Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Stor slutdramatik då FC Sport-j stal en poäng av gästande GBK

FOTBOLL FC Sport-j stal en viktig poäng genom ett sent mål då GBK kom på besök. Karlebylaget skapade de bättre chanserna men FC Sport försvarade bra och tog väl vara på sin chans.

Nyhetsbild

Varnar för våldsamt ingripande i Hongkong

Kina har möjlighet att kraftfullt ingripa mot protesterna i Hongkong, uppger statsstyrda Global Times. Men USA:s nationelle säkerhetsrådgivare varnar för att en sådan insats skulle kunna leda till en massaker liknande den vid Himmelska fridens torg 1989.

IS: Aku Hirviniemi-fallet går vidare till hovrätten

Åbo hovrätt kommer att behandla fallet där den kände skådespelaren Aku Hirviniemi misstänks ha antastat två minderåriga flickor sexuellt, skriver Ilta-Sanomat.

Efter förlustsviten: Poäng igen för VPV - 0–0 mot Esse IK

Fem förluster i rad i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll fick räcka. Borta mot Esse IK bröts den tuffa sviten för VPV, även om det inte räckte t...

Nyhetsbild

Inget VM – Hegerberg kan bli årets spelare

FOTBOLL Norges Ada Hegerberg spelade inte fotbolls-VM för sitt land i somras. Trots det är 24-åringen en av tre nominerade till årets spelare av Europeiska fotbollförbundet, Uefa. Övriga nominerade är två lagkamrater från Lyon.

FC Kuffen föll mot Kungliga Wasa på bortaplan

Hemmalaget Kungliga Wasa tog hem de tre poängen efter seger i division 4 Vasadistriktet i fotboll mot FC Kuffen på Brändö plan. 4–0 (1–0) slutade matc...

IK Myran/III föll hemma mot Tarmo

Hemmalaget IK Myran/III fick se sig besegrat av Tarmo i torsdagens match i Damtrean MÖ-distriktet i fotboll. 1–3 (0–2) slutade matchen. Matchen blev d...

Klar seger för FC Kiisto mot Sundom IF på Elisa Stadion, Vasa

En halvtidsledning med 2–1 utökades i andra halvleken när FC Kiisto slog Sundom IF på hemmaplan i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll. Till slut ...

Nyhetsbild

Kultur och mingel när Malaxdagen firades

MALAX Malaxdagen är som ett Malax i miniatyr. Här finns kultur, idrott, föreningsliv och förstås människor. Bibliteksverksamhetens 150 år i kommunen stod i fokus i år.

Nyhetsbild

FC Kiisto krossade Sundom IF – kollaps i andra halvlek avgjorde: "Som i en liten ask"

FOTBOLL Kiisto visade varför man är serieledare i division 3. Sundom IF hade inte mycket att sätta emot i Vasaderbyt på torsdagskvällen och åkte på en stygg förlust. Dessutom skadade sig anfallaren Fredrik Utriainen illa och fick bytas av.

Nyhetsbild

Martin Schibbye ger ut bok om fängslade journalisten Dawit Isaak – "Finns tecken på att han lever"

I år har det gått 18 år sedan Dawit Isaak kastades i fängelse utan rättegång. Martin Schibbye har besökt Eritrea i jakt på den fängslade journalisten. Han är hoppfull om Isaaks levnadsöde.

Nyhetsbild

Kongressledamöter får inte besöka Israel

Den israeliska regeringen stoppar det planerade besöket av två amerikanska kongressledamöter som uttryckt stöd för en bojkott av Israel. Detta sedan USA:s president Donald Trump ansett att det vore ett tecken på "stor svaghet" om Israel tillåter besöket.

Nyhetsbild

Nykarlebyborna flitiga att ge idéer till Arbiskurser - "Inga skamliga förslag hittills"

NYKARLEBY Skrattet ligger nära till hands när Arbistrion i Nykarleby berättar om höstens kurser. Just nu är den nya katalogen på väg till hushållens brevlådor.

