Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.3.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Test visade vart personer tittar i trafiken – övergångsställen riskzoner

VASA På fredagen fick personer se vad de ser på i trafiken. Lokaltapiola bjöd in förbipasserande i Rewell Center att sätta sig i en racerbil och åka omkring i Helsingfors.

Nyhetsbild

Expert: Medier svalde terroristens pr-utskick

Den gripne 28-åringen som mördade människor i två moskéer i Nya Zeeland tycks ha lagt ut ett dokument på nätet och sänt förloppet live. Detta var medvetet för att få så stor spridning av terrordådet som möjligt, säger frilansjournalisten Jack Werner. Han är kritisk till att medier svalt massmördarens utskick.

Nyhetsbild

VPS mötte parkerad buss – tog hem segern i förlängningen

FOTBOLL VPS försökte hitta luckor i Gnistans täta försvar, medan division 2-laget satsade på kontringar. Det kom att bli en utdragen kamp om vem som skulle gå till kvartsfinal i Finlands cup.

Nyhetsbild

Teknikaktier drog upp Wall Street

USA-börserna steg på fredagen, bland annat gladdes investerarna åt att kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina publicerade uppgifter om att handelssamtalen mellan USA och Kina går framåt.

Nyhetsbild

Trump lägger första vetot: "Min plikt"

USA:s president Donald Trump har som aviserat lagt sitt veto mot kongressens beslut att häva det nödläge han utfärdat. Han skrev under det formellt i Vita huset på fredagen och det är det första veto han lägger som president.

Nyhetsbild

Man till sjukhus efter dikeskörning i Malax

Det var väldigt halt på vägen, uppger räddningsverkets dejourerande brandförman, som orsak till varför en bil åkte ner i diket i Malax på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Kina försvarar interneringen av muslimer

"Illasinnade anklagelser" kallar Kinas vice utrikesminister den kritik som riktats mot landets läger där över en miljon kinesiska muslimer har blivit placerade.

Nyhetsbild

Positiva tongångar när May tar ny sats

Theresa May gör ett sista försök att väcka liv i sitt framförhandlade brexitavtal. Det nordirländska vågmästarpartiet DUP meddelar att det förs lovande samtal med regeringen.

KoMu HT hade ingen chans i seriefinalen mot Virkiä

ISHOCKEY Det blev två klara förluster för KoMu HT i seriefinalmatcherna i division 2. Därmed blir det inget tredje möte och Virkiä får lyfta segerbucklan.

Nyhetsbild

Många ville brevrösta – Men ett hundratal röster förkastades

KORSHOLM Klockan 19 på fredagen gick tiden för att brevrösta i folkomröstningen i Korsholm ut. Enligt kommunanställda i Korsholm ramlade det in många brev på slutrakan.

Nyhetsbild

Chefsförhandlare Barnier i Bukarest: Brexit berör alla regioner och alla städer

Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare gällande brexit, fick stående ovationer på regionkommittés möte i Rumänien. Han berättade om en träff med "brexitgeneralen" Nigel  Farage och om gråtande nordirländska kvinnor.

Nyhetsbild

Britten Bore, irländaren Murhy: "Brexit är en ekonomisk och politisk katastrof för oss"

”En drunknande man som griper efter halmstrån.” Så beskriver Albert Bore, stadsfullmäktigeledamot i Birmingham, sin situation för närvarande.

Defensiv genomklappning när KoMu HT föll mot Virkiä

KoMu HT hade en riktigt tung match hemma mot Virkiä, och förlorade med hela 0–8 (0-0, 0-4, 0-4) i division 2, Grupp 3, Playoff II-divisioona lohko 3, ...

Nyhetsbild

Veikko Siponkoski briljerar på gitarr

Gitarrmusik står på programmet när Vasa Kammarmusiker ordnar en konsert på söndag.

Nyhetsbild

FBI har gripit Onecoinledare – flera är åtalade

Åtal har väckts mot hela Onecoins ledning. FBI grep för några dagar sedan en av de främsta ledarna, Konstantin Ignatov. Nu hotar långa fängelsestraff på upp till 20 år.

Nyhetsbild

Att bli pensionär är en omställning för många – i diskussionsgrupper får de stöd av varandra

VASA Pensionärerna får vägledning inför den nya fasen i livet, en fas med mycket frihet. Plötsligt ansvarar man själv för att fylla sina dagar.

