Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

18.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Jaro B nollade HJK – Med i medaljstriden

FOTBOLL. Jaros B-juniorer är alltjämt med i medaljstriden efter 0-0 borta mot HJK på Telia 5 G Arena.

Nyhetsbild

Skogsbranden på Gran Canaria inte under kontroll – 1 700 hektar mark har eldhärjats

Skogsbranden på den spanska ön Gran Canaria utanför Afrikas nordvästra kust är fortfarande inte under kontroll.

Nyhetsbild

Ollikainen över åtta meter – Helander tillbaka efter skadan

FRIIDROTT Roni Ollikainen hoppade sitt längsta hopp på sju år, då han vann längdtävlingen i Esbos GP-tävling med 804. Oliver Helanders tävlingscomeback inleddes lovande.

Nyhetsbild

Keskinen hoppade nytt personligt stavrekord: "Har hela säsongen vetat att jag är i bra form"

FRIIDROTT Jere Keskinen svarade för en rejäl rekordförbättring i GP-tävlingen i Esbo. Vaasan Toverithopparen höjde sitt personliga rekord i stav med hela sjutton centimeter till 532. I damernas tresteg var Emma Pullola inte helt nöjd med sin prestation.

Nyhetsbild

Fredligaste helgen hittills i Hongkong

På söndagen slöt över 100 000 upp i fredliga demonstrationer i Hongkong.Invånarnas stöd för demokratirörelsen tycks inte ha minskat nämnvärt, trots den kritiserade flygplatsblockaden tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Den bortglömda tyska minoriteten i Polen – många tvångsrekryterades

Miljontals tyskar bodde fram till andra världskriget i Pommern och Preussen i de östligaste delarna av Tyskland. I dag hör de forna tyska enklaverna till Polen, Ryssland och Litauen, men den tyska kulturen lever vidare i regionen.

Nyhetsbild

USA bekräftar tankar på att köpa Grönland

Vita huset bekräftar att USA:s president Donald Trump kikar på möjligheten att köpa Grönland från Danmark. Men statsminister Mette Frederiksens budskap är, föga förvånande, att den självstyrande ön som tillhör Danmark inte är till salu.

Nyhetsbild

Rutinseger för Kraft mot KPS: "Bara poängen som räknas"

FOTBOLL

Kraft har 23–1 i målskillnad på de fyra senaste matcherna. Mot KPS spelade man inte som bäst men vann enkelt ändå.

Nyhetsbild

VPS-j föll klart mot JBK: "Vi fokuserar inte"

FOTBOLL VPS-j stångade huvudet mot JBK:s försvar utan att skapa något. Gästerna vann slutligen klart och rättvist.

Nyhetsbild

Grottklättrare instängda i polska Tatrabergen

Ett 20-tal räddningsarbetare söker efter två grottklättrare som har fastnat i en grotta i polska Tatrabergen vid gränsen mot Slovakien, rapporterar polska TVN.

Nyhetsbild

Den aviserade stormen verkar inte bli stormstark

Högst osannolikt att det blir stormvindar, kommenterar jourhavande meteorolog om förutspådd storm.

Nyhetsbild

KPV reste sig efter misstag – Tog dramatisk seger mot HJK

FOTBOLL KPV har slarvat bort många poäng i årets ligaspel. Fortsättning såg ut att följa mot HJK, men efter en dramatisk slutforcering fälldes nationens "storlag" inför årets rekordpublik 3018.

Nyhetsbild

Richardsson om Diamond League: "Kul att hålla för pressen"

FRIIDROTT Startfältet i 3000 meter hinder i Diamond League kunde varit ett av försöksheaten i VM. En väldigt bra erfarenhet och ett bra genrep för Camilla Richardsson, som för tredje gången den här säsongen löpte under 9.40.

Ishmael Yartey och Hysen Memolla matchvinnare när KPV besegrade HJK

Det blev uddamålsseger för hemmalaget KPV i matchen mot HJK. Laget vann söndagens match i Finland FM-ligan i fotboll med 2–1 (1–0). Målgörare för KPV ...

