Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

18.6.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Zachariasskolan i Nykarleby möbleras – skolan kommer vara i bruksskick innan hösten

NYKARLEBY Den nya sammanhållna grundskolan i Nykarleby har byggts och tas i bruk i etapper. Denna vecka möbleras alldeles nya klassrum som kommer fyllas av elever under hösten.

Nyhetsbild

Undersökning: Allt fler finländare får dåligt samvete av att slänga mat

Kvinnor tycker det är svårare att slänga mat än män.

Sisu-Pallo och FC Kuffen kryssade efter svängig match

Sisu-Pallo tog emot FC Kuffen hemma på KTN, Seinäjoki på tisdagen. I första halvlek var det FC Kuffen som tog greppet om matchen, med en 1–0-ledning. ...

Fortsatt tungt för formsvagt Kraft II - oavgjort mot FC Korsholm

Det räcker inte hela vägen till seger för Kraft II. Det står klart efter 2–2 (1–1) hemma mot FC Korsholm. Det var Kraft II:s sjunde match i rad utan s...

Nyhetsbild

Jaro saknar ännu nyckelspelare

FOTBOLL Luis Robles och Johan Brunell spelar sannolikt från start när Ekenäs kommer till Jakobstad på onsdag kväll. Men Jaro saknar ännu flera nyckelspelare.

Nyhetsbild

Shanahan tackar nej till Trump

USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan vill inte ta över på permanent basis utan avsäger sig president Donald Trumps nominering. Avhoppet kommer i en tid när de politiska och militära spänningarna i Mellanöstern ökat radikalt.

Nyhetsbild

Jordgubbssäsongen är här – blåbären mognar i början av juli

Försommaren har varit gynnsam för jordgubbarna. Det har varit lagom varmt och regnat lagom mycket. Nu förutspås en bra jordgubbsskörd.

IF Hoppet ny serieledare efter 9–0 mot TeTe

Det blev 9–0 (4–0) hemma för IF Hoppet mot TeTe i tisdagens match. Därmed är laget serieledare i division 5 Vasadistriktet i fotboll, två poäng före K...

Nyhetsbild

Fotbollspodden 97: Underkänt

FOTBOLLSPODDEN Fotbollspodden sammanfattar FF Jaros våromgång och konstaterar att omdömet är entydigt.

Korsnäs FF hämtade i kapp underläge och kryssade mot Sundom IF

I halvtid ledde Sundom IF matchen på bortaplan i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll mot Korsnäs FF med 2–1. Men i andra halvlek jobbade sig Kors...

Nyhetsbild

Jaros målvaktstränare vann med NIK i sin comeback

FOTBOLL Det blev seger för Pontus Backlund då han gjorde sin målvaktscomeback i NIK:s tröja.

Nyhetsbild

Svängigt och några hårda smällar när Korsnäs och Sundom kryssade: "Felbeslut på felbeslut på felbeslut"

FOTBOLL Sundom såg ut att spela hem tre poäng borta mot Korsnäs. Men hemmalaget ville annat.

Första segern för säsongen för PeIK

PeIK har haft det tufft i division 6 Vasadistriktet 1 i fotboll den här säsongen, men hemma mot Korsnäs FF II kom första segern, efter sju spelade mat...

Nyhetsbild

Lärarförbundets hälsning till sparande kommuner: "Permittering av lärare vore en nedvärderande sparåtgärd"

VASA Fel om skolan får ta smällen när kommunerna ska få rätsida på ekonomin. Det säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbund. Man borde inte permittera lärare och allra minst i Österbotten.

Nyhetsbild

Johnson mest populär igen – Raab får lämna

Boris Johnson fick återigen överlägset flest röster i valet till ny ledare för Konservativa partiet. Den tidigare brexitministern Dominic Raab får lämna loppet. Fem kandidater kan nu bli Theresa Mays ersättare och ny premiärminister i Storbritannien.

Nyhetsbild

Vasa festival gör bättringar för grannarnas skull – "Det blir en folklig festival"

VASA I fjol klagade elva grannar på Vasa festival. I år har arrangörerna gjort förbättringar för att underlätta för grannarna så länge festivalen pågår.

Nyhetsbild

Kort men kärt möte mellan Rinne och Löfven: ”Vi är gamla vänner”

Det är inte bara två socialdemokratiska statsministrar som möts när Antti Rinne för första gången besöker Sverige i egenskap av statsminister, utan även två gamla vänner. Stefan Löfven gläds åt att ha en allierad både i Norden och EU.

