Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Venezuelas politiska fångar slutar protestera

Tusentals demonstranter grips i Venezuela. De hålls i mörka celler utan tillräckligt med mat och vatten – och släpps utan rättegång. Metoden är effektiv för att avskräcka dem från att fortsätta protestera, enligt organisationen Foro Penal.

Nyhetsbild

Åtalade politiker får inta parlamentsplatser

Fem frihetsberövade katalanska separatistpolitiker får lov att inta sina parlamentsplatser.

Nyhetsbild

Ät mört och inhemsk fisk – Östersjötorsken fortfarande bannlyst

Världsnaturfonden WWF:s fiskguide har uppdaterats. I fjol bannlystes Östersjötorsken på grund av överfiske och bannlysningen fortsätter.

Nyhetsbild

Macron vill träffa libysk krigsherre

Frankrikes president Emmanuel Macron vill träffa den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, enligt utrikesdepartementet i Paris.

Nyhetsbild

Varmare klimat kan öka insektskadorna på gran

Nästan alla trädplantor är inhemska och bara några procent importeras.

Nyhetsbild

"Game of thrones"-skaparna gör "Star wars"-film

Långköraren "Game of thrones" är inne på sin sista säsong och nu står det klart vad seriens upphovsmän David Benioff och D B Weiss ska göra härnäst.

Nyhetsbild

Vasa stad betalar flytt för Vasklotföretag

Staden har avtalat med Backman-Trummer om stuveriets flytt undan Wärtsiläs nybygge i Vasklot.

Nyhetsbild

Tio österbottniska ungdomar åker på tävling i Schweiz – "Som OS för brandkårister"

I december började övningarna inför sommarens tävling. I juli deltar tio ungdomar från Malax med omnejd i en brandkåristtävling i Schweiz.

Nyhetsbild

Ingen förlust än för Sundom IF – vann mot Esse IK

FOTBOLL Sena tacklingar, fint spel och griniga spelare. Matchen mellan Sundom IF och Esse IK i Gerby i kväll innehöll det mesta.

Nyhetsbild

Klimatångesten växer bland svenskarna – men Miljöpartiet i Sverige krymper

Miljöpartiet hör till de partier som väntas backa mest i EU-valet i Sverige – trots att svenskarnas klimatångest bara växer. I Finland och resten av EU har miljöpartierna flyt inför EU-valet.

Ludwig Siegfrids matchhjälte för Sundom IF hemma mot Esse IK

Matchens enda mål stod Ludwig Siegfrids för i första halvleken när Sundom IF vann i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll med 1–0 (1–0) mot Esse IK...

Jaro U23 föll mot OuHu på bortaplan

Jaro U23 fick se sig besegrat i mötet med OuHu på bortaplan i division 4 MÖ-distriktet i fotboll, med 2–6 (1–3). OuHus mål gjordes av Lauri Pihlajahar...

Nyhetsbild

Utmaningen är att hitta nya kunder

JAKOBSTAD Baltic Yachts har just nu tre nya båtar vid kajen på Alholmen. Såväl hantverksskicklighet som tekniskt kunnande finns inom varvets väggar, framtidens utmaning är att hitta kunderna.

Nyhetsbild

Vasa stad inbjuden till internationellt nätverk för hamnstäder

Vasa stad har fått en inbjudan från nätverket Sea20 som vill att Vasa ansluter sig till deras kluster för världens mest inflytelserikaste hamnstäder, skriver Pohjalainen.

Nyhetsbild

Dags för nästa val – nu börjar förhandsröstningen i EU-valet

Från och med onsdag den 15 maj kan man förhandsrösta i EU-valet. Man kan gå och avlägga sin röst på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst i landet – se alla platser i Österbotten här.

Nyhetsbild

Ökning av antisemitiska brott i Tyskland

Antalet antisemitiska brott steg kraftigt i Tyskland under 2018. I fjol anmäldes närmare 1 800 sådana brott, en ökning med cirka 20 procent jämfört med föregående år.

Nyhetsbild

KPV bara en seger från cupfinal

FOTBOLL Vem hade kunnat föreställa sig det här? KPV är framme i semifinal i Finlands Cup och får möta Ilves på hemmaplan på torsdag.