Nyhetsbild

Ministern: Det är tryggt att åka buss

Efter bussbranden i Stockholm kallade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ansvariga myndigheter till möte. Men enligt ministern finns det ingen anledning till oro. – Kollektivtrafiken är trygg, säger han.

Nyhetsbild

Isabella från Pedersöre aktuell med ny singel i LA

Trots att Isabella Sundström numera bor i Los Angeles har hon mycket av den finska sisun kvar. I höstas släppte hon en låt om att aldrig låta sig tämjas. Nu fortsätter hon sprida budskapet om att våga vara sig själv.

Nyhetsbild

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Nyhetsbild

Dags för veckan mot rasism – temat är livskvalitet

VASA Redan på lördag smygstartar veckan mot rasism med ett evenemang på torget i Vasa.

Nyhetsbild

H&M föll tungt på positiv börs

Efter ett tapp i den inledande handeln avslutade Stockholmsbörsen veckan på plus. Vid stängning hade OMXS-index stigit 0,4 procent. För hela veckan blev det en uppgång på 2,3 procent.

Nyhetsbild

Justitieminister Häkkänen föreslår att mindre affärstvister görs upp utanför domstolen

Justitieminister Ant­ti Häk­kä­nen (Saml) föreslår i ett pressmeddelande att Finland borde grunda en nämnd som tar hand om affärstvister mellan småföretagare.

Nyhetsbild

Pride i Vasa är på gång men behöver finansiering – Kvällsfesten ordnas på kulturhuset Fanny

Nu är det bestämt: Det blir såväl parad som familjefest på Sandö under sommarens Pride i Vasa. Kvällsfesten äger rum i kulturhuset Fanny – delvis med tanke på säkerheten.

Nyhetsbild

Internationella vattendagen uppmärksammas i Vasa

Högstadieeleverna i Vasa får under vecka tolv lära sig mera om vattnets betydelse.

Nyhetsbild

Diktatorn Francos grav flyttas i juni

Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas.

Nyhetsbild

Osäkerheten kring brexit oroar också i Österbotten

JAKOBSTAD Långdansen med Storbritanniens utträde ur EU upplevs som jobbig av näringslivet. Österbottniska företag vill ha besked hur det blir.

Nyhetsbild

Barnen sitter som trollbundna när föräldrarna sjunger

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET ”Lille ko, lille ko, lille söte koa” hörs i frikyrkan i Vörå en solig marsförmiddag. Musikpedagogen Pernilla Nilsson-Wik spelar på gitarren och sjunger tillsammans med tio föräldrar. I deras famnar viftar och sjunger små barn och ett leende smyger sig på fastän inte alla ord sitter än.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport är på rätt väg – och tänker trycka på gasen

Sport lyckades inte knipa den sista slutspelsplatsen. Men laget och hela organisationen kan se tillbaka på en säsong som innebar slutet på en negativ spiral.

Nyhetsbild

Företagarna vädjar för Kronoby flygplats

KARLEBY Förutsättningar för näringslivet ska finnas i hela landet. Mellersta Österbottens Företagare betonar flygförbindelsernas betydelse.

Nyhetsbild

Israel har beskjutit över 100 Gazamål

Israeliska stridsflygplan har attackerat ett 100-tal platser på den palestinska Gazaremsan – dagen efter att två projektiler avfyrades därifrån i riktning mot storstaden Tel Aviv.

Nyhetsbild

Manifestationer världen över för klimatet

Greta Thunberg varnar för en existentiell kris – och världen lyssnar. Under fredagen deltog människor på mer än 2 000 platser runt om i världen i klimatdemonstrationer. – Hon representerar vår generation, säger Channa Törnlund, gymnasieelev i Lund.

Nyhetsbild

Finlandiahuset lyser i mörkblått för att hedra terroroffer

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori skriver på Twitter att Finlandiahuset på fredagskvällen kommer att lysas upp i mörkblått för att minnas de offer som dog i terrorattentatet på Nya Zeeland.

Nyhetsbild

Två gripna för inblandning vid Parisdåd

Två män har gripits i Nederländernas huvudstad Amsterdam misstänkta för att ha hjälpt gärningsmännen inför terrordåden i Paris hösten 2015.

Nyhetsbild

USA: Endast några 100 IS-terrorister kvar

Det finns endast några 100 krigande IS-terrorister kvar i Syrien på en yta mindre än en kvadratkilometer, men det kan finnas mellan 15 000 och 20 000 anhängare till terrorgruppen kvar i Syrien och i Irak, enligt USA:s särskilde Syriensändebud.

