Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

19.6.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Klart: Sommarhemmet Päiväranta i Sundom säljs

VASA Sommarhem och strandtomt på Näset i Sundom som delvis ägs av Vasa finska församling ska säljas. Men försäljningspriset och vem som är den nya ägaren är fortfarande hemligt.

Viktiga tre poäng för Sporting

FOTBOLL Sporting Kristina låg under, men vände och vann i måstematchen mot VPV. "Nu känns det bra att fortsätta", säger tränaren Matt Poland.

Nyhetsbild

Richardsson om hinderdebuten: Inget kanonresultat

GP I JYVÄSKYLÄ Camilla Richardsson säger att sluttiden var medelmåttig, men att hon ändå inte är missnöjd över sin prestation i den första hindertävlingen på elva månader.

Seger för BK-48 hemma mot IK

Hemmalaget BK-48 tog hem de tre poängen efter seger mot IK i Damtrean Vasadistriktet i fotboll. 4–1 (3–0) slutade matchen på onsdagen. Det innebär att...

Nyhetsbild

Kasköborna ska rösta om kommunfusion – beslut med rösterna 9-8

Nu är det bestämt: Kasköborna ska få säga ja eller nej till Närpes. En rådgivande folkomröstning om en fusion med Närpes kommer att hållas i september. Det beslöt fullmäktige sent på onsdagskvällen – efter en jämn omröstning.

Nyhetsbild

Kaskö IK krossade I-JBK – kungen av Smedsby heter Jonas Granfors

FOTBOLL Kaskö IK ställde till med ett rejält målkalas på Centralidrottsplan. Anfallaren Jonas Granfors var utan minsta tvivel matchens gigant.

Nyhetsbild

Nytt finländskt rekord i slägga – 21-åring först över 70 meter

GP I JYVÄSKYLÄ Publiken i Jyväskylä fick se ett nytt finländskt rekord under onsdagskvällen. 21-åriga Krista Tervo blev nämligen den första finländskan att kasta över 70 meter i slägga.

I-JBK föll med 0–1 hemma mot Brändöpojkarna

Det blev en uddamålsförlust för I-JBK i hemmamatchen mot Brändöpojkarna på onsdagen. Laget förlorade med 0–1 (0–1) i Damtrean Vasadistriktet i fotboll...

Nyhetsbild

"Bara ett lyckat hopp" – Emma Pullola osäker om resultatet räcker till

GP I JYVÄSKYLÄ Trestegstävlingen var sista chansen för Vaasan Vasamas Emma Pullola att visa formbesked och ta en säker plats i truppen till universiaden. Nu vet hon inte vad som händer.

Nyhetsbild

En seger som Jaro bara måste ta

FOTBOLL Niklas Käcko var en lättad Jarotränare efter 3–0 (0–0)-segern mot Ekenäs. Detta var en match som Jaro bara måste vinna.

Nyhetsbild

Malax fullmäktige: Acceptabelt bokslut

MALAX Ett minus på 107.000 euro är ett godtagbart bokslut för 2018. Men med den investeringstakt som Malax håller just nu väntar kämpiga år framöver.

Nyhetsbild

Det lossnade för Jaro – tremålsseger mot EIF

FOTBOLL Plötsligt på bara minuter i andra halvlek lossnade det för Jaro som vann med 3–0 (0-0) inför 1071 mot Ekenäs.

Nyhetsbild

Rory Stewart ute ur leken

Efterträdaren till Theresa May kommer inte att heta Rory Stewart. Det står klart sedan Konservativa partiet i Storbritannien på onsdagskvällen höll en tredje utslagsomröstning bland kandidaterna. Störst stöd fick favorittippade Boris Johnson.

Storseger för Kaskö IK borta mot I-JBK

Kaskö IK hade en riktig målfest när man besegrade I-JBK borta på Centralidrottsplan, Korsholm i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll. Kaskö IK van...

Sporting vände underläge och vann

Sporting låg under i halvtid i hemmamatchen i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll mot VPV. Men laget vände underläget, och vann, med 3–2 (1–2) i ...

Förlust för VPS-j på bortaplan mot Kungliga Wasa

VPS-j förlorade mötet med Kungliga Wasa borta med 2–5 (0–4) i division 4 Vasadistriktet i fotboll på onsdagen. VPS-js mål gjordes av Jussi Mansikkamäk...