Nyhetsbild

Resebyrå i Vasa stänger – Tournee har lagt lapp på luckan

VASA Nu har ännu en resebyrå med kontor på gatuplan försvunnit i Vasa. Vasa semester- och affärsresor Tournee har stängt sina dörrar.

Nyhetsbild

Hundratals demonstranter samlades i Åbo under terrordådets andra årsdag

På dagen två år efter terrordådet i Åbo fylldes staden av flera demonstrationer och över 700 demonstranter. Årsdagen löpte ändå lugnare än i fjol.

Nyhetsbild

Förkyld Hollanti kastade nytt personbästa: "Skulle velat ha några meter till"

FRIIDROTT Finland gjorde väl ifrån sig i den Nordiska juniorlandskampen i friidrott. Herrarna tog en totalseger, medan damerna blev tvåa efter Norge. I damspjutet tog Finland en dubbelseger, och etta var Karlebykastaren Minna Hollanti med nytt personbästa.

Nyhetsbild

Richardsson tolfte i Diamond League – stannade fyra sekunder från personbästa

FRIIDROTT Världsrekordinnehavaren Beatrice Chepkoech tog en klar seger i hinderloppet i Diamond League. Vasalöparen Camilla Richardssons slutplacering blev tolfte, fyra sekunder från det personliga rekordet.

Nyhetsbild

Tågbråk sysselsatte polisen i grannlandskapet

Tre män greps i Seinäjoki efter att de ställt till med oroligheter ombord på ett tåg.

Nyhetsbild

Vasa IFK öste på i hällregnet – Sundström hattrickskytt: "Varje anfallares dröm"

FOTBOLL Det blev en blöt tillställning, men Vasa IFK bemästrade förhållandena och vann komfortabelt. Minea Sundström gjorde tre mål, Fanny Forss två.

Nyhetsbild

Svår balansgång för Xi Jinping i Hongkong

Utvecklingen i Hongkong har nått en kritisk punkt. Stödet för proteströrelsen verkar avta något, samtidigt som hotet om ett militärt ingripande från Fastlandskina växer.– För demokratirörelsen är det viktigt att demonstrationerna är fredliga, säger Kinakännaren Tim Rühlig.

Nyhetsbild

Lerbadet favorithinder i Toughest Family

HINDERBANELOPP Toughest Family lockade många ivriga deltagare till ett molnigt och lite regnigt Vörå. Runt 700 personer ställde sig på startlinjen på söndagen och stämningen var på topp.

Nyhetsbild

En person dog i dragracingolycka i Villmanstrand

En 30-årig man dog när han körde 300 kilometer i timmen på Villmanstrands flygfält.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Regnigt, lerigt och buskul under familjens dag på Toughest

HINDERBANELOPP Vad är väl ett bättre sätt att avsluta sommaren än med ett härligt gyttjebad i Vörå. Se videon från söndagens familjestart i hinderbaneloppet Toughest.

Nyhetsbild

Spanien erbjuder migrantbåt att lägga till

Spaniens regering erbjuder räddningsfartyget Open Arms att anlöpa hamnstaden Algeciras, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Nyhetsbild

Keskisuomalainen: Ingen sänkt moms på tamponger

Finansminister Mika Lintilä (C) säger till tidningen Keskisuomalainen att det inte blir någon sänkning av den så kallade tampongskatten.

Nyhetsbild

Framgångar för Fäbodavägens Ryttare

Alexandra Haglund från Jakobstad med hästen Tara Sudmond fick guld i regionmästerskapen för juniorer i Regionmästerskapen i dressyr som ordnades i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Sparken för Eremenko gav lång cykeltur åt SJK-chef

FOTBOLL. SJK:s marknadschef Joni Vesalainen blir tvungen att cykla från Seinäjoki till Jakobstad efter att Alexei Eremenko fick sparken innan tränarkontraktet tog slut.

Nyhetsbild

Hållbarhet en utmaning för e-handeln

E-handeln fortsätter att öka. Men med den ökar också transporter och returer, som i sin tur innebär stora utmaningar både för e-handlarna och för klimatet.