Nyhetsbild

Emma Kari tryckte på röstningsknappen för tidigt: "Mycket irriterande"

VASA Emma Kari från Gröna förbundet var förtvivlad efter omröstningen. Utan misstaget kunde Vasa centralsjukhus ha fått omfattande jour.

Nyhetsbild

Efter anmälan: Apple ger känga till Spotify

Apple tillbakavisar Spotifys anklagelser om att man utnyttjar sin dominerande marknadsställning. I ett uttalande som publicerades på Apples webb på torsdagen skriver bolaget bland annat att Spotify vill ha alla fördelar som en gratis app har, utan att vara gratis.

Nyhetsbild

Ranstorp om dådet i Nya Zeeland: "Han är utan tvekan en terrorist"

Den misstänkte massmördaren i Nya Zeeland ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017, enligt ett manifest på nätet som han uppges ha skrivit. – Han är utan tvekan en terrorist, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Nyhetsbild

Rysare i plenum – Sannfinländarna röstade för omfattande jour i Vasa

På fredagen röstade riksdagen ner medborgarinitiativet om att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour.

Nyhetsbild

Knivskars i matbutik i Sverige – slumpmässigt utvald

En kvinna knivskars i magen inne på ICA Maxi i Olofström på torsdagen. Gärningsmannen kunde snabbt gripas på platsen och är misstänkt för försök till mord. Offret uppges ha valts ut slumpmässigt.

Nyhetsbild

Pekka Puska om VCS-omröstningen: "Vi hade vunnit om alla varit där"

Pekka Puska (C) valde att rösta för Veronica Rehn-Kivis (SFP) lagförslag om omfattande jour för Vasa centralsjukhus. Han är besviken på att oppositionsfronten inte höll hela vägen.

Nyhetsbild

Klimatångest och flygskam – nu omprövas normerna

Klimatångest och flygskam – det är numera vanliga ord i det offentliga samtalet. Sverige har drabbats av klimatpanik och individen uppmanas att ta sitt ansvar för klimatkrisen. Men hur stor del av bördan är individens – och inte företagens och politikernas – att bära?

Nyhetsbild

Centerns nya vårdreform kan göras stegvis – vill lämna Samlingspartiet för SDP

Centern utgår fortfarande från 18 landskap, men kan tänka sig specialarrangemang för Helsingfors. Beskattningsrätt för landskapen ska också utredas.

Nyhetsbild

Mjölkbonden som satsar på skogsbruk

Att göra sig av med korna är inget Benny Tjäru gjort lättvindigt. Det var rent av det svåraste beslutet i livet. Men jordbrukandet lämnar han inte – nu satsar han i stället på odling och skogsbruk.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Unga över hela världen står upp för klimatet

Se bilder när ungdomar från hela världen gemensamt demonstrerade för klimatet.

Nyhetsbild

Åttaårigt Syrienkrig har dödat 370 000

Över 370 000 människor, varav 112 000 civila, har mist livet under de åtta år som kriget i Syrien pågått, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Nyhetsbild

Ännu en restaurangägare i Vasa döms för fiffel

I RÄTTEN En Vasaföretagare född 1967 döms till bötesstraff för arbetsrelaterade brott och förseelser. Dessvärre redan för andra gången.

Äldre man misstänks för rattfylleri i Karleby

KARLEBY Vid femtiden på torsdagseftermiddagen tog polisen i Karleby ett alko-test på en 76-årig man.

Nyhetsbild

Ny teknik i kampen mot hämndporr – Skicka in dina egna nakenbilder

Facebook vill försvåra spridandet av så kallad hämndporr på sina plattformar. Ett sätt är att användare skickar in nakenbilder på sig själva.

Nyhetsbild

Strand: "Nästa regering får lov att fixa detta"

Joakim Strand har svårt att förstå kolleger från egen valkrets som inte stödde omfattande jour för Vasa valkrets. Han förutsätter att nästa regering agerar.

Nyhetsbild

Greta inspirerar: En enda person kan göra skillnad

VASA Det är för vår framtid, och för de som kommer efter. Så säger klimatstrejkare som skippar lektioner för att ha någon planet kvar att lära sig om.

Nyhetsbild

Svag ökning i USA:s industriproduktion

USA:s industriproduktion ökade med 0,1 procent under februari, enligt amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Nyhetsbild

290 redskapsgymnaster tävlar i Vasa: "Ett rekordantal"

REDSKAPSGYMNASTIK Vasa redskapsfantaster ordnar vårtävlingar i Volthallen, Runsor, i helgen. Tävlingen har lockat ett rekordstort antal deltagare i 7-18 årsåldern.