Nyhetsbild

Heta frågor när Pompeo och Lavrov möttes

När USA:s utrikesminister Mike Pompeo mötte sin ryske kollega Sergej Lavrov var många tvistefrågor på agendan. Men där fanns också trevare. Lavrov hoppades på att mötet ska resultera i "små men viktiga steg mot förbättrade relationer".

Nyhetsbild

RECENSION: Det regnar blod, glassplitter och kulor i den avslutande filmen om John Wick

Perfekt slut på trilogin om yrkesmördaren John Wick. Närmare ett konstverk än det här kommer inte en actionfilm.

Nyhetsbild

I kväll gäller det för Finland i Eurovision Song Contest

Det har filats och putsats, och förtvivlats när saker inte fungerat. I kväll klockan tio ska Finlands Darude och Sebastian Rejman ta sig vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest.

STT: Agit Prop-sångaren Pekka Aarnio har dött

Aarnio är en av grundarna bakom Agit Prop och var senare producent för bland annat Ultra Bra och Leevi and the Leavings.

Nyhetsbild

VIFK:s B-flickor vann: "Kanske lite väl starkt slutresultat"

FOTBOLL Vasa IFK återhämtade sig snabbt från storförlusten mot HJK och vann över Ilves med klara siffror. I matchens slutminutrar kom två av Vasalagets mål.

Nyhetsbild

Nordeas Kinaexpert Tuuli Koivu om handelskriget mellan USA och Kina: "Vapenskramlet har kommit för att stanna"

Vapenskramlet, i form av ett handelskrig mellan USA och Kina, har kommit för att stanna. Kina är mera beroende av världshandeln än vad USA är. Det säger Tuuli Koivu, Nordea Finlands chefsekonom och Kinaexpert.

Nyhetsbild

Bilist körde mot poliser för att undvika nykterhetskontroll – misstänks för mordförsök

Polisen ber om tips av personer som hade stannat för att göra alkotest.

Nyhetsbild

Femårigt uppsägningsskydd för anställda – men direktörerna stiger åt sidan

FUSIONSAVTALET. Den tillsvidareanställda personalen i båda städerna garanteras ett femårigt uppsägningsskydd vid en fusion Närpes-Kaskö.  Men arbetsuppgifterna kan ändras. De båda stadsdirektörerna stiger åt sidan, den ena blir pensionär, den andra erbjuds avgångsvederlag.

Nyhetsbild

Psykolog om utmattningsepidemi: "Identiteten är ofta kopplad till arbetet"

Utmattningssiffrorna skjuter i höjden. De flesta som drabbas älskar sitt jobb så mycket att de jobbar ända in i kaklet.

Nyhetsbild

Anna-Maria, 31, lider av utmattning: "Jag börjar tro på en nystart"

JAKOBSTAD En ökad arbetsmängd gjorde att Anna-Maria Järvinen inte kunde utföra sjuksköterskejobbet tillräckligt bra. Efter kraschen klarar hon varken av jobb eller studier.

Nyhetsbild

Polisen intensivövervakar tunga trafiken under ett dygn

Alla polisinrättningar i landet deltar i övervakningen som bland annat fokuserar på kör- och vilotider och fordonens skick.

Nyhetsbild

Rinne tror på investeringar i infrastruktur: En flaskhals för ekonomisk tillväxt

UPPDATERAD Antti Rinne (SDP) vill inte gå in på konkreta förslag i det eventuella regeringsprogrammet eftersom förhandlingarna pågår.

Nyhetsbild

I sommar växer tomater och gurkor på torget i Närpes

NÄRPES Kyrkstallarna i all ära. Men det som turister allra helst verkar vilja se i Närpes är växthus och grönsaker. I sommar får de chansen till det på torget.

Nyhetsbild

Oviss framtid för Jeppis Hockey då inget årsmöte utlysts

ISHOCKEY Jeppis Hockey har fortfarande inte haft sitt årsmöte och det råder stor ovisshet kring representationslagets existens. På onsdag ska anmälan till hockeytvåan vara inlämnad.

Nyhetsbild

Regeringsförhandlingar: Olika villkor för traktens kommundirektörer

JAKOBSTAD Tjänstledighet eller distansjobb? För de tre kommundirektörer som deltar i regeringsförhandlingarna är lösningarna olika.

