Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Finland stod för en superskräll – skickade hem guldfavoriten Sverige efter drama

ISHOCKEY-VM Finland stod för en sällan skådad sensation i ishockey-VM. Lejonen skickade hem stjärnfyllda Sverige efter en jätteinsats.

Yle: Det finns 44 finländare på flyktingläger i Syrien

Efter att terrororganisationen Islamiska staten förlorade sitt sista fäste sökte sig flera familjer till flyktingläger.

BK-48 föll mot Jurva-70 på bortaplan

BK-48 fick se sig besegrat i mötet med Jurva-70 på bortaplan i division 6 Vasadistriktet 1 i fotboll, med 1–3 (0–1). Jurva-70:s målskyttar var Matias ...

Nyhetsbild

Splittring ledde till ovanligt val i Korsholm– "Ett bra sätt att rensa luften inom SFP"

Splittring bland SFP:s fullmäktigeledamöter ledde till att valet av ny kommunstyrelse genomfördes genom ett proportionellt val. Något liknande har knappast hänt i Korsholm.

VPS-j segrare borta mot Töjby FC - Joni Uusipaikka matchvinnare

VPS-j besegrade Töjby FC på bortaplan i torsdagens match i division 4 Vasadistriktet. 0–3 (0–2) slutade matchen. Joni Uusipaikka gjorde två och Arttu ...

Nyhetsbild

Kyrkoskatten höjs inte – men samfälligheten har fortfarande ekonomiska problem

Det är tuffa tider för kyrkan. Vasa kyrkliga samfällighet står inför en fyraårig besparingsplan och möjligheten att sälja fastigheter finns fortfarande kvar. Trots det ligger skattesatsen kvar på samma nivå.

Norrvalla FF upp i topp efter seger mot FC Korsholm

Norrvalla FF är nu serieledare i division 4 Vasadistriktet i fotboll efter seger hemma mot FC Korsholm. Matchen slutade 7–1 (3–1). Norrvalla FF leder ...

Belmin Besic och Edin Halilcevic avgjorde när Korsnäs FF slog Sporting

Korsnäs FF tog till slut hem segern mot Sporting i matchen på Centralidrottsplan, Korsnäs på torsdagen. Matchen i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fot...

Nyhetsbild

Lista: Se de invalda ledamöternas jämförelsetal

Korsholms fullmäktige valde ny kommunstyrelse med proportionellt val. Ledamöterna och deras ersättare valdes in enligt det jämförelsetal de fick i det proportionella valet.

Nyhetsbild

Hörnor avgjorde det sydösterbottniska derbyt

FOTBOLL Korsnäs FF vände och vann derbyt mot Sporting efter två mål på hörna. "Vi gjorde inte vårt jobb", säger Sportings tränare.

Nyhetsbild

SDP förlorade sin plats i Korsholmsstyrelsen – Kim Eriksson: "Jag var på rätt lista"

KORSHOLM Sannfinländarna har tagit Socialdemokraternas plats i Korsholms kommunstyrelse. Kim Eriksson (SDP) satt tidigare i kommunstyrelsen men förlorade nu platsen.

Nyhetsbild

Allvaret sänkte sig över Nykarlebyfullmäktige

Fullmäktige inledde på torsdag sitt möte med en tyst minut för att hedra minnet av fullmäktigeordförande Bo Kronqvist, som avled den fjärde maj.

Sundom IF II hade målfest borta mot Sepsi-78

Det blev en riktig storseger för Sundom IF II mot Sepsi-78 borta i division 5 Vasadistriktet i fotboll. Matchen slutade 2–7 (1–2). Lucas Nyman gjorde ...

Nyhetsbild

KLART: Samuel Broman vald till ny ordförande för kommunstyrelsen i Korsholm – se lista på hela styrelsen

KORSHOLM Efter proportionella val i Korsholmsfullmäktige har Korsholm ny styrelse. Samuel Broman valdes till ordförande för styrelsen. Sannfinländarna tog Socialdemokraternas plats i styrelsen.

Nyhetsbild

Kanada vidare efter mål med 0,4 sekunder kvar

ISHOCKEY-VM Med 0,4 sekunder kvar av tredje perioden kvitterade Kanada i kvartsfinalen mot Schweiz. Sedan avgjorde Mark Stone i förlängning. Nu väntar VM-semifinal i Bratislava på lördag.

