Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

17.7.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

GBK fick nöja sig med oavgjort – tillställningen fick beröm av gästerna

FOTBOLL GBK-tränaren Chris Corcoran var inte alls nöjd efter matchen mot PK-37.

Nyhetsbild

WHO: Ebolautbrott ett internationellt nödläge

Världshälsoorganisationen, (WHO), klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och Uganda som ett internationellt nödläge. Detta efter att ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda.

Nyhetsbild

Ännu ett starkt formbesked av Richardsson – vassa tider av häcklöparna

FRIIDROTT Camilla Richardsson gjorde sitt första lopp för säsongen på 5000 meter. Då passade hon på att putsa personbästat med kolossal marginal.

Nyhetsbild

Krigets sänkta skepp kan läcka tusentals ton olja i Östersjön – Nu utreds de värsta riskvraken

Att avlägsna olja kan bli dyrt – att låta bli kan bli ännu dyrare.

Nyhetsbild

HS: VR:s byte av städserviceföretag ledde till smutsiga vagnar

Många har på senare tid klagat på smutsiga utrymmen i VR:s tåg. Smutsen beror på ett byte till ett billigare städserviceföretag, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Ett år sedan Världsarvsporten öppnade – korsholmarna uppmanas satsa på turismföretag

KORSHOLM Allt fler turister besöker Världsarvsporten i Korsholm som öppnade förra sommaren. Men under vinterhalvåret lyser besökarna med sin frånvaro. Nu vill man att fler lokala företagare satsar på turismen, även vintertid.

Nyhetsbild

Miljoner indier drabbade av översvämningar

Monsunregn har gjort att miljoner människor blivit strandsatta i nordöstra Indien på grund av översvämningar. Nu växer oron för att förråden av mat och vatten inte ska räcka.

Nyhetsbild

Med gröna fingrar tar Eric och Joseph det kongolesiska köket till Kvevlax – "Det är en bra sysselsättning"

KORSHOLM I Kvevlax har tre familjer en bit odlingsmark till låns. Där gror inte bara grödor från alla världens håll, utan också en värdefull gemenskap.

Nyhetsbild

Trippier klar för Atlético

FOTBOLL Efter fyra år i Tottenham flyttar Kieran Trippier till Spanien.

Nyhetsbild

En person dömdes i Ukraina efter nedskjutning av plan

En person som ska ha fraktat den robot som användes för att skjuta ned ett malaysiskt flygplan i östra Ukraina 2014 greps och dömdes för två år sedan, uppger en talesperson för den ukrainska säkerhetstjänsten.

Nyhetsbild

Terrormisstänkt gripen i Storbritannien

En man som misstänks för att ha varit delaktig i bombdådet i Manchester Arena i maj 2017 har lämnats ut från Libyen till Storbritannien.

Nyhetsbild

Kongressen röstar om riksrätt mot Trump

Representanthuset ska rösta om en resolution om att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Det är första gången ledamöterna i kongressen tar ställning till den omtvistade frågan.

Nyhetsbild

Åländska Joho Pyro vann fyrverkeritävling i Vietnam

Ungefär 20 miljoner kunde följa showen via den största tv-kanalen i Vietnam. Det här var stort för ett litet finländskt lag, säger Kenneth Forsström, en av lagmedlemmarna i Joho Pyro.

Nyhetsbild

"Centern behöver en ordförande som kan samla partiet"

Gjorde Centern sitt livs största misstag när de gick med i regeringen? Det är frågan på många väljares läppar, om man får tolka panelen som samlades under Centerns partidagsprogram på Finlandsarenan i Björneborg.

Nyhetsbild

Sommarkläder säljer sämre i det kalla vädret – Forskare: Vädret påverkar humöret

Försäljningen av sommarkläder går sämre än i fjol. Det kalla vädret påverkar hur vi konsumerar vilket gör att Vasas butiker har mycket sommarkläder kvar till försäljning.

Nyhetsbild

AVSNITT 1: Sevärdheter på torget – Vasa stadskärnas historia

DET HISTORISKA VASA I det här avsnittet berättar guiden Henrik Fågelbärj om den största statyn på Vasas torg. Det kan vara värt att stanna upp och beundra skapelsen ibland.