Nyhetsbild

"Carrie Lam bryr sig inte om vad vi tycker"

Demonstranterna på Hongkongs gator är måna om att bevara lugnet – men vreden mot polisen och det politiska styret med Carrie Lam i spetsen är stor. – Hon har valt att ignorera oss, men vi kommer inte att låta det fortsätta, säger 24-årige Luke till TT:s utsända.

Nyhetsbild

Förvirrande siffror – vad är en masskjutning?

Var den uppmärksammade polisskjutningen i Philadelphia i veckan verkligen masskjutning nummer 259 i USA i år? Det beror på hur man räknar. Statistik förs på flera olika sätt och kan emellanåt vara förvirrande.

Nyhetsbild

Snåriga finanser i bonusfamiljen

Mina, dina och våra pengar. Det kan vara svårt nog att komma överens om ekonomin i en "vanlig" familj. I bonusfamiljen finns det så mycket mer att ta hänsyn till.

Nyhetsbild

Över 300 migranter stoppade i Turkiet

Turkiska myndigheter har hindrat 330 migranter från att ta sig till den grekiska ön Lesbos. Migranterna, som kom från bland annat Afghanistan och Syrien, stoppades vid sju olika tillfällen under helgen när de försökte ta sig över havet.

Nyhetsbild

Petteri Forsell i bortadress på "hemmaplan"

FOTBOLL. För första gången sedan han spelade med IFK Mariehamn mot Jaro i ligan blir det ligamatch för Petteri Forsell "hemma" på Centralplan i Karleby när hans HJK möter KPV idag klockan 17.

Nyhetsbild

Trots regn firades Gamla Vasa-dagen med loppmarknad, historia och plättar

GAMLA VASA Med paraplyn i hand var det många som deltog i Gamla Vasa-dagen som firades på söndagen. Den avslappnade och varma stämning går inte att ta miste på, säger deltagare.

Nyhetsbild

Kim Fagerudd herrtrea i Lochteå

ORIENTERING Toppstriden i herrklassen vid Kokkolan Suunnistajats nationella orienteringstävlingar i Lochteå blev nästan lika rafflande som VM-finalen på medeldistansen i Norge.

Nyhetsbild

Tiotusentals deltar i viktig Hongkongprotest

Många Hongkongbor sluter upp på gatorna i nya demonstrationer mot det politiska styret och polisen. Förhoppningen är att dagens protester ska visa att demokratirörelsen har ett brett stöd bland stadens invånare.

Nyhetsbild

Ny säsong av frågesport med Filip och Fredrik

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson leder en ny säsong av "Alla mot alla" med nya potentiellt pinsamma frågemoment för de tävlande kändisarna.– Jag är så full av respekt över att de vågar ställa upp, säger Fredrik Wikingsson.

Nyhetsbild

Kashmir stängs ned efter nya våldsamheter

Indien har återinfört ett utegångsförbud i regionen Kashmirs största stad Srinagar. Anledning är sammandrabbningar mellan polisen och regionens invånare, som protesterat mot Indiens beslut att upphäva självständigheten för den indiska delen av regionen förra veckan.

Nyhetsbild

Tre palestinier dödade vid Gazas gräns

Tre palestinier har skjutits ihjäl av israeliska soldater på norra Gazaremsan, enligt palestinska hälsodepartementet. Händelsen inträffade bara några timmar efter det att tre raketer avfyrades från den Hamaskontrollerade enklaven mot Israel.

Nyhetsbild

Felparkerad elsparkcykel utgör en snubbelrisk för synskadade

Elsparkcyklar förändrar stadsbilden för alla – men för den som inte ser utgör de dessutom en säkerhetsrisk. – Det är ett orosmoment att det helt plötsligt kan dyka upp saker som inte funnits tidigare, säger Jimmy Pettersson på Synskadades riksförbund i Sverige.

Nyhetsbild

Staketet och porten till Sandvikens stadion är borta – de var inte skyddade

VASA Framför Elisastadion stenläggs ett nytt, litet torg, och trästaketet har ersatts av ett kraftigt metallstängsel.

