Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

San Francisco på väg förbjuda omstridd teknik

San Francisco i USA är på väg att förbjuda lokala myndigheter att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror. Fler städer i landet går mot liknande förbud – men kritiker tycker att det räcker med ett tillfälligt stopp.

Nyhetsbild

USA: Iranskt hot mot diplomater i Irak

USA:s utrikesdepartement har beordrat icke-nödvändig myndighetspersonal i Bagdad och Erbil i Irak att lämna landet.Anledningen sägs vara en hotbild kopplad till Iran.Tyskland, Nederländerna och Sverige vidtar åtgärder för sin militära personal i Irak.

FC Korsholm föll hemma mot Töjby FC

Hemmalaget FC Korsholm fick se sig besegrat av Töjby FC i onsdagens match i division 4 Vasadistriktet i fotboll. 1–3 (0–0) slutade matchen. Matchen bl...

Nyhetsbild

Ännu en soldat dödad av landmina i Lettland

Ytterligare en albansk soldat har avlidit av sina skador efter förra veckans olycka då en landmina exploderade i Lettland, uppger Lettlands försvarsminister.

Nyhetsbild

Tommi Nyvall gasglad i svenska Legends Cup

MOTORSPORT Tommi Nyvall trivs på bortaplan och säsongspremiären i svenska Legends Cup blev snudd på succé. Han gasade upp på podiet i båda starterna i helgen.

Ledning i halvtid - då tappade VPS-j och förlorade

Hemmalaget VPS-j hade greppet i halvtid och ledde med 2–1 i matchen i division 4 Vasadistriktet i fotboll mot SJK-j. Men SJK-j vände på matchen och va...

Nyhetsbild

Ishockeyspelaren Ida Kuoppala blir student – en av många milstolpar som året kommit med

Det har varit roligt, givande och lite stressigt att kombinera ishockey med studentläsningen, men man kommer långt med en positiv inställning, säger elithockeyspelaren Ida Kuoppala.

Delad pott för Korsnäs FF och Närpes Kraft

Hemmalaget Korsnäs FF och Närpes Kraft spelade oavgjort i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll, 1–1 (0–0) på onsdagen. Hemmalagets mål gjordes av ...

Nyhetsbild

Nederländska Eurovisionsfavoriten Duncan Laurence: ”Mobbningen gjorde mig starkare”

En avskalad, sublim ballad är årets storfavorit att vinna Eurovision Song Contest. Artisten Duncan Laurence har skrivit låten själv och den är mycket personlig för honom.

Nyhetsbild

Korsnäs FF kvitterade mot Kraft på övertid

FOTBOLL Kraft såg ut att ta alla tre poängen från derbyt mot KoFF. Men tre minuter på övertid steg Korsnäslagets spelande tränare fram och kvitterade.

Nyhetsbild

Nico Joki hittade nytt hem i Mestis – flyttar till Joensuu

ISHOCKEY Nico Joki har en ny klubbadress. Och det är en adress som sitter som hand i handske för den 23-årige backen. Joki ska nämligen lira i Jokipojat.

Nyhetsbild

Korsholm ska spara närmare en miljon euro på vården – "Vi måste försöka attackera orsakerna"

Det går inte att bara peka på en orsak till varför Korsholm överskridit budgeten, säger vårddirektör Mikael Gädda. Kommunen skrider nu till sparåtgärder inom vården som påverkar kommuninvånarna.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så många har nu förhandsröstat i EU-valet

Det var ingen större rusning till valurnorna i Österbotten när förhandsröstningen till EU-valet inleddes på onsdagen.

Allvarligt skadad dog på sjukhus – polisen misstänker dråp

En person skadades allvarligt i en bostad i Villmanstrand den 11 maj. Personen dog följande dag på sjukhuset.

Nyhetsbild

Rapport visar hur Vasa kan bli mer koldioxidneutralt: Trafiken en av de viktigaste faktorerna

Många fler måste cykla eller ta bussen. Då når Vasa målet att vara koldioxidneutralt om 15 år.