Nyhetsbild

Barry utvisas trots att han har tre jobb – "Vörå är mitt hem"

VÖRÅ Barry Hassan, 20, tvingas återvända till Guinea efter fyra år i Finland. Under åren i Vörå har han lärt sig svenska, skaffat tre jobb, tagit en examen och fått en ny familj. "Jag tänker inte ge upp allt det här", säger han.

Europas äldsta har dött – blev 116 år

Giuseppina Robucci, Europas äldsta och världens näst äldsta person, har avlidit.

Nyhetsbild

Blodsguld mörk sida av modern teknik

Guldet i din telefon, dator eller tv kan ha bidragit till miljöförstöring, mord och våldtäkter. I Tanzania tystas de journalister som försöker granska en gruva, vars guld används i modern teknik.

Nyhetsbild

94 procent av gårdarna ansökte om stöd på nätet

I år gjorde totalt 45 717 gårdar sin stödansökan i e–tjänsten Vipu. Endast omkring 3 000 gårdar ansökte om stöd på pappersblanketter.

Nyhetsbild

Låtskrivarna som ska tälja asiatiskt popguld slår läger på Replot

Det är högsäsong för sommarläger. På Replot pågår ett ambitiöst läger – en österbottning, två engelsmän och en svensk ska skriva hitlåtar för den asiatiska popmarknaden.

Nyhetsbild

Skidförbundets nya verksamhetsledare: Om vi tittar på allt som inte fungerar tar det aldrig slut

LÄNGDSKIDOR Skidförbundets nya verksamhetsledare Ismo Hämäläinen ser möjligheterna. Nu ska han försöka lyfta finländsk skidsport.

Nyhetsbild

"Använts som ett mänskligt försöksdjur"

FRIIDROTT Turerna kring Caster Semenya och Internationella friidrottsförbundet har varit många. Nu riktar den sydafrikanska medeldistansstjärnan hård kritik mot IAAF som vill förbjuda Semenya att tävla utan medicinering.

Nyhetsbild

Kirsi och Rolf räddade Jungsborg – "Jag tänkte att är det faktiskt sant vad jag ser"

KARLEBY Det var en vanlig måndagsmorgon för Kirsi och hunden Rolf. Vad de inte visste var att de skulle rädda Jungsborg från att brinna ner.

Nyhetsbild

Från GBK till Jaro – Alasuutari fick sin chans

FOTBOLL Skador på spelare som Jonas Emet, Luis Robles och Severi Kähkönen har bidragit till att Jaakko Alasuutari har fått chansen från start de två senaste Jaromatcherna.

Nyhetsbild

Paulina Storbacka spelar hemma hos familjer i Kronoby: "Det var här min väg till ett liv som professionell musiker började"

KARLEBY Paulina Storbacka blev glatt överraskad av hur många som ville att hon och hennes stråkkvartet skulle komma hem till dem och ge en konsert.

Nyhetsbild

Nästan 20 nya arter på EU:s lista över förbjudna arter

Släng inte tillbaka solabborren i vattendrag. Fisken hör nämligen till EU:s invasiva främmande arter.

Nyhetsbild

Vinnaren av Hans Ruin-tävlingen är Michel Ekman

Michel Ekman övertygade Svenska kulturfonden med sin essä "Skymning. Fem variationer."

Nyhetsbild

Trump och Xi möts i Japan

USA:s president Donald Trump bekräftar nu att han och Kinas president Xi Jinping ska träffas i samband med G20-mötet Japan i nästa vecka.

Nyhetsbild

"He hjälper nå lite ti va tyst" – nu finns dialektala ordspråk samlade på nätet

Byrrjani ä vässt. Så sägs det i Esse och vill du veta hur det sägs på andra ställen hittar du svaret på en ny webbplats.

Nyhetsbild

FN kräver oberoende utredning av Mursis död

Muhammad Mursi har begravts i tysthet i Kairo.Egyptens tidigare president avled av en hjärtattack på måndagen efter sex år i fängelse – och FN vill se en oberoende utredning av dödsfallet.

Nyhetsbild

Facebook lanserar kryptovaluta

Det sociala nätverket Facebook kommer att lansera en kryptovaluta med namnet libra som ska bli en hörnsten i ett globalt och mobilt betalningssystem.

Kraftigt skalv i mellersta Japan

Ett jordskalv med en beräknad magnitud på över 6 har inträffat vid Japans västra kust.

