Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

20.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Långskott sänkte VPS– ännu en besvikelse

FOTBOLL RoPS kom till Vasa med en spelidé som innefattade hög press och snabba omställningar. Detta vållade problem för VPS som fortfarande inte vunnit en ligamatch denna säsong.

Nyhetsbild

Förhandsröstningen avslutas på tisdag kväll

Den som tänkt förhandsrösta i EU-valet hinner ännu under tisdagen. Hittills har drygt 16 procent av väljarna avlagt sin röst.

Förlust för Black Islanders på hemmaplan mot Laihia SC

Black Islanders förlorade mötet med Laihia SC hemma med 1–4 (1–1) i division 6 Vasadistriktet 1 i fotboll på måndagen. Målgörare för Laihia SC blev Ka...

Nyhetsbild

Jaro kvitterade två gånger mot KTP

FOTBOLL Jaro kvitterade två gånger borta mot KTP i en svängig match. Jaros mål nickades in av Luis Robles och Johan Brunell, som sedan blev utvisad på tilläggstid.

Fortsatt tungt för formsvagt KPV - oavgjort mot HIFK

Det räcker inte hela vägen till seger för KPV. Det står klart efter 1–1 (0–1) hemma mot HIFK. Det var KPV:s åttonde match i rad utan seger i Finland F...

Nyhetsbild

Markägare vill att Brandt och styrelse ändrar sig – vill se vindkraftspark i Munsala

NYKARLEBY Sebastian Pott och Markus Nyholm uppvaktade på måndag stadsdirektör Mats Brandt i hopp om att han ska ändra sitt och styrelsens nej till en planläggning av en vindkraftspark nära kyrkbyn i Munsala.

Nyhetsbild

Uddamålsförlust för VPS

FOTBOLL Efter en dålig första halvlek och en usel inledning på den andra vaknade VPS och spelade stundtals bra. Men att vara stundtals bra brukar inte räcka till seger.

Nyhetsbild

Carina och Ralf fotar och samlar – "Gamla saker är fina"

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET På Tålamodstorpet i Kaurajärvi finns det ett par som vardera har sitt speciella intresse. Carina Backman tycker om att fotografera, och har hyllats för sina förmågor tidigare.

Nyhetsbild

Kstadsfullmäktige godkände ramar som leder till plus

KRISTINESTAD Kristinestad strävar efter ett plusresultat på 68 000 euro nästa år. Bostadsarrendena ska bli mer rättvisa och basera sig på tomtens värde.

Nyhetsbild

Häggblom och Mangs fortsätter leda Kaskö

Ordförandeklubborna i Kaskö hålls i stadigt grepp av Kari Häggblom (SDP) och Carl-Gustav Mangs. Nytt presidium och ny stadsstyrelse valdes i måndags. Här är namnen.

Nyhetsbild

Hyllningsband växande fenomen - Beatles hyllas på After Eight

JAKOBSTAD Vad är det som får musiker att lägga tusentals timmar på att spela någon annans musik? Jan Jacobson har tittat närmare på fenomenet hyllningsband.

Nyhetsbild

Två körer bjuder på gospelfest

Körerna Wasa Gospel, med sångare från Österbotten, och His Master's Noise, med hemort i Helsingfors, ger en gemensam konsert i Vasa.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Titta er i spegeln, VPS

VPS gjorde en brakförlust i fjol. Den ekonomiska krisen är så allvarlig att klubben faktiskt riskerar att förlora sin plats i FM-ligan.

Nyhetsbild

Ny dagvattenavgift möter motstånd i Vasa

Vasas stadsdelsföreningar kräver att beslutet om regn- och smältvattenavgiften återtas.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Topeliusgymnasiet bäst i studentexamen av de österbottniska gymnasierna

Det blev studenterna i Nykarleby som fick högst medeltal i studentexamen i svenska Österbotten i vår.

Nyhetsbild

Trump: Jag är motvillig till krig i Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran. – Jag är inte någon som vill gå in i krig, för krig skadar ekonomier, och framför allt så dör folk i krig, vilket är det allra viktigaste, säger han i en intervju med Fox News.

Nyhetsbild

Assange begärs häktad vid svensk domstol

Nu inleds processen för att få Wikileaksgrundaren Julian Assange till Sverige, där han misstänks för en våldtäkt begången 2010. På måndagen begärdes han häktad men Assanges svenske försvarare vill skjuta på förhandlingen.

Nyhetsbild

Dyrare värme blev dyr affär för Kaskö Energi – ska betala skadestånd

Kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi åker på en jättesmäll. Bolaget ska betala flera hundra tusen euro i skadestånd till ett växthusföretag. Orsaken: Avtalsbrott, då priset på värme ensidigt höjdes.

