Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.7.2019

En dag framåt

IS: Pekka Puska spenderade över 210 000 euro av sina egna pengar på valkampanj inför EU-valet – blev inte vald till parlamentet

– Visst känns det som en stor summa, men jag ville göra en ordentlig kampanj och jag fick över 20 000 röster. Med tanke på det var det en framgångsrik kampanj, säger Pekka Puska (C), skriver Ilta-Sanomat.

Nyhetsbild

Rocknerven vibrerade i Jakobstad – Europe bjöd på rockpärlor

JAKOBSTAD Jakobstad fylldes av tindrande tryckare och melodiösa hårdrockspärlor. Drygt 7 000 personer rockade loss.

Nyhetsbild

VW och Ford samarbetar kring självkörande bilar

Tyska Volkswagen och amerikanska Ford fördjupar sitt samarbete genom att samarbeta kring utvecklingen av självkörande bilar.

Nyhetsbild

Över 70 bekräftat döda efter förlisning

Minst 72 personer omkom i förra veckans förlisning då en migrantbåt på väg mot Europa kapsejsade utanför Tunisiens kust.

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

USA: Insats mot migranter under helgen

Förra månaden varslade USA:s president Donald Trump om att han ville öka antalet deportationer.

Nyhetsbild

Oliver och Sara fick träffa världsmästarna: "Det är inte alla som får hålla i pokalen"

VASA. Vasas egna världsmästare firade ishockeyguldet i Inre hamnen. Många fans kom för att se den glänsande pokalen och hylla VM-hjältarna.

Målfest när Kraft krossade SoPS/T15 på Konstgräs

Kraft hade inga problem med SoPS/T15 i Damtrean Vasadistriktet, och vann hemma med utklassningssiffrorna 17–0 (6–0). Wilma Lassfolk och Matilda Sundli...

Nyhetsbild

Kinesisk polis spränger illegal bitcoin-liga

Nyhetsbild

Sydafrika sätter in armén mot gängvåld

Kapstaden plågas av en nyuppblossad våg av blodigt, gängrelaterat våld som fått myndigheter att likna fattiga delar av staden vid krigszoner.Nu vill landet ta krafttag mot våldet.

Nyhetsbild

Manfall när Royals föll mot jumbon – en touchdown avgjorde

AMERIKANSK FOTBOLL Starkt försvarsspel av båda lagen satte tonen för bottenmötet, men Saints gjorde det bättre. Royals dröm om slutspel blir allt mer avlägsen.

Nyhetsbild

Lista: Spana in det här på musikfestspelen

Vasaungdomarna Sara och Irène, Albert, Axel och Karoliina hör alla till artistgardet på årets upplaga av Musikfestspelen Korsholm.

Nyhetsbild

USA:s arbetsmarknadsminister Acosta avgår

USA:s arbetsmarknadsminister Alex Acosta lämnar sin post. Avgången är kopplad till en sexbrottsskandal där miljardären Jeffrey Epstein anklagas för att ha utnyttjat minderåriga flickor sexuellt.

Nyhetsbild

WWF anklagas för att mörka övergrepp

I sin kamp mot tjuvjakten har Världsnaturfonden (WWF) finansierat och tränat parkvakter som anklagats för våldtäkt, mord och tortyr på civila, enligt ett avslöjande av Buzzfeed News i våras.Nu hävdar samma grävande reportrar att WWF försökt mörka utredningen av sådana brott i Kongo-Kinshasa.

Nyhetsbild

Brittisk jagare till Persiska viken

Storbritannien skickar ett andra stridsfartyg till Persiska viken till följd av den eskalerande konflikten mellan London och Teheran.I förra veckan stoppades en iransk oljetanker vid Gibraltar, något som skapat irritation i Iran.

Nyhetsbild

Allt fler sällskapsdjur far illa – de grova fallen har också ökat

Sällskapsdjuren är betydligt oftare utsatta för dålig behandling än vad produktionsdjuren är. Statistiken visar att antalet allvarliga fall är tre gånger fler bland sällskapsdjuren.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Över 40 hemlösa kattungar i Vasatrakten, nu vädjar de frivilliga till kattägare: "Sterilisera era katter!"