Nyhetsbild

Recension: Harpisten Valeria visade vilken virtuos hon är

RECENSION Dirigenten Sergei Tararin och harpisten Valeria Voshchennikova är etablerade konstnärer på den musikaliska världsarenan. De uppfyllde förväntningarna.

Nyhetsbild

ManU fick tuffaste motståndet i lottningen – möter Barcelona i kvartsfinalen av Champions League

FOTBOLL Victor Nilsson Lindelöf måste hålla Lionel Messi på mattan om drömmen om en Champions League-titel ska bli sann. Hans Manchester United lottades mot Barcelona.

Nyhetsbild

Besvikelsen stor på centralsjukhuset – "Nu står vi här lika platt som förr"

VASA – Det visar på det synnerligen rigida systemet i finländsk politik, säger Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt. Även bland personalen på VCS var besvikelsen stor på fredagen.

Nyhetsbild

Lottning i Europa League klar: Arsenal möter Napoli

FOTBOLL De två engelska fotbollsklubbarna som är kvar i Europa League slapp varandra när kvartsfinalerna lottades. Arsenal får ta sig an Serie A-klubben Napoli, medan Chelsea möter Slavia Prag från Tjeckien.

Nyhetsbild

Två kvinnor häktades för nätbedrägeri – sålde Muminmuggar som inte fanns

Två kvinnor ägnade sig i åratal åt att lura köpare på pengar. Inte ens villkorligt fängelse fick stopp på nätbedrägeriet.

Nyhetsbild

Se video: Unga och gamla demonstrerade för klimatet i Vasa

VASA Det var ett blandat gäng demonstranter som hade samlat sig utanför stadshuset i Vasa på fredagsmorgonen.

Nyhetsbild

Trots tekniskt fel: Resultatet i omröstningen om jouren ändras inte

Emma Karis (Gröna) tekniska problem vid omröstningen om Vasa centralsjukhus beaktas inte. Riksdagens centralkansli bekräftar att omröstningsresultat i plenum alltid är gällande.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så röstade riksdagsledamöterna i jouromröstningen

Pekka Puska (C) röstade i praktiken mot sitt eget förslag när medborgarinitiativet behandlades i riksdagen. Susanna Koski (Saml) höll sitt löfte och röstade för VCS medan Antti Kurvinen (C) och Tuomo Puumala (C) inte gjorde det.

Nyhetsbild

Greta Thunberg: "Vi står inför en existentiell kris"

Greta Thunberg-effekten sprider sig över världen. I dag genomförs klimatmanifestationer i över hundra svenska städer och i nästan lika många länder. – Vi har åtta år på oss att förändra och förändringen börjar nu, säger Greta Thunberg i ett tal i Stockholm.

Nyhetsbild

Hårda ord från Nordkorea: USA "gangsterlikt"

UTRIKES USA betedde sig gangsterlikt under toppmötet i Hanoi och det var bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeos fel att samtalen bröt samman.

Nyhetsbild

Strandvall fortsätter som lagkapten för VPS

FOTBOLL Sebastian Strandvall har stort förtroende från sina lagkamrater. Det gör att han får fortsätta som lagkapten för VPS.

Nyhetsbild

Tekniskt fel vid VCS-omröstning: Emma Karis röst för fulljour noterades inte

VASA Nya uppgifter talar för att det egentligen borde ha blivit 92-92 i omröstningen om Vasa centralsjukhus. Emma Karis (Gröna) röst registrerades inte.

Nyhetsbild

Långa fängelsestraff för amfetaminligan i Helsingfors – över 30 kilo droger gömdes i skogen

Sammanlagt 21 personer dömdes för brott i samband med en stor amfetaminhärva i Helsingfors.

INSÄNDARE: Skulderna i Korsholm och Vasa

Nyhetsbild

Hunden Nanook en bra isbrytare i klimatdiskussioner

VASA Lurvig och femtio kilo tung, hunden Nanook är det närmaste man kommer till att träffa en isbjörn på Vasas gator. På fredagen var Nanook en av många som demonstrerade för klimatet.

