Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

17.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Ännu en knapp förlust för IK Myran: "Vi kunde ha plockat poäng"

FOTBOLL Det blev ännu en retligt knapp förlust för Myran borta på Åland. Dessutom måste nyckelspelaren Viktoria Byskata, dra sig ur den preliminära startelvan strax före avspark.

Nyhetsbild

Fyra målskyttar ur egna led visade vägen för Jaro

FOTBOLL. Det började illa för Jaro, men laget kom snabbt igen med fyra snygga mål och fyra målskyttar ur de egna leden.

Nyhetsbild

Royals förlorade ödesmatch: "Vi hoppas på att Crocodiles gör bort sig"

AMERIKANSK FOTBOLL En seger hade lyft upp Royals på play off-plats, men det blev en tung förlust i det österbottniska derbyt mot Crocodiles i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Andra matchen på mindre än ett dygn blev för mycket för Sport: "Bensinen tog slut"

ISHOCKEY

Björklöven vann komfortabelt träningsmatchen på lördagen. "Bensinen tog slut för oss", konstaterade tränaren Ari-Pekka Pajuluoma utan att se alltför besviken ut efter slutsignalen.

Nyhetsbild

Ölen skummade och vinet smakade

KARLEBY Under fredag och lördag pågår Kahakka Ölfestival i Tullpackhuset i Karleby.

Målfest när Jaro U23 krossade Esse IK II på Västerplan, Jakobstad

Jaro U23 hade inga problem med Esse IK II i division 4 MÖ-distriktet i fotboll, och vann hemma med utklassningssiffrorna 7–0 (3–0). Jaro U23:s målskyt...

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist etta på 1500 meter: "Lätt och kontrollerat"

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist var etta från start till mål på 1500 meter i Nordiska juniorkampen. Hon kunde till och med spara på krafterna inför söndagens lopp på 800 meter.

Nyhetsbild

Molpeföretag vill bygga nytt och större – på egen gård

KORSNÄS Familjeföretaget Polkuped har lämnat in en bygglovsansökan till Korsnäs kommun. Om ansökan inte stöter på patrull, byggs större företagsutrymmen redan i höst.

Myran förlorade mot Åland United med uddamålet

Ett måls övervikt avgjorde en jämn match i Finland Damligan i fotboll, där Myran föll borta mot Åland United med 0–1 (0–0) på lördagen. Matchens enda ...

1-0-seger för Kraft II mot Töjby FC - Edis Hodzic matchhjälte

Kraft II vann bortamatchen mot Töjby FC i division 4 Vasadistriktet i fotboll med 1-0. Matchens enda mål stod Edis Hodzic för i första halvleken. För ...

Nyhetsbild

Sports segerrad bröts mot Björklöven

ISHOCKEY Sport hade tre av tre segrar med sig då försäsongsturnén landade i Umeå. Men mot Björklöven var det stopp, när hemmalaget inkasserade en klar seger.

Nyhetsbild

Tusentals firar Woodstockjubileum

Det legendariska Woodstock ägde rum 1969 och firas under helgen på samma plats – men med betydligt färre besökare än de 400 000 som bevistade festivalen då det begav sig.

Nyhetsbild

Snygga mål för Jaro mot Ekenäs

FOTBOLL. Efter en händelserik start vann Jaro med 4-1 (2-1) mot Ekenäs inför 962 på Centralplan. De första målskyttarna var oväntade.

Nyhetsbild

Iltalehti: Dator med patientuppgifter från Kristinestad såldes på loppis

KRISTINESTAD En dator med Kristinestadsbors patientuppgifter har sålts på en loppmarknad i Björneborg. Polisen utreder nu saken.

Nyhetsbild

Ordentlig förbättring av personbästat för Malva Nylund i första landslagsuppdraget

FRIIDROTT I Malva Nylunds första landslagsuppdrag passade hon på att dra till med nytt personligt rekord och en tredjeplats på 400 meter.

Nyhetsbild

Hjärninfarkten förändrade Kaj Kunnas värderingar

En hjärninfarkt förändrade sportjournalisten Kaj Kunnas liv för några år sedan. Det kunde ha gått väldigt illa, men nu är han på banan igen som programvärd, konferencier och guide.

Tung förlust för FC Korsholm borta mot Virkiä

Det blev en riktig storförlust för FC Korsholm borta mot Virkiä i division 4 Vasadistriktet i fotboll. Matchen slutade 6–0 (2–0). I och med detta har ...

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Ett njutbart hinderlopp med utmaningar i helt rätt dos

HINDERBANELOPP Jag deltog i Toughest i Vörå, och den här gången kom jag ihåg att njuta av hindren. Därför blev utmaningen en kick.