Nyhetsbild

Hongkongprotester vid avgörande vägskäl

Mycket står på spel när demonstranter i Hongkong återigen förbereder sig för protester mot regionens styre. Förhoppningen är att återuppväcka stödet för proteströrelsen, som tros svikta något efter den senaste veckans våld.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Smällar man får ta

Vi har större chans att resa oss från en ordentlig smäll, motgång eller förlust än från många mindre återkommande smällar, skriv Leif Westerlund i sin samlevnadskolumn.

Nyhetsbild

Miocic knockade Cormier – ny mästare

Tungviktsfajten vid MMA-galan i Anaheim i USA mellan regerande UFC-mästaren Daniel Cormier, 40, och utmanaren Stipe Miocic, 36, slutade med knockoutseger för Miocic. Mötet var en retur på förra årets kamp då Cormier besegrade Miocic.

Nyhetsbild

Mysigt strandliv och bohemiska kvarter i Genève

RESFEBER Genève är inte en så korrekt och tråkig stad som många tror. De bohemiska stadsdelarna Gamla stan, Carouge och strandlivet vid Genèvesjön gör staden till ett spännande alternativ till Paris.

Nyhetsbild

Flera gripna vid demonstrationer i Portland

Minst 13 personer har gripits i Portland i nordvästra USA, rapporterar The Oregonian. Under lördagen demonstrerade grupper från både högerextremt och antifascistiskt håll, men de möttes av ett stort polispådrag.

Nyhetsbild

Ny teori i jakt på utomjordingar

Forskare har upptäckt att speciella ljusskiftningar kan indikera liv i rymden. Nu hoppas de att ljusglimtarna ska bli något att söka efter med framtidens teleskop.

Nyhetsbild

Hemskheterna lever kvar i Sydösterbotten – "Det blir en grop i överkastet fast ingen befunnit sig i huset"

LIV I ÖSTERBOTTEN På Carlsro i Kristinestad har man bevis för att någon stökar i huset på nätterna, på Valsberg i Övermark berättas det om hästar som dött efter att de har dragit likvagnen och på Galleri Gottorp i Skrattnäs lever fasansfulla berättelser om häxor som brändes på bål i Kristinestad vidare.

Nyhetsbild

Matbrist förutspås vid hård brexit

Storbritanniens regering har förberetts på att en hård brexit antagligen medför en längre tids brist på mat, mediciner och bränsle.

Nyhetsbild

Smitta glöms bort – dödar fler än ebola

Närmare 2 800 personer har dött i mässlingen i Kongo-Kinshasa i år. Det är fler än vad som har dött i landets uppmärksammade ebolaepidemi, som totalt krävt runt 1 900 liv.

Nyhetsbild

Sunds vädjan till VPS fans inför matchen mot IFK Mariehamn: "Vi behöver att de kommer och hejar på oss"

FOTBOLL VPS möter IFK Mariehamn på hemmaplan på måndag kväll. Laget har fortfarande inte vunnit i år och såväl laget som fansen vill ha en seger. Både chefstränaren Christian Sund och lagkaptenen Sebastian Strandvall vet att de har segerns nycklar i egna händer.

Nyhetsbild

Nykarlebyveckan i dag: Kuddnäs öppnar för både barn och hundar

I dag kommer det att vara full ruljangs på Kuddnäs med både familjedag och hundmässa. Dessutom går årets traktorcruising av stapeln.

Nyhetsbild

63 döda i explosion på bröllopsfest

Minst 63 personer dödades och 182 skadades i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen, uppger myndigheterna.

Nyhetsbild

Kräftsäsongen triggar skaldjursallergi

Mitt i kräftsäsongen finns det de som till sin fasa plötsligt upptäcker att de är allergiska mot skaldjur. Det är nämligen inte ovanligt att allergin visar sig först i vuxen ålder. Ännu vanligare är det bland dem som äter skaldjur ofta.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Österbotten på stenåldern

Redan på stenåldern fanns det olika sätt att kommunicera.