Nyhetsbild

Fredrik Furu ser stipendiet som kreativ chans: "Det ger en fantastisk arbetsro"

Artisten Fredrik Furu fick i år ett ettårigt arbetsstipendium. – Det är bra med trygghet i ryggen när man för ett tvåfrontskrig, säger han.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om omröstningen för VCS: "En besvikelse"

VASA "Helt otroligt att vi var så nära". Så kommenterar SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson det oerhört jämna resultatet i omröstningen: 91 var för omfattande jour, 92 emot.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus får inte omfattande jour – riksdagen röstade nej i jämn omröstning

VASA Riksdagen har nu sagt sitt om långdansen med medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. Jourfrågan går nu vidare till nästa regering.

Nyhetsbild

Riksdagen röstar om jourstatusen för Vasa centralsjukhus

Beslutet om Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour ligger i riksdagens händer i dag. Följ med sändningen från riksdagens plenum som inleds klockan 13 här.

Nyhetsbild

"Högerextrema dåd förekommer hela tiden"

Högerextrem terror har alltid funnits, parallellt med den jihadistiska och den vänsterextrema. Det går inte att bara koppla terror till en inriktning, enligt Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism.

Nyhetsbild

LISTA: Teaterverksamheten i Österbotten får många bidrag

Både sommarteatrar, revyer, enskilda teateridkare och rollspelsföreningar fick sina ansökningar beviljade av Svenska kulturfonden. Se vem, till vad och hur mycket de fick i vår lista.

Nyhetsbild

Leif G. W. Persson ställer in föreläsningar i Jakobstad och i Vasa

UPPDATERAD 14.23 Tanken var att kriminologen och författaren Leif GW Persson skulle föreläsa i Vasa den 9 april och i Jakobstad den 10 april. Men det blir inte så.

Nyhetsbild

Åttaåriga Juni klimatstrejkar: "Jag gör det här för vår framtid"

VASA

Som Vasas egna lilla Greta, så ser åttaåriga Juni Bergdahl ut. Iklädd gul regnrock med plakat i handen strejkar hon för klimatet utanför Vasa stadshus. 

Nyhetsbild

Energiveckan i Vasa lockar folk från hela världen – Arrangörer: "Vi verkar ha extra flyt i år"

VASA Flera föreläsningar är fullbokade och hotellrummen är slut. Årets Energy Week i Vasa blir den bästa någonsin, tror arrangörerna – och avslöjar att en grön soffa lär bli en snackis på Twitter.

Nyhetsbild

Gymnasieleverna Sara och Ahmed: "Det handlar om vår och yngre barns framtid"

Sara Lammi och Ahmed Al-Jaberi tycker det är viktigt att göra något för miljön varje dag.

Nyhetsbild

Fjortonåriga Karin vill kämpa för klimatet nu för att inte ångra sig sen

VASA Utanför stadshuset i Vasa är det trångt om plats när klimatdemonstranter samlades på fredagsmorgonen. En av dem är Karin Särs, 14 år från Korsholm. – Lyssna på Greta. Hon vet vad hon talar om, säger Särs.

Nyhetsbild

LISTA: Så här mycket fick kommunerna i Österbotten

Av de ansökningar som lämnades in i Österbotten till Svenska kulturfonden blev över hälften beviljade i nästan alla kommuner. Så här fördelar sig summorna:

Nyhetsbild

Cricketlandslag undvek terrordåd med hårsmån – landskamp ställs in

Bangladesh cricketlandslag var en hårsmån från att hamna mitt i skottlossningen när ett stort antal människor dödades i ett attentat i nyzeeländska Christchurch.

Nyhetsbild

Misstänkt terrorist ville hämnas för Stockholm

Den misstänkte terroristen i Nya Zeeland har publicerat ett manifest på nätet där han förklarar sina motiv, skriver flera medier. Ett av dem var att hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Många slöt upp för klimatstrejken vid stadshuset i Vasa

Runt om i världen strejkar elever för klimatet i dag, även utanför stadshuset i Vasa. Se vår video från demonstrationen här.

Nyhetsbild

Här fungerar logistiken – Nykarlebud har hittat sin nisch

Kenneth Isaksson tror på transportbranschen. Med en ny hall och ett skräddarsytt digitalt logistiksystem är Nykarlebud väl rustat för kundernas krav – här fraktas allt från brandfarligt gods till privata flyttlass.

Nyhetsbild

Här kan du se Månskensbondens nya musikvideo

Pompösa kristallkronor möter kalla och bara fabriksgolv i livemusikvideon av ”Stormin” med Månskensbonden och Iiris Viljanen.