Nyhetsbild

Turkiet: USA:s ultimatum inte i Natoanda

USA anser att Turkiet bryter mot sina åtaganden gentemot Nato genom köpet av det ryska luftvärnsvärnssystemet S-400. Turkiet anser att USA bryter mot sina åtaganden gentemot en Natomedlem genom att straffa Ankara för köpet.

Nyhetsbild

Mannen som högg en funktionshindrad man med svärd i Vanda är häktad

Offret vårdas fortfarande på sjukhuset, men har inte livshotande skador.

Nyhetsbild

Ismo Hämäläinen vald till ny verksamhetsledare i Skidförbundet

LÄNGDSKIDOR Skidförbundet har hittat sin nya verksamhetsledare. Vid förbundsstyrelsens möte på tisdagen blev det klart att valet föll på Ismo Hämäläinen.

Nyhetsbild

Östman om tilläggsbudgeten: "Personligen hade jag inte så stora förväntningar"

Oppositionspolitikern Peter Östman (KD) ser inget dramatiskt i utdelningen för Österbotten. Enligt honom hade det varit orealistiskt att vänta sig mer pengar.

Nyhetsbild

Kaikkonen startar tävlan om Centerns ordförandeskap

Finlands nya försvarsminister, den 45-årige Antti Kaikkonen, meddelar att han kandiderar för att bli Centerns nya ordförande.– Jag hade bestämt mig för att fatta beslutet i tid så att jag inte behöver fundera över det i midsommarbastun, säger Kaikkonen.

Nyhetsbild

Rinne deltar i sitt första EU-toppmöte

Antti Rinne (SDP) åker till Bryssel för att delta i Europeiska rådets möte på torsdag. Det är hans första toppmöte som Finlands statsminister.

Nyhetsbild

Patientens berättelse borde ges större roll – Åsa Slotte doktorerar om upplevelser av anorexi

KRONOBY Patientens egen berättelse borde ges en mer central roll i ätstörningsvården. Åsa Slotte från Nedervetil doktorerar om vad anorexi betyder för patient och anhöriga.

Nyhetsbild

Anställda på Wärtsilä flyttar över till Citec: "Ett stort erkännande för oss"

VASA Wärtsilä Gas Solutions vill fokusera på sina kärnkunskaper. Därför utlokaliserar man en del av verksamheten i Norge till Citec. Elva personer får ny arbetsgivare.

IF Hoppet toppar tabellen efter seger mot Sundom IF II

IF Hoppet är ny serieledare i division 5 Vasadistriktet i fotboll. Detta efter hemmaseger med 4–0 (0–0) mot Sundom IF II. IF Hoppet leder nu serien me...

Nyhetsbild

Irland vill förbjuda nya bensinbilar

Irland vill förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselfordon som en del av landets klimatförändringsplan. Med hjälp av åtgärden hoppas regeringen att 950 000 elfordon ska trafikera vägarna år 2030.

Nyhetsbild

Liam Gallagher vill bli premiärminister

Kan Liam Gallagher ena det splittrade Storbritannien? Ja, om man frågar sångaren själv. Gallagher föreslår sig själv som efterträdare till den avgående premiärministern Theresa May.

195 centimeter mittback till Sporting Kristina

FOTBOLL Sporting Kristina har släppt in åtta mål i de två senaste matcherna. Det fick styrelsen att agera.

Nyhetsbild

Minimistraffet för de grövsta sexualbrotten mot barn höjdes nyligen – nu ska straffen höjas igen

Straffen för sexualbrott blir allt hårdare. I april kom en lag som ökade minimistraffet för grova sexualbrott mot barn med ett år. Nu ska även resten av paragraferna ses över.

Nyhetsbild

Klimatet i fokus när Finlands EU-ordförandeskap kör i gång – gästerna serveras kranvatten

Drygt 18 000 besökare kommer till Helsingfors när Finland är ordförandeland för EU:s ministerråd.

Nyhetsbild

Landslagsmeriterad anfallare till Sport: "Toppkompetens till vårt anfall"

ISHOCKEY Sport värvar in Antti Erkinjuntti från Tappara.

Nyhetsbild

Förlängt kontrakt för Jarospelare

FOTBOLL Jaro har förlängt kontraktet med en av de spelare som har utvecklats bra denna säsong.

