Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

19.5.2019

En dag framåt

Syskonen Haga nöjda med medaljskörden

CYKELORIENTERING Kronobysyskonen André och Antonia Haga inledde den inhemska tävlingssäsongen med FM på medeldistans i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Vierimaa löpte 212 kilometer på 24 timmar i Kokkola Ultra Run

ULTRALÖPNING Värdföreningen West Coast Ultra Runners knep två FM-silver på den längsta distansen i Kokkola Ultra Run. Milla Vierimaa och Jan Lågland tog medaljerna.

Nyhetsbild

Kiviranta nätade igen – Finland gjorde jobbet mot Frankrike

ISHOCKEY-VM Fransmännen stökade och bökade emot så gott det gick. Men Finland lät sig inte rubbas.

Nyhetsbild

HBL: Kokhet buss stoppades av polisen efter larm från passagerare

Luftkonditioneringen i bussen från Åbo till Helsingfors fungerade inte och chauffören vägrade stanna. Passagerare ringde till polisen för att be om hjälp.

Nyhetsbild

Tiotal skadade i bussexplosion i Kairo

En explosion inträffade vid en turistbuss i närheten av pyramiderna i Giza utanför Egyptens huvudstad Kairo på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

En miljon besvikna GoT-fans kräver ny säsong

Fantasyserien "Game of thrones" är inne på sin sista säsong, men denna har inte fallit alla fans på läppen.

Nyhetsbild

USA klart för VM-kvartsfinal

ISHOCKEY-VM USA kan pusta ut. 3–1 mot Tyskland i grupp A innebär att en plats i kvartsfinalen i ishockey-VM är säkrad.

Nyhetsbild

RECENSION: Körfestivalens avslutningskonsert bjöd på verkliga överraskningar

Recension Jag förespår denna kör en lysande framtid skriver Per-Håkan Jansson om kören Nox. Läs hela recensionen och se videon här.

Nyhetsbild

Valet av Korsholms styrelseordförande avgörs precis innan fullmäktigemötet

Nu har SFP:s fullmäktigegrupp frågat ut de två ordförandekandidaterna Alice Lillas och Samuel Broman.

Nyhetsbild

Sallinen vikarierar som center – franska Sportbekantingarna försöker stoppa Lejonen

ISHOCKEY-VM Finland har två matcher kvar att spela i gruppspelet och en av dem avgörs i kväll. Ett Frankrike som haft en tung turnering står för motståndet.

Nyhetsbild

Forskare bekymrad över dålig EU-kunskap: "Folk borde bry sig"

EU-parlamentet har verklig makt. Men i Finland har väljarna inte insett detta, säger forskare Kimmo Elo.

Nyhetsbild

Bieber-effekt stänger isländsk kanjon

Popstjärnan Justin Bieber har haft en oväntad effekt på Islands turistindustri.

Nyhetsbild

Jojk och renskötsel på schemat i samiskt daghem

ROVANIEMI Åtta av tio samer i Finland har förlorat kontakten med sina förfäders språk och behärskar inte längre samiska. I språkboet Guovzabiedju i Rovaniemi hittar barnen tillbaka till sina verbala rötter.

Ensamseglaren Tapio Lehtinen närmar sig mållinjen efter 322 dagar

SEGLING När Tapio Lehtinen kommer i mål är den andra upplagan av Golden Globe-seglingstävlingen över. Mer än två tredjedelar av deltagarna tvingades avbryta.

Nyhetsbild

FC Sport fick bara oavgjort

FOTBOLL FC Sport fick med sig en poäng hem från Haukipudas. Men det kunde ha varit tre, tycker tränaren Sanna Keromaa.

Nyhetsbild

Bokrecension: När sorgen förvandlas till regn

Jonas Karlssons stil är lättsam, men under den underhållande ytan döljer sig också en tematik där sorgen är starkt närvarande.

Nyhetsbild

Först guld i karnevalen – sedan två mål för VIFK

FOTBOLL Vasa IFK:s B-flickor går från klarhet till klarhet i FM-serien. Mot PK-35 kom säsongens tredje seger – och nu toppar Vasalaget tabellen.

Nyhetsbild

Real Madrid nollat i sista matchen

FOTBOLL Långt ifrån ligatiteln och utslagna redan i åttondelsfinalen i Champions League. Real Madrids säsong har varit allt annat än rolig.

Nyhetsbild

Juncker: Ingen fara för den nordiska modellen

Han hyllar den nordiska modellen, fnyser åt pratet om sitt alkoholintag och vill gärna ha en minimilön för alla. Och nordbor får gärna ta större plats i EU, säger kommissionsbasen Jean-Claude Juncker i en unik intervju med Nordens samlade nyhetsbyråer.

