Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

27.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Bolsonaro kräver ursäkt av Macron

Brasilien tackade nej till ett erbjudande från G7-länderna om ekonomiskt stöd till släckningsarbetet av bränderna i Amazonas. Nu öppnar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att diskutera stödet. Men bara om den franske presidenten Emmanuel Macron ber om ursäkt.

Nyhetsbild

Två tonåringar orsakade kalabalik utanför mataffär – förbipasserande trodde pojkarna bar vapen

Polisen grep två tonåringar som misstänktes bära vapen på en allmän plats.

Nyhetsbild

Vilda elefanter på zoo kan förbjudas helt

Afrikanska elefanter ska inte längre få fångas i det vilda och skickas till djurparker och cirkusar runt om i världen.

Nyhetsbild

EU granskar Googles jobbsökningsverktyg

EU undersöker om Googles gynnar sitt eget sökverktyg för platsannonser, Google for Jobs, framför andra liknande tjänster, enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Nyhetsbild

Recension: Feminin urkraft av Akademiska damkören Lyran

Lyrans skiva "Hennes röst" kan man kalla för ett konceptalbum där den röda tråden är den unga kvinnans självbestämmanderätt och behovet att bli sedd och älskad.

Nyhetsbild

WoW – blod, guld och viral skämtsuccé

"World of warcraft" firar 15 år som spelvärldens största onlinerollspel med att släppa en jubileumsutgåva. Vi ser tillbaka på ett par ögonblick från spelets historia som skapade svallvågor även utanför fantasyvärlden.

IF Hoppet vann trots uppryckning av TeTe

Matchen mellan TeTe och IF Hoppet i division 5 Vasadistriktet slutade 1–2. Bortalaget IF Hoppet hade greppet i första halvlek och ledde med 2–0 och ly...

Målfest när ABC krossade Sisu-Pallo II på KTN, Seinäjoki

ABC hade inga problem med Sisu-Pallo II i division 5 Vasadistriktet i fotboll, och vann borta med utklassningssiffrorna 9–1 (5–0). Med två omgångar kv...

Nyhetsbild

Vitrysk världsmästare stängs av för dopning

FRIIDROTT Den tidigare världsmästaren Marina Arzamasova, 31, stängs av för dopning.

Nyhetsbild

Samtal om storaffär i tobaksbranschen

Tobaksgiganten Philip Morris International diskuterar ett sammangående med Altria Group.

Nyhetsbild

Stefan Steen stod på huvudet då Sport tog fjärde segern på fem matcher: "Bra 50 minuter av oss"

ISHOCKEY Det var fysiskt, det var ettrigt. Sport spelade bra över två och en halv period, och när JYP sökte kvittering i slutet stod målvakten Stefan Steen på huvudet. Sport besegrade därmed JYP för andra gången denna försäsong.

Nyhetsbild

Allt fler väljer tåget till och från Vasa – näringslivet tackar för nya turer

VASA Antalet passagerare som väljer tåget till och från Vasa ökar hela tiden. Därför sätter VR nu in fler turer. – Det är så behändigt att resa med tåget, och så kan jag jobba samtidigt, säger Vasaresenären Anita Höttönen.

Nyhetsbild

Misstänkta blågröna alger i Vasa skärgård – "Släng absolut inte algvatten på bastuaggregatet"

Blågröna alger kan komma att störa firandet av villaavslutning för dem som har sommarstuga i Vasa skärgård.

Oro för Borneos djurliv vid huvudstadsflytt

Jakarta sjunker och Indonesien vill bygga en ny huvudstad ­– en "smart stad i skogen" på Borneo.Men miljöorganisationer oroas över hur flytten kommer att påverka djurlivet på ön, som är hem för flera utrotningshotade arter.

Nyhetsbild

Detaljer om de misstänkta gärningsmännen börjar klarna

Polisen har inlett förhöret med bröderna som misstänks ha skjutit två poliser i Borgå. Motivet är fortfarande oklart, men det börjar sippra ut allt fler detaljer om de misstänkta bröderna.

Nyhetsbild

Två havsvindparker är fortfarande aktuella i Österbotten

Frågan om havsvindparken i Sideby ska vara med i landskapsplanen har bollats länge nu. Men det hörs inte mycket om den större parken utanför Korsnäs och Närpes.

