Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.6.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Aktivister i Hongkong befarar ökad kontroll

Om Hongkong tillåter utlämningar till Fastlandskina öppnas dammluckorna för mer förtryck. Det menar arkitekten Ka Tam som deltagit i protesterna mot lagförslaget sedan starten.

Nyhetsbild

Beväpnade män attackerade byar i Mali

Beväpnade män har attackerat två byar i Mali där människor ut dogonfolket bor, uppger lokala myndigheter. Det är inte klart om någon dödats.

Nyhetsbild

Inget nytt under solen i Jeppis Hockey

ISHOCKEY Styrelsearbetet i Jeppis Hockey fortsätter knaka i fogarna. Ja, hela föreningsskutan verkar ha svår slagsida.

Nyhetsbild

Kärlekskrank man hotade att kapa flygplan

I Indien har en 38-årig man dömts till livstids fängelse efter att ha hotat med att kapa ett flygplan för att få sin käresta, en flygvärdinna på planet, att säga upp sig från sitt jobb.

Nyhetsbild

Nämnden: Stäng Kovjoki-Markby och Hirvlax skola

NYKARLEBY Nämnden beslöt i enlighet med bildningsdirektörens förslag om skolstängningar i Nykarleby. Skolorna i Kovjoki och Hirvlax stängs enligt förslaget.

Nyhetsbild

Rolfö kan sparas: "Väldigt viktig"

FOTBOLLS-VM Fridolina Rolfö ser ut som en nyckelspelare om Sverige ska lyckas i fotbolls-VM. Men hennes skadebakgrund gör att det kan bli aktuellt att spara anfallaren mot Thailand.

Nyhetsbild

Nigeria nära åttondel: "Inga misstag alls"

FOTBOLLS-VM Nigeria vann måstematchen mot Sydkorea. Segern i Grenoble innebär att den afrikanska stornationen fortfarande har chansen att nå åttondelsfinal.

Nyhetsbild

Uppdrag: Omhänderta stupade soldater från östra Ukraina

Över 13 000 personer har hittills dött i kriget i Donbass i östra Ukraina. Volontärer i projektet Den svarta tulpanen har återbördat kvarlevorna av närmare 1 000 avlidna ukrainska soldater.

Nyhetsbild

Amerikansk inflation lägre än väntat

De amerikanska konsumentpriserna steg med 0,1 procent i maj jämfört med månaden före. Därmed ligger inflationen, prisförändringarna på årsbasis, på 1,8 procent, enligt statistik från arbetsmarknadsdepartementet.

Nyhetsbild

Samer levde i Storkyro under järnåldern

Forskarna kan nu slå fast att det funnits en samisk bosättning så långt söderut i Finland som i Levänluhta i Storkyro.

Nyhetsbild

Växter utrotas 500 gånger snabbare än normalt

Nästan 600 växtarter har dött ut de senaste 250 åren. Växter utrotas nu 500 gånger snabbare än vad som varit normalt under jordens historia, visar en unik studie gjord av forskare vid Kew Gardens i Storbritannien och Stockholms universitet.

Nyhetsbild

Jimmy Sigfrids och två Östman klara för IFK Lepplax

ISHOCKEY Lagbygget avancerar i IFK Lepplax. Den nästan pinfärska tränaren Björn Lindgren säger att det är närmare femton spelare som gett grönt ljus – däribland Jimmy Sigfrids som lämnat Muiks skuta.

Nyhetsbild

Skilsmässofamiljer ska få en lättare vardag – barn ska kunna ha två officiella bostäder

I regeringsprogrammet finns en skrivelse om att ge barn möjlighet att ha två likvärdiga adresser.

Nyhetsbild

Farhåga för att byarna i Närpes åsidosätts

I Närpes finns en rädsla för att byarna får blöda om Kaskö blir en del av staden. Man befarar att en fusion med Kaskö sker på byarnas bekostnad.

Nyhetsbild

HS: Chef på MTV smygfilmade sexpartner

En tv-chef misstänks ha smygfilmat kvinnor som han hade sex med. Nu går fallet till tingsrätten, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Getyoga i Södra Vallgrund – en av många punkter som ska locka ut byborna

KORSHOLM Yoga med getter, terränglöpning, kajakpaddling, käpphästhinderbana och pop-up bibliotek är bara några av alla programpunkter i Södra Vallgrund nu på söndag.

Nyhetsbild

Grönt ljus för miljardladdat Northvolt – 10 000 nya jobb i Skellefteå

Batteribolaget Northvolt har gjort klart med finansieringen av sin planerade batterifabrik i Skellefteå. I kommunen är det klackarna i taket. Uppemot 10 000 jobb väntas. I augusti inleds byggandet och 2021 ska tillverkningen av litiumbatterier starta.

Målfest när I-JBK krossade SoPS/T15 på Urheilukenttä, Soini

I-JBK hade inga problem med SoPS/T15 i Damtrean Vasadistriktet i fotboll, och vann borta med utklassningssiffrorna 8–0 (4–0). Resultatet betyder också...

Kraft segrare borta mot VIFK/3 - Wilma Lassfolk matchvinnare

Kraft besegrade VIFK/3 på bortaplan i onsdagens match i Damtrean Vasadistriktet. 0–3 (0–2) slutade matchen. Wilma Lassfolk gjorde två och Matilda Sund...

Nyhetsbild

De sju största nyheterna vid E3

De stora presskonferenserna i samband med årets spelmässa E3 är avklarade. Här är de sju största nyheterna.

Nyhetsbild

Gör din egen regnbågsflagga: Här är modellen

Under Prideveckan syns regnbågsfärgerna lite överallt i Vasa. Med hjälp av sax, lim och en pinne fixar du snabbt en egen flagga.

Nyhetsbild

Hanna Reuterhorn sprängde glastaket – blir ny chef för kommuntekniken i Vasa

VASA Markku Litmanen, chef för kommuntekniken i Vasa, blir pensionär i höst. På onsdagen valdes hans efterträdare. Det blev för första gången en kvinna: Hanna Reuterhorn.

Nyhetsbild

Prideflaggans historia – det här betyder färgerna

I måndags hissade Vasa stad prideflaggor på torget. Under lördagens parad kommer fler att synas i stadsbilden, men vad står egentligen färgerna för?

Nyhetsbild

Volvo och Uber visar självkörande bil

Utvecklingen mot självkörande bilar har rullat en bit till. Volvo visar nu en modell för serieproduktion som anpassats till Ubers självkörande system. – De första bilarna har redan levererats, säger Christina Zander, presstalesperson på Volvo Cars.

Nyhetsbild

Säljes: Nedlagd husfabrik i Oravais

VÖRÅ Fabriken har stått helt tom sedan mars. Nu söker ägaren Kannustalo köpare eller hyresgäst till den nästan 12 000 kvadratmeter stora hallen.

Nyhetsbild

Sannfinländarna vill ha fler finlandsbebisar

Familjeledighetsreformen fick det att hetta till mellan oppositionen och regeringspartierna. Höjningen av bensinpriser debatterades också hetsigt när riksdagen samlades till sitt andra plenum för veckan.

Nyhetsbild

Skogshuggare fällde ett träd – över 2000 kunder blev utan el i Sundom och Malax

UPPDATERAD Ett tag på onsdagskvällen var över 2000 kunder utan el i Sundom och Malax. "Ett olyckligt läge", säger Petter Södergran, driftschef på Vasa elnät.

Nyhetsbild

Skadligt program upptäcktes på stadens datorer – polisen utreder den misstänkta attacken

Lahtis stad drabbades på tisdagen av ett it-angrepp. Nu utreder polisen vem som installerade skadliga program på stadens datorer.

Nyhetsbild

Semenya siktar på att delta i VM: "Finns alltid människor som vill provocera"

FRIIDROTT Sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya är fri att tävla. Och redan nu är hon uttagen till VM i Doha i höst.

Nyhetsbild

Kryssningsfartyg på besök i Vasa – Resenärer: "Vi ska åka till centrum med Lilliputti-tåget"

VASA M/S Birka Stockholm är som en miniatyrversion av de stora lyxkryssarna med spa, whiskeybar och stora restauranger. På schemat stod bland annat utflykter till skärgården när 1057 svenskar lämnade kryssningsfartyget och klev i land i Vasa.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Våga fantisera om Finland i EM

FOTBOLL Landslaget klev över nästa tröskel, klättrade ett par våningar till och tittade ut från nya höjder. Landskapen ser vackrare ut där uppifrån.

Nyhetsbild

Froome kraschade mot bergvägg – svårt skadad

CYKEL Chris Froome är allvarligt skadad och missar Tour de France.

Nyhetsbild

Saga Furs vd ser ljust på framtiden

Pälsen betonas alltmer som ett hållbart naturmaterial. – Skinnproduktionen är inte "fast fashion", säger Pertti Fallenius, vd för Saga Furs.

Nyhetsbild

Nathan och Ellen är överens – barnens fest i Metviksparken är "superhundrabra"

VASA För Nathan Wanyoike, fem år, och Ellen Norrby, tre år, är onsdagen ingen vanlig dag. Det är fest med brandbilar, grillkorv och tusentals andra barn. Men dagen är verkligen speciell för en av de två.

Nyhetsbild

Det var nära ögat för Jungsborg – ovanlig brandserie i Karleby

KARLEBY Jungsborg är den första i en serie av anlagda bränder. Mannen misstänkt för brotten har gripits och förhörs av polisen.

Nyhetsbild

Polisen i Hongkong skjuter gummikulor

Hongkongpolisen har satt in tårgas och pepparsprej och skjuter gummikulor mot demonstranter som protesterar mot en lagändring om att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Tiotusentals människor har gått ut på gatorna.

Nyhetsbild

Vasa stad fortsätter samarbetsförhandla i augusti

VASA Man har inte hunnit gå igenom alla alternativ som finns. Därför fortsätter man samarbetsförhandla i slutet av sommaren, säger personalchefen i Vasa.

Nyhetsbild

Rättegången mot seriestryparen Michael Penttilä inledd – erkänner dråp men inte mord

Tingsrätten dömde seriestryparen Michael Penttilä förra sommaren till livstids fängelse för mord. Efter Penttilä överklagat domen behandlar hovrätten nu fallet.

Nyhetsbild

Stadsdirektörer efterlyser en vårdreform som utgår från kommuner

Stadsdirektörerna från Finlands 21 största städer skriver i ett gemensamt utlåtande att det finns oroväckande element i det nya regeringsprogrammet.

Nyhetsbild

Justitieminister Henriksson vill ha Malin Brännkärr som sin statssekreterare

KRONOBY Anna-Maja Henriksson (SFP) vill att Kronobys kommundirektör Malin Brännkärr blir hennes statssekreterare vid justitieministeriet. "Det känns jättebra", säger Brännkärr.

Nyhetsbild

Klart: Då släpper Vörjeans sitt debutalbum

"Born to börn" är titeln på Vörjeans debutalbum. Rockabillytrion Vörjeans är humorguppen KAJ:s alter egon.

Nyhetsbild

Kårkullachef om Jakobstadsplan: "Kan fälla hela Kårkulla"

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen vill ta över Kårkullas boenden. Kårkullachef befarar att handlingen kan rasera hela samkommunens verksamhet.

Nyhetsbild

Uganda: Pojke död i ebola – två till smittade

Den femårige ugandiske pojke från staden Kasese som diagnostiserats med blödarsjukan ebola har avlidit, uppger en tjänsteman vid det östafrikanska landets sjukvårdsdepartement.

Nyhetsbild

VIFK:s Ida Antus debuterar i landslagströjan – möter Österrike i kväll

FOTBOLL Ida Antus är uttagen till U18-truppen som spelar landskamp mot Österrike i kväll. Det blir hennes första match i landslagströjan.

Nyhetsbild

Talsyntes tar över utropen på järnvägsstationerna – uttalar svenska och finska lika bra

I höst kommer en datorröst att ta över utropen på alla järnvägsstationer i Finland. Den nuvarande utropsrösten har för snävt ordförråd.

Nyhetsbild

Protester i Moskva – Navalnyj gripen

Omkring hundra personer har gripits under en protestmarsch i centrala Moskva, uppger organisationen OVD-Info. Bland de gripna finns oppositionspolitikern Aleksej Navalyj, enligt hans talesperson.

Nyhetsbild

Den årliga servicen av Olkiluotos kärnkraftverk färdig

Kärnkraftsenheterna Olkiluoto 1 och Olkiluoto 2 har genomgått sin årliga service, meddelar bolaget Industrins Kraft.

Nyhetsbild

Grönt ljus för Paypals köp av Izettle

Det brittiska konkurrensverket (CMA) ger ovillkorat grönt ljus åt betaltjänstföretaget Paypals köp av Stockholmsbaserade Izettle.

Nyhetsbild

Minister Li Andersson bygger fritidsstuga i Kristinestad

Nya undervisningsministern, Vänsterförbundets partiledare Li Andersson ska bygga en ny fritidsstuga i Sideby.

Nyhetsbild

Nu ligger svenska Birka i Vasa hamn – se bilderna här

Birka Cruises anlände till Vasa på onsdagsförmiddagen, och vi fick en rundtur ombord.

Nyhetsbild

Sparv om drömläget: "Givet att vi känner trycket – det här är min chans"

FOTBOLL Alla resultat spelade Finland i händerna i EM-kvalet. Nu har landslaget en rysarhöst framför sig. ”Det finns ingenting som är viktigare nu”, säger Tim Sparv.

Nyhetsbild

Hälsostationer töms – kan bli familjecenter i stället

VASA Mångsidig service för barn och familjer. Det är idén med familjecenter. Nu utreder Vasa att placera centren i allt mer tomma hälsostationer.

Nyhetsbild

Medborgarinitiativet om en samtyckeslag överräcktes till riksdagen

Den så kallade samtyckeslagen har goda möjligheter avancera under denna regeringsperiod.

Nyhetsbild

Riksväg 3 enar riksdagsledamöter från tre landskap – Joakim Strand med i ny arbetsgrupp

Riksdagsledamöter från Birkaland, Vasa och Satakunta valkrets bildar en enad front för riksvägs 3:s bästa. Målet är ett investeringspaket på 128 miljoner euro.

Nyhetsbild

Mathias Hertén trea i sammandraget i Legends Cup

MOTORSPORT Mathias Hertén har inlett Legends Cup bäst av förarna i NNSB. Han ligger på en tredjeplats i kampen om FM-poängen efter deltävlingarna på Botniaring och Ahvenisto.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen vill ta över Kårkullas boenden – "Ärendet är känsligt"

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen är Kårkullas största köpare. Nu vill regionen ordna verksamheten i egen regi.

Nyhetsbild

Live: Riksdagen fortsätter debattera regeringsprogrammet

I går fick sig den nya regeringen flera åthutningar då oppositionspartiet rannsakade regeringsprogrammet. I dag fortsätter debatten. Vi rapporterar live.

Nyhetsbild

Sommarevenemanget Vasa Picnic återvänder nästa vecka

Hur låter det med picknick och musik på lunchpausen? Nästa vecka börjar stadsevenemanget Vasa Picnic och pågår under hela sommaren.

Nyhetsbild

Att vara queer är en del av Cecilias identitet – "Jag är bara den jag är"

Cecilia Berg från Korsholm ser det som ett steg i rätt riktning att pride ordnas i Vasa i sommar, men önskar fortfarande mer utveckling i samhället.

Nyhetsbild

Hårda tider för pälsfarmarna – priset på blåräv en besvikelse

NYKARLBY Ett medelpris på 68 euro är en besvikelse för pälsfarmarna. Inför auktionen i Vanda var förväntningarna på en prisuppgång stora.

Nyhetsbild

Polisen utreder anlagda bränder – Jungsborg räddades i sista stund

KARLEBY Någon försökte tända eld på Jungsborg i Karleby centrum på måndag morgon. Det var en av fyra misstänkta anlagda bränder inom två dygn och en man är nu gripen.

Nyhetsbild

Antti Ruuskanen öppnar tävlingssäsongen i Raseborg på söndag

FRIIDROTT En av Finlands bästa spjutkastare har haft en del skadeproblem, men ska nu vara redo för tävling.

Nyhetsbild

Språkförändringar är tecken på att språket lever

Någon gång för flera år sedan fick jag höra att dåtid inte längre kallas imperfekt när man talar om svensk grammatik. Preteritum heter det nu för tiden, sades det. Och jag som fram till dess inte ens hört om tempusformen preteritum tyckte det var en fruktansvärt onödig förändring – det är ju imperfekt det alltid hetat så varför måste man ändra på det nu?

Nyhetsbild

WWF: En människa sväljer fem gram mikroplaster per vecka

Största delen av mikroplasterna i en människas kropp härstammar från dricksvatten, meddelar Världsnaturfonden WWF.

Nyhetsbild

Klockan ringer men de har ingenstans att gå – exkluderade ungdomar får komma till tals

Många suckar högt då väckarklockan ringer och det är dags att gå till arbetet eller skolan. Men hur känns det då man inte har en plats att gå till? Hur ser framtidstron ut hos ungdomar som i tidig ålder hamnat utanför samhället? Och har de något mer gemensamt?

Nyhetsbild

Prestationskrav präglar Emmas liv – berättar om kampen mot stressen i ny dokumentärserie

Fem unga kvinnor från Svenskfinland berättar i en ny dokumentärserie om kampen mot krav, stress och ångest. Emma Geisor från Vasa är en av dem.

Nyhetsbild

Efter massiva gatuprotester: lagförslag läggs på is i Hongkong

Den fortsatta behandlingen av ett lagförslag om utlämningar skjuts upp i Hongkong, meddelar områdets styrande råd.

Nyhetsbild

Tesla beslutar om gigafabrik i Europa i år

Tesla närmar sig beslut om en "gigafabrik" även i Europa, och hoppas kunna presentera sin beryktade pickup i sommar. Dessutom lockar vd Elon Musk med att ritningarna är klara för en undervattensbil.

Nyhetsbild

13–0 i USA:s historiska VM-kross: "Mållös"

FOTBOLLS-VM USA inledde fotbolls-VM med en historisk målkavalkad till premiärmatch.13–0 mot Thailand är den största segern någonsin i mästerskapets 28-åriga historia.

Nyhetsbild

Tiotals båtflyktingar saknas i Venezuela

Minst 30 venezuelanska migranter saknas sedan båten de tagit i försök att nå den nederländska ön Curaçao försvunnit.

Nyhetsbild

Nya segern fick Kanerva att känna lättnad: "Kravnivån i laget är hög"

FOTBOLL Markku Kanerva var stolt, lättad och nöjd efter landslagets tredje raka seger i EM-kvalet.

Nyhetsbild

Källman gjorde mål i kvaldebuten: "Är pricken över i:et"

FOTBOLL Markku Kanervas magkänsla sa att Benjamin Källman skulle göra mål. Och jodå, förbundskaptenen hade rätt om sin kvaldebutant.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Håll flaggan högt – släpp pessimismen

Du som agerar röst för HBTIQ-personerna, borde trots de svårigheter jag kan tänka att det innebär, tänka mer ”vi”, snarare än ”vi och de”. Se på de som sluter upp med glädje i stället för med misstänksamhet.

Nyhetsbild

Flodpärlmusslan firas i Esse – för fyrtio år sedan skrevs historia

PEDERSÖRE Om det inte vore för några eldsjälar i Esse med omnejd skulle Hjulforsen knappast se ut som den gör i dag. De räddade flodpärlmusslan från exploatering, och musslan räddade i sin tur forsen.

Nyhetsbild

Ett år efter skogsbranden i Molpe – förkolnade träd vittnar om förödelsen

MOLPE Skogsbranden i Molpe ifjol spred sig snabbt och lämnade svarta spår efter sig. Virket är oanvändbart och det lär ta till nästa generation innan skogen är återställd. Så här ser det ut ett år efter förödelsen.

KOLUMN: Jord, japaner och ett stort språng

I områden som kommunisterna kontrollerat hade man bland annat ogiltigförklarat gamla arrendekontrakt och delat ut marken till de fattiga. Sånt vinner man folkets förtroende med.

INSÄNDARE: Finlands abortlag måste skärpas

Tills nu. Tack, Malin Finskas, för din fina insändare (29.5).

Nyhetsbild

LEDARE: Rond ett i riksdagen

Nu jobbar oppositionen på att få upp farten. Men det är en splittrad opposition som kan få svårt att hitta en gemensam melodi.