Nyhetsbild

LIVEBLOGG: Skolelever världen över strejkar för klimatet – följ med händelserna här!

Skolelever kräver hårdare tag mot klimatförändringen genom att strejka på fredagen. SPT direktrapporterar om händelserna i sitt flöde.

Nyhetsbild

LISTA: De här fick mest av Svenska kulturfonden

Vi har gått igenom de beviljade ansökningarna och nu listar vi de 15 ansökningar som fick de största summorna.

Nyhetsbild

Muslimska ledare fördömer terrordådet

Muslimska politiska och religiösa ledare fördömer terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland där 40 personer dödats.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad kan du om den 15 mars?

Det har hänt en hel del den 15 mars under tidigare år. Känn historiens vingslag när du svarar på frågorna i veckans quiz!

1 500 soldater och 500 fordon till övning i Sverige – trafikstockningar möjliga i norr

INRIKES Militärövningen Northern Wind börjar på måndag i Norrbotten i Sverige. Finländska trupper förflyttar sig till Sverige under veckoslutet.

Nyhetsbild

49 döda i terrorattacken – 20 skadade

49 personer har skjutits ihjäl i en attack mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland.Fyra personer har gripits.

INSÄNDARE: Absolut mest ekonomiskt att Seinäjoki fusioneras med Vasa

Nyhetsbild

VPS ställs mot Gnistan i cupen: "Inget medelmåttigt division 2-lag"

FOTBOLL Ett VPS som har en del skadeproblem ställer sig på konstgräset i Åggelby i kväll för cupåttondel mot ett hårdsatsande division 2-lag.

Nyhetsbild

Internationell klimatstrejk på fredag i Karleby

KARLEBY På fredag den 15 mars är det klimatstrejk på flera håll i världen då unga kräver att makthavare ska förändra klimatpolitiken.

Nyhetsbild

Händer i dag: Skolelever världen över strejkar för klimatet

Skolelever kräver hårdare tag mot klimatförändringen genom att strejka på fredagen.

Nyhetsbild

Efter stipendiet kan Jonas pusta ut: "Jag har inte kniven mot strupen längre"

VASA Jonas Granfors beviljades ett ettårigt arbetsstipendium av Svenska kulturfonden. Nu kan han äntligen få satsa på det han vill, nämligen hantverk i trä.

Nyhetsbild

SE GRAFIK: Sverige fortfarande populärt flyttmål för unga finlandssvenskar

–  Det är väldigt lätt för en svenskspråkig att flytta till Sverige. Sverige uppfattas som en del av arbets- och studiemarknaden, säger samhällsanalytikern Kaisa Kepsu som undersökt finlandssvenskarnas flyttningsrörelser utomlands.

Nyhetsbild

FC Kiisto ställs mot ligalag i cupen – "Fin möjlighet"

FOTBOLL FC Lahti tog sig vidare i Finlands cup från en grupp varifrån HJK inte gjorde det. FC Kiisto har i huvudsak spelat futsal den här vintern. På lördag möts lagen i åttondelsfinal i cupen i Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: De här fick arbetsstipendium i Österbotten

Vi har sammanställt en lista med de som fått arbetsstipendium som listat sin hemort i Österbotten.

Nyhetsbild

Kaj Carlson är Österbottens "Grand Old Man" bland företagarna: Företagen gynnas av smidig byråkrati

Kaj Carlson, pensionerad företagare och maskinutvecklare, tycker att företagsklimatet i Österbotten är bra. Han hoppas att staten, kommuner och organisationer underlättar företagens utvecklingsmöjligheter.

KOLUMN: De borde få räta på sig

“Avslöjandena visar att tillsynen fungerar,” sa Juha Sipilä när missförhållandena inom äldreomsorgen med ens började få bra uppmärksamhet. Han hade förstås fel: missförhållandena hade funnits länge – utan att få uppmärksamhet – och nu avslöjades den ena skandalen efter den andra.

Nyhetsbild

Fixura nådde milstolpe – Vd:n: "Det är för att vi inte lånar ut pengar till vem som helst"

VASA På tio år har Fixura lånat ut 100 miljoner euro. Men Vasaföretaget säger faktiskt nej till de flesta som vill ha lån.

Nyhetsbild

Tiotusentals kvinnor och barn ute ur IS-stad

Striderna mot IS i staden al-Baghuz har drivit tiotusentals kvinnor och barn till flyktinglägret al-Hol i norra Syrien. – Vi är helt överväldigade av den mängd som kommer, säger Paul Donohoe från flyktingorganisationen IRC. Många är i mycket dåligt skick – över hundra barn tros ha dött i lägret sedan december.