Nyhetsbild

Makarna Annika och Anders trivs som kollegor: "Vi kan bråka på jobbet, så slipper vi göra det hemma"

MALAX Folk behöver en hjälpande hand i vardagen. Det har Malaxborna Annika och Anders Ekström märkt. I dag jobbar båda med familjeföretaget på heltid – och de trivs utmärkt tillsammans.

Nyhetsbild

Vasastyrelsen vill ha ny beredning av skarvmotionen

VASA Styrelsen gav bakläxa åt svaret på skarvmotionen. Den skickades tillbaka för ny beredning.

Nyhetsbild

Eiffeltornet evakuerat – klättrare siktad

Eiffeltornet i Paris evakuerades på måndagseftermiddagen efter att någon setts klättra på tornet, uppger företaget som förvaltar det.

Nyhetsbild

Sursiks hejarklack diskades – nu vill rektorn ha bort djungelns lag

STAFETTKARNEVALEN Sursiks hejarklack fick ingen belöning för sitt slit i Stafettkarnevalen. I stället blev klacken diskad, en diskvalificering som gjorde att elverna grät ännu på den nya veckans första skoldag.

Nyhetsbild

Den marina bottendöden sprider sig globalt – Professor: Ödesdiger inverkan på fiskbestånden

Det är inte bara Östersjön som drabbats av syrebrist och döda havsbottnar. Enligt ny forskning finns det omkring 500 döda havsbottnar på olika håll i världen.

Nyhetsbild

Kaapo Kakko både utan poäng och rumskompis

ISHOCKEY-VM Kaapo Kakko har blivit utan poäng i två VM-matcher i rad – och dessutom blivit av med sin rumskompis.

Nyhetsbild

Folkomröstning om fusion med Närpes väntas i Kaskö

Det blir troligen en rådgivande folkomröstning i Kaskö om en fusion med Närpes bedömer styrelsebasen Carl-Gustav Mangs. Han vill hellre ha en enkät.

Nyhetsbild

Efter hot om böter – bageri börjar märka sina produkter bättre

Bageriet Harjun Leipomo i Karleby tvingas se över sina rutiner efter att Mellersta Österbottens miljöhälsovård hotar med böter.

Nyhetsbild

Antti Rinne om förhandlingarna: "Det framskrider bra"

Regeringssonderaren Antti Rinne hoppas fortfarande på att regeringsprogrammet blir färdigt senast på fredag.

Nyhetsbild

Finland gör ändringar i kedjorna – nya förstacentern jämförs med Leo Komarov

ISHOCKEY-VM På basen av måndagens träningspass ser det ut som att Juhani Tyrväinen ersätter Arttu Ilomäki som förstacenter. Juho Lammikko ser i sin tur ut att vara redo för spel efter sin skada.

Nyhetsbild

KPV stängde av spelare i onödan – Mannström petad

FOTBOLL KPV vilade mittbacken El-Hadji Gana Kane i onödan i cupmatchen mot Ilves. Det har nämligen vista sig att avstängningen efter utvisningen mot FC Lahti avbetas först i följande ligamatch i kväll mot HIFK.

Nyhetsbild

Vasas skulder växer – Revisionsnämnden: "Dags att erkänna fakta"

VASA Om Vasa inte ska bli en kriskommun krävs det snabba åtgärder. Det går inte längre att blunda för verkligheten, säger Heimo Hokkanen, ordförande för revisionsnämnden.

Nyhetsbild

Beslut om H-husets finansiering skjuts fram till hösten

Den så kallade H-byggnaden på sjukhusbacken i kostar 140 miljoner euro. I höst beslutar fullmäktige hur bygget ska betalas.

Nyhetsbild

HS: Förhandlingarna avbröts i förmiddags

Det uppstod en paus i regeringsförhandlingarna under måndagsförmiddagen. Orsaken sägs vara att Vänsterförbundet inte vill finansiera kommande storsatsningar genom att sälja statens egendom.

Nyhetsbild

Det varma vädret fortsätter fram till torsdag – men regnskurar och åska kan förekomma

Det varma vädret fortsätter i några dagar till, förutspår Meteorologiska institutet. Men på torsdag drar sval luft från norr in över hela landet och temperaturen sjunker.

Nyhetsbild

Högsta domstolen förkortar Korsnäsbombarens dom

Korsnäsbombaren dömdes av hovrätten till elva års fängelse för försök till mord. Högsta domstolen har fattat beslut att förkorta domen.

Nyhetsbild

Tysklands finländska förbundskapten har det jobbigt: "Jag är sjuk så in i ..."

ISHOCKEY-VM Toni Söderholm ser fram emot att möta Finland i sista gruppspelsmatchen i VM. Men den forna landslagsbacken har drabbats av en förkylning mitt under turneringen.