Nyhetsbild

Motorcyklist körde för fort i Malax och paketbil gasade på i Lappfjärd

Flera fortkörningar höll polisen sysselsatt på fredag kväll och natten till lördag.

Nyhetsbild

Historiska berättelser, komedier och drama – VBL synar den österbottniska teatersommaren

Teaterföreställningar utomhus – oberoende av väder – hör den österbottniska sommaren till. I år spelades åtta svenskspråkiga pjäser runtom i regionen.

Nyhetsbild

Street food lockade ut folket

VASA Street food är ett uppskattat koncept bland Vasaborna. På lördagen letade folk sig till gågatan för att ta sig en hot dog med pulled pork, en hamburgare eller kanske en sallad att njuta av i solen.

Nyhetsbild

Fynd av jättepingvin hittade i Nya Zeeland – de var stora som människor

Historien bakom naturens mest välklädda djur nystas långsamt upp. Nya fossilfynd i Nya Zeeland visar att pingvinen en gång i tiden var stor som en människa – och 80 kilo tung.

Nyhetsbild

Jillian McVicker tillbaka mellan stolparna för IK Myran

Jillian McVicker är tillbaka mellan stolparna för IK Myran i dagens bortamatch på Åland.

Nyhetsbild

Barnen fick lära sig om trafiksäkerhet: "Den här dagen är viktig för barnen"

VASA Många barn rör sig i trafiken när sommaren börjar vara över och skolan kallar. På torget på lördagen fick de lära sig om säkerhet i trafiken och ta en titt i polisbilar, en ambulans och en brandbil.

Nyhetsbild

Suarez vadskadad i Barcelonas premiär

FOTBOLL Barcelona åkte på dubbla smällar i premiären mot Athletic Bilbao. Det regerande mästarlaget förlorade med 0–1 efter att 38-årige veteranen Aritz Aduriz avgjort med en cykelspark i slutminuterna för Bilbao.

Nyhetsbild

Jaro gör tre ändringar i startelvan mot Ekenäs

Jaro gör tre ändringar i startelvan i dagens hemmamatch mot Ekenäs klockan 17 på Centralplan.

Nyhetsbild

Humanas nya landschef: "Företagsaffärerna inom vårdbranschen fortsätter"

Konsolideringen, det vill säga att stora börsnoterade vårdföretag köper upp små vårdbolag i Finland, fortsätter. Anu Kallio, Humanas nya landschef i Finland, säger att de anställda inom vården måste hinna lyssna på klienterna.

Nyhetsbild

Fick vänta på smörgås – mördade servitör

En servitör på en restaurang i Parisförorten Noisy-le-Grand har skjutits ihjäl av en kund som ansåg att han fått vänta för länge på sin beställning, enligt en källa med insyn i utredningen.

Nyhetsbild

Bakterier i OS-vattnet stoppade simningsdel

Med ett år kvar till OS och Paralympics i Tokyo fortsätter staden ha problem med väderförhållandena. Den höga värmen har bland annat gjort att flera tävlingar i augusti har tidigarelagts – så som lördagens tävling i paratriathlon som även ses som test inför nästa års spel.

Nyhetsbild

FÖLJ MED LIVE: Sport i underläge mot Björklöven efter två spelade perioder

ISHOCKEY Sändningen är inte längre tillgänglig.

Nyhetsbild

SE BILDER: Så här tufft var Toughest när det landade i Vörå

HINDERBANELOPP Svett, lera, sand och hinder. I vårt bildspel kan ni se hur hinderbaneloppet gick i Vörå. Kanske du hittar någon bekant på bild?

Nyhetsbild

Australien målas ut som mobbare efter möte

Önationen Fijis premiärminister Frank Bainimarama anklagar sin australiske motsvarighet Scott Morrison för att ha förolämpat flera nationer i Stilla havet under ett regionalt möte tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Bråd lördag för polisen som varit på biljakt och lugnat ner gräl

LAPPO Flera rattfyllerister, tjuvar och slagkämpar har varit aktiva i helgen och tvingat polisen i Södra Österbotten att rycka ut. Flera personer har gripits på olika orter.

Nyhetsbild

Tvära kast för Argentinas sköra ekonomi

Efter en period av tuffa åtstramningar ska Argentinas krisekonomi på nytt plåstras om med statlig hand. Det lovar peronisten Alberto Fernández, som är storfavorit inför höstens presidentval. Men utan djupgående reformer väntar en ny krasch runt hörnet, spår en ekonom.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om VCS-miljonen: "Regeringsprogrammet säger en miljon och det är klara bud"

Finansministeriets föreslagna 30 000 euro för den omfattande jouren på Vasa centralsjukhus har fått justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) att höja på ögonbrynen.