Nyhetsbild

Bygge av Korsnäs kommungård intresserar utomstående finansiär

Ett Vasaföretag, som är verksamt inom byggbranschen, har visat intresse för att bygga en ny kommungård i Korsnäs. Också bostäder skulle inrymmas där.

Nyhetsbild

Tjuvar bröt sig in i sommarstugor i Fäboda – "Otäck känsla att någon varit inne i vårt hem"

JAKOBSTAD Hos familjen Blomqvist försvann troligen inget riktigt värdefullt när tjuvar hälsade på för en vecka sedan. Men känslan av att ha haft objudna besökare är inte trevlig.

Nyhetsbild

Stor brand i höghus i Björneborg – inga uppgifter om antalet skadade

Vid halv sex på onsdagskvällen fattade ett 10-våningshus eld i centrum av Björneborg. Räddningsverket uppmanade folk att hålla sig borta från närområdet.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Raketuppskjutning i Petalax – "Det gick bättre än vi trott"

Såg du något oväntat i skyn i Petalax på onsdag eftermiddag? Två krutraketer och en minisatellit steg upp mot himlen – helt enligt planen.

Nyhetsbild

Apolloprojektet inledde en ny era – Petalaxelever lär sig mer genom gränsöverskridande teman

Undervisningen om rymden är avslutad. Nu väntar en resa till USA. "Vi ska förhoppningsvis få se en raket och kanske få träffa en astronaut", säger Petalaxeleven Michelle Berg. Sedan tar de itu med nästa tvärvetenskapliga tema.

Nyhetsbild

Barns fantasi ska eggas på läger

NYKARLEBY För att göra avtryck i sin omgivning måste man kunna uttrycka sig. I Nykarleby ges barn möjligheten att lära sig det under ett ordkonstläger.

Nyhetsbild

VM-dagboken, del 2 – Tyska snarkningar, salta pinnar och exemplarisk kundservice

Finland har inlett VM i Slovakien riktigt bra. Hyfsat bra går det också för VM-reportern som varken försovit sig eller gått vilse. Häng med bakom kulisserna i Kosice.

Nyhetsbild

Storbritannien utreder döda dokusåpadeltagare

Brittiska parlamentet har bestämt sig för att utreda hur deltagare i dokusåpor och realityprogram behandlas. Anledningen är att en person som deltog i den brittiska talkshowen "Jeremy Kyle" dog strax efter sin medverkan.

Nyhetsbild

Stadsodlingslabb ska producera utsläppssnål mat nära konsumenterna – "Vi får nypotatis året om"

Dyra hyror kan vara ett hinder för storskalig stadsodling, men innovationer som effektiverar odling kan exporteras eller användas för traditionell matproduktion.

Nyhetsbild

Hög sjukfrånvaro i offentlig sektor – "Förändringstakten är hög"

PEDERSÖRE Anställda i offentliga sektorn har fler sjukdagar än anställda i privata sektorn. I traktens kommuner pågår ett febrilt arbete för att minska sjukfrånvaron.

Nyhetsbild

USA: Diplomater uppmanas att lämna Irak

USA:s utrikesdepartement har beslutat att beordra icke-nödvändig ambassadpersonal i Bagdad och Erbil i Irak att lämna landet.Tyskland och Nederländerna vidtar åtgärder för sin militära personal i Irak. Anledningen uppges vara spänningar kopplade till Iran.

Nyhetsbild

Facebook vill undvika att terrordåd livesänds

Facebook skärper användarreglerna för att minska risken för att framtida terrordåd direktsänds på plattformens videotjänst.Teknikjätten ska också satsa drygt 70 miljoner kronor på forskning om hur kopior av våldsvideor ska upptäckas och plockas ned.

Nyhetsbild

Förhandlingarna tuffar på – Antti Rinne: "Vi behöver investera i infrastrukturen"

Regeringsförhandlingarna går allt mer in på detaljnivå. Nu har partiordförandena börjat räkna euron.