Nyhetsbild

Fyra får sommarjobbar i Gamla Vasa

Fyra får inleder sitt sommarjobb som landskapskötare i Gamla Vasa på måndagen. Precis som alla andra sommarjobbare behöver de arbetsro, påminner Vasa stads grönområdesenhet.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vasa får stora evenemang – men publik behövs också

Förra veckan offentliggjordes att Vasa kommer stå som värdort för tre stora idrottsevenemang i höst och nästa vår.

Nyhetsbild

Tolv döda i polistillslag i Egypten

Tolv misstänkta jihadister har dödats i två polistillslag nära Egyptens huvudstad Kairo, uppger landets inrikesdepartement i ett uttalande.

Nyhetsbild

Svåra kompromisser att vänta för Centern och De gröna

När EU-valveckan startar blir också regeringsförhandlingarna allt mer intensiva. Dubbelprojektet med valdebatter och förhandlingar kan bli tunga för partierna.

Nyhetsbild

Stifelsens bidrag möjliggör en må-bra dag för de som lever med cancer

Genom Vörå Sparbanks Aktiastiftelse bidrag har Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb möjlighet att erbjuda aktiviteter till sina medlemmar för ett förmånligt pris.

Nyhetsbild

Vindkraftverket i Sundom för högljutt – Vasa stad vill införa begränsningar nattetid

VASA Två olika mätningar, två olika resultat. En förordning och två olika tolkningar. Vasa stad och vindkraftverkets ägare Mervento diskuterar åtgärder mot nattbullret.

Nyhetsbild

Ryanair tappar höjd

Fjolåret blev det sämsta på länge för irländska lågprisflygbolaget Ryanair.

Nyhetsbild

Julian Assange begärs häktad vid domstol i Sverige

Han sitter bakom lås och bom i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse, men nu inleds processen för att få Wikileaks-grundaren Julian Assange till Sverige. Här kan han på nytt ställas inför domstol, misstänkt för en våldtäkt begången 2010.

Nyhetsbild

Nu ska ett kilo mätas på nytt sätt

Tack och hej då, kilot! Och välkommen tillbaka, kilot, som från och med nu mäts på ett nytt och modernt sätt.Men ta det lugnt – trots att allt är annorlunda förändras inget.

Man misstänks för att ha dödat sin partner i köket – fallet uppe i Uleåborgs tingsrätt

Uleåborgs tingsrätt inledde på måndagen behandlingen av ett fall där en man dräpte sin partner med kniv och sax.

Nyhetsbild

Vörå uf vill skapa ett vardagsrum för ungdomarna

Till hösten får ungdomarna i Vörå centrum ett eget vardagsrum att hänga i. Vörå uf återupplivar verksamheten på vinden i föreningens lokal.

Nyhetsbild

Motorklubbens ordförande: Bidraget ger glöd

Det är med tacksamhet som Vörå Motorklubb tar emot Vörå Sparbanks Aktiastiftelses bidrag för en motocrossbana. Nu måste föreningen bara hitta en lämplig plats att bygga banan på.

Nyhetsbild

LISTA: Vörå Sparbanks Aktiastiftelse delar ut över 400 000 euro

Vörå Sparbanks Aktiastiftelse hade utdelningsfest på Norrvalla i torsdags förra veckan. Totalt fick bidragsmottagarna dela på över 400 000 euro. Se listan över alla mottagare!

Nyhetsbild

Juristen tipsar: Tänk på det här då du börjar sommarjobba

Vilka rättigheter har du som sommarjobbare, och vad ska du göra om du blir dåligt behandlad? Här svarar juristen Sini Hernesaho på frågorna.

Nyhetsbild

Enkät: Internet hjälper unga att hålla kontakten med sina kompisar

Unga ser många fördelar med internet – men en del skulle vilja dra ner på sitt skärmberoende.

Nyhetsbild

Recension: Pojkarna i Cantores Minores har en snygg och enhetlig klang

Gosskören är ett unikt instrument. Cantores Minores bjöd på en väl sammanhållen konsert i Trefaldighetskyrkan.

Nyhetsbild

Nu har Tallåsen fått ett eget gym

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Ett nytt gym har öppnat på Tallåsen i Oravais, som troligen är ett av Österbottens billigaste, i alla fall om man är pensionär i Oravais.

Nyhetsbild

Nu inleds säsongen för mattvättning – två tvättplatser öppna i Vasa

Vasa stads två mattvättningsställen på Sandö och vid Brändö sund har nu öppnat.

Nyhetsbild

Många döda i barskjutning i Brasilien

Minst elva personer har skjutits till döds i en bar i staden Belem i norra Brasilien.