Nyhetsbild

Klart: Akademitränaren får ansvar i VPS

FOTBOLL Portugisen André Lourenço tar plats i ligalagets tränarteam. Han vill bland annat förbättra försvarsspelet.

Nyhetsbild

Fastighetsförmedlare: Många fördelar då flera generationer bor tillsammans

Två eller flera generationer som bor på samma tomt. Det tycker Sb-Hems Jukka Rantanen är en bra och ekonomiskt försvarbar idé.

Nyhetsbild

Avloppsvatten har läckt ut i Metviken sedan jul – Vasa vatten: "Det är små mängder"

Ett kopplingsfel i en fastighet på Kyrkoesplanadens ledde till att avloppsvatten har åkt ut i Metviken i ett halvår. Nya prover har tagits vid badstränderna, men Vasa vattens vd kommer själv våga simma redan ikväll.

Nyhetsbild

Oskar Osala fokuserar på golf i stället för ishockey: "Jag har alltid varit kär i golfen"

GOLF Ishockeyproffset Oskar Osala är en av de som deltar i golf-FM i Vasa. Golfen håller på att bli viktigare än ishockeyn för honom.

Nyhetsbild

Torvalds nöjd över att en ordförande till EU-kommissionen har valts – "Kommer klara det bra”

Ursula von der Leyen leder EU-kommissionen. Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP) tror att hon kommer göra ett bra jobb och tycker det var hög tid att en kvinnlig ordförande valdes. Jutta Urpilainen (SDP) håller med.

Yle: Irak förtydligar uppgifterna om deporterade barn – missförstånd kring tisdagens pressmeddelande

Iraks utrikesministerium har förtydligat sina uppgifter om de finländska barn som deporterats från landet. Enligt dem handlar det om två minderåriga barn som deporterats år 2017, skriver Yle.

Nyhetsbild

Olycksplanet bärgat utanför Umeå

Flygplanet som på söndagen störtade utanför Umeå har bärgats. Planet och lösa delar ska nu transporteras till Strängnäs för undersökningar.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Algblomning förstörde Muminparets sommar – samlar nu miljon i räddningsaktion

Moomin Characters lånar ut sitt Mumintroll och donerar pengar till en insamlingskampanj. Målet: Att stoppa övergödningen av Östersjön.

Nyhetsbild

Kristdemokraterna vill hålla småbarnen hemma

Valfrihet i hemmet, ett utvidgat hemvårdsstöd, en familjeledighetsreform och en babytusing. Med de här medlen ska nativiteten höjas i Finland, säger Kristdemokraterna under sitt partidagsprogram på Finlandsarenan i Björneborg.

Nyhetsbild

Berner uppgav inte all anknytning till fastighetsbranschen

Kauppalehti uppger att ex-minister Anne Berner endast uppgav en del av sina åtaganden i fastighetsbranschen då hon började som trafik- och kommunikationsminister.

Nyhetsbild

Finlands historia blir en komediserie – sänds på tv nästa år

I början av nästa år ska tv-tittarna få ta del av landets historia så som den aldrig berättats förut. I den nya, finlandssvenska tv-serien Finlands historia kombineras hejvilt fakta med fiktion och humor med historia.

Nyhetsbild

Inget genombrott i Sport för unga backen – flyttar norrut

ISHOCKEY Efter gångna säsong har det blivit stora förändringar i Sports försvar. Toivo Pennanen är en av backarna som inte fortsätter i Vasa, och nu har han hittat ny klubbadress.

Nyhetsbild

Viktigt steg mot demokrati i Sudan

Sudans militärjunta och landets proteströrelse har undertecknat ett avtal som är en del av den överenskommelse som nåddes mellan parterna nyligen. Nu är det klart hur övergången till ett civilt styre ska se ut.

Nyhetsbild

Huthirebeller: Vi attackerade flygplats i Saudiarabien

Huthirebellerna säger sig ha attackerat flygplatsen i Jizan i sydvästra Saudiarabien och uppger att attacken störde verksamheten där.