Nyhetsbild

Malax får muralmålning – svenske konstnären Jon ska måla biblioteksgaveln

Kommungårdens biblioteksgavel är snart inte ljusbrun längre. Den ska få en muralmålning – ett konstverk som täcker stenväggen.

Nyhetsbild

Malax får två nya kvinnor på chefsposter

Cecilia Raunio blir ekonomichef och Ann-Christine Holtti personalchef.

Nyhetsbild

Nästa spjutstjärna klar för start i Kuortane – Magnus Kirt gör nytt besök i Finland

KUORTANE GAMES Oliver Helander får kasta mot riktigt tufft motstånd på lördag. Världstvåan Magnus Kirt är nästa stjärna som har gett grönt ljus, skriver Yle.

Nyhetsbild

Magdalena använder naturens skafferi: Det finns så mycket att ta vara på

Från april till september finns det många växter i naturen som man kan plocka och använda i matlagningen men också spara inför vinterhalvåret. Det är både ekonomiskt och hälsosamt.

Nyhetsbild

Tidigare Uefa-chefen Platini gripen – utreds för VM 2022

FOTBOLL Förre Uefa-ordföranden Michel Platini har gripits misstänkt för korruption i samband med att Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022.

Nyhetsbild

Valio dömt att betala miljoner i ersättning till lokala mejerier

Valio döms för att ha dumpat priserna på sin mjölk. Valio tvingas också betala miljonbelopp till lokala konkurrenter.

Nyhetsbild

Svinhus i Vasa blir lagerlokal

VASA Vasa stad har sålt ett gammalt svinhus som hört till fattiggården i Klemetsö. De nya ägarna ska hyra ut det som små förråd.

Nyhetsbild

President Niinistös kommunikationschef byts ut, Katri Makkonen återvänder till Yle

Katri Makkonen har jobbat som president Sauli Niinistös kommunikationschef sedan augusti 2013.

Nyhetsbild

Fiskare från Lettland och Polen på inspirationsresa i Österbotten

Fiskemänniskor från Lettland och Polen besöker Österbotten för att inspireras av Finlands fiskförädling. Finlandsbesöket är en del av ett nytt internationellt fiskeprojekt som Marthaförbundet är med i.

Nyhetsbild

Ollikainen om uteblivna vägpengar i Österbotten: "Blir förmodligen en ny tilläggsbudget i höst"

Varken Vassor – Kärklax eller några andra österbottniska vägavsnitt finns med i regeringens andra tilläggsbudget. Men enligt Mikko Ollikainen (SFP) är hoppet inte ute än.

Nyhetsbild

Henriksson nöjd med tilläggsbudgeten – "Bra för regionen"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är nöjd med regeringens tilläggsbudget. Järnvägssatsningarna får beröm.

Nyhetsbild

Järnvägen mellan Karleby och Bennäs får mer pengar

KARLEBY Regeringen föreslår i sin tilläggsbudget mer pengar för bland annat förbättringar i säkerhetssystem och elektrifieringar.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter ansvara för vården vid Ulrika-hemmet

Verksamheten vid Ulrika-­hemmet fortsätter tills vidare i Kristinestads regi. Det är klart efter ett möte på måndagen. Staden har haft ansvar för vården från slutet av januari.

Nyhetsbild

Regeringen satsar 110 miljoner på att upprätthålla infrastruktur – järnvägar prioriteras

Regeringen har kommit överens om tilläggsbudget för i år och större satsningar är att vänta.

Nyhetsbild

LISTA: De får bidrag från Harry Schaumans Stiftelse

Fotbollshistoriker, AI-projekt och språkvård står bland mottagarna när Harry Schaumans Stiftelse delar ut 1 miljon euro. Se listan på mottagare här!

Nyhetsbild

Malin Brännkärr beviljas tjänstledighet – tillfällig kommundirektör väljs nästa vecka

KRONOBY Kronoby kommunstyrelse fattade på måndagens möte beslut om att bevilja Malin Brännkärr tjänstledighet. Snart väljer de en tillfällig kommundirektör.

Nyhetsbild

Söderfjärden-bok översatt till engelska

Matts Anderséns bok ”När himlen faller ner”, som handlar om meteoritkratern Söder­fjärden, finns nu på engelska.

Nyhetsbild

Video: Se höjdpunkterna från VPS – KuPS

FOTBOLL Ett bortdömt mål, ett par fullträffar av gästerna och ett straffmål av Steven Morrissey, bland annat. Se höjdpunkterna från måndagskvällens match här.