INSÄNDARE: Tolv goda orsaker rösta nej till kommunfusion

Nyhetsbild

Fyra gripna efter moskédåd i Nya Zeeland

Flera personer har dödats efter att en eller flera skyttar attackerat två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Fyra personer har gripits och enligt polisen har man oskadliggjort flera sprängladdningar. – Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger premiärminister Jacinda Ardern.

INSÄNDARE: Nu fick vi den nya chansen till omfattande jour

INSÄNDARE: Vasa – en företagsvänlig stad

Vasa är ett lokomotiv för näringslivet i hela regionen och det är viktigt att hålla det igång. Det finns dock risk att den positiva tillväxten kan avta.

INSÄNDARE: Svar till Rainer Bystedt

INSÄNDARE: Orsaken till brådskan

Många förundrar sig över den brådska som råder i fusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm och det datum/år man har satt för när en fusion ska vara genomförd.

INSÄNDARE: Inga hinder för fulljour till Vasa

Det gick som väntat. Landskaps- och vårdreformen föll på sin egen omöjlighet. Man försökte helt enkelt pressa in alltför mycket på en gång i landskapspaketet.

INSÄNDARE: Stora Vasa ska ta större plats i Finland

Vi saknar två viktiga saker: storlek och befolkningsutveckling. I dessa frågor skulle fusionen ge en synlig förändring.

INSÄNDARE: Vårt samhälle

Det som är på väg att hända är att röstningsdeltagandet sjunker drastiskt därför att man upplever en röst inte betyder något, det blir enbart löjligt att rösta då det ändå besluts ovanför våra huvuden.

INSÄNDARE: Pengar roten till allt ont

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Sawandi trivs med att filma i Jakobstad

Filmen som konstform har stagnerat, säger Sawandi Groskind. Nu har han fått stipendium för sin nya film: "Årstiderna."

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Sydösterbottniska ritualer intresserar Elisa Makarevitch

Vad har gamla fruktbarhetsritualer och dansen på Fagerö gemensamt? Mer än man kanske kan tro, säger Elisa Makarevitch. I sommar ska hon och Roee Cohen dokumentera sydösterbottniska ritualer.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Anna Moberg skriver ungdomsmusikal

Dramapedagogen Anna Moberg ska skriva en ny ungdomsmusikal som får premiär i Vasa våren 2020. För det får hon och arbetsgruppen 3 000 euro.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Carina Granlund ställer ut

Korsholmskonstnären Carina Granlund har inte ställt ut på fem år. Nu får hon chansen tack vare pengar från Kulturfonden.

Nyhetsbild

Jessica Riippa: "Kan förverkliga något med lite mindre stress"

KARLEBY Nu kan Jessica Riippa gå in i studion med La Riippa Group. – Att Kulturfonden ser ett värde i att satsa också på det som finns på alternativescenen är fint.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Frivilliga i Korsholm ska hjälpa vuxna med digitala utmaningar

Korsholms vuxeninstitut ska utveckla en IT-pool – ett nätverk med frivilliga IT-stödpersoner och möjlighet att låna teknik. Kulturfonden stöder projektet 10 000 euro.

Kulturfondens utdelning: Bättre undervisning för nyanlända i Närpes

I Närpes finns skolor där över 40 procent av eleverna har invandrarbakgrund. Här är man rustad att utveckla en ny modell för att undervisa nyanlända. Kulturfonden beviljar Närpes stad 105 000 euro för projektet.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Läsning ska göra skillnad i Österbotten

Österbotten ska bli en läsande region. Det är målsättningen då sju österbottniska kommuner samlar sina lärare till ett fortbildningsevenemang.

INSÄNDARE: Inte sista chansen!

Det mest tragiska med denna fusionsprocess är tillvägagångssättet. Den borde ha börjat från att invånarna i respektive kommun involverats i processen.

INSÄNDARE: Fusion för allas vår skull

Mycket har skrivits – och långt mera talats då det gäller fusionen Korsholm-Vasa. En kvinna funderade i nyheterna om hon ska tänka på sig själv, sin familj, trakten eller någon annan aspekt.

INSÄNDARE: Uppgifterna försvinner

Hälso- och socialvården kommer inte att skötas av varken Vasa, Korsholm eller någon annan kommun framdeles.