Nyhetsbild

Bekräftat: Madonna uppträder på ESC

Madonna har anlänt till Tel Aviv för att uppträda under lördagens final i Eurovision Song Contest. Det ryktades länge om att världsstjärnan skulle komma på besök, men tidigare i veckan uppgav EBU (europeiska radio- och tv-unionen) att ett giltigt kontrakt för framträdandet saknades.

Nyhetsbild

USA skjuter på hot om biltullar

Hotet om amerikanska biltullar mot omvärlden skjuts upp, uppger nyhetsbyrån Bloombergs som refererar till en myndighetskälla.

Nyhetsbild

Kina blockerar Wikipedia på samtliga språk

Blockeringen av nätencyklopedin Wikipedia i Kina har vidgats till att omfatta alla språk, rapporterar nätövervakningsorganisationen OONI (Open Observatory of Network Interference), som kopplar uppgiften till att 30-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg infaller inom kort.

Nyhetsbild

Österbottningar om EU-valet: "Folk borde ta ställning"

I dag öppnade förhandsröstningen inför EU-valet. Vi pratade med några österbottningar om deras syn på EU, samt viljan att rösta i ett val med väntat lågt valdeltagande.

Nyhetsbild

Akut läge i Östersjön – område med döda havsbottnar dubbelt så stort som Danmark

Femton procent av havsbottnen i Östersjön är död. Nu utreder finska och svenska forskare hur havet ska räddas genom artificiell syresättning.

Nyhetsbild

Full fart på muddringen av djupfarleden – "Allt material tas till vara"

KARLEBY Tre mudderverk med grävmaskin och borrtorn samt ett sugmudderverk är i full gång med att fördjupa farleden till Karleby hamn.

Övervakning av laxfisket inleds i Bottniska viken

Fiskeövervakningen vid NTM-centralen i Egentliga Finland och Västra Finlands sjöbevakningssektion inleder övervakning av laxfiske i Bottniska viken, skriver Närings-, trafik- och miljöcentralen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Ford återkallar 270 000 bilar

Biltillverkaren Ford Motor återkallar 270 000 bilar av modellen Ford Fusion. Modellåren 2013–2016 omfattas av återkallningen, som gäller bilar som har sålts i Nordamerika.

Nyhetsbild

Danmarks stjärncenter lämnar VM – Finland har laddat för match med gokart

ISHOCKEY-VM I fjol gick Finland på en mina mot Danmark i gruppspelet. Det ska inte uppreps. "Det finns inte att vi går in på halvfart mot något motstånd", säger Joel Kiviranta.

Nyhetsbild

Klart: Vasa ordnar Stafettkarnevalen 2020

UPPDATERAD 17.47 Skolidrottsförbundet har fattat sitt beslut. Om ett år arrangeras Stafettkarnevalen på Karlsplan i Vasa. – Det är en ära, säger Tom Gullberg, ordförande för Vasa Idrottssällskap.

Nyhetsbild

Symboler från Jakobstad i Fredrik Furus nya musikvideo

Idag premiärvisas den animerade musikvideon till Fredrik Furus låt "Det som alla letar efter" av det svenska musikmagasinet Gaffa.

Nyhetsbild

Theresa May hoppas på uppgörelse med Labour

Ett par veckor har nu brittiska premiärministern Theresa May på sig att nå en uppgörelse med oppositionen, sedan hennes regering beslutat att låta underhuset rösta om brexit i början av juni. Källor inom Labour säger att partiet kommer att fälla förslaget om man inte nått en överenskommelse.

Nyhetsbild

Eurovisions sändning hackad med explosioner

I stället för musik visades explosioner för tittarna. Webbsändningen av semifinalen i Eurovision Song Contest hackades för tittarna i Israel.

Nyhetsbild

Oanvänd värme kan värma upp Travdalen

VASA Westenergys överloppsvärme kan bli den smarta energilösningen för Vasas nästa stora stadsdel. Nu är planerna klara för Travdalen.