Nyhetsbild

Vasapolisen: "Om Borgåfallet var planerat bakhåll så finns det mycket att fundera på"

Om det som hände i Borgå faktiskt var en planerad dödlig polisfälla kan det ge skäl att se över verksamheten på fältet och hur man ger sig in i situationer. Så säger biträdande polischef Kari Keski-Opas i Vasa.

Nyhetsbild

Knäpptyst kommunikation då flygplatsen evakuerades

"Polisens första och enda uttalande kom en och halv timme efter att flygplatsen i Vasa evakuerades. Det är förvånande och exceptionellt", skriver Patrick Sjöholm i sin kommentar.

Nyhetsbild

Putin: Turkiet kan samarbeta kring stridsflyg

Offensiven i nordvästra Syrien inte långt från Turkiets gräns var en av huvudpunkterna när president Recep Tayyip Erdogan mötte sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva. Men ett eventuellt samarbete kring ryska stridsflygplan fanns också på agendan.

Nyhetsbild

Gitarristen Neal Casal är död

Den amerikanske gitarristen och låtskrivaren Neal Casal är död. Han var mest känd som gitarrist i Ryan Adams kompband The Cardinals åren 2005–2009.

Nyhetsbild

EU godkänner inte Finlands nya fordon

På tisdagen läckte ett dokument ut som kan sätta stopp för fordon av den nya T1-klassen – det vill säga lätta bilar som också 15 till 17-åringar ska få köra.

Nyhetsbild

Målet: solpaneler på campustaket om några år

VASA Campus Kungsgården i Gamla Vasa kan få solpaneler på taket om några år. Beslutsfattarna får ta ställning till en investering i solpaneler när de behandlar ekonomiplanen i höst.

Nyhetsbild

Oppositionen går ihop mot hård brexit

Oppositionspartier i Storbritannien har gått samman för att stoppa en hård brexit, skriver de i ett gemensamt uttalande. De utesluter inte att stifta nya lagar eller att genomföra en misstroendeomröstning mot regeringen.

Nyhetsbild

Under Konstrundan öppnar Anders och Ann-Christin Lindman dörrarna till Oskars klockgjuteri

Snart öppnar konstnärer sina ateljéer för besökare. Den 7–8 september ordnas evenemanget Konstrundan.

Nyhetsbild

Över 50 döda i nya strider i Syrien

51 personer har dött i strider mellan rebeller och regeringsstyrkor i nordvästra Syrien under tisdagen, rapporterar det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Nyhetsbild

Cyklist upptäckte skogsbrand mellan Kronoby och Karleby

KRONOBY Räddningsverket ryckte ut till en liten skogsbrand nära gränsen mellan Kronoby och Karleby vid Lantågsvägen strax före kl 17 på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Brändöbibban stängs trots att hyran till Vasa stad är största utgiften

VASA Brändö bibliotek stängs då Vasa ska spara pengar. Tråkigt, säger bibliotekskunden Riina Paananen. Sanslöst beslut, ryter ordförande för stadsdelsföreningen.

Nyhetsbild

Tuffa veckor väntar VM-guldhjälten Kevin Lankinen: "Ska bevisa att jag är värd chans i NHL"

ISHOCKEY Kevin Lankinen fick bekräftelsen under VM i våras. Hans talang räcker hur långt som helst. När han åker tillbaka till USA är det ändå upp till bevis.

Nyhetsbild

Tysk pandabebis väntas inom två veckor

Berlin zoos jättepanda Meng Meng ska få barn. Tillskottet väntas inom två veckor, meddelar djurparken.

Nyhetsbild

Kvinnorna främst vid MTV-gala

MTV Video Music Awards var som vanligt inte en subtil tillställning. Många av galans tyngsta priser togs hem av kvinnliga artister, däribland Billie Eilish som vann sina första statyetter.

Nyhetsbild

Voi sänker hastigheten på elsparkcyklar i Sverige

Efter en kraftig ökning av antalet rapporterade olyckor i Skåne ska företaget Voi begränsa hastigheten på sina elsparkcyklar på vissa gågator i Malmö. – En olycka är en för mycket, men det är viktigt att se att det 2019 görs miljontals resor med elsparkcykel, säger Vois pr-chef Kristina Hunter Nilsson.