Nyhetsbild

Polisen: Fota din cykel och köp inte en stulen hoj

Det har gjorts nästan dubbelt så många anmälningar om stulna elcyklar än förra året.

Besvär mot marktäkt i Gunilack – "Ligger för nära bostäder"

NYKARLEBY/VÖRÅ Besvär har lämnats in mot det tillstånd som Sundström Ab beviljats för att bryta och krossa berg på ett tidigare marktäktsområde i Gunilack.

Tsunamivarning efter skalv i Papua Nya Guinea

Ett skalv med magnituden 7,5 har inträffat i havet 4,5 mil nordost om staden Kokopo i Papua Nya Guinea.

Nyhetsbild

Kaskö skulle garanteras två platser i styrelsen och nämnder i fyra års tid

FUSIONSAVTALET. Hur många Kasköbor som sitter i nya fullmäktige om staden blir en del av Närpes, det är väljarnas sak. Men fusionsavtalet garanterar i varje fall Kaskö två av 13 platser i stadsstyrelsen och nämnderna under mandatperioden 2021-2025.

Nyhetsbild

Pendlare får vänta på bidrag medan Vörå sparar – flera projekt läggs på is

Pendlande Vöråbor kunde ha fått ett bidrag för arbetsresor i år, men det läggs på is ett par år. Också skolor och daghem får vänta på pengar.

Nyhetsbild

Små förändringar i Malaxstyrelsen – "Vi har en överenskommelse"

På torsdag väljer Malax fullmäktige presidium och styrelse för de kommande två åren. Planen från två år tillbaka ser ut att hålla.

Nyhetsbild

I Finland försvinner 10 000 ton spillolja per år

Troligtvis gör man sig av med en del av oljan olagligt.

Nyhetsbild

Aktias vd för första gången i Jakobstad

JAKOBSTAD. Aktia har numera det fysiskt största och förnämsta bankkontoret i Jakobstad. Så ska det förbli, men samtidigt betonar vd:n Mikko Ayub vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen.

Nyhetsbild

Ministerium: Arbetsmarknaden går mot sämre tider

Fjolåret var ett toppenår på arbetsmarknaden, men nu vänder konjunkturen och arbetsmarknaden stagnerar. Det skriver Arbets- och näringsministeriet i sin färska arbetsmarknadsprognos.

FC Kuffen slog Töjby FC i jämn match på Töjby

Ett måls övervikt avgjorde en jämn match för FC Kuffen, som vann borta mot Töjby FC med 3–2 (1–1) i division 4 Vasadistriktet i fotboll på lördagen. B...

Nyhetsbild

Stipendier till scenkonstnärer från Österbotten

Jennie Storbacka, Lina Ekblad och Elmer Bäck får stipendium av Stina Krooks stiftelse, som också startar ett nytt residensprogram för konstnärer.

Nyhetsbild

Hovrätten ändrar inte på tingsrättens dom för 34 Wärtsiläanställda

Hovrätten håller kvar tingsrättens dom om att Wärtsiläs uppsägningar av 34 anställda efter samarbetsförhandlingarna 2014 gick rätt till.

Nyhetsbild

Nu får barnen i Vasa rösta på en kandidat i EU-valet – premiär för barnens val

Under förhandsröstningen i EU-valet som inleds den 15 maj ordnas även barnen val för första gången i Vasa. Kandidaterna som barnen får rösta på är djurkaraktärer.

Nyhetsbild

Världsnyhet i Kvarkenfartyg – första LNG-färjan med effektivare oljerening

VASA Den nya Kvarkenfärjan förses med ett danskt filtersystem för oljereningen. Det minskar strömförbrukningen och gör färjan mer miljövänlig.

Nyhetsbild

Dom nummer två i grooming-härvan i Uleåborg: 20-årig man fick två års ovillkorligt fängelse

Bit för bit avhandlas den grova grooming-härvan i Uleåborg. På tisdagen dömdes en 20-årig man för grovt sexuellt utnyttjande.

Nyhetsbild

Författaren Sven Lindqvist död

Författaren Sven Lindqvist har avlidit. Med böcker som "Utrota varenda jävel" räknas han som en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur. Han blev 87 år.

Nyhetsbild

Kristi brud i Knutby åtalas: "Sektliknande"

Tre personer från den före detta Knutbyförsamlingen åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande. En av dem är Åsa Waldau, som kallats Kristi brud. Åklagaren beskriver förhållandena i församlingen som "närmast sektliknande".