Nyhetsbild

Österbottnisk konstnär som väckt debatt: "Jag är trött på att göra konst som är emot någonting"

JAKOBSTAD Oscar Hagen är trött på att göra konst som är emot någonting. Han vill inspirera andra till skapande genom att öppna upp sin skapandeprocess.

Nyhetsbild

Ryssland till semifinal – besegrade USA

ISHOCKEY-VM Ryssland fortsätter att ånga på i VM. Efter att ha gått obesegrat genom gruppspelet besegrade ryssarna USA i kvartsfinal.

Jaro U23 slog Myran på hemmaplan

Det blev Jaro U23 som vann mötet i division 4 MÖ-distriktet i fotboll på hemmaplan mot Myran, med 6–3 (3–0). Jaro U23 har nu sex poäng efter fem spela...

Nyhetsbild

Här är kandidaterna som vill ta över efter Jean-Claude Juncker

Sex Spitzenkandidater, här i bokstavsordning, vill ta över ordförandeposten för EU-kommissionen.

Nyhetsbild

Sex toppkandidater vill leda EU-kommissionen

Så, vilken Spitzenkandidat röstar du på i EU-valet? Den frågan torde väcka förvirring nästan överallt inom unionen. Här får du svaret på vad som menas med en Spitzenkandidat.

Nyhetsbild

Armbrytning om ekonomin under debatten i Bryssel – så här ser kandidaterna på de hetaste frågorna i EU

Debatten mellan de sex kandidaterna kretsade kring migration, arbetslöshet, klimat, skatter, handel och EU:s roll. Intensivast blev debatten mellan de två stora gruppernas kandidater Weber och Timmermans och det var definitivt den verbale Timmermans som hade övertaget.

Nyhetsbild

Splittring inom SFP bakom ovanligt val av Korsholmsstyrelsen

Splittring inom SFP i Korsholm orsaken till att man tar till ett högst ovanligt sätt att välja kommunstyrelse. Här kan du se hur grupperna nominerade sina kandidater.

Nyhetsbild

Markus Norrback förslås bli förvaltningsdirektör i Malax

MALAX I mer än ett halvt år har Markus Norrback vikarierat som förvaltningsdirektör i Malax. Kommunstyrelsen förslår att han väljs till tjänsten.

Nyhetsbild

Erik Kiviniemi gör sin sista dag som teaterchef: "Jag har gjort en lång värnplikt som chef – min identitet är skådespelarens"

En era som präglat österbottnisk teater är över. Erik Kiviniemis sista dag som chef är på fredag – nu längtar han efter att vara skådespelare.

Nyhetsbild

Nu väntar Spa 24h – juli blir en hektisk månad för Rory Penttinen

MOTORSPORT Den anses vara världens vackraste bana och i juli slås dess dörrar upp på vid gavel för Rory Penttinen. Nykarlebyföraren räknar med att tillbringa ett par veckor på Spa Francorchamps.

Nyhetsbild

Vasas stadsdirektör om landskapsmodellen: "Jag är mycket kritisk"

VASA Vasas stadsdirektör Tomas Häyry skräder inte orden när han kritiserar regeringsförhandlarna och den föreslagna modellen med 18 landskap och en särlösning för huvudstadsregionen. – Det här sparar inte pengar, säger han.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dollarmiljonärer mot ligagnuggare – det ska till ett smärre underverk

Det svenska VM-laget har rest till Kosice för att visa var skåpet ska stå. En förlust i VM-kvartsfinalen mot lillebror vore rent ut sagt pinsam. En seger vore en oerhörd triumf för Finland.

Nyhetsbild

Ovanlig vändning då nya kommunstyrelsen väljs i Korsholm

KORSHOLM Korsholmsfullmäktige väljer ny kommunstyrelse under torsdagskvällen. Mötet hann knappt börja innan det klarnade att styrelsen denna gång kommer att väljas på ett mycket ovanligt sätt.

Nyhetsbild

Ilska när elefantjakt tillåts igen

Beskedet om att Botswana ska tillåta jakt på elefanter och andra vilda djur väcker ilska bland många naturvårdare. Men beslutet får också stöd.

Nyhetsbild

Gröna och VF nöjda med vårdreform utan privatisering

Antti Rinne (SDP) säger att oppositionen ska få vara med och bestämma om landskapens finansiering.