Nyhetsbild

Turkiska diplomater dödade i Irak

Tre turkiska diplomater har skjutits till döds i skottlossning i staden Erbil i norra Irak, säger kurdiska säkerhetskällor till Reuters.

Nyhetsbild

Professor: "Ras-tema genom Trumps karriär"

Trumps tweetar om de fyra demokratkvinnorna faller in i ett återkommande mönster. – Det finns ett ras-tema som går igen genom hans karriär, både som affärsman och politiker, säger Erik Åsard, professor emeritus vid Uppsala universitet.

Nyhetsbild

Nytt fall av ebola i Uganda

Ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Nyhetsbild

Algblomningen än så länge liten i Österbotten

Mängden blågröna alger är fortfarande liten i de österbottniska vattendragen, uppger Närings-, trafik och miljöcentralen. Det svala sommarvädret håller mängderna små, men under vindstilla dagar kan algmassor ses vid vattenytan. 

Nyhetsbild

Sex personer har drunknat i juli

Hittills har sex personer drunknat i juli. Förra året drunknade 14 personer under samma period, uppger Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund.

Nyhetsbild

Flicklaget som vill lyfta fotbollen i Indien: "Det är svårare för oss tjejer"

FOTBOLL Att vara tjej och spela fotboll i delstaten Nagaland i Indien kan vara svårt. Sällan får spelarna stödet från föräldrarna och det finns ingen serie att spela i.

Nyhetsbild

Steve Bruce tar över Newcastle: "Mitt lag sedan jag var ung"

FOTBOLL Steve Bruce har utsetts till ny tränare för Premier League-laget Newcastle.

Nyhetsbild

Över 55 000 fans såg Metallicas konsert – Marika från Vörå: "Konserten var magisk"

Metallica är på världsturné och slog publikrekord i Tavastehus i går. Det var också den största konserten Metallica hittills gett i Finland.

Nyhetsbild

Snart kan Telenor lägga bud på Virias och JNT:s aktier i DNA

Europeiska kommissionen meddelade i början av veckan att norska Telenor får köpa majoriteten av DNA. Nu ska ännu finländska konkurrensmyndigheter godkänna affären.

Nyhetsbild

Solskjär vill bygga laget kring Pogba

FOTBOLL Manchester Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjär säger att han vill fortsätta att bygga sitt lag runt mittfältaren Paul Pogba, trots ihärdiga rykten om en flytt för fransmannen.

Ryskt statligt plan misstänks ha kränkt det finländska luftrummet

Kränkningen varade i två minuter och planet kom ungefär en kilometer in på finländskt luftrum.

Nyhetsbild

Flygplansolyckan i Umeå: Fortsatt letande efter vrakdelar

I dag fortsätter sökandet efter delar från flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags. Man fortsätter också identifiera de omkomna.

Nyhetsbild

Island planterar tillbaka skogen som vikingarna högg ner

Island anses vara det land i Europa med minst skog. Innan vikingarna kom fanns lummiga skogar på ön – något som myndigheterna nu försöker plantera tillbaka.

Nyhetsbild

Hon är en av de artister som sålt flest skivor i Finland: "Jag kan inte föreställa mig att någonsin sluta skriva låtar"

KARLEBY Maija Vilkkumaa har länge drömt om att få spela på kulturcaféet Saha i Karleby. Nu går drömmen i uppfyllelse.

Nyhetsbild

Envall och Johansson höll bra fart på löparbanan

FRIIDROTT Filiph Johansson underskred för första gången 11 sekunder på 100 meter i tisdags. Samtidigt noterades Christoffer Envall för personligt årsbästa på sträckan.

Nyhetsbild

Ny ÅA-forskning visar: Velande väljare valde ändå SDP för att mota Sannfinländarna

Av de som pendlade mellan SDP och ett annat parti inför vårens riksdagsval valde de flesta slutligen SDP. Sannfinländarnas starka valspurt tros vara förklaringen.

Nyhetsbild

Finnair börjar flyga till Pekings nya flygfält

Flygbolaget Finnairs passagerarvolym steg med 13,1 procent, men det jämförbara rörelseresultatet sjönk från fjolårets 59,1 till 47,2 miljoner euro. Bränslekostnaderna ökade med hela 24,2 procent.