Nyhetsbild

MTV: Sannfinländarna klart störst i ny partistödsmätning

Alma Medias färska partistödsmätning visar att Sannfinländarna växer i popularitet.

Nyhetsbild

Hinderdebut för Richardsson: Ingen bra tid, men inte dålig början heller

GP I JYVÄSKYLÄ Efter den första kilometern fick Camilla Richardsson sololöpa resten av hinderloppet. Sluttiden var inget att vara nöjd med, men det var ändå en okej början, säger hon.

Seger för Kraft i toppmötet med IK

Kraft tog en tung seger på hemmaplan mot IK i toppmötet i Damtrean Vasadistriktet i fotboll på onsdagen. Matchen slutade 4–1 (2–1). Matilda Sundlins s...

Nyhetsbild

Malaxbor gick för cykelväg – chans till statliga pengar finns

MALAX Det behövs en cykelväg till Åminne. Det är ingen nyhet i Malax. Invånarna vill att kommunen planerar för att ha chans till statliga pengar.

Nyhetsbild

Markus Norrback slutar vikariera – nu är han förvaltningsdirektör i Malax

MALAX I åtta månader har Markus Norrback varit vikarierande förvaltningsdirektör i Malax. På onsdagen valdes han till tjänsten.

Fortsatt tungt för Black Islanders efter förlust mot TePa

Black Islanders har fortfarande inte vunnit en match i division 6 Vasadistriktet 1 i fotboll den här säsongen. Det gick inte vägen på bortaplan mot Te...

Nyhetsbild

Fiskare i Jakobstad: "Så här mycket lax har jag inte sett tidigare"

JAKOBSTAD Fiskaren Leif Semskar ger lugnande besked: Det finns gott om lokal havslax till midsommar och det ser ut att bli en bra säsong.

Nyhetsbild

Närpes ska höra folket genom enkät

Det blir som väntat genom en enkät invånarna i Närpes får säga sitt om en samgång med Kaskö. Stadsfullmäktige var helt inne på den linjen för att ge kommuninvånarna möjlighet att delta och påverka i frågan.

Nyhetsbild

Kristian Bäck tävlade igen efter nio månaders paus: "Tar en stund innan hoppandet börjar fungera"

GP I JYVÄSKYLÄ En ganska jämn hoppserie med 7,48 som längst blev resultatet i säsongsöppningen för Kristian Bäck. "Man hoppas alltid på att prestera, men man måste vara realistisk", säger längdhopparen från Vasa IS.

Nyhetsbild

Pedersöre Teater jubilerar med specialskriven pjäs

PEDERSÖRE Det finns alltid en landsbygd som måste försörja de växande städerna. Det vill manusförfattaren Tom Wilhelms belysa i "All vår möda och alla våra drömmar".

Nyhetsbild

Säsongsdebut på 400 meter häck – rekord direkt för Mathilda Kvist

GP I JYVÄSKYLÄ Vasa IS-löparen Mathilda Kvist överraskade sig själv med att genast klå sitt personliga rekord – och det med bred marginal.

Nyhetsbild

Sommarteaterns fars blev verklighet – i år förvandlas Bykiston till ett privat äldreboende

Handlingen i årets sommarteater på Bykiston i Petalax känns ruskigt bekant, trots att regin skrevs förra hösten. Bykiston har i år förvandlats till ett äldreboende där inte allt står rätt till.

Nyhetsbild

Österbottning spelar detektiv på Raseborgs Sommarteater

VASA/JAKOBSTAD En Vasabo som har studerat i Jakobstad har en av de ledande rollerna när Raseborgs Sommarteater sätter upp "Jorden runt på 80 dagar".

Nyhetsbild

Sarkozy ska ställs inför rätta

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy har förlorat sitt sista möjliga överklagande och ska därför ställas inför rätta för misstankar om maktmissbruk och korruption.Hans advokat avfärdar det hela.

Nyhetsbild

Nu blir skolan större – inte alltid lätt att förena nytt med gammalt

NÄRPES En utbyggnad av Västra Närpes skola pågår som bäst. På onsdagen ordnades förevisning av byggprojektet. – Mycket har handlat om att få ihop de nya med det gamla, säger tekniska direktören Edd Grahn.