Nyhetsbild

Recension: Genialiska karaktärer i fin Hollywoodhyllning

"Quentin Tarantinos nionde film är ett stycke alternativ historia som fungerar som ett nostalgiskt kärleksbrev till filmindustrin och ett fint porträtt på manlig vänskap", skriver Sebastian Granskog i sin recension.

Nyhetsbild

Odetonerad flygbomb hittad i Kreml i Moskva

En odetonerad flygbomb från andra världskriget har hittats på det ryska regeringshögkvarteret Kremls område i Moskva, enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

Nyhetsbild

Orsaken till stor mängd avföringsbakterier i badvattnet i Vägvik är fortfarande ett mysterium

PETALAX Simskolan hann knappt avslutas innan Vägvik badstrand i Petalax stängdes på grund av för höga halter av tarmbakterier. Som mest var värdet 28 gånger högre än gränsen.

Nyhetsbild

Boismanska priset till författare från Nykarleby

Det Boismanska pjäspriset delades på torsdag kväll ut till tre pjäser, en av dem skriven av en man bördig från Terjärv och Nykarleby.

Nyhetsbild

Petalax hjärta slutade inte endast pumpa bensin – många män saknar samvaron på den nedbrunna bensinstationen

PETALAX Den 15 juli förstördes restaurangdelen av Petalaxbarin i en brand. Tillsammans med restaurangen brann också den givna mötesplatsen upp. Forskare intygar betydelsen av en sådan plats för mäns vänskapsrelationer.

Nyhetsbild

Över 50-åriga kvinnor är de nyaste fartdårarna – mer än hundra procents ökning i fortkörningsböter

Medelålders och äldre kvinnor kör fortare än någonsin förut samtidigt som unga män håller igen. Polisöverinspektör Maria Hoikkala ser flera potentiella förklaringar.

Nyhetsbild

Sofie Lövdal är tillbaka efter flera år kantade av bedrövelser

FRIIDROTT Efter flera mästerskap som reserv fick hon äntligen chansen 2013. Hon tog den – men sedan blev det tyst. Först nu är Sofie Lövdal tillbaka.

Nyhetsbild

Rinne om antalet medarbetare: ”Vid årsskiftet ser vi över behovet på nytt”

Statsminister Antti Rinne (SDP) säger att antalet ministermedarbetare inte är hugget i sten.

Nyhetsbild

Granbarkborrens situation i Finland: "Minimal risk för en andra generation"

Trots att epidemigränsen för förekomsten av granbarkborre överskridits tror forskare att risken för en ny generation granbarkborrar denna sommar är minimal.

Ingen radioaktiv jod i Finland efter den ryska explosionen

Luften kontrolleras regelbundet vid Strålsäkerhetscentralens åtta olika kontrollstationer.

Nyhetsbild

Nu ska ojämnheterna bort – räkna med bilköer längs Smedsby omfartsväg i höst

KORSHOLM Sättningarna nära Bölebron är tre decimeter djupa och där ska vägen grävas upp. Arbetet börjar om drygt en vecka. Pendlare bör räkna med köer.

Nyhetsbild

Dialekter i fokus när vetenskapsakademi besökte Närpes

Dialekter fortsätter fascinera forskarna. Professorer och forskare från Sverige och Finland besökte Österbotten för att bekanta sig med folkkultur. I Närpes fick de lära sig mer om finlandssvenska dialekter.

Matföretaget Kaslink köps upp av Fazer

Finska Konkurrens- och konsumentverket har godkänt att Fazer-koncernen köper upp det finska matföretaget Kaslink.

Nyhetsbild

Korsholm om Vasas plan för Vasklot: Utred konsekvenser för grannkommunerna

Korsholm ställer sig positivt till utveckligen av Vasklot men efterlyser en grundlig analys av hur trafiken påverkas. Konsekvenserna för både Malax och Korsholm bör utredas, föreslår Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Nyhetsbild

Christoffer Ingo blir Anna-Maja Henrikssons riksdagsassistent

Christoffer Ingo, tidigare ordförande för Svensk ungdom, är Anna-Maja Henrikssons nye assistent.