Nyhetsbild

En riktig raritet – ny fågelart har skådats i Finland

En dvärgsävsparv har setts i Finland för första gången någonsin. Arten har bara påträffats ett tiotal gånger utanför Ryssland, rapporterar Birdlife Finland.

Nyhetsbild

Händer i dag: Volodymyr Zelenskyj svärs in som Ukrainas president

Volodymyr Zelenskyj spelade en lärare som ofrivilligt blev president i den populära tv-serien "Folkets tjänare" i Ukraina. I dag svärs den tidigare komikern och skådespelaren in som landets nye president efter en jordskredsseger mot sittande presidentrivalen Petro Porosjenko i presidentvalet i april.

Nyhetsbild

Se kartan: Här ordnas talko på lördag

Är du intresserad av att arbeta för din hemby? Då ska du kolla hit. Här hittar du talkon som föreningarna ordnar under Stora talkodagen 2019.

Nyhetsbild

Solf UF kämpar på i ett tufft klimat – Ordförande: därför behövs talko

KORSHOLM Solf UF är en av föreningarna som deltar i den stora talkodagen den 25 maj. Föreningen har en stark talkotradition men den är på utdöende: – Kommer 30 personer är vi nöjda, säger ordförande.

Nyhetsbild

30 föreningar ordnar jättetalko för att locka nya medlemmar – sociologen är tveksam

Den österbottniska talkoandan är inte död, men den har ändrat karaktär. Det tror sociologen Kjell Herberts. Trots det ordnar SÖU nu ett stort talko som täcker hela Österbotten. – Kan bli en ny tradition, säger Malin Andtbacka.

Nyhetsbild

MT: Var fjärde finländare vill ha en EU-armé

Enligt Maaseudun Tulevaisuus tycker var fjärde finländare att EU ska fördjupa försvarssamarbetet och grunda en gemensam europeisk armé. Cirka hälften av SFP:s EU-kandidater stöder förslaget

Nyhetsbild

HS: EU-valet närmar sig – två gröna namn i toppen

Helsingin Sanomats enkätundersökning mäter hur bekanta kandidaterna är för allmänheten.

Nyhetsbild

Inga fler barn när rikssvenska Erik smörjt sina axlar

Varje morgon smörjer Erik, 26, axlarna med en kräm – för att inte få fler barn. Han och hans fru ingår i en unik studie där ett hormonellt preventivmedel för män just nu testas i flera länder. – För mig handlar det framför allt om jämställdhet, säger Erik.

Nyhetsbild

Jakobstadsföretagets specialprodukt: Levererar kompletta slöjdsalar

JAKOBSTAD Jakobstadsföretaget Bäck & Co har specialiserat sig på att leverera hela slöjdsalar. En speciell nisch som fört dem ända bort till Vietnam.

Nyhetsbild

En tredjedel av lönetagarna hinner ännu skattedeklarera

Skatteförvaltningen uppmanar dem som kompletterar skattedeklarationen att att göra det genast. Om uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen behöver ändras ska en tredjedel av löntagarna och pensionärerna göra det senast i morgon den 21 maj.

Nyhetsbild

EU-kandidater om klimatpolitiken: Åtta av tio vill se ökat tryck på EU-länderna

ÖSTERBOTTEN De allra flesta kandidater i EU-valet vill att EU sätter mer tryck på medlemsländer i klimat- och miljöfrågor. Det visar vår enkät.

Nyhetsbild

Bolagen bjöd på rekordutdelningar

Världens bolag lät miljarderna flöda till aktieägarna under årets första kvartal. Utdelningarna ökade 7,8 procent till 263,3 miljarder dollar under första kvartalet, en rekordsiffra.

Nyhetsbild

May lovar "nytt, djärvt" brexitförsök

Premiärminister Theresa May utlovar ett "nytt, djärvt erbjudande" i det brexitavtal som läggs fram i början av juni.Men Labourledaren Jeremy Corbyn låter sig inte entusiasmeras.

Nyhetsbild

Trump motvillig till krig i Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran.

Nyhetsbild

Felix Rantschukoff: Ju fler vi är desto mindre sannolikt att vi hjälper någon i nöd – tyvärr

Hur kan någon ignorera en person som skadat sig? Svaret kan hittas inom socialpsykologin, för tack vare åskådareffekten kan vi hämmas att hjälpa.

Nyhetsbild

Lejonen säkrade "hemmafavör" i kvartsfinal: "Vi får en liten konkurrensfördel"

ISHOCKEY-VM En stabil seger mot Frankrike innebär att Finland slutar antingen etta eller tvåa i grupp A. Det innebär att laget får spela sin kvartsfinal i Kosice.