Över 40 hemlösa kattungar är för tillfället utplacerade i fosterhem omkring Vasa. Och nya kattungar hittas varje dag.

Nyhetsbild

Metalmusiken tog polska Kamila till Vasa för att studera finska

Ute i världen finns många som fattar tycke för Finland och det finska språket. 48 av dem har tagit sig till Vasa för en sommarkurs i finska. En av dem är Kamila.

Nyhetsbild

Hummerskandal pressar fransk miljöminister

Frankrikes miljöminister François de Rugy anklagas för att ha låtit skattebetalarna stå för notan när han bjudit vänner på hummer och årgångsviner. Själv hävdar ministern att de exklusiva middagarna var en del i ämbetsutövandet – och att han är allergisk mot skaldjur.

Nyhetsbild

Svenskarna vill helst dricka öl med GW

Den kändis som svenskarna helst vill dricka öl med är Leif GW Persson, enligt en Novusundersökning genomförd av Sveriges bryggerier.

Nyhetsbild

Personalbrist på privat servicehem – 100 000 euro i straffavgift

Regionförvaltningsverket vill att Attendo snabbt åtgärdar den personalbrist som råder på en enhet i Lappajärvi. Vårdbolaget får också böter.

Nyhetsbild

Kryptovaluta för 300 miljoner stulen i Japan

Nyhetsbild

Efter störningarna – Twitter flyger igen

Twitteranvändare världen över kan andas ut efter att mikrobloggen är tillgänglig igen, för de flesta. På grund av fel i det interna systemet låg Twitter nere under en dryg timme på torsdagskvällen, svensk tid, i stora delar av världen.

Nyhetsbild

Katainen till miljöministrarna: EU-lagstiftning kan skapa en marknad för avfall

EU:s nuvarande strategier räcker inte för att skilja ekonomisk tillväxt från överexploatering av naturresurserna, enligt miljöorganet EEB.

Nyhetsbild

Finlandssvensk översättare får pris av Svenska Akademin

Caj Westerberg har bland annat översatt verk av Tua Forsström, Tomas Tranströmer och Lars Norén.

Nyhetsbild

Stöldvåg hos åldringar startade i Närpes – två kvinnor dömdes till fängelse

Två kvinnor var ute på en stöldturné i halva Finland under vårvintern. Men det första brottet i serien ägde rum i Närpes i fjol somras.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Världsmästarna möttes av ett folkhav

VASA Hundratals Vasabor jublade när pokalen eskorterades av spelarna Miika Koivisto och Joel Kiviranta. VM-guldet firades med buller och bång.

Nyhetsbild

Premiär för lådbilsrally i Petalax – förarna skålar i (alkoholfri) champagne

Tio deltagare var med när det första lådbilsracet ordnades i soligt väder i Petalax. Vinnaren åkte nerför backen på 25 sekunder.

Nyhetsbild

Pietarsaari Open Air igång: "Vi tröttnar aldrig på hårdrock"

JAKOBSTAD Vid kravallstaketet längst fram vid scenen trängs förväntansfulla fans. Förväntningarna är skyhöga inför kvällens rockkonsert.

Nyhetsbild

Finland förlorade bronset med en sekund – Tuomisto om sitt JVM: Katastrof

ORIENTERING Anu Tuomisto förde upp Finland till fjärde plats på sin etapp i JVM-stafetten. Och det blev också slutplaceringen i ett mästerskap som orienteraren från Vaasan Suunnistajat är allt annat än nöjd med.

STT: Före detta chefen för militärens underrättelsetjänst misstänks för dataläckage

Konteramiral Georgij Alafuzoffia är misstänkt för att vara den som läckte hemligstämplade uppgifter till Helsingin Sanomat 2017, skriver STT.

Nyhetsbild

Österbottningar tävlar i Finlands landslag i agility – "Viktigast är kontakt med hunden"

I helgen tävlar fem juniorer från Vasa kenneldistrikt i European Open Junior. I dag går de första tävlingarna av stapeln.

Nyhetsbild

Hundratals vill fira VM-pokalen i Inre hamnen

Många vasabor tar chansen att se några av guldlejonen och den gyllene VM-pokalen från årets ishockey-VM.