HS: Finsk trålare stoppad av rysk sjöbevakning – misstänks för intrång på rysslands ekonomiska zon

En finsk trålare har blivit stoppat av ryska myndigheter på Östersjön, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Traktorrally framför Ständerhuset när jordbrukare lyfte fram landsbygdens betydelse

Budskapet var klart när Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) samlades till manifestation på onsdagen utanför Ständerhuset i Helsingfors där regeringsförhandlingarna pågår.

Nyhetsbild

Polisövning skrämde slag på Vasklotbor – "Vi beklagar", säger kommissarie Timo Välimäki

VASA Polisen har under onsdagen ordnat en mindre övning i ett höghus på Vasklot. De trodde inte att den skulle störa allmänheten och därför informerade polisen inte heller de boende i området. Men folk blev rädda.

Nyhetsbild

Finland möter Albanien i EM-kvalmatch i Vasa i oktober

FOTBOLL Landslaget spelar sin hemmapremiär i höstens start av EM-kvalet i Vasa.

Nyhetsbild

Amerikanska yttern fick ingen avstängning – Finlands förbundskapten rasande: "Ingen respekt för spelarnas hälsa"

ISHOCKEY-VM Jukka Jalonen riktar skarp kritik gentemot Internationella ishockeyförbundet till följd av att amerikanska yttern Clayton Keller klarat sig undan med en varning efter att han sparkat Juhani Tyrväinen. "Det är skrattretande", säger förbundskaptenen.

Nyhetsbild

Se videor: Kolla in två av huvudgästerna på körfestivalen

Pojkarna i Cantores Minores sjunger verk från flera århundraden. Gruppen Humanophones skapar musik med kroppen. Båda ensemblerna medverkar på körfestivalen.

Nyhetsbild

Garage började brinna i Panike

REPLOT Ägaren lyckades själv släcka en garagebrand före brandkåren hann fram och förhindrade på så sätt större skador på fastigheten.

Nyhetsbild

Nepalesisk restaurang öppnar i Vasa

VASA Kaunis Nepal är namnet på Vasas nyaste restaurang. Den ska servera traditionell nepalesisk mat.

Nyhetsbild

Sura vatten i mindre österbottniska åar

Under våren har försurningsläget varit dåligt i ett flertal åar vid den österbottniska kusten.

Nyhetsbild

Regeringsförhandlingarna intensifieras – "Djävulen bor i detaljerna"

De stora helheterna börjar vara klara i regeringsförhandlingarna, säger partiordförande Pekka Haavisto (De gröna). Mot slutet av veckan klarnar också de ekonomiska realiteterna och förhandlingarna väntas bli allt mer laddade.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

VPS möter IFK Mariehamn i cupsemifinal – en historisk hemmamatch

FOTBOLL På torsdag har VPS chansen att ta sig till cupfinal för andra gången i klubbens historia. Och det är mycket som står på spel – VPS är två segrar från en plats i kvalet till Europa League.

Nyhetsbild

"Vår tid är nu" får specialsäsong om Nina och Calle – sänds julen 2020

SVT:s stora kostymdrama "Vår tid är nu" skulle egentligen läggas ned efter säsong tre. Men nu kommer beskedet att serien gör ett hopp tillbaka i tiden och att tittarna ska äntligen få veta vad som hände sommaren 1951 – mellan säsong 1 och 2 i serien.

Nyhetsbild

Striktare amerikanska abortlagar väcker vrede

Amerikanska abortmotståndare vädrar morgonluft. Endast en signatur från Alabamas guvernör återstår innan delstaten kan införa landets hårdaste abortlagar. Utvecklingen ses som ett led i en kampanj med det slutgiltiga målet att ompröva aborträtten.

Nyhetsbild

Årets studenter får sina besked under onsdagen

Nu har resultaten från vårens studentskrivningar skickats ut till gymnasierna.

Nyhetsbild

Ny stark insats av Tuukka Rask när Boston vann – hyllar sitt lag

ISHOCKEY Boston kan avgöra semifinalserien redan i match fyra, sedan laget besegrat Carolina i tredje raka mötet. Målvakten Tuukka Rask räddade 35 av 36 puckar i mötet som slutade 2–1 till bortalaget.