Nyhetsbild

Timo Kivinen blir kommendör för Försvarsmakten

President Sauli Niinistö utnämnde generallöjtnant Timo Kivinen till Försvarsmaktens kommendör på onsdagen.

Nyhetsbild

En dansbandssångerska gör comeback – "Jag brukar besöka Österbotten flera gånger om året"

I högklackat och med gitarren hängande över axlarna frontade Teresa Witting Eklöv på 1980-talet ett av Svenskfinlands mest älskade dansband.

Nyhetsbild

Vörå köper ny pistmaskin – "Den korta men branta backen kräver sin maskin"

VÖRÅ Nu har man både provkört och bestämt sig. Planen är att Vörås nya pistmaskin ska pista och dra spår redan den kommande vintern.

Nyhetsbild

Kakkos tre VM-guld väger tungt – Göran Stubb ser ett jättelöfte med rätt attityd: "Han älskar att vinna"

ISHOCKEY Talangscouten Göran Stubb avundas inte New Jersey Devils inför valet mellan Jack Hughes och Kaapo Kakko. "Om de vill ha hjälp direkt så tar de Kakko", säger Stubb.

Nyhetsbild

Talouselämä: Skatten på cider och long drink höjs med 41 procent

Tullen har beslutat att höja skatten på smaksatta cider och long drinks. Höjningen införs den 26 juni.

Nyhetsbild

En god idé kan ge 200 000 euro

Inför Svensk-Österbottniska samfundets 100-årsjubileum ordnas en tävling där idéer som kan främja konst, kultur eller vetenskap efterlyses.

Nyhetsbild

Uppgifter: Frankrikes expresident ställs inför rätta

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy har förlorat sitt sista möjliga överklagande och ska därför ställas inför rätta för misstankar om maktmissbruk och korruption, uppger källor med insyn i rättsprocessen.

Nyhetsbild

Fyra åtalas för mord för nedskjutningen av flygplan i Ukraina

Fyra personer, tre ryssar och en ukrainare, kommer att ställas inför rätta för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina för fem år sedan.

Nyhetsbild

Kårkullas prissättning inte den enda stötestenen

Det är inte enbart samkommunen Kårkullas prissättning som har fått Jakobstad att se över upphandlingen av specialtjänster för personer med funktionsnedsättning.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas skorsten vittrar sönder – kan rivas

VASA Toppen av Vasa Elektriskas skorsten är i mycket dåligt skick. Därför förkortas den med 6,5 meter. Om inte det hjälper kan skorstenen jämnas med marken. Det kan bli en dyr historia.

Nyhetsbild

ÅA fick en miljon för satsning på fortbildning inom it, vård och språk

Åbo Akademi satsar på en ny verksamhetsmodell för fortbildning. Fokuset ligger på vård, flerspråkighet och it. – Vi har beaktat behovet på arbetsmarknaden, säger rektor Lisbeth Fagerström.

Nyhetsbild

FN: Rekordmånga människor på flykt 2018

70,8 miljoner människor, hälften av dem barn, var på flykt 2018. Det är den högsta siffran på närmare 70 år.

Nyhetsbild

Ron Back ny ekonomi- och förvaltningsdirektör på Logset

Tar över på posten i september.

Nyhetsbild

Tv-rekord och publikfest – VM kokar: "Betydligt mer folk"

FOTBOLLS-VM Svensk publikfest och ännu fler amerikaner. Gruppfinalen mellan Sverige och USA i Le Havre visar en del av varför VM i Frankrike ses som det största genom tiderna för damfotbollen.

Nyhetsbild

Lista: Dimitterade från Kredu

Följande har avlagt en examen vid Kredus yrkesutbildning i Nykarleby eller Helsingfors under vårterminen.

Nyhetsbild

Sannfinländarnas ungdomsförbund mister ministeriepengar

Enligt Undervisnings- och kulturministeriet har Sannfinländarnas ungdomsförbund brutit mot ungdomslagens mål.