Nyhetsbild

Ahola Transports vd Hans Ahola: Det fattas 200 000 lastbilschaufförer i Europa

Hans Ahola, vd för koncernen Ahola Transport, säger att bristen på chaufförer syns allt tydligare också i Finland. Bolaget känner av en viss avmattning på marknaden, även om efterfrågan är fortsatt god.

Nyhetsbild

Vörå-Oravais-Maxmo medborgarinstitut inleder höstterminen – tf rektor Marcus Beijar är förväntansfull

VÖRÅ På måndag nästa vecka kan de kunskapsivriga anmäla sig i Vörå till medborgarinstitutets (MI) kurser. Marcus Beijar, tf rektor, säger att det är den mest intensiva tiden.

Nyhetsbild

Flög till Stockholm för att konfrontera Ronaldo

FOTBOLL Cristiano Ronaldo gjorde tiotusentals sydkoreanska fotbollssupportrar besvikna när han inte spelade en vänskapsmatch i Seoul nyligen. En av dem blev så arg att han flög till Stockholm och konfronterade Juventusstjärnan.

Nyhetsbild

Yle: Veikkaus har tagit bort spelautomater från kaféer intill sjukhus

Spelbolaget Veikkaus har i början av veckan tagit bort åtta spelautomater, skriver Yle.

Nyhetsbild

Stormen Krosa har nått Japan

Den tropiska stormen Krosa har nått Japan med kraftiga vindar och skyfall, vilket har lett till varningar för jordskred och översvämningar.

Nyhetsbild

Få blågröna alger längs den österbottniska kusten

Den här veckan har några få observationer av blågröna alger rapporterats i de österbottniska landskapen. Men endast från inlandet.

Nyhetsbild

Trudeau kritiseras efter etisk utredning

Justin Trudeau kritiseras av Kanadas etikkommissionär som anser att premiärministern bröt mot flera regler då han inför valet i oktober försökte få sin riksåklagare att besluta om förlikning i ett rättsligt fall. Skandalen har fläckat Trudeaus helylleimage rejält.

Nyhetsbild

Plan i fågelkrock – nödlandade på majsfält

23 personer, varav flera barn och en gravid kvinna, har förts till sjukhus efter en nödlandning på ett majsfält i närheten av staden Ramenskoje i Moskvaområdet. Planet tvingades till den dramatiska landningen efter att ha krockat med en fågelflock.

Nyhetsbild

Forskare om mötet mellan Niinistö och Putin nästa vecka: "Putin förväntar sig inte att bli utmanad"

Finland och Ryssland har en relation som är neutral det vill säga den är inte särskilt vänlig men inte heller ovänlig. Lite som grannars relationer brukar vara, säger Vladimir Gel'man, professor i rysk politik.

Nyhetsbild

Det går bra för Marimekko – har tagit hjälp av influerare i marknadsföringen

Marimekko ökade både jämförbar vinst och omsättning. Enligt bolaget har detaljhandeln i Finland fortsatt öka under årets andra kvartal.

Nyhetsbild

Nu undersöks terrängen för en kraftledning mellan Westenergy och Alskatvägen

Det blir en bredare gata i skogen, men elförsörjningen blir säkrare. En kraftledning till Kvevlax har redan fått bygglov.

Nyhetsbild

Arbis i Vasa har fokus på hjärtat – i dag öppnar höstterminens anmälan

VASA Välmående är kärnan i Vasa Arbis kursprogram i år. Kurskatalogen har mestadels flyttat till nätet och den fysiska katalogen är nu en broschyr.

Nyhetsbild

"Gambägåln" äras med minnesmärke

Som en del av Nykarlebyveckan kommer ett minnesmärke att avtäckas vid Gammelgården i Socklot för att hedra de personer som bott på den historiska platsen.