Nyhetsbild

Rinne fortsätter tiga om förhandlingarna – ”De ekonomiska frågorna är under arbete”

Regeringsförhandlingarna fortsatte i Ständerhuset på söndagen, men regeringssonderaren vill inte säga något konkret om hur de framskrider.

Nyhetsbild

Kaffestugan i Oravais får en ny restaurangföretagare

För bara några dagar sedan flyttade kaffestugans nya företagare till Oravais för att ta över verksamheten. Snart är det dags för nyöppning.

Nyhetsbild

En kvarts miljon rohingyer får id-kort

Över 270 000 rohingyer har registrerats och fått id-kort av bangladeshiska myndigheter i samarbete med UNHCR, rapporterar FN:s flyktingorgan i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Mycket Pokémon förändrar hjärnan

Ett intensivt Pokémonspelande som barn kan förändra hjärnan så att du reagerar starkare på bilder av Pokémonfigurer som vuxen. Skärmens utseende tros också ha betydelse.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval i september

Nyval ska hållas snarast, om möjligt redan i början av september, meddelade Österrikes president Alexander van der Bellen vid en gemensam presskonferens med förbundskansler Sebastian Kurz.

KL: Finsk gin bäst i världen – Valvira stoppar försäljningen hemlandet

Ett finskt destilleri letar efter ett sätt att lansera sin senaste produkt till lokala konsumenter. Statlig myndighet sätter stopp.

Nyhetsbild

Över 400 000 har besökt Amos Rex – "Vi är ett wildcard bland museerna"

HELSINGFORS Sedan Amos Rex öppnade sina portar för knappt 9 månader sedan har besökarantalet överträffat alla förväntningar. – Men med det följer mycket jobb, säger museichef Kai Kartio.

Polishund räddade trött och nedkyld vandrare tidigt på morgonen i Kuusamo

En vandrare tappade bort sig på vägen ner för ett berg i Kuusamo. Polisens hundpatruller letade natten igenom för att rädda hen.

Nyhetsbild

Marilyn Manson i HBO-serie

Marilyn Manson är klar för en av rollerna i HBO-serien "The young pope".

Nyhetsbild

Expert: Varje sommar är en fästingsommar

Det kan bli färre getingar i år, spår experter. Men om getingarna tycks tillämpa vartannat år-principen kan vi lita på att fästingarna piggnar till så fort det blir fuktigare väder. Och huggormarna hittade formen redan under soliga april.

Motell brandhärjades i Ekenäs gamla stad på söndag förmiddag – inga personskador

En eldsvåda utbröt i ett motell i Ekenäs gamla stad. Räddningsverket var snabbt på plats och en större olycka kunde undvikas.

Nyhetsbild

Satte avgörande mål – nu lämnar Kompany Manchester City

FOTBOLL Tack vare kaptenen Vincent Kompanys kanonträff i matchen mot Leicester i början av maj kunde hans Manchester City lätt spela hem ligatiteln bara en vecka senare mot Brighton.

Nyhetsbild

Nästan 3-årig tågentusiast lämnade mamma vid kassan och tog tåget till Helsingfors – lyckligt slut

En mamma i Vanda genomled några fruktansvärda timmar när hennes barn plötsligt var borta. Barnet däremot fick ett äventyr som involverade flera goda människor.

Nyhetsbild

Här är Eurovisions största snackisar

En flaggkupp, en Norgesmocka, en röstrysare och en falsksjungande superstjärna. Eurovision Song Contest hade allt detta och lite till: Här är de största snackisarna för dig som missade lördagens final i Tel Aviv.

Nyhetsbild

Tonåriga pojkar stal bil, tände eld på den och orsakade en skogsbrand i Lappland

Två tonåriga pojkar var nära att åstadkomma en stor olycka i Lappland. Polisen och räddningsverket lyckades ändå ta kontroll över situationen.

Nyhetsbild

Brand på Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle under kontroll

En brand som uppstod i taket på  Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle är nu under kontroll, meddelar Gästrike räddningstjänst.

Nyhetsbild

Se video och läs recensionen: Finlands bästa damkör och franska ekvilibrister

Kompositören och pianisten Anna-Mari Kähärä presenterade Philomela som Finlands bästa damkör och på basen av damernas sång är det lätt att hålla med, skriver VBL:s recensent Rolf Nordman.

Nyhetsbild

Aila Ruoho: Andlighet ska vara en resurs, inte skapa ångest

Teologen och författaren Aila Ruoho säger att andlighet ska vara en kraftkälla, inte skapa ångest hos medlemmarna i en religiös församling.

Nyhetsbild

Arrangörer för Vasa Picnic: "Ett kulturevenemang med låg tröskel"

VASA I sommar ordnas evenemanget Vasa Picnic av Österbottens socialpsykiatriska förening. Trots bytet av arrangörer har evenemanget samma koncept som tidigare.