Nyhetsbild

EU har inte gett upp hoppet om ett handelsavtal

Ett beslut om biltullar från Trumpregeringen har utlovats till på fredag. Men EU-kommissionären Cecilia Malmström från Sverige hoppas att beslutet skjuts på framtiden. Hon har inte gett upp hoppet om att ro hem ett handelsavtal med USA.

Nyhetsbild

Wall Street vände uppåt efter Trump-uttalande

Aktier i teknikföretag ledde uppgången när New York-börsen på tisdagen återhämtade sig från på det kraftiga fallet dagen innan. Då rasade kurserna till följd av hotet om ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina.

Nyhetsbild

Ja till USA:s hårdaste abortlag

Senaten i Alabama har röstat igenom ett förslag som skulle innebära USA:s striktaste abortlag.

Nyhetsbild

Organisationer påminner om vikten av bra utbildning: "Nu skriver vi framtidens rubriker"

Under de kommande fyra åren definieras Finlands framtid. Därför kan man inte nu spara på utbildning och forskning utan i stället satsa stort på det, anser organisationer inom fostran, utbildning och forskning.

Nyhetsbild

Bock jobbar för bihälsan i EU-grupp – har fått tillstånd för insektmat

PEDERSÖRE Genom försök och misstag driver Marc Bock nu en biodling helt utan bekämpningsmedel. Nu får han chansen att dela sin kunskap i resten av EU.

Nyhetsbild

Aktias kassatjänst i Malax håller stängt i en vecka – Regiondirektören: Situationen är otursam

För tillfället är kassatjänsten vid Aktias kontor i Malax stängd. Stefan Grönholm, regiondirektör i Österbotten, säger att man sökt med ljus och lykta efter en lösning.

Nyhetsbild

Unga är engagerade i valfrågor – men valdeltagandet bland det lägsta i hela EU

Trots att den europeiska ungdomen utgör 20 procent av befolkningen är det en grupp med lägst valdeltagande i valen till Europaparlamentet.

Nyhetsbild

Händer i dag: Jordbrukarna tycker till om regeringsförhandlingarna – delar ut granplantor åt politikerna

Producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC bjuder på onsdagen regeringsprogramsförhandlare på kaffe.

Nyhetsbild

Dyrare kol och billigare sol i IEA:s årsrapport

Världens energiinvesteringar låg förra året ganska stilla vid 1,8 biljoner dollar, uppger Internationella energirådet (IEA) i sin årsrapport. Fossila satsningar ökade och förnybart minskade. Den gröna energin växer ändå, men inte tillräckligt snabbt.

INSÄNDARE: Rösta i EU-valet

INSÄNDARE: Vårt val i vårval

INSÄNDARE: Nej till federalism

INSÄNDARE: EU skapar möjligheter

INSÄNDARE: Europa e’vi allihopa

Nyhetsbild

Här planeras nya Wasa Marina – medan besvärsprocess ännu pågår

VASA Byggkoncernen YIT har börjat planera nya bostäder på Rahkola-Tvålfabriksområdet – trots att det pågår en besvärsprocess om detaljplanen.

KOLUMN: Vem har energi för ett EU-val?

Ska man försöka se några trender kan man konstatera att de partier som överlag klarar sig bättre vid valen till EU-parlamentet jämfört med riksdagsvalet är Samlingspartiet, De gröna och SFP.

Nyhetsbild

Ledare: Lobbarnas dubbla lojaliteter

Medborgarna vill veta vilka lobbarna är, vem de representerar samt hur och med vilka summor deras verksamhet finansieras.

Omröstning om brittiskt utträdesavtal i juni

Den brittiska regeringen kommer att låta underhuset rösta om ett brexitavtal första veckan i juni, rapporterar Sky News.Beskedet kommer från Downing Street 10 efter ett möte mellan premiärminister Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn.

Nyhetsbild

Darude och Sebastian Rejman gick inte vidare i Eurovisionen

UPPDATERAD Det gick inget vidare för Finlands bidrag i eurovisionen. Darude och Sebastian Rejman föll ut i semifinalen. "Det är otroligt irriterande"