Nyhetsbild

Misstänkta flygbomber var ofarliga

Stockholmspolisen kallades på lördagseftermiddagen till en fastighet på Ekerö sedan en rivningsfirma satt grävskopan i något som misstänktes vara gamla bomber.

Nyhetsbild

Vasa har kilometervis med gamla avlopp – nu saneras det fyra år framöver

VASA Drygt 75 kilometer av stomavloppsnätet i Vasa är betong- eller gjutjärnsrör som är 50 år eller äldre. Det är reparationsskulden i ett nötskal.

Nyhetsbild

Bananlådor dolde 75 kilo kokain

En lagerarbetare i bulgariska hamnstaden Burgas snubblade över 75 kilo kokain i ett lass bananer som skeppats från Ecuador.

Nyhetsbild

Ny studie: Sociala medier påverkar inte psykisk ohälsa

Både flickor och pojkar kan må psykiskt dåligt av att ofta vara inne på sociala medier – men det är inte sociala medier i sig som triggar psykisk ohälsa. Det visar en ny studie som publicerats i vetenskapstidskriften The Lancet.

Nyhetsbild

Novak Djokovic utslagen i Cincinnati

TENNIS Världsettan i tennis, serbiske Novak Djokovic, förlorade mot ryske Daniil Medvedjev i semifinalen i Cincinnatis masters-turnering i Ohio, USA.

Nyhetsbild

Salvini utreds – släpper in migranter

Italiens inrikesminister Matteo Salvini utreds för att bland annat ha missbrukat sitt ämbete när han försökt hindra räddningsfartyget Open Arms från att anlöpa italiensk hamn. Salvini har motvilligt tvingats tillåta 27 ensamkommande barn och ungdomar att gå iland, men han svär sig fri från beslutet.

KOLUMN: Vaska eller traska

Efter en paus på några år gjorde vi nyss en semesterresa till Gotland för att samtidigt hälsa på vänner som bosatt sig på ön.

Nyhetsbild

Uppfinnaren Köpi Reinilä har utvecklat ett nytt sätt att övernatta: "En världsnyhet från Korsbäck"

I byn Korsbäck utvecklas en unik övernattningsbox, en mobil sådan. De första prototyperna, bland annat en för jakt, är klara. En världsnyhet från Korsbäck, säger uppfinnaren och utvecklaren Köpi Reinilä.

Nyhetsbild

Netanyahu avfärdar Nasrallahs hot

Den libanesiska Hizbollahrörelsens ledare Hassan Nasrallah har hållit ett tv-sänt tal där han hotar ärkefienden Israel med rörelsens militära kraft. Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är "inte imponerad" av Nasrallahs ord.

Nyhetsbild

Israel och Hamas utväxlade eldgivning

Palestinier på Gazaremsan har avlossat tre raketer mot södra Israel där flyglarmen ljöd på flera håll, enligt den israeliska militären.

Nyhetsbild

Många offer vid explosion på bröllopsfest

Mins 63 personer dödades och 182 skadades i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen, uppger myndigheterna. Våldet fortsätter i det sargade landet, trots pågående fredssamtal.

Nyhetsbild

Evakuering efter skogsbrand på Gran Canaria

En skogsbrand på kanarieön Gran Canaria har lett till evakuering på flera orter på lördagen. Branden härjar på norra delen av ön och invånare i Valleseco, Moya och Tejeda har tvingats lämna sina hem i förebyggande syfte.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Offentliga samtalet viktigt

I en demokrati, där rättsstatens principer ligger till grund för den offentliga makten och rättsskipningen, utgör det balanserade offentliga samtalet en förutsättning för att samhället förblir vid en sund bas.

Nyhetsbild

Bryssel nästa för Jutta Urpilainen: "Hög tid att spräcka glastaket"

KARLEBY Jutta Urpilainen, utsedd till Finlands EU-kommissionär, lockas av det utmanande uppdraget. Hon ser sin stresstålighet som en framgångsfaktor.

Nyhetsbild

LEDARE: Den förlamande förvirringen om klimatet

Klimatet är vår tids viktigaste fråga. Om det tycks de flesta vara överens.  Men sedan då?