Nyhetsbild

Historia och höstfärger dominerar årets bostadsmässa i Kouvola

Bostadsmässan i Kouvola öppnade på fredagen sina portar för allmänheten. Tanken är att både yngre äldre människor ska kunna inspireras av inredningens finesser som till stor del gick i gult och grönt.

Nyhetsbild

Färre brunbjörnar får skjutas i år

Finlands viltcentral har beviljat 228 dispenser för jakt på brunbjörn, på renskötselområden får man fälla ytterligare 85 björnar. Jaktsäsongen börjar den 20 augusti.

Nyhetsbild

Åbo Akademi investerar i utbildnings- och forskningscenter för teknologi

Åbo Akademi och Åbo universitet går in som delägare i utbildnings- och forskningscentret Koneteknologiakeskus Turku i Åbo. Universiteten köper sammanlagt cirka 40 procent av centrets aktier.

Nyhetsbild

Oklart vem som ersätter Henriksson – "Ingenting händer i sommar"

JAKOBSTAD Anna-Maja Henriksson avgår som ordförande för Jakobstadsfullmäktige i september. Vem som ska ta över efter henne är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

Ännu inga planer på nya plåtpoliser i Österbotten

Nya plåtpoliser kommer inte att dyka upp längs vägarna i Kust-Österbotten inom den närmaste framtiden. Men en nationell kartläggning av befintliga kameror är på gång.

Nyhetsbild

Jakobstad är redo – ljum recension för Whitesnake i Gävle

JAKOBSTAD Whitesnake har fortfarande "det", men räcker energin till? Det är kontentan av Arbetarbladets recension från bandets konsert i onsdags.

Nyhetsbild

Svartbjörn tog in på hotell i USA

Björnar behöver också semester. Åtminstone en svartbjörn i New Hampshire, USA, som bestämde sig för att tillbringa en tidig sommarmorgon med att njuta av soluppgången från en hotellveranda.

Nyhetsbild

74-åringar röstade flitigast i EU-valet – hälften förhandsröstade

Enligt Statistikcentralens rapport röstade knappt 43 procent av finländarna i Europaparlamentsvalet.

Nyhetsbild

Många vill se Bykistons sommarpjäs – extra föreställning sätts in

PETALAX Petalax hembygdsförening har spelat pjäsen "Lyckokällan" för fullsatta läktare och sätter därför in en extra föreställning i spelschemat.

Nyhetsbild

Händer i dag: VM-pokalen landar i Vasa – här är tidtabellen för hockeyfesten

VASA Nu stiger guldfebern ytterligare efter Finlands seger i hockey-VM i maj. I dag visas nämligen VM-pokalen upp av de lokala medaljörerna i Inre hamnen i Vasa.

Nyhetsbild

Undersökning: Unga beredda på att skära ner på sina valmöjligheter på grund av klimatkrisen

En av tre unga upplever att de inte blir hörda i vissa viktiga frågor som berör deras egen framtid, visar ny utredning.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad kan du om kortspel?

Sommaren är en tid för sällskapsspel. Ta del av SPT:s nya quiz för att se vad du vet om kortspel!

Nyhetsbild

Guld i sikte? Nu vågar Ilves prata om en sensationell dubbel: "Njuter av den vinnarinstinkten"

FOTBOLL Unga spelare och begränsade resurser stör inte Jarkko Wiss. Nu pratar tränaren om betydelsen av cuptiteln, Ilves nya mål och sin mjuka sida som tränare. "Jag försöker att hantera och respektera spelarna som människor", säger han.

Nyhetsbild

Dom i knivfallet: Karleby-yngling fick villkorlig dom

I RÄTTEN Den unga mannen som knivhögg en annan man i Karleby  i augusti i fjol dömdes till villkorligt fängelse för grov misshandel.

Nyhetsbild

Barn som hånas av sina föräldrar blir oftare mobbare

Barn vars föräldrar är nedlåtande och hånfulla mot dem löper större risk att själva bli mobbare eller mobbningsoffer, visar en ny studie.