Nyhetsbild

Video: Se smakprov ur musikalen "Spelman på taket" – jubileumspjäs på 100-åriga Wasa Teater

VASA "Spelman på taket" har premiär på nyrenoverade Wasa Teater i september. Regissören Markus Virta förnyar den klassiska musikalen med oväntade inslag.

Nyhetsbild

Österbottens toppar positiva till landskapsmodellen: "Ett steg i rätt rikting"

Det verkar som om politikerna har lärt sig sin läxa. Den föreslagna landskapsmodellen betar nu av en mindre bit än den tidigare vårdreformen, säger såväl Marina Kinnunen som Kaj Suomela.

Nyhetsbild

Logset lanserade ny hybridskördare – "den här ska vi erövra världsmarknaden med"

Skogsmaskinstillverkaren Logset lanserar en ny hybridskördare. Det är kanske ingen världsnyhet, men en stor nyhet är det för det lilla skogsmaskinsföretaget som utmanar de riktigt stora tillverkarna.

Nyhetsbild

Nollge är JNT:s nya grej – Kopplar upp saker till nätet

JAKOBSTAD Systemet som marknadsförs under namnet Nollge ska säljas i hela landet. JNT är första operatören i Finland som kör med det här.

Nyhetsbild

Kaskös stadsdirektör föreslår rådgivande folkomröstning

I september ska Kasköborna rösta för eller emot en fusion med Närpes. Det föreslår stadsdirektör Minna Nikander inför stadsstyrelsens möte på måndag.

Nyhetsbild

Studerande till förhandlarna: "Glöm oss inte igen"

En lika vanlig syn som Statsrådets vaktmästare Pekka är vid Ständerhusets ytterdörr, är högskolestuderandenas husbil på andra sidan gatan. Tidigt varje morgon dyker husbilen upp på den lilla skvären framför Finlands Bank.

Nyhetsbild

Abiturient om gymnasierankningen: För mig är trivseln viktigast

Gymnasierankningen där olika gymnasier och betygsättningen jämförs sinsemellan är både på gott och ont. – En rankning kan både sporra till förbättring men också ge en förenklad bild av gymnasiernas kvalitet och leda till ökad press hos eleverna, säger dekanus Fritjof Sahlström.

Nyhetsbild

"Beklagligt att en del inte fått hjälp", säger ansvariga för veterinärjouren

Tommy Stenlund på Västkustens miljöenhet beklagar att en del inte fått hjälp från veterinärjouren. Angående önskemålet om mer resurser säger han så här: "Det krävs mycket pengar".

Nyhetsbild

Jourhavande veterinären i Korsholm: "Vi kan tyvärr inte hjälpa alla"

KORSHOLM Anne Niemi är en av veterinärerna som har jour i Vasaregionen. Hon håller med om en stor del av kritiken som riktas mot jouren, men: "Folk förväntar sig för mycket av oss."

Nyhetsbild

Sverige gärna favorit i VM-kvarten: "Spelar ingen roll vem man möter"

ISHOCKEY-VM Det är Sverige mot Finland och NHL mot FM-ligan. Så vill i alla fall Finlands förbundskapten Jukka Jalonen framställa kvällens VM-kvartsfinal. "Om de vill att vi ska vara favoriter så har jag inga problem med det", säger Sveriges assisterande tränare Johan Garpenlöv.

Nyhetsbild

VM:s hetaste spelare: Kakko och Kutjerov

ISHOCKEY-VM VM i Slovakien har blivit åtta lag fattigare. Men stjärnglansen består. Kaapo Kakko och Andrej Vasilevskij är två av kvartsfinalernas hetaste spelare.

Nyhetsbild

Matos orsakade utryckning – "Kastrullen var helt svart"

VASA Misstänkt brand orsakade stor utryckning till Gamla Vasa på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Henriksson: Vi har fått en kompromisslösning i vårdreformen – ännu inga beslut om VCS-jouren

Regeringspartierna har enats om en modell med 18 landskap och en särlösning för huvudstadsregionen. Landskapsval och beskattningsrätt för landskapen lär också bli aktuella. – Jag ser att helheten är sådan som man kan gå framåt med, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Skolorna i Hirvlax och i Kovjoki ligger i vågskålen

NYKARLEBY Ännu finns inga förslag till skolstängningar. Men skolorna i Hirvlax och i Kovjoki ligger i vågskålen. I juni väntas bildningsnämnden ge sitt förslag till vilken eller vilka skolor som dras in.