Nyhetsbild

Salta semestern på slovenska Rivieran

RESFEBER Havet, skaldjuren och spakurerna – på den slovenska Medelhavskusten är salt ett genomgående tema. Men här väntar också flera söta upptäckter.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval möjligt först i höst

Efter gårdagens skräll i Österrike då regeringen sprack efter att landets vice förbundskansler Heinz-Christian Strache gjort bort sig väntar nyval i det centraleuropeiska landet.

Nyhetsbild

Final i världens största demokratiska val

Under söndagen infaller den sista dagen i Indiens rekordstora parlamentsval, som i sex veckor har präglats av haglande förolämpningar mellan premiärminister Narendra Modi och konkurrenten Rahul Gandhi.

Nyhetsbild

Glassföretagaren Sauli i Korsholm: "Trodde aldrig vi skulle växa så här snabbt"

KORSHOLM De visste inget om glass när de började. Sex år senare är Kolmen Kaverin Jäätelö ett välkänt glassmärke. Korsholmaren Sauli Saarnisto är förvånad över hur snabbt allt har gått.

Nyhetsbild

Hypnos och KBT kan lindra tarmstörning

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar på ett samband mellan avvikande funktion i hjärnan, som förekomst av ångest eller depression, och svårighetsgraden av symptom i tarmen vid tarmstörningen IBS. Det skriver Göteborgs universitet på sin webbplats.

Nyhetsbild

Mentala tränaren Stefan Fagerlunds kunskaper sattes på prov när han blev svårt sjuk

PEDERSÖRE När Stefan Fagerlund stod inför en livsviktig operation vällde paniken och dödsångesten över honom. Natt efter natt kämpade han med att byta ut de negativa bilderna i sitt huvud. Den sjunde natten sov han.

Nyhetsbild

Kim's Comics: En gratis öl med mera

Ibland kan marknadsföring vara lite luddigt.

Australisk valseger med brasklapp

Australiens premiärminister Scott Morrison har gratulerats av USA:s president Donald Trump, och firar en oväntad valseger.

Nyhetsbild

Nadal kan ta nionde titeln i Rom

TENNIS Rafael Nadal vann ATP-turneringen i Rom i fjol och är nu en match från att göra det för nionde gången i karriären.

Nyhetsbild

John Lundvik: Sverige har bitit av sina nagelband

Favorit hos juryn och sexa totalt – men innan slutresultatet stod klart utsattes John Lundvik för en nervkittlande väntan i Eurovision Song Contest.

Nyhetsbild

ESC: Spänningen höll till sista stund vid rösträkningen

– Jag kan inte skriva en sång om det här, jag kan inte uttrycka det i ord. Jag är så lycklig just nu, min dröm gick i uppfyllelse, sade en överväldigad Duncan Laurence på presskonferensen strax efter segern i Eurovision Song Contest.

Nyhetsbild

Nästa vår byggs hus på Söderfjärdsbacken – bostadsområdet ligger nästan lika högt som Öjberget

Intresset för tomterna på Söderfjärdsbacken i Malax är stort. Bostadsområdet är en del av Yttermalax, men lämpligt placerat med tanke på jobbpendling i regionen.

Nyhetsbild

Israel uppges beskjuta syriska mål

Syrien har blivit beskjutet från Israel för andra kvällen i rad, enligt syriska statsmedier. Uppgiften bekräftas av Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), ett oppositionsvänligt nätverk som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Nyhetsbild

Saudiarabien: Vi vill inte ha krig

Saudiarabien signalerar att Iran ligger bakom mycket av den senaste tidens våldsamheter i och runt Persiska viken, med bland annat attacker mot saudisk infrastruktur för exporten av fossila bränslen. Efter händelserna kallar Riyad-regimen till extrainsatta toppmöten inom både Arabförbundet och GCC.

Nyhetsbild

Forskare om EU-valet: "Centern backar, hela SFP måste kämpa för Torvalds"

Centerns lista är svag medan Samlingspartiet står stabilt. De gröna, SDP eller Sannfinländarna väntas vinna mandat. KD jagar sin plats. SFP måste jobba för att behålla sin.

KOLUMN: Om alla vore lika duktiga som jag

I vår inre bokföring väger goda handlingar upp onda och vår moraliska våg synes vara inställd på att nå jämnvikt och plus minus noll.

Nyhetsbild

LEDARE: Till salu: online manipulation

Vi måste finna helt nya samarbetsformer för att stävja hybridpåverkan och dess negativa följder. Det här är ett hot vi inte kan negligera.

Nyhetsbild

Nederländerna vinnare i Eurovision song contest

Förhandsfavoriten Duncan Laurance med låten Arcade tog hem vinsten.