Nyhetsbild

Efter de stormiga åren – Wilma Murto hittade lugnet i Kuortane

FRIIDROTT Juniorvärldsrekordhållaren Wilma Murto ser ivrigt fram emot säsongens första stora test: U23-EM i Gävle.

Nyhetsbild

Vädret och evenemangsutbud styr turistsäsongen – Hotelldirektör: "Vädret kan man knappt kalla för sommarväder"

Turismen i Österbotten gynnas inte av sommarens hittills svala temperaturer och bristen på stora evenemang i regionen. Men varmt väder är heller inte en garanti för höga besökssiffror.

Nyhetsbild

GALLUP: Turister i Vasaregionen ger sina bästa tips

Med husbil från Nordkap, med båt över Kvarken och med husbil från Ålands skärgård. Turisterna har kommit från världens alla hörn till Vasa och vill särskilt rekommendera att se omgivningen från cykelsadeln.

Nyhetsbild

Nya plåtpoliser dyker upp längs vägarna – ser både överhastighet och körning mot rött

Den automatiska trafikövervakningen går framåt i rask takt. 42 nya plåtpoliser tar nu trafikövervakningen i Finland till en helt ny nivå och fler kameror ska snart installeras.

Nyhetsbild

Snart kommer värmen på besök

Det för årstiden ovanligt ostadiga och kyliga vädret verkar sakteligen vändas mot det varmare.

Nyhetsbild

Torgregler får ris av försäljare – i höst ses rutinerna över

VASA Torgreglerna i Vasa är byråkratiska och för detaljerade för att efterlevas till punkt och pricka. Det säger torghandlare som också undrar varför reglerna ser ut som de gör.

Nyhetsbild

Inför lördagens Monåregatta: tio båtar är redan anmälda

NYKARLEBY Det blir folkfest i Monå i år igen. Allt från rökt lax och nypotatis till hoppborgar och trubadurer står på schemat.

Nyhetsbild

Henriksson slutar som ordförande för stadsfullmäktige – avgår vid nästa möte

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att hon kommer att avgå som ordförande för Jakobstads stadsfullmäktige vid nästa fullmäktigemöte på hösten.

Nyhetsbild

Över 100 döda i syriska sammandrabbningar

Strider mellan den syriska regimen och den al-Qaidakopplade jihadistalliansen HTS i Idlib har krävt över 100 liv, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bland de dödade finns stridande från båda sidor.

Nyhetsbild

Nytt rekord på Wall Street

Det blev amerikanskt börsrekord för andra dagen i rad på torsdagen när Dow Jones gick över 27 000-gränsen.

Nyhetsbild

Trump backar – men ändå inte

Donald Trump ger upp sina försök att få med en fråga om medborgarskap när USA genomför en folkräkning nästa år. Men USA:s president vägrar erkänna ett nederlag och har gett order om att få svar på frågan på annat sätt.

Nyhetsbild

Små rörelser på Asiens börser

Börsen i Tokyo öppnade positivt efter besked om att amerikanska centralbanken är beredd att sänka räntan.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Marknaderna viktiga för staden

Vänner, bekanta er med den mysiga småstaden, men också med den välmående landsbygden.

KOLUMN: Vissa läser med illvilja, andra med välvilja

KOLUMN Det enda som styr är frågan om det vi lämnar över till kommande generationer.

Nyhetsbild

ARTIKEL: Befolkningen – en stor utmaning

BEFOLKNINGSUTVECKLINGEN Utvecklingstrender är skönjbara, har sina orsaker och följder. Hur ska man förhålla sig till dem? Rida på vågorna och utnyttja dem eller simma motströms så länge man orkar i hopp om nya vindar?

Nyhetsbild

LEDARE ”Semester på andras bekostnad”

Att föreslå basinkomst är att kräva ”fullständigt absurda sociala förmåner”, hävdar samlingspartistiska studerande.

 

Nyhetsbild

Taxiföretagare om första året med nya taxilagen: "Största misstaget att kravet på taxameter togs bort"

Den nya taxilagen får fortfarande efter ett år i bruk kritik från lokala taxichaufförer. Bland annat förstår de inte varför kravet på en taxameter togs bort. Samtidigt får restaurangbesökare inte tag på taxibilar när de ska hem under sena kvällar och nätter.