INSÄNDARE: Korsholm slukas av Vasa

Åsa-Britt Forth-Snellman förenklar i VBL (8.3) hur det ligger till med fusionen. Jag förstår att en del vill se Korsholm som en offergåva, som ska hörsammas i Helsingfors, men tyvärr är det nog så att ingen kommer ens att notera den.

INSÄNDARE: Fulljour inte beroende av fusion

I stället för att öda krut på en kommunsammanslagning, som inte har någon inverkan på om Vasa får tillbaks sin fulljour, borde vi sätta krut på att kräva att Österbotten ska blir ett självstyrande landskap med beskattningsrätt.

INSÄNDARE: Framgångsregion?

Jag tror på genuint samarbete mellan kommuner och språkgrupper och förväntar mig ett bättre politiskt klimat, framför allt inom SFP, än det vi nu upplever i Korsholm.

INSÄNDARE: Att säkerställa den positiva utvecklingen

Vi lever i en tid när förändringarna sker allt snabbare och där vi som företagare hela tiden lever med nya utmaningar. Utvecklingen blir mera global samtidigt som samarbete och nätverkande blir allt viktigare.

INSÄNDARE: Orsaker eller fria fantasier?

En fusion betyder inte fler människor vare sig i Vasa eller Korsholm, och undersökningar visar att kommunsammanslagningar inte leder till ökad inflyttning till den nya kommunen.

INSÄNDARE: Vad håller vi på med i Korsholm?

Som den största landsortskommunen har Korsholm också ett ansvar för de mindre kommunerna med svenska som majoritetsspråk.

INSÄNDARE: Må demokratin vinna!

Jag hoppas alla korsholmare nu går och röstar för eller emot för att omröstningen ska vara tillförlitlig.

INSÄNDARE: Missförstånd om ekonomin?

Det finns inga ekonomiska skäl till en kommunfusion, vilket också konstaterats i flera undersökningar. Ser man på servicenivån så finns det inte heller ur ett Korsholmsperspektiv någonting som skulle bli bättre vid en kommunfusion.

INSÄNDARE: Vasa centralsjukhus – en fusionsfråga?

Förvånas ej – förundras blott! Tänk att Korsholms självständighet och ointresse till sammanslagning med grannkommunen Vasa fortsättningsvis ska anföras som orsak till att Vasa centralsjukhus inte klassades upp till centralsjukhus med omfattande jour 2017. Fantastiskt seglivat mantra.

Nyhetsbild

Ellen Strömberg: "Jag har velat det här länge och plötsligt händer det"

JAKOBSTAD Ellen Strömberg har beviljats ett 1-årigt arbetsstipendium av Svenska Kulturfonden. Hur det känns? Som science fiction, säger hon.

Nyhetsbild

KAJ firar 10-årsjubileum med stor liveshow i Österbotten

"Vi vill bjuda österbottningarna på en kulturupplevelse utöver det vanliga" säger Axel Åhman om tioårsjubileet. Svenska kulturfonden ger humortrion 25 000 euro.

Nyhetsbild

Hanna får äntligen göra ny dialektrap

Rapmusik på närpesiska gick hem hos Kulturfonden. För Hanna Lagerström betyder det att hon nu får satsa på sin hobby. – Det blir en ny EP.

Nyhetsbild

Alla fullmäktigegrupper inbjudna till valvaka på Vallonia

Det blir gemensam valvaka på Vallonia på söndagen. SFP står värd och har bjudit in samtliga fullmäktigegrupper.

Nyhetsbild

Inför folkomröstningen i Korsholm: Statistiken talar för jämnt resultat

Söndagens folkomröstning i Korsholm blir sannolikt en rysare. Statistiken visar att kommunala folkomröstningarna sällan ger över 70 procent för ett alternativ.

Nyhetsbild

Tove Janssons liv blir film

Författaren och bildkonstnären Tove Janssons liv och verksamhet under 1940- och 1950-talet i Helsingfors ska bli långfilm med internationell spridning.

Nyhetsbild

Ledare: Brexit är i en återvändsgränd

Ingen tror längre på att Theresa May ska kunna bringa ordning i leden. Det kan innebära nya överraskande vändningar.

Nyhetsbild

Kulturfonden delar ut 21,6 miljoner – Vd:n Sören Lillkung: "Vi har alltid en motivering till summan"

Nu har Svenska kulturfonden meddelat vilka ansökningar de beviljat från ansökningstiden i november i fjol.