Nyhetsbild

Kyrgios krossade racket under "toabesök"

TENNIS Inom tennisen tycks ingen illustrera gränsen mellan geni och galning bättre än australiern Nick Kyrgios. Efter förra veckans ATP-titel i Washington har 24-åringen nu hittat tillbaka till gamla, mindre smickrande vanor.

Nyhetsbild

Starka siffror av Sparbanksgruppen

De lokala sparbankerna redovisar starka siffror för årets sex första månader. I resultatet, före skatt, på 66,6 miljoner euro ingår en vinst på 11,5 miljoner euro från försäljningen av Samlink.

Nyhetsbild

Bil i krock med arbetsmaskin – två personer skadades

UPPDATERAD En personbil körde på en arbetsmaskin längs Flygfältsvägen i Kronoby. De två personer som satt i bilen skadades.

Nyhetsbild

Medlingsarbetet fortsätter i Venezuela

En norsk medlingsdelegation har anlänt till Venezuela för att fortsätta försöka hitta en lösning på konflikten i krisens Venezula, meddelar oppositionsledaren Juan Guaidó.

Nyhetsbild

Poliser skjutna i gisslandrama – skytt gripen

Sex poliser har skjutits efter ett narkotikatillslag som slutade med att en man öppnade eld och sedan barrikaderade sig i ett hus att i Philadelphia i USA. Skottdramat pågick i över sju timmar innan den misstänkte skytten kunde gripas.

Nyhetsbild

Utrikesminister Haavisto åker till Danmark

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) reser till Köpenhamn på fredag. Han ska träffa Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod och besöka folketinget.

Nyhetsbild

Tillred en pizza utan den klassiska tomatsåsen

Har du testat att laga vit pizza? Om inte så är det dags! Här hittar du två trevliga recept på pizza utan tomatsås.

Nyhetsbild

Tuff matchvecka för Sport – se lördagens träningsmatch mot Björklöven live på vår sajt

ISHOCKEY Sport är inne i en tuff vecka med tre träningsmatcher på fyra dagar. På lördag står Björklöven för motståndet i Umeå – och vi sänder matchen live på webben.

Nyhetsbild

Två poliser räddade i Philadelphia

Minst sex poliser har skjutits av en gärningsman som förskansat sig i en bostad i Philadelphia i USA. Efter flera timmars dödläge lyckades en insatsstyrka få ut två poliser som befarades vara inblandade i en gisslansituation i huset.

Nyhetsbild

I dag inleds uppbåden – 35 000 ska delta

De flesta som deltar i höstens uppbåd inleder sin tjänstgöring i januari 2021.

Nyhetsbild

Händer i dag: SDP diskuterar höstens politik på sitt sommarmöte

Socialdemokraternas sommarmöte pågår på torsdag och fredag i riksdagshuset i Helsingfors.

Recension: Engagerande inblickar i Lundells vardag

Inom den prosalyriska formen kan Ulf Lundell använda sina starkaste litterära egenskaper: ett realistiskt grundat berättande, känslan för rytm och flöde, och en lyrisk känslighet som han tidigare snarast visat i sin rocklyrik.

Nyhetsbild

Källor: Iransk oljetanker släpps

Den iranska oljetanker som beslagtogs av Storbritannien i juli ska släppas i dag, uppger The Sun, med hänvisning till källor nära Gibraltars regeringschef Fabian Picardo.

Nyhetsbild

Asap Rocky om domen: Jag är såklart besviken

Rapparen Asap Rocky är besviken över att Stockholms tingsrätt ansett honom skyldig till misshandel.

Nyhetsbild

Besked om dömd kardinal nästa vecka

Beskedet om kardinalen George Pells överklagande kommer den 21 augusti, meddelar en australisk domstol.

Nyhetsbild

Entusiaster vill få pojkarna att sjunga i kör – "De får chansen att hitta sin egen röst"

Många pojkar sjunger jättebra. Nu ska vi få dem att hitta körsången, säger Petter Eklund. Han ska leda den gosskör som startar i Korsholms svenska församling i september.