Nyhetsbild

Fusksköterska i Kristinestad dömd till ett år villkorligt fängelse

I RÄTTEN Den kvinna som utgav sig för att vara sjukskötare och jobbade på ett vårdhem i Kristinestad i tre år dömdes på onsdagen till ett års villkorligt fängelse av Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Hundratals lämnar kyrkan efter Räsänens kommentarer om pride

Riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) säger att hon har övervägt att lämna kyrkan.

Nyhetsbild

Platini släppt efter polisförhör: "Det tog lång tid"

FOTBOLL Michel Platini har släppts av fransk polis. Efter många timmars förhör var den förra Uefa-ordföranden fri att lämna polishuset.

Nyhetsbild

FPA: Psykiska problem nu den vanligaste grunden för sjukdagpenning

Arbetslivets ökande krav och strukturella förändringar i samhället kan avspegla sig i hur man orkar i arbetet, säger forskare på FPA. Förra året betalade FPA ut 785 miljoner euro i sjukdagpenning till 295 000 mottagare – och största delen gick till psykiska problem.

Nyhetsbild

Rektor byter Kristinestad mot Jakobstad – "Dags att gå vidare"

Nu är det dags att gå vidare, säger Minna Vanhamäki som slutar som rektor för finskspråkiga gymnasiet och högstadiet i Kristinestad. Hon har valts till ny rektor för Pietarsaaren lukio i Jakobstad.

Nyhetsbild

Tukes: Använd inte giftfärg – ta upp båten på land

Det finns olika metoder att borsta båtbottnen och undvika havsanemoner.

Nyhetsbild

Polisen: Föraren i olycksbilen i Terjärv kan ha somnat

KRONOBY I måndags inträffade en dödsolycka på Högnabbavägen i Terjärv. Enligt kriminalkommissarie Ove Storvall finns det tecken som tyder på att föraren kan ha somnat vid ratten.

Nyhetsbild

Tingsrätten förkastar alla åtal mot polischeferna

Fyra före detta och nuvarande polischefer frias av Helsingfors tingsrätt. Polischeferna var misstänkta för brott mot tjänsteplikt.

Nyhetsbild

SE KARTA: Planen för Vasklot går vidare – nu får allmänheten säga sitt

Planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso är lättad. Nu kan arbetet med Vasklotplanen gå vidare, men mycket arbete återstår fortfarande.

Nyhetsbild

Utrikespolitiska institutet: Enkelt rekrytera spioner på Linkedin

En rapport uppmanar myndigheterna och samhället att göra mer för att skydda sig mot säkerhetsrisker.

Nyhetsbild

Fet – och giftfri – fisk förebygger diabetes

Att äta fet fisk minskar risken för att drabbas av typ 2-diabetes, men bara om fisken är fri från miljögifter, visar en ny studie från Chalmers i Göteborg.

Nyhetsbild

Oscar är glad om han får en pumpa överhuvudtaget – det är svårare än man tror

Allt började med att Oscars sambo tyckte att han vattnade ihjäl deras blommor hemma. Nu deltar paret i VBL:s, ÖT:s och Sydins pumpautmaning #österbottenodlar.

Nyhetsbild

Markus Kronholm klar för JBK

FOTBOLL JBK förstärker mittfältet. Markus Kronholm återvänder från Sverige och har skrivit på för klubben.

Domarrapport väntar efter Kraft II – FC Korsholm: "Det var väldigt hotfullt"

FOTBOLL Det uppstod hotfulla scener då Kraft II och FC Korsholm möttes i en division 4-match i Närpes på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Brasilien kryssade i Copa América – efter tre bortdömda mål

FOTBOLL Trots ett stort spelövertag fick Brasilien nöja sig med 0–0 mot Venezuela i Copa América – efter att ha fått tre (!) mål bortdömda.

Nyhetsbild

Målvaktstavla och fyramålsskytt räddade Australien från tuff lottning i fotbolls-VM

FOTBOLLS-VM Avslutningen i grupp C blev en rysare. Ett mål skiljde grupptvåan Brasilien från grupptrean Australien.

Nyhetsbild

Rusning i trafiken på torsdag och söndag – omkörningar sparar väldigt lite tid och kan bli farliga

Statistiken över olyckor i midsommartrafiken är dyster. Det lönar sig att reservera tillräckligt med tid i rusningen.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson gör hinderdebut – på arenan där fjolåret fick ett dramatiskt slut

FRIIDROTT Hon har sprungit 10 000 meter, 1 500 meter och 3 000 meter utan hinder på bana hittills. Nu är det dags för hinderpremiär för Camilla Richardsson – tillbaka på den arena där hon skadade foten för snart ett år sedan.