Nyhetsbild

Ode är världens bästa nya allmänna bibliotek

Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors har valts till det bästa nybyggda allmänna biblioteket i världen. Priset delades ut på en konferens inom biblioteksbranschen.

Nyhetsbild

De misstänkta brödernas pappa är författare

Pappan till bröderna som anhållits för Borgåskjutningen har gett ut flera böcker på eget förlag. En av bröderna är skriven på samma adress som föräldrarna.

Nyhetsbild

Kort avbrott i telefoni, internet och tv i regionen

NYKARLEBY/ORAVAIS JNT tar i bruk ny hårdvara vilket kommer att leda till korta avbrott i telefontrafiken, internet och tv-kanaler under tisdagskvällen.

Nyhetsbild

En kyrkoherde i Malax, Petalax och Bergö i höst

Ska Petalax och Bergö få en ny kyrkoherde? Det ska utredas under hösten. Nu sköts tjänsten av Malax församlings kyrkoherde.

Nyhetsbild

Iran fängslar två för spionage

Två personer, däribland en kvinna med både iranskt och brittiskt medborgarskap, har dömts till fängelse för spionage i Iran.

Nyhetsbild

Bomullsdukar luktade konstigt – slopas därför från årets moderskapsförpackning

FPA meddelar att de har upptäckt bristande kvalitet på produkter i moderskapsförpackningen.

Nyhetsbild

Skottlossningen i Borgå: Motivet fortfarande ett frågetecken

Polisen har inlett förhören med männen som sköt mot två poliser i söndags och därefter flydde. Motivet klarnar i sinom tid, uppger förundersökningsledaren.

Nyhetsbild

Riksåklagarämbetet: Kottbyskjutningen var oundviklig

Den polis som sköt ihjäl en man i Kottby i slutet av juli handlade i nödvärn, meddelar Riksåklagarämbetet. Därför inleds ingen förundersökning mot polisen.

Nyhetsbild

Nu är det klart – Mosedal har åtta banor hela varvet

FRIIDROTT Renoveringen av Mosedals löparbanor är klar. Junior-DM denna vecka inviger banorna som nu är åtta till antalet.

Nyhetsbild

Karleby får vara med i ministergrupp – ska stärka samarbetet mellan stat och stad

KARLEBY Den grupp som jobbar för att utveckla landets städer utökas och nu ryms också Karleby med.

Nyhetsbild

Nykarleby kallar hela personalen till samarbetsförhandlingar

NYKARLEBY Om en vecka kallar Nykarleby stad hela personalen på omkring 400 anställda till samarbetsförhandlingar. Men det är bara en början och en punktinbromsning.

Nyhetsbild

Ryssland fördöms för Magnitskijs död

Europadomstolen för mänskliga rättigheter fördömer Rysslands behandling av Sergej Magnitskij. Skatterevisorn pekade 2008 ut ryska statstjänstemän och kriminella för förskingring av cirka 186 miljoner euro.

Nyhetsbild

Barnfamiljer tar en stor del av smällen när Vasa sparar

Vasa räknar med att få mer av staten nästa år. Det kan förhindra uppsägningar, men tar inte bort sparbehovet. Hemvårdsstödets tillägg får stryka på foten.

Nyhetsbild

Vädret slår mot fransk vinproduktion

På grund av skador på vinstockar till följd av frost under våren, torka och hagel kan den franska vinproduktionen sjunka 12 procent i år, enligt en bedömning från landets jordbruksdepartement.

Nyhetsbild

Åsikterna om en landskapsreform går isär bland kommunerna

Social- och hälsovårdsreformen är ett brännande ämne i kommunerna. Det här visar den undersökning som Kommunförbundet gjort.

Nyhetsbild

Regeringskollaps i Rumänien

Rumäniens styrande koalition har kollapsat då en av regeringsparterna tillkännagivit att man drar sig ur samarbetet.

Nyhetsbild

Dansk som stridit mot IS döms till fängelse

En 41-årig dansk man som stridit mot IS i Syrien har dömts till sex månaders fängelse i dansk domstol. Mannen deltog i den kurdiska YPG-milisens kamp mot extremistgruppen nära al-Raqqa, som IS utropat till huvudstad i det så kallade kalifatet.

Nyhetsbild

IL: Mycket tyder på att bröderna gillrade en fälla för polisen

Iltalehti rapporterar att målet bakom dådet i Borgå var att mörda poliserna. Uppgiften bygger på tidningens egna källor.

