte riktigt sant.

INSÄNDARE: Säkerheten inom flygtrafiken

INSÄNDARE: Klimatpolitik, och ännu mer klimat!

Artikel: En tidsresa på 224 år från Läse-Bibliotheket i Wasa till Ode

Redan under tiden i Gamla Vasa hade hovrätten ett juridiskt bibliotek, om vilket man sagt att det inte under dåtida förhållanden kunde betraktas som helt obetydligt.

Nyhetsbild

Flygekorren – en glidare som också trivs i stadsmiljö

Flygekorren är nattaktiv och svår att få syn på. Den klarar sig i stadsmiljö bara den har boplats och föda.

Nyhetsbild

På jakt efter djuret som ändrade batterifabriksplanen i Vasa

Ett djur har påverkat så gott som varje stadsplan i Vasa de senaste åren. Det har till och med besökt planläggningen på tekniska verket.

KOLUMN Ett unikt men förskingrat livsverk

Det som mest berör, när jag läser  Sören Gunnarssons bok ”Victor Hasselblad. Mannen bakom kameran”, är det som hände efter Victors död 1978.

Nyhetsbild

LEDARE: När misstron äter upp framtiden

Fransk fråga: Kan representativ demokrati på något sätt förenas med ett utökat direkt inflytande?