Nyhetsbild

Sudaneser enas om övergång till civilt styre

Efter trettio år av diktatur under despoten Omar al-Bashir ser Sudan ut att gå mot civilt styre. Hos befolkningen lever drömmen om frihet och demokrati – men hindren på vägen dit är många.

Nyhetsbild

Lövdal överlägsen etta i Toughest – stark löpinsats avgjorde

HINDERBANELOPP Det var egentligen ingen fråga om saken – Victor Lövdal ledde från start och tog en solklar seger i elitklassen av Toughest.  För Joakim Träskelin blev det en efterlängtad tredjeplats.

Nyhetsbild

Island sörjer Ok – den döda glaciären

Tätt packad is prydde vulkanen Ok för hundra år sedan. I dag återstår bara spridda vita stänk. I helgen avtäcks ett minnesmärke över Okjökull – Islands första glaciär som smält bort i klimatförändringens spår.

Nyhetsbild

Åtta döda i hotellbrand i Ukraina

Minst åtta personer har omkommit i en hotellbrand i hamnstaden Odessa i södra Ukraina. Ytterligare tio personer har skadats.

Nyhetsbild

Thailändare sörjer uppmärksammad sjöko

Thailand är i sorg efter att en uppmärksammad föräldralös dugongunge har dött i Trangprovinsen i landets södra delar.

Nyhetsbild

DNA-test och ödet förde småkusinerna till varandra

NYKARLEBY Efter ett livslångt letande fann amerikanen Marlene Mitchell till sist sin lilla släkt i Österbotten.

Nyhetsbild

USA kräver nytt beslag av iransk oljetanker

USA:s justitiedepartement har beordrat att den iranska oljetankern Grace 1 åter ska beslagtas. Beskedet kommer dagen efter det att Gibraltars högsta domstol beslutat att släppa oljetankern.

Nyhetsbild

Skadekänning för semifinalklar världsetta

TENNIS Novak Djokovic är klar för semifinal i Cincinnati masters-tävlingen i Ohio, USA. Världsettan från Serbien besegrade fransmannen Lucas Pouille med setsiffrorna 7–6, 6–1.

Nyhetsbild

Sömnig anställd fick omplaceras

En nattarbetare i Bromölla sov på jobbet och missade larm från en vårdtagare, som kollegorna i stället fick ta hand om.

Nyhetsbild

Klurigt att göra lp-skivan klimatvänlig

Intresset för vinylskivan ökar stadigt, men materialet pvc är knappast miljövänligt. Nu letar branschen med ljus och lykta efter andra material. Både i Sverige och Finland studerar man skivornas sammansättning.

Nyhetsbild

Svamprallyt i gång – dräller av kantareller

Den som inte varit nöjd med den bitvis kyliga sommaren kanske kan finna hösttröst i skogen. 2019 ser ut att bli ett riktigt kantarellår i Sverige och även på ställen där sommaren varit torr är hoppet ännu inte ute om att rikliga regn sätter igång svamparna.

Nyhetsbild

Airbnb: Bokningsvärdet upp 31 procent

Uthyrningsplattformen Airbnb rapporterar bokningsintäkter på 9,4 miljarder dollar för årets första kvartal, uppger källor för Reuters. Det är en uppgång med 31 procent jämfört med samma period förra året.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: Det fina i att flexa

Jordklotet brinner, skriker vi men märker inte att vi själva har burnout.

Nyhetsbild

Trump sägs vilja köpa Grönland

Grönland är inte till salu. Så lyder budskapet från Grönlands regeringschef Kim Kielsen efter det att Wall Street Journal rapporterat om att USA:s president Donald Trump uttryckt en önskan om att köpa den arktiska ön.

Nyhetsbild

Nya löparshortsen är en robot

Forskare vid Harvard har tagit fram ett par robotshorts som gör att bäraren förbrukar mindre energi vid gång och löpning. Och kanske är det ett genombrott på vägen mot en robotassisterad framtid.

Nyhetsbild

Vita huset vill sälja F16-plan till Taiwan

Vita huset har föreslagit att Taiwan ska få köpa 66 stridsflygplan av modellen F16 till ett värde av 8 miljarder dollar, motsvarande drygt 7,1 miljoner euro.

Nyhetsbild

Skådespelaren Peter Fonda är död

Den amerikanske skådespelaren och regissören Peter Fonda har avlidit, 79 år gammal, rapporterar amerikanska medier. Skådespelaren avled i sitt hem i Los Angeles efter att ha varit sjuk i lungcancer en tid.