Nyhetsbild

Pohjalainen: Kvinna häktad misstänkt för dråp i Laihelafallet

En kvinna född 1971 har häktats misstänkt för dråpet på en 60-årig kvinna i fjol i Laihela.

Nyhetsbild

Patrik Back om kvällens ESC-semifinal: "Finlands bidrag lika idéfattigt som Sebastian Rejman står bredbent"

Finland, Darude och Sebastian Rejman landar genast i hetluften i Eurovision song contest. I den första semifinalen tävlar 17 bidrag om tio finalplatser. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

Äng började brinna i Kronoby – branden under kontroll

KRONOBY En markbrand bröt ut i närheten av riksväg 8 i Kronoby på tisdagen. Brandkåren fick snabbt branden under kontroll.

Nyhetsbild

Frostdahl tar säte som ordinarie i fullmäktige

NYKARLEBY Jan-Erik Frostdahl blir ordinarie ledamot av fullmäktige i Nykarleby för den återstående mandatperioden.

Nyhetsbild

Kapkem är årets nyföretagare i Vasaregionen

VASA Mika Kultti och Sakari Rahtu träffades av en slump 2016. I dag driver de företaget Kapkem tillsammans. Nu har de valts till årets nyföretagare i Vasaregionen.

Nyhetsbild

Samarbetsförhandlingarna i Vasa kan göra ett uppehåll

Samarbetsförhandlingarna med Vasa stads personal kan ta en paus under sommaren.

Nyhetsbild

Storm om våld i fängelser – huvudförtroendemannen: "Generaldirektörens kommentarer är skakande!"

Brottspåföljdsmyndighetens högsta ledning och personal har råkat i en tvist om våldet mot fängelsernas anställda.

Nyhetsbild

Vörå tar tag i vägbelysningen – installerar ledlampor på tre sträckor och bygger ut i Rejpelt

VÖRÅ Vägbelysningen i Vörå ska uppdateras. Tanken är att nyinstallerade ledlampor ska lysa upp i Vörå, Oravais och Maxmo då vägbelysningen igen kopplas på i augusti.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen återvänder inte till Olympiastadion nästa år – Vasa, Esbo och Åbo exil-alternativ

STAFETTKARNEVALEN Tidtabellen för Olympiastadions renovering är för osäker för en återkomst om ett år. Stafettkarnevalens turné fortsätter och inom kort fattar Skolidrottsförbundet ett beslut om var karnevalen ordnas 2020.

Nyhetsbild

Tre vill vikariera Ollikainen – nu ska Vöråfullmäktige känna dem på pulsen

VÖRÅ Alla tre som vill vikariera kommundirektör Mikko Ollikainen i Vörå kallas till intervju.

Nyhetsbild

Rinne: Lägesbilden blir klar under dagen – handelskriget mellan USA och Kina oroar

På tisdagen fortsatte regeringsförhandlingarna under ledning av regeringssonderare Antti Rinne (SDP). Stämningen är fortsatt god och allt går enligt tidtabell, säger Rinne på morgonen.

Nyhetsbild

Svensk tv-profil turnerar i Finland – besöker Vasa och Jakobstad

Anders Lundin tar publiken från savannen till tv-soffan i sin senaste föreställning. Den svenska underhållningsprofilen turnerar i Finland i höst.

Nyhetsbild

Optimism trots upptrappat handelskrig mellan Kina och USA

Både Kina och USA har kompetens att lösa konflikten på fredlig väg, säger Kinas utrikesminister Wang Yi och slår därmed an en betydligt mjukare ton än den som använts av de två länderna på senaste tiden.

Nyhetsbild

Ny toppnotering för koldioxid i atmosfären

Forskare vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii har uppmätt den högsta koldioxidnivån sedan mätningarna började. Halten är nu lika hög som när delar av Antarktis var skogsbevuxet för över tre miljoner år sedan.

Nyhetsbild

Sveriges John Lundvik i ESC: Hela Europa knackar på dörren

John Lundvik från Sverige är en av de hetaste artisterna i årets Eurovision Song Contest. Nu får han stöd av en schlagerikon på plats. – Jag var först med att säga att han skulle vinna, säger Carola Häggkvist.