Nyhetsbild

Topelius saga målas på göteborgska husfasader

Zacharias Topelius saga Hallonmasken och den finländska legenden om norrskenets uppkomst har blivit konst i Göteborgsregionen. En av väggmålningarna är nu Skandinaviens högsta.

Nyhetsbild

Polisrättegången: I dag kommer domen som avgör polischefernas öde

Den jättelika polisrättegången som föranleddes av Jari Aarnios skumraskaffärer avgörs i dag. Helsingfors tingsrätts dom kommer kring lunchtid.

Nyhetsbild

Trump går till val med ny slogan

En uppfräschad slogan – kanske. Det var en av få nymodigheter i Donald Trumps tal när han officiellt sparkade i gång kampanjen för att bli återvald som USA:s president.

Nyhetsbild

Attendo varnar för sämre resultat: "Har expanderat för snabbt i Finland"

Bolagets problem i Finland har haft en enorm inverkan på resultatet, enligt vd Martin Tivéus.

Nyhetsbild

Regnbågsfolket vill samarbeta – målet ett stort Pride Österbotten

KARLEBY Det blir en österbottnisk prideparad även 2020. Då står Karleby på tur. Nu vill Setas ordförande i Vasa och arrangören av Karleby Pride samarbeta – och skapa ett österbottniskt regnbågsnätverk.

Nyhetsbild

USA:s känsliga ämne: backen som valde Gud

FOTBOLL Det finns en kontrovers i USA:s fotbollslandslag som få nämner.Den handlar om en omskolad forward, om en 26-åring som inte är med. Och den handlar om Gud.

Nyhetsbild

Så här garanteras kvaliteten på dagvården i Svenskfinland

I mars framkom det att omkring 2 000 Helsingforsbarn vårdades på daghem som hade olika brister. Staden visste inte alltid ens var alla daghem fanns placerade. SPT har nu tagit en titt på dagisläget i Svenskfinland.

Nyhetsbild

Tio gripna i Spanien för Jemenkopplingar

Spansk polis har gripit tio personer misstänkta för att ha finansierat väpnade grupper i Syrien med kopplingar till terrorrörelsen al-Qaida, uppger inrikesdepartementet.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Vad är Storbackas poäng?

INSÄNDARE: Svar till Guseff

Nyhetsbild

INSÄNDARE: HSS Media vilseleder sina pensionärer?

Nyhetsbild

ARTIKEL: Våra politiska partier

Alla står vanmäktigt villrådiga inför befolkningsutvecklingen i världen samtidigt som man uppgivet nödgas konstatera att endast de länder som blir rika på att förstöra miljön har råd att vårda den. Miljön, om den överhuvud kan räddas, kräver alla partiers insats.

KOLUMN: Fel släckt, sa brandchefen

För första gången på mycket, mycket länge har vårt land nu en regering med en klar och tydlig vision om hur och i vilken riktning det finländska samhället ska utvecklas.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Österbotten är inte till salu

I VBL (2.6) har Håkan Eklund igen beretts plats för en ny attack mot dem som får sin utkomst av sin lagligt erhållna privategendom. Nu är det satsningen på den miljövänliga vindkraften som inte passar.

Norrvalla FF fortsätter att vinna - har nu tio raka segrar

Det går fortsatt bra för Norrvalla FF i division 4 Vasadistriktet i fotboll. På tisdagen mötte laget ABC/Strömsö på Vasklot och tog med sig ännu en se...

Nyhetsbild

Knölar från Sverige fyller butikerna – trots att det finns gott om inhemsk nypotatis

I år kunde nypotatisen skördas rekordtidigt. Det finns därför gott om inhemsk nypotatis till midsommarfirandet. Problemet är att många butiksdiskar är fyllda med nypotatis från Sverige – och dem vill affärerna först bli av med.

Nyhetsbild

LEDARE: Ingen vill döda barn

En anti-abort-kampanj kan också ges formen av en massiv kampanj för att män ska använda kondom.