Nyhetsbild

Jihadister sköt ned plan i Syrien

Jihadistrebeller i provinsen Idlib i Syrien har skjutit ned ett stridsflygplan tillhörande regimen, uppger oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR), och tillägger att piloten tagits till fånga.

Nyhetsbild

VP Fastigheter köpte sin första fastighet i Vasa

Högskolestiftelsen i Österbotten har sålt en affärs- och kontorsfastighet i Vasa. Köpare av fastigheten på Storalånggatan 55 är VP Facilities. Det är samtidigt VP Facilities första affär i Vasa.

Nyhetsbild

Stundars visar hur man tar hand om gamla hus: "Gårdarna är en hållbar resurs"

Från spännpapp till husflytt, från fönsterrestaurering till traditionella växter. På Stundars får österbottningar råd om hur de bäst tar hand om gamla hus.

Nyhetsbild

Corbyn vill ta över för att undvika EU-kaos

Labour-ledaren Jeremy Corbyn manar Storbritanniens underhus att avsätta premiärminister Boris Johnson. I ett brev skriver Corbyn att han är beredd att tillfälligt ta över makten, för att sedan hålla både ett nytt val och en folkomröstning om EU-utträdet.

Nyhetsbild

Ungdomar känsliga för gifter i surströmming – "Ät den bara en gång i veckan"

Livsmedelsverket i Sverige uppmanar inte bara gravida och barn utan även ungdomar att ta det lugnt med surströmmingen.

Nyhetsbild

Liverpools målvaktsreserv hjälte i supercupen

FOTBOLL Liverpools målvaktsreserv Adrián blev stor matchhjälte när Champions League-mästaren besegrade Chelsea efter straffläggning i europeiska fotbollsförbundet Uefas supercupfinal i Istanbul.

Nyhetsbild

Österbottningar favoriter i Toughest – guld i Vörå betyder gyllene läge för Victor Lövdal

HINDERBANA Bland de 20 bästa i elitklassen i det nordiska hinderbaneloppet Toughest finns tre finländare, Victor Lövdal, Tobias Sax och Joakim Träskelin. Alla tre är österbottningar och på lördag ska de ta sig an 40 hinder i Vörå.

Nyhetsbild

Europas bästa hinderbanelopp i Vörå – leriga publikfavoriten gör repris

HINDERBANA På lördag och söndag ska över 1000 tappra klättra, löpa, kämpa över hinder och vada i lervälling vid Norrvalla. Hinderbaneloppet Toughest är tillbaka och det är redan klart att det kommer till Vörå 2020 också.

INSÄNDARE: Kvevlax skolcenter och biblioteket

Låt biblioteket i Kvevlax vara där det är, skriver Barbro Sandelin.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Vasas badvatten och miljö

Borde inte strafflagen vara lika för alla?

Nyhetsbild

USA kan vara på väg mot recession

Amerikansk ekonomi kan stå inför en recession. Så tolkas det faktum att räntorna på de långfristiga statsobligationerna faller i USA.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: USA och handelspolitiken

Otacksamhet sägs vara världens lön och detta gäller inte minst internationell ekonomi där alla närmast ser till egen fördel.

UNG TORSDAG: Yttrandefrihet eller förtryck?

Nyhetsbild

Svampar och träd lever i symbios i skogen – Forskare: "Kalhyggen förstör svampsamhället"

Ensidiga skogsbestånd är dåliga nyheter för svamparnas mångfald. Genom något som forskarna kallar "wood wide web" utbyter svamparna och träden information – ett system som totalförstörs när träden huggs ner.

Nyhetsbild

Danskar smugglade grissperma i schampoflaskor

Två danska män smugglade grissperma till Australien genom att gömma den i schampoflaskor.Fler än 2 000 griskultingar såg dagens ljus med hjälp av smuggelgodset – nu döms männen till fängelse sedan härvan nystats upp.

Nyhetsbild

LEDARE: Förhoppningsvis kan VPS räddas

VPS ser ut att kunna lösa den akuta ekonomiska krisen. Nu måste klubben också hitta en lösning på det sportsliga dilemmat.