Nyhetsbild

Chris Kläfford skördar nya framgångar i USA

Den svenska artisten och "Idol"-vinnaren fortsätter att övertyga juryn i amerikanska programmet "America´s got talent".

Nyhetsbild

Ericsson nådde inte riktigt upp till förväntningarna

Det svenska telekombolaget Ericsson nådde inte riktigt upp till resultatförväntningarna under det andra kvartalet. Investeringarna i 5G gav högre försäljning och omsättning.

Nyhetsbild

Nya siffror: Flest registrerade föreningar i Norra Österbotten och i Nyland

Flest föreningar finns i Nyland, nästan 23 000 stycken. På andra plats finns Norra Österbotten med 18 000 föreningar.

Nyhetsbild

Taket på Petalaxbarin brann – igen

Taket på Petalaxbarin började brinna på nytt på onsdagsmorgonen, två dygn efter den brand som stängde stället.

Nyhetsbild

Man dog i frontalkrock i Uleåborg

En personbil svängd av okänd anledning över på motsatt fil och frontalkrockade med en långtradare.

Nyhetsbild

Kanadensare möter européer i österbottniska åar – vem segrar?

Jakobstadsregionen har länge varit bäverfritt bortsett från en engångsföreteelse 2016. Men läget kan förändras inom de kommande åren.

Tidningsutdelningen försenas på några rutter i dag

Utdelningen av HSS Medias tidningar försenas något i Helsingby, Smedsby, Hemstrand, Vörå centrum och delar av Vasa centrum.

Nyhetsbild

I dag har Finland varit republik i hundra år

Republikens bemärkelsedag firas med allmän flaggdag.

Nyhetsbild

Ordningsvakter efterlyses inför Jakobs Dagar – för en tryggare upplevelse

Jakobstad Jakobstad uppskattas få omkring 90 000 besökare under Jakobs Dagarna. Stämningen och upplevelsen tryggas med hjälp av ordningsvakter.

Nyhetsbild

Studie: Menskoppen kan förändra många flickors liv

En billigare menskopp håller i tio år och kostar ungefär som tolv tamponger. Därför kan menskoppen förändra livet för många av världens flickor.

Nyhetsbild

Båtolycka förbryllar i Larsmo – skedde i kommunens roddbåt

Den båtolycka som skedde på söndag kväll intill Köpmanholmen i Larsmo, där tre vuxna och en tvååring föll i vattnet, skedde i en av de roddbåtar som kommunen lånar ut till dem som ror till Köpmanholmen.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Omöjligt hitta en lösning som gör alla nöjda

Själva flyktingproblemet kan man inte lösa med några regler. Flyktingarna kommer att söka sig hit oberoende av regler.

INSÄNDARE: Ansvar i Bibeltolkningen

Det är bra att läsa Bibeln, att analysera det vi läser och ställa frågor, men det gäller att vara på sin vakt.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Om helheten i Korsnäs

KORSNÄS Jag måste fråga dig, Leif Holmblad, hur du tänker att Korsnäs kommun ska bli bättre av dina skriverier på Vasabladet eller vilket syfte du har, annat än att skapa osämja i kommunen mellan byarna (VBL 13.7).

KOLUMN: Minnesvärda sommarsamtal

För mig har sommaren i alla år betytt tid för samtal och den här sommaren har jag redan fört två samtal jag vet att jag kommer att minnas länge:

Nyhetsbild

Högsäsong på skjutbanorna – jägarna förbereder sig inför jaktsäsongen

MALAX Jägare runtom i Österbotten söker sig till skjutbanorna för att återuppväcka muskelminne och rutin inför ett nytt jaktår. I Petalax ekar skotten från Yttermalax jaktklubbs jägare.

Nyhetsbild

LEDAREN: Utsikterna i fokus när börsbolagen rapporterar

Närmare 20 finländska börsbolag har redan meddelat att de justerar sina ekonomiska prognoser för 2019. De flesta tvingas sänka förväntningarna. Nya resultatvarningar att vänta.