Nyhetsbild

Joel Kiviranta är redo för VM-kvartsfinal: "Det största hittills i karriären"

ISHOCKEY-VM Kvartsfinalen mot stjärnspäckade Sverige närmar sig. Joel Kiviranta vill se sitt Finland kliva över det stora hindret och spela om medaljerna. "Det vore helt sjukt fint", säger han.

Nyhetsbild

Komikerstjärna och tv-profil gör sitt första besök i Vasa

Robin Paulsson har en egen talkshow på Sveriges television – och så har han lett Melodifestivalen. I sommar kommer han till Vasa för att göra ståuppkomik.

Nyhetsbild

Nora från Nykarleby skrev toppresultat i modersmål – "Att det skulle räcka så här långt trodde jag inte"

Nora Lillas från Nykarleby hade högst poäng i modersmål av alla svenskspråkiga studenter i hela landet i årets studentexamen.

Nyhetsbild

Högsta förvaltningsdomstolen ger grönt ljus för gruvdrift i Kuusamo – skidorten Ruka påverkas

Enligt domslutet kan Kuusamo stad inte begränsa gruvdrift i den generalplan som godkändes av Kuusamo stadsfullmäktige tre år tidigare.

Nyhetsbild

Tre omkomna efter våldsam tornado i USA

Minst tre personer har omkommit efter att en tornado dragit fram i delstaten Missouri i centrala USA.

Nyhetsbild

Toppstudenter vid finlandssvenska gymnasier belönas – en student från Topelisgymnasiet i Nykarleby

Tre studenter mottar SLS:s pris för goda resultat i studentskrivningen. Nora Lillas från Topeliusgymnasiet i Nykarleby är en av pristagarna.

Finsk ungdom ber om ursäkt för sin tweet

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom kryper till korset efter uppståndelsen om förbundets rasistiska utspel på Twitter.

Nyhetsbild

Allt fler har jobb i Österbotten – pilotprojekt hjälper unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att minska stadigt i Österbotten. Samtidigt försöker man få bukt med ungdomsarbetslösheten genom pilotprojekt som hjälper unga att söka jobb eller hitta en studieplats.

Nyhetsbild

Heidi Schauman från Aktia till Swedbank

Aktia Banks chefsekonom Heidi Schauman lämnar Aktia för att bli Swedbanks chefsekonom i Finland.

Nyhetsbild

Rekordresultat för KWH – rekryterar 100 nya anställda

Koncernen KWH redovisar ett rekordresultat för 2018. Bolaget är inne i en kraftig tillväxtfas. I fjol anslöt sig 269 personer till koncernen. I år kommer koncernens bolag att rekrytera ytterligare 100.

Nyhetsbild

Hockey-VM lockar folk till Vasas barer – "Intresset för hockey har kommit tillbaka"

VASA Vasas krögare är överens: Om Finland faller ur ishockey-VM är sötebrödsdagarna till ända. Folk följer nämligen gärna med VM så länge som det egna laget är med. I kväll väntar man rusning till barerna när Finland möter Sverige i kvartsfinalen.

Nyhetsbild

Nya uppgifter: Theresa May avgår på fredag

Efter det interna upproret mot ytterligare en brexitplan verkar Theresa Mays tid som premiärminister gå mot sitt slut. Flera uppgifter tyder på att hon kommer meddela sin avgång inom kort, enligt vissa redan i morgon, fredag.

Nyhetsbild

Antti Rinne: Det blir arton landskap – tidtabellen för förhandlingarna håller inte

UPPDATERAD 11.32 Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) bekräftar på torsdagsmorgonen att förhandlarna kommit överens om ramarna för vårdreformen. Det blir 18 självstyrande områden, som kallas landskap.

Nyhetsbild

Honda återkallar 137 000 bilar

Biltillverkaren Honda återkallar 137 000 bilar i USA, Sydkorea och Kanada av modell CR-V.

Nyhetsbild

Vinkrönikan: Drycker till examensfesten

Sjung om studentens lyckliga dag, grattis till avklarad yrkesexamen eller skål för att sommarlovet börjar.

Nyhetsbild

HS: Förhandlarna är överens om vårdreformen

Helsingin Sanomat skriver att regeringsförhandlarna har nått en överenskommelse om social- och hälsovårdsreformen.