Nyhetsbild

Uppåt på Wall Street igen

New York-börsen vände uppåt på fredagen och återhämtade sig därmed något efter nedgångar tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Turist mördad i husbil i Nya Zeeland

En 23-årig man har gripits i Nya Zeeland misstänkt för att ha mördat en australisk turist, skriver New Zealand Herald.

Nyhetsbild

Världsettan Osaka skadad

TENNIS Japanska världsettan i tennis Naomi Osaka är skadad bara en dryg vecka före US Open, årets sista grand slam-turnering.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Real startar säsongen i motvind

FOTBOLL Den här Real Madrid-truppen vet allt om stora kvällar, titlar och glamour. Men här och nu är den stukad, förnedrad och ifrågasatt.

Nyhetsbild

Passionen är allt för Fritz Jakobsson – "Det är ingen skillnad mellan vardag och söndag"

VASA Fritz Jakobsson känner sig tryggast mellan röda väggar, med duk framför sig och pensel i hand. Konstnären fyller snart 80 och är fortfarande häpnadsväckande aktiv.

Nyhetsbild

Man misstänktes vara i sjönöd – polisen utredde

Natten till lördagen misstänkte polisen att en man i Lestijärvi var i sjönöd.

Nyhetsbild

Manshaus erkänner dåden i Norge

Den terror- och mordmisstänkte Philip Manshaus erkänner de faktiska omständigheterna som han har häktats för, uppger åklagaren. Men han har inte formellt tagit ställning till frågan om straffskyldighet.

Nyhetsbild

USA kräver nytt beslag av iransk oljetanker

USA:s justitiedepartement har beordrat att den iranska oljetankern Grace 1 åter ska beslagtas.

Nyhetsbild

Oavgjort för Bayern München i premiären

FOTBOLL Lite oväntat tappade mästarlaget Bayern München två poäng när mötet mot Hertha Berlin som inledde bundesligasäsongen slutade 2–2.

Nyhetsbild

Husvagn brann ner i Kaskö

KASKÖ En husbil totalförstördes i en eldsvåda vid Mariestrands lägerområde natten till lördag. Inga personer skadades.

Nyhetsbild

Maria i Gamla Vasa öppnar café på söndag: "Jag är riktigt taggad"

VASA På söndag går Maria Loukos 30 år gamla dröm i uppfyllelse. På Gamla Vasa-dagen öppnar hon ett café – om än bara för en dag.

Nyhetsbild

Cykellegenden Gimondi död

Italienske cyklisten Felice Gimondi, en av sju som vunnit de tre stora tourtävlingarna, har avlidit 76 år gammal.

Nyhetsbild

Turkiet och USA ense om säkerhetszon i Syrien

Turkiet och USA är överens om att upprätta en säkerhetszon i nordöstra Syrien där den kurdiska YPG-milisen inte ska få tillträde. Samtidigt kommer uppgifter om att 15 civila dödats i ryska och syriska flyganfall i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

Nyhetsbild

32 saknade efter båtolycka i Kongo-Kinshasa

32 människor saknas efter att en båt med över 70 passagerare kapsejsat på sjön Kivu i torsdags kväll i den östra delen av Kongo-Kinshasa, uppger lokala myndigheter.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Det kontantlösa samhälls-experimentet

På ett odemokratiskt och medie-indoktrinerande sätt tvingas vi alla snabbt in i ett totalt digitaliserat och kontantlöst samhälle. Detta öppnar upp för en ren diktatur.

I RIKSDAGEN: Rutiner en broms för utvecklingen?

Behovet av äldreomsorg har ökat år för år medan kommunala resurser för att tillhandahålla tjänster har minskat avsevärt. Detta har lett till att ett antal kommuner har outsourcat sina vårdtjänster till privata aktörer.

Nyhetsbild

DEBATT: Olika uppfattningar om sanning och fakta

Mycket tyder på att vi i dag lever i en värld där sanning, förnuft och fakta inte längre är det som styr samhällsutvecklingen.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojekt i Malax siktar mot nya höjder – stort område utreds i Juthskogen

MALAX Juthskogen kan få vindkraftverk som är 300 meter höga. "Vi säkerställer att man kan utnyttja den senaste tekniken genom att planera lite framåt", säger projektbolagets vd Ingmar Sjöblad. Nu utreds vad som är möjligt i området.

Nyhetsbild

LEDARE: Synpunkter som drabbar barn

Skolgången ska vara avgiftsfri och det ska inte förekomma några smygavgifter i skolorna. Det är lätt att hålla med om.