Nyhetsbild

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä: Finland sojafritt från 2025

– Den ocertifierade brasilianska importerade sojan som orsakar skogsavverkning motsvarar inte våra hållbarhetskriterier och mål om koldioxidneutralitet, därför vill Centern helt förbjuda importen av soja från och med 2025, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Nyhetsbild

En av sårade poliserna fortfarande på sjukhus – ”Med tanke på omständigheterna mår han bra”

En av poliserna som sårades i skottlossningen i Borgå vårdas fortfarande på sjukhus. Han mår förhållandevis bra och har haft fått besök av sina kolleger.

Nyhetsbild

Ett stycke skärgårdskultur flyttade från Nagu till Åbo

Den historiska nätbåten fick omedelbar aktualitet då dess överlåtelse skedde strax före ett seminarium med anknytande tema på Forum Marinum.

Nyhetsbild

Vägarbete ger köer längs Riksåttan

Riksåttan får ny beläggning mellan Edsevö och Kronoby. Arbetet inleddes på måndagen och ger köer längs vägen också på tisdagen.

Nyhetsbild

HS: Misstänkta skyttebröderna pratade om att de jobbade på ett bygge i Borgåtrakten

Så småningom klarnar bilden om vad som skedde i Borgå och Tammerfors i söndags. Enligt uppgifter i medier har männen vistats i Finland i en månad.

Nyhetsbild

Soite vill inte att VCS särbehandlas – "Jämlikhet handlar om mer än språk"

KARLEBY/VASA I Mellersta Österbotten vill man inte att Vasa centralsjukhus och svenskspråkiga får särbehandling när det gäller den omfattande jouren.

Nyhetsbild

Nya detaljer om Vasas sparkur: Brändö bibliotek stängs och Vasatillägget slopas

Resultatet av Vasas samarbetsförhandlingar drabbar inte enbart personalen. Bland "andra åtgärder" finns till exempel slopande av kommuntillägget till hemvårdsstödet.

Nyhetsbild

Polisen förhör Borgåskyttarna i dag – männen misstänks för flera mordförsök

Polisen förhör i dag de två svenska männen som natten till söndagen misstänks för att ha beskjutit två poliser i Borgå.

Nyhetsbild

VR sätter in fler turer mellan Vasa och Helsingfors

Nya tidtabeller träder i kraft i december. En förbättring är ett tidigare morgontåg till Vasa.

Nyhetsbild

Åklagare överklagar inte Asap Rockys dom

Åklagaren kommer inte att överklaga misshandelsdomen mot amerikanske artisten Asap Rocky. – Jag har accepterat tingsrättens bevisvärdering. Det vill säga att det inte är styrkt att det använts hela eller trasiga flaskor vid misshandeln, säger åklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Jesse Puljujärvi gör comeback i finländsk ishockey – klar för Kärpät

ISHOCKEY Efter tre misslyckade säsonger i Edmonton Oilers vänder Jesse Puljujärvi hem. Han spelar i Kärpät den kommande säsongen.

Nyhetsbild

Regeringens planer för vården delar kommunsektorn

Kommunerna vill att datasystemen samordnas och att de regionala särdragen beaktas i vårdreformen. Frågan om en särlösning för huvudstadsregionen delar kommunsektorn. Det framgår av en enkät från Kommunförbundet.

Nyhetsbild

MTV: Motivet till skottdådet i Borgå ännu ett mysterium

Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho säger till MTV att polisen har en viss uppfattning om när Borgåskyttarna kommit till Finland. –  Mysteriet är ännu varför.

Nyhetsbild

Potatisodlare kräver investeringsstöd för bevattningsanläggningar

"Investeringar i riskhantering på gårdsnivå är viktiga med tanke på väderriskerna som klimatförändringen medför", anser SLC:s och ÖSP:s potatisutskott.

Nyhetsbild

Eremenko har gjort sina första matcher i Lettland – målskytt i debuten

FOTBOLL Efter det snabba avskedet från SJK tog det ett tag innan Sergei Eremenko fick spela fotboll igen. Men nu har det blivit två matcher i den lettiska ligan.