Nyhetsbild

Teknikbolag ledde ras på Wall Street

Kurserna rasade på bred front på de amerikanska börserna på måndagen, sedan Kina deklarerat att landet höjer tullarna på varor som importeras från USA.

Nyhetsbild

Tv-stjärnan riskerar fängelsestraff – försökte muta in dottern på toppuniversitet

"Desperate housewives"-skådespelaren Felicity Huffman kan få fyra månaders fängelse för att ha betalat mutor för att få in sin dotter på ett bra universitet. Huffman har sedan tidigare erkänt sig skyldig.

Nyhetsbild

Misstänkt i sexualbrottshärva i Uleåborg får sin dom i dag

En 20-årig man misstänks ha utnyttjat en 13-årig flicka i Uleåborg. På tisdag faller den andra domen i en sexualbrottshärva.

Nyhetsbild

Var tredje EU-kandidat sitter i kommunfullmäktige: "Det behövs kommunalt kunnande också i Europaparlamentet"

Bland EU-kandidaterna finns 15 riksdagsledamöter, 10 Europaparlamentariker och 92 kommunalpolitiker – och hela 11,5 procent har svenska som modersmål. Det framgår av Kommunförbundets sammanställning.

Nyhetsbild

Rök i industrihall ledde till stort pådrag – men det var falskt alarm

VASA Brandkåren ryckte ut till Strömberg park sent på måndag kväll men det visade sig att det inte fanns någon brand.

INSÄNDARE: Män ska inte vara präster – men jag kan samarbeta med dem

"Känner alla församlingsmedlemmar sig bekväma med att det är skillnad på män och kvinnor", skriver Titti Storlund.

Nyhetsbild

Alla företagare borde ha ett testamente – Advokat: "Många har inte ens tänkt på det"

VASA Många saknar en plan för vad som ska hända med företaget vid skilsmässa, sjukdom eller dödsfall. Advokatbyrån Näsman & Båsk i Vasa vill hjälpa företagarna – genom att besikta dem.

INSÄNDARE: Sätt upp tydliga skyltar

INSÄNDARE: EU vår bästa vän

Nyhetsbild

Ny toppnotering för koldioxid

Forskare i USA har uppmätt den högsta koldioxidnivån sedan mätningarna började på 1950-talet. Halten i atmosfären har för första gången stigit över 415 ppm (miljondelar).

Nyhetsbild

Ny miljarddom mot Monsanto

Bayerägda Monsanto har åter dömts till skadestånd i USA.

Nyhetsbild

Tekniken strular för det finländska bidraget i Tel Aviv

Scenteknik som inte fungerar och motstridiga instruktioner irriterar artisterna Darude och Sebastian Rejman under generalrepetitionerna i Israel. Åsikterna om det finländska bidraget är dessutom delade bland press och fans på plats.

INSÄNDARE: Framtidens arbetsplatser

INSÄNDARE: Pröva allt och behåll det goda

Det är viktigt att lära sig skilja mellan det äkta och det oäkta.

INSÄNDARE: Hedersvåld måste förebyggas

INSÄNDARE: Framtidens jordbruk

Jordbruket skall i betydligt högre grad odla mat för mänskor i stället för mat åt boskap.

Nyhetsbild

Ungdomsgäng vandaliserar och skräms i Gerby – Förälder: "Jag vågar inte hämta barnen på dagis"

VASA Både vid daghem och vid Gerby skola har ungdomar vandaliserat på gårdarna. Vid Paakarin päiväkoti har ungdomarna även upplevts som hotfulla.

Kolumn: Vardagen är analog

Det digitala är till sitt väsen anti-innovativt: det bekräftar mönster och medelvärden, det skapar likriktning och minimerar möjligheten att tänka utanför boxen och algoritmerna.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Det finns mycket jag bör som jag inte gör

"I Finland är det mycket man bör som det förväntas att man gör. När jag betalar räkningar i min nätbank står det att jag också bör bekräfta betalningen" skriver Minna Levälahti i språkkolumnen.

Nyhetsbild

LEDARE: När granskaren står på gården

Granskningen av djurgårdarna måste vara sådan att den upplevs som stödjande, utan att för den skull hamna i det motsatta diket, bli tandlös och överslätande.