Nyhetsbild

Fira en glutenfri vårfest – vegansk paj ett festligt alternativ

En helt vegansk och glutenfri paj som passar de flesta, vilket kan vara ett bra alternativ när student- och andra vårfester närmar sig.

Nyhetsbild

USA:s sista kända slavskepp hittat

Ett skepp som tros vara det sista som förde slavar från Afrika till USA har hittats på botten av en flod i delstaten Alabama.

Nyhetsbild

Ny sajt ska förebygga hatretorik

Hatretoriken har blivit en del av vardagen i servicebranschen och kundbetjäningen där allt fler arbetstagare får osaklig respons. Nu ska en webbsida hjälpa de drabbade att hantera hatfulla angrepp.

Nyhetsbild

Enkät: Unga vill lära sig mer om arbetslivet

Allt fler unga anser att andra stadiets studier saknar en koppling till arbetslivet. Det visar en enkät som tankesmedjan Talous ja nuoret har (Tat) låtit göra.

Nyhetsbild

Samlingspartiet etta i Yles opinionsundersökning

Samlingspartiet har fortsatt medvind inför EU-valet, visar Yles opinionsmätning. Men både De gröna och Sannfinländarna är hack i häl. Centern ser ut att gå mot brakförlust.

Nyhetsbild

Värmen som bortblåst – betydligt svalare väder att vänta

Väderprognosen för de kommande 10 dagarna utlovar kallt, mulet och regn. – Ganska normalt sommarväder i Finland, säger meteorologen Juha Jantunen.

INSÄNDARE: Klimatförändringen kräver åtgärder

Tillsammans kan vi minska effekten av klimatförändringen och vi måste börja nu!

Nyhetsbild

Byaprojekt fick Petalaxborna att mötas och diskutera – "Det stärker byandan"

Ett byautvecklingsprojekt är som en spurt. Det händer mycket på en kort tid. Och arbetet med att utveckla Petalax fortsätter nu bland annat med sommarmarknad och en satsning på ny julbelysning.

Nyhetsbild

Händer i dag: Ny kommunstyrelse utses i Korsholm

KORSHOLM Vem ska efterträda Lars Gästgivars (SFP) som styrelseordförande i Korsholm? Vilka ska sitta i kommunstyrelsen? Det avgörs i kväll när fullmäktige samlas.

INSÄNDARE: Bygg broar, inte murar

INSÄNDARE: KD lurar väljarna

Nyhetsbild

Ägarna till Saluhallen: "Vi förstår inte alls kritiken"

VASA Ägarna försummar inte Saluhallen, säger Jukka Lehtola, vd på VVT. Men om någon vill köpa är han villig att förhandla. Vasa stad är knappast intresserad.

Nyhetsbild

Saluhallen är i en svacka – Företagarna: "Vi behöver en lokal ägare som bryr sig"

VASA Företagarna i Saluhallen har det kämpigt. Flera lokaler står tomma och ventilationen är bristfällig. Gratis parkering i sommar är en liten ljusglimt, men: "En ny ägare vore toppen."

INSÄNDARE: Svenskfinland behöver din röst

ABC/Strömsö upp i topp efter seger mot Sisu-Pallo

ABC/Strömsö är nu serieledare i division 4 Vasadistriktet i fotboll efter seger hemma mot Sisu-Pallo. Matchen slutade 6–1 (4–1). ABC/Strömsö leder ser...

Nyhetsbild

Nyrustad skolgård och Munsala Arena invigs i kväll

NYKARLEBY Det mesta blev klart redan på senhösten. Men finliret har fortsatt under våren och i kväll invigs den upprustade skolgården med egen arena i Munsala.

INSÄNDARE: Sviker Östman sina väljare?

Ung Torsdag: Skynda långsamt

Om vi väljer att se på mellanåren som ett problem måste de förebyggas tidigt och under hela skolgången.

Nyhetsbild

Hopp och oro när Europa börjar rösta – Nederländerna och Storbritannien först ut

Populister och EU-kritiker hoppas på en smakstart när EU-valet inleds i Nederländerna och Storbritannien. Men även de varmaste EU-anhängarna har gott hopp, när väljarna vill ha enklare svar och klarare besked.

Nyhetsbild

Ledare: Paradigmskifte i ekonomin?

Kan den digitala transformationen med ändrade konsumtionsvanor och cirkulär ekonomi ge oss en hållbar utveckling och en bättre framtid?