Nyhetsbild

Ligadamerna bevarade platsen i hetluften – i år ska framgången komma: " Vi har högklassiga spelare"

ISHOCKEY Tränarna vågar säga det rakt ut: I år ska det bli slutspel för Sports ishockeydamer. Trots att fyra nyckelspelare lämnat laget och många nya kommit in ska framgången komma. "Vi har alla möjligheter," säger assisterande tränaren Antti Kotkanoksa.

Nyhetsbild

Det varma vädret kan fortsätta ännu i september

Värmebölja i slutet av augusti är rätt ovanligt men inte exceptionellt, säger meteorologen Ari Mustala. Det varma vädret kan fortsätta ännu i september.

Nyhetsbild

Ny tidsfrist för italiensk regeringsbildning

Italiens avgående premiärminister Giuseppe Conte har träffat ledarna för populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) för att söka en överenskommelse om att bilda en ny regering.

Nyhetsbild

Tjugotre år får räcka – nu stänger Jari sin loppisbutik

VASA I över tjugo år har Jari Vanhatupa sålt begagnad idrottsutrustning på Högbacken i Vasa. Nu lockar pensionärslivet och elgitarren mer. Han hoppas få butiken tömd till årsskiftet.

DEBATT: Kärleken övervinner allt

Hur kan man med Bibeln som maktmedel slå ner på homosexuella? Alla  hårda ord och uttryck som sårar och ger ärr inombords som aldrig försvinner.

Nyhetsbild

Brasilien tackar nej till brandstöd

Brasilien säger tack, men nej tack till ett erbjudande från G7-länderna att ge ekonomiskt stöd för att underlätta släckningsarbetet av bränderna i Amazonas.

Nyhetsbild

Maria och Jens är nästan lika flitiga som sina bin – i år producerar deras biodling tre ton honung

KORSHOLM Hösten innebär bråda dagar för alla som äger en biodling. Hemma hos Österåkers i Veikars går den mesta tiden just nu åt till att slunga honung och förbereda bikuporna inför vintern.

Nyhetsbild

Kvinnorna främst på MTV-galan

En gigantisk uppblåsbar rumpa, ett sci-fi-framträdande som hämtat ur "Tron" och en bakåthandvolt. MTV Video Music Awards var som vanligt inte en subtil tillställning. Bland pristagarna blev det kvinnlig dominans bland många av de tyngsta priserna.

Nyhetsbild

Greta Thunbergs ankomst till New York dröjer

Nu lutar det åt att den 16-åriga svenska klimataktivisten når New York först på onsdag.

Nyhetsbild

DEBATT: Soppan luktar rutten fisk

Delägarna i Larsmo bys samfälligheter ska upp till stämma den 29 augusti 2019. Nu ska vi tillsammans ta ansvar för våra vatten och vår skärgård.

Nyhetsbild

DEBATT: 800 euro, är vårt vatten inte värt mer?

Den 29 augusti är en ödesdag för vår gemensamma skärgård. Delägarna i Larsmo samfällighet ska rösta ja eller nej till Ekofish.

Nyhetsbild

Här är de fem Onecoin-åtalade – rättsbehandlingen börjar i november

Fem personer – fyra män och en kvinna – åtalas i Onecoinhärvan. Vi har nu kartlagt dem närmare. Rättegången mot dem inleds i november.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Dra nytta av skarven

Mellanskarven finns inte på EU:s lista över fridlysta fåglar. Den är precis som lupinen och minken samt mården, invasiva arter i vår natur.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Att satsa ännu mer räddar inte jordbruket

Varför skulle inte en jordbrukare höja lönsamheten genom att ha en mångsidig växtföljd som dessutom gynnar både mångfald och miljö?

KOLUMN: President Tylers barnbarn lever än

Ungefär en gång i året kollar jag huruvida Lyon Gardiner Tyler Jr (född 1924) och Harrison Ruffin Tyler (född 1928) fortfarande är vid liv. Märkliga intressen jag har, det medges.

Nyhetsbild

Att skjuta på lagen

När biljakten med tjutande sirener är ett oundvikligt faktum är vi på sätt och vis alldeles för sent ute.

Nyhetsbild

Libanon: Drönarintrång liknar krigsförklaring

FN uppmanar till återhållsamhet sedan två drönare som påstås vara israeliska störtat i Libanon. President Michel Aoun liknar händelsen vid en "krigsförklaring". Israel anklagas för att ha angripit mål i flera länder i Mellanöstern de senaste dagarna – däribland Irak.