Nyhetsbild

Österberg Group bygger Vasaregionens största solkraftverk: "Vettigt för miljön och ekonomin"

VASA Familjeföretaget Österberg Group vill satsa på miljön – och samtidigt spara pengar. Därför installerar man 1140 solpaneler på taket till industrihallen i Dragnäsbäck.

Nyhetsbild

Egyptens tidigare president död – dog av hjärtattack

Egyptens tidigare president Muhammad Mursi avled av en hjärtattack, uppger statlig egyptisk tv som hänvisar till en sjukhuskälla.

Nyhetsbild

Många döda och skadade i skalv

Två starka jordskalv skakade Sichuanprovinsen i Kina.

Nyhetsbild

Manafort flyttad till fängelse i New York

Paul Manafort, tidigare kampanjchef för USA:s president Donald Trump, har flyttats till ett fängelse i New York, uppger en källa för Reuters.

Nyhetsbild

USA ökar närvaron i Mellanöstern

USA skickar ytterligare 1 000 soldater till Mellanöstern, uppger landets tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan.

Nyhetsbild

Saudierna hävdar ny drönarattack

Saudiarabiens flygvapen har skjutit ned två drönare utsänd av de jemenitiska Huthirebellerna, rapporterar den statliga saudiska nyhetsbyrån.

Nyhetsbild

Direktören: “Om kommunerna slutar köpa tjänster måste vi lägga ner Kårkulla"

Kårkulla samkommun kan inte existera om kommunerna slutar köpa dess tjänster. Direktören Sofia Ulfstedt säger att problemet grundar sig i oklarheter kring Kårkullas prissättning.

Nyhetsbild

Bil körde av vägen – två personer inblandade

KORSHOLM En bilolycka inträffade vid avfarten mellan motorvägen och Björneborgsvägen vid ett-tiden natten till tisdag.

Nyhetsbild

Från potatis till fisk – Romar blev vd för fiskodlingsfirma

JAKOBSTAD Alf-Håkan Romar är sedan början av juni vd för Nordic Trout. Ett bolag som har fiskodlingar bland annat i Örnsköldsvik.

KOLUMN: Ett gratis andra stadium?

Vill vi att framtidens arbetstagare ska behöva styra sitt yrkesval utifrån ekonomiska resurser?

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Vad händer på Posten?

INSÄNDARE: Var är stödet från kyrkan?

INSÄNDARE: Abort får inte förbjudas!

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Kanske bäst att flytta tillbaka

Den dagen man blir oförmögen att bevaka sina intressen kan skatteförvaltningen strunta i sina egna lagböcker och påföra skatter som de vill.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Hur vi bygger ett bra samhälle

Tillsammans är vi invånare i landet Finland och tillsammans ska vi ta ut en ny riktning de kommande fyra åren.

Nu fattas besluten: Så ska invånarna i Närpes och Kaskö höras om fusionen

Nu går fusionsprocessen vidare mellan Närpes och Kaskö. Förslaget i Kaskö är att ordna en rådgivande folkomröstning, medan invånarna i Närpes föreslås höras genom en enkät. Båda städernas fullmäktige fattar det slutliga beslutet på onsdag.

Nyhetsbild

FN: 9,7 miljarder i världen 2050

Världens befolkning kommer att öka från dagens 7,7 miljarder till 9,7 miljarder 2050, enligt en ny rapport. I Afrika söder om Sahara beräknas befolkningen fördubblas under den här perioden.

Nyhetsbild

Kasköborna får säga sitt om en fusion –"Hjärtat säger nej men hjärnan säger ja"

Snart är Kaskö kanske inte längre Finlands minsta stad. Fusionsprocessen med Närpes går vidare. VBL har pratat med några Kasköbor om vad de tycker om en eventuell fusion med Närpes.

Nyhetsbild

RECENSION: Ekmans anteckningar skriker: Livet är ofullkomligt – men ändå med stunder av kärlek och sympati

Recension "Det finns mycket jag skulle vilja citera ur den kvicka och tillika lite sorgsna boken" skriver Kaj Hedman, Vbl:s recensent, om Michel Ekmans senaste bok

Nyhetsbild

LEDARE ”Alla kan köra taxi”

Den som har giltigt körkort och besiktigad bil borde få köra ”taxi”, så att bilen kunde utnyttjas mer effektivt. Det kom Svenska Dagbladet (obunden moderat